Memo Pad 7 ME572CL 2014
2014. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon Asus Memo Pad 7 ME572CL
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Asus Memo Pad 7 ME572CL. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Asus Memo Pad 7 ME572CL vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled tableta Asus MeMO Pad 7 (ME572 / ME572CL)

Istinu govoreći, nova linija Memo Pad modela dopala nam se čak i tokom njene najave na IFA 2014. U pitanju je tanak i lagan tablet sa odličnim ekranom, podrškom za LTE i novim ZenUI korisničkim interfejsom. Ovaj model zasenjuje sve svojim sjajnim zadnjim krajem.

Karakteristike

  • Klasa: segment srednjih uređaja
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: sjajna plastika
  • OS: Android 4.3
  • Mreže: GSM / EDGE, WCDMA, LTE (microSIM)
  • Platforma: Intel Atom Z3560
  • Procesor: 1.83GHz quad
  • RAM: 2 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 16/32 GB, slort memorijske kartice microSD (podržava kartice kapaciteta do 64 GB)
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n), Bluetooth 4.0 (A2DP, EDR), konektor microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: 7 inčni kapacitivni, IPS-matrica, 1920x1200 piksela (FHD), automatksi podešava nivo pozadinskog osvetljenja, poseduje oleofobski premaz
  • Kamera: 5 MP, Video snimanje pri 1080p (1920x1080 piksela)
  • Prednja kamera: 2MP
  • Navigacija: GPS / GLONASS (podrška za A-GPS)
  • Senzori: akcelerometar, senzor pozicije u prostoru
  • Žiroskop, senzor ambijentlanog osvetljenja

Oprema

  • Tablet
  • Punjač
  • Kabl za povezivanje sa računarom (takođe deo uređaja za punjenje)
  • Alat za izvlačenje SIM kartice

Set koji se dobija uz ovaj uređaj je standardan, nema ništa posebno da se kaže. .

Izgled, materijali, kontrole, izrada

Ako pogledate prednju stranu tableta, verovatnoća je da će vas podsetiti na veliki... Nokia Lumia model. Poseduje oštre ivice i blago zaobljene krajeve, isti strogi dizajn. Naravno, odmah su uočivi veliki gornji i donji okvir, a oni sa strana takođe nisu posebno tanki u odnosu na današnje vrhunske modele.

Zadnja strana uređaja podseća na neku vrstu novčanika ili držača vizit karti. Sjajni zadnji deo izgleda kao da se otvara i očigledno, zbog toga, a tu je i asocijacija na torbicu. A kako govorimo o zadnjem panelu, napominjemo da je on napravljen uglavnom od sjajne plastike, koja je dosta klizava pa je ovaj materijal jedna od ključnih slabosti uređaja.

Sa prednje strane uređaja se nalazi prednja kamera i senzor osvetljenja dok se sa zadnje strane nalazi sočivo glavne kamere.

Na levoj strani možete videti taster za regulaciju jačine zvuka i taster za uključivanje i ležište SIM kartice formata microSIM. Tasteri su napravljeni od gumirane plastike, imaju kratak blagi pritisak, pri čemu su zgodni. Ali za fioku kartice postoje određene žalbe. Ona se može otvoriti samo originalnima alatom. Pored toga, ležište nam ne stavlja jasno do znanja na koju stranu se stavlja SIM-kartica, jednom smo je slučajno postavili naopako i jedva izvukli.

U gornjem i donjem kraju instalirani su stereo zvučnici i konektori microUSB i 3.5mm izlaz za slušalice. Stereo zvuk je dobar i čist (za tablete), ali ima malu rezervu. Dakle, u tihoj prostoriji na njih nema prigovora, ali pokušaj da gledate video korišćenjem zvučnika na recimo železničkoj stanici nije uspeo, zvuk je bio jedva čujan.

Na kvalitet izrade nemamo primedbi. Tablet odaje utisak monolitnog uređaja. Međuprostori i zazori su prisutni.

Dimenzije

Visina (mm) Širina (mm) DEbljina (mm) Masa (grama)
Asus MeMO Pad 7 ME572 200 114.4 8.3 279
Google Nexus July 2013 200 114 8.7 290
Samsung Galaxy Tab 7.0 4 187 108 9 276
Huawei MediaPad X1 183.5 103.9 7.2 239

Dimenzije i masa Memo Pad 7 modela mogu se uporediti sa najsavremenijim tabletima. Bili smo posebno zadovoljni debljinom i masom novih uređaja. Da, oni su, naravno, viših dimenzija nego model MediaPad X1, ali u ruci ovaj model se i dalje oseća prilično lakim.

Poređenje sa modelom iPad Mini Retina

Ekran

Karakteristike Vrednost
Veličina ekrana 7 inča
Rezolucija ekrana 1920x1200 piksela
Gustina ekrana 323
Tip matrice IPS
Zaštitni sloj Staklo
Oleofobski sloj Prisutan
Automatic brightness control Prisutan
Podrška za multitouch Da, za do deset istovremenih pritisaka

Po našem mišljenju, FHD rezolucija je optimalna za uređaje sa ekranom od sedam inča. Slika pri ovoj rezoluciji izgleda dovoljno jasna, pri čemu opterećenje procesora nije prekomerno. Što se tiče ekrana MeMO Pad 7, moramo da kažemo da nemamo nikakvih primedbi: odlična jasnoća slike, visoka maksimalna jačina osvetljenosti i veliki izbor parametara za podešavanje. Takođe, minimalna vrednost osvetljenja će biti dovoljna da se čita u mraku.

Ali prilikom izlaganja sunčevim zracima ekran se ne ponaša dobro, očigledno je da ne postoji antirefleksivni premaz.

Tradicionalno, uređaji kompanije ASUS, imaju Splendid korisnički alat koji služi da podesite temperaturu ekrana i „režim čitanja“ koji čini belu blažom za manje naprezanje očiju.

Takođe na nekim forumima se pojavila informacija vezana za problem sa „dinamičkom osvetjenosti", obzirom da, prema navodima članova foruma, kada gledate video snimke ili fotografije na svom tabletu uz minimalno osvetljenje ono varira u zavisnosti od boje fotografije - tamne boje nude manje osvetljenosti, a svetle - više. Konkretno proverili smo postojanje ovog problema na našem uzorku i nismo ga pronašli. Dakle, ako se suočavate sa sličnom situacijom, čini se, da treba da se javite u servisni centar.

Operativni sistem

Uređaj koristi Android 4.4.2 i vlasnički korisnički interfejs ZenUI. Stvarno nam se dopada kako je ASUS upgrade-ovao svoj interfejs, pa on može da se sa sigurnošću nazove jednom od prednosti ovog tableta. O ovom interfejsu smo dosta toga rekli i svi oni koji žele da ga prouče detaljnije mogu pratiti na linku ispod.

Performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset Intel Atom Z3560
Procesor Quad 1.83 GHz
Grafički procesor PowerVR G6430
Količina RAM-a 2 GB
Interni skaldišteni kapacitet 16/32 GB
Prisustvo memorijske kartice Prisutna, omogućena zamena bez isključenja

Za početak, da vidimo kako se uređaj ponaša u svakodnevnom radu. Što se tiče kretanja između desktopa, skrolovanja menija, podešavanja, ugrađenog pretraživača, nema nikakvih žalbi vezano za ovu jedinicu. Ali kod upotrebe vlasničke tastature je primetno da se tekst pojavljuje sa zakašnjenjem, ali je u pitanju problem tastature a ne tableta u celini.

U našem inženjerskom uzorku je blokirano izvođenje testova pa smo zamolili vlasnike ovog modela da odrade testove umesto nas. Izražavamo duboku zahvalnost vlasnicima ovog tableta za nesebičnu pomoć prilikom testiranja.

Prema glasinama, novi akcelerator PowerVR G6430 treba da nadmaši Adreno 330 kompanije Qualcomm. Naše iskustvo pokazuje da je ova tvrdnja blizu istini. U svakom slučaju, sve moćne igre koje smo isprobali na Memo Pad 7, radile su bez problema. Međutim, u igri Asphalt 8 nije bilo moguće da izaberete maksimalne detalje.

Trajanje baterije

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije Nije psecifikovan
Tip baterije Fiksna
Broj sati gledanja HD videa pri maksimalnoj jačini osvetljenosti (airplane mode) 9 časova
Broj sati čitanja pri 30% jačine osvetljenosti (airplane mode) 14 časova

Koristili smo ovaj tablet na putu za gledanje videa i možemo da kažemo da on ima odlično trajanje baterije. Na dan, u zavisnosti od načina, gledali smo video na Memo Pad 7 od tri do šest sati. U ovom režimu (omogućen mobilni Internet i omogućena sinhronizacija) tablet je trajao dan ili dva.

Bežično povezivanje

Interfejs Dostupnost
Wi-Fi Prisutan, b / g / n, podržan Wi-Fi Direct
Bluetooth Da, verzija 4.0, podržava sve popularne profile uključujući A2DP
GPS Hladan start traje duže od 2 minuta
Mobilni internet GSM 900/1800/1900, 3G, LTE cat4
USB On-The-Go Prisutan

Ovo je jedan od prvih tableta sa Intel čipsetom, podržava rad u LTE mreži. I to radi savršeno.

Zaključak

U maloprodaji tablet će se prodavati u dve varijante - Wi-Fi 16 GB i Wi - Fi + LTE 16GB. Za novac koji treba izdvojiti za ovaj model dobijate tanak i lagan tablet računar sa velikim ekranom, podršku za LTE, brzo i privlačan korisnički interfejs i dobro trajanje baterije. Od ključnih nedostataka ćemo samo spomenuti poklopac zadnje strane, ali Asus je predstavio nekoliko brendiranih maski, rešavajući ovaj problem.

Među konkurentima, pomenućemo dva modela. Prvo, to je Nexus 7, 2013. Ova jedinica je malo deblja, nema slot memorijske kartice, ali to je uređaj koji najbrže dobija najnoviju verziju Androida, u kontekstu sa izdavanjem Android 5.0 to je naročito važno.

Još jedan konkurent je Huawei MediaPad X1. Ovaj tablet je tanji, lakši, ima privlačno aluminijumsko kućište i sličnu cenu. On gubi samo kada je u pitanju kvalitet ekrana, jer prema našim utiscima, ekran modela Memo Pad 7 je još uvek bolji.

I uprkos tome što Memo Pad 7 ima dva jaka konkurenata, po našem mišljenju, to je dobra ideja da ovaj model bude u direktnom odnosu sa njima. Ali onaj ko treba da izabere između ova tri modela, moraće da odluči. Ako vam je potrebna najnovija verzija OS – obratite pažnju na Nexus 7 2013. Ako želite da koristite izvanredan interfejs, uređaj visokog kvaliteta ekrana i podršku za memorijske kartice - obratite pažnju na Memo Pad 7, a oni koji žele da kupe kompaktan tablet u aluminijumskim kućištu mogu bezbedno uzeti MediaPad X1.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024