Liquid Z500 2014
2014. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Acer Liquid Z500
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Acer Liquid Z500. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Acer Liquid Z500 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Acer Liquid Z500

Fotografije u zatvorenom

Karakteristike

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Materijali: plastika
  • OS: Google Android 4.4
  • Mreže: GSM / GPRS / EDGE (850/900/1800/1900 MHz), UMTS (900/2100 MHz)
  • Procesor: 4 jezgra, 1300 MHz, MediaTek MT6582
  • Memorija: 1 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 4 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.0, konektor microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak
  • Ekran: kapacitivni, IPS 5 inča rezolucije 720x1280 piksela
  • Kamera: 8 MP, autofokus F(2.0) + 2MP, blic
  • Navigacija: GPS
  • Opciono: senzori blizine i osvetljenja, FM-radio
  • Baterija: uloniva, Litijum-Ion (Li-Ion) kapaciteta 2000 mAh
  • Dimenzije: 145x73x8,6 mm
  • Masa: 147 g

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • AC adapter
  • USB-kabl
  • Slušalice
  • Garancija
  • Uputstvo za upotrebu

Uvod

Uređaj se pojavio krajem prošle godine, pri čemu je Liquid Z500 pozicioniran kao jeftini smart telefon sa odličnim muzičkim mogućnostima. Lično, više nam se sviđa njegova kamera: tehničke informacije nam govore da je otvor blende na glavnoj kameri - F2.0. Za jeftine uređaje F2.0 otvor blende je relativno interesantno rešenje, koje praktično nema konkurencije. U principu ovaj uređaj smo uzeli za testiranje mahom zbog kamere, mada treba napomenuti da je izgled ove jedinice takođe skrenuo pažnju.

Nakon kratkog testa ispostavilo se da uprkos brzom sočivu, modul kamere nije kvalitetan. Međutim, naše mišljenje je da je Acer Z500 definitivno uređaj vredan razmišljanja.

Dizajn, veličina, kontrole

Uređaj karakteriše pravougaoni oblik sa blago zaobljenim uglovima. Gornja i donja ivica su blago zaobljene. Obe ivice odaju utisak da je telefon kao savijen, što izgleda interesantno, po našem mišljenju. Utičnica sa zadnje strane se nalazi blizu ivica i neprimetna je kada uređaj gledate sa bočne strane.

Glavna karakteristika u dizajnu Z500 modela je dizajn zadnjeg poklopca. Izrađen je od izdržljive porozne mat plastike sa zarezima pod 60 stepeni. Slične zarezi su napravljeni u suprotnom smeru, tako da na svetlosti možete videti crtež oblika velikog dijamanta.

Vezano za mat plastiku i reljefnu teksturu uređaj lepo stoji u ruci.

Uzgred, kućište uređaja je u stvari, zaobljeno za delić milimetra. Ovo je evidentno ako stavimo Z500 na ravnu površinu. Postoji izvesna sličnost sa LG G Flex.

Prednja strana je zaštićena staklom koje izgleda kao Corning Gorilla Glass 3. U par nedelja aktivnog korišćenja uređaja nije se pojavila nijedna ogrebotina. Oleofobski sloj je prisutan ali slab: ekran biva brzo i obilno prekriven otiscima prstiju, i kao rezultat toga, belim masnim slojem. Njega je bar lako izbrisati.

Gornji i donji delovi, i deo bočne strane su napravljeni od sjajne crne plastike. Generalno, uređaj je dostupan u tri boje: crnoj, sivoj i „Jade Green“. Na našem testu je najverovatnije bio crni uređaj, iako je zadnja strana više tamno sivo-plave nijanse. Tanke ivice su od hromirane plastike.

Izrada modela Z500 je dobra. Nema škriputavih zvukova i zazora. Uređaj je težak 146 grama.

Sa gornje strane prednjeg panela je zvučnik za prenos glasa. Nalazi se u širokom otvoru, što nažalost dovodi do toga da se na njemu zadržava prašina. Simetrično instaliran je handsfree zvučnik ispod ekrana. Takođe se i na njemu skuplja prašina.

Zvučnik za govor je glasan, možete čuti sagovornika jasno i glasno. Takođe i on vas čuje dobro. Prednja kamera je pored a do nje - pokazatelj propuštenih događaja, dok je levo – senzor svetlosti i blizine.

Sa donje strane su mikrofon i mikro-USB port. Gore je 3.5 mm audio priključak za slušalice i taster za uključivanje. On je tanak, kratkog hoda. Kada pritisnete taster čuje se tihi zvuk „klik“. Obzirom na dimenzije uređaja (145x73x8,6 mm), nije lako dosegnuti ovaj taster.

Sa desne strane je taster za kontrolu jačine zvuka. On je istog tipa kao taster za uključivanje.

Sa zadnje strane su veliko sočivo kamere, koje je istureno par milimetara iznad kućišta, kao i drugi mikrofon, blic i posebni taster „Acer RAPID“. Njegovom kratkom pritisku možete dodeliti bilo koju primenu, uključujući uključivanje kamere. Taster je uronjen u kućište, konkavnog oblika.

Da biste uklonili zadnju masku, potrebno je odvojite mali žljeb na dnu. U gornjoj centralnoj zoni je - slot za microSD karticu, a desno microSIM1 i microSIM2 slotovi. Baterija je ugrađena kapaciteta samo 2000 mAh.

Poređenje dimenzija:

Acer I Meizu MX4 Pro

Acer I LG G3

Acer i iPhone 5

Ekran

Ovaj uređaj koristi ekran dijagonale 5 inča. Fizička veličina ekrana je 62x111 mm, gornji okvir je 17 mm, donji - 18 mm, levo i desno - oko 5 mm. Postoji antirefleksivni premaz.

Rezolucija ekrana modela Acer Liquid Z500 je HD, tj. 720x1280 piksela, gustina - 293 piksela po inču. Matrica je IPS OGS. Za 5-inča rezolucija je sasvim normalna, pikselizacija je gotovo zanemarljiva, slika je jasna.

Maksimalno osvetljenje bele boje - 285 cd / m2, minimalna osvetljenost bele boje je 35 cd / m2, maksimalno osvetljenje crne boje - 0.46 cd / m2, minimalna osvetljenost crne boje - 0.06 cd / m2. Kontrast - 640: 1. Prosečna temperatura - 6500 K, ali pri maksimalnom nivou osvetljenja raste do 7000 K.

Sudeći po prikazanom, postoji vidan nedostatak crvene i plave boje. Sudeći po pokrivenosti grafikona boja je nešto jača od sRGB (svetlo zelena i žuta), ali nedostaju granice - crvena i ljubičasta.

Uglovi vidljivosti su maksimalni, ali kada iskosite ekran snažno se vide ljubičasta i žuta.

Baterija

Ovaj model koristi litijum-jonsku (Li-Ion) bateriju kapaciteta 2000 mAh koja se ne može ukloniti. Ne razumemo poentu korišćena fiksne baterije kada je njen kapacitet i dalje veoma nizak po savremenim standardima. Utičnica sa zadnje strane može biti trajno rešenje za poboljšanje ergonomije dizajna.

Proizvođač ne navodi podatke o autonomiji uređaja. Možda iz straha da potencijalni kupac ne sazna te podatke :).

Broj sati rada uređaja je potpuno isti kao i kod bilo kog drugog jeftinog Android smart telefona sa baterijom istog kapaciteta – baterija uređaja traje oko 7-8 sati u relativno aktivnom režimu povezivanja na 3G. Šablon korišćenja je sledeći: 20-30 minuta razgovora, oko sat vremena korišćenja kamere, sat vremena gledanja videa, 3-4 sata na Twitteru i provere e-maila. Ako želite da igrate igre, onda očekujte oko sat vremena rada pri punoj osvetljenosti ekrana i maksimalnom jačinom zvuka preko slušalica.

Preko regularnog punjača baterija uređaja se puni 2 sata a preko USB porta računara 4 sata.

Opcije povezivanja

Ovaj odeljak možete i propustiti. Nema ništa interesantno: dve SIM kartice, Wi-Fi b / g / n, Bluetooth, GPS-a (radi osrednje, slaba osetljivost).

Memorija i memorijska kartica

Uređaj ima 1 GB RAM memorije – standard za jeftine uređaje. Nažalost, nedostatak RAM-a se oseća: Jedinica konstantno usporava, pokušavajući da zapamti ono što je je u memoriji. Generalno, zahtevnije aplikacije su izuzetno spore.

Uređaj poseduje 4 GB interne memorije. Dostupno je samo 800MB. Očigledno, mnogo memorije potroše instalirani programi i interfejs.

Kamera

Postoje dva modula kamere, kao i kod skoro svakog drugog sličnog smart telefona: glavni - 8 MP i prednji - 2 MP.

Na početku, rekli smo da smo u stvari, želeli test modela Z500 samo zbog kamere. Hteli smo da utvrdimo kvalitet, obzirom da je navedeno je da otvor blende F2.0 – što je prilično dobro za jeftine uređaje. Nažalost, ispostavilo se da je modul kamere suviše slab, pa čak i dobra optika nije u mogućnosti da pomogne da se nosi sa zadatkom. U proseku dobijete fotografije prosečnog ili čak ispod prosečnog kvaliteta, pogotovo su snimci loši pri niskom nivou svetla: nizak nivo detalja, šum preovlađuje. Algoritam je takav da ni pri dobrom svetlu slike nisu bolje.

Podešavanja za kameru ima mnogo, ali kada je kvalitet generalno loša, nema mnogo vajde od njih.

Jedini plus kamera modela Z500 je precizan i brz fokus, podešavanja ekspozicije nakon fokusiranja.

Model Liquid snima video u FullHD rezoluciji pri 30 fps sa autofokusom. Zvuk je jasan i, začudo, stereo.

Prednja kamera ne može da snima fotografije širokog ugla, kvalitet je loš.

Karakteristike videa (glavna kamera)

  • Format: 3GP
  • Video kodek: AVC, 17 000 kbit / s
  • Rezolucija: 1920x1080, 30 f / s
  • Audio kodek: AAC, 128 kbit / s
  • Kanali: 2 kanala, 48 KHz

Primeri fotografija

Primer fotografije nastale prednjom kamerom:

Primer video klipa (3GP, 21 MB) >>>

Performanse i softverska platforma

U proteklih šest meseci smo testirali oko 30 jeftinih uređaja. Smešna stvar je da su gotovo svi opremljeni istim čipsetom kompanije MediaTek MT6582, i to: Procesor Cortex-A7, 28 nm, 4 jezgra na 1.3 GHz, grafička kartica Mali-400MP2 radnog takta od 400 MHz.

Zbog toga ovaj čip nećemo detaljno opisivati. Smart telefon Acer Liquid Z500 nije naročito stabilan. Mislimo da to nije do procesora i nedostatka memorije za pokretanje korisničkog interfejsa već jednostavnog nedostatka optimizacije. Na primer, u sličnoj situaciji procesor modela LG G3 je brz, čak i RAM-a ima dovoljno, ali korisnički interfejs je spor, sve radnje se obavljaju sa zakašnjenjem.

Kratke informacije i testovi performansi

Uređaj koristi Google Android OS verziju 4.4.2.

Multimedija

Uređaj poseduje instalirana dva plejera: Prvi je a abMusic, koji je veoma tih i treba vam baš tiho okruženje da biste mogli nešto da čujete. Drugi je Google Play Music.

Zvuk u slušalicama je veoma glasan, čist. U podešavanjima telefona možete naći parametar „DTS Studio Sound“. To je i ekvilajzer koji nudi podešavanja, basa, visokih frekvencija kao i video ekvilajzer. Kvalitet zvuka je prilično dobar, barem, nema kočenja. Lično smatramo da treba više niskih frekvencija, visoke su čak i prekomerne.

Dostupan je FM-radio.

Liquid Z500 može da reprodukuje svaki snimak rezolucije do 1920x1200 na bitrate-om manjim od 30 Mbps.

Zaključak

Na kvalitet prijema nemamo prigovora, vibracija je osrednja.

Generalno, u pitanju je interesantan pametni telefon, ako uzmemo u obzir izgled, jednostavnost upotrebe, slušanje muzike. Ne dopada nam se slaba bateriju (ne može da se ukloni), kvalitet slike, sporost (loš interfejs).

Ovaj model ima mnogo konkurenata od kojih se razlikuje jedino po prepoznatljivom brendu.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024