Hero 2 2014
2014. godina
6" LCD, 75.8% body
4% MT8392, Android 4.4.2 KitKat
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
3100 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Alcatel Hero 2 8030Y
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Alcatel Hero 2 8030Y. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Alcatel Hero 2 8030Y vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test Android fableta Alcatel Hero 2 8030Y

Fotografije u zatvorenom

Tehničke karakteristike

  • Android 4.4
  • MediaTek chipset 6592, osam jezgara, 2 GHz;
  • 2GB RAM-a, 16 GB ugrađene memorije (12.9 GB dostupno korisniku), memorijska kartica kapaciteta do 32 GB;
  • 13.1MP kamera sa autofokusom, LED blic, 5MP kamera sa prednje strane
  • 3100 mAh battery, while in standby mode - up to 380 hours (3G), talk time - up to 10 hours music playback - 60 hours;
  • Dijagonala ekrana 6 inča, rezolucija 1080x1920 piksela, IPS, zaštitno staklo DragonTrail;
  • NFC, BT 4.0, Wi-Fi a / b / g / n, LTE cat 4, band 1/3/7/8/20, USB 2.0 High Speed;
  • Masa - 175 grama, dimenzije - 160.5x81.6x7.9 mm.

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Punjač sa USB kablom
  • Žične stereo slušalice
  • Olovka
  • Spajalica za izvlačenje SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Prva generacija Hero modela predstavljena je tačno pre godinu dana na IFA 2013 događaju. Ovaj fablet je postao prilično interesantan uređaj u smislu cene, ali nije stekao veliku popularnost - posebno u kontekstu velikog broja konkurentskih uređaja. U 2014. Alcatel je odlučio da ne samo da igra na kartu kvalitetnih uređaja po razumnoj ceni, već da uradi ono po čemu je nekada bila poznata kompanija HTC - da stvori uređaj namenjen entuzijastima. Aluminijsko kućište, prilično velika baterija, olovka, kvalitetno kućište, slušalice uključene u prodajno pakovanje, razne maske, uključujući i one sa LED ekranom. Sve zajedno kompanija je stvorila veoma dobru ideju za uređaj. Ali najvažnije je da je on veoma brz, mada izgrađen na „starom“ MediaTek 6592 čipsetu.

Alcatel Hero

Pozicioniranje Hero 2 modela je komplikovano, jer je u pitanju pokušaj da se stvori vodeći model koji bi imao najbolje moguće karakteristike uz relativno nisku cenu, što je nerealno imajući u vidu status kompanije. Zrno zdravog razuma postoji u ovoj ideji, ali se proizvod ispostavio prilično skup za brend Alcatel. On je mnogo jeftiniji nego bilo šta što nudi slično brend HTC ili bilo koja druga kompanija u ovom segmentu, ali je skuplji od kineskih konkurenata. Međutim, ovi drugi nemaju takvo kućište, set dodatne opreme. Sve ovo vredi dodatnog novca, pri čemu je ovaj model ipak zanimljiv i uravnotežen. Pogledajmo mogućnosti uređaja.

Dizan, veličina, kontrole

Telefon je velikih dimenzija - 160.5x81.6x7.9 mm, mase 175 grama što osećate u ruci. Metal hladi dlan pri čemu osećate da je uređaj izrađen veoma kvalitetno. Takav osećaj nemate kada držite u ruci model kao što je recimo HTC One M8. HTC vodeći modeli se doživljavaju drugačije, osećaj je lepši. Ali Alcatel Hero 2 ima određeni šarm.

Poređenje sa modelom Philips i928

Sa desne strane se nalazi taster kontrolu jačine zvuka i odmah do njega on / off taster. Sa leve strane je fijoka za microSIM karticu, a sa druge strane je slot memorijske karticu. Sa zadnje strane se nalazi sočivo 13MP kamere plus LED blic.

Iznad ekrana se nalazi sočivo prednje kamere, na desnoj strani indikator događaja, kao i senzor svetlosti. Ispod ekrana su tri tastera osetljiva na dodir. Sa stanovišta izrade uređaj deluje kao monolitan. Neki ljudi ne vole teže telefone, ali oni ne kupuju uređaje koji poseduju aluminijumsko kućište.

Ekran

Ekran ima dijagonalu od 6 inča, rezolucije – 1080x1920 piksela, matrica je IPS tipa. Prekrivena je zaštitnim staklom DragonTrail, preko kojeg postoji oleofobski premaz. Ekran se prlja recimo malo brže nego kod modela Lenovo Vibe Z2 / Z2 Pro. Kvalitet slike u najnovijoj generaciji smart telefona kompanije Alcatel je uvek bio dobar, pri čemu je slika kod ovog modela takođe dobra, ali joj nedostaje malo sjaja, živosti. Ekran karakteriše dobar kontrast, ali osvetljenost je jasno smanjena pri čemu je očigledno proizvođač pokušao da ostvari duže vreme rada jednim punjenjem baterije.

Ugrađena olovka ne bi trebalo da vas zbuni. Izgleda slično kao ona kod modela Note 3, ali u pitanju je samo štapić, koji ne može precizno da pomogne za crtanje ili pisanje. Telefon nudi par aplikacija (kalkulator i beleške), gde možete da koristite olovku. U principu, može da se koristi za pop - up menije, kao kod Note 3, bez specifične aplikacije i slično. To je frustrirajuće, jer čini olovku čisto opcionom i dodatnom opremom po izboru.

Prilikom izlaganja sunčevim zracima uređaj se ponaša dobro, mada margina osvetljenosti još uvek nije dovoljna, što je prilično negativno.

Baterija

Kapacitet baterije - 3100 mAh, što je tipično za ovakve uređaje. Na primer, model Philips i928, izgrađen na istom čipsetu, ima bateriju kapaciteta 3000 mAh, i ekran dijagonale 6 inča. Proizvođač navodi vremena trajanja baterije koja su prilično dobra - do 10 sati razgovora u 3G, do 380 sati u režimu mirovanja, do 60 sati reprodukcije muzike. Reč je o rezultatima koji su potpuno isti kao što se navode i za Philips i928, mada su i ekrani slični.

Vreme kompletnog punjenja baterije uređaja je oko 3 sata. Postoji problem sa baterijom u prvoj verziji firmware-a odnosno ona može da se isprazni za 8-9 sati tokom noći, čak i ako niste koristili telefon. U novijim verzijama koje su u prodaji očigledno, problem je rešen i nismo ga više primetili. Od prijatnih detalja, napominjemo da je povećano vreme rada uređaja. Vreme video reprodukcije u HD kvalitetu uz maksimalno osvetljenje je samo 45 sati, što je veoma malo u odnosu na fablete kompanije Samsung, ali je tipično za kineske kompanije. Istovremeno tokom rada u realnim uslovima baterija uređaja će da izdrži do uveče čak i kada je uređaj podvrgnut većim opterećenjima. Za one koji nisu mnogo aktivni u korišćenju uređaja, lako ostvariv rezultat je 2 dana rada ,uz maksimalnu štednju je moguće ostvariti i 2-3 dana. Nas ovaj uređaj ipak nije impresionirano vremenom rada, koje je tipično za slične uređaje drugih kineskih proizvođača.

Menorija, RAM, hardverska platforma

Uređaj poseduje 2 GB RAM-a, kapacitet ugrađene memorije je 16 GB (12.9 GB dostupno korisniku), plus možete instalirati memorijsku karticu kapaciteta do 32 GB. Ograničenje izgleda čudno, jer su na delu jeftini načini uštede, kao i mali kapacitet podržane kartice. Pokušali smo da koristimo karticu kapaciteta 64GB, pri čemu možemo da kažemo da je ona radila, iako proizvođač ne tvrdi da uređaj podržava ovakve kartice. Karticu kapaciteta 128 GB uređaj ne može da pročita.

Uređaj koristi MediaTek 6592 čipset koji ima 8 jezgara, maksimalni radni takt 2 GHz. Ovaj čispet je poznat iz drugih uređaja, testiran je mnogo puta u okviru sintetičkih testova kao i u praksi. Po našem mišljenju, ovo nije najbolji izbor. Pogledajte rezultate testova.

Kamera

Uređaj poseduje uobičajenu 13MP kameru koja ima optički stabilizator. Njegov rad je evidentan na slikama. Primere fotografija možete videti u nastavku. Kvalitet je karakterističan za ovu vrstu proizvoda, ali se razlikuje od boljih modela prethodne sezone, ili čak početka godine. Po lepom vremenu, jedinica daje veoma dobre snimke.

Primer video klipa (MP4, 37 MB) >>>

Opcije povezivanja

Model podržava 4G, ima NFC, Wi - Fi, Bluetooth 4.0 - jednom rečju, standardni set tehnologija, bez ikakvih posebnih karakteristika.

Softverske karakteristike

U Alcatelu ne pokušavaju mnogo da promene standardni Android, ali i dalje unose svoje izmene, naročito, dodaju karakteristike koje smo mogli da vidimo u liniji Galaxy Note. Sviđa nam se ono što kompanija radi kada je reč o multitaskingu pri čemu je dostupan režim podele ekrana koji je viđen u okviru Note modela. Na početnom ekranu ikone se pojavljuju u nekoj vrsti kućice u donjem desnom uglu. To je neka vrsta widgeta, ne samo ikone. Možete da kliknete na ikonicu i otvorite mini – kućicu u kojoj se nalaze snimač, plejer i slični alati. Ideja je vrlo jednostavna i elegantna.

Sve ostalo ostaje tradicionalno - postoji program za sinhronizaciju i backup podataka. Olovka se koristi za par programa koji ne izazivaju mnogo uzbuđenja, nije baš kao kod modela Note sa njegovim mogućnostima.

U režimu multi - prozora, kao i kod Samsunga, možete da otvorite samo dve aplikacije istovremeno i radite u njima, što je drugačije nego kod originalne Note serije, ali nije baš najbolje implementirano. Na primer, tastatura tačno preklapa jedan ili oba prozora, oni ne menjaju veličinu i tako dalje. Ispostavilo se da je realizacija ovog režima trpi mnogo i kvari kvalitet rešenja.

U okviru prodanog paketa su dostupne JBL slušalice, koje su prilično dobrog kvaliteta zvuka i odlično se ponašaju kada treba da slušate muziku i radio. Kada je reč o ukupnom kvalitetu slušalica on je odličan, pri čemu skuplji modeli treće strane ne mogu da se takmiče sa ovima. Muzički plejer ima dodatni režim Hi-Fi audio, koji je vrsta ekvilajzera, koji se uključuje jednim dodirom i dopunjava zvuk MP3 fajla, vraćanjem izgubljenih frekvencija. Nešto slično postoji kod plejera i Walkman telefona kompanije Sony, pri čemu ovde treba napomenuti da tehnologija funkcioniše na sličan način. Ovaj režim nije za svakoga, ali treba reći da je muzika vrlo prijatna. Takođe budite svesni da reprodukcija muzike u ovom režimu će dovesti do veće potrošnje energije, pa baterija počinje da se prazni pred našim očima.

Ugrađeni FM radio radi samo sa slušalicama, koje imaju ulogu antene. Možete snimiti radio emisiju u memoriju, sve je prilično tipično, i nikakvih pritužbi nema.

Uređaj podržava razne kodeke za video. Prisutan je standardni plejer, ali njegova funkcionalnost nije neverovatna, pri čemu je jedina razlika u odnosu na mnoge druge uređaje mogućnost prikazivanja slike u kućici koja se kreće oko ekrana. Što se tiče ostalog, možemo preporučiti neke plejere treće strane na primer, MX Player – njegova privlačnost je u većem broju kodeka, boljoj hardverskoj podršci.

Utisci

Cena ovog modela je takva kakva se očekuje od proizvoda ove vrste. Jasno, ovaj fablet će da ostvari dobru prodaju.

U Alcatelu obećavaju da će ove godine na tržištu biti dostupna opciona oprema za ovaj model. Na primer, maske za kućišta koja su slična onima koji postoje za model Note. Reč je o maskama koje se zatvaraju kao knjiga ali tako da možete da vidite ekran uređaja.

Stekli smo utisak da Alcatel pokušava da se transformiše a način na koji je to radio HTC u prošlosti, sa fokusom na dizajn, materijale kućišta. A tu je ambivalentan osećaj - dizajn je drugačiji, kao i materijali, ali ne i tehnički aspekt uređaja. Proizvod je interesantan, ako vam treba relativno jeftin fablet, onda možete razmotriti ovaj model.

Posle mesec i po dana rada sa ovim proizvodom, možemo da kažemo da je proizvod pristojan, dobro izrađen, radi dobro, usporavanja interfejsa gotovo da nema pri čemu su male ispravke poboljšale rad ovog uređaja i njegovu stabilnost. Upoređujući ovaj model sa konkurentima, treba napomenuti da je Note 3 bez premca u ovom segmentu ponude, ali druga stvar je da ga je praktično nemoguće pronaći. Note 4 je sasvim drugačija klasa proizvoda po svojoj ceni obzirom da je mnogo skuplji. Među fabletima sa velikim ekranima možemo da pomenemo Philips i928, koji je sličan ovom modelu u smislu kvaliteta kućišta i čipsetu. Alcatel Hero 2 zvuči interesantno, pogotovo ako ga uzmete uz ugovornu obavezu jer je tada jeftiniji. Oni koji kupuju uređaj za svkaodnevnu upotrebu treba obrate pažnju na masu obzirom da je uređaj i dalje skoro 200 grama teža. Jedinica je teška, ali to je plaćanje danka metalnom kućištu. Nekoliko puta nam se desilo da jedinica ispadne, ali nije se dogodilo ništa.

Od starih ali zanimljivih modela možemo napomenuti Sony Xperia Z Ultra, koji ima čak veći ekran od 6.4 inča. U stilu kompanije Sony, ovaj model nudi zaštitu od prskanja vode, što u svakom smislu čini model produktivnim i prijatnim uređajem.

Sigurni smo da će Hero 2 biti veoma privlačan proizvod, iako je previše konkurencije u ovom segmentu. Ali za Alcatel je ovo definitivno veliki korak napred sa stanovišta uređaja, korišćenih materijala. U budućnosti, kompanija će napraviti i druge uređaje u istom stilu, što nije loše. Kao najava za buduće modele, on izgleda odlično, i kao sredstvo za svakodnevnu upotrebu.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024