Xperia Z1 Compact 2014
2014. godina
4.3" LCD, 61.8% body
7% 800, Android 5.1 Lollipop
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
2300 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 21MP
Test mobilni telefon Sony Xperia Z1 Compact D5503
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia Z1 Compact D5503. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia Z1 Compact D5503 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Sony Xperia Z1 Compact

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • Punjač
  • USB-kabl
  • Uputstvo za upotrebu

Kompaktna verzija vodećeg smart telefona Sony Xperia Z1: kompaktni model ne samo da je uzeo najbolje od prethodnog modela, već ima i veliki broj drugih interesantnih funkcija. Podseća malo na Sony Ericsson Xperia Ray koji je nekada bio veoma popularan.

Dizajn

Ovoga puta neće biti ponavljane ideje objavljene u testu Z1 telefona, budući da se tehnički radi o identičnim uređajima. Ovde će biti reči samo o razlikama, biće izveden zaključak da li ga vredi kupiti ili ne. Počnimo sa izgledom. Ako želite da saznate nešto o performansama i drugim osobinama koje ovde nisu pomenute, pročitajte test Sony Xperia Z1 modela i tu ćete naći odgovore na sva pitanja.

Uređaj je veoma sličan Z1 modelu, ali ima manju dijagonalu ekrana. Prvo, Z1 Compact je kompaktniji i bolje pristaje u ruku, a posebnu pažnju treba posvetiti anodizovanom kućištu i njegovoj specijalnoj boji koja zaista odlično izgleda. Drugo, crna boja je najdosadnija za smart telefone, pa je najbolje odlučiti se za neku drugu opciju. Zelena, bela i pink boja odlično izgledaju, a na crnoj boji najprimetniji su otisci prstiju i ostale nečistoće.

Treće, umesto zadnjeg stakla (kao i kod Z1) upotrebljen je plastični panel sa filmom, što je navedeno na zvaničnoj prezentaciji. Reč je o uređaju koji je manji od Z1 i uprkos sličnostima, ovo je u potpunosti drugačiji model, međutim, sa druge stane, moglo bi se reći da je to isti uređaj.

Nažalost, Z1 Compact pripada generaciji uređaja sa folijom koju ne treba pokušavati čistiti, jedino što ćete uraditi jeste da ćete izbrisati logo oznaku kompanije i na taj način dobiti bezimeni uređaj. Kada se folija izgrebe to će najvidljivije biti kod modela crne boje, kod drugih boja se ne primeti toliko. Ukoliko vam se to ne dopada, a želite Xperia uređaj, sačekajte Z2 koji će se uskoro pojaviti na tržištu.

Pored folije, ono što takođe može da vas naljuti jeste teško otvaranje ukoliko imate kratke nokte. Barem je 3.5 mm priključak otvoren, a za punjenje može se koristiti i magnetni konektor, pa nije loša ideja kupiti ga. Dostupna su dva slota, jedan za SIM karticu i drugi za memorijsku karticu. Podržane su kartice kapaciteta do 64GB, sve kao i kod Sony Xperia Z1 modela.

Generalno, radi se o smanjenoj verziji vodećeg smart telefona bez ikakvih promena koje su zaista važne za korisnika. Na primer, slot za memorijsku karticu nije uklonjen, a to je moglo biti urađeno. Kamera je vrlo dobra a nije izbačena ni zaštita od vode. Z1 slobodno možete oprati u sudoperi nakon treniranja u teretani. Obzirom na boje i karakteristike uređaja, ovaj pametni telefon idealan je za letovanje, ali pesak može da dovede do ogrebotina – ali koga je briga za to ako se može koristiti za snimanje pod vodom?

Dimenzije ovog uređaja su 127 x 64.9 x 9.5 mm, a težak je 137 grama. Nešto je teži u poređenju sa iPhone 5S, ali za svakodnevnu upotrebu razlika nije primetna. Kod modela Z1 i Z2 razlika je primetna, oseti se po težini u džepu.

Upravljanje je ostalo isto, postoji taster kamere što je za veliki broj korisnika plus – kada vam je potrebno da brzo fotografišete a taster je prilagodljiv. Ukoliko uređaj držite u desnoj ruci, palac će vam biti postavljen na on/off taster. Ispod se nalazi taster za kontrolu jačine zvuka, dok se pored slušalice nalazi svetlosni indikator koji korisnika informiše o različitim događajima. Ispod se nalazi otvor za provlačenje trake, a tu je u blizini i zvučnik za koji se ne može reći da je glasan, daleko je tiši u poređenju sa onim kod modela iPhone 5S.

Ekran

Ekran je bolji nego kod Z1 modela, to se prvenstveno odnosi na ugao gledanja, a prikaz na ekranu ne bledi. Crna boja je vrlo dobra, ne dolazi do zamaranja očiju a ekran je blago žućkast. U okviru podešavanja možete se igrati sa uravnoteženjem belog ali efekat nije vidljiv – i zaista, ne razumem zašto nam je potrebno ovo podešavanje. Ono što je takođe neobično, kako pomerate klizač, postaje samo još gore. Međutim, ovo je subjektivno mišljenje. Kod Z1 nema podešavanja uravnoteženja belog budući da nema režima za korišćenje telefona prilikom nošenja rukavica, pa je i to jedna od razlika u poređenju sa Z1 Compact.

Dijagonala TFT ekrana je 4.3 inča, rezolucija je 1280 x 720 piksela. U zvaničnoj dokumentaciji navedeno je da se radi o TRUE TFT ekranu, a šta ta skraćenica označava, nije poznato. U svakom slučaju, odlično izgleda.

Svi oni koji su navikli na veliki ekran moraju da znaju da kod Z1 Compact modela sve izgleda drugačije. Radi se o različitim programima, Web sajtovima, video sadržajima, itd. Ako Z1 koristite kao univerzalni uređaj, onda je Z1 Compact druga priča. Na neki način podseća na jedan drugi uspešni pametni Sony telefon – Xperia Ray. Savršeni uređaj baziran na Android-u, odličnog dizajna, dobrog ekrana i vrlo dobrih performansi – ono što je najbolje bilo kod njega jeste veličina uređaja i mehanički polukružni taster.

Mnogima se, kada se pojavio, Ray nije dopadao pa od pomoći nije bio ni moćan procesor niti posebne karakteristike, što se odrazilo na imidž modela ali i na potencijalne kupce ovog uređaja, takođe. Međutim, oni nisu u potpunosti nestali – to su ljudi koji često pozivaju, pišu poruke i koriste pametni telefon kao običan telefon, dok su im sve pametne karakteristike od sekundarne važnosti.

Sve u svemu, Ray model je imao svoje korisnike i zabeležio je dobru prodaju. Možda je Sony Xperia Z1 Compact nastavak ovog modela?

Problemi

Ako pročitate mišljenja korisnika Sony Xperia Z1 Compact modela, saznaćete šta je to na šta se korisnici žale. U pitanju su:

  • Plastični poklopac i ogrebotine na foliji. Ovaj problem može se rešiti lepljenjem još jedne folije, odabirom drugog uređaja ili čekanjem Z2 modela.
  • Zbog slabog osvetljenja kod fotografisanja u različito doba dana i noći. Uprkos tome što ovaj problem ugrožava sve korisnike, mali je broj onih koji će se odlučiti da ga reše u okviru softvera. Koliko često koristite blic? Ukoliko pokušate da koristite blic Sony Xperia Z1 u zatvorenom prostoru noću, u popodnevnim satima, shvatićete da su boje mnogo bolje ukoliko ne koristite blic. Postoji još jedan problem, potrebno je prilagoditi se načinu fotografisanja. Fotografije mogu ispasti loše ukoliko pritisnete taster i pustite ga, tada dolazi do pomeranja uređaja i dobijate mutne fotografije. Mnogo je bolje da pritisnete taster na ekranu, jer na taj način dobijate najbolje snimke.
  • Postoje pritužbe da taster kamere prestane da radi ili radi neko vreme - imajte na umu da bi radio, potrebno je u potpunosti pritisnuti taster sve dok ne osetite vibracije, gotovo da se taster uroni u kućište. Taster ima dva položaja, kratki pritisak aktivira fokusiranje i dugački pritisak fotografiše ili pokreće kameru.
  • Ne savetujem da koristite automatski režim, rezolucija je samo 8MP, kvalitet je gori nego kod ručnog podešavanja.
  • Jačina zvuka slušalice je normalna, nema nikakvih problema pri korišćenju, ali je potrebno podesiti jačinu na maksimum. Glas zvuči malo neprirodno (nejasno), ali to nije nikakav problem prilikom pozivanja.
  • Mnogi se plaše da će uređaj otpasti. Problem se može rešiti kupovinu dock-a sa magnetom, ali generalno, malo je verovatno da će otpasti. Da, i svakako u servisu bez ikakvih problema će vam dati novi.

Koliko su ove žalbe ozbiljne? Nama je zasmetala samo folija, ostalo ne smeta uopšte. Ako se prilagodi, Sony Xperia Z1 Compact će vam pomoći da kreirate visokokvalitetne slike, a da ne pominjemo fotografije za Instagram i druge društvene mreže. Tih regularan zvučnik - sve je OK dok nije prisutno glasno okruženje. Sa ekranom nismo imali nikakvih problema, a koristimo uređaj duže vreme.

Trajanje baterije

Proizvođač tvrdi da baterija nudi 18 sati razgovora, dok je vreme reprodukcije muzike 94 časova (ne može svaki plejer da obezbedi toliko). Kada je reč o video reprodukciji Z1 Compact nudi oko 12 sati. Instalirana je baterija kapaciteta 2300 mAh. U poređenju sa Z1, smart telefon radi mnogo duže i ponekad se desi da baterija potraje i nekoliko dana, ako koristite uređaj samo za pozive i slušanje muzike. Važno je napomenuti i brzo punjenje baterije.

Imajte na umu, ako ste aktivirali Stamina ( tj., režim štednje energije), aplikacije treće strane ne mogu da rade, što je posebno važno obzirom na alarme, tajmere, programe za organizovanje rasporeda.

Tehničke karakteristike

Kada je reč o karakteristikama ko što su procesor, softver, memorija, podrška za formate i takve stvari, možete pročitati recenziju Z1.

Kamera

Karakteristike kamere su iste kao i kod Z1, rekli smo za blic ranije. Ukratko, ako ne koristite često blic, Z1 Compact će vam verovatno pružiti mnogo uživanja. Blic u svakodnevnom fotografisanju uopšte ne treba koristiti već smo blic koristili samo kao baterijsku lampu. Ispod je nekoliko primera slika sa vremenom u Moskvi, pri čemu je bilo sjajno da se rano ujutru šeta jednom od omiljenih tura. Kao što možete videti, koristeći Z1 Compact zaista možete snimiti sasvim dobre fotografije i za prikazivanje na ekranu laptopa i za štampu - mada ne znamo da li više štampate fotografije?


Zaključak

Sve razlike između modela Xperia Z1 i Z1 Compact su gore opisane pa je pitanje koji uređaj da izaberete? Ako vam je potreban ekran velike dijagonale i bez obzira na kvalitet ekrana, a odlučite se jednostavno za Z1. Ako vam je potreban kompaktan smart telefon sa normalnim ekranom, onda je vaš izbor Z1 Compact. Na neki način,mlađi model ispostavio se još bolji od svog starijeg brata. Ovde su prednosti:

  • Zanimljiv dizajn, boja
  • Podrška za LTE
  • Odlične karakteristike za uređaj takve veličine
  • Dobra kamera (u pravim rukama)
  • Dobar kvalitet zvuka sa brendiranim slušalicama, ali ne ograničavajući se - još jednom savetujemo da probate SBH- 80. Sony je ponudio zanimljivu dodatnu opremu
  • Otpornost na vodu
  • Dobar ekran bolji nego kod Z1 (ali manje dijagonale)
  • Dug vek trajanja baterije (u odnosu na Z1)

Nedostaci su:

  • Voleli bismo da verujemo da će Sony raditi na kvalitetu zvuka i performansama zvučnika
  • Mnogi ljudi ne vole softverski paket koji nudi Sony - postoji previše dodatnih alata
  • Nažalost tu su brojni zatvarači koje ne možete odbaciti obzirom na dostupnost otpornosti na vodu.
  • Opet čudan režim blica, za neke je to minus, neko ne haje
  • Film. I to je to!

Ako vam se sviđao Sony Xperia Ray u svoje vreme i sada ste u potrazi za lepim kompaktnim smart telefonom, obratite pažnju na Z1 Compact. Uprkos negativnim kritikama online, bili smo impresionirani ovim uređajem. On je pogodan za korišćenje kao telefona i za najjednostavnije zadatke (pregled e-maila, društvenih mreža, slušanje muzike, snimanje fotografija). Manja dijagonala ekrana je imala pozitivan uticaj na trajanje baterije. Ohrabrujuće je da Sony nije degradirao ovaj uređaj u odnosu na vodeći model. Nadamo se da će i Z2 ispuniti očekivanja kada se pojavi.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024