PadFone mini 2014
2014. godina
4.3" LCD, 60.1% body
4% 400, Android 4.3 Jelly Bean
RAM 1 GB, INT 16GB, EXT nema
1500 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 8MP
 
 
Test mobilni telefon Asus PadFone mini
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Asus PadFone mini. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Asus PadFone mini vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Asus PadFone Mini 4.3

Ne znamo za vas, ali mi smo dosta dugo čekali da se pojavi mali „padfon“, pa činjenica da je ASUS odlučio da još proširi liniju i predstavi kompaktnu verziju nas čini srećnim. Imali smo prilično detaljan „prvi pogled“ na ovaj model u kojem smo govorili o izgledu korisničkog interfejsa i glavnim karakteristikama ovog uređaja. Sada ćemo se fokusirati na dimenzije modela, trajanje njegove baterije i opšte utiske o radu uređaja nakon dve nedelje korišćenja.

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Screen Dock
  • Punjač
  • Kabl za povezivanje sa PC-jem (takođe, deo punjača)
  • Žične slušalice

Prva promena, koju bi trebalo da odmah primetite je dostupnost PadFone 4.3 u dva nivoa opreme: možete samo da kupite smart telefon, ali možete da kupite i komplet zajedno sa dockom. Zanimljivo je da ako ste kupili smart telefon odvojeno, onda nećete biti u mogućnosti da zasebno kupite dock.

Izgled, materijali, kontrole, izrada

Izgled PadFone Mini podseća na njegovog starijeg „brata“: blago zaobljene ivice, odsustvo nekih delova koji bi isticali ovaj model u odnosu na slične, prijatni materijali kućišta. Dizajn uređaja nije ništa posebno, ali u isto vreme, ovaj smart telefon ne može da se nazove bezličnim jer se jasno vide tragovi Asus dizajna.

Prednju stranu zauzima ekran dijagonae 4.3 inčaiznad kojeg se nalazi mrežica zvučika, sočivo prednje kamere i senzori svetlosti i blizine..

Ispod ekrana možete da vidite tri tastera osetljiva na dodir: Back, Home i Recent Apps. Rastojanje između tastera je malo veće nego kod većine drugih smart telefona, tako da morate da se naviknete na raspored tastera. Podsećamo da u podešavanjima možete da promenite funkciju za dugi pritisak tastera „Recent Apps“ (možete izabrati bilo da potpuno isključite ovaj taster ili da on emulira taster „Menu“).

Levo je microUSB konektor, a na desnoj strani taster za uključivanje i kontrolu jačine zvuka. Karakteriše ga kratak hod ali je njegovo korišćenje zgodnije negokod modela PadFone E.

Sa gornje strane nalazi se taster za uključivanje uređaja a sa donje strane se nalaze dve rupice za postavljenje uređaja u docking stanicu.

Poklopac sa zadnje strane je napravljen od neprozirne plastike meke na dodir. Da biste uklonili poklopac, trebalo bi da povučete za žljeb u donjem levom uglu. Ispod poklopca postoje dva slota za SIM kartice i slot za memorijsku karticu. Uklonite poklopac veoma pažljivo, jer on drži taster za kontrolu jačine zvuka. Takođe, sa zadnje strane je eksterni zvučnik, koji ima veliku rezervu jačine, što je veliki plus ovog modela u poređenju sa istim kod PadFone 2/PadFone Infiniti modela.

U roku od dve nedelje korišćenja nismo imali problema vezano za izradu uređaja. Svi delovi telefona su čvrsto pričvršćeni jedni u odnosu na druge, bez zazora, bez škriputavih zvukova.

Dimenzije

Odrednica Mini u nazivu odnosi se ne samo na veličinu docka, već i na sam „padfon“. Uređaj je prilično kompaktan, posebno u odnosu na pet inčne glavne modele.

  • Asus PadFone Mini 4.3 - 129.27 x 65.59 x 8.68 mm, masa - 105 grama
  • Apple iPhone 5C - 124.4 x 59.2 x 9 mm, 132 grama
  • Samsung Galaxy S4 mini - 124.6 x 61.3 x 8.9 mm, 107 grama
  • HTC One Mini - 132 x 63.2 x 9.3 mm, 122 grama
  • Meizu MX2 - 124.9 x 64.9 x 10.2 mm, 142 grama

Poređenje sa modelima Meizu MX2 i HTC One Mini

Poređenje sa modelom Asus PadFone E

Možete da koristite svoj smart telefon lako čak i jednom rukom, međutim, treba napomenuti da sve zavisi od veličine ruke. Na primer, mi bismo rekli za veličinu ovog smart telefona da je već malo prevelika (ali važno je napomenuti da su njegove dimenzije uporedivi sa drugim kompaktnim uređajima, tako da je to samo naš problem).

Ekran

Sećamo se da je bilo mnogo različitih tumačenja o rezoluciji ekrana PadFone Mini. Neki izvori kažu je reč o rezoluciji 960x540 piksela, dok su drugi isticali da će se uređaj prodavati sa rezolucijom od 800x480 piksela. U principu, neverovatnije je da će uređaj da se prodaje sa verzijom ekrana qHD rezolucije, i to je divno. A sada da pređemo na tehničke karakteristike ekrana.

Veličina ekrana – 4.3 inča, rezolucija – 960x540 piksela, vrsta matrice –S-IPS, ekran prekriven zaštitnim staklom, oleofobski premaz je prisutan.

Sa jedne strane, voleli bismo da takav smart telefon nudi full HD rezoluciju a sa druge – dobro je da kompanija nije odlučila da ostane na WVGA rezoluciji. Što se tiče kvaliteta ekrana, on je vrlo dobar: ima dobar nivo osvetljenosti, kontrasta i blizu maksimalne uglove vidljivosti. Jasnoća teksta je ista kao kod HTC One Mini. Kada sve saberemo i oduzmemo možemo reći da je ekran PadFone Mini 4.3 modela dobar, ali ne najbolji.

Tradicionalno, Asus je dodao nekoliko aplikacija da prilagođavaju ekran. Prvo - Asus Splendid. Sa njom, možete da podesite temperaturu boje na ekranu, čineći boje toplijim ili hladnijim. Režim „Vivid mode“ čini boje kontrastnim (matrice počinje da liči na SuperAMOLED ekran). Zasebni „read mode“ omekšava boju ekrana, na primer, bela postaje bež, što se radi zbog smanjenog pritiska na oči. Režim „S - IPS +“ nije radio ali pretpostavljamo da povećana maksimalna osvetljenost treba da obezbedi bolje ponašanje ekrana na suncu.

Operativni sistem

Smart telefon radi na Android 4.3 operativnom sistemu sa originalnim Asus interfejsom. Nekoliko puta smo govorili o svim njegovim karakteristikama. Oni koji su zainteresovani mogu pročitati više o njima u posvećenim tekstovima.

Još jednom ćemo dodati da su promene koje je dodao ASUS, kozmetičke prirode i ne menjaju skoro čist Android značajno. U ovom slučaju to je pogodnije za korišćenje smart telefona.

Performanse

Uređaj koristi Qualcomm Snapdragon MSM8226 C čipset sa quad-core procesorom, koji radi na 1.4 GHz, grafičku karticu - Adreno 305, a tu je i podrška za OpenGL 3.0. U okviru uređaja je dostupno 1 GB sistemske memorije dok je količina internog skladišnog kapaciteta - 16 GB (11 GB korisniku na raspolaganju ). Slot za memorijsku karticu je prisutan.

Snapdragon 400 nije vrhunski čipset kompanije Qualcomm, ali njegov kapacitet je dovoljan za svakodnevni rad svih aplikacija i većinu igara. Međutim, igra kao što je Asphalt 8 ne radi na maksimalnim podešavanjima. Kompanija je koristila ovaj čipset da smanji cenu, ali ne smanjuje performanse velikoj meri.

Bežično povezivanje i dve SIM kartice

Uređaj podržava skoro pun set bežičnih interfejsa, ali par najnovijih uvek nedostaje. Uređaj podržava dual - band Wi- Fi i LTE (ovo drugo je uzgred, bilo prisutno i kod PadFone 2).

Rad za sa dve SIM kartice je funkcionisao savršeno, možete lako da uputite poziv ili pošaljete SMS sa određenom SIM karticom, pri čemu je proizvođač obezbedio odgovarajuću aplikaciju sa dodatnim tasterima.

Dock

Dijagonala docka je 7 inča, rezolucije 1280x800 piksela, tip matrice - S - IPS, oleofobski premaz je prisutan. Ekran ima dobre uglove gledanja, pristojan nivo osvetljenosti i kontrasta. Standardne karakteristike za konfigurisanje ekrana koristeći dock takođe rade. Iskreno, posle ekrana Google Nexus modela iz jula 2013, ovaj ekran nije toliko dobar, a s druge strane, ovde smo dobili smart telefon i tablet za cenu koja je samo malo viša od cene 3G verzije Nexus 7, iz 2013.

Dimenzije docka su sledeće - 199.86 x 119.45 k 17.7 mm, težina - 310 grama. To je masa bez instaliranja smart telefona. Sa njim težina dostiže 415 grama. Mislimo da je ovo jedan od razloga zašto u PadFone Mini nije opremljen baterijom višeg kapaciteta, jer bi onda ukupna težina uređaja bila bolno velika.

Kapacitet baterije docka je samo 2200 mAh, dok je kapacitet baterija smart telefona 1500 mAh. Sve u svemu, ovo nam daje bateriju kapaciteta 3700 mAh, što je prilično skromno, čak i za 7 inčni tablet. Međutim, o autonomiji rada ćemo da razgovaramo u narednom odeljku.

Trajanje baterije

Smart telefon ima prenosivu litijum - polimersku bateriju kapaciteta 1500 mAh. Videli smo u komentarima u vezi sa tako malim kapacitetom dosta pritužbi. Pa, hajde da pogledamo rezultate testa.

Dok čitate (30 % osvetljenosti, režim „flight“ je uključen) baterija smart telefona se isprazni za oko 8 sati.

U video režimu, uređaj nudi dovoljno kapaciteta za 4 sata rada (maksimum osvetljenosti, režim „flight“ je uključen).

Ali za svakodnevnu upotrebu (ekran aktivan oko dva sata, što uključuje čitanje Twittera, proveru email, surfovanje internetom) smart telefon je jedva preživeo do večeri. Sumnjamo da bi sa kapacitetom od 1800 mAh takvi problemi mogli da se izbegnu.

Sa druge strane, sa docking stanicom, možete uvek da punite uređaj, jer dock ima funkciju „eksterne baterije“ kada smart telefon se nalazi povezan sa dockom. Kapacitet stanice je dovoljno za pola punjenja baterije smart telefona.

Kamera

Rezolucija glavne kamere je 8 MP, prednje - 1.3 MP. Uređaj podržava snimanje videa u rezoluciji do FullHD. Kvalitet slike sa uređaja, najblaže rečeno je prosečan, međutim, možete ga samostalno proceniti na osnovu prikazanih fotografija ispod.

Zaključak

Za glasovno pozivanje imamo određene primedbe. Na primer, često sagovornik vas loše čuje, takođe može se desiti da će razgovor biti prekinut samo od sebe, a to nije izolovan slučaj, već se situacija ponavlja.

Kada govorimo o ceni ovog uređaja izvršićemo nekoliko poređenja da utvrdimo da li su cene adekvatne.

Ako uzmemo u obzir mali „padfon“ zasebno, njegova cena zvuči prilično dobro ako tražite jeftin kompaktni smart telefon sa podrškom za dve SIM kartice. Situaciju kvari mali kapacitet baterije (u modelu HTC One Mini je dostupna baterija kapaciteta 1800 mAh a kod Samsung Galaxy Mini S4 - 1900 mAh). Nažalost, sami testovi su potvrdili ovu tvrdnju.

Ali u komplet sa docking stanicom ovaj modela ne izgleda tako interesantno. U stvari, moramo da platimo za prazan ekran sa malom baterijom, pri čemu sa tim novcem možete kupiti mnogo bolji model (recimo ASUS Memo Pad HD7) sa normalnom baterijom. Sa druge strane, ovaj model igra jedinstvenu ulogu kombinacije smart telefon + docking stanica i naglašava mogućnost da koriste iste podatke na dve jedinice.

Još jedan nedostatak ovog kompleta – ne baš sjajne karakteristike. Mislimo da su mnogi od vas su očekivali da će mali padfon da ima moćniji procesor, HD rezoluciju ekrana, duže trajanje baterije, podršku za LTE i FullHD rezoluciju, da navedemo samo nešto. Međutim, ASUS je odlučio da pozicionira PadFone Mini kao jeftini uređaj, pa na mnogo načina se trudi da se uštedi. Takođe frustrirajuće da ne možete da kupite prvo smart telefon, a zatim kupite opciono docking stanicu.

Da rezimiramo: ako ste u potrazi za jeftinim kompaktnim smart telefonom poznate marke, a ne planirate da ga veoma aktivno koriste (inače neće dočekati do večeri), onda možemo da vam preporučimo da kupite Asus PadFone Mini u verziji bez docka. Ali komplet sa docking stanicom, po našem mišljenju, nije naročito interesantan već je bolje kupiti pored smart telefona posebno tablet, recimo model Google Nexus 2013 iz godine.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024