Galaxy S5 mini 2014
2014. godina
4.5" OLED, 65.7% body
3% 3470 Quad, Android 5.1.1 Lollipop
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
2100 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy S5 mini G800F
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy S5 mini G800F. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy S5 mini G800F vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Samsung Galaxy S5 Mini SM-G800F

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Li-Ion baterija kapaciteta 2100 mAh
  • Punjač sa USB kablom
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Za Samsung, kao i druge kompanije, je postala tradicija da proizvodi umanjene verzije svojih glavnih modela. Kao po pravilu, za oko 30 odsto nižu cenu, dobićete kompaktniji dizajn kućišta glavnog modela, pojednostavljene karakteristike, ali i sve softverske karakteristike koje su tipične za najnovije generacije uređaja. Za mnoge ljude, ovi uređaji izgledaju zanimljivo, pa se ne može reći da imaju malu publiku. Ali uvek treba imati na umu da oni ne postaju šampioni po prodaji uprkos znatno nižoj ceni od glavnih modela.

Dogodila se neverovatna situacija - model sa prefiksom Mini u pogledu hardvera jasno je inferioran u odnosu na najnoviju generaciju uređaja, koji su formalno jeftiniji. Na primer, model S5 Mini može se uporediti sa nedavno objavljenim Galaxy S3 Duos. Ovi modeli su veoma slični, a razlika u ceni je zapanjujuća, odnosno S5 Mini je mnogo skuplji. Ali na strani S5 Mini je IP67 zaštita, dizajn vodećeg modela, kao i sve softverske karakteristike najnovije generacije, uključujući i režim uštede energije. Situacija je slična kao kada kupujete stvari - neko kupuje odeću uz popust od 50 odsto iz stare kolekcije, a neko želi da kupi samo ono što se je najnovije predstavljeno. I jedno i drugo je od istog materijala imaju isti logo, ali drugačiji dizajn i cenu. I sa uređajima se dešava otprilike isto.

Bili smo veoma kritični prema S5 Mini dok ga nismo koristili nekoliko nedelja nakon čega se naš utisak o uređaju dramatično promenio. On stvarno izgleda kao umanjena verzija S5 Mini, pri čemu je urađen dosta dobro i izvršava svoje zadatke 100%. U suštini, u pitanju je veoma kompaktan, efikasan uređaj za one kojima ne treba veliki ekran, odnosno zahtevaju malu veličinu uređaja i prilično dugo trajanje baterije. U stvari, to je uređaj koji deluje u segmentu iPhone-a, što može uznemiriti fanove brenda Apple - osećaj i pozicioniranje su veoma slični. Relativno mali ekran vam omogućava da radite na internetu, komunicirate udobno, ali nije idealan za gledanje videa - Galaxy S5 je mnogo bolji u tom pogledu. Po našem mišljenju, za one koji koriste gomilu tableta i telefona, S5 Mini može da bude zlatna sredina. Ovaj uređaj ima različite prednosti, od kojih je svaki izveden od njegove kompaktnosti. Iznenađujuće, tržište je formiralo klasu uređaja koji konkurišu modelu iPhone po veličini, ali nude slične karakteristike, dok su glavni modeli bazirani na Androidu daleko ispred.

Dizajn, veličina, kontrole

Pogledajte sliku i shvatićete da je u pitanju potpuna kopija Galaxy S5 – isti dizajn, iste boje kućišta – crna, plava, zlatna, bela.

Kompaktan - je ključna reč za S5 Mini. Telefon je dimenzija - 131.1x64.8x9.1 mm, a masa mu je 120 grama. Poređenja radi, Galaxy S5 je dimenzija 142x72.5x8.1 mm, a masa mu je 145 grama.

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy S5

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy S3 Neo

U ruci ovaj uređaj stoji veoma dobro. Razlika u veličini na papiru nije kritička dok je uživo vidljiva golim okom. Telefon možete da nosite kako želite, nikakvih problema nismo imali po tom pitanju.

Druga važna tačka - uređaj ima zaštitu od prašine i vode, nivo IP67, kao i Galaxy S5. Vlasnici vodećeg modela znaju da je u dnu poklopac koji pokriva microUSB konektor. S5 Mini nema taj poklopac, ali to nije uticalo na nivo zaštite što je dobro za svakodnevnu upotrebu. Pokušaj da držimo S5 Mini u bazenu na dubini od jednog metra je bio uspešan, uređaj nije procureo, i nastavio je da radi pod vodom. Otvaranjem zadnje masku, videćete postojanje gumenih umetaka. Ista zaštita kao kod S5.

Sa leve strane su tasteri za regulisanje jačine zvuka, ON / OFF taster, dok je taster za otključavanje uređaja na desnoj strani. Kao što je već pomenuto, microUSB konektor je na dnu, dok su na vrhu 3.5 mm audio priključak, kao i IC port, koji se koristi za kontrolu raznih kućnih aparata.

Na prednjoj strani su senzori ambijentalnog osvetljenja, blizine, kao i 2MP kamera za video pozive. Taster ispod ekrana je mehanički, a tu su i dva tastera osetljiva na dodir.

Sa stanovišta kvaliteta izrade jedinice, nema žalbi, ona je veoma udobna za korišćenje i lepa.

Ekran

Veličina ekrana je 4.5 inča (S5 – 5.1 inč) rezolucije – 720x1080 piksela (326 dpi). Tip ekrana je SuperAMOLED. Po našem mišljenju, ovaj ekran će se svideti svima koji su radili sa iPhone ili telefonima slične veličine, dok je promena sa veće dijagonale teška, jer vam onda ekran nikada nije dovoljno velik. Nakon S5 se oseća da je ekran manji, a da ne pominjemo Galaxy Note 3.

Kvalitet ekrana je odličan, nema razloga da se žalimo. Prilikom izlaganja sunčevim zracima radi dobro, ekran ostaje čitljiv. Prikaz boja u zatvorenom je odličan, ekran ima sposobnost da prilagodite profile boja po svojim potrebama - od svetlih, preko kiselih boja, do zamućenih i prirodnih. Dozvolite da vas podsetimo da je broj podešavanja koja su dostupna sa ekranima kompanije Samsung najveći mogući jer kompanija se razvija ove tehnologije i prodaje ih drugima.

Praktični nedostaci - kucanje nije baš udobno, širina ekrana nije baš optimalna - ali isto se može reći i za iPhone, kod kojeg je još neprijatnije. Tako da ne morate da obratite pažnju na tu izjavu, ja sam u vidu imali telefone mnogo većim ekranima, gde je sve mnogo prijatnije.

Skener otiska prsta

Implementacija je potpuno analogna modelu S5, ali na uštrb manjeg kućišta rad je ugodniji. Kod modela Note 4, na primer, je praktično nemoguće da se upravlja uređajem jednom rukom pa je sve mnogo udobnije. Stepen udobnosti je isti kao i kod iPhone, uprkos činjenici da nema potrebe da se izvršava pokret. Ovde je neophodno samo da dodirnite taster u centru ekrana. U podešavanjima, možete da registrujete do 3 otiska prstiju.

Gotovo uvek, skener funkcioniše savršeno brzo, definiše otisak i otključava telefon. Tokom operacije nekoliko puta smo videli poruku da je površina uređaja mokra, i uređaj je ponudio savet da je obrišete. Teško je reći nešto posebno o skeneru jer on radi i ne izaziva nikakve pritužbe.

Baterija i režimi uštede energije

Telefon koristi Li-Ion bateriju kapaciteta od 2100mAh (2800mAh kod modela S5). Proizvođač navodi da uređaj nudi do 440 sati rada u režimu mirovanja, do 20 sati razgovora i do 10 sati video reprodukcije i 60 sati muzike.

Na papiru rezultati su uporedivi u odnosu na S5, ali kapacitet baterije je znatno manji. Vreme video reprodukcije je oko 10 sati, a na istom testu S5 je obezbedio oko 9.5 sati rada. U većini situacija, vreme rada uređaja je gotovo potpuna identično, ali je još važnije, kako ovaj uređaj funkcioniše kao celina. To je bilo veliko iznenađenje za nas.

Manja veličina ekrana daje značajno povećanje vremena rada uređaja, tako da sa ovim uređajem uz jedan čas poziva, oko sat vremena rada u mreži (3G / 4G / Wi-Fi ), oko jedan sat slušanja muzike, možete računati na skoro dva puna dana rada. U teškim uslovima uređaj nudi ceo jedan dan trajanja baterije. S5 uz isto opterećenje nudi znatno manje vreme rada - razlika je 20-30 odsto.

Čuda ove vrste teško da mogu da se dogode, tako da smo pronašli uzorak takvog ponašanja - programeri su uređaj kreirali tako da u većini situacija takt quad core procesora je minimalan, odnosno njegova brzina je veštački ograničena. Ovo nema uticaja na interfejs, nećete primetiti opipljivu razliku, ali ukupne performanse ovakvog rešenja su skoro 2 puta manje nego kod S5 u većini situacija. Šta to znači ? Odgovor leži u činjenici da su programeri osetili da je ovaj uređaj namenjen drugačijoj publici - ne onima koji su stalno u mreži, ne drže otvorenih desetak tabova u pretraživaču, koriste samo tipične aplikacije (WhatsApp, Skype i slično), mnogo pozivaju i pišu. To je, nešto slično profilu korišćenja običnog telefona, koji ne trebaju lude performanse, koje su neophodne za pomenute primene. Ovaj telefon nije kreiran baš za igre - možete ih pokrenuti, ali mali ekran ne obezbeđuje naročito sjajno iskustvo.

Međutim, u podešavanjima telefona uz postojeći štedljivi režim dodata su još dva, a takođe Samsung je kreirao i taster za njih. Tu je režim za uštedu energije i kao i obično on može ograničiti aplikacije u pozadini i uključuje sivi ekran (kod AMOLED ekrana siva boja skoro ne troši energiju). A u sivoj varijanti uređaj može da radi bilo šta, čak i da se gledaju sadržaji ali to nije previše prijatno i udobno.

Bili smo zainteresovani da vidimo da li uređaj može da traje ceo dan u ovom režimu potrošnje energije. Uspeli smo da ga „smirimo“ i možemo reći da će baterija uređaja da se protegne i na dva dana, naravno ako ne koristite zabavne sadržaje. Malo je verovatno će biti ljudi koji će koristiti ekran u takvim bojama. Takođe, postoji jedno ograničenje - u WhatsApp i drugim programima koji koriste konekciju u pozadini kada veza prestane da radi, vi ćete prestati da primate poruke. Za društvene mreže koje Samsung prepoznaje i program SNS, kao i sa onim mrežama koje imaju dozvolu da pristupe telefonu (Facebook, Instagram, 4square, Twitter), dobijate push-poruke sa Samsung servisa. Režim uštede energije ima i hardversku i softversku karakteristiku - umesto push poruka različitih usluga/programa one dolaze u određenom opsegu. Podešavanje ovog intervala ne može da se prilagođava jer su sve postavke skrivene od korisnika. Pogledajte grafikone korišćenja telefona u ovom režimu.

Ovaj režim je dobar za štednju u okruženju gde morate da obezbedite da baterija traje, ali su vam potrebne sve karakteristike telefona. Kada je baterija na 10 odsto rezerve možete bezbedno da koristite uređaj još oko dva sata. Pomenuta dva sata su aktivnog korišćenja uređaja, dok u režimu mirovanja, uređaj može da traje mnogo duže.

Maksimalno ograničenje potrošnje energije smanjuje gotovo sve funkcije na 35 odsto i baterija telefona će moći da radi na režimu mirovanja najmanje 4 dana. Ali, naravno, sve zavisi od toga kako koristite uređaj. Takođe, uključena je opcija sve u sivoj boji , ali ona gasi sve komunikacije, lista pokrenutih aplikacija je ograničena na one koje su dozvoljene, svi pozadinski procesi isključeni. Ovaj režim veoma duboko revidira proceduru koliko funkcija sistema je onemogućeno, pa recimo ne možete napraviti screenshot u ovom režimu, mnoge ugrađene opcije nisu dostupne (ali one vam ni ne trebaju u pomenutom režimu).

Sviđa nam se ovaj režim kada baterija je blizu kraja, jer jednim dodirom aktivirate režim, i možete bezbedno koristiti uređaj do večeri - SMS i glasovno pozivanje će vam biti na raspolaganju.

Radno vreme uređaja izgleda veoma dobro, iako je na nivou sličnih modernih modela. Poseduje drugačiji režim uštede energije, koji se može smatrati jedinstvenim kod modela sa SuperAMOLED ekranima.

Kamera

Telefon ima 8MP kameru sa autofokusom, LED blicem. Kamera je u potpunosti ista kao kod Galaxy S3, potpuno isto rešenje. Kameru karakteriše dobar kvalitet slike, ali ne i maksimalna rezolucija. Primere fotografija možete videti u nastavku.

Hardverska platforma, mmeorija, performanse

Telefon koristi Qualcomm Snapdragon čipset MSM8226, quad - core rešenje srednjeg nivoa koje ima maksimalnu frekvenciju od 1.4 GHz.

Uređaj poseduje 1.5GB RAM-a (nakon pokretanja slobodno je oko polovine), 16GB interne memorije. Kapacitet koji zauzima operativni sistem je oko 4 GB. Uređaj podržava memorijske kartice kapaciteta do 64 GB.

Sintetički testovi pokazuju da su performanse uređaja oko 1-5-2 puta manje nego kod Galaxy S5, što se objašnjava prilagođenjima koja su urađena u ovoj jedinici. Fanovi virtuelnih testova su razočarani, ali oni koji koriste ovakav Interfejs uređaj će naprotiv, biti srećni. Niže performanse interfejsa se ne manifestuju.

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

Bluetooth. Uređaj poseduje Bluetooth 4.0 (LE) verziju i koristi WiFi 802.11n pa kada vršite transfer fajlova na druge uređaje koristeći ovu tehnologiju maksimalna brzina prenosa je 24Mbps. Provera koja je uključila transfer fajla veličine 1GB je pokazala maksimalnu brzinu od 12Mbps na rastojanju od 3 metra.

Model podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, SIM pristupa, A2DP. Rad sa slušalicama nije izazivao nikakve probleme.

USB-povezivanje.Android 4 ne radi sa USB Mass Storage opcijom pa je ostala samo MTP i PTP.

Verzija USB 3.0, brzina prenosa podataka je oko 50 MB / s.

Kada je povezan preko USB porta baterija se puni.

MicroUSB takođe radi sa MHL standardom, kada specijalni kabl može da poveže TV set i telefon preko HDMI interfejsa. U suštini ovaj standard uključuje povezivanje microUSB interfejsa sa HDMI. Rešenje izgleda bolje nego zasebni miniHDMI priključak na telu uređaja.

Maksimalna brzina prenosa podataka za LTE mreže je 150 Mbps.

Wi-Fi. Uređaj podržava standard 802.11 b/g/n, pri čemu je rad sličan kao kod Bluetooth modula. Možete uskladištiti podatke vezane za odabranu mrežu nakon čega se omogućava automatsko povezivanje sa njom. Dostupna je opcija podešavanja rutera jednim dodirom. Da biste to uradili potrebno je da pritisnete taster na ruteru kao i da aktivirate sličan taster u meniju uređaja (WPA Secure Easy Setup). Od dodatnih opcija je vredan pomena konfiguracioni čarobnjak koji funckioniše kada je signal slab. Takođe, možete konfigurisati rad WiFi prema rasporedu.

Takođe, za 802.11n standardni režim rada podržava HT40, koji takođe duplira wiFi propusni opseg (zahteva podršku sa drugih uređaja).

Wi-Fi Direct.Ovaj protokol bi trebalo da nasledi Bluetooth ili da bude konkurentan sa trećom verzijom (on takođe koristi WiFi n za transfer većih fajlova). U WiFi podešavanjima možete odabrati WiFi Direct i telefon će tražiti uređaje u svojoj okolini. Odaberite potrebne uređaje, aktivirajte konekciju i završili ste podešavanja. Sada u menadžeru fajlova možete videti fajlove sa drugog uređaja i vršiti njihov transfer. Aternatvno, pronađeni uređaji se mogu povezati sa vašim ruterom i i na njih slati uređaje iz vaše galerije ili drugih sekcija telefona. Suština je da uređaj mora podržavati WiFi Direct.

S Beam. Ova tehnologija kompanije Samsung omogućava nekoliko minuta za transfer na drugi telefon kada su u pitanju veličine do nekoliko GB. U suštini može se reći da je S Beam tehnologija zapravo kombinacija dve tehnologije – NFC i Wi-Fi Direct. Prva tehnika se koristi za autorizaciju a druga za sam transfer fajlova. U pitanju je kreativni način da se koristi Wi-Fi Direct i daleko je jednostavniji nego upotreba na dva uređaja.

IR port. Mogućnost da se koristi telefon kao daljinski upravljač za različite uređaje. Automatki se konfiguriše za gotovo svaki model.

Softverske karakteristike S5 Mini

Dovoljno je reći da on ne postoje – u pitanju je u potpunosti replika S5, sa svim programima i mogućnostima. Reč je o Android 4.4.2 operativnom sistemu sa najnovijom verzijom TouchWiz interfejsa. Već smo pokrili njegove mogućnosti u nekoliko materijala, tako da nema mnogo šta novo da se kaže. Od onoga što je preostalo, moramo takođe napomenuti transmiter broja otkucaja srca, koji je ovde prisutan.

Utisci

Na kvalitet pozivanja nemamo žalbi, ova jedinica je prilično tipična - glasno zvono, dobro primetna vibracija.

Cena uređaja je tipična za ponudu za Mini linije kompanije Samsung, prošle godine je bila ista razlika u ceni između S4 i S4 Mini. Jedina razlika je u tome Mini model ove godine se pojavio brže, pa je već u prodaji od meseca jula.

Među konkurentima pada nam na pamet HTC One Mini 2, koji ima ekran iste dijagonale i rezolucije, sličan čipset, ali 13 MP kameru, što ga subjektivno pomera više u odnosu na segment u kojem je pozicioniran S5 Mini. Cena uređaja je potpuno ista. Nedostatak zaštite kod ovog modela je nešto o čemu treba razmisliti, ali sa druge strane on ima metalni okvir.

Još jedan konkurent se može razmotriti i to je Moto G,, koji je sličan ali ima 5 MP kameru, dok su druge karakteristike takođe veoma slične - isti čipset, podrška za LTE (verzija sa LTE).

Za samo malo više novca možete kupiti Sony Xperia Z1 Compact, koji poseduje zaštitu klase IP58. Ovaj model poseduje 20MP kameru, ali ekran je 4.3 inčni iste rezolucije. Sasvim interesantno rešenje, koje će uskoro dobiti update, ali će taj model biti više cene.

Mini verzije glavnih modela postoji kod svake kompanije. Imajući ovo u vidu, S5 Mini ne izgleda ni bolje, ni gore od ostalih, pa je pitanje kakav dizajn želite, šta vam je potrebno od funkcija. U okviru S5 Mini modela dostupne su nove funkcije ali je u pitanju kompaktan uređaj, ovaj model je pogodan za one kojima je potreban telefon uglavnom za pozive, SMS poruke, komunikaciju. Kao i svi ostali modeli iz ove klase, pozicioniran je otprilike slično. Model je zabeležio dobar prijem, mnogo bolji nego S4 Mini u svoje vreme.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024