Galaxy Ace 4 2014
2014. godina
4" LCD, 59.6% body
2% BCM21664, Android 4.4.2 KitKat
RAM 1 GB, INT 4GB, EXT nema
1500 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 5MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy Ace 4
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy Ace 4. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy Ace 4 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test modela Samsung Galaxy Ace 4 SM-G313

Fotografije u zatvorenom

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Li-Ion baterija kapaciteta 1500 mAh
  • Punjač sa USB kablom
  • Uputstvo za upotrebu
  • Žične stereo slušalice

Pozicioniranje

Na samom početku pojave telefona sa ekranima osetljivim na dodir, Samsung ih je video kao svoju kartu za prvu ligu proizvođača, to jest, to je bila prilika da se pretekne Nokia i druge kompanije i načini skok ka višem segmentu tržišta. U stvari, prvi telefon kompanije dizajniran za masovno tržište, bio je Samsung Corby, koji je zajedno sa Samsung Star modelom stvorilo dobitni duet koji je bio bez premca u pogledu cena / kvaliteta. Tek kasnije su im se pridružili uređaji kao što Ace, koji je takođe postao veoma popularan. Sve ovo se dogodilo u trenutku kada je tržišno učešće Samsunga bilo još mnogo inferiornije u odnosu na Nokia-u, pri čemu je tako kompanija krčila svoj put ka prvom mestu na tržištu u momentu dok vodeći Galaxy linija uopšte nije postojao. Zatim, je usledio oštar skok prodaje u gornjem segmentu cena, kompanija je uspela da izgradi kvalitetan uređaj, a to se dogodilo na račun profita, koji je izveden iz jeftinih uređaja.

U 2014. godini, situacija je takva da Samsung nema konkurentnih modela u segmentima nižih i srednjih cena, kompanija je možda odlučila da se suviše fokusira na glavne modele. Pojavljuje se cela linija novih proizvoda, ne zbog potreba tržišta, i ne na osnovu stvarnog stanja, već jednostavno zato što je kompanija odlučila tako. Model koji danas testiramo je u nekoj vrsti vakuuma. Nije jasno za koga je kreiran, zašto je kreiran. Ono što je činjenica je da ovaj uređaj možete kupiti samo ako ne uporedite cene i specifikacije svega onoga što je dostupno u segmentu kojem ovaj uređaj pripada kada je reč o ponudama drugih proizvođača. Po našem mišljenju, ignorisanje masovnog tržišta, koja je raslo zajedno sa kompanijom Samsung u prošlosti, jeste glavni problem danas. Kompanija još uvek ima vremena da promeni situaciju i kreira opseg uređaja za narednu godinu uzimajući u obzir komentare sa tržišta i iz prodaje. Ovakva promena treba da bude posebno naglašena, inače se ništa neće promeniti, a pad udela na tržištu smart telefona će se nastaviti.

Ova uređaj nema jasnu poziciju - on je jednostavno stvoren kao naslednik prethodnog Ace modela. Očigledno nije rađena nikakva kalkulacija, nijedno istraživanje – u pitanju je model sa neadekvatnom vrednosti, na koji kompanija računa da će ga kupiti oni koji se odluče da to urade slučajno. Međutim, hajde da pažljivo pogledamo kakva je ovo vrsta uređaja i koje nedostatke kompanija mora da otkloni. Ako iz nekog razloga, iznenada odlučite da razmotrite ovaj proizvod za vašu sedeću kupovinu, ovaj tekst treba da vas obeshrabri od toga jer ćete samo baciti svoj novac.

Dizajn, veličina, kontrole

Spolja, u pitanju je tipičan monoblok telefon sa ekranom osetljiv na dodir kompanije Samsung. Hardverski taster je u sredini, tu je prednja kamera, pozadi teksturirana plastika. Ništa posebno.

Dimenzije uređaja su 121.4x62.9x10.8 mm, težina - 124 grama. U pitanju je mali uređaj koji takođe poseduje prilično malu bateriju po savremenim standardima (1500 mAh). Širina i primetna debljina čine da nije previše udobno držati ovaj model u ruci.

Raspored elemenata na kućištu je takođe tradicionalan: na gornjem kraju je 3.5 mm priključak za slušalice, u dnu mikrofon i microUSB utičnica. Na levoj strani taster za kontrolu jačine zvuka a sa desne strane - On/Off taster.

Kvalitet izrade je odličan, nikakve žalbe nemamo po ovom pitanju. Unutar kućišta, zadnji poklopac krije otvor za memorijsku karticu ispod baterije i slot SIM kartice pune veličine.

Ekran

Ekran ima dijagonalu od 4 inča, koja je po današnjim standardima svojstvena jeftinim modelima sa rezolucijom ekrana od 480x800 piksela (TFT, 233 tačaka po inču). Kvalitet ekrana je loš, boje prelaze u plavu, slika bledi na suncu. To je ekran koji smo videli u liniji Ace modela pre nekoliko godina. Imamo osećaj da se ništa tokom godina nije promenilo – u ovom modelu ekran izgleda kao veoma jeftino rešenje koje se nije dugo promenilo. Ne postoji senzor ambijantalnog osvetljenja, pozadinsko osvetljenje se ručno podešava.

Tastatura na ekranu nije baš ugodna za korišćenje, utiče na veličinu i ukupnu neprivlačnost uređaja.

Baterija

Baterija telefona je kapaciteta 1500 mAh, i prema proizvođaču, ona može da obezbedi do 12 sati razgovora, i do 5 dana rada u režimu mirovanja. Vreme punjenja baterije je oko 1.5 sati. U realnim uslovima, baterija uređaja je obezbedila oko 2 dana rada, uzimajući u obzir sat vremena razgovora, i do dva sata za ostale funkcije. Ali to je uglavnom zbog veoma niskih performansi telefona.

Memorija, memorijska kartica, performanse

Telefon ima 512 MB RAM-a, što je po današnjim standardima malo, ali imamo primere MediaTek platforme, koja je obezbeđivala uređaje koji rade veoma brzo i sa toliko RAM-a. Ali Ace 4 nije tako dobar jer je zbog cene kompanija odlučila da koristi Broadcom, platformu kao i kod prethodnog modela (LTE verzija Ace 4 je drugačija i poseduje 1 GB RAM-a i drugu platformu, tako da je u pitanju malo drugačiji uređaj pa ih nije moguće uporediti).

Performanse ovog uređaja su niske - čak Android interfejs je veoma spor, tako da smo iskusili nešto što nismo mnogo godina (istina je da je u pitanju dual - core procesor, maksimalni radni takt od 1 GHz, ali je Broadcom!). On nije samo spor, on je veoma, veoma spor, kao da je reč o specijalnim efektima, gde treba da se pojavi pop - up prozor, a njegov okvir se pojavljuje delić po delić, što smo pokazali u video klipu.

U sintetičkih testovima uređaj se takođe nije proslavio nekim rezultatima, koje možete videti u nastavku.

Uređaj poseduje 4 GB ugrađene memorije od čega je 1,8 GB zauzeto instaliranim programima i sistemom. Možete da instalirate memorijsku karticu kapaciteta do 32 GB, brzina čitanja / pisanja na nju je prilično niska, što nije problem za fotografisanje ili snimanje video zapisa, ali za gledanje filmova je dosta teško (sa druge strane, gledanje filma na ovom ekranu nije nimalo zabavno).

Posebno želimo da naglasimo da možete bezbedno da zaboravite na zahtevne igre ali i sasvim obične stvari koje sporo, teško i često ne rade. Ovaj model jednostavno ne može da se porediti čak i sa jeftinim uređajima drugih kompanija, jer kao da dolazi iz neke daleke prošlosti.

Kamera

Uređaj poseduje modul kamere rezolucije 5MP koji radi veoma sporo zbog toga što čipset ne dozvoljava brzu obradu slika. Zato ćete se često naći u situaciji da pritisnete taster i sačekate da kamera okine. Video se snima u HD rezoluciji. Pogledajte primere slika i video ispod pri čemu od ovog jeftinog uređaja ne možete da očekujete mnogo. LED blic može da se koristi kao baterijska lampa, što je mnogo interesantnije od njegove glavne svrhe.

Primer video klipa (MP4, 31 MB) >>>

Karakterisitke povezivanja

Prva stvar koja na je iznenadila jeste dostupnost NFC čipa na ovom telefonu. Njegove praktične prednosti nema, ali iz nekog razloga je prisutan ovde. Zašto? Odgovor na ovo pitanje nemamo. Sve ostalo je uobičajeno - Wi-Fi b / g / n, podrška za Wi - Fi Direct, Bluetooth 4.0 bez prisustva LE, ali sa svim profilima. Verzija je USB 2.0, što je pomalo neobično, ali je i razumljivo u segmentu jeftinih uređaja.

Softverske karakterisitke

Uređaj je baziran na Android 4.4.2 operativnom sistemu, što je neobično za segment jeftinih uređaja. Ne očekujemo da će uređaj dobijati bilo kakv update za OS. Mislimo da će ova verzija ostati. Telefon poseduje ugrađen FM radio, što je jedina moguća razlika u odnosu na druge modele.

Opis Androida se može naći u posebnom članku, nema smisla da se ponavlja.

Utisci

Nećemo govoriti o kvalitetu komunikacije, jer to nije veoma važno u smislu ovog modela. Sumnjam da bi ona mogla biti toliko važna za kupce koji zaista koriste ovaj uređaj svaki dan. Za nedelju dana korišćenja ovog uređaja želeli smo samo jednu stvar - da ga razbijemo o zid ili asfalt. Jeftini ekran, zaostajanje nekoliko generacija za aktuelnim modelima, loš procesor od proizvođača koji je napustio ovo tržište, kao i najnovija verzija Androida. Sve to karakteriše ovaj model, plus mala količina RAM-a. Sve to zajedno stvara neku vrstu čudovišta koja se ne može nazvati čak ni relativno zgodnom za korišćenje.

Ali kao što znate, uvek postoji parametar kao što je cena, koja može sve da promeni preko noći. Ne znam kako da promenite platformu i slične problematične detalje ovog uređaja ali cena može nekako da utiče na percepciju ovog uređaja. Ako je neko baš rešio da za mali novac kupi smart telefon i spreman je da snosi posledice te odluke onda će ovaj model možda i naći nekog kupca.

Ono što je još neobičnije je činjenica da za ovaj model treba da izdvojite bezobrazno visoku sumu u smislu onoga što ovaj model nudi. To nije samo sramota, to je odvojenost od realnosti, koja se može nazvati potpuna, apsolutna i bezuslovna.

Modeli sa sličnim karakteristikama nepoznatih proizvođača su drastično jeftiniji, ali ovaj je brendiran kao Samsung. Ovaj model je istovremeno savršen primer koji će vam pokazati zašto je prodaja jeftinih telefona kompanije Samsung u drastičnom padu širom sveta.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024