Vibe X2 2014
2014. godina
5" LCD, 71.7% body
8% MT6595 , Android 5.0 Lollipop
RAM 2 GB, INT 32GB, EXT nema
2300 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Lenovo Vibe X2
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Lenovo Vibe X2. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Lenovo Vibe X2 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Lenovo Vibe X2

Fotografije u zatvorenom

Karakteristike

  • Operativni sistem: Android 4.4 (VIBE UI)
  • Mreže: GSM, HSDPA +, LTE (microSIM)
  • Procesor: 8-core 2 GHz platforma Mediatek MT6595m
  • Grafički podsistem: PowerVR G600
  • RAM: 2 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 32 GB
  • Slot kartice: nema
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n /) Dual-Band, Bluetooth 4.0 (A2DP, LE), microUSB (USB 2.0, MHL, OTG) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak
  • Ekran: IPS LCD, dijagonala 5 inča, rezolucija 1920x1080piksela, gustina 441 ppi, automatksi podešava nivo osvetljenja.
  • Glavna kamera: 13 MP sa auto fokusom, LED blic, video se snima pri 1080p
  • Prednja kamera: 5 MP sa fiksnom žižnom daljinom
  • Navigacija: GPS (podržava A-GPS), Glonass
  • Dodaci: akcelerometar, senzor osvetljenja, senzor blizine
  • Baterija: Li-Pol japaciteta 2300 mAh
  • Dimenzije: 140.2 x 68.6 x 7.3 mm
  • Masa: 120 grama

Uvod

Prve dve ili tri godine na tržištu smart telefona za kinesku kompanija Lenovo bile su probni poligon, kompanija je uglavnom proizvodila jeftine uređaje, sa vremena na vreme izdajući poneki vrhunski smart telefon. Definitivno pomak unapred za Lenovo desio se prošle godine zajedno sa vodećim K900 uređajem. Ovaj model naravno, nije obarao rekorde prodaje, ali zbog kombinacije vrhunskih karakteristika i kvalitetnog tankog kućišta i niske cene postao popularan i neko vreme je bio istinski dobro prodavan. Zatim, tu je Vibe X i nekoliko drugih modela, ali je Vibe X zanimljiv kao upečatljiv primer izabranog pravca kompanije. U pitanju je aparat srednje klase, sa pristojnim, ali ne fantastičnim parametrima, sa univerzalnim dizajnom (ugoditi većini ali ne izazvati prilično negativnu reakciju ) i adekvatnom cenom (istina, neko vreme nakon početka dostupnosti, a ne na početku).

Sa stanovišta pristupa Lenovo Vibe X2 ponavlja se prethodni model – u pitanju je smart telefon srednjeg opsega sa pristojnom kombinacijom cene i performansi. Iako su po pitanju izgleda potpuno različiti uređaji, možemo govoriti o kontinuitetu dizajnerskog jezika.

Dizajn, materijali, kućište

Osnova dizajna Lenovo Vibe X2 modela je višeslojni bar - kada pogledate smart telefon, izgleda kao je reč o skupu tri tanke utičnice kojima su dodati panel i zaštitno staklo ekrana. U ovom slučaju paneli su različitih boja.

Uređaj izgleda neobično i sveže, dok nam iz prošlosti na pamet pada primer finske kompanije Jolla, koja je pokrenula svoj operativni sistem. Ali, Jolla sa vlasničkim operativnim sistemom i visokom cenom nije imao šansi za uspeh, a X2 će biti dostupan po nižoj ceni i baziran na Androidu.

Opcije boja za Lenovo Vibe X2 će biti brojne ali one zavise od tržišta na kojima će ovaj model biti prisutan. Verzija zlatne boje, koju možete videti na slikama u testu će biti dostupna u bliskoj budućnosti. X2 bele i crvene boje, moguće je da će da stigne do kraja godine, ili početkom sledeće. Konačno, u toku 2015. model će biti dostupan u crnoj boji, a postoji šansa da se pojavi verzija sa poklopcem od bambusa ili drugog drveta.

Glavni materijal kućišta je glatka plastika, od koje je napravljen zadnji kraj uređaja i bočne ivice dok je prednji panel presvučen zaštitnim staklom. Kućište je klasičnog oblika, bez krivina i uglova. Zaštitno staklo pokriva celu površinu ekrana i oznake na tasterima nisu vidljive dok ne uključite osvetljenje ekrana, tako da sa prednje strane Vibe X2 vidite jednostavnu crnu površinu.

Kada se saberu svi direktni i indirektni parametri - kolorističan dizajn, različite opcije boja, relativna kompaktnost i mala težina kućišta - Lenovo Vibe X2 smart telefon je dizajniran za mlade i nije namenjen za tehnološke entuzijaste. Kompanija navodi da je Vibe X2 smart telefon za svakoga, to je masovan uređaj, osoba koja ga kupuje ne vezuje se za pojedinačne parametre ili skup karakteristika. Ako treba da kažemo da li je Lenovo uspeo da pozicionira uređaj na ovaj način samo ocenjujući dizajn Vibe X2, odgovor je jednostavan - da.

Izrada

Uređaj je monolitan – uklonivi elementi osim nosača microSIM kartice ne postoje, tako da na kvalitet izrade i pouzdanost kućišta nema primedbi.

Što se tiče prljanja kućišta, testirali smo uređaj boje zlata koja se ili nije prljala ili mi jednostavno nismo primećivali otiske prstiju i tragove ruku. U principu, možemo reći da je kućište praktično.

Dimenzije

Smart telefon se ne može smatrati kompaktnim modelom obzirom da poseduje ekranom dijagonale 5 inča, ali on je blizak malim uređajima u ovoj kategoriji. Uređaj poseduje relativno tanak okvir oko ekrana, a gornji i donji deo ekrana su dovoljni da prime potrebne elemente, ali bez suviše prostora.

  • Lenovo Vibe X2 (5 inča) - 140.2 x 68.6 x 7.3 mm, 120 grama
  • Apple iPhone 5S - 123.8 x 58.6 x 7.6 mm, 112 grams
  • HTC One (M8) (5 inča) - 146.4 x 70.6 x 9.4 mm, 160 grama
  • Nokia Lumia 930 (5 inča) - 137 x 71 x 9.8 mm, 167 grama
  • Samsung Galaxy S5 (5.1 inč) - 142 x 72.5 x 8.1 mm, 145 grama
  • Xiaomi Mi4 (5 inča) - 139.2 x 68.5 x 8.9 mm, 149 grama

Poređenje sa modelom Meizu MX4

Poređenje sa modelom Xiaomi Mi4m

Poređenje sa modelom HTC One (M8)

Uređaj odlično stoji u ruci, uprkos odsustvu glatkih linija i gracioznih krivina – uređaj vam neće kliziti iz ruke. U džep uređaj lepo staje, ali ćete u svakom momentu biti svesni njegovog prisustva.

Kontrole

Kontrole u okviru smart telefona su uobičajene – kratki taster za regulaciju jačine zvuka na levoj strani, taster za uključivanje na desnoj i tasteri osetljivi na dodir ispod ekrana koji su osvetljeni.

Hardverski tasteri za jačinu zvuka i uključivanje su sasvim udobni za korišćenje sa kratkim hodom. Dostupan je opcija za otključavanje uređaja dvostrukim dodirom ekrana, kao što to je moguće kod LG G3 i HTC One (M8), Meizu MX4. Ovo je veoma zgodna opcija.

Sa leve strane nalazi se i slot za microSIM karticu. Da biste izvukli fioku morate da koristite odgovarajući priručni alat.

Sa gornje strane se nalazi - 3,5 mm mini utičnica za slušalice, u dnu microUSB utičnica i mikrofon.

Sa zadnje strane smart telefona je kontakt podloga za povezivanje opreme (kućište sa baterijom, na primer), glavna kamera na vrhu i blic.

Tasteri ispod ekrana su osvetljeni belim pozadinskim osvetljenjem, sa leva na desno ovde su tasteri „Menu“, „Home“ i „Back“. Možete da podesite pozadinsko osvetljenje na vreme od 3 sekunde, trajno ili jednostavno ga isključite. Nemogućnost da se tasterima dodeli druga funkcija je minus.

Na prednjoj strani ekrana su slušalica, senzori osvetljenja i blizine, kao i 5MP prednja kamera (nema autofokus) i svetlosni indikator.

Ekran

U okviru Lenovo X2 modela korišćen je IPS LCD ekran dijagonale 5 inča, rezolucije 1920x1080 piksela, gustine 441 ppi. Ekran je prekriven zaštitnim staklom Gorilla Glass.

Sve karakteristike ekrana modela Vibe X su jednostavno pristojne. Postoji vrlo visoka margina jačine osvetljenosti (poseban režim, high-brightness), koji kada odaberete, dobijate smart telefon sa najsjajnijom IPS - matricom ekrana smart telefona, maksimalne uglove vidljivosti i reprodukciju boja. Možda je kontrast malo slabiji, slika izgleda malo bleđa, ali u postavkama, možete ručno da podesite nijansu i zasićenje slike, što rešava problem i omogućava vam da podesite boje i ukupne nijanse ekrana u formi koja vam odgovara.

Kamera

Glavna kamera u okviru Lenovo Vibe X2 je 13MP MP rezolucije sa auto fokusom i LED blicem, koji može da se koristi kao baterijska lampa.

Za razliku od vrhunskog Vibe Z2 Pro, koji je namenjen tehničkim entuzijastima i ljudima koji su dobro upućeni u umetnost, kod kojeg je bilo raznih detaljna podešavanja za kameru, ovde nema ničega. Jedinica je fokusirana pre svega na masovno tržište, pri čemu podešavanja za kameru nisu primarna. Naravno glavni parametri su tu i izdvajamo prilagodljiv balans belog, režim snimanja, vrednost ISO.

Dostupan je režim snimanja sa specijalnim efektima.

Kvalitet fotografija, po našem ukusu, nije loš. Može se videti da uređaj koristi neke filtere i da su fotografije malo „zategnute“, ali generalno, to nije previše upadljivo. Naravno, nije moguće da se uporedi kvalitet fotografija X2 sa onima nastalim vrhunskim uređajima, obzirom da uređaj nudi fotografije pristojnog kvaliteta.

Snimanje po danu:

Snimanje u HDR režimu i bez njega:

Snimane u zatvorenom:

Snimanje sa efektima:

Panorama:

Prednja kamera je rezolucije 5 MP, pri čemu autofokus nije dostupan. Na otvorenom dobijaju se dobri snimci, u zatvorenom prostoru sve je lošije. Postoje opcije za softverska poboljšanja da se ispravi nijansa lica, čime se dobija više glatka koža.

Video možete da snimite u rezolucijama do 1080p, koristi se kodek H.264, brzina snimanja je 30 kadrova u sekundi. Dostupan je fiksni fokus (možete ga promeniti dodirom ekrana), i servo AF režim.

Primer video klipa (MP4, 216 MB) >>>

Trajanje baterije

Smart telefon koristi uklonivu Li-Pol bateriju kapaciteta 2300 mAh, pri čemu za najefikasniju upotrebu baterije možete takođe uključiti poseban režim uštede energije Smart Economy, koji spušta jačinu osvetljena ekrana i performanse grafičkog procesora.

Sa našim scenarijima korišćenja Lenovo X2 model lako traje ceo radni dan, odnosn odo 19-21h. Scenario je bio sličan sledećem: 1 čas poziva, 10-20 tekstualnih poruka, Gmail, 3-4 sati reprodukcije muzike, 1-2 sati aktivnog korišćenja mobilnog interneta (Instagram, Twitter, Facebook, Chrome), konstantna tokom dan prepiska u Whatsapp i Facebook Messenger (ukupno ne manje od jednog sata), fotografisanje.

Performanse nisu najbolje na tržištu, ovaj smart telefon je uporediv po performansama sa prošlogodišnjim vodećim modelima. Ovakvi modeli su preživljavali do večeri ali za ceo dan i noć, energija baterije obično nije bila dovoljna.

Problem ili ne? Ako birate pametni telefon za aktivno korišćenje: muziku, filmove, stalni internet i tako dalje - onda da, verovatno 8-10 sati rada vam neće biti dovoljno. U ovom slučaju, možete da kupite eksternu bateriju sa uređajem ili da tražite neki drugi model.

Korišćenjem poklopca baterije Lenovo Vibe X2 postaje puniji i teži, ali generalno, je još uvek kompaktan i pogodan zbog činjenice da bez ovog dela dodatne opreme je veoma lagan i tanak.

Ako je uređaj izabran kao smart telefon za pozive, čitanje pošte, prepisku, korišćenjem mreže i povremeno fotografisanje i neke druge namene, baterija će nuditi dovoljno energije za ceo dan i trajaće do noći. U kompaniji Lenovo posebno naglašavaju da je X2 kreiran za masovno tržište i njegovi glavni korisnici će biti ljudi koji će koristiti uređaj povremeno, ali ne u non - stop, pa za ove korisnike problema trajanja uređaja ne bi trebalo da bude.

Platforma, memorija

Smart telefon je baziran na najnovijoj MediatTek MT6595m big.LITTLE kompanije ARM sa quad-core ARM Cortex-A17 procesorom i quad ARM Cortex-A7. Grafički podsistem (GPU) je PowerVR G600. Jedinica poseduje 2 GB RAM-a i 32 GB interne memorije. Slot za microSD karticu nije uključen.

Testovi performansi

Sintetički testovi (Antutu) i svakodnevno korišćenje Lenovo Vibe X2 pokazuju odlične rezultate kada je reč o brzini. Interfejs radi glatko i bez kašnjenja, prebacivanje između programa je brzo, jasno i bez zastajanja. Jedinica bez ikakvih problema reprodukuje FullHD video u visokom kvalitetu i možete bez problema da igrate sve dostupne igre za Android platformu. U ovom smislu nova MediaTek platforma nema problema.

Pri normalnom opterećenju (telefonski pozivi, pošta, internet preko 3G/4G) smart telefon se jedva zagreva pri konstantnoj aktivnoj Wi-Fi konekciji (gledanje filma putem web servisa, na primer), dok se u toku dugog igranja igara uređaj znatno zagreva.

Povezivanje

Smart telefon radi u mrežama GSM, HSDPA i LTE (4G). Uređaj poseduje jedan slot za jednu SIM karticu.

USB. Možete da sinhronizujete telefon sa računarom i vršite prenos podataka pomoću priloženog microUSB kabla. Interfejs je USB 2.0. USB –OTG nije podržan.

Bluetooth. Ugrađeni Bluetooth 4.0 sa podrškom za A2DP profil i LE.

Wi-Fi (802.11 b / g / n). Smart telefon poseduje dual - band Wi-Fi modul, koji besprekorno funkcioniše. Kao i bilo koji drugi moderni Android uređaj, Lenovo Vibe X2 podržava deljenje mobilne internet Wi- Fi konekcije (Wi-Fi - router).

Navigacija

Smart telefon ima podršku za GPS / A - GPS i GLONASS satelite koje pronalazi za minimalno vreme, zahvaljujući MediaTek čipu. Uređaj ima unapred instaliran softver Google Maps.

Softverske karakteristike i softver

Smart telefon koristi Android 4.4.2, kao interfejs koristi vlasnički VIBE UI (Lenovo launcher), koji je sličan u svojoj osnovnoj ideji sa MIUI. Ista lokacija svih prečica na radnoj površini ekrana bez posebnog menija aplikacije. Remove Programs radi tako što držite prst na ikoni, i pritiskom na krst nad njom.

Na zaključanom ekranu, možete brzo da se prebacite na pozive, poruke i pokrenete kameru. Ako slušate muziku preko muzičkog plejera (Google Music, na primer) zaključani ekran prikazuje tastere plejera i omot albuma.

Zanimljiva su obaveštenja na slepo. Nema razdvajanja tabova, a kontrolni tasteri i podešavanja interfejsa su prikazani, ne potpuno već samo u malom prostoru. Ako je potrebno, možete povući jezičak unutar zavese i da izvučete sve prečice.

U podešavanjima možete da promenite skup oznaka prikazanih ovde i njihov položaj u okviru opcije "zavesice".

Lenovo Launcher ima temu, sa osnovnom idejom kako da radi MIUI: možete da promenite temu u celini, ili možete koristiti pojedinačne komponente različite teme, od neke ikone, od neke slike, a od treće melodije zvona.

Set aplikacija u Lenovo Vibe X2 Pro sadrži sav softver koji vam je potreban za udoban rad sa uređajem, uključujući i aplikaciju menadžera fajlova, Skype i tako dalje.

Ovde želimo da kažemo nešto o tome da pored korisnih aplikacija u uređaju postoji mnogo prethodno instaliranog različitog nepotrebnog softvera. Novi uređaji kompanije Lenovo imaju ovaj problem, kao i proizvodi kompanije Samsung, na primer. Samo pogledajte snimke sa ekrana:

Muzički plejer je osnovni za Android - Google Music.

Zaključak

Kvalitet prijema signala je tipičan za moderne telefone zasnovane na Android OS-u. Jačina zvučnika je nešto iznad proseka, ima rezerve. Jačina zvona - znatno iznad proseka, on je glasan i snažan, a ako još i odaberete kvalitetne melodije, dolazni poziv nećete propustiti, čak i ako ste na veoma bučnom mestu poput metroa. Vibracija je prosečne jačine, ali sama jedinica je lagana, tako da se vibracija u džepu jedva oseća.

Od konkurenata modelu X2 u smislu odnosa troškova i performansi, moramo pomenuti Meizu MX4 - ovaj smart telefon je opremljen kvalitetnom kamerom, dok je interfejs Flyme više po našem ukusu. Sa druge strane, ova jedinica je i dalje znatno veća (ekran 5.5 inča), a dizajnirana je više za one kojima treba smart telefon sa velikim ekranom. Još je tu Xiaomi Mi4, takođe kineski uređaj, uporediv po veličini sa Lenovo Vibe X2. On ima bolju kamera, i postoji mogućnost negde u budućnosti da dobije prenosivi poklopac, ali Mi4 je skuplji (u verziji sa 16 GB vs 32 GB Lenovo model), ne podržava LTE i još uvek nema stabilni interfejs. Na kraju, birajući između Lenovo Vibe X2 i Xiaomi Mi4, mi bismo se zaustavili na X2.

Lenovo je proizveo uravnotežen uređaj za sve – model ima dobar ekran, kamera je prihvatljivog kvaliteta i udobna za korišćenje. Tu je i Launcher VIBE UI, kao i odlične performanse i podrška za LTE. Odvojeno, treba napomenuti zanimljiv i nekonvencionalni dizajn koji danas vredi mnogo. Neko bi mogao da kaže da nedostaje slot memorijske kartice ali ugrađenih 32 GB, će za većinu, verujemo biti više nego dovoljno. Što se tiče vremena rada, ako aktivno koristite svoj smart telefon, možda je bolje da zaobiđete ovaj uređaj je bi on mogao da vas razočara po pitanju autonomije, ali ako ste prosečan korisnik onda je ovo rešenje idealno za vas.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024