Redmi Note 2GB2014
2014. godina
5.5" LCD, 68.8% body
7% MT6592, Android 4.4.4 KitKat
RAM 2 GB, INT 8GB, EXT nema
3100 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Xiaomi Redmi Note
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Redmi Note. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Redmi Note vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled modela Xiaomi Redmi (Hongmi) Note 3G Enhanced

Karakteristike

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijal: plastika
  • OS: Android 4.2.2, MIUI V5
  • Mreže: GSM / GPRS / EDGE, WCDMA
  • Procesor: 8 jezgara, 1700 MHz, MediaTek MT6592
  • RAM: 2 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 8 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b/g/n), Bluetooth 4.0, konektor microUSB (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, IPS 5.5 inča rezolucije 720x1280 piksela
  • Kamera: 13MP sa autofoksuom i blicem, (F2.2) + 5 MP, blic
  • Navigacija: GPS + GLONASS
  • Opciono: senzor blizine i svetlosti, FM-radio
  • Baterija: ukloniva, (Li-Pol) kapaciteta 3200 mAh
  • Dimenzije: 154x78x9.45 mm
  • Masa: 199 g

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Uputstvo za upotrebu
  • Micro-USB kabl
  • USB adapter za 220V

Uvod

Prošle godine, kineska kompanija Xiaomi, poznata tada u uskim krugovima korisnika čiji simbol je zec u sa kapom sa crvenom zvezdicom i crvenom pionirskom maramom na vratu, predstavila je model Redmi Note (takođe poznat kao Hongmi Note).

Ova jedinica nije jako skupa, ali su mnogi njeni tehnički parametri dovoljno zanimljivi: na primer, u okviru Enchanced verzije postoji 2 GB RAM-a, i tajvanski čip MT6592 sa osam jezgara. Jedina stvar koja je bila loša je ta što je uprkos tome što ekran karakteriše velika dijagonala od 5.5 inča, njegova rezolucija je samo HD.

Dizajn, veličina, kontrole

Xiaomi Note izgleda kao bilo koji drugi sličan proizvod: pravougaoni oblik, velikih dimenzija, pozadi kamera, sjajna crna površina napred. Dizajn je blizak jeftinim modelima kompanije Huawei. Na primer, Honor 3C, 3C Lite, 3X, i tako dalje. Izgled ovih modela je prilično primitivan, a materijali nisu skupi. Zapravo, to objašnjava njihovu nisku cenu.

Dimenzije modela Note su 154x78x9.45 mm, masa - oko 200 grama. U ruci uređaj dobro stoji zahvaljujući ivicama pod uglom.

Međutim, sjajni materijali – nisu najbolje rešenje. Ako su vam ruke mokre, uređaj će da vam sklizne iz ruke.

Tanka ivica je od crne sjajne plastike. Zadnja strana uređaja je od sjajne bele plastike. Na zvaničnom sajtu kompanija navodi nekoliko boja, ali mislimo da se to odnosi samo na boje zadnje strane.

Ekran štiti Corning Gorilla Glass staklo treće generacije. Zvanična internet stranica nema takve informacije, ali neki izvori navode da je u pitanju pomenuta verzija Gorilla Glass. U praksi, to je nemoguće proveriti. Staklo je izdržljivo, a za par nedelja korišćenja ovog modela ništa čudno nije dogodilo. Olerofobski premaz ako postoji, on je izuzetno slab: ekran je brzo prekriven otiscima prstiju, pa čak i nakon što ga obrišete i dalje ostaju tragovi. Međutim, prst na površini stakla lepo klizi što je definitivno plus.

Kućište malo škripi kada stisnete uređaj čvrsto. Sve ostalo je dobro.

Centralni deo gornje zone zauzima zvučnik. Njegov obim je malo iznad proseka, mada bas ponekad može da bude problematičan pa se dešava da ne čujete svog sagovornika uvek baš 100% jasno i glasno.

Sa leve strane zvučnika su prednja kamere i LED lampica koja ukazuje na propuštene pozive, desno – senzori osvetljenja i blizine.

Ispod ekrana su tasteri „Menu“, „Home“ i „Back“. Obeleženi su providnom crvenom bojom. Osvetljenje je prisutno, ali slabo.

Sa donje strane su microUSB priključak i glavni mikrofon. Na vrhu - drugi mikrofon za smanjenje buke i audio snimanje u stereo tehnici i 3.5 mm audio priključak za slušalice ili handsfree. Levo nema nijedne stavke.

Desno se nalaze taster za regulaciju jačine zvuka i on/off taster. Oni su plastični, obojeni u sivo, tanki. Pritisak na njih je mekan, prosečnog hoda. U principu, uređaj je pogodan za rukovanje.

Sa zadnje strane uređaja: sočivo kamere koje se blago izdiže iznad površine kućišta, Simplex blic, dok je zvučnik za spikerfon dole desno.

Zadnja strana može da se ukloni. Da bi uklonili poklopac, morate da zakačite noktom ili nekim predmetom pored microUSB porta. U gornjem centralnom delu - dva slota za miniSIM (levo - VWCDMA, desno - samo 2G), i između njih - konektor memorijske kartice microSD.

Poređenje dimenzija:

Xiaomi i Meizu MX4 Pro

Xiaomi i Nexus 5

Baterija

Ovaj model koristi uklonivu litijum - polimer (Li-Pol) bateriju kapaciteta 3200 mAh. Proizvođač tvrdi da će u režimu mirovanja jedinica raditi 775 sati, u režimu reprodukcije muzike - 60 sati, u režimu korišćenja Interneta (3G) - oko 14 sati. Sa ovim vrednostima mi bismo se složili.

U našem slučaju, baterija je trajala do sredine drugog dana. Uobičajeni režim korišćenja je bio upotreba Wi-Fi od 12 do 22 časa (twitter, mail i ostalo), nekoliko dugih telefonskih poziva, kao i nekoliko desetina fotografija ili videa.

Akko igrate jednostavne igre, baterija će se isprazniti za 5 časova.

U okviru prodajnog pakovanja naći ćete snažan mrežni adapter, jačine struje 2 A, tako da se baterija može napuniti za sat i po.

Ekran

Ovaj uređaj koristi ekran dijagonale 5.5 inča je. Fizička veličina ekrana je 69x121 mm, gornji okvir je debljine 13 mm, donji - 18 mm, levo i desno - oko 5 mm. Postoji antirefleksivni premaz.

Rezolucija ekrana modela Xiaomi Redmi Note je HD, tj 720x1280 piksela, gustina - 267 piksela po inču kvadratnom. Matrica je IPS OGS. Za 5.5 inča dijagonale ekrana rezolucija je dovoljna, iako sama matrica nije loša.

Maksimalno osvetljenje bele boje je 345 cd/m2, minimalna osvetljenost bele boje je 12 cd/m2, maksimalno osvetljenje crne boje - 0.63 cd / m2, minimalna osvetljenost crne boje je 0.03 cd / m2. Kontrast - 546 : 1. Prosečna temperatura - 6500 K, ali pri maksimalnom nivou osvetljenja raste do 7000 K.

Sudeći po grafikonu, postoji mali nedostatak u crvenim i plavim bojama. Sudeći po pokrivenosti grafikona pokrivenost je nešto veća od sRGB (zeleno i žuto).

Ekran karakterišu maksimalni uglovi gledanja, pod uglom slika nije iskrivljena, što je veoma dobro. Po našem mišljenju, ako zanemarimo gore navedene vrednosti kalibratora, ekran se baš lepo ponaša. Napomena: kod svetlih boja, nema uglova pod kojim se boje iskrive. Međutim, postoji i jedna mana - niska osvetljenost matrice. Maksimalna vrednost teško je dovoljna po sunčanom danu.

Uglovi vidljivosti

Bela

Crna

Podešavanja

Opcije povezivanja

Ovaj model je opremljen sa dva slota za instaliranje SIM kartica i to standardnim miniSIM karticama. Jedan slot radi sa 3G i 2G, a drugi - samo 2G mrežama (onaj na levoj strani).

Ostatak specifikacija je tipičan za Android: Wi-Fi b / g / n, Bluetooth 4.0, GPS i GLONASS (brzina je odlična, tačnost visoka. Nisu prisutni NFC čip niti antena.


Uređaj podržava USB on-the Go. Moguće je povezati različite uređaje preko microUSB konektora.

Memorija i memorijska kartica

U ovoj verziji Redmi Note je opremlejn sa 2GB RAM-a. Obično je malo manje od 1GB slobodono. Sve radi dobro nismo iskusili nedostatak memorije.

Uređaj poseduje 8 GB interne memorije. Korisniku je na raspolaganju 5.5GB. Dostupan je slot memorijske kartice maksimalni kapacitet je 32GB.

Kamera

Uređaj Xiaomi Redmi Note je opremljen sa dva modula kamere: osnovnom rezolucije 13MP, otvora blende F2.2, i prednjom rezolucije 5 MP, sa otvorom blende F2.8. Na zvaničnom sajtu kompanije navodi da sočivo glavne kamere ima ugao od 28 mm. Teško je poverovati u to, ali dobro.

Kvalitet fotografija je osrednji, u suštini prisutan je visoki nivo šuma čak i na fotografijama koje su snimljene u različitim uslovima osvetljenja. Balans bele ponekad biva prejak, detalji mogu biti bolji. Fokusiranje se izvodi brzo i precizno.

Jedinica snima video u rezoluciji FullHD pri 30 fps. Kvalitet je dobar, ali balans bele i ekspozicija često iskaču. Zvuk je stereo.

Prednja kamera snima fotografije u rezoluciji 2592x1936 piksela. Sočivo je uskog ugla. Kvalitet je dobar, fokus čini nam se da je podešen tako da slika postaje jasna u rasponu od 0,2 do 1,5 metara. Video se snima u rezoluciji HD.

Interfejs

Gore - blic, prebacivanje između foto i video režima, aktiviranje prednje kamere. Dole - galerija, postavke snimanja fotografija ili videa.

EXIF-informacije

  • Format: 3GP
  • Video kodek: AVC, 17 000 kbit / s
  • Rezolucija: 1920x1080, 30 f / s
  • Audio kodek: AAC, 128 kbit / s
  • Kanali: 2 kanala, 48KHz

Primeri fotografija

Primer fotografije kreirane kamerom sa prednje strane

Performanse

U Xiaomi Redmi Note model ugrađuje se jedan od najpopularnijih 8 - core čipova kompanije MediaTek MT6592: Izrađen je u 28 nm tehnološkom procesu, ARM Cortex - A7, koji radi na 1,7 - 2 GHz. Uprkos impresivnom broju jezgara, MT6592 Dual Core gubi od Apple A7 procesora koji je, quad Cortex A15 ili Krait (Snapdragon 800). Ali novina je da se ovaj čip može pohvaliti podrškom za Ultra HD video reprodukciju i kodecima H.265 i VP9.

Odgovoran za grafiku je ARM Mali - 450 MP4 - 4 jezgra na 700 MHz. Nažalost, on ne podržava OpenGL ES 3.0.

Mnogo puta smo govorili o ovom čipu u pregledu modela Highscreen Thor i ICE 2, Huawei Honor 3X i drugih uređaja. Igre rade isto kod gotovo svih modela, ponekad dolazi do usporavanja, ali ne zbog nedostatka snage, već zbog slabe optimizacije igara i čipseta.

Kratke tehničke informacije i testovi performansi

Softverska platforma

Uređaj koristi relativno staru verziju operativnog sistema Google Android 4.2.2. Kao korisnički interfejs korišćen je vlasnički MIUI V5 (JHDCNBH37).

Kada smo dobili da testiramo ovaj model (nismo znali da po podrazumevanom podešavanju, sistem ne podržava Google servise), odlučili sam da update-ujemo firmware bežičnim putem. Konačno smo dobili najnoviji softver, ali izgubili Google Play. Pokušali smo da brzo ponovo instaliramo ovaj servis, ali nažalost, nije nam uspelo: neke greške se stalno pojavljuju. Dakle, budite oprezni i svesni činjenice da, najverovatnije, moraćete da pretražite 4PDA i druge resurse za firmware.

Multimedija

Polifone melodije zvučnika su visoke, zvuk je jasan, nema preopterećenja – nema škriputanja. Za više zabave nedostaje bass.

Zvuk u slušalicama je glasan, dopada nam se njegov kvalitet. U opštim podešavanjima zvuka postoji stavka „Optimizacija audio kvaliteta“. Moguće je koristiti presete za brendirane Xiaomi slušalice ili da koristite ekvilajzer. Nažalost, pre nego što podesite preset, još uvek morate da izaberete preset na uho. U zavisnosti od njih dobićete drugačiji tonski karakter zvuka.

Radio je dostupan.

Smart telefon ima poseban program za video reprodukciju. Moguće je odabrati format slike, sačuvati kadar iz videa i pogledati informacije o datoteci. Uređaj je u stanju da repordukuje 4K video, međutim, nije jasno zašto.

Zaključak

Uređaj Xiaomi Redmi Note je ostavio dobar utisak pre svega zbog glatkog rada korisničkog interfejsa i IPS ekrana, iako ima manju rezoluciju od drugih rešenja sa 5.5 inčnim ekranom.

Glavne prednosti

  • Cena
  • Moćan procesor
  • Dosta RAM-a
  • Odličan interfejs
  • Dopbre slušalice
  • Dobar kvalitet ekrana IPS-matrice

Glavni nedostaci

  • Kućište pucketa i škripi
  • Slab oleofobski sloj
  • Prosečna kamera
  • Određeni nedostaci kada je reč o firmware-u, instaliranje servisa Google Play (za prosečenog korisnika)
  • Osrednji izgled
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024