Zenfone 5 2014
2014. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Asus Zenfone 5
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Asus Zenfone 5. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Asus Zenfone 5 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Asus Zenfone 5

Danas je model Zenfone 5 jedan od dobrih predloga na tržištu za svoju cenu, kao i možda najinteresantniji smart telefon cele linije koja koristi ZenUI.

Karakteristike:

  • Klasa: jeftini uređaj
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: matriana orebrena plastika
  • OS: Android 4.3, Zen UI
  • Mreže: GSM / EDGE, WCDMA, podrška za dve SIM-kartice (microSIM)
  • Platforma: Intel Atom Z2560
  • Procesor: Dual Core 1.6 GHz
  • RAM: 2 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 16 GB, microSD slot memorijske kartice (podrška za kartice kapaciteta do 64 GB)
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n /), Bluetooth 4.0, konektor microUSB (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: 5 iča, kapacitivni rezolucije 1280x720 piksela (HD), automatsko podešavanje nivoa osvetjenosti
  • Kamera: 8 MP glavna kamera, prednja kamera 2 MP
  • Navigacija: GPS / Glonass (podržava A-GPS)
  • Senzori: akcelerometar, senzor svetlosti, blizine
  • Baterija: ukloniva, Li-Pol, 2050 mAh kapaciteta
  • Dimenzije: 148.2x72.8x9 mm
  • Masa: 145 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • Kabl za povezivanje sa računarom (deo prodajnog pakovanja)

U našoj konfiguraciji su bile i žične slušalice, ali komercijalni primerci ih ne poseduju.

Materijali kućišta, kontrole, izrada

Smart telefon karakteriše smiren strog izgled, blago zaobljenih uglova, što je tipično za ASUS uređaje.

Zanimljivim elementom dizajna može nazvati donja utičnica ispod tastera osetljivih na dodir. Ona je napravljena od plastike a njena lepa tekstura svetluca na svetlu.

Na spoju između touch panela i kućišta će se skupljati prašina.

Veći deo prednje strane smart telefona zauzima petoinčni ekran, a iznad njega je mreža slušalice, sočivo prednje kamere, kao i senzori ambijentalnog osvetljenja i blizine.

Ispod ekrana možete videti tri tastera osetljiva na dodir: „Back“, „Home“ i „Recent Apps“. Razmak između tastera je prilično velik, tako da ponekad može da se desi da promašite taster (očekujete da je bliže pored).

Poklopac sa zadnje strane i bočne strane uređaja napravljene od mat gumirane plastike. Ona je otporna na prljanje više od plastike meke na dodir, pri čemu otisci prstiju takođe ostaju na njoj, ali su praktično nevidljivi.

Mesto za eksterni zvučnik je na poleđini uređaja. Njegova maksimalna jačina i kvalitet zvuka, su u najmanju ruku, prosečni. Teško da će vam uspeti da koristite ZenFone 5 kao muzičku kutiju.

Na gornjem kraju nalazi se 3.5 mm priključak za slušalice, a u dnu - microUSB konektor za punjenje baterije i povezivanje sa računarom.

Sa leve strane se nalaze taster za kontrolu jačine zvuka i taster za uključivanje. Oni su postavljeni na takav način da možete da kliknete na njih desnim palcem. Materijal ovih tastera je sličan materijalu donjeg panela smart telefona, pri čemu su oni različite nijanse na svetlosti.

U dnu sa leve strane je žljeb pomoću kojeg možete da uklonite zadnju masku. Uzgred, smart telefon je iznenađujuće dobro izgrađen. Uprkos uklonivom poklopcu, nema zazora.

Ispod poklopca se nalazi slot za dve SIM kartice formata microSIM, kao i slot memorijske kartice.

Na svim fotografijama možete videti male čestice prašine. Nažalost, to je karakteristika gumirane plastike, koja se vrlo brzo prekrije takvim česticama prašine, pri čemu je zatim veoma problematično da ih uklonite.

Dimenzije

Za početak, pogledajte dimenzije smart telefona i njegovih najbližih konkurenata u tabeli ispod.

Visina (mm) Širina (mm) Debljina (mm) Masa (g)
Asus Zenfone 5 148.2 72.8 9 140
Lenovo A859 142 72.5 9.2 163
Huawei Honor 3C 139.5 71.4 9.2 140
Lenovo Vibe X 144 71 6.9 120

Kao što možete videti, model Zenfone 5 osim kada je u pitanju njegova dužina, je nešto iznad drugih modela, ali inače ima tipične dimenzije za petoinčni uređaj.

Smart telefon je lako držati u ruci, ako ste navikli na takvu dijagonalu ekrana. Međutim, jednom rukom teško da ćete uspeti da upravljate uređajem.

Ekran

Predlažemo da se za početak upoznate sa karakteristikama ekrana.

Karakteristike Vrednost
Veličina ekrana 5 inča
Rezolucija ekrana 1280x720 piksela
Gustina ekrana 294
Tip matrice S-IPS
Protective coating Glass
Oleofobski premaz Prisutan
Automatsko podešavanje osvetljenosti Prisutno
Podrška za multitouch Prisutna, do pet istovremenih pritisaka

Pri prvom upoznavanju sa uređajem stekli smo utisak sa uređaj ima loš oleofobski sloj. Nakon skoro mesec dana aktivnog korišćenja moramo da ponovo razmotrimo ovaj aspekt. Oleofobski sloj je standardan, ali je malo lošiji nego kod vodećih smart telefona, ali generalno, korišćenje ekrana Zenfone 5 modela zbog njegovog prisustva je mnogo jednostavnije.

Što se tiče kvaliteta ekrana, karakteriše ga pristojna oštrina slike koja je laka za čitanje i malog teksta. Ali maksimalna osvetljenost je prenaglašena a njena podrazumevana vrednost je niža od mnogih konkurenata (u odnosu na Acer Liquid E3, na primer). U slučaju zakretanja ekrana boje nisu invertovane, ali su primetno bleđe.

Kada čitate noću pri minimalnoj osvetljenosti čini se da bi ona mogla da bude malo jača. Što se tiče ponašanja na suncu, ekran gotovo potpuno bledi, slika se skoro ne razaznaje.

Tradicionalno, uređaj poseduje unapred instaliran ASUS Splendid, koji vam omogućava vam da promenite šemu boja za sebe.

Ovaj model koristi još jednu postavku koja je tipična za smart telefone ove kompanije read-only režim. Kada se aktivira, slika postaje žućkaste bele boje, a sve boje su omekšane. To se radi u cilju smanjenja naprezanja očiju. Zgodno je što možete da izaberete aplikacije kod kojih će ova režim raditi.

Smart telefon podržava rad u rukavicama, potrebno je da izaberete opciju na ekranu podešavanja. Osetljivost kada nosite rukavice nije tako dobra, ali može biti u stanju da odgovorite na poziv ili pročitate SMS poruku sa rukavicama.

Operativni sistem

Smart telefon radi na Android 4.3 operativnom sistemu sa vlasničkim korisničkim interfejsom ZenUI kompanije Asus. Proizvođač ga je potpuno redizajnirao, i sada je nešto kao mešavina TouchWiz i CyanogenMod interfejsa, ali i dalje ostaje jednako zgodan.

U ZenUI ima toliko različitih inovacija, da bi se za njega trebao napisati zaseban članak.

Performanse

Za početak, pogledajte karakteristike korišćenog čipseta.

Karakteristike Vrednosti
Čipset Intel Atom Z2560
Procesor Dual-core, 1.6 GHz
Akcelerator PowerVR SGX544 MP
Količina RAM-a 2 GB
Kapacitet internog skladištenja 16 GB
Memorijska kartica Prisutna, podrška za zamenu bez isključenja

Za početak, napominjemo da će komercijalna verziju uređaja imati 2 GB RAM-a, dok je u našem primerku samo 1 GB. Nakon duže upotrebe, možemo da kažem da bi dodatni gigabajt rad našeg uzorka načinio boljim, jer slobodne memorije nije bilo više od 150 MB. Međutim, ne možemo da kažemo da su aplikacije krahirale zbog samo 1GB memorije ili se usporavale.

Sada da kažemo nešto o grejanju. Jedinica se zagreva, ponekad prilično snažno, ali nije jasno, zbog čega. Recimo samo primite poziv, i imate osećaj da je smart telefon dobio komandu da sprži vaše lice ili uvo koje ste naslonili na uređaj.

Što se tiče performansi, ne postoji razlog da se na uređaj požalimo. Možete lako da pokrenete njazahtevnije igre i druge bogatije aplikacije. Napominjemo da ugrađeni launcher radi brzo što je veliki plus za uređaj.

Trajanje baterije

Pogledajmo karakteristike baterije i rezultate testova.

Karakteristike Vrednosti
Kapacitet baterije 2110 mAh
Tip baterije Ukloniva Li-Pol
Trajanje baterije pri gledanju HD videa pri maksimalnoj osvetljenosti (airplane mode) 4.5 časa
Trajanje baterije pri čitanju uz 30% osvetljenosti (airplane mode) 9 časova

Uz svakodnevnu upotrebu (ukupne aktivnosti ekranu oko tri sata: e-mail, Twitter, surfovanje internetom, rad dve SIM kartice u pozadini) baterija uređaja traje jedan ceo dan. Uređaj ima nekoliko režima za uštedu energije, i uz njihovu pomoć, možete fino podesiti ponašanje aplikacija ili jednostavno ograničiti frekvenciju procesora. Naš osećaj je da uređaj zaista nudi značajnu autonomiju rada.

Bežično povezivanje

Interfejs Dostupnost
Wi-Fi prisutan, b / g / n, podrška za Wi-Fi Direct
Bluetooth Prisutan, verzija 4.0, podrška za sve popularne prifile uključujući A2DP
GPS Startovanje na "hladno" traje oko 2 minuta
Prenos podataka GSM 900/1800/1900, 3G
USB On-The-Go Prisutan

Napominjemo da promena MediaTek čipseta za Intel Atom praktično nema uticaj na poboljšanje kvaliteta GPS modula, prvo pokretanje i dalje traje oko dva minuta, a to je, naravno, minus za uređaj.

Uređaj podržava dve SIM-kartice. Dostupan je jedan radio modul u okviru uređaja, tako da kada se koristi jedna SIM kartica, druga nije dostupna. Što se tiče interfejsa dve kartice, sa jedne strane, to je savršeno urađeno (u opciji za pozivanje i SMS poruke morate da izaberete SIM karticu preko koji će se realizovati aktivnost), ali jedna funkcija je nezgodna. Često smo videli u uređajima sa MediaTek procesorima da je jednim klikom, moguće da se promeni aktivni 3G modul sa jedne na drugu karticu ali ovde je za ovu operaciju potrebno da odete u podešavanja.

Kamera

Smart telefon ima dve kamere, primarnu rezolucije 8 MP i 2 MP kameru sa prednje strane. Asus je obratio mnogo pažnje na kameru, pa imamo na raspolaganju različite režime i mnogo podešavanja. Ali hajde da prvo pogledamo kvalitet fotografija.

Od kvalitetnih funkcija napominjemo poboljšano osvetljenje kada snimate fotografije pri slabom osvetljenju. Međutim, kao što možete videti, pored blagog poboljšanja, kvalitet fotografije je i dalje nizak.

Takođe treba da napomenemo zamućenje pozadine. Kako mi to vidimo, ovo je takođe nevezano za sam smart telefon.

Video se snima u FullHD rezoluciji, pri 30 kadrova u sekundi. Zvuk se snima u stereo tehnici.

Zaključak

Na kvalitet glasa nemamo pritužbi, vi i vaš sagovornik savršeno čujete jedan drugog, nema uticaja spoljašnje buke. Međutim, naš uzorak je imao neprijatan problem: ako uređaj izgubi signal mreže, onda ga nije mogao sam naći, već smo morali da restartujemo uređaj ili uključimo / isključio „Airplane“ režim. Ne znamo da li je ovo problem konkretno našeg primerka, ili svih smart telefona Zenfone 5 linije.

Ako izostavimo problem sa signalom mreže, za novac koji ćete platiti dobijate veliki smart telefon sa ekranom HD rezolucije, IPS matricom, oleofobskim premazom, dobrom (za plaćenu cenu) kamerom, podrškom za dve SIM kartice i standardnom baterijom.

Direktni konkurenti u smislu cene ovog modela ne postoje. Postoje, naravno modeli sličnih karakteristika, moramo da pomenemo Huawei Honor 3C, koji ima najbolji ekran po pitanju nivoa osvetljenja, ali je nešto skuplji. Kineski telefoni imaju oleofobski premaz, ali u principu, nije u potpunosti moguće da ih uporedimo sa modelima A-brenda.

Sviđalo nam se korišćenje ove jedinice skoro mesec dana, pri čemu je ovaj uređaj ponudio osećaj sličan onome koji su vodeći modeli glavnih brendova pružali u prethodnim generacijama.

Ako ste u potrazi za dobrim, jeftinim uređajem velikog brenda, budite sigurni da treba da obratite pažnju na Asus Zenfone 5.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024