MX4 Pro 2014
2014. godina
5.5" LCD, 73.7% body
7% 5430 Octa, Android 4.4.4 KitKat
RAM 3 GB, INT 16GB, EXT nema
3350 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 21MP
Test mobilni telefon Meizu MX4 Pro
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Meizu MX4 Pro. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Meizu MX4 Pro vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled - poređenje modela Meizu MX4 i MX4 Pro

Fotografije u zatvorenom

Karakteristike

  • Klasa: smart telefon
  • Materijal: plastika, staklo i metal
  • Operativni sistem: Google Android 4.4.4
  • Mreže: GSM / WCDMA / 4G LTE
  • Procesor: 8 jezgara, Samsung Exynos 5430
  • Sistemska memorija: 3 GB
  • Memorija za skladištenje: 16/32/64 GB
  • Interfejsi: Wi-Fi (b / g / n / ac), Bluetooth 4.0 HID, priključak microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak
  • Ekran: kapacitivni, IPS 5.5 inča sa rezolucijom od 2560x1536 piksela
  • Kamera: 20.7MP Sony Exmor RS + 5 MP OmniVision OV5693, dvosturki blic
  • Navigacija: GPS + GLONASS
  • Dodaci: akcelerometar, snezor blizine i ambijentalnog osvetljenja
  • Baterija: ukloniva, kapacitet 3350 mAh
  • Dimenzije: 150x77x9mm
  • Masa: 158 g

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • UBS-kabl
  • AC adapter

Uvod

Prošla godina bila je bogata raznim vrstama događaja u IT industriji, kompanije su predstavljale različite uređaje, a jedna od njih čak je uspela da pokaže dva glavna modela smart telefona sa razmakom od nekoliko meseci. Govorimo o proizvodima kompanije Meizu - MX4 i MX4 Pro.

Prvi uređaj je prikazan javnosti 2. septembra, a drugi 19 novembra. Oba događaja su održana u Pekingu, glavnom gradu Kine.

MX4 i MX4 Pro iako se međusobno razlikuju po nekim detaljima, kao celina su slični. Stoga, ovaj materijal će biti pregled - poređenje dva prilično zanimljiva smart telefona.

Pre nego što počnete da se upoznajete sa uređajima predložićemo da se podsetite kako je krenula kompanija Meizu.

Dizajn, veličina, kontrole

Uprkos činjenici da je kompanija Meizu bila fokusirana prvo na modele sa mehaničkim tasterima pravougaonog oblika sa zaobljenim uglovima, moramo da pomenemo model M9, koji je bio sličan modelima Samsung Galaxy S ili Galaxy S2. Međutim, istine radi treba napomenuti da su se Galaxy S i Meizu M9 pojavili u otprilike isto vreme, koliko znamo.

Ono što moramo da napomenemo je da MX4 Pro podseća na prve uređaje Galaxy linije južnokorejske kompanije. Ne znamo za vas, ali volimo ovo poređenje jer smo na neki način bili ljubitelji Galaxy S2, Galaxy Note, Galaxy Note 2 i Note 3. Od druge verzije Galaxy S telefoni su prestali da nam se sviđaju, ne samo spolja već i njihov unutrašnji sadržaj, mislimo na korisnički interfejs TouchWiz. Ali danas se ne radi o Samsung uređajima.

Forma MX4 Pro ostala je nepromenjena u odnosu na MX4: kose ivice, gladak prelazak sa krajeva ka zadnjoj strani. Dimenzije Pro verzije su 150x77x9 mm, a težak je 158 grama, dok osnovni model ima dimenzije 144x75x8,9 mm i teži 147 grama. Najinteresantnije je da i pre nego što smo utvrdili dimenzije i masu dva modela jasno je bio da je MX4 Pro znatno deblji od MX4, jer uređaji u ruci stoje sasvim drugačije. Stariji model se oseća čvršći i glomazan komad metala, dok je mlađi model - tanak, elegantan i jednostavan. Model Pro, po našem subjektivnom mišljenju, je brutalniji, možemo reći da se više muški model nego MX4. Ako nas pitate koji od ova dva uređaja je više pogodan za korišćenje u svakodnevnom životu (ovde ne mislimo na sedenje u kancelariji, već na aktivno kretanje po gradu - javni prevoz, metro i tako dalje), samouvereno ćemo odgovoriti da je to Meizu MX4. I pored svega toga, MX4 Pro Izgleda mi mnogo bolje, verovatno zbog upotrebe mehaničkog tastera kojim nas je podsetio na stare Samsung Galaxy modele.

Uzgred, MX4 Pro nema samo mehanički taster već i senzor otisak prsta, ekran zaštićen kristalom safira, okvir od nerđajućeg čelika pri čemu senzor otiska prsta prepoznaje vaš otisak za pola sekunde i pod bilo kojim uglom. Rezolucija skenera - 508 piksela po inču.

Čip koji se ugrađuje u ovaj model je, po našem mišljenju originalan, ali ako kompanije kao što su Apple, Samsung, HTC, Huawei i drugi su ugradili u svoje modele takvu opciju i Meizu mora da prati trend u 2014. Ne mislimo da će ove godine skener otiska prsta ipak da bude u svakom smart telefonu.

Podešavanje senzora je jednostavno: načinite nekoliko snimaka svog prsta i možete da pomoću ove opcije otključavate ekran. Osim toga, možete pristupiti i bilo kojem sadržaju u sistemu Flyme. I lako pristupiti svim aplikacijama koje su prethodno blokirane.

Neke informacije i sigurnosnom skeneru od zvaničnih izvora:

U memoriju uređaja se upisuje samo funkcija šifre otiska prsta i nikakvi drugi detalji. U vreme prenosa podataka šifra funkcije je enkriptovana pomoću algoritma za enkriptovanje Tiny Encryption Algorithm (TEA), a za uskladištene podatke u memoriji uređaja koristi se algoritam AES 128. Algoritam dešifrovanja je takođe enkriptovan po ekskluzivnom GOODIX tehnologijom.

Aplikacije trećih strana moraju da dobiju odobrenje i potpis od Meizu, da koriste njihov API. Zaštićena zona pruža samo ishod aplikacije. Aplikacije neće moći da prime šifrovani kod funkcije informacije čak i nakon što će biti proverene. Tako, ni pod kojim uslovima vaši otisci ne mogu se kopirati ili se preuzeti aplikacije treće strane.

Pored funkcije TouchID, pa hajde da ga tako nazovemo, taster deluje tako da nudi ishod akcije na glavnom ekranu i ima funkciju tastera „Back“. Ako je prva opcija jasna - pritisnete i pustite taster (mada je taster vrlo čvrst, pa pritiskanje može ponekad da bude neprijatno), onda smo sa drugom opcijom imali nekih problema. U pitanju je kapacitivni senzor, i kako radi je jasno: ponekad je dovoljan lagani dodir, ponekad morate malo da jače pritisnete. Da biste zaključali ekran, treba samo da dodirnite senzor i pritisnete taster. Po pravilu, nije baš zgodno da to uradite, jer često držite uređaj tako da možete samo da dodirnete taster vrhom palca, a senzor detektuje otisak dosta nezgodno.

Uzgred, kada povežite telefon sa računarom, nećete dobiti pristup datotekama dok ne priložite jedan od prstiju da ih uređaj prepozna!

U okviru modela MX4 je mnogo lakše: postoji mali okrugli taster osetljiv na dodir koji savršeno ispunjava zadatak.

Na prodaju će biti Pro verzija u tri boje: boja srebra (rekli bismo da je ova boja bliža svetlo sivoj), bela i boja zlata. Slično važi i za MX4, samo je njegova siva malo tamnija.

Oba modela koriste zaštitno staklo Corning Gorilla Glass treće generacije. Ako je pojava treće verzije Gorilla Glass na MX4 jasna (uređaj se prodaje duže vreme), kod MX4 Pro bismo voleli da vidimo Gorilla Glass 4. Međutim, čini nam se da razlike nema.

Kvalitet izrade ne izazivan ikakve probleme. Sve je u redu, nema škriputavih zvukova niti poemranja delova.

Položaj tastera i priključaka kod Meizu MX4 Pro je sličan onom kod MX4. Taster za uključivanje je kod Pro verzije, na žalost, takođe na gornjem kraju, uprkos povećanoj veličini uređaja.

Kvalitet prenosa glasa kroz slušalicu je otprilike isti, u svakom slučaju, slušajući je primetiti razliku izuzetno teško. Možda MX4 Pro zvuči malo dosadno i sa snažnijim basom, ali je i glas i dalje veoma jasan i glasan. Vibracija kod modela MX4 Pro je identična onoj kod MX4. Takođe melodije zvona se podjednako dobro čuju i sa MX4 Pro, kao i sa normalnom verzijom smart telefona.

Zadnji poklopac kod oba modela se može ukloniti samo da bi mogli da instalirate standardnu SIM karticu MicroSIM. Razlika vredna pomena - prisustvo antene u Pro- verziji Meizu modela za instaliranje NFC čipa.

Da sumiramo, vredi ponoviti da MX4 Pro izgleda bolje, ali za korišćenje u svakodnevnom životu jednostavno mnogo kompaktniji MX4 je lakši. Naravno, ovo je naš subjektivni utisak.

Meizu MX4 Pro i MX4

Meizu MX4 Pro i Sony Xperia Z3

Ekran

Veličina ekrana Meizu MX4 Pro je 5.5 inča. Podsećamo da je dijagonala ekrana modela MX4 - 5,36inča, kod modela MX3 bila je 5.1 inča. Odnos stranica je običan - 15:9.

Fizička veličina ekrana – 71x120 mm ( kod MX4 je 70x117mm ). Okvir levo i desno je - 2,6 mm na vrhu i na dnu - 15mm (kod MX4 - 14 mm).

Rezolucija ekrana je 2560x1536 piksela (kod MX4 – 1152x1920 piksela), gustina - 546 piksela po inču (kod MX4 - 418 PPI ). Matrica IPS (OGS - bez vazdušnog međuprostora) je napravljena od strane kompanije Nega. Tehnologija Panel Self Refresh (PSR) omogućava vam da uređaj troši manje energije kada se prikazuju informacije na ekranu u poređenju sa MX4.

Parametar Meizu MX4 Pro Meizu MX4
Maksimalna jačina osvetljenja bele boje (cd / m2) 480 409
Minimalna jačina osvetljenja bele boje (cd / m2) 1.8 1.4
Maksimalna jačina osvetljenja crne boje (cd / m2) 0.38 0.44
Kontrast 1261: 1 930: 1

Naravno, naši rezultati mogu se razlikovati od onih koji su navedeni na zvaničnom sajtu.

Prosečna gama boja je 2.2. Sudeći po nivou RGB, plava boja dominira u odnosu na zelenu i crvenu. Temperatura boje povećanjem ili smanjenjem osvetljenosti matrice ostaje praktično nepromenjena na 8200K. Ako govorimo o dijagramu CIE, onda kao što vidite, gama boja je identična sRGB.

Ako uporedimo fotografije i ekrane MX4 Pro i MX4, onda zasićenje boja je više kod MX4 Pro, uglovi gledanja su takođe viši na MX4 Pro, međutim na Pro verziji kada iskosite uređaj pojavljuje se malo žute i ljubičaste. Slika na MX4 praktično se ne menja.

Ekrani modela Meizu MX4 Pro i MX4 (desno)

Anti-glare svojstva su viša kod modela MX4 Pro.

Zaključak: Ekran Meizu MX4 Pro modela u većini slučajeva se ponaša bolje. Smatramo da na to ne bi trebalo obraćati pažnju, jer za ljudsko oko 400 PPI i 500 PPI praktično je nemoguće razlikovati.

Baterija

Meizu MX4 Pro koristi bateriju kapaciteta 3350 mAh (razvijenu u saradnji sa kompanijama Sony, Samsung i ATL), a Meizu MX4 - 3100 mAh (Sony).

Iz zvaničnih izvora vezano za bateriju Pro verzije:

„Zbog toga što koristimo tehnologiju za uštedu energije za 2K ekrane, baterija kapaciteta 3350mAh u MX4 Pro nudi više od petnaest dana korišćenja čak u 4G LTE!“ navodi kompanija./p>

Ne znamo šta je Meizu radio sa baterijom i koje tehnologije optimizacije potrošnje energije je koristio za MX4, ali u poređenju sa MX4 Pro jedinica radi mnogo duže. Možda čak i duplo.

  • Reprodukcija 1080p videa (MKV) pri maksimalnoj jačini osvetljenja i zvuku preko slušalica - oko 9 časova (6 časova MX4)
  • Pretraživanje preko WiFi - oko 28 časova (oko 18 časova MX4)
  • Pretraživanje preko 4G - oko 12-14 časova (oko 10 časova MX4)
  • Ukupno prosečno vreme rada uređaja (4G, calls, sms, email, twitter) - oko 27 časova 3.5 časova rada ekrana (20 časova, oko 2.5 časa ekrana na MX4).

Opcije povezivanja

Glavna stvar koju treba je napomenuti u ovom odeljku – podrška za 4G (TD-LTE / FDD - LTE / TD - SWCDMA / VCDMA / GSM) mreže. Možete ručno vršiti prebacivanje između 2G / 3G / 4G.

  • GSM 850/900/1800 / 1900MHz
  • HSDPA 850/900/1900 / 2100MGts
  • LTE 1800/2100 / 2600MGts

Postoji dual - band Wi-Fi (2,4 GHz i 5 GHz) standard i to ne samo / b / n, već i ac, Bluetooth verzija je 4.0 sa podrškom za BLE.

USB OnTheGo funkcija ne radi, uređaje treće strane (kao što su flash diskovi) nije moguće priključiti na USB. Za razliku od MX4, MX4 Pro ima NFC čip.

Sa GPS i GLONASS nismo imali nikakvih problema ( dostupan je čak i kineski Beidou - satelitski navigacioni sistem).

Memorija i memorijska kartica

Telefon Meizu MX4 ima 3 GB a dual-channel RAM LPDDR3 memorije dok MX4 ima malo manje - 2 GB ( LPDDR3 933 MHz), ali je to dovoljno da nema apsolutno nikakvih problema.

16/32/64 GB interne memorije u zavisnosti od modela je dostupno u okviru MX4 Pro.

Kamera

Kako Meizu MX4 Pro koristi isti modul kamere kao i MX4, nema potrebe opisati detaljnije razlike jer su one minimalne. Sve će zavisiti od verzije firmware-a MX4 Pro i MX4. Pogledajte test modela MX4 za detaljne informacije o glavnoj kameri.

Prednje kamere se veoma razlikuju: u Pro verziji se koristi modul OmniVision OV5693, i Sony - Exmor R Nažalost, detaljan opis OV5693 nismo mogli naći, dakle, samo ono što postoji na zvaničnom sajtu kompanije Meizu :

  • 5 MP, OmniVision OV5693
  • Sočivo sa četiri elementa
  • Plavi optički filter
  • Otvor blende F / 2.2
  • Sočivo širokog ugla 84.4 °
  • Prisutne tehnologije Face After Effects i FotoNation za naunaprđenje selfi snimaka

Meizu MX4 Pro desno

Ispod - poređenje prednjih kamera (MX4 Pro desno)

Naravno, modul MX4 Pro se ponaša bolje u pogledu detalja i kvaliteta optike, kao i širem uglu – jednostavno u kadar staje više informacija, istina postoji i dodatna iskrivljenost (standardno situacija sa širokougaonim sočivima).

Što se tiče videa, oba uređaja snimaju 4K video. Algoritmi za kompresiju podataka su različiti, kao i kodeci: MX4 enkdoira video u HEVC a MX4 Pro u više popularan AVC. Zato sa MX4 možete uploadovati video na YouTube bez konverzije, dok opet, nažalost, ne možete preuzeti video zapise sa Pro verzijom.

Više nam se svideo video koji snima model MX4 Pro. Nudi jasniju sliku, manje zamućenu, bolji balans bele boje, tačnu geometriju. Zvuk je isti na uvo, ali malo niži bitrate je kod modela Pro.

Meizu MX4 Pro desno

Interfejs

Karakteristike videa

  • Format: MP4
  • Video kodek: AVC, 35 Mbit / s
  • Rezolucija: 3840 x 2160, 30 f / s (or 24 fps noću)
  • Audio kodek: AAC, 96Kbps
  • Kanali: 1 kanal, 16kHz

Primer fotografija

Primer fotografija sa prednje kamere

Performanse i softverska platforma

Ako je Meizu za MX4 dao prednost moćnom osmojezgarnom - MediaTek MT6595, onda MX4 Pro koristi ništa manje produktivan 8-core Samsung Exynos 5430.

Čipset je predstavljen krajem prošle godine. Uz najavu Samsung Galaxy Alpha modela kompanija je pokazala svoj 20 nm procesor, koji je dobio ime Exynos 5 Octa 5430 - prvi singe crystal sistem, proizveden korišćenjem 20nm High-K metal gate procesa. Najavljeno je smanjenje potrošnje energije za 25 % u odnosu na SoC, kreiran u 28nm procesu.

Karakteristike 5430 čipseta su: ARMv7, quad core Cortex - A15 ( 1.8 GHz ) + quad core Cortex - A7 (1.3 GHz arhitektura big.LITTLE ), grafika ARM Mali - T628 MP6 (do 600 MHz po jezgru). Podrška za HMP (Heterogena Multi - obrada ) sugeriše mogućnost da svih osam jezgara rade istovremeno.

Poređenje performansi korišćenjem sintetičkih testova:

Aplikacija Meizu MX4 Pro Meizu MX4
Quadrant Standart 10161 16553
> GeekBench3 971/3311 1211/3874
> 3Dmark 18357 (teskture, ali bagovite) 3513

Generalno, MX4 Pro je malo „pametniji“ od MX4, što je uglavnom primetno pri brzinama renederovanja i obradu animacija u memoriji – programi se otvaraju bez kočenja.

Kod MX4 Pro sve igre su radile bez problema. Na MX4 smo imali problema sa GTA SA.

Smart telefon Meizu MX4 radi na Android operativnim sistemom verziji 4.4.4. Koristi vlasnički korisnički interfejs Flyme OS. U ovom trenutku (barem na našem uređaju) je dostupna verzija 4.1.1.11.

U okviru MX4 modelak orišćen je Android verzija 4.4.2 i verzija Flyme - 4.0.4.2l.

Multimedija

Muzički plejer se nije promenio, ali za razliku od Meizu MX4, MX4 Pro poseduje procesor SABRE ESS Technology ES9018K2M koji koristi 32-bitnu dvo-kanalnu digitalnu konverziju u analogni signal za mobilne uređaje.

Znate, u takvim slučajevima, presudnu ulogu imaju psihološke komponente : čim kažete da u određenom uređaju se koristi specijalni muzički čip, onda ćete odmah naglasiti korisnicima da zvuk karakteriše stvarno dobar kvalitet. U ovom slučaju, sve je tačno. Iskreno, ne možemo da kažemo da smo bili zapanjeni zvukom koji je otprilike isti kao kod Meizu MX4 ili Meizu MX3 modela. Razliku možete uhvatiti tek nakon slušanja mnogo muzike različitim slušalicama.

Na primer, nama se sviđaju muzičke mogućnosti gotovo svih uređaja sa Android platformom koje smo testirali u poslednje dve godine. Pre - da, bilo je moguće napraviti jasnu razliku između dobrog i lošeg zvuka, sada - ne.

Zvučnik ima veoma veliki obim. Zvuk je jasan, kao i bas. Kada uporedite MX4, zatim pređete na Pro verziju preko zvučnika, voleli bismo da je zvuk malo jači.

Prisutan je radio u okviru modela.

Sa videom, sve je jasno: video je dobar u svim formatima i u svim rezolucijama.

Zaključak

Kvalitet komunikacije oba modela je podjednako savršen i prilikom testiranja nismo imali nikakvih problema niti grešaka.

U pregledu prilikom poređenja želimo da navedemo pozitivne i negativne aspekte uređaja.

Meizu MX4 Pro Meizu MX4
Prednosti Izgled

Bolji ekran (osvetljenost, kontrast, rezolucija)

Veća količina RAM-a

Senzor otiska prsta

Bolja prednja kamera

Bolje performanse u igrama

Glatkiji rad interfejsa

Odlična ušteda energije

Kvalitetn zvuk
Zgodniji za rad usled manjih dimenzija, bolje stoji u ruci, lakši je

Bolje ponašanje ekrana pod određenim uglovima - nema ljubičaste i žute nijanse

Razumnija cena
Nedostaci Suviše je masivan

Velike dimenzije

Nije baš zgodan mehanički taster/senzor

Loša prednja kamera (kvalitet, manje široki ugao)

Ponekad se pojalvjuju problemi u igrama (GTA SA)

Ako posmatramo samo Meizu MX4 Pro, ovaj model mora biti uspešan. Ima sve što biste mogli poželeti, dobro, osim što bi recimo voleli da kamera ima stabilizator.

Kao konkurenta ćemo razmotriti LG G3. A zašto ne? On takođe ima ekrane visoke rezolucije, odličnu kameru sa optičkim stabilizatorom, odlične muzičke mogućnosti, dobro trajanje baterije i prijatan izgled. Glavna stvar nije previše skup.

Smart telefon Samsung Galaxy Note 4 nema smisla razmatrati, cena mu je mnogo viša.

Tu je i Lenovo VIBE Z2 Pro. On ima ogroman ekran rezolucije qHD, kameru 16 megapiksela, LTE, bateriju kapaciteta 4000 mAh.

Možemo čekati i model Xiaomi Mi Note Pro. Ono što nas privlači su parametri ovog modela LTE - CAT 9, 5.7 - inčni ekran sa rezolucijom 2560x1440 piksela, Snapdragon 810 čipset, 4 GB RAM memorije, muzički čip, masa od 160 grama i debljina od samo 7 mm.

U svakom slučaju, MX4 Pro u odnosu na konkurneciju izgleda dobro.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024