Zenfone 6 A600CG 2014
2014. godina
6" LCD, 70.5% body
4% Z2580, Android 5.0.2 Lollipop
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
3300 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Asus Zenfone 6
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Asus Zenfone 6. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Asus Zenfone 6 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Pregled fableta Asus ZenFone 6 (A600CG)

Fotografije u zatvorenom

Karakteristike

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: plastika
  • OS: Google Android 4.3
  • Mreže: GSM / GPRS / EDGE (850/900/1800/1900 MHz), UMTS (900/2100 MHz)
  • Procesor: dual core, 2 GHz, Intel Atom Z2580
  • RAM: 2 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 16/32 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n /), Bluetooth 4.0, konektor microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: 6 inča kapacitivni IPS rezolucije 720x1280 piksela
  • Kamera: 13 MP autofokus + 2 MP, blic
  • Navigacija: GPS
  • Senzori: akcelerometar, senzor svetlosti, blizine, FM-radio
  • Baterija: ukloniva, Litijum Jon (Li-Ion) kapaciteta 3100 mAh
  • Dimenzije: 166.9x84.3x9.9 mm
  • Masa: 196 g

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Punjač sa USB kablom
  • Slušalice
  • Garancija

Uvod

Ove godine, Asus je najavio novu liniju smart telefona ZenFone (neki od njih su čak fableti –smart telefoni velikih dimenzija). U ovom trenutku inženjeri nisu fokusirani toliko na tehničke karakteristike uređaja kao što su izgled korisničkog interfejsa, cene i kvalitet. Na primer, najmlađi model linije ZenFone 4 je ponuđen u više boja dok je hardver baziran na čipsetu kompanije Intel.

Sledeći po pozicioniranju ali i ceni je ZenFone 5. Kao što mu ime kaže - veličina ekrana ovog modela je 5 inča i rezolucija, za razliku od ZoneFone 4, porasla na HD. Hardver je takođe postao zanimljiviji: Intel dual-core procesor i 2GB RAM-a, kamera maksimalne rezolucije 8MP i druga poboljšanja.

Naravno, šesto-inčni ZenFone 6 je lako prepoznati među uređajima kompanije Asus: veliko, čvrsto kućište, sa sjajnim ekranom. Ovaj model koristi Intel Z2580 čiipset, 2GB RAM-a, ali rezolucija ekrana je ostala ista – 720x1280 piksela. Između ostalog, treba napomenuti da postoje dva slota SIM kartica, dostupni su GPS i GLONASS, dovoljno kvalitetna 13MP kamera sa otvorom blende F2.0. Ako fotografišete kao amater sa kamerom mobilnog uređaja ZenFone 6 nema šanse da vam se fotografije ne dopadnu, ali više o tome u posebnom odeljku.

Zanimljivo, cela linija ZenFone modela za 2014. godinu opremljena zaštitnim staklom Gorilla Glass renomirane firme Corning.

Nažalost, zbog visoke vrednosti dolara ovaj model se ispostavio možda skupljim nego što bi trebalo da bude što je loše uticalo na raspoloženje potencijalnih kupaca.

Dizajn, veličina, kontrole

Kao što je već rečeno, ZenFone linija uređaja kompanije ASUS je dobila prestižnu nagradu za dizajn Red Dot Design Award. Zvanični sajt red-dot.de je naveo sledeće:

„Serija ASUS Zenfone uređaja je dizajnirana tako da su materijali prijatni na dodir. Zakrivljena zadnja strana čini Android smart telefone udobnim kada ih držite u rukama. Pored toga, karakteriše ih specijalni sloj i prijatan osećaj na dodir. Jedna od značajnih karakteristika telefona je dekorativna donja ivica, napravljena od aluminijuma fine strukture.“

„Funkcionalnost i jednostavnost upotrebe idu ruku pod ruku kada je u pitanju ASUS Zenfone serija. Ergonomija dizajna čini ih posebno prijatnim za korišćenje.“

Dodajmo da sve što piše je sasvim tačno. Ukratko ovaj model karakteriše lep izgled, odlična ergonomija dizajna, posvećenost detaljima, materijali prijatni na dodir.

Telefon je dostupan u više boja: tradicionalne bela i crna, kao i trendi boje zlata i jarko crvena. Sve ovo je postignuto zahvaljujući uklonivim zadnjim panelima. Zvanična imena boja – Charcoal Black, Pearl White, Cherry Red, Champagne Gold.

Ako govorimo o veličini, ZenFone 6, naravno, jasno je napravljen za veliki dlan - 166.9x84.3x9.9 mm. Da uporedimo dimenzije: iPhone 6 Plus – 158x77x7.1mm, glavni model kompanije Huawei - Mate 7 sa ekranom od 6 inča – 157x81x7,9 mm. Novi Google Nexus 6 ima ekran iste dijagonale i dimenzije 159x82x10 mm. Čisto da shvatite koliko je Asus model ogroman. Njegova debljina je takođe ne uliva poverenje, a težina je 196 grama. Međutim, zbog činjenice da je bočna ivica uređaja sužena u ruci ZenFone 6 se ne oseća ogromnim: nismo imali problema da ga koristimo u toku mesec dana testiranja, u osnovi je nošen u unutrašnjem džepu tople jakne ili zadnjem džepu farmerki.

Prednja strana uređaja je zaštićena Corning Gorilla Glass staklom. Mislimo da ovaj način zaštite ne treba predstavljati. Tokom aktivnog korišćenja na prednjoj strani se nije pojavila nijedna ogrebotina, iako smo ponekad nosili Asus ZenFone 6 i u rancu zajedno sa drugim uređajima koje smo testirali. Tanki okvir je napravljen od crne sjajne plastike, i on ne formira zaštitni okvir, kada spustite fablet na ekran. Poklopac sa zadnje strane se skida, otkrivajući bočne zidove od plastike, grube na dodir. Žiri Red Dot Design Award konkursa je nazvao ovu plastiku „delikanto svilenkasta“. Vremenom, površina može da se izgrebe otkrivajući sivu plastiku.

Iznad prednjeg panela se nalazi zvučnik prekriven metalnom mrežicom. Njegova jačina, uprkos impozantnoj veličini uređaja, je prosečnog kvaliteta, i čini nam se, nije najbolji: ponekad se čuje šištanje, uglavnom kada je reč o tonovima srednjih frekvencija. Zvučnost je dobra, sagovornik vas može čuti jasno. Sa leve strane zvučnika su senzori svetlosti i blizine a desno - mala LED lampica koja ukazuje na propuštene pozive ( svetli narandžasto) kao i kamera za selfije.

Ispod ekrana su tasteri osetljivi na dodir koji su označeni providnom belom bojom. Osvetljenje ne postoji (možda samo nismo našli podešavanja da bismo ga aktivirali).

Sa donje strane se nalaze microUSB port i mikrofon a sa gornje strane drugi mikrofon (za smanjenje buke, zvuk se snima kao mono) i 3.5 mm audio priključak za slušalice. Taster za uključivanje i taster za kontrolu jačine zvuka su desno. Oni su napravljeni od plastike, tanki i reljefni. Korišćenje tastera za uključivanje je veoma pogodno, jer je odmah ispod palca. Međutim, njegov hod je mali pa morate da se potrudite da ga pritisnete. Sa leve strane uređaja nema elemenata.

Sa zadnje strane se nalaze: blago izbočena kamera, LED blic i zvučnik.

Da biste uklonili zadnju masku, potrebno je ubacite neki element u žljeb na levoj strani pri dnu. Baterija je ugrađena. Iznad nje se nalazi ležište za memorijsku karticu, ispod – SIM1 i SIM2 microSIM fioke. Jedinica je dobro izgrađena, nema škriputavih zvukova niti zazora. Zadnji panel se ne ugibava ka bateriji.

Poređenje dimenzija:

Asus i iPhone 5

Asus i Nokia 1020

Asus i Meizu MX4

Asus i Nexus 5

Ekran

Veličina ekrana ove jedinice je 6 inča, što ima smisla, obzirom da kod modela ZenFone 4/5 su dijagonale 4 i 5 inča. Fizička veličina ekrana ZenFone 6 je 74x131 mm. Okvir sa desne i leve strane je 5 mm gornji 16 mm, a donji - skoro 20mm. Zapravo, zbog njih je uređaj toliko velik. Površina ekrana je zaštićena Corning Gorilla Glass staklom, ekran ima oleofobski premaz (otisci prstiju su jedva primetni i lako se mogu izbrisati), postoji običan antirefleksivni premaz.

Matrica je izrađena IPS tehnologijom (OGS - između matrice i stakla nema vazduha). Rezolucija takve dijagonale nije važna – 720x1280 piksela. Iako matrica nije najboljeg kvaliteta (pod jednim uglom ekran je ljubičast pod drugim žuti), generalno, ekran ostavlja samo pozitivan utisak.

Osvetljenost matrice može da se podešava, automatski ili ručno. Opseg je veoma širok. Maksimalna vrednost je dovoljna za komforno čitanje informacija čak po sunčanom danu mada ovde i dalje glavnu ulogu igra i velika dijagonala.

Ako imate View Flip Cover, onda kada ga zatvorite ekran se isključuje a kada otvorite - aktivirate svetlo. Generalno ništa novo, ali je zgodno.

U podešavanjima možete odabrati „režim čitanja“: ili „slika i tekst“ ili „Samo tekst“ režim. U prvom slučaju, temperatura boja ekrana postaje toplija a u drugom – još toplija.

Da biste radili sa uređajem u rukavicama morate da omogućite režim rada u rukavicama u okviru podešavanja. .

Uglovi gledanja

Poređenje ekrana Meizu MX4 (desno):

Pocdešavanja:

Baterija

Uređaj HP ZenFone 6 poseduje bateriju kapaciteta 3300 mAh (ugrađena, litijum-jonska). Danas ovaj kapacitet nije iznenađenje, pa na primer, u mnogo kompaktnijem Huawei Honor 6 modelu se nalazi baterija kapaciteta 3100 mAh, u Mate 7 - 4100 mAh, ali je ovaj model tanji i manji.

Prema zvaničnim podacima, u pasivnom režimu baterija modela ZenFone 6 trajaće 398 sati, vreme razgovora je do 28 sati.

Tokom testiranja dobili smo sledeće rezultate:

  • Gledanje 720p videa (H.264) uz maksimalno osvetljenje i jačinu zvuka baterija uređaja će isprazniti uređaja za malo manje od 9 sati.
  • Reprodukcija muzika uz maksimalnu jačinu zvuka: nešto preko 50 časova
  • Samo igre (visoka jačina osvetljena i zvuka): do 5 časova
  • Samo Wi-Fi-surfovanje (visoo osvetljenje): oko 10 časova

Prosečno vreme trajanja baterije u našem slučaju je bilo oko 23 sata pri maksimalnom opterećenju: konstanta veza putem Wi-Fi sa 4G ruterom (e-mail, Twitter i druge aplikacije), 20-30 minuta rada GPS-a, oko 20 minuta od razgovora, sat ili dva fotografija i video snimanja.

Generalno, kao i uvek, najveći broj Android smart telefona (čini nam se, baziranih na bilo kom OS) i dalje nudi jedan dan rada. Naravno, postoje i izuzeci.

U podešavanjima postoji opcija „Power Manager“. Ona nudi opcije za uštedu energije i određivanje potrošnje energije. Lako možete da odaberete neki od ponuđenih režima: „Save Mode“, „Optimum“ ili „Custom“.

Opcije povezivanja

Uređaj ima samo jedan radio modul, ali postoje dva slota za SIM kartice. Vezano za realizaciju poziva i slanje SMS poruka nećemo reći ništa posebno obzirom da je sve baš kao kod svih Android uređaja. SIM kartica se aktivira odmah nakon instalacije u konektor.

Dostupni su Bluetooth verzije 4.0 (EDR +A2DP), Wi - Fi 802.11b / g / n (modem režim), Miracast, režim rada OTG (USB OnTheGo).

Postoje GPS i GLONASS. Nikakvi problemi sa njima se ne pojavljuju. Ispod – su snimci sa ekrana.

Memorija i memorijska kartica

Uređaj Asus ZenFone 6 poseduje 2GB LPDDR2 RAM-a. Dostupno korisniku u proseku je oko 1 GB. Ugrađena memorija može biti kapaciteta 16GB ili 32GB. Međutim, mi smo imali verziju sa 8GB skladištenog kapaciteta (oko 3GB je dostupno, obzirom da smo instalirali par igara).

Dostupan je slot memorijske microSD kartice. Maksimalni podržani kapacitet je 64Gb.

Kamera

Tradicionalno, uređaj je opremljen sa dva modula kamere: prednjom rezolucije 2 MP (nije širokog ugla, otvor blende F2,8 ), i glavnom - 13 MP (blenda F2.0). Postoji vlasnička tehnologija kompanije koja nosi naziv PixelMaster. Ona vam omogućava da promenite veličinu piksela senzora slike, da biste povećali osetljivost na 400%, značajno smanjili šum i povećali kontrast na 200%. Ovo naravno, zvuči primamljivo. U praksi, dobijate lošiji kvalitet slike, ali ona će biti svetla. To je dobro ako je imperativ da se izvuče najviše od slike u uslovima slabog osvetljenja. Malo je verovatno da ćete naći tehnologiju koja je analogna ovoj. U potpunom mraku PixelMaster ne radi. Ispod su snimci sa ekrana sa Asus prezentacije.

Naše mišljenje o tehnologiji koja je korišćena kod ovog modela je sledeće:

  1. Smanjenje vidiljive oblasti radi stabilizacije slike (elektronska stabilizacija)
  2. Uvećanje ISO podešavanja do maksimalne vrednosti
  3. Uvećanej brzine okidača do 1/4 (uprkos tome što već imamo opciju za stabilizaciju slike).
  4. Smanjenje rezolucije na 3MP (viša rezolucija je nepotrebna usled lošeg kvaliteta)
  5. Obrada se izvodi korišćenjem specijalnog softvera i specifičnih algoritama.

Za uređaj koji košta koliko Asus ZenFone6, kvalitet fotografija je odličan. Zameriti se nema gotovo ništa: brz i precizan fokus, čak i pod uslovima slabog osvetljenja, ispravan balans belog, dobri detalji. Verovatno je mali broj kamera koje ulepšavaju sliku, ali u razumnim granicama. Svidelo nam se kao radi HDR. Kadrovi zaista počinju da imaju produženi dinamički opseg.

Asus snima video u rezoluciji FullHD pri 30 fps. Kvalitet je dobar, slika nije podeljena na kvadrate kada pomerate kameru. Zvuk je jasan, ali mono, uprkos prisustvu drugog mikrofona.

Prednja kamera je obična, ne naročito dobra. Snima FullHD video.

Interfejs je jednostavan, ali funkcionalan. Dole - režimi rada, dostupan je poseban taster za backup režim, primarni taster foto / video, ulaz u galeriju. Taster na gore - digitalni zum.

Gore - podešavnja. Mnoštvo opcija, najbolje je da pogledate snimke sa ekrana.

Sledeće - prebacivanje na prednju kameru, blic.

Režimi:

  • Auto
  • Time control. Pravi nekoliko kadrova pre i nakon pritiskanja tastera okidača.
  • HDR
  • Panorama
  • Night
  • Low light. Isto kao i PixelMaster tehnologija
  • Your photo. Obrada grupe fotografija
  • Miniature
  • Depth of field. Defokusiranje pozadine. Ne radi dobro u svim režimima.
  • Intelligent Remote
  • All smiles
  • Improvement
  • Animation

Za video su dostupni sledeći režimi:

  • Auto
  • Highlight. Snimanje sa PixelMaster
  • Miniature
  • Slow-motion pictures

Karakterisitke videa:

  • Video: MPEG4 Video (H264) 1920x1080 27.583fps 15629kbps
  • Zvuk: AAC 48000Hz mono 191kbps

Primeri fotografija:

HDR:

Blic

Prednja kamera

Perfomanse i operativni sistem

Kao i kod cele linije ZenFone, modela i model „6“ poseduje Intel čipset. U ovom slučaju je to Atom Z2580. U pitanju nije najnoviji, ali je reč o dobro dokazanom čipu. Karakteriše ga dual-core Atom jezgro (arhitektura Saltwell), radi na 2GHz. Zahvaljujući Hyper-Threading tehnologiji dva jezgra mogu istovremeno mogu da nose do 4 niza podataka, što omogućava efikasnije korišćenje resursa procesora.

Mislimo da krajnji korisnik nije previše zainteresovan za tačne tehničke detalje ovog čipseta. Jednostavno ćemo reći da je Z2580 - prilično moćno rešenje za jeftine uređaje: Asus ZenFone 6 nije spor, ne zamrzava korisnički interfejs, karakteriše ga brzi odziv interfejsa i brze animacije. Pouzdano možemo reći da mnoga Qualcomm i MediaTek rešenja rade mnogo lošije.

Gotovo sve igre rade na maksimalnim podešavanjima, ali kod nekih se dešava da dođe do kočenja. Kao grafički akcelerator korišćen je PowerVR SGX 544MP2.

Snimci sa ekrana igara:

Kratke informacije i testovi performansi:

Uređaj koristi Google Android verziju 4.3. U Asusu tvrde da će ZenFone6 nužno dobiti nadogradnju na 4.4 verziju. Međutim, u vreme kada uređaj treba da pređe na verziju 5.0 on će preći na 4.4..

Postoji vlasnički korisnički interfejs ZenUI. Prema kompaniji, on je stvoren u duhu slobode izražavanja i komunikacije. Mislimo da za potpuniji opis korisničkog interfejsa treba poseban pregled, ali za sada to je to.

Kada se aktivira, pozadinsko osvetljenje na zaključanom ekranu pojavljuje se veliki digitalni sat, prikaz dana, meseca, mesta i kratke informacije o vremenu. Pored toga, gore levo uvek se prikazuju tri okrugla ikone: fotoaparat, telefonski pozivi i SMS poruke. Za njihovo brzog pokretanje, treba kliknuti na jednu od ikona i povući je u bilo kom pravcu. Za otključavanje ekrana treba samo povući prst bilo gde.

Desktop je tipičan: ikone, widgeti. Donji red se sastoji od četiri promenljive ikone. Notifikacioni bar se može biti pokrenuti na dva načina: prevlačenjem iz gornjeg levog ugla (donosi vremensku prognozu, podešavanja i druge informacije), prevlačenja iz gornjeg desnog ugla za brze postavke. U poslednjem delu možete da pozovete baterijsku lampu, vidite količinu slobodne memorije, pozovete kalkulator i brze beleške. Nešto više je kontrola osvetljenosti.

Meni se može predstaviti kroz različite vrste matrica, od 3x3 do 5x5. moguće je da promenite animacije, u okviru postavki se može promeniti izgled.

U podešavanjima možete podesiti način zaključavanja tako da brave tako da kada dva puta kliknite na taster za jačinu zvuka pokrećete kameru.

Multimedija

Jačina polifonog zvučnika je visoka, kvalitet je veoma dobar. Na prezentaciji je rečeno da ZenFone koristi vlasničku tehnologiju SonicMaster, razvijenu od strane kompanije Bang & Olufsen pri čemu hardverska i softverska implementacija poboljšavaju kvalitet zvuka.

Nažalost, gotovo sva zvučna obaveštenja su izuzetno tiha, mada su melodije glasne.

Zvuk u slušalicama je snažan. Stepen kvaliteta je dobar: prisutan je lep bas, precizni srednji i jasni visoki tonovi. Međutim, ne mislimo da je vredno ZenFone 6 smatrati dobrim muzičkim plejerom.

Muzički plejer je jednostavan. Postoji ekvilajzer koji je nasleđen od Android 4.0 verzije.

Dostupan je radio ali je njegova osetljivost prosečna. Možete da sačuvate šest omiljenih stanica.

Prisutan je i zasebni video plejer, tako da možete da gledate video sadržaje.

Zaključak

Posle dugog testiranja možemo reći da je Asus ZenFone 6 proizveo jedinstveno pozitivan utisak: lep izgled, visok kvalitet materijala, veliki ekran, interesantan interfejs, baterija dobrog kapaciteta i sasvim adekvatna cena su ono što krasi ovaj uređaj.

Naravno, veličina uređaja mora da se uzme u obzir međutim, očigledno zbog uspešnog ergonomskog dizajna ZenFone 6 u ruci se ne oseća tako velika kako bi možda očekivali. Slušalica je malo razočaravajuća, ona je ponekad tiha i malo šušti pa je ponekad teško čuti obaveštenje putem polifonih zvučnika.

Na kraju da pomenemo neke važne detalje

  • Glatke i veoma brze animacije
  • Ne dolazi do zamrzavanja interfejsa
  • Lep i intuitivan interfejs
  • Kamera veoma dobra. Korišćena tehnologija PixelMaster, kvalitet HDR
  • Ekran. Bez uzimanja u obzir niske rezolucije, dužina dijaognale 6 inča, prikazivanje boja pod pravim uglom dobro, visoka jačina osvetljenja.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024