Lumia 435 Dual SIM2015
2015. godina
4" LCD, 59.6% body
2% 200, Microsoft Windows 10
RAM 1 GB, INT 8GB, EXT nema
1560 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 2MP
Test mobilni telefon Microsoft Lumia 435 Dual
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Microsoft Lumia 435 Dual. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Microsoft Lumia 435 Dual vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Test smart telefona Microsoft Lumia 435 DS (RM-1069)

Fotografije modela Lumia 435 DS

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Li-Ion baterija kapaciteta 1560 mAh
  • Punjač
  • Uputstvo za upotrebu

Tehničke karakteristike

  • Windows Phone 8.1 GDR1 / Update 1 / Lumia Denim
  • Jedan radio, dve microSIM-kartice
  • 4 inčni ekran, 540x960 piksela, 233 piksela po kvadrantom inču, do 16 miliona boja
  • Prednja kamera VGA, glavna kamera 2MP, LED blic (maksimalna video rezolucija - 848x480 piksela)
  • RAM 1 GB , količina ugrađene memorije je 8GB, 2.7GB dostupno korisniku, memorijska kartica do 128 GB
  • Qualcomm Snapdragon 200 čipset, 2 jezgra radnog takta do 1.2 GHz
  • Baterija Li-Ion kapaciteta 1560 mAh, vreme razgovora do 20.9/11.7 časova (2G / 3G), reprodukcija muzike do 64 časa, video reprodukcija 6.6 časova, korišćenje WiFi do 9.4 časova.
  • FM-radio
  • 2G / 3G
  • Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 b / g / n, USB 2.0
  • Dimenzije - 118.1x64.7x11.7 mm, masa - 134 grama

Pozicioniranje

Microsoft je kupio mobilno poslovanje kompanije Nokia, a sada na svim uređajima stavlja ime korporacije, dok se Nokia koristi se samo da pogura jeftine uređaje. Windows Phone platforma nije doživela uspeh koji je Microsoft očekivao, naročito kada je reč o skupljim uređajima. Obzirom na to Nokia / Microsoft su u borbi za tržišni udeo odlučili da uređaje za nezahtevne korisnike prodaju ispod cene, to im je obezbedio uspeh bez presedana na nekim tržištima. Na primer, u SAD možete kupiti model Lumia 521 bez ugovora (SIM Free) jako jeftino. Ništa slično kako po pitanju karakteristika a ni cene u SAD se ne može naći.

Niske cene su dovele do toga da u strukturi prodaje kompanije su modeli Lumia 520/521 u svoje najbolje vreme činili gotovo polovinu prodaje, dok je sada njihov udeo je smanjen na četvrtinu.

Jeftini Nokia/Microsoft uređaji su dostupni u prodaji od aprila 2013. godine što znači da skoro dve godine su u pitanju uspešni uređaji ako zatvorimo oči pred činjenicom da se prodaju ispod cene. Za Microsoft, potrebno je podržati prodaju po svaku cenu, pa ne preostaje ništa, sem da se nastavi linija jeftinih modela. Vodeći Windows Phone nisu traženi, njihova prodaja je slaba. Globalno Windows Phone gubi udeo na tržištu, on je pao ispod 3 odsto i nastavlja da opada. Cene modela Lumia 435 i Lumia 532 u Evropi su takve da su oni u teoriji najjeftiniji uređaji nove generacije uređaja. Ali u isto vreme model 435 je pojednostavljena verzija jedinice 520, 5MP kamera je zamenjena 2MP kamerom bez autofokusa, plastika je jeftinija. Međutim, ovaj model poseduje dve SIM-kartice i 1 GB RAM-a umesto 512 MB. Veličina ekrana, baterije i drugi parametri su slični. Mislimo da Lumia 435 može postati veoma dugovečan uređaj, imajući u vidu da je prvobitno dizajniran da zameni Lumia 520 model i postane dugovečan. To znači da će se uskoro prodavati po zaista, zaista povoljnoj ceni, ali i to je bolje za Microsoft nego nikako.

Iz perspektive kupca, ovaj model se može smatrati kao klasičan Windows Phone uređaj odnosno uređaj za pozivanje u različitim svetlim bojama. Po ceni po kojoj se prodaje ovaj model nije najjeftiniji dostupni na tržištu uređaj sa ekranom osetljivim na dodir obzirom da preko operatera mogu da se nađu jeftiniji uređaji, ali oni su bazirani na Androidu. Sa druge strane, kupci u ovom segmentu nisu mnogo izbirljivi i prodaja Windows Phone uređaja je to jasno dokazala. Lumia 435 model će imati visoku prodaju u liniji Lumia, ali u odnosu na svoj tržišni segment biće nevidljiv igrač.

Dizajn, veličina, kontrole

Nokia je uvek imala dobre modele za nezahtevne korisnike, kvalitetnu izradu, svetle boje. Ova jedinica nije izuzetak – kućište karakteriše najjeftinija ali svetla plastika i visok kvalitet izrade. Dostupan je u četiri boje (narandžasta, bela, crna i zelena), ali možete da nabavite panele i drugih boja.

Dimenzije telefona - 118.1x64.7x11.7 mm, težina - 134 grama. U ruci uređaj lepo stoji, ali je malo deblji u odnosu na savremene uređaje. Za nezahtevne korisnike to nije problem, obzirom da je uređaj u obliku koji se smatra normalnim. Na primer, kompanija je Lumia 535 model pokušala da načini vizuelno suptilnijim i to je uspela. Ali cena ove jedinice je značajno veća.

Microsoft Lumia 535

Sa desne strane se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka i taster za uključivanje. MicroUSB konektor se nalazi na donjem kraju, na vrhu - 3.5mm priključak za slušalice ili handsfree. Zvučnik je na zadnjem panelu, gde se nalazi i sočivo 2MP kamere. LED blic kod ovog uređaja nije dostupan, kao ni baterijska lampa, što je za segment jeftinih uređaja prilično negativno. Obzirom da je ekran male rezolucije, korisnički interfejs donosi tri tastera koji su uvek vidljivi.

Poređenje sa modelom Microsoft Lumia 535

Otvaranje telefona je vrlo lako, ali izrada je dobra, pa samim tim nema zazora, niti je poklopac zadnje strane labav. Ispod baterije je slot memorijske kartice kao i dva slota za microSIM-karticu (jedan radio).

Matirana plastika će nakon nekog vremena će dovesti do toga da se oguli pa će uglovi uređaja da budu sjajni. Videli smo to kod mnogih uređaja koje karakteriše sličan kvalitet plastike. Suština je da je izrada odlična, očekivani kvalitet, nema iznenađenja.

Ekran

Za jeftine modele Nokia već nekoliko godina koriste isti matricu - 4 inča, 480x800 piksela (233 dpi). Mali ekran se mnogim ljudima ne sviđa, možete gledati video, ali to nije naročito zabavno zbog dijagonale, a ne zbog rezolucije. Za razliku od modela Lumia 520, ovo nije isti ekran koji je bio u prvim modelima. Dizajneri su bili kreativni sa nivoom osvetljenja (tri nivoa - nizak, srednji i visoki - plus automatski), poboljšan je algoritam za automatsko pozadinsko osvetljenje, postao je adekvatniji. Postoji senzor blizine pa se ekran isključi kada mu se približite. Ali najvažnije, na suncu, ali i u sobi slika postaje življa. Kompanija navodi da je ovo ostvarila u kombinaciji sa tehnologijom zasićenja. Upoređujući ekran sa modelima u ovom opsegu cena, predstavljenim danas, napominjemo da je na istom nivou ili inferioran.

Kao što znate, ekran na suncu je još uvek čitljiv, ali je neophodno uložiti napor. Ponekad ekran nije funkcionisao i to je isti problem koji je postojao kod modela Lumia 535. Kompanija je priznala postojanje ovog problema i već objavila drugi update, koji ispravlja greške. Činjenica da je ovo softverska greška, što nam daje nadu da će i ovde da usledi brza popravka.

Oleofobski sloj je prosečnog kvaliteta, otisci prstiju ostaju na ekranu, i ima ih mnogo.

Baterija

Kapacitet baterije je 1560 mAh, (BV-4J) i ona je u stanju, prema navodima proizvođača, da obezbedi do 20.9 sati razgovora u 2G, 11 sati u 3G, kao i vreme u pasivnom režimu od 21 dan. Maksimalno vreme reprodukcije muzike je do 64 sata, video sadržaja - do 6.6 sati, uz internet konekciju preko WiFi - do 9.4 sati.

Na primer, sasvim je ostvarivo dva dana rada uz sinhronizaciju pošte (skoro svaki sat ), uz minimalnu upotrebu ostalih funkcija - 15 minuta razgovora, desetak SMS-ova.

Sa instaliranom SIM karticom, u odsustvu sinhronizacije, ili bilo kakve aktivnosti, uređaj troši energiju baterije po stopi od oko 4,5 odsto po satu. Kao što možete da zamislite, kada koristite telefon, ova stopa se povećava.

Uz veoma aktivno korišćenje, baterija ovog uređaja će trajati samo jedan dan, od jutra do večeri. Ako vam je potreban uređaj za pozive i SMS poruke, onda ovaj će ovaj model ponuditi sasvim dobro vreme rada, ali po visokoj ceni. Puno vreme punjenja je oko 2 sata. Interesantno je da većina Lumia modela nudi slične karakteristike vremena rada, očigledno je da je kompanija dobro uravnotežila uređaj.

Memorija, memorijske kartice, hardverska platforma i performanse

Ugrađena memorija je kapaciteta 8GB od čega na raspolaganju vam je oko 3.7GB. Memorijska kartica je podržana u kapacitetima do 128GB. Preko cloud servisa OneDrive korisnik dobija 15GB prostora.

Količina RAM-a je 1GB, što je sasvim dovoljno za bilo koju aplikaciju ili igru koje postoje danas za Windows Phone.

U okviru ovog modela je iskorišćen Qualcomm Snapdragon 200 dual core procesor koji ima radni takt od 1.2GHz po jezgru. Nemamo primedbi o tome kako ovaj uređaj radi - sve je na dobrom nivou, bez zastajanja.

Ljubitelji sintetičkih testova mogu da procene rezultate za ovaj model ispod.

Kamera

Uređaj karakteriše 2MP kamera sa fiksnim fokusom, veoma laka za fotografisanje, niskog kvaliteta. Po sunčanom danu slike su prilično dobre. U podešavanjima videa je moguće podesiti filtriranje zvukova na različitim frekvencijama, koji, u teoriji nudi da recimo odsečete zvuk motora. Interesantno podešavanje, ali obzirom da je maksimalna rezolucija videa 848x480 piksela (30 frejmova u sekundi), je prilično beskorisna.

Softver - Windows Phone 8.1

Još jedan model koji radi na Windows Phone 8.1. Nažalost, set promena u poređenju sa verzijom 8 je sasvim beznačajan, one su kozmetičke prirode i globalno ne utiču na percepciju platforme. Rad na greškama i nedostacima, je veoma loše urađen. Inovacije sistema su detaljno opisane u pregledu Windows Phone 8.1 operativnog sistema, pa ne vidimo razlog da se ponavljamo - sve je standardno.

Takođe postoji update u direktnoj vezi sa GDR1, koji se fokusira na najosnovnije. Popravljena je greška u Network Time Protocol, pa će sada u teoriji, vreme biti pravilno prikazano u svim scenarijima upotrebe. Nepravilno podešavanje vremena dovodi do greške u ažuriranju sistema, učitavanju programa koji rade.

Direktorijumi na ekranu sa pločicama se zovu Live Folders (izvorno ih je stvorila Nokia, a sada su deo sistema). Prevlačenjem jedne ikone na drugu vidimo da je ona sada smeštena u direktorijum. Animacija pokazuje kako da promenite ikonice aplikacija koje su u direktorijum. Ovo je lakše nego što je bilo ranije, barem vam omogućava da se oslobodite beskrajne liste na ekranu. Direktorijumi se sada kopiraju u arhivsku kopiju, koja može biti povraćena na drugom uređaju.

Drum roll - u listi SMS poruka imate priliku da alocirate pojedine poruke od pretplatnika i uklonite ih, ne sve, već samo odabrane, a one takođe mogu biti prosleđene. Isto se može uraditi u vašoj listi kontakata i prethodnih poziva, odnosno možete da izaberete pojedinačne unose i obrišete ih.

Dodatak Batery Saver može da se postavi kao pločica na glavnom ekranu i što je najvažnije - sada ikona ove aplikacije pokazuje trenutnu napunjenost baterije u realnom vremenu Čitajući opis ove karakteristike ispada da ova funkcija se koristi da pokaže status baterije u nekom trenutku, i samo za ažuriranje realne situaciju.

Cortana glasovni asistent sada se može aktivirati glasom, ne morate da pritiskate tastere.

Utisci

U pogledu kvaliteta glasa tokom poziva u pitanju je standardno rešenje kompanije Nokia - nije loše, ali nije dobro. Uređaj koristi jedan mikrofon. Vibracija je loša, garantovano ćete da je propustite.

Ovo je najjeftiniji Lumia telefon. Po našem mišljenju, potrebno je razmotriti model 532, jer poseduje bolju kameru, i sve druge karakteristike nego kod modela 435.

Ovaj uređaj nije interesantan sa stanovišta tržišta. Za istu cenu možete naći na desetine Android smart telefona sa boljim karakteristikama i performansama. Na primer, možete da kupite Phablet Megafon Login +, koji nudi 5.5-inčni ekran i odlične performanse za svoju klasu. Ali inače, ovaj model je prilično inferioran u odnosu na Android smart telefone. Najjeftiniji Windows Phone telefon automatski ne znači najjeftiniji smart telefon na tržištu. Ukratko, model nije baš zanimljiv, kupiće ga pre svega poštovaoci Windows Phone ili oni koje prodavci ubede da kupe ovaj uređaj.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024