Liquid Jade 2014
2014. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Acer Liquid Jade
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Acer Liquid Jade. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Acer Liquid Jade vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smrt telefona Acer Liquid Jade

Ovaj uređaj je prvi put prikazan na sajmu IFA 2014, a gotovo odmah nakon ovog događaja je došao do nas na testiranje. Koristili smo ga više od mesec dana, pa bismo mogli da kažemo nešto o njegovim prednostima i manama.

Karakteristike

  • Klasa: model srednjeg opsega
  • Forma: monoblok
  • Materijali: sjajna plastika
  • Operativni sistem: Android
  • Mreže: GSM / EDGE, WCDMA (microSIM)
  • Platforma: MediaTek MT6582
  • Procesor: quad, 1.3 GHz
  • Memorija: 1 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 8 GB memorije, microSD slot kartice (podržava kartice do 64 GB)
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n), Bluetooth 4.0 (A2DP, EDR), jack microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak
  • Ekran: 5 inča, kapaxitivni, IPS-matrica, 1280x720 piksela (HD), automatsko podešavanje nivoa pozadinskog osvetljenja, posotji oleofobski premaz
  • Kamera: 13 MP, Video snimanje pri 1080p (1920x1080 pixels), LED blic
  • Prednja kamera: 2MP
  • Navigacija: GPS / GLONASS (podržava A-GPS)
  • Senzori: akcelerometar, senzor pozicioniranja u prostoru,
  • Žiroskop, senzor ambijentlanog osvetljenja
  • Baterija: ukloniva, Li-Ion, kapacitet 2100 mAh

Opcije

  • Smart telefon
  • Punjač
  • Kabl za povezivanje sa računarom (takođe deo uređaa za punjenje)
  • Žične slušalice
  • Uputstvo

U prodajno pakovanje smart telefona su uključene dobre slušalice koje su savršene za ovaj model.

Izgled, materijali, kontrole, izrada

Reći nešto posebno o izgledu Acer Liquid Jade je problematično. U smislu dizajna ovo je uobičajen smart telefon, ali izgleda atraktivno zbog nekoliko karakteristika. Prvo, ovaj model nema okvir oko ekrana, pa se čini kao da ekran zauzima ceo prednji panel. Drugo, uređaj je vrlo tanak, a takođe on ostavlja veoma dobar ukupan utisak svojim izgledom.

Ono što nam se nije dopalo, to je sjajna zadnja strana. Možda je Acer poslednji proizvođač, od kojeg smo očekivali da vidimo sličnu implementaciju. Kompanija je poznata po svojim praktičnim materijalima kućišta još iz vremena Acer Iconia Tab A500 (i čak pre ovog modela). Uprkos sjajnoj plastici, dobro je da uređaj ne može da sklizne iz ruke.

Na prednjoj strani nalazi se slušalica, prednja kamera i senzori svetlosti i blizine. Donji tasteri su deo ekrana, ali proizvođač je odlučio da stavi svoj logo ispod ekrana.

Sa gornje strane su taster za uključivanje i 3.5mm priključak. Sa leve strane je taster za kontrolu jačine zvuka, a dole microUSB priključak i otvor mikrofona. Tasteri na uređaju nam se nisu svideli (mada obično kada je reč o ovom detalju hvalimo Acer). Oni su tanki i nezgodni, štaviše, okidač kamere takođe može da bude postavljen na desnoj strani.

Na desnoj strani možete videti skrivene fioke za SIM kartice i memorijske kartice. Zanimljivo, u prodaji će biti dve verzije uređaja: sa SIM+microSD podrškom i DualSIM. Na našem testu je ovaj prvi.

Na sjajnoj zadnjoj strani uređaja smeštena je 13MP glavna kamera i otvor glavnog zvučnika. On, poseduje veliku rezervu jačine zvuka, i zvuči prilično dobro. Pošto govorimo o zvuku, u isto vreme, napominjemo da vibracija na uređaju je veoma jaka. Lako ćete osetiti da telefon vibrira ako se smart telefon nalazi u džepu.

Na izradu nemamo većih žalbi, uređaj je savršeno izrađen, nema zazora i škriputavih zvukova.

Dimenzije

Visina (mm) Širina (mm) Debljina (mm) Masa (grama)
Acer Liquid Jade 140.5 69 7.5 110
Asus Padfone E 139.6 69.7 9.08 126
Asus Zenfone 5 148.2 72.8 9 140
Huawei Honor 3C 139.5 71.4 9.2 140
Lenovo Vibe X 144 71 6.9 120

Dimenzije - jedna od ključnih prednosti modela Jade. Napominjemo naročito debljinu i težinu modela, koji u ruci deluje veoma tanak i lagan. Mali okvir će se uklopiti sa petoinčnim ekranom u tankom kućištu, što će biti od posebnog značaja za poređenje veličine modela Jade sa veličinom modela Zenfone 5, koji je znatno deblji i teži.

Poređenje sa modelom Asus Zenfone 5

Poređenje sa modelom iPhone 6

Ekran

Karakteristike Vrednost
Veličina ekrana 5 inča
Rezolucija ekrana 1280x720 piksela
Gustina ekrana 294
Tip matrice IPS
Zaštitni sloj Stakleni
Oleofobski premaz Prisutan
Automatska jačina osvetljenosti Prisutna
Podrška za multitouch Da, za do deset istovremenih pritisaka

Pre svega, napominjemo da je korišćen ekran bez vazdušnog međuprostora, što pozitivno utiče na kvalitet slike i njene osvetljenosti i jasnoće. Drugo, postoji odličan olefobski premaz, prst dobro klizi preko površine ekrana. I na kraju, rekli bismo da ekran ima dobre uglove gledanja. Slika je iskrivljena samo kada gledate u ekran dijagonalno.

Pri izlaganju sunčevim zracima ekran naravno, bledi, ali još uvek čitljiv. Sa druge strane, možda bi nivo minimalne osvetljenosti trebalo da bude još manji, radi lakšeg čitanja u mraku.

Operativni sistem

Uređaj koristi Android 4.4.2 sa nekoliko dodataka Acer brenda. O tome smo više puta govorili, tako da nećemo ponavljati već vas upućujemo na relevantni članak.

Pored već navedenih dodataka koji su klasični za Acer modele ovaj smart telefon takođe ima podršku za Acer EXTEND. Uz pomoć ove aplikacije možete prikazivati na svom monitoru sliku sa vašeg pametnog telefona i raditi sa njim. Da biste ovo uradili potrebno je da preuzmete odgovarajući uslužni program. Zanimljivo, za razliku od primene kod modela kompanije Asus, Acer EXTEND može da prenosi sliku u žičnim i bežičnim režimima, što ćete se složiti, jeste značajan plus. Međutim, u igrama ovaj režim i dalje ne radi, ali zato možete čitati SMS - poruke preko vašeg računara.

Performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset MediaTek MT6582
Procesor Quad 1.3 GHz
Grafički procesor Mali-400MP2
Količina RAM-a 1 GB
Interni skaldištnei kapacitet 8 GB
Prisustvo memorijske kartice Prisutna, omogućena zamena bez isključenja

Na IFA2014 Sergei Viljanen je rekao da je previše uređaja kompanije Acer koji koriste čip MT6582. Čini se kao da je kompanija kupila veliku seriju ovog čipseta i sada ih postavlja u sve svoje uređaje. Složićemo se sa ovim stavom i izneti svoje utiske o brzini ovog smart telefona.

Nažalost, izgleda da ovaj čipset ne nudi dovoljne performanse za kretanje kroz desktopove nesmetano bez zastoja. Što se tiče igara, oni rade, ali u srednjim podešavanjima, gde, uzgred, ne postoji usporavanje.

Trajanje baterije

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 2100 mAh
Tip baterije Ukloniva, punjiva Li-Ion
BRoj sati gledanja HD videa pri maksimalnoj jačini osvetljenosti (airplane mode) 15 časova i 6 minuta
Broj sati čitanja pri 30% jačine osvetljenosti (airplane mode) 10 časova i 40 minuta

Kapacitet baterije, po savremenim standardima, može se nazvati skromnim, a, ipak, smart telefon odlično funkcioniše ceo dan u mešovitom režimu (muzika, twitter, pošta, surfovanje internetom, Instant Messenger, ukupne aktivnosti ekrana od oko tri sata). Postoji poseban režim za uštedu energije koji se automatski aktivira kada je baterija smart telefona prazna.

Kamera

Rezolucija glavne kamere je 13 megapiksela, maksimalna rezolucija za video je FullHD, zvuk se snima u stereo režimu, postoji fokus. Što se tiče fotografija, one su, da tako kažemo, normalne. Ispod možete videti primere fotografija i videa sa smart telefona.

Primer video klipa(3GP, 114 MB) >>>

Bežično povezivanje

Interfejs Dostupnost
Wi-Fi Prsuta, b / g / n, podržan je Wi-Fi Direct
Bluetooth Da, verzija 4.0, podržava sve popularne profile uključujući A2DP
GPS Hladan start traje duže od 2 minuta
Mobilni internet GSM 900/1800/1900, 3G
USB On-The-Go Ne

Kao što smo pomenuli, postoje dve verzije smart telefona - SIM + MicroSD i DualSIM. Zanimljivo, čak i ako imate verziju sa jednom SIM karticom, smart telefon i dalje vam piše obaveštenje da je druga SIM kartica nije povezana. GPS čipset MediaTek radi tradicionalno loše pri čemu od hladnog starta može da pređe dva do tri minuta.

Zaključak

Kvalitet glasa ima određene nedostatke. Glas može da bude suviše glasan za vašeg sagovornika, tako da treba da imate to na umu.

Za novac koji je potrebno izdvojiti za ovaj model dobijate veoma tanak i lagan smart telefon sa odličnim kvalitetom ekrana i dobrim kućištem. Odličan utisak će pokvariti zamrzavane tokom skrolovanja, loš GPS i kvalitet glasa. Pored toga, Liquid Jade ima dva veoma jaka konkurenta.

Asus ZenFone 5. Na stranu razlika u ceni između ova dva modela treba reći da model kompanije Asus ima bolji GPS, funkcionalnije i bolje kućište, te bolje performanse. Međutim, ovaj smart telefon je prevelik za njegovu dijagonalu ekrana, a to je nešto što smo upamtili kada smo govorili o prednostima Acer Liquid Jade modela. Što se tiče kvaliteta ekrana i oleofobskog premaza oni su takođe bolji kod modela Jade.

Lenovo Vibe X. Ovaj model ima kvalitetan ekran, slične dimenzije, ali nema slot za memorijsku karticu. Kvalitetniji materijali su korišćeni kod modela Lenovo, GPS podjednako loš za oba.

Po našem mišljenju, ASUS Zenfone 5 izgleda više izbalansirana opcija. Sve je stvar prednosti i mana, ali Jade ima određene mane u vidu predrasuda, poput one da su materijali kućišta bezvredni (mada budimo iskreni, maske delimično rešavaju ovaj problem), GPS radi jako loše. Ali pozitivna strana je takođe sadržajnija - to su naravno, velike dimenzije i mala masa, kao i veoma dobar ekran (on je mnogo bolji nego kod Zenfone 5). Jade bi da ima veću šansu da se takmiči sa „zenfonom“, treba da ima najmanje istu cenu, a onda kupci već počinju da misle o onome što je važnije - brzina, funkcionalnost i kvalitetni materijali kućišta ili kompaktne dimenzije i odličan prikaz.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024