Honor 3X G750 16GB2013
2013. godina
5.5" LCD, 72.1% body
7% MT6592, Android 4.2.2 Jelly Bean
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
3000 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Huawei Honor 3X G750
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Honor 3X G750. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Honor 3X G750 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Huawei Honor 3X (G750)

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija
  • Žične slušalice
  • Punjač sa uSB kablom
  • Garancija

Uvod

Krajem prošle godine, tajvanska kompanija MediaTek najavila je pravi osmojezgarni procesor, koji koristi sva raspoloživa ARM jezgra, za razliku od rešenja koje se koriste u Samsungu. MediaTek čipset je nazvan MT6592.

Koliko je poznato, prvi MT6592 čip pojavio se u Highscreen Thor uređaju. Jedan ovakav uređaj obezbedio nam je da se upoznamo sa novom arhitekturom. Ne može se reći da nije postigao određeni uspeh, ali je i veliki broj onih koji nisu zadovoljni mogućnostima Thor modela.

Ovoga puta obezbeđena je prilika da se upoznamo sa još jednim uređajem sa većim brojem jezgara – Huawei Honor 3X.

Dizajn, veličina, kontrole

Spolja, ovaj pametni telefon se ne razlikuje od drugih uređaja sa istom veličinom ekrana. Sa prednje strane gledano, to je kopija Huawei Honor 3, što je sasvim logično. Kućište Honor 3X blago je zaobljeno, a u prodaji će biti u crnoj i beloj boji.

Prednji deo izrađen je od izdržljivog stakla. U roku od nekoliko nedelja aktivnog korišćenja, površina Huawei 3X nije zabeležila nijednu ogrebotinu, čak ni najmanju. Oleofobski premaz je prisutan: otisci prstiju nisu primetni i lako se mogu izbrisati; prst lagano klizi i komunikacija sa ekranom je dobra.

Bočna strana je izrađena od polusjajne bele plastike, kao i široke ivice ali je obrađena tako da podseća na metal. Ka zadnje kraju telefona plastika postaje sjajna. Zaista dobro izgleda.

Poklopac sa zadnje strane izrađen je od bele, sjajne plastike. Ako pažljivo pogledate, primetićete crtež u blizini utičnice - svetlo sive vertikalne pruge. Gornji deo premazan je transparentnim premazom. To postaje očigledno kada se ukloni poklopac na utičnici.

Nikakva oštećenja nisu vidljiva na uređaju, niti bilo kakve ogrebotine.

Kvalitet izrade je odličan: nema škripanja niti pomeranja. Prilikom pritiska ne dolazi do ugibavanja niti se zadnja strana savija ka bateriji. Huawei Honor odlično staje u šaku, ali njegove dimenzije (149.5 x 77.4 x 8.9 mm) govore da je u pitanju aparat koji nije udoban za upotrebu telefona jednom rukom.

Takođe, zadnja strana uređaja je dosta klizava. Masa uređaja je 162 grama.

Sa gornje strane nalazi se zvučnik pokriven metalnom mrežom. Jačina zvuka je pristojna ali u bučnom okruženju to nije dovoljno. Sagovornika ćete odlično čuti, melodija je prijatna a frekvencija niska. Zvučnik ne proizvodi nikakve neželjene tonove.

Desno od zvučnika nalazi se senzor osvetljenja, blizine i indikator propuštenih poziva. Sa leve strane nalazi se kamera.

Ispod ekrana tradicionalno se nalaze tasteri osetljivi na dodir: "Back", "Home" i "Menu". Tu je i pozadinsko osvetljenje, diskretno pa nije vidljivo pri dnevnom svetlu, ali noću ne zaslepljuje.

Na samom kraju nalazi se micro-USB i mikrofon, dok se sa gornje strane nalazi standardni 3.5 mm audio priključak za slušalice. Sa leve strane nema ništa.

Taster za kontrolu jačine zvuka nalazi se odmah iznad centra, napravljen je od metala. Vidljiva je reljefna površina sa tankim čestim usecima pod 45 stepeni. Od istog materijala je izrađen i On/Off taster koji se nalazi odmah ispod tastera za kontrolu jačine zvuka. Pogodni su za korišćenje budući da se nalaze na mestu gde stoji palac, kažiprst ili srednji prst, ukoliko telefon držite levom rukom.

Kamera je blago izdignuta i uokvirena plastični okvirom. Sa leve strane nalazi se blic a malo iznad je i drugi zvučnik.

Uopšteno govoreći, ovaj model odlikuje dobra ergonomija, i izgled Honor 3X modela daje odličan utisak.

Da biste otvorili poklopac zadnje strane uređaja, iskoristite žljeb u donjem levom ćošku. Sa gornje leve strane nalazi se slot za microSIM karticu, u samom centru je konektor za microSD, a desno za miniSIM.

Poređenje dimenzija:

Huawei i Samsung Galaxy S5

Huawei i Nokia Lumia 1020

Huawei i iPhone 5

Ekran

U okviru modela Huawei Honor 3X korišćen je ekran dijagonale 5,5 inča. Proizvođač se ponovo okreće povećanju veličine ekrana. Fizička veličina ekrana je 69x122 mm, pri čemu je gornji okvir 12 mm, donji 15 mm, levo i desno - nešto manje od 4 mm.

Uprkos prilično velikoj dijagonali ekrana – rezolucija je samo 720x1280 piksela, a gustina 267 piksela po inču. Međutim, slika izgleda dobro, teško je razaznati pojedinačne piksele.

Matrica je izrađena korišćenjem tehnologije IPS. Pod određenim uglovima slika se pretvara u žućkaste ili plavičaste nijanse sa blagim inverzijama. Međutim, pod pravim uglom slika je oštra, prikaz boja lep. U podešavanjima ekrana se nalazi stavka „temperatura boje“. Tako je moguće podesiti temperaturu ekrana.

Pozadinsko osvetljenje matrice ekrana se procenjuje kao prosečno: u zatvorenom prostoru ono je dovoljno, ali je u popodnevnim satima na ulici ili na suncu situaciju spašava samo velika dijagonala.

Kapacitivni sloj osetljiv podržava do 10 istovremenih dodira. Osetljivost je odlična. Postoji režim za rad u rukavicama.

Podešavanje:

Uglovi gledanja

Prikazivanje boja

Bela

Crna

Baterija

Smart telefon poseduje uklonivu litijum-polimer bateriju kapaciteta 3000 mAh, model HB476387RBC, 1.4 Wh. Kompaniaj niej objavila vremena trajanja baterije pa smo sami testirali:

  • Gledanje 720p videa (MP4) uz maksimalno osvetljenje uređaja će isprazniti uređaja za oko 6 sati.
  • Pretraživanje interneta korišćenjen Wi-Fi - oko 18 časova
  • Pretraživanje interneta korišćenjen 3G - oko 10 časova
  • Ukupno prosečno vreme rada uređaja je (3G, pozivi, sms, emails, twitter) - oko 20 časova.

U principu, Huawei Honor 3X je pokazao odlične rezultate. Važnu ulogu ovde igraju čipset i kapacitivna baterija te niska rezolucija ekrana.

Memorija i memorijska kartica

Uređaj je opremljen sa 2GB sistemske memorije, što je postao standard za nove uređaje. Od ove količine korisniku je dostupno oko 1GB slobodne memorije.

Uređaj ima 8 GB kapacitetaugrađene flash memorije. Dostupno za korisnika je oko 5.5 GB. Postoji slot memorijske kartice. Postoji mogućnost da promenite podrazumevanu memoriju.

Kamera

Tradicionalno, ovakav uređaj ima dve kamere i to glavnu rezolucije 13 megapiksela kompanije Sony kao i prednju rezolucije 5MP. Dosutpan je jednostavan simplex LED blic.

Sočivo karakteriše otvor blende od F2.2 koje lepo zamagljuje pozadinu i igra veliku ulogu kada snimate u lošim uslovima. Minimalna vrednost ISO je 50, dok je maksimum automatski - 700 (manuelno od 100 do 800), minimalna brzina zatvarača je 1/10000 sekundi, maksimalna - 1/7 sekundi. Ugao gledanja nije najširi, obzirom da je žižna daljine sočiva oko 30 mm.

Bili smo zapanjeni kvalitetom slike: brz i precizan autofokus, prirodna reprodukcija boja, širok dinamički opseg, odlična oštrina, nedostatak zrnaste strukture čak na 100% odsecanja. Smanjenjem nivoa osvetljenosti jedinica koristi vlasnički algoritam za smanjenje šuma. Čini se da su slični algoritmi korišćeni u okviru smart telefona Nexus 5: slika ostaje svetla, gotovo bez šuma pri čemu je potrebno da sačekate nekoliko sekundi.

Takođe, treba napomenuti da je u okviru aplikacije Camera prisutan Metering režim: prvo kliknite na ekran – fokusirajte a drugim klikom - izaberite merno mesto.

Pokušali smo da uporedimo kamere modela Samsung S5 i Huawei Honor 3X. Rezultat nas je iznenadio: 3X je snimao samo malo lošije od S5. Kod modela S5 su bile malo sočnije boja i malo jasnija slika. U nekim slučajevima je međutim i 3X snimao bolje. Primere fotografija možete pogledati u nastavku:

U ovom trenutku kamera u okviru modela Honor 3X je jedna od najboljih među vodećim modelima i rame uz rame sa kamerama modela Samsung, LG, Sony, te najbolja među sličnim uređajima.

Prednja kamera snima u rezoluciji 5MP i širokom uglu gledanja. Na udaljenosti ruke od osobe koja snima ona ostvaruje svoj puni kvalitet. Možete napraviti panoramu od tri kadra ili primenite efekat „čišćenja“ lica. Video se snima u HD rezoluciji.

Video jedinica se ponaša nešto lošije nego ona za fotografije: slika nije sasvim jasna, malko je zamućenija. Rezolucija je FullHD pri 30fps, fokus se ostvaruje klikom na ekranu. Istovremeno možete da čujete kako se sočivo pomera. Zvuk je jasan, stereo.

Kamera se pokreće trenutno pritiskom ikone.

Interfejs

Gore levo - režimi kamere: normal, inteligent, decoration, HDR, panorama, metering, multirakurs effect, audio notes i audio (snima smao zvuk).

Podešavanja kamere:

  • Smile
  • Shooting touch
  • Series
  • Resolution
  • Timer
  • Shooting mode (auto, action, night portrait, landscape, itd)
  • ISO
  • White Balance
  • Image Settings

Podešavaja kamere:

  • Stabilizator (elektornski)
  • Video kvalitet (FHD 16:9, HD 16:9, VGA, MMS)

Dole levo - ulaza u galeriju, centar - uklanjnje okvira, desno - snimanje videa.

EXIF-informacije iz foto-fajla

Karakterustike videa:

  • Format: 3GP
  • Video kodek: AVC, 17 Mbit / s
  • Rezolucija: 1920 x 1080, 30 f / s
  • Audio kodek: AAC, 128 kbit / s
  • Kanali: 2 kanala, 48kHz

Examples of the photo on the main camera:

Primeri fotografija glavne kamere:

  • Performanse i softverska platofrma

    Osnovnom karakteristikom ove jedinice treba smatrati čipset MediaTek MT6592: u pitanju je 8 - core ARM Cortex - A7 procesor sa taktom od 1.7 GHz do 2 GHz, izrađen korišćenjem 28 nm tehnologije. Grafički akcelerator je ARM Mali- 450MP4 (radi na 700 MHz). Testirali so ovu jedinicu u većini testova i ona je pokazala vrlo dobre rezultate. Sve igre su radile, bez trunke kočenja. Kod modela Highscreen Thor smo primetili blago kašnjenje interfejsa, dok kod modela Huawei Honor 3X to nismo primetili. Smart telefon je veoma brz, nikakvih problema u toku testiranja nije bilo.

    Kratak pregled testova performansi:

    Honor 3X smart telefon koristi Google Android operativni sistem verzije 4.2.2 i koristi vlasnički korisnički interfejs EmotionUI 2.0.

    U poređenju sa prethodnom verzijom nije se mnogo toga promenilo. Ono što je drugačije je:

    • efekat kada otključavate ekran – providni zrak
    • Aktiviranje kamere na zaključanom ekranu
    • U notifikacionom baru ikone ne skroluju već se pomeraju kada kliknete na strelicu. Aplikacije su konfigurisane, kada pritisnete taster uređaj vas vodi do podešavanja
    • Pojavio se režim „Ne uznemiravaj“. Možete da omogućite ili aktivirate prema rasporedu
    • Kontrola osvetljenosti panela sa obaveštenjima
    • Tab „Phone“ možete da prebacujete zdesna nalevo ili obrnuto na ekranu
    • Pojavila se crna lista na koju možete da unesete brojeve na koje ne želite da odgovarate
    • Pop-up poruke su u formi pop-up-a
    • Dodir muzičkog widgeta vas vodi do plejera
    • U „Phone Manager“ je preseljeno sve što je bilo u „Power Manager“ i „Manager Permission“.

    korisnički interfejs je lep i funkcionalan.

    Deo koji se odnosi na telefon nije potrebno opisati - sve je standardno. Par reči o GPS (GLONASS je podržan). U zatvorenom je Huawei 3X modelu potrebno 3 sekunde da pronađe 4-5 satelita, u blizini prozora za 10 sekundi može da pronađe 10 satelita dok na otvorenom za 5 sekundi uređaj pronalazi 15 satelita. Tokom testiranja je viđen problem zaglavljivanja uređaja sa GPS-om. U okviru uređaja postoji DLNA.

    Multimedija

    Muzički plejer se nije promenio, ali ima stavku DTS (muzika, filmovi i konverzacija). Jačina zvučnika nije mnogo visoka, kvalitet je takođe prosečan. Jačina slušalice je prilično visoka, ali i dalje malo nedostaje da možete da čujete zvono kada ste recimo u podzemnoj železnici. Kvalitet je visok, efekat DTS zvuka daje dublji zvuk.

    Radio interfejs je malo promenjen. Osetljivost je odlična. Video plejer reprodukuje video formate (mp4, 3gp, M4v, MKV, WMV, asf, AVI, TS) rezolucije do 1920x1080 piksela. AC - 3 Zvuk nije podržan.

    Zaključak

    Ovaj uređaj je prilično uspešan: karakteriše ga pristojan ergonomski dizajn, privlačan izgled, ima jedan od najbržih čipseta, puno RAM-a, najbolju kamera u svojoj klasi, brz i funkcionalan interfejs. Uređaj ima smo jednu spornu tačku - rezoluciju ekrana. Mislimo da mnogi očekuju FullHD, a ne HD.

    Direktni konkurent - Highscreen Thor . Ovaj model karakteriše FulHD rezolucija ekrana, ali interfejs je manje gladak, a kamera ne snima tako dobro kao kamera modela Honor 3X.

    Preostali konkurentski modeli - raniji vodeći modeli kao što je Samsung Galaxy S4.

    Prednosti modela Huawei Honor 3X:

    • Robusno kućište
    • Ergonomski dizajn
    • Odlična kamera
    • Kvalitetna prednja kamera sa širokim uglom gledanja
    • 2 GB RAM-a
    • 8-core procesor
    • Funkcionalan korisnički interfejs
    • Relaitvno adekvatna cena

    Nedostaci modela Huawei Honor 3X:

    • Rezolucija ekrana
    • Ne baš visok kvaitet IPS matrice ekrana
    • Zvučnik nije glasan
    • Velike dimenzije

    Karakterisitke:

    • Klasa: smart telefon
    • Forma: monoblok
    • Materijali: plastika
    • OS: Google Android 4.2.2
    • Mreže: GSM / GPRS / EDGE (850/900/1800/1900 MHz), UMTS (900/2100 MHz)
    • Procesor: 8 cores, 1700 MHz, MTK6592
    • RAM: 2 GB
    • Memorija za skladištenje podataka: 8 GB
    • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.0, konektor microUSB (USB 2.0), 3.5 mm priključak za slušalice
    • Ekran: kapacitivni, IPS 5.5 inča rezolucije 720x1280 piksela
    • Kamera: 13 MP Sony BSI c + 5 MP autofokus, blic
    • Navigacija: GPS
    • Dodaci: akcelerometar, snezori blizine i svetlosti, FM-radio
    • Baterija: ukloniva, Lithium Polimer kapaciteta 3000 mAh
    • Dimenzije: 149.5x77.4x8.9 mm
    • Masa: 162 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024