P90 2014
2014. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon Lenovo P90
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Lenovo P90. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Lenovo P90 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Pregled Android smart telefona Lenovo P90

Fotografije u zatvorenom

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Punjač sa USB kablom
  • Žične slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Tehničke karakteristike

  • Android 4.4.4
  • Čipset Intel Atom Z3560, 4 jezgra do 1.86 GHz po jezgru, 64-bit grafika koprocesor Intel-Power VR Serija 6
  • 2 GB RAM-a, 32 GB interne memorije, ne postoji slot memorijske kartice
  • microSIM
  • Ekran, IPS, 5.5 inča, 1920x1080 piksela, do pet isotvremenih pritisaka, 400 dpi
  • Ugrađena Li-Polbaterija kapaciteta 4000 mAh
  • Glavna kamera 13 MP sa LED blicem, prednja 5MP
  • LTE cat. 4 (4G prenos glasa nije podržan), LTE Band 1/3/7/20, 3G, Wi-Fi 802.11 b / g / n / ac, Bluetooth 4.1, USB 2.0
  • Dimenzije - 150x77.4x8.5 mm, masa - 156 grama
  • Tri boje kućišta - bela, crvena, crna

Pozicioniranje

Glavni partner kompanije Intel već mnogo godina je kompanija Lenovo, koja koristi procesore ove kompanije i ugrađuje ih u laptop i desktop računare, što znači da dve kompanije imaju strateški interes saradnje jedne sa drugom. Poznato je da je Intel kasnio na tržištu mobilnih rešenja, pa nijedna od velikih kompanija koje proizvode mobilne uređaje nije pokušavala da proizvede uređaje bazirane na Intel Atom procesoru, što prisiljava Intel da plaća kompanijama da koriste njegove procesore. Na taj način u stvari Intel subvencionira svoju prodaju i ima milijarde dolara gubitaka u želji da se uspostavi na tržištu mobilnim uređaja. Intel stoga nastoji da u saradnji sa svojim partnerima ponudi mobilne uređaje što je moguće jeftinije sa ciljem osiguravanja udela na tržištu, čak iako to donosi gubitke kompaniji. Jedan od modela koji je dostupan sa Intel Atom procesorom je K serija kompanije Lenovo koji je bio neka vrsta probnog balona za uređaje ovog tipa.

Lenovo proizvodi smart telefone bazirane na Atom procesoru samo da podrži svog strateškog partnera, nikakvih drugih razloga za pojavu smart telefona i tableta ovakve vrste nema. Sa stanovišta potrošača, ovi uređaji imaju nekoliko nedostataka, čak u ponudi kompanije Lenovo. Na primer, u P seriji možete da identifikujete vrlo zanimljiv uređaj - Lenovo P70.

Ne možemo izbegavati poređenje Lenovo P70 i P90, jer na prvi pogled ovo su vrlo slični uređaj, razlikuju se samo u veličinama ekrana – osnovni model ima ekran dijagonale 5 inča, dok stariji ima ekran dijagonale 5,5 inča. Ali čim počnete da tražite detalje, uvidećete da sličnosti nisu tako brojne među ovim uređajima. Tako, P70 ima brzo punjenje, ali ga nema kod P90, iako su baterije istog kapaciteta. Prvi model pri jednom punjenju nudi par dana uz značajno opterećenje, dok drugi model nudi umereno vreme rada. Kod prvog modela rade sve aplikacije i igre, dok kod drugog ponekad ima problema. Lista je beskonačna, dok ovaj test ističe neke razlike koje pominjemo. Napominjemo da je P90 dobar primer koji pokazuje koliko performanse zavise od čipseta, pri čemu se percepcija uređaja menja drastično.

Ovaj smart telefon je interesantan po pitanju cene, ako ste spremni da trpite brojne nedostatke. No, hajde da zajedno pogledamo mogućnosti koje nudi Lenovo P90.

Dizajn, veličina, kontrole

Kućište je izrađeno od polikarbonata, prijatnog na dodir, dostupne su tri boje - bela, crna i crvena. U svim slučajevima, prednji panel je crn.

Kvalitet plastike je dobar, otisci prstiju ostaju na njoj. Kućište je napravljeno da ne može da se odvoji, za razliku od P70. Na desnoj strani postoji samo konektor microSIM - kartice, koja se instalira u fioku.

Sećamo se da u P70 podržava dve SIM-kartice, ima slot za memorijske kartice. Čudno je da vodeći model nema ovakve opcije. Ali to je ograničenje Intel Atom platforme.

Sa leve strane uređaja se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka, kao i on / off taster. Na samom vrhu - 3,5 mm priključak a na dnu - microUSB utičnica. Na zadnjem panelu nalazi se LED blic i sočivo 13MP kamere. Zvučnik, može se videti na poklopcu zadnje strane.

Dimenzije telefona su 150x77.4x8.5 mm, a njegova masa - 156 grama. Uređaj je dovoljno velik za 5.5 - inčni ekran, i imajući u vidu veliku bateriju, teoretski ovolike dimenzije mogu da se oproste.

Ekran

Ekran je dijagonale 5,5 inča, FulHD rezolucije 1920x1080 piksela (400 dpi), IPS. Za razliku od P70, ovde nema zaliha osvetljenosti, čak i pri maksimalnoj jačini slika će izgledati zamagljena. Uglovi gledanja su takođe siromašni, pogledajte slike.

Poređenje sa modelima Lenovo P70 (levo) i Samsung Galaxy Note 4 (desno):

Prilagođavanje osvetljenosti ne može da pomogne na bilo koji način, u automatskom režimu, ekran je zatamnjen. Zahvaljujući rešenju iz Intela, možete podesiti čitljivost ekrana na ulici, izabrati temperaturu boje.

Ali ovde postoji problem, nijedna od ovih opcija ne radi, možemo reći da su tu za ukras. Boje na ekranu se menjaju, ali suštinske razlike ne možete da vidite. Šteta je što ekran gubi od većine modela sa IPS matricom, koja se mogu naći u sličnim proizvodima.

Da biste shvatili zašto je osvetljenost suviše niska, reći ćemo da je moguće je da je Intel Atom veoma „gladan“ i da doslovno jede bateriju neverovatnom brzinom.

Baterija

Uređaj koristi Li-Ion uklonivu bateriju kapaciteta od 4000 mAh. Za razliku od P70, nije podržana tehnologija brzog punjenja što je šteta. Za puno punjenje baterije je potrebno 3.5 časa preko električne mreže. Vrlo je neobično da Atom procesori nemaju podršku za brze punjače. U teoriji, bilo koji telefon bez podrške za ovu tehnologije će se puniti u normalnom režimu punjenja, pa se struja punjenja automatski smanjuje. Pokušali smo sa tri brza punjača različitih proizvođača ali ova opcija jednostavno nije radila.

Hajde sada da pogledamo stvarna vremena rada u različitim režimima. U našem scenariju upotrebe uređaj je bio izložen automatskom pozadinskom osvetljenju, tokom dana smo vodili pozive ukupnog trajanja 30 minuta. Takođe proveli smo oko 2-2,5 sata na društvenim mrežama, koristeći internet, bilo putem 3G / 4G – veze (pretežno) i preko Wi-Fi. Telefon je radio oko 12-13 sati (P70 je uz isto opterećenje radio dva puna dana!). U manjem obimu korišćenja aparata, na primer, kada ekran radi oko sat dnevno, vreme rada će se protezati na dva puna dana. Za takvu bateriju to nije mnogo, potrošnja energije je previsoka, iako je prethodna generacija Intel Atom procesora, naprotiv, slava stekla zbog dugog vremena rada.

Šta da kažemo, oni koji vide specifikacije na papiru i povuče ih činjenica da je baterija kapaciteta 4000 mAh u velikoj meri će napraviti grešku.

Memorija, platforma, performanse

Model je baziran na Atom Z3560 čipsetu, sa 4 jezgra radnog takta do 1.86 GHz po jezgru, poseduje 64-bitni grafički ko-procesor Intel Power VR Serija 6.

Za razliku od prethodnih Intel Atom procesora, ovaj je napravljen u 22nm tehnološkom procesu. U opisu čipseta dosta priče je o tehnologiji uštedu energije, što kod ovog uređaja u praksi slabo funkcioniše, a krivac za to je čipset.

Količina RAM-a je 2 GB, ugrađene memorije 32 GB, 2od čega je 26 GB na raspolaganju korisniku.

Sada ćemo se fokusirati na performanse. Sudeći po interfejsu, to je sve vrlo dobro, bez kočnica, sve radi glatko i lepo. U sintetičkim testovima uređaj pokazuje prosečne rezultate. Ali u ovim testovima ne postoje aspekti koji će pokazati stvaran rad uređaja. Sigurni sam da ogromna većina ljudi rad ovog rešenja neće smatrati dovoljno brzim. Mana je što vrlo često neke aplikacije se usporavaju prilikom učitavanja bez ikakvog vidljivog razloga. Na primer, Google Maps kada ih učitavate uređaj radi relativno brzo, ali kako vreme prolazi sve više se usporava. Restartovanje uređaja nije rešilo ovaj problem, već se on ponavljao unedogled.

Opcije povezivanja

Smart telefon radi u mrežama GSM, HSDPA i LTE (4G ), podržava LTE FDD (opsezi 1, 3, 7, 20). Takođe je dostupna podrška za TDD.

USB. Za sinhronizaciju i prenos podataka koristi se isporučeni microUSB kabl. Interfejs je USB 2.0. Nema podrške za USB OTG.

Bluetooth.Ugrađeni Bluetooth 4.1 sa podrškom za profil A2DP.

Wi-Fi (802.11 a / ​​b / g / n / ac). Smart telefon poseduje dual-band Wi - Fi modul, koji besprekorno funkcioniše. Kao i svaki savremeni Android uređaj, Lenovo P90 podržava deljenje opsega mobilnog Interneta preko Wi-Fi (Wi-Fi router).

Kamera

Uređaj poseduje uiobičajenu 13MP digitalnu kameru sa autofokusom i optičkom stabilizacijom, koja daje razočaravajuće slike, obzirom da ne izgledaju dobro, čak ni preko telefona. Međutim, ovo možete da proverite sami.

Primer video klipa (MP4, 36 MB) >>>

Softverske karakteristike

Uređaj koristi na Android 4.4.4, trenutno najnoviju verziju operativnog sistema. Sve mogućnosti dodatka za Android koji se zove Vibe UI su opisane u zasebnom članku.

Ostaje otvoreno pitanje da li će biti update-a na verziju 5.0.

Multimedijalne mogućnosti

Tradicionalno, dostupan je FM radio, mogućnost snimanja radio programa.

Pojedinačni plejer reprodukuje svu muziku ne samo Google Play muziku. Sve je tradicionalno i poznato. Telefon zvuči lepo, ali ništa posebno se ne izdvaja. Maksimalna jačina zvuka je ugodna, mada ipak jedinica jednostavno nema mnogo snage u zvučniku.

Utisci

Jačina zvona je nešto iznad proseka, u džepu odeće se može desiti da ipak ne čujete da vam telefon zvoni. Vibracija je prosečne jačine. Kvalitet je bez komentara, sve funkcioniše dobro.

Cena ovog modela je dosta viša od cene modela Lenovo P70 što čini pomenuti model mnogo boljom ponudom kada je reč o vremenu rada, performansama, dostupnosti dve SIM kartice, memorijske kartice, boljeg ekrana sa nešto manjom dijagonalom. Ukratko, P70 je odličan izbor u pogledu cena / kvalitet, jedan od najboljih uređaja u svojoj klasi. Sa P90 to nikako nije slučaj.

Kratko trajanje baterije usled jako velike „gladi“ Atom procesora postalo je neka vrsta nedoličnog frustrirajućeg ponašanja ovog uređaja. Ovaj model je kreiran samo da pokaže da postoji tražnja za Intel Atom čipom i Lenovo je hteo da pomogne svom dugogodišnjem partneru. Nemojte se zavaravati da je P90 vodeći model jer je njegova pozicija veštačka i u skladu sa tim će biti i prodaja ovog uređaja.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024