Galaxy K zoom 2014
2014. godina
4.8" OLED, 65.2% body
5% 5260 Hexa, Android 4.4.2 KitKat
RAM 2 GB, INT 8GB, EXT nema
2430 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 21MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy K zoom
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy K zoom. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy K zoom vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Prvi pogled / pregled Android- kamera smart telefona Samsung Galaxy K Zoom (SM-C115)

Prodajno pakovanje:

  • Kamera
  • Punjač sa USB kablom
  • Li-Ion baterija kapaciteta 2430 mAh
  • Traka za nošenje oko ruke
  • Uputstvo za upotrebu

Važna napomena. Kako je ovaj uređaj kompanije Samsung samo prototip, procena foto odeljka ovog uređaja ne može biti potpuna i ne može se sprovesti poređenje sa drugim uređajima. Trenutno postoji šum u nekim režimima, slika je zrnasta. Kompanija je obećala da će da popravi ovaj problem u okviru komercijalne verzije. Imajte to na umu kada ocenjujete ove ili druge fotografije.

Pozicioniranje

Samsung je pokušao da se fokusira na liniju Zoom - to je zasebna linija u razvoju pametnih uređaja, vrsta hibridnih foto-aparata sa smart telefonima. Prva generacija S4 Zoom nije izazvala značajno uzbuđenje – ovaj model je objavljen u junu 2013. Međutim čak i tada, pozicioniranje uređaja je bilo jasno - ovo je foto-aparat za one koji žele dobre snimke koje je moguće snimiti u različitim uslovima. Tu je i prisustvo zuma, što je omogućeno zahvaljujući integrisanoj optici. Pojavljivanje Zoom linije na neki način dovodi u sumnju opravdanost postojanja proizvoda kao što je Galaxy Camera - zašto bi neko kupio smart aparat na Androidu, koji nije u stanju da vam omogući da pozivate ako možete da kupite smart telefon sličnim karakteristikama. To je uređaj koji povezuje dva sveta u jednom.

Samsung Galaxy Camera 2

Samsung Galaxy S4 Zoom

Mnogi korisnici kažu da je za njih vrlo važan kvalitet slike, ali ovaj kvalitet je nešto drugačije podrazumevan kada je reč o foto aparatima. Ogromna većina ljudi misli da fotografije treba izgledaju odlično na ekranu uređaja a kako ove fotografije izgledaju na ekranu laptopa ili televizora, nije ih briga. Danas fotografije štampa veoma mali broj ljudi.

Proizvođači telefona stalno poboljšavaju kvalitet PV modula, pri čemu najčešća rešenja korišćenih modula su neka od generacija Soni Exmor, koja su se pokazala kao najbolja. Optika igra ulogu, ali je ograničena visinom kućišta smart telefona, jer izgraditi normalna sočiva nije moguće. Zoom linija je kreirana kao posrednik između foto-aparata i smart telefona, to je uređaj koji uzima najbolje iz oba sveta. Možda će hibridni uređaj biti interesantan onima koji snimaju puno, ne žele da se zamaraju sa dva uređaja i zadovoljni su kvalitetom slike modernih telefona, ali i dalje žude da bi mogli da koristite optički zum. Dostupnost zuma je velika stvar, koja stvara nove mogućnosti za slike. Ponekad jednostavno ne možete da kreirate fotografiju kakvu želite bez zuma.

Broj onih koji vole da fotografišu i nemaju klasičan digitalni fotoaparat je veoma mali. Broj mirrorless aparata koji danas nemaju ugrađen NFC / Wi-Fi, ubrzano opada. Dakle, postojanje proizvoda kao što je Galaxy K Zoom izaziva pitanja jer ovom i sličnim uređajima ne treba baš masovno tržište, preskupi za njega. Za ljubitelje ovog zanimljivog uređaja za prosečnog potrošača moramo reći da je poseduje pristojnu ali skupu kameru. Postoje scenariji u kojima je odluka da se kupi ovakav uređaj pobeđuje (npr. sekvencijalno snimanje i instant objavljivanje slika na mreži), ali vrlo malo ih je. Kao i prvi S4 Zoom model ovo nije rešenje za svakoga, pri čemu druga generacija izgleda potpuno isto. Moguće je da je nekim čudom ovaj model može postati široko rasprostranjen, ali danas za to ne postoje ozbiljni razlozi.

Dizajn, veličina, kontrole

Ideologija ovog uređaja su slična prethodniku, modelu S4 Zoom. Karakteriše ga dovoljno masivno kućište - 137.5x70.8x16.6 (20.2) mm, težina 200 grama. Galaxy S4 Zoom je bio manjih dimenzija 125.5x63.5x15.4 mm, a težina 208 grama. Ali, sa druge strane, oba proizvoda su takvi da mogu da smeste u džep farmerki, ali će viriti mnogo. Ovo je tipična veličina uređaja koji pripada ovakvoj vrsti i ne liči po dimenzijama toliko na smart telefon.

Poređenje sa modelom Nokia 1020

Ponavljamo ono što smo rekli za prethodnu generaciju - Zoom opseg je pozicioniran bliže smart telefonima, što je marketinška ideja, koja je štetna. Moderni smart telefon bi trebalo da lako stane u džep a ne da vidite da je tu.

Sa zadnje strane uređaja se vidi sočivo, oko kojeg nema okvira, svaka kontrola je automatizovana – samo sočivo se otvara kada je kamera aktivira. Na desnoj strani je taster za regulaciju jačine zvuka, malo niže - on / off taster, i ispod - taster za kameru. Čudno, ali dok ne aktivirate taster kamere ne možete da snimate, što je urađeno zbog straha od oštećenja sočiva kada nenamerno se aktivira kamera u džepu ili torbi. To je logično, ali ipak očekujemo da treba obezbediti određeni izbor. Zanimljivo, u meniju, možete da odaberete da aktivirate snimanje bez tastera ali se ispostavilo da posle svega ipak sve dođe na isto, jer ne možete da snimate ako taster kamere još uvek nije aktiviran.

Pored sočiva se vidi zvučnik, dok je levo ksenonski blic. Sa leve strane je slot microSD memorijske kartice, i on je pokriven zatvaračem.

Poklopac sa zadnje strane je napravljen kao kod Galaxy S5, ali materijal je sasvim drugačiji, pa je korišćena obična plastika. Nikakv zaštitni sloj nije primenjen na kućište uređaja.

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy S5

Poklopac zadnje strane može lako da se otvori, a nakon toga videćete bateriju ispod koje je slot microSIM kartice. Na kvalitet izrade nemamo nikakvih primedbi, sve je prilično dobro urađeno što je tipično za Samsung.

Na prednjoj strani možete videti centralni taster koji je okružen sa dva tastera osetljiva na dodir. Pored zvučnika je prednja 2-megapikselna kamera i senzor blizine.

Na gornjem kraju je 3.5 mm audio priključak za slušalice ili handsfree, odmah pored jedan od mikrofona, dok je drugi pri dnu, gde se nalazi i microUSB priključak za punjenje.

Ekran

Dijagonala ekrana je 4.8 inča, a rezolucija – 1280x720 piksela, što ga neznatno razlikuje od vodećih modela sa FullHD rezolucijom. S druge strane, ovo je sasvim dovoljno za udoban rad, bez pritužbi na kvalitet implementacije SuperAMOLED ekrana. Kao i kod Galaxy S5, postoji režim maksimalne uštede energije, koji koristi sivu boju na ekranu i koji omogućava više vremena za rad. Takođe, postoji veliki broj podešavanja, možete da izaberete temperaturu boje, osvetljenost i da izaberete zasićenost boja koja vam najviše odgovara. Samsung obezbeđuje maksimalne mogućnosti za kontrolu ekrana u svojim uređajima, ali podrazumevana podešavanja daju vrlo svetlu, kiselu sliku kojom korisnik ne može biti zadovoljan. Sve je na dohvat ruke, možete vrlo lako da promenite način na koji će ekran da prikazuje sliku.

Baterija

Uređaj poseduje Li-Ion bateriju kapaciteta 2430 mAh. Kada se koristi samo kao telefon sa omogućenom kamerom, može raditi u 3G/4G režimu par dana i kreirati nekoliko fotografija. Ako aktivno koristite komponente smart telefona - pozivate, pišete poruke, posećujete društvene mreže, do večeri prvog dana baterija će morati da se puni. To je nešto više od aktuelnih modela, ali ipak ne tako dobro, posebno za hibridni uređaj. Ako je ovaj model dodatak vašem smart telefonu onda je to prihvatljivo, ali ako je ovo vaš glavni prvi uređaj, onda je očigledno da je trajanje baterije kratko, mada ne odskače od onoga što na tržištu nude drugi proizvođači ili Samsung.

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

Bluetooth. Uređaj poseduje Bluetooth 4.0 (LE) verziju i koristi WiFi 802.11n pa kada vršite transfer fajlova na druge uređaje koristeći ovu tehnologiju maksimalna brzina prenosa je 24Mbps. Provera koja je uključila transfer fajla veličine 1GB je pokazala maksimalnu brzinu od 12Mbps na rastojanju od 3 metra.

Model podržava različite profile, kao što su Headset, Handsfree, Serial Port, Dial Up Networking, File Transfer, Object Push, Basic Printing, SIM Access, A2DP. Rad sa slušalicama nije izazivao nikakve probleme.

USB-povezivanje. Uređaj koristi USB 2.0 verziju. Brzina prenosa podataka na ovaj način je 25 Mbps. KAda je povezan preko USB porta baterija uređaja se puni.

MicroUSB takođe radi sa MHL standardom, kada specijalni kabl može da poveže TV set i telefon preko HDMI interfejsa. U suštini ovaj standard uključuje povezivanje microUSB interfejsa sa HDMI. Rešenje izgleda bolje nego zasebni miniHDMI priključak na telu uređaja.

Za GSM mreže uređaj podržava EDGE klase 12.

Wi-Fi. Uređaj podržava standard 802.11 b/g/n, pri čemu je rad sličan kao kod Bluetooth modula. Možete uskladištiti podatke vezane za odabranu mrežu nakon čega se omogućava automatsko povezivanje sa njom. Dostupna je opcija podešavanja rutera jednim dodirom. Da biste to uradili potrebno je da pritisnete taster na ruteru kao i da aktivirate sličan taster u meniju uređaja (WPA Secure Easy Setup). Od dodatnih opcija je vredan pomena konfiguracioni čarobnjak koji funckioniše kada je signal slab. Takođe, možete konfigurisati rad WiFi prema rasporedu.

Wi-Fi Direct. Ovaj protokol bi trebalo da nasledi Bluetooth ili da bude konkurentan sa trećom verzijom (on takođe koristi WiFi n za transfer većih fajlova). U WiFi podešavanjima možete odabrati WiFi Direct i telefon će tražiti uređaje u svojoj okolini. Odaberite potrebne uređaje, aktivirajte konekciju i završili ste podešavanja. Sada u menadžeru fajlova možete videti fajlove sa drugog uređaja i vršiti njihov transfer. Alternatvno, pronađeni uređaji se mogu povezati sa vašim ruterom i i na njih slati uređaje iz vaše galerije ili drugih sekcija telefona. Suština je da uređaj mora podržavati WiFi Direct.

NFC. Uređaj podržava NFC tehnologiju koja se može koristiti sa različitim primenama.

S Beam. Ova tehnologija kompanije Samsung omogućava nekoliko minuta za transfer na drugi telefon kada su u pitanju veličine do nekoliko GB. U suštini može se reći da je S Beam tehnologija zapravo kombinacija dve tehnologije – NFC i Wi-Fi Direct. Prva tehnika se koristi za autorizaciju a druga za sam transfer fajlova. U pitanju je kreativni način da se koristi Wi-Fi Direct i daleko je jednostavniji nego upotreba na dva uređaja.

Memorijska kartica

Telefon se isporučuje sa 8GB ugrađene memorije dok je korisniku na raspolaganju oko 5GB. Uređaj podržava kartice kapaciteta do 64GB.

Količina RAM-a je 2GB dok je nakon pokretanja na raspolaganju oko 900MBGB. To je dovoljno za većnu apikacija.

Hardverska platforma

Ovo je drugi uređaj kompanije Samsung, koji koristi 6-core procesor Exynos 5260, prvi je bio Galaxy Note 3. Neo. Dozvolite nam da vas podsetimo da je učinak od Neo modela u poređenju sa normalnim Galaxy Note 3 baziranom na Exynos procesoru nije neverovan. Potpuno ista situacija je i sa Galaxy K modelom, performanse su znatno niže nego kod Galaxy S5, ali su na nivou konvencionalnih smart telefona sadašnje generacije. Uređaj nije najbrži, ali da ga nazovemo sporim takođe nije moguće - samo je pitanje za šta se uređaj koristi.

Procesor se sastoji od četiri spora A7 jezgra radnog takta 1.3GHz i dva brza A15 radnog takta do 1.7GHz.

Ispod možete videti rezultate sintetičkih testova.

Softverske karakterisitke - softver za rad sa fotografijama

Nije nam jasno, zašto je kompanija odlučila da odustane od naziva Galaxy S5 Zoom, ali je kompletan softver (Android 4.4.2) skoro potpuna kopija onog kod Galaxy S5. Da ponavljamo sve funkcije nema smisla, pogotovo što je to obrađeno u posebnom članku. Hajde da kažemo nešto o novim karakteristikama u vezi sa fotografijom.

Editor fotografija je preimenovan u Studio, takođe je dobio mogućnost da izmenite video. Ispostavilo se da je editor prilično dobar - bogat mogućnostima i ispunjava potrebe ogromne većine korisnika.

Ali aplikacija Pro je druga priča. U njoj je moguće videti tuđe fotografije i lekcije o tome kako da uklonite određene detalje. Zanimljivo rešenje, možete da sačuvate neke „lekcije“ koje se pojavljuju na vašoj listi. Ali ono što je najvažnije, tako što ćete kliknuti na ikonu fotoaparata, vi ćete podesiti da jednim dodirom foto aparat snima, kao što je prikazano na testu slike. Na primer, kada snimate portret, sam aparat će kreirati sve optimalne postavke za ovaj tip fotografije.

Ovaj program nije prvi tutorijal vezan za fotografije na telefonima. Prvi put nešto ovako se pojavilo pre desetak godina u okviru CyberShot modela kompanije Sony Ericsson, ali nikada nije zaživelo. Postoji opcija da možete ne samo čitati kako napraviti odličnu fotografiju, već i pokušati da to uradite odmah. Ono povećava vrednost takvog „udžbenika“, je pretpostavka se da će biti mnogo saveta i da ćete moći da uploadujete nove. Po našem mišljenju, ova opcija zaista se može smatrati interesantnom, i nadamo se da će i ostali proizvođači iskoriste sličan pristup.

Aneks takođe donosi neke od društvenih komponenti, lista pokazuje vaše ime (vezano za Samsung nalog), kada objavite fotografiju stičete viši nivo. Koje su prednosti za vas lično, nije baš jasno. Ali u budućnosti nešto slično će biti prisutno na svim foto uređajima kompanije Samsung, koji rade na Androidu.

Ostalo je da se kaže nešto o tome šta se besplatno dobija sa ovom jedinicom - Vine servis pripremio je specijalnu verziju aplikacije koja uključuje mogućnosti stvaranja reklame od 6 sekundi modelom Zoom. Tradicionalno tu je pretplata na 50GB i dve godine za Dropbox (samo za nove korisnike). Do 1 TB prostora je dostupno u okviru Bitcasa za 3 meseca, što nije toliko interesantno. Annex Blurb daje kupon u vrednosti od $5 za štampu vašeg foto-albuma. Fast Burst Camera aplikacija je besplatna za 3 meseca (trebalo bi da se učita), omogućava i do 30 snimaka u sekundi. Program Picsplay Pro takođe nudi 3 meseca besplatno, i on ima oko 200 filtera. Konačno, Share Lens program je za emitovanje slika u realnom vremenu.

Kamera - mogućnosti snimanja

Žižna daljina sočiva je 4.4-44 mm, otvor blende - od 3.1 do 6.3. Prisutan je desetostruki optički zum (isti kao kod prethodnog modela). Modul kamere nije preterano skup, to je BSI-matrica 1/2.3 inča, potpuno ista kao što je ona koja je korišćena u Sony Z1/Z2. Prisustvo normalnog sočiva u okviru male matrice, koja je tipična za smart telefone, a ne za fotoaparate, je najveća mana ovog uređaja. Maksimalna rezolucija slike - 20.7 megapiksela.

Vredost ISO je od 100 do 3200. Zanimljivo, u većini slučajeva, uređaj teži da stavi male vrednosti ISO, i to s pravom. Takođe, posebno želimo da istaknemo da uređaj karakteriše loš balans bele boje, što je iznenađujuće za takav aparat.

Za većinu korisnika, nema smisla ručno podešavanje ISO vrednosti, pa u većini slučajeva automatsko podešavanje je sasvim u redu. ISO 800 radi dosta dobro ali u nekim situacijama se jasno vidi da su slike mutne.

Od interesantnih inovacija moramo napomenuti poseban fokus i ekspoziciju ekspozicije. Možete da kliknete na sliku na ekranu, a zatim izaberete nakon fokusiranja drugi deo slike, na kojem će biti eksponiranje. Primer kako to radi, možete videti u našem videu.

Možete videti kako funkcioniše optički zum, koji radi zanimljivo u većini situacija, osim u određenim scenarijima. Prvo i najvažnije, maksimalni zum ne može se koristiti sa pametnim režimima, jer onda rezultat postaje nepredvidiv.

Broj različitih režima fotografisanja premašuje 20, možete odabrati onaj koji vam najviše odgovara.

Ovde su primeri fotograifja u poređenju sa onima sa modela Galaxy S5.

Galaxy K Zoom Galaxy S5

Video snimanje je podržano u FullHD, i može da se izbvodi sa 30 il i60 kadorva u sekundi.

Poređenje sa drugim uređajima

Ovde smo uporedili specifikacije Samsung Galaxy K Zoom modela sa drugim uređajima, što može biti korisno za neke potencijalne kupce.

Galaxy S4 zoom Galaxy K zoom
OS Android v4.2 JB Android v4.4 Kitkat
Ekran 4.3 inčni qHD Super AMOLED 4.8 inčni HD Super AMOLED
AP Dual Core 1.5GHz Hexa Core (Quad 1.3GHz + Dual 1.7GHz)
Memorija 1.5GB LPDDR2 8GB + MicroSD slot 2GB LPDDR3 8GB + MicroSD slot
Sočivo 10x optički zum OIS 24-240mm F3.1-F5.9 10x optički zum OIS 24-240mm F3.1-F6.3
Glavna amera (zadnja) 16MP 1/2.3 "BSI CMOS 20.7MP 1/2.3 "BSI CMOS
Sporedna kamera (prednja) 1.9MP 2.0MP
Video snimanje FHD 1920x1080 / 30p FHD 1920x1080 / 60p
Blic Xenon Xenon
Baterija 2330mAh 2430mAh
Mreže LTE Cat.3 (100Mbps) LTE Cat.4 (150Mbps)
Dimenzije (mm) 125.5x63.5x15.4 (27.0) 137.5x70.8x16.6 (20.2)
Masa (g) 208g 200g
Galaxy S5 Galaxy K zoom
OS Android v4.4 Kitkat Android v4.4 Kitkat
Ekran 5.1 inčni FHD Super AMOLED 4.8inčni HD Super AMOLED
AP Quad Krait 2.5GHz Hexa Core (Quad 1.3GHz + Dual 1.7GHz) + M7Mu
Memorija 2GB 16GB or 32GB + MicroSD slot 2GB LPDDR3 8GB + MicroSD slot
Sočivo 1X zum bez OIS približno 31mm 10x optički zum OIS 24-240mm F3.1-F6.3
Glavna kmaera (zadnja) 16MP 1/2.6 " 20.7MP 1/2.3 "BSI CMOS
Sproedna kamera (prednja) 2.0MP 2.0MP
Video snimanje UHD FHD 1920x1080 / 60p
Blic LED Xenon
Baterija 2800mAh 2430mAh
Dimenzije (mm) 140x72.5x8.1 137.5x70.8x16.6 (20.2)
Masa (g) 145 200

Utisci

Prodaja Galaxy K Zoom modela je počela krajem maja i početkom juna. Cena ovog uređaja je katastrofalno visoka, naročito ako se ima u vidu da je Galaxy S4 Zoom, a početku dostupnosti koštao oko 25% manje.

Šta uzrokuje takvu visoku cenu, uopšte ne razumemo. Pokušaj da se ovaj model pozicionira bliže Galaxy S5? Ali sa druge strane kompanija pokušava da izbegne upoređivanje ova dva modela i pozicionira ih potpuno drugačije. Jasno je da je cena komponenti Galaxy K Zoom visoka, ali ona ne može biti toliko visoka da opravda značajno povećanje cena u odnosu na prethodnu generaciju uređaja.

Po našem mišljenju, nema razloga da kupite foto-aparat za novac koji treba izdovijiti za ovaj uređaj. On košta nepristojno skupo. Ne kažemo da je za uporediv novac možete kupiti SLR ili mirrorless fotoaparat sa izmenjivim sočivima, mada je moguće. Potpuno isti uređaj iz Samsunga, ali od prošle godine, je dva puta jeftiniji. Kvalitet fotografija se može porediti, samo je drugačija rezolucija a zumiranje je isto kao i optika. Naravno, na ovom tržištu je mali broj onih koji juri novine. I zaista segment u kojem je pozicioniran Galaxy K Zoom je veoma mali. Očekivanje značajnije prodaje ne bi relano, ovaj proizvod definitivno nije za svakoga. Neka značajnija na tržištu posle njegovog izdanja se neće desiti, jer se nisu desila ni pre godinu dana sa Galaxy S4 Zoom modelom.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024