Lumia 830 2014
2014. godina
5" LCD, 69.9% body
4% 400, Microsoft Windows 10
RAM 1 GB, INT 16GB, EXT nema
2200 mAh Izmenjiva
2 kamere, max 10MP
Test mobilni telefon Nokia Lumia 830
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia Lumia 830. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia Lumia 830 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled Windows Phone glavnog modela - Lumia 830 RM-984

Fotografije u zatvorenom

Specifikacije

  • Windows Phone 8.1 sa Lumia Denim
  • Ekran 5 inča, 1280x720 piksela, odnos strana 16:9, 296 ppi, IPS, ClearBlack
  • LTE band 1, 3, 7, 8, 20
  • Qualcomm Snapdragon 400 čipset, 4-core, 1.2 GHz
  • RAM 1 GB ugrađena memorija 16 GB, memorijska kartica do 128 GB, 15 GB cloud skaldištenog prostora
  • Kamera 10MP, f 2.2, senzor 1 / 3.4 inča, LED blic, ISO do 3200, 1080p video snimanje uz do 30fps.
  • Prednja kamera snima u rezoluciji 720p
  • FM-radio
  • microUSB, USB 2.0, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n, NFC
  • nanoSIM
  • Dimenzije - 139.4x70.7x8.5 mm, masa - 150 grama
  • Prodajno pakovanje

    • Telefon
    • Baterija Li-Ion kapaciteta 2200 mAh
    • Punjač
    • USB-kabl
    • Uputstvo za upotrebu

    Pozicioniranje

    Trenutno vodeći Windows Phone model, Lumia 930 je model koji nema direktnu konkurenciju od strane ostalih proizvođača, pri čemu pod direktnim konkurentima ovde mislimo na uređaje na istoj platformi. Istovremeno, ovaj model je suprotnost svim vrhunskim uređajima – kako baziranim na Androidu, tako i iPhone modelu. Prodaja Lumia 930 u prvim danima je bila rekordno niska kako za Nokiu tako i Microsoft sada. To je poznata situacija za Windows Phone platformu, svaki sledeći vodeći model se prodavao mnogo lošije od prethodnog. Paradoks leži u činjenici da svaki platforma ima izvestan kredibilitet u delu potrošača, posebno kada su mogućnosti platforme nepoznate - ljudi kupuju ove uređaje da ih testiraju. Prva generacija Windows Phone modela je bila neuspešna, ali je agresivan marketing gurao prodaju, plus lojalna Nokia publika je ostala brojna. Onda je došao prelazak na Windows Phone 8, u stvari, novu verziju platforme. Ona obezbedila nešto bolju prodaju, zatim stagnaciju, a pojavljivanjem modela Lumia 930 smo već videli pad.

    Dakle, model pod oznakom 830 je u trenutku objavljivanja u septembru 2014 od strane Microsofta blago repozicioniran. Ova jedinica je dostupna u Berlinu kao vodeći model, nagoveštavajući da nudi slične mogućnosti kao Lumia 930, ali za manje novca. Takav pristup vidimo i kod drugih proizvođača - obično je u pitanju model sa prefiksom Mini - HTC One, Samsung Galaxy S5 i tako dalje. Problem je u tome što za Android smart telefone koji su ovako pozicionirani je prisutna velika razlika u ceni – Mini modeli su za oko trećinu jeftiniji. Za Microsoft, koji gubi milijarde dolara na Windows Phone, nužno je da pokuša da zaradi novac, tako da smanjenje cene do takvog nivoa nije moguće. Razlika u ceni između modela 930 i 830 nije toliko velika kao u svetu Android modela, ali su razlike u funkcionalnosti de facto slične. Možete, naravno, ne zaboravite da većina Android vodećih modela je ipak skuplje u odnosu na model 930, dok je 830 po ceni sasvim na nivou modela sa prefiksom Mini. Ali s obzirom na manju funkcionalnost, manja je i potražnja za takvim uređajima na tržištu, pa možemo reći da je razlika mora da se održava na uporedivom nivou.

    Pozicioniranje Windows Phone modela se ne menja u smislu modela 830, pa je on prihvaćen od strane male grupe kupaca koji iz nekog razloga nisu kupili 930 model, ali žele uređaj sličan po izgledu. Na masovnom tržištu pristupačna verzija vodećeg modela, Lumia 830 nema šanse, čega je kompanija dobro svesna i tako pokušava da koristi sva sredstva koja ima na raspolaganju. Na primer, u akciji koju je kompanija pokrenula, možete kupiti Lumia 830 i vratiti ga nazad ako vam se ne sviđa (ne ranije od jedne i ne kasnije od dve nedelje od kupovine). To je očajnički pokušaj da privuku kupci ovog modela, pokušaj da se privuče nova publika, kojoj nije potreban Windows Phone. Promocija je interesantna, ali je malo verovatno da će nekako da utiče na prodaju, prvi podaci ukazuju na to da je model 830 još manje popularan od 930, u prvim nedeljama.

    Dizajn, veličina, kontrole

    Eksterijer ove jedinice je lako pomešati sa eksterijerom modela Lumia 930, u istom metalnom ramu, sa staklom koje pokriva ekran, i setom jarkih boja. Dostupan je u sledećim bojama: narandžasta, zelena, bela i crna.

    Metalni ram kućišta je uvek boje srebra, ali je kod ovog modela prefarban pa je uređaj potpuno crn. I sve ostale verzije imaju prednju ploču crne boje odnosno, razlikuje se samo zadnja strana kućišta. Mi smo izabrali uređaj matirano narandžaste boje koja je veoma pogodna za letnje raspoloženje. Mat završna obrada brzo počinje da sija što je posledica nanošenja fine prljavštine kada se uređaj nosi u džepovima. Ona se lako može obrisati pri čemu se se uređaj ponašao slično kao i drugi uređaji sa plastičnim poklopcima.

    Za razliku od Lumia 930, kućište ovog telefon je napravljeno da se može rastaviti, zadnji panel može da se ukloni. To ne utiče na kvalitet izrade, strukturne jačine i pokazuje da je u pitanju modno rešenje koja je došlo iz doba iPhone-a, i koje je ne tako dobro i neophodno. Šteta je što je Nokia odlučila da to shvati tako kasno.

    Telefon je dimenzija 139.4x70.7x8.5mm, a njegova masa je 150 grama (Lumia 930 - 137x71x9.8 mm, masa - 167 grama). Ovaj model je jedan od onih uređaja koji bi trebalo da definitivno držite malo u rukama pre kupovine. Kao i kod Lumia 930 odela nekoem se dizajn dopada, nekome ne, za neke je malo kućište udobno za držanje u ruci, a neko kaže da je uređaj premali.

    Poređenje sa modelom Nokia Lumia 930

    Poređenje sa modelom Samsung Galaxy S5

    Dopada nam se što je zaštitno staklo zaokruženo na ivicama, to jest, ne postoji okvir. Neki ljudi, naprotiv, žele da uređaj poseduje okvir, tako da možete da stavite telefon licem na dole na stolu i on ne dodiruje površinu. Kod ovog aparata, sve je upravo suprotno, on će savršeno da se osloni na bilo koju površinu.

    Sa desne strane uređaj sadrži taster za kontrolu jačine zvuka, taster za uključivanje / isključivanje i taster kamere, za koji moramo da iskažemo zahvalnost kompaniji Nokia. MicroUSB konektor je u dnu, a na vrhu je postavljen izlaz za 3.5 mm slušalice.

    Prednji panel sadrži kameru sa prednje strane, ona može da se koristi za video pozive, odmah do nje su senzor blizine, svetlosti. Ispod ekrana se nalaze tri tradicionalna tastera osetljiva na dodir.

    U unutrašnjosti kućišta se nalaze konektor za nanoSIM i mmeorijsku karticu.

    Ekran

    Kako je Lumia 930 koristila 5-inčni Full HD ekran kod ovog modela komapniaj je zadržala dijagonalu ali je smanjila rezoluciju - 1280x720 piksela. Broj piksela po kvadratnom inču je 296ppi, (441ppi kod 930) , ekran je napravljen korišćenjem IPS tehnologije, pri čemu je proizvođač dodao polarizacioni sloj za bolje ponašanje na suncu (ClearBlack). Odnos stranica je 16:9, što je takođe tipično. U pitanju nije AMOLED eran kao kod 930 modela, već je reč o jeftinijoj matici, iako u smislu slike velike razlike nema.

    Telefon ima senzor blizine i senzor osvetljenosti. Nažalost, podešavanje osvetljenosti se može izvesti samo u tri pozicije (nisko, srednje i visoko). Za razliku od svih drugih smart telefona i sistema, ovo je ograničenje Windows Phone.

    Za nezahtevnog korisnika ovo je voema dobar ekran. Oni koi nemaju posebne zahteve i želje u vezi ekrana će biti zadovoljni njegovim kvalitetom.

    Baterija

    Kapacitet baterije je 220o mAh, (BV-4LA) i ona je u stanju, prema navodima proizvođača, da obezbedi do 12.9 sati razgovora u 2G, 14.8 sati u 3G, kao i vreme u pasivnom režimu od 22 dana. Maksimalno vreme reprodukcije muzike je do 78 sati, video sadržaja - do 10 sati, uz internet konekciju preko 3G - do 11 sati, preko Wi-Fi - do 14 sati.

    Sa nešto manjim kapacitetom baterije nego kod modela Lumia 930, većina parametara je porasla za 10-15 odsto, na šta utiče manje zahtevan čipset. U stvarnom životu, teško je da vidite tu razliku.

    Na primer, sasvim je ostvarivo obezbediti dva dana rada uređaja uz sinhronizaciju pošte (poneki mail svaki sat), i uz minimalno korišćenje ostalih funkcija - 15 minuta razgovora, desetak SMS-ova.

    Sa instaliranom SIM karticom, u odsustvu sinhronizacije, ili bilo kakve aktivnosti, uređaj troši energiju baterije po stopi od oko 4,5 odsto po satu. Kao što možete da zamislite, kada koristite telefon, ova stopa se povećava. Ako je kod modela Lumia 930 bilo ostvarivo da uređaj radi tri dana bez aktivnosti, ovde je to gotovo nemoguće.

    Uz veoma aktivno korišćenje, baterija ovog uređaja će trajati samo jedan dan, od jutra do večeri. Ako vam je potreban uređaj za pozive i SMS poruke, onda ovaj će ovaj model ponuditi sasvim dobro vreme rada, ali po visokoj ceni. Puno vreme punjenja je oko 2 sata. Interesantno je da većina Lumia modela nudi slične karakteristike vremena rada, očigledno je da je kompanija dobro uravnotežila uređaj.

    Kada se reprodukuje HD video baterija traje oko 7.5 sati, što nije malo ali je jasno manje nego što nude glavni modeli drugih proizvođača (Samsung Galaxy S5 nudi 10.5 sati rada uz ista podešavanja.)

    Telefon poseduje ugrađeni standard za bežično punjenje Qi ali pomoću njega punjenje baterije uređaja traje dosta duže.

    Memorija, memorijske kartice, hardverska platforma i performanse

    Ugrađena memorija je kapaciteta 16GB od čega na raspolaganju vam je oko 9.23GB (3.6GB je zauzeto od strane sistemskih aplikacija i prethodno instaliranih sadržaja. Memorijska kartica jep održana u kapacitetima do 128GB. Preko cloud servisa OneDrive korisnike dobija 15GB prostora.

    Količina RAM-a je 1GB (2GB kod 930), što je sasvim dovoljno za bilo koju aplikaciju ili igru koje postoje danas za Windows Phone.

    U okviru ovog modela je iskorišćen Qualcomm Snapdragon 400 quad core procesor koji ima radni takt od 1.2GHz po jezgru. Ovaj model u sušitni koristi isti čipset kao jeftiniji Lumia 630.

    Nemamo primedbi o tome kako ovaj uređaj radi - sve je na dobrom nivou, bez zastajanja.

    Fanovi sintetičkih testova mogu da procene rezultate za ovaj model ispod.

    Karakteristike povezivanja

    Standardni set protokola - Wi-Fi 802.11 b/g/n, NFC, USB 2.0, Bluetooth 4.0 (nema podrške za LE) - pun set standardnih profila, WCDMA - 900/2100 MHz. Kao što možete videti, uređaj ne može da se pohvali nečim posebnim ili neobičnim.

    Kamera

    Rezolucija kamere je 10 megapiksela, nije moguće odabrati da fotografije budu manji, a senzor kamere je 1/3.4 - inčni, f 2.2. Formalno, fotografije bi trebalo da budu slične kao kod modela Lumia 930, a u praksi fotografije su življe nego od vodećeg modela, one su svetlije, više zasićene, u mraku se može videti više detalja.

    Pogledajte poređenje fotografija sa onima nastalim modelom Lumia 930.

    Telefon ima dodate sve Nokia vlasničke alate za rad sa slikama - snimate Nokia Camera aplikacijom, koja ima poznati interfejs viđen na drugim modelima.

    Takođe dostupna je opcija da „oživite sliku“ kada se uradi nekoliko fotografija i njima doda animirana slika, tu je i panoramski režim, promena fokusa (prednji plan i pozadine), Stories Nokia (opcija da kreirate neku vrstu foto dnevnika). Ugrađeni editor Creative Studio je napredan, ali ne nudi ništa da što bi bilo vredno posebnog opisa.

    Video snimanje je podržano u formatu FullHD, broju kadrova od 30 u sekundi. Sve je prilično jednostavno, dodatne funkcije nisu obezbeđene.

    Poređenja radi primeri videa nastalog modelom Nokia Lumia 930:

    Softver - Windows Phone 8.1

    Još jedan model koji radi na Windows Phone 8.1. Nažalost, set promena u poređenju sa verzijom 8 je sasvim beznačajan, one su kozmetičke prirode i globalno ne utiču na percepciju platforme. Rad na greškama i nedostacima, je veoma loše urađen. Na primer, padajuća zavesica ne može da se zatvori, kao kod Androida, dodirom na svakom mestu. Definitivno treba da se povuče na gore da bi mogli da vidite ikone što je užasno nezgodno. Nigde, osim kod Windows Phone, ova opcija nije realizovana tako loše. Inovacije sistema su detaljno opisane u pregledu Windows Phone 8.1 operativnog sistema, pa ne vidimo razlog da se ponavljamo - sve je standardno.

    Ovaj model je jedan od prvih sa vlasničkim paketom Lumia Denim, dodaje se snimanje 4K videa (nije na raspolaganju zbog ograničenja kamere u modelu 830), Nokia kamera je ažurirana, moguće je da zaključani ekran pokaže vremensku prognozu. Možete da podesite vreme odlaganja u okviru budilnika. Na kraju, za SAD tržište proizvođač je dodao mogućnost da pokrene glasovni asistent glas Cortana (kod modela 830 takođe ne radi!). Naravno da ne možemo da kažemo da smo zapanjeni ovim funkcionalnostima obzirom da sve što je navedeno već postoji kod drugih uređaja baziranih na bilo kojoj drugoj platformi bez izuzetka, već duže vremena.

    Iz perspektive media sadržaja u ovoj jedinici postoji pristojan muzički plejer, koji podržava sledeće formate - MP4, AAC, MP3, M4A, VMA, 3G2, AMR, 3GP, ASF. Nažalost, nema govora o punoj podršci za formate bez gubitaka kvaliteta zvuka. Integrisani FM radio radi tradicionalno, i ne nudi nikakve posebne karakteristike.

    Broj video formata koji su podržani je takođe mali - 3G2, 3GP, MP4, VMV, AVI, m4v, MOV. Nekome će to biti dovoljno, ali više bi nam se sviđalo da vidimo veći broj.

    Utisci

    U pogledu kvaliteta glasa tokom poziva, u pitanju je standardno rešenje kompanije Nokia, koje nije loše, ali nije ni dobro – već uobičajeno. Koristi dva mikrofona, kao i kod 930, ali je i dalje dva dodatna mikrofona za kameru, ne postoje. Kvalitet zvučnika je nešto lošiji nego kod 930, pri čemu ova model nije imao mnogo rezerve jačine zvuka. Ovde je sve još malo gore. Vibracija je slaba pa je garantovano da ćete da propustite poziv. Činjenica je da je ovaj model dosta ograničen usled ušteda koje su primenjene sa ciljem sniženja cene ovog uređaja.

    Na žalost, mi smo stigli do trenutka kada Lumia modeli tek počinju da se takmiče sa drugim Lumia modelima - ozbiljno uporediti ove uređaje sa drugim platformama nije moguće. Microsoft bi tako mogao da izgraditi malo tržište na kojem se njegovi proizvodi bore sa sopstvenim proizvodima - druge kompanije čak i ne pokušavaju da se takmiče sa njima Zbog činjenice da je šansa za zaradu minimalna jer jednostavno - nema kupaca.

    Ali ako iznenada poželite da kupite uređaj za Windows Phone, onda ozbiljno razmišljanje o Lumia 830 nije neophodno - kvalitet zvuka je lošiji nego kod 930 modela, a od prednosti možemo da navedemo samo podršku za memorijske kartice, ali sa druge strane tu je nepristojno mala količina memorije na raspolaganju. Uređaj ima jednostavan ekrana, ali ako ništa drugo, možda jednostavno nećete primetiti da je slabiji nego kod 930 modela.

    Ako zaista želite da kupite Windows Phone model onda je savet da kupite model Lumia 630. Ovaj model vas neće oduševiti ali ćete shvatiti šta nudi Windows Phone.

    Vlasnici Lumia 920, ne vide nikakvog smisla u prebacivanju na 830 model, jer su u pitanju skoro identični uređaji. Rezolucije kamere su uporedive, slike su bolje kod modela Lumia 920. Od stvarnih prednosti možemo reći da 830 podržava samo memorijsku karticu. Mislimo da je takvo poređenje veoma dobar opis načina prema kojem se razvija platforma Windows Phone. Dvogodišnja jedinica, koja se ne razlikuje mnogo u smislu pozicioniranja, ima skoro iste karakteristike kao i trenutno dostupni vodeći model. U ovom trenutku, Android platformi su prešla na potpuno drugačije funkcionalnosti i mogućnosti, ali Microsoft, očigledno ne vodi računa o tome.

    SAR vrednost možete videti na slici ispod.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024