L Bello 2014
2014. godina
5" LCD, 70.7% body
4% MT6582, Android 4.4.2 KitKat
RAM 1 GB, INT 8GB, EXT nema
2540 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon LG L Bello D331
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG L Bello D331. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG L Bello D331 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled/poređenje smart telefona LG L Fino i L Bello

Karakteristike modela LG L Bello

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Materijal kućišta: plastika
  • Operativni sistem: Google Android 4.4.2
  • Mreže: GSM / GPRS / EDGE, UMTS
  • Procesor: četiri jezgra, 1300 MHz, MTK6582
  • Memorija: 1 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 8 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.0, microUSB konektor (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: 5 inča, kapacitivni, IPS-LCD sa rezolucijom od 480x854 piksela
  • Kamera: 8 MP autofokus(glavna), 1.3 MP (prednja), blic
  • Navigacija: GPS
  • Dodaci: akcelerometar, senzor blizine, FM radio
  • Baterija: ukloniva, kapaciteta 2540 mAh
  • Dimenzije: 138,2 x 70,6 x 10,7 mm
  • Masa: 137 g

Karakteristike modela LG L Fino

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Materijal kućišta: plastika
  • Operativni sistem: Google Android 4.4.2
  • Mreže: GSM / GPRS / EDGE, UMTS
  • Procesor: četiri jezgra, 1400 MHz, Qualcomm Snapdragon 400 MSM8226
  • Memorija: 1 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 4 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.0, microUSB konektor (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: 4.5 inča, kapacitivni, IPS-LCD sa rezolucijom od 480x800 piksela
  • Kamera: 8 MP autofokus(glavna), 0.3 MP (prednja), blic
  • Navigacija: GPS
  • Dodaci: akcelerometar, senzor blizine, FM radio
  • Baterija: ukloniva, kapaciteta 1900 mAh
  • Dimenzije: 127,5 x 67,9 x 11,9mm
  • Masa: 149 g

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Baterija
  • AC adapter
  • USB-kabl
  • IUputstvo i garancija

Uvod

Pre par meseci, LG Electronics je počeo da prodaje dva pristupačna (mislili smo da kažemo jeftina, onda smo odlučili da nakon svega, obzirom na tehničke karakteristike i cene, da je bolje da telefone opišemo kao „pristupačne“) telefona bazirana na Android operativnom sistemu - L Fino i L Bello. Prevedeno sa španskog nazivi ova dva modela su „elegantan“ i „predivan“, respektivno. U stvari, ova dva modela su potrebni kompaniji da proširi liniju L klase uređaja, pri čemu su oni zamenili generaciju L modela sa početka ove godine. Naravno, prethodni modeli su bili prilično dobri, ali uz predstavljanje vodećeg modela LG G3 je bilo neophodno predstaviti nove modele koji imaju jasno slabije karakteristike ali koji podsećaju na G3. Ovo ne bi trebalo da vas iznenađuje obzirom da slično rade skoro svi proizvođači.

Iz gore navedenog, možemo izvući zaključak da o modelima „Fino“ i „Bello“ ima smisla da razgovaramo u jednom uporednom pregledu.

Dizajn, veličina, kontrole

U zavisnosti od tržišta model L Fino će biti dostupan u pet boja: crna, bela, zlatna, crvena i zelena. L Bello nudi izbor crnog, belog i kućišta boje zlata. U slučaju Fino modela menja se samo zadnja maska - bela ili crna. Kod modela Bello ostaje nepromenjen deo prednjeg panela, koji je crne boje.

Uređaje karakteriše malo drugačija tekstura materijala. Na primer, zadnja površina kod modela Fino je matirana, dok Bello poseduje polu – sjajnu, glatku plastiku koja izgledom podseća na metal. Izgled modela Bello je malo finiji, ali po kvalitetu izrade i korišćenim materijalima ne može da dostigne LG G3.

Parametri dimenzija i mase su prikazani u tabeli ispod:

Model Dimenzije, mm Masa, grama
LG L Fino 127,5 x 67,9 x 11,9 149
> LG L Bello 138,2 x 70,6 x 10,7 137

Uprkos manjim dimenzijama, Fino teži više. Kada smo ga prvi put uzeli u ruke, mislili smo da je kućište metalno, ili da uređaj ima bateriju visokog kapaciteta. Ni jedno ni drugo nije slučaj. Stoga, ostaje misterija za nas zašto je mlađi model tako težak.

Smart telefon Bello je više kockast, zadnja strana je gotovo ravna, tako da leži na dlanu manje udobno od modela Fino. Opet, to je naše mišljenje.

Površine ekrana se znatno razlikuju. Kod modela Fino, začudo, ona je mnogo bolja, najverovatnije je korišćen tip stakla Corning Gorilla Glass, zatim postoji dobar oleofobski premaz, ekran ima čak anti-glare svojstva. U odeljku „Ekran“ možete videti fotografije.

U okviru modela Bello staklo je jednostavnije: lako ga je izgrebati, a oleofobski premaz nije prisutan kao ni anti - reflektujuća svojstva. Otisci prstiju na ekranu će vremenom formirati prozirni film, a on se vremenom pretvara u problem. Isto problem je bio i sa ekranima modela LG G2 mini i L90.

Takođe treba napomenuti da je model Fino lakši za korišćenje zbog činjenice da njegov oblik kućišta nije kao izdužen kao kod modela „Bello“.

Model „Fino je boljeg kvaliteta izrade: nema škriputavih zvukova ili pomeranja delova. Na model L Bello imamo razlog da se žalimo: zadnja strana kućišta se ugiba ka bateriji, a kada kućište pritisnete javljaju se škriputavi zvukovi.

Na prednjem panelu sa gornje strane se nalazi zvučnik. Kod oba modela, oni su prekriveni metalnom mrežicom. Zvuk je podjednako glasan, ali različitog kvaliteta: kod modela „Fino“ zvuči prigušeno, prosečne razumljivosti; kod modela „Bello“ je čist, jasan, prijatan, jasnoća je odlična.

Sa desne strane od zvučnika se nalazi prednja kamera i različiti senzori.

Tasteri su na ekranu pa nema elemenata ispod ekrana.

Sa donje strane se nalazi microUSB utičnica kao i mikrofon a na vrhu - standardni 3,5 mm izlaz za slušalice i drugi mikrofon za blokiranje buke. Desno i levo nema ništa.

Zadnje strane su drugačije, mada su elementi približno isti. Kod modela L Fino sočivo kamere je blago izdignuto, dok je kod L Bello uronjeno u kućište. Taster za okidanje je kod prvog na levoj, a kod drugog na desnoj strani.

Kod smart telefona Bello taster za regulaciju jačine zvuka je na kućištu. U centru - taster za uključivanje / aktiviranje pozadinskog osvetljenja. Kod mlađeg modela pritisak tastera je gotovo nečujan, a kod starijeg modela čujete zvuk „klik“.

Šta se krije iza poklopca zadnje strane? L Fino ima microSD slot levo u centru, a L Bello on gore desno. Slotovi za standardnu SIM karticu microSIM kod modela L Fino su ispod baterije na dole, dok L Bello modela jedan slot je desno, a drugi u gornjem levom uglu.

Ekrani

Veličina ekrana pristupačnog LG L Fino je 4.5 inča, dok stariji LG L Bello model ima ekran dijagonale 5 inča. Fizička veličina ekrana prvog modela je 59x98 mm, a drugog 62x109 mm. Još jednom, rekli bismo da anti-glare svojstva L Bello modela su znatno lošija nego kod L Fino. U nastavku možete pogledati uporedne fotografije.

Rezolucija ekrana je skoro identična: „Fino“ karakteriše 480x800 piksela, a „Bello“ – 480x854 piksela. Pikselizacija nije posebno primetna, ali za novac koji kompanija traži mogli smo da očekujemo bar qHD.

Matrice su napravljene korišćenjem tehnologije IPS, ali su drugačijeg kvaliteta. Nasuprot tome, kod modela L Fino, po našem mišljenju, ekran je mnogo uvećan, zbog čega su detalji izgubljeni. Uglovi gledanja su manji kod ovog modela od uglova gledanja kod L Bello. Kada se uređaji nakrenu pojavljuju se nijanse žute ili ljubičaste.

Maksimali nivoi osvetljenja matrica su otprilike isti. Prilikom izlaganja sunčevim zracima bolje se ponaša ekran modela Fino obzirom da poseduje bolji kvalitet antirefleksivnog premaza.

Generalno, ispada da su reprodukcija boja i uglovi gledanja bolji kod modela LG L Bello, ali da je lošiji antirefleksivni premaz, odnosno bez oleofobskog sloja nije lako da se prst kreće po ekranu.

Poređenje ekrana (L Fino - levo):

L Bello / L Fino

Baterije

U smart telefonima su ugrađene prenosive litijum-jonske (Li-Ion) baterije. Kapacitet baterije starijeg modela je 2540 mAh (9.7 Wh, model BL - 54SH), dok je kod mlađeg modela 1900 mAh ( 7.2 Wh, model BL41ZH). Po savremenim standardima, kapaciteti su slabi, ali zbog jednostavnih ekrana i čipsetova tipičnih za većinu takvih uređaja baterije ipak nude pristojno trajanje uređaja. Ironično, skoro svi režimi testiranja su dali slične rezultate kod oba uređaja, plus ili minus 10-15%.

Video reprodukcija (MP4, 720p), uz maksimalno osvetljenje i jačinu zvuka u slušalicama isprazni bateriju posle oko 3.5-4 sati. Ako koristite 3G, načinite 10-15 poziva u trajanju od po 1-2 minuta, surfujete oko 20 minuta, baterija se isprazni za oko 7-8 sati. Igre će isprazniti bateriju LG L Bello modela za oko 1.5 sat, a modela L Fino za 2.5 sata (mislimo da je za ovu razliku značajan čipset kompanije MediaTek, on je manji trošadžija).

Baterija L Fino se preko USB konekcije punjenje oko 4 sata, dok baterija modela L Bello to čini malo duže – za oko 5-6 sati. Bolje je da koristite klasične mrežne adaptere.

Zvanični podaci koje smo sakupili su dati u tabeli:

Model LG L Fino LG L Bello
Vreme razgovora, h 15 12.5
Stanje mirovanja, h 345 600

Opcije povezivanja

U ovoj sekciji, važi sve što je tipično za bilo koji Android smart telefon jeftinog opsega. Uređaji rade u mobilnim mrežama 2G (GSM / GPRS / EDGE, 850/900/1800/1900 MHz) i 3G (900/2100 MHz).

Ako jedan slot radi u 3G, ona će se automatski prebaciti drugu na 2G u oba modela. To jest, oba slota mogu da funkcioniše u 3G, ali ne istovremeno.

U prisustvu Bluetooth verzije 4.0 mogu da se prenose datoteke i govor. Postoji bežična konekcija Wi-Fi, IEEE 802.11 b/g/n. Uređaji mogu da se koriste kao pristupne tačke (Wi - Fi hotspot) ili modem.

Nijedan uređaj ne poseduje USB Host (OTG).

Postoje GPS čipovi. Njihova osetljivost je prilično dobra: pri prvom pokretanju za 20 sekundi L Bello pronalazi 3 satelita (L FINO - do 4), u prostoriji u blizini prozora za 10 sekundi - do 5 satelita (L Fino - 7), na otvorenom za isto vreme - do 8 (L Fino - oko 10).

Memorija, memorijska kartica

Oba modela poseduju po 1GB RAM memorije. Dostupna količina za korisnika je između 300 i 400 MB.

L Bello

L Fino

Kapacitet ugrađene memorije kod modela Fino je 4 GB, a kod Bello - 8 GB. Postoji slot za microSD memorijske kartice. Maksimalni kapacitet je 32 GB.

Kamera

Kao i kod svakog modernog smart telefona, i ovde postoje dve modula kamere: LG L Fino poseduje prednju kameru rezolucije 0.3 MP ( F2.65 ) i primarnu rezolucije 8 MP (F2.4) ; LG L Bello poseduje prednju kameru rezolucije 1.3 megapiksela (F2.8), i primarnu rezolucije 8 MP (F2.4).

Na osnovu parametara u ovim smart telefonima je korišćen isti modul kamere. Verovatno su korišćeni različiti algoritmi obrade slika, pri čemu kod modela L Fino, čini nam se, u pitanju nije konačan softver.

Kvalitet fotografija je prosečan, ali nije najgori. Uređaji fokusiraju brzo sa obe kamere, tačnost je dobra. Kada snimate po danu kamere modela Bello prave šum zbog precenjivanja polja, dok kamere modela Fino, naprotiv, čini da slika bude malo mutna.

Poređenje fotografija (levo - Fino, desno - Bello):

Prednja kamera kod starijeg modela je manje više dobra, dok je kod mlađeg veoma loša.

Model LG L Bello snima video u FullHD rezoluciji pri 30 fps kada je reč o glavnoj kameri dok prednja snima HD video pri 30 fps:

MPEG4 Video (H264) 1920x1080 30fps 17018kbps
AAC 48000Hz mono 155kbps

MPEG4 Video (H264) 1280x720 30fps
AAC 48000Hz mono 155kbps

Model LG L Fino snima video u rezoluciji 800x480 pri 30 fps, prednja kamera 640x480 pri 30 fps:

MPEG4 Video (H264) 800x480 30fps 3006kbps
AAC 48000Hz mono 155kbps

MPEG4 Video (H264) 640x480 30fps 3047kbps
AAC 48000Hz stereo 156kbps

Fotografije nastale modelom L Fino

Prednja kamera:

Fotografije nastale kamerom modela L Bello

Prednja kamera

Fino

Bello

Performanse i sofverska platforma

Stariji model LG L Bello koristi čipset MediaTek MT6582:

Cortex-A7, 28 nm, 4 jezgra na 1.3 GHz, grafički akcelerator Mali-400MP2 sa radnim taktom od 400 MHz.

Mlađi model LG L Fino koristi Qualcomm Snapdragon 400 MSM8226: Cortex-A7, 28 nm, 4 jezgra na 1.4 GHz, Adreno 305 grafički akcelerator.

Sumarni rezultati modela "Fino":

Sumarni rezultati modela "Bella":

Smart telefon L Fino ostvario je 8793 bodova u testu Quadrant, dok je L Bello osvojio 4583. U testu Antutu L Fino ostvario je 16179 bodova a L Bello - 18840 poena. Sa igrama je situacija sledeća: činjenica je one više ili manje normalno rade kod starijeg modela, dok kod mlađeg modela ima tu i tamo određenog kočenja.

Testiranje modela Fino:

Testiranje modela Bello:

U realnim uslovima, oba uređaja se ponašaju vrlo brzo i dobro, nema bugova, nema kočenja. Ako birate uređaj da se na njemu više igrate onda je bolje da odaberete model Bello.

Snimci sa ekrana igara:

Fino

Bello

Što se tiče operativnog sistema, oba uređaja rade na Google Android verziji 4.4.2. Kao korisnički interfejs koristi se vlasnički UI kompanije LG. Potpuno ista stvar kao i kod LG G3 i novijih modela.

Multimedija

Uređaji poseduju standardni muzikčki i video plejer, radio.

Jačina zvučnika je otprilike ista, iako kada se detaljno porede, LG L Bello zvuči malo glasnije i snažnije. Ali u celini, jačina zvuka je prosečna. Zvuk je prijatan.

Jačina slušalice je takođe skoro identična. Ali jedinica L Fino bolje prenosi visoke frekvencije dok su niske frekvencije bolje kod L Bello.

Video je jednostavan: maksimalna rezolucija je 720p kod modela Fino dok je kod modela Bello ona FullHD uz maksimalnu brzinu do 15 Mbit/s.

Zaključak

Kada je reč o ceni ova dva modela, zaključak je da su one malo precenjene i da bi sniženje za desetak procenata oba uređaja načinilo mnogo zanimljivijim ponudama u segmentu pristupačnih smart telefona baziranih na Android operativnom sistemu.

Ako i dalje ne možete da se odlučite između ova dva modela, neophodno je da navedeno njihove prednosti i mane:

Prednosti modela LG L Bello:

  • Bolji ekran
  • Neznatno bolja kamera i kamkorder
  • Prijatan izgled
  • Nešto efikasniji čip

Prednosti modela LG L Fino:

  • Bolja izrada kućišta
  • Bolje stoji u ruci
  • Nešto bolji rad GPS-a
  • Dobar anti refleksni sloj
  • Dostupnost oleofobskog premaza

Nedostaci modela LG L Bello:

  • Ekran se lako prlja
  • Nedostatak oleofobskog premaza
  • Odsustvo anti refleksnog sloja

Nedostaci modela LG L Fino:

  • Velika masa
  • Slab kamkorder
  • Nizak kvalitet prednje kamere
  • Nešto lošiji zvuk u slušalici
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024