K900 32GB 2014
2014. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon Lenovo K900 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Lenovo K900 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Lenovo K900 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test Lenovo K900 smart telefona

Fotografije modela Lenovo K900

Pozicioniranje

Jedna mala napomena na početku teksta. U početku smo imali inženjerski uzorak, ali je bilo problema sa njim, pa smo morali da čekamo finalni primerak od strane proizvođača, isti onaj koji se prodaje. Novi uređaj je kineska kompanija Lenovo pogrešno nazvala smart telefonom, budući da sada postoji modernija definicija – fablet (kombinacija telefona i tableta), trenutno se suočavamo sa velikim brojem uređaja koji su negde između smart telefona i tableta.

Lenovo K900 izdanje je još jedan eksperiment. U Kini, kompanija Lenovo je lider na tržištu smart telefona, dok u svetu brend nije toliko popularan, kao što je to slučaj sa laptop računarima. U pogledu funkcija u kombinaciji sa cenom, dizajnom i materijalima, Lenovo K900 je zanimljiv smart telefon. To nije uobičajeno kada je reč o Android uređajima: retka platforma kompanije Intel, mnogo metala, ugaoni dizajn, kućište sa velikim brojem inovativnih rešenja, ukratko da bi neko shvatio šta K900 nudi, treba da bude upoznat sa tržištem smart telefona.

Prodajno pakovanje

Zajedno sa smart telefonom u crnoj kutiji nalaze se kabl, jedinica za punjenje, kao i žične stereo slušalice.

Dizajn , materijali, kućište

Koncept dizajna je subjektivan. Ako govorimo o Lenovo K900, ne uzimajući u obzir veličinu smart telefona, imamo savršen primer, po našem mišljenju, kombinacije atraktivnog dizajna, materijala i pažnje usmerene na detalje. Od metala su izrađeni poklopci i tasteri za odeljak za SIM karticu. Okvir oko ekrana, gornje i donje područje sa zadnje strane odlikuje plastika koja imitira metal. Površinu ekrana odlikuje Gorilla Glass 2 zaštita.

U uglovima postoje mali metalni zavrtnji koji su zaista zanimljivo rešenje.

Dimenzije

Međutim, dizajn i korišćeni materijali za izradu kućišta Lenovo K900 modela ne mogu se proceniti odvojeno od veličine uređaja. Dimenzije smart telefona su 157 x 78 x 6.9 mm, a težina je 162 grama. Uprkos minimalnoj debljini kućišta i maloj težini, K900 model je glomazan. Ovo je zaista veliki, širok, ugaoni model koji jedva staje u šaku, pa je za upotrebu koristiti dve ruke, ili još bolje – tri!

U proleće i leto nošenje ovog telefona u torbi ili rancu ili džepovima pantalona gotovo je nemoguće, jer K900 jednostavno ne može da stane, pa iako stane izgledaće čudno, u najmanju ruku. U zimskom periodu i u toku jeseni možete ga nositi u spoljnom džepu jakne.

Lenovo K900 se po pitanju veličine može upoređivati sa nekim uređajima, a u poređenju sa drugima razlikuje se po pitanju veličine. Dato je nekoliko primera za bolje razumevanje.

  • Apple iPhone 5 - 123.8 x 58.6 x 7.6 mm, 112 grama
  • HTC One - 137.4 x 68.2 x 9.3 mm, 143 grama
  • Samsung Galaxy Note 3 - 151.2 x 79.2 x 8.3 mm, 168 grama
  • Lenovo K900 - 157 x 78 x 6.9 mm, 162 grama
  • Huawei Ascend Mate - 163.5 x 85.7 x 9.9 mm, 196 grama

Poređenje sa modelom iOcean X7

Poređenje sa modelom HTC One

Sa druge strane, glomaznost K900 ne može se nazvati manom, iz jednog prostog razloga - gotovo ceo prednji panel smart telefona zauzima veliki 5.5" ekran. Shodno tome, korisnici koji se odluče za ovakav moraju da budu spremni na njegovu ogromnu veličinu.

Gornji i donji delovi aparata ipak su mogli biti malo manji.

Maximum power!

Izrada

Kvalitet izrade je odličan, smart telefon nema uklonjivih komponenti, sa izuzetkom odeljka za "SIM", nema nikakvih zazora, ne dolazi do pojave škriputavih zvukova niti bilo čega drugog. Kućište je čvrsto, a nakon mesec dana upotrebe nije bilo nijednog problema po pitanju kvaliteta izrade.

Kontrole

Ispod ekrana K900 nalaze se tri tastera - "Menu", "Home" i "Back". Menadžer pokreće aplikacije dugim pritiskom na taster "Menu". Pritiskom na taster "Home", otvara se Google Now. Tastere osetljive na dodir odlikuje pozadinsko osvetljenje koje se može podesiti da radi u jednom od dva režima: pozadinsko osvetljenje radi neprekidno sve dok je ekran aktivan, ili u trajanju od tri sekunde nakon poslednjeg pritiska na neki taster.

Sa desne strane smart telefona nalazi se on/off taster, a njegovo pritiskanje za aktiviranje ekrana nije uvek jednostavno. Međutim, postoji alternativa - u podešavanjima možete da podesite aktiviranje ekrana duplim dodirom na površinu ekrana. Tu, sa desne strane nalazi se i odeljak za microSIM karticu.

Sa gornje leve strane nalazi se taster za podešavanje jačine zvuka, dok se sa donje strane nalazi 3,5mm mini-utičnica i microUSB za punjenje i povezivanje sa računarom. Postoji i podrška za USB-OTG. Na samoj gornjoj strani nema ništa.

Sa prednje strane, u gornjem delu, nalaze se zvučnici - senzori osvetljenja i blizine smešteni su sa leve strane gde je i svetlosni indikator za različita upozorenja, dok je sa desne strane smešteno sočivo 2.1MP kamere.

Ekran

Lenovo K900 odlikuje ekran 5.5" dijagonale i 1920 x 1080 rezolucije, kao i visokokvalitetna IPS matrica. Uglovi vidljivosti su maksimalni, a čak i pod jakim uglom ne dolazi do iskrivljenja slike. Osvetljenje je odlično, a automatsko osvetljenje odlično radi. Boje su prirodne i prijatne za oko. Slika koja se prikazuje na ekranu modela K900 izgleda dobro, jasna je i nema zrnaste strukture. Za ekran sa wide screen rezolucijom, FullHD rezolucija je opravdana, za razliku od modela sa ekranima do 5“, kod kojih se razlikuje HD i FullHD rezolucija koja nije za svaki model i pored sve priče o velikoj razlici.

Kamera

Glavna kamera ovog modela nudi 13MP, modul i Sony Exmor BSI. Aplikacija za rad sa kamerom modela K900 se zove jednostavno i sažeto - superkamera. Tu je odmah i supergalerija. Nakon snimanja fotografije se odmah smeštaju u supergaleriju. Nije u potpunosti jasna logika koja stoji iza dodavanja naziva super. Pored kamera nalazi se i LED blic koji se može koristiti kako za snimanje fotografija, tako i za snimanje video sadržaja ali i kao baterijska lampa.

Moguće je podešavati rezoluciju za različite režime fotografisanja, vršiti izmenu osvetljenja, kontrasta i drugih podešavanja. ISO brzina i uravnoteženje belog podešavaju se manuelnim putem, ukoliko je potrebno. Zvuk blende kamere može biti onemogućen.

Dugogodišnje iskustvo pokazuje da je najbolje ostaviti kupcima da se upoznaju sa određenim modelom da sâmi odluči da li im se fotografije i video sadržaji snimljeni kamerom telefona dopadaju. Ispod su fotografije snimljene kamerom modela Lenovo K900 u različitim uslovima, tako da čitaoci mogu dobiti kompletnu sliku o mogućnostima kamere ovog telefona.

Primeri fotografija:

Po danu:

Po noći:

Makro:

Tekst:

Prednju kameru karakteriše rezolucija od 2MP - možete da je koristite za autoportrete i video pozive preko Skype-a ili drugih programa. Kvalitet fotografija i video zapisa je nizak.

Smart telefon snima video u maksimalnoj rezoluciji 1920x1080 piksela, pri čemu možete izabrati manju rezoluciju, a minimalna je 176x144 piksela. Za video režim možete omogućiti elektronsku stabilizaciju slike, kao i izabrati ručno ili automatsko fokusiranje. Fokusiranje video režimu u okviru Lenovo K900 radi u najmanju ruku netačno, što se jasno vidi na snimku ispod.

Zvuk

U ovom segmentu možemo da kažemo jednu stvar - zvuk koji obezbeđuju slušalice je dosta dobar i za nas lično, ne postoji razlika u zvuku na primer između HTC One i Lenovo K900 modela. Smart telefon ne poseduje vlasnički audio plejer (obično postoje kod većine proizvođača), pa za slušanje muzike je dostupan set Google aplikacija. Po našem mišljenju, bolje je da se ovi alati zamene sa nečim funkcionalnijim, pri čemu je idealno rešenje popularni plejer PowerAMP.

Trajanje baterije

Smart telefon koristi Li-Pol bateriju kapaciteta 2500mAh koja se ne može ukloniti. Prema podacima proizvođača telefon nudi 300 sati rada u režimu mirovanja (3G) i 12 sati razgovora (3G). Prilikom testiranja Lenovo K900 je nudio trajanje baterije do večeri, dok kada smo snimali sa smart telefonom baterija je trajala 9 do 10 sati. Scenario tipične upotrebe je bio: 40-60 minuta razgovora, 10-20 tekstualnih poruka, Gmail režim instant isporuke poruka, 3-4 sata slušanja muzike i oko 1-2 sati aktivnog korišćenja mobilnog Interneta (postavljanje slika na Instagram, praćenje Twittera, Facebooka, prepiska u WhatsApp, korišćenje pretraživača).

U režimu reprodukcije, FullHD rezoluciji smart telefon prikazuje prosečne rezltate odnosno oko 4.5 časa rada.

Smart telefon ima nekoliko režima uštede energije uključujući jedan koji može da značajno unapredi trajanje baterije.

Platforma, memorija

Od drugih smart telefona baziranih na Android operativnom Lenovo K900 se razlikuje ne samo i ne posedovanjem velikog 5.5“ ekrana već i po tome što je uređaj baziran na Intel Atom Z2580 dual core procesoru radnog takta 2 GHz i x86 arhitekture. Uređaj poseduje 2GB RAM memorije. Performanse ovog hardvera su dovoljne za bilo koji zadatak: Lenovo K900 može da lako reprodukuje HD video bez konverzije, uključujući FullHD video pri 10.000 Kbps. Interfejs se ne usporava ni u jednoj situaciji, desktopovi se brzo menjaju, programi se startuju bez odlaganja.

Ostaje pitanje kompatibilnosti sa softverom i stabilnost igara. Tokom meseca korišćenja uređaja nismo imali prilike da doživimo da neki program nije radio, dok sa igrama nije sve tako ružičasto. Neke igre su pokrenute i radile od strane Lenovo K900 bez problema, na primer, NFS Most Wanted sa niskim grafičkim podešavanjima, ali u igrama GTA serije je igranje bilo nezgodo. Od dve testirane igre, obe igre su pokrenute, ali čak i na najnižim grafičkim podešavanjima dolazi do usporenja K900 modela.

Uočeni nedostatak Lenovo K900 za neke korisnike je samo 16 GB interne memorije za skladištenje podataka, bez mogućnosti proširenja. Kompanija je već najavila 32GB verziju smart telefona. Kao rezultat posedovanja 16GB interne memorije, korisnik može da koristi oko 11GB flash memorije, a ova količina je jedva dovoljno za instaliranje igara i programa, kao i malo muzike. Ako ste navikli da preuzimate i čuvate na svom smart telefonu video i audio zapise, K900 nije idealno rešenje.

Testovi performansi

Ukupna brzina modela Lenovo K900 se ispostavila odličnom u testovima pa je ovaj model po rezultaitma među glavnim modelima trenutne i prethodne generacije.

Povezivanje

Smart telefon radi u GSM (850/900/1800/1900) i HSDPA (850/900/1700/1900/2100) mrežama. Uključenje i isključenje preko interfejsa može da se podesi korišćenjem padajućeg bara. Sinhronizacija sa računarom i prenos podataka se izvode pomoću obezbeđenog microUSB kabla, podržan je USB 2.0 standard. U podešavanjima možete birati između nekoliko režima povezivanja.

MicroUSB konektor u okviru modela K900 podržava USB On-The-Go (USB OTG) - smart telefn se može povezati preko adaptera sa fash drive-om i drugim skladištenim uređajima.

Bluetooth. ugrađeniBluetooth 3.0 sa podrškom za A2DP.

Wi-Fi (802.11a/ac/b/g/n). Lenovo K900 koristi u dual-band Wi-Fi modul. Možete ga ostaviti da radi u automatskom režimu rada, ili možete ručno da odaberete operativni opseg za Wi-Fi - samo 5 GHz ili samo 2.4 GHz. Postoji podrška za režim Wi-Fi Router.

Korisnički interfejs Lenovo Launcher

Smart telefon radi na Android 4.2.1 operativnom sistemu, koristi vlasnički korisnički interfejs kompanije Lenovo „Launcher“, koji podržava promene tema i druge zanimljive opcije. Ovde je kratak spisak karakteristika interfejsa koje vredi pomenuti:

  • Promena veličine teksta za ikone, njihova boja
  • Promena veičine ikone i tip resistracije
  • Promena rasporeda ikona na desktopu i u meniju programa
  • Promena gustine ikona na desktopu
  • Promena naziva programa i njihovih ikona
  • U meniju programa možete da sortirate aplikacije abecedno, prema vrememnu instaliranja ili frekvenciji korišćenja.
  • EFekti skrolovanjA ekrana na desktopu
  • Funkcija za brzo pronalaženje kontakata (SmartDial)
  • Kontrolni tasteri za bežične interfejse (Wi-Fi, Bluetooth, mobilni Internet, Flight režim)

U okviru Lenovo K900 osnovne aplikacije su unapred instalirane, pri čemu ćete možda morati da koristite menadžer fajlova, Kingsoft Office za čitanje i kreiranje dokumenata, kao i alat za backup podataka.

Generalno, Lenovo Launcher ostavlja prijatan utisak. Ovaj interfejs ima mnogo podešavanja i opcija u odnosu na opcije treće strane dostupne preko Google Play. Pored toga, on radi glatko i bez zastoja. Po našem mišljenju, Lenovo interfejsu nedostaje samo integritet u dizajnu, pa on izgleda previše nezgrapan u osnovnom dizajnu tema.

Zaključak

Kvalitet prijema signala u okviru Lenovo K900 smart telefona pri upotrebi u trajanju od mesec dana je bio takav da nismo imali nikakve pritužbe. Uređaj je dobro „hvata“ mreže, dinamika zvučne konverzacije je čista, bez nepotrebne buke i mnogo šuma. Melodije zvona preko zvučnika modela K900 su vrlo glasne, ako podesite maksimalnu jačinu. Vibracija je prosečne jačine, i ona se oseća u većini situacija.

Model Lenovo K900 je u prodaji od leta pri čemu je cena ovog smart telefona verovatno najjači argument ove jedinice. Sa cenom koja se može uporediti sa cenom modela srednjeg segmenta, sa ovim modelom dobijate FullHD ekran, 2GB RAM-a i 13 MP kameru, zatim tanko kućište od metala, te interfejs lak za korišćenje. Ako zamislimo da je Lenovo K900 poseduje ekran sa dijagonalom od oko 4.8“ i da je dimenzija na nivou dimenzija modela HTC One X ili Samsung Galaxy S III, onda bi na raspolaganju kupci imali neverovatan model po odgovarajućoj ceni. Ali, moramo da se vratimo na zemlju. Najvažnija tačka koja snažno ograničava popularnost uređaja su njegove dimenzije. Nije svaki korisnik je spreman za 5.5“ ekran, čak i ako je u pitanju model sa odličnim performansama, a možete ga kupiti za bezobrazno nisku cenu. Zato što je veći čak i od većih uređajima kao što su HTC One ili Samsung Galaxy S4, definitivno govorimo o ogromnom uređaju, čije dimenzije uvode ograničenja mogućih scenarija - Lenovo K900 je nezgodno da se nosi u džepu, teško ga je kontrolisati jednom rukom. Druga slaba tačka ovog modela su neke od tehničkih karakteristika: ukupno 16 GB interne memorije, bez mogućnosti proširenja,eksperimentalna platforma kompanije Intel, zbog čega se K900 ne može nazvati smart telefonom pogodnim za igre.

Ipak, ako se ne plašite veličine ovog uređaja i već dugo ste sanjali o uređaju sa dimenzijama većim od ostalih smart telefona, ali manjeg od tableta, Lenovo K900 je model koji treba razmotriti. Ovaj smart telefon ima sve uranotežene performanse, prijatan za korišćenje, poseduje zanimljiv i originalan dizajn sa kvalitetnim materijalima i što je najvažnije dostupan je po veoma adekvatnoj, pa čak i niskoj ceni.

Karakteristike:

  • Klasa: glavni model
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: aluminijum, plastika
  • Operatvni sistem: Android 4.2.1, vlasnički Lenovo Launcher interfejs
  • Mreže: GSM / EDGE, WCDMA
  • Platforma: Intel Atom Z2580
  • Procesor: Dual 2 GHz, GPU - PowerVR SGX544
  • RAM: 2 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: : ~ 11 GB (16 GB instalirano) bez mogućnosti proširenja
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n), Bluetooth 3.0 (A2DP), microUSB (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, IPS, 5,5" rezolucije 1920x1080 piksela (FulldHD), 401 ppi, sa automatskim podešavanjem nivoa pozadinskog osvetljenja
  • Kamera: 13MP, dual LED-blic (radi kao baterijska lampa), video se snima u rezoluciji 1080p (1920x1080 piksela)
  • Prednja kamera: 2 MP
  • Navigacija: GPS (podržava A-GPS)
  • Opciono: akcelerometar, senzor svetlosti i blizine, FM radio
  • Baterija: ukloniva, Li-Pol, kapaciteta 2500 mAh
  • Dimenzije: 157 x 78 x 6.9 mm
  • Masa: 162 grama
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024