B15Q 2014
2014. godina
4" LCD, 52.4% body
4% MT6582, Android 4.4.2 KitKat
RAM 1 GB, INT 4GB, EXT nema
2000 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 5MP
Test mobilni telefon Cat B15Q
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Cat B15Q. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Cat B15Q vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona CAT B15Q

Karakteristike

  • Klasa: smart telefon sa IP67 zaštitom
  • Forma: monoblok
  • Materijali kućišta: plastika, guma i staklo
  • OS: Google Android 4.4
  • Mreža: GSM / GPRS / EDGE (850/900/1800/1900 MHz), UMTS (850/900/2100 MHz)
  • Procesor: 4 jezgra, MediaTek MT6582
  • Memorija: 1 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 4 GB
  • Povewzivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.0, konektor microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak
  • Ekran: kapacitivni, TFT-LCD 4inča rezoluicije 480x800 piksela
  • Kamera: 5 MP sa autofokusom + 0.3 MP napred, blic
  • Navigacija: GPS
  • Senzori: akcelerometar, senzor blizine i ambijentalnog osvetljenja, FM radio
  • Baterija: ukloniva, kapacitet 2000 mAh
  • Dimenzije: 125x69.5x14.95 mm
  • Masa: 170 g

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Baterija
  • AC adapter
  • USB kabl
  • Uputstvo za upotrebu

Uvod

CAT pametni telefon svetski poznate američke korporacije Caterpillar je nadogradnja prethodne generacije modela CAT B15. Novi B15Q dobio je novi čipset, novu verziju operativnog sistema Google Android, više RAM-a i druge sitnice.

Generalno, uređaj ima izuzetno niske karakteristike u smislu tehničkih specifikacija: jednostavni quad-core procesor kompanije MediaTek, ali ima IPS ekran sa nižom rezolucijom, slabu bateriju, itd. Međutim, cena ovog modela nije niska. Ostaje da se vidi koliko dobra je zaštita koju nudi ovaj model.

Dizajn, veličina, kontrole

Kao što i priliči ovakvim uređajima, CAT B15Q ima impresivne dimenzije – 125x70x15 mm, međutim, postoje i modeli većih dimenzija na primer, teXet X-Driver koji je dimenzija – 139x73h18 mm. Aparat B15Q nudi zaštitu od vode i prašine prema standardu IP67 - potpunu zaštitu od prašine i privremenog potapanja u vodu do dubine od jednog metra. Pored toga, CAT je SAD testiran prema vojnom standardnu 810g na vibracije, vlagu, udare, temperature, i tako dalje.

Testirali smo "ispušanje" smart telefona u sledećim scenarijima:

  1. Ispuštanje smart telefona sa visine od 1.8 metara na pod, linoleum
  2. Ispuštanje smart telefona sa visine od 1.5 metara na pločice
  3. Uranjanje u ovdu na dubinu od 30cm

Svi ovi postupci su sprovedeni nekoliko puta. Došli smo do sledećih zaključaka. I u prvom i drugom slučaju, jedinica je ispuštena 10 puta. Padom sa 1.8m odleteo je i poklopac baterije 7 puta. Kada je uređaj pao sa visine od 1,5 metara na pločice odleteo je i poklopac baterije 4 puta. U osnovi CAT uređaj pada na ćoškove, tako da su oni malo oguljeni. Takođe, uređaj je imao nekoliko ulegnuća na ivici od metala na kojima postoji tamno siva.

U vodu uređaj je uronjen 5 puta. Prvi put par minuta, drugi put 30 minuta a kasnije i treći put - na minut. Uređaj se ponašao savršeno, ali ekran osetljiv na dodir nije odgovarao, pa je u vodi ekran osetljiv na dodir beskoristan. Nakon uklanjanja iz vode i uklanjanja zadnjeg panela primetili da voda ne ulazi vitalne delove smart telefona, ali je deo zaštićen gumenom zaptivenom oblasti bio mokar.

U osnovi CAT B15Q izborio sa svim testovima prilično dobro. Jedino što nam se nije dopalo, je zadnji poklopac: činilo nam se da fiksirani plastični držači su izuzetno nepouzdani (u „Test izdržljivost“ je jedan takav držač slomljen).

Boja uređaja je crna, on je pravougaonog oblika sa zakošenim stranama. Sa svake strana se koristi anodizovani aluminijum, ostatak kućišta je presvučen izdržljivom gumom mekom na dodir. Zadnja strana je reljefna, a u centru je matirani natpisa CAT na metalu.

U ruci telefon stoji više ili manje dobro, međutim, i dalje na ovaj osećaj utiče debljina od 15 mm.

Na prednjoj strani u gornjem srednjem delu je zvučnik za prenos glasa. On ima prosečnu jačinu i razumljivost u vezi sa zaštitom IP67. Sagovornika čujete dobro, ali malo prigušeno.

Desno se nalazi prednja kamera, senzori ambijentalnog osvetljenja i blizine. ispod ekrana su tasteri osetljivi na dodir „Back“, „Home“ i „;Menu“. Označeni su na kućištu belom providnom bojom. Osvetljenje je meko, ali karakteri vidljivi u toku dana, a noću svetlost ne zaslepljuje oči.

Ispod „Back“ tastera je mikrofon. Sa gornje strane pod gumenim zatvaračem je 3.5 mm audio priključak. Možete povezati bilo koje slušalice, jer je konektor plitak. Desno je žuti taster za uključivanje. Njegovo pritiskanje je iznenađujuće lako. Obično uređaji sa zaštitom imaju tastere koji su teški i neprijatni za korišćenje. Sa desne strane se nalaze tasteri za kontrolu jačine zvuka i aktiviranje baterijske lampe. Levo se ispod gumenog zatvarača nalazi – microUSB port. Ovo je mesto gde još uvek morate da imate brendirani kabl koji može da dosegne udubljeni priključak.. Ovo je nezgodno, ali šta da se radi – to je cena za zaštitu od prašine i vlage.

Na poleđini uređaja nalaze se sočivo kamere, uokvireno metalnim prstenom, simpleks LED blic, zvučnik. Na dnu je rezica, koji zatvara poklopac zadnje strane. Možda je u pitanju naš loš uzorak, možda je kod modela CAT B15Q to generalno tako, klizač levo, ne zatvara poklopac. Stoga, utičnica se uklanja prilično lako.

Za SIM karticu je korišćen standard miniSIM koja je instalirana u posebnom ležištu sa leve strane, ispod je slot microSD memorijske kartice.

Da rezimiramo ovaj odeljak, potrebno je reći sledeće: CAT B15Q nije dobro zaštićen zbog svoje slabe tačke - zadnje utičnice, zbog koje možete imati probleme ako se u potpunosti ne pritisne plastični držač. Pored toga, verujemo da je neophodno pričvrstiti elemente od metala i koji se protežu od osnove do zadnjeg poklopca.

Ekran

Veličina ekrana modela CAT B15Q je 4 inča, fizička veličina je 51x86 mm. Desno i levo su okviri debljine 8 mm, iznad - 17, a dole - 23 mm. Ekran je zaštićen izdržljivim staklom Corning Gorilla Glass. Na zvaničnom sajtu ne piše koja je tačno generacija stakla primenjena. U svakom slučaju, štiti više od ogrebotina nego od snažnih udaraca. Tokom korišćenja na ekranu se nisu pojavile bilo kakve ogrebotine.

Oleofobski sloj je dostupan: otisci prstiju obilato pokrivaju celu površinu ekrana i potrebno je koristiti mikrofiber krpu da bi ih obrisali. Anti-glare sloj ako postoji, je slab.

Rezolucija ekrana je niska - 480x800 piksela. Matrica je izrađena korišćenjem IPS tehnologije, tako da su prisutni mali uglovi. Naginjanjem uređaja se smanjuje osvetljenost i kontrast – boje se promenjene, desno i levo - boja postaje žuta.

Maksimalno osvetljenje bele boje je 418 cd/m2, maksimalno osvetljenje crne boje je 0,9 cd/m2, kontrast - 460:1. Malo jača je sRGB gama boja kada je reč o crvenoj i zelenoj boji..

Crna

Bela

Uglovi vidljivosti

Baterija

Uređaj poseduje Li-Ion bateriju kapaciteta 2000 mAh, 3.7V 7.4Wh. Prema podacima proizvođača uređaj može da obezbedi do 16 sati razgovora i 21 dan rada u režimu mirovanja.

Video reprodukcija ( MP4, 640x480 piksela ) pri maksimalnoj osvetljenosti i jačini zvuka preko slušalicea prazni bateriju posle oko 5 sati. Ako koristite 3G, načinite 10-15 poziva u trajanju od 1-2 minuta, fotografišete 20 minuta, a baterija će se isprazniti za 9 sati.

Za punjenje baterije potrebno je 4 sata preko USB porta i 2 sata korišćenjem regularnog mrežnog adaptera.

Opcije povezivanja

Telefon radi u okviru mobilnih mreža 2G (GSM / GPRS / EDGE, 850/900/1800/1900 MHz ) i 3G ( 850/900/2100 MHz - Samo SIM1 ). U prisustvu Bluetooth verzije 2.1 (EDR) možete da prenosite datoteke i govor. Postoji bežična konekcija Wi - Fi, IEEE 802.11 b / g / n,. Aparat može da se koristi kao pristupna tačka (Wi - Fi hotspot) ili modem. U podešavanjima ove opcije su navedene kao „tethering“. Postoji Wi - Fi Direct opcija.

Uređaj nudi GPS funkcionalnost. Ona radi više ili manje normalno, nismo imali nikakvih problema.

Memorija i memorijska kartica

Ovaj model ima 1 GB RAM-a. Od ovog iznosa u proseku je korisniku dostupno malo manje od 600 MB RAM-a.

Kapacitet interne memorije je 4 GB. Od toga je dostupno za skladištenje oko 2 GB. Slot za memorijsku karticu je microSD i podržava kartice kapaciteta do 32 GB.

Kamera

Smart telefon CAT B15Q ima dve modula kamere: osnovni 5 MP sa autofokusom i 0.3 MP prednju kameru. Otvor blende prvog je F2.4 a drugog - F2.8.

Začudo, ali 5MP modul obezbeđuje sasvim pristojne slike: čiste, bez vidljivog šuma, odličnih detalja, balans bele je uvek tačan. Fokus je spor, ponekad pogrešan.

Prednja kamera je slaba. Nemamo šta da dodamo o tome.

Jedinica snima video u rezoluciji FullHD pri 30 frejmova u sekundi. Međutim, kvalitet je loš, 5MP nije dovoljno za realizaciju potencijalne FHD rezolucije. Zvuk je jasan, ali tih, stereo.

Karakteristike videa

  • Format: 3GP
  • Video kodek: AVC, 17 Mbit / s
  • Rezolucija: 1920 x 1080, 30 f / s
  • Audio kodek: AAC, 128 kbit / s
  • Kanali: 2 kanala, 48 kHz

Primeri fotografija

Primeri fotografija nastalih prednjom kamerom:

Performanse i softverska platforma

Nekako se desilo da svi najnoviji smart telefoni, koji smo testirali, su opremljeni čipsetom MediaTek MT6582 (4 jezgra, Mali 400 grafikom). Takav čip se obično dobija uz jeftine uređaje svih kompanija. Da bis izbegli ponavljanje, možete pročitati i videti pregled modela LG Fino i Bello, na primer. Smart telefon CAT B15Q ponaša se stabilno bez zamrzavanja ili usporavanja.

Kratke informacije

Testovi

Smart telefon koristi operativni sistem - Android 4.4.2. Vlasnički korisnički interfejs nije prisutan. Update-ovi nisu trenutno dostupni, i ne postoji ništa da ažurira.

Multimedija

Dostupan je standardni muzički plejer kompanije Google-a. Jačina zvučnika je prosečna, tako da zvuk nekih mana. To se objašnjava prisustvom zaštite od vode i prašine. U vodi, zvučnik se čuje, ali loše. Nakon kvašenja vodom i dalje treba da osušite uređaj.

Zvuk u slušalicama je glasan. Na zvaničnom sajtu navodi da je korišćena tehnologija Waves MaxAudio. Možda je to istina, ali kvalitet je uobičajen, ne razlikuje se od ostalih uređaja baziranih na MTK6582 čipsetu.

Dostupan je FM radio. Bez slušalica ne radu, iako su inženjeri mogli u takvom debelom kućištu da ugrade antenu.

Video plejer podržava MP4, 3GP. Maksimalna rezolucija je 1920k1080 piksela uz bitrate ne veći od 20 Mbit/s.

Zaključak

Zaštićeni smart telefon CAT B15Q nas nije impresionirao. Postoji nekoliko razloga. Prvo i najvažnije: jer je zadnja strana ojačana ali pitanje koliko je fiksna pa mogu da postoje problemi sa zaštitom od vode. Kada je uređaj prvi put pao slomio se jedan od držača.

Drugi razlog - tehničke specifikacije, posebno, kvalitet ekrana. Pod određenim uglovima boje su izobličene.

Treći – ne baš sjajan kvalitet zvučnika.

Pa i poslednji, četvrti - cena. Po našem mišljenju, moguće je naći i jeftinije slične modele. Na primer:

teXet X-Driver. Ovaj model pokreće Qualcomm MSM8225 sa 2 jezgra - slab, ali i nema više potrebe za snagom u takvom uređaju. Poseduje 768 MB RAM-a. Ekran je 4 inča, rezolucije 480x800 piksela. Baterija je kapaciteta 2500 mAh, 8 MP kamera. Šta je dobor kod ovog modela, poseduje kompasom. teXet, model po našem mišljenju, izgleda više originalno i brutalno.

SENSEIT R390 +. Sličan CAT, samo ima malo slabiji procesor, ali je baterija kapaciteta 2400 mAh i poseduje kameru od 8 MP, zaštitu IP68.

Ginzzu RS9 Dual.Poseduje Quad procesor, 1 GB RAM memorije, glavnu kameru od 8MP, 1.3 MP prednju kameru i bateriju kapaciteta 2800 mAh.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024