Mi Note 2015
2015. godina
5.7" LCD, 74.4% body
8% 801, Android 6.0 Marshmallow
RAM 3 GB, INT 16GB, EXT nema
3000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Xiaomi Mi Note 16GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Mi Note 16GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Mi Note 16GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Preged smart telefona Xiaomi Mi Note

Fotografije u zatvorenom

Karakteristike

  • Materijai kućišta: aluminijum, staklo
  • OS: Android 4.4, MIUI V6
  • Mreže: GSM / EDGE, UMTS / HSDPA, FDD LTE (lanes 3, 7), TD LTE, microSIM, nanoSIM, podrška za dve SIM-kartice
  • Ekran: IPS (Sharp / JDI), dijagonala 5.7 inča, rezolucija 1920x1080 piksela, 386 ppi
  • Procesor: Quad core 2.5 GHz platforma Qualcomm Snapdragon 801
  • Grafika: Adreno 330
  • RAM: 3 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 16/64 GB
  • Slot kartice: Ne
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / ac / b / g / n) Dual-Band, Bluetooth 4.1 LE, microUSB priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice
  • Glavna kamera: 13 13MP sa autofoksuom i blicem, f / 2.0, 6 sočiva, optička satbilizacija, senzor Sony Exmor RS IMX214, video se snima u 4k
  • 4MP prednja kamera, f / 2.0 (UltraPixel)
  • Zvuk: Audi čip ESS ES9018K2M
  • Navigacija: GPS (podrška za A-GPS), Glonass
  • Dodaci: akcelerometar, senzor osvetljnosti, senzor blizine, funkcija brzog punjenja, 60% napunjenosti za pola sata (Quick Charge 2.0)
  • Baterija: 3080 mAh
  • Dimenzije: 155.1 x 77.6 x 7 mm
  • Masa: 161 grama

Uvod

Linija ovog modela se sastoji od dva uređaja - Xiaomi Mi Note (osnovnog) i Xiaomi Mi Note Pro (ozbiljnijeg modela). Princip podseća na onaj koji je koristio Apple za iPhone 6 i 6 Plus, ali, začudo, ako govorimo o kopiranju prikladniji za poređenje je odnos kompanija Xiaomi i Meizu. Uprkos tome što su u različite količine uređaja prodate (kompanija Xiaomi u tom pogledu ozbiljno nadmašuje Meizu) na lokalnom kineskom tržištu, ovi brendovi se takmiče međusobno, a na prezentacijama se konstantno rugaju jedni drugima. Novi Xiaomi Mi Note i Mi Note Pro pojavili su se nekoliko meseci nakon prezentacije Meizu modela, koji je predstavio dva top-end smart telefona - Meizu MX4 i Meizu MX4 Pro. Sličnosti između ovih uređaja su navedene u pregledu, tako da ih nećemo samo uporediti.

Generalno, najava modela Xiaomi Mi Note i Note Pro bio je znak da kompanija, ulazi u segment fableta maksimalnih performansi, pri čemu je prethodni fablet kompanije Xiaomi bio u segmentu jeftinih uređaja. Činjenica da je ova najava podiže lestvicu kada je reč uređajima kineskih proizvođača. Od ranije smo se navikli na činjenicu da su cene novih Xiaomi modela dva puta niži od cena sličnih modela po karakteristikama glavnih brendova i oko 30 odsto niže od cena sličnih smart telefona kineskih kompanija srednjeg opsega (Meizu, Oneplus One ). Dakle, Xiaomi Mi Note i Mi Note Pro su prvi uređaji ove kompanije razumljiviji za tržište, koje ne karakteriše ultra niska cena. Međutim, takav potez još nije doveo do prekomerne tražnje za novim proizvodima kompanije, kao i kod prethodnih smart telefona u prvim mesecima prodaje, pa je Xiaomi Mi Note trenutno dostupan samo na zvaničnom sajtu,i samo u određenim intervalima.

U ovom testu ćemo razgovarati o jeftinom modelu u novoj liniji - Xiaomi Mi Note, baziranog na Qualcomm Snapdragon 801 platformi i opremljenog ekranom sa FullHD rezolucijom. Smart telefon Xiaomi Mi Note Pro se očekuje na leto.

Prodajno pakovanje

Ovaj model po pitanju prodajnog pakovanja donosi dizajn već poznat za uređaje kompanije Xiaomi - kompaktnu kutiju od recikliranih materijala koji mogu da izdrže težinu nekoliko ljudi. U okviru osnovnog paketa je samo osnovna oprema pored samog uređaja: jedinica za punjenje, USB-microUSB kabl, alat za izvlačenje SIM kartice (dve SIM kartice se mogu koristiti - microSIM i nanoSIM) i uputstvo za korišćenje.

Dizajn, veličina, materijali

Dizajn novog Xiaomi modela je interesantna promena, po našem mišljenju. Ako je Xiaomi M33 podsećao na pametne telefone Nokia Lumia, a Mi4 – je bio nešto između Apple proizvoda i Huawei modela, začudo, Mi Note nudi originalni dizajn. Da, naravno, u njegovom dizajnu se mogu naći odjeci ideja drugih proizvođača, ali do te mere da u pitanju nije kopiranje već precizna ugradnja u vaš dizajn. Ako možemo drugačije reći, Mi Note nije nikako direktna kopija nijednog uređaja i izgleda veoma interesantno i lepo.

Istovremeno, uprkos korišćenju stakla na obe strane kućišta, bilo kakva sličnost sa Xperia linijom kompanije Sony ne postoji ovde, već je u pitanju originalni dizajn.

U srcu kućišta je okvir napravljen od aluminijuma, vezan za unutrašnje komponente svog smart telefona. Prednji i zadnji paneli su napravljeni od stakla, stakleni zadnji panel ima zakrivljen oblik na ivicama. Opcije za boje su klasične - bela, crna i boja zlata. U slučaju kućišta crne i zlatne boje aluminijumski okvir je u toj boji, pri čemu postoji značajna verovatnoća da tokom vremena će ta boja da se skine, pa ako se odlučite za ovu jedinicu, mi bismo vam preporučili da se odlučite za beli uređaj. Još jedan plus je što tragovi prstiju na staklu koji su u veoma velikom broju prisutni na beloj jedinici nisu tako primetni kao kod crne jedinice.

Xiaomi nedavno predstavio verziju Mi Note modela sa zadnjom stranom koja izgleda kao da je od bambusa što je voema interesantno. Ako se odlučite za Mi Note, obratite pažnju na ovu opciju.

U bliskoj budućnosti Xiaomi takođe planira da predstavi u prodaji verziju „Mi Note za devojčice“, u roze boji. Čak je urađena i promotivna stranica za ovaj model.

Smart telefon izgleda vrlo efektivno kroz kombinaciju aluminijuma i stakla, koja u Note Mi modelu lepo deluje, ali ipak postoji i jedna mana. Činjenica da je uređa veoma klizav. Situaciju pogoršava i činjenica da je staklo zakrivljen i kada stavite smart telefon zadnjom stranom na ravnu glatku površinu, on prosto klizi po njoj. Ako ste stavili svoj smart telefon na sto, postoji velika verovatnoća da uređaj da slizne. Nama se desilo da je Mi Note tokom noći skliznuo sa stola (gde ostavljamo svaki uređaj koji smo koristili) i pao na pod. Ovo nije najprijatnija situacija, zbog čega je neophodno da stavite smart telefon na maramicu, krpu, salvetu ili nešto treće, odnosno što je najvažnije, ne na glatku površinu.

Naravno, ovo nije problem generalno, ali dobar primer kako zadnja strana uređaja koja je glatka nije dobro rešenje i koliko on klizi. Ovaj uređaj leži u ruci dosta zgodno pri čemu na ove parametre lično nemamo zamerki.

Izrada

Na kvalitet izrade smart telefona nema pritužbi - sve veoma dobro urađeno, kućište se oseća kao čvrsto, uprkos mogućnosti njegovog otvaranja. Pomeranje zadnje strane, koje se ponekad moglo videti kod Xiaomi MI4, ne postojiovde. Tasteri čvrsto su smešteni na svojim mestima, a fioka za SIM kartice je izrađena visoko kvalitetno i najtačnije odgovara svom slotu, tako da prašina i prljavština između fioke i kućišta neće moći da se zavuku.

Dimenzije

Zbog malog debljine okvira ekrana levo i desno (oko 3 mm od ivice kućišta do slike na ekranu), i razumnog korišćenja prostora iznad i ispod, Xiaomi Mi Note izgleda najkompaktnije moguće za uređaj sa ekranom od 5.7 inča. Uređaj je malo duži i tanji od Samsung Galaxy Note 4 modela sa ekranom slične dijagonale, i kompaktniji od strane Apple iPhone 6 Plus koji ima ekran od 5.5 inča.

  • Meizu MX4 Pro (5.5 inča) - 150.1 x 77 x 9 mm 158 grama
  • OnePlus One (5.5 inča) - 153 x 76 x 9 mm 162 grama
  • Apple iPhone 6 Plus (5.5 inča) - 158.1 x 77.8 x 7.1 mm i 172 grama
  • Samsung Galaxy Note 4 (5.7 inča) 153.5 x 78.6 x 8.5 mm and 176 grama
  • Xiaomi Mi Note (5.7 inča) 155.1 x 77.6 x 7 mm, 161 grama

Poređenje sa modelom Meizu MX4 Pro (5.5 inča)

Poređenje sa modelom Lenovo K920 (5.5 inča)

Poređenje sa modelom HTC One M8 (5 inča)

Ne možemo da kažemo da je Mi Note neverovatno udoban za držanje i korišćenje jednom rukom, ali to nije slučaj ni za mnoge druge uređaje obzirom da su svi uređaji sa velikim ekranom u principu nezgodni za većinu korisnika, ako govorimo o tome kako da upravljate sa jednom rukom. Sve što su mogli da učine za praktičnost ovog uređaja inženjeri su uradili.

Da bi se pojednostavilo upravljanje jednom rukom, postoji režim za smanjenje dijagonale ekrana na 3.5, 4 ili 4.5 inča. On se aktivira prevlačenjem na levo ili desno od centralnog tastera ispod ekrana. Prema tome, ako držite taster desno - ekran će se smanjiti u donjem desnom uglu, ako držite levo – smanjuje se u donjem levom uglu. Povratak na normalnu dijagonalu se izvodi ponavljanjem gesta.

Kontrole

Ispod ekrana modela Xiaomi Mi Note postoje tri tastera sa pozadinskim osvetljenjem: „Menu“ „Home“ i „Back“. Dugo zadržavanje prsta na bilo kojem tasteru pokreće dodeljenu akciju otvaranja aplikacije ili zatvaranja trenutnog programa. U podešavanjima možete odrediti vreme zadržavanja tastera nakon kojeg će se aktivirati funkcija „dugo zadržavanje.“ Pored toga, podešavanja su dostupna za pozadinski osvetljene tastere ispod ekrana i pri čemu se vremena trajanja pozadinskog osvetljenja mogu podesiti od 1 do 20 sekundi, ili „uvek“.

Na desnoj ivici uređaja su tasteri za regulaciju jačine zvuka i uključivanje. Oba tastera su izdignuta iznad površine kućišta i možete da ih pritisnite udobno čak i bez gledanja. Taster za uključivanje može da se isključi, a aktiviranje ekrana smart telefon dodeljuje se pritiskom tastera za podešavanje jačine zvuka. Još jedna zanimljiva postavka - uključivanje kamere preko tastera „back“.

Malo neobično je da je u okviru Mi Note modela taster za uključivanje na desnoj strani, nakon modela Samsung Galxyi Note 4 i Meizu MX4 Pro i navikli na hardverski taster ispod ekrana. Međutim, taster za uključivanje i dalje dobro radi na ekranu - više je pitanje vremena i navikavanja, nego nekog problema

Na levoj ivici je zajednička fijoka za dve SIM kartice, pri čemu je za jednu format nanoSIM, dok je za drugu format MicroSIM. U ovom slučaju, podela na primarne i sekundarne SIM kartice nije ovde. Obe SIM kartice dizajnirane su i za prenos govora i podataka i podršku za LTE, ali to ćemo objasniti odvojeno.

Na samom vrhu uređaja je 3.5mm priključak za slušalice i handsfree, kao i opcioni mikrofon. Na dnu levo je microUSB port, dok je centralno rešetka koja skriva osnovni mikrofon.

Iznad ekrana, na prednjoj površini je zvučnik slušalice, prednja 4 MP kamera, senzori ambijentalnog osvetljenja i blizine, kao i indikatorska lampica, koja je uredno ušuškana levo od rešetke zvučnika i potpuno nevidljiva na kućištu bele boje sve dok ne zasvetli. Elegantno rešenje.

Zašto volimo MIUI? Zato što nam nudi prisustvo finog podešavanja, kao što je mogućnost da izaberete boju ekrana za različite vrste događaja. Možete, na primer, postaviti LED lampicu da treperi plavo kada postoje propušteni poziva, žuto ako postoje propuštene poruke i crveno za obaveštenja. To je veoma zgodno. Vremenom, naviknete se da odmah prepoznate kakav događaj je u pitanju na pametnom telefonu, samo gledajući boju kojom trepće svetlo iznad ekrana.

Ekran

Smart telefon je opremljen IPS LCD ekranom sa dijagonalom od 5.7 inča i rezolucije 1920x1080 piksela, 386 PPI gustine. Korišćena je matrica kompnije koriste Sharp / JDI. Tačne informacije o kompaniji-proizvođaču zaštitnog stakla za smart telefon nema, kao što je slučaj sa drugim uređajima kompanije Xiaomi. U pitanju može biti Gorilla Glass staklo ili Dragontail japanske kompanije Asahi Glass. Staklo je izdržljivo, otporno na ogrebotine, sa dobrim oleofobskim premazom. Rad sa ekranom rukavicama (kao kod modela Xiaomi MI4) u slučaju Mi Note nije moguć.

Sa stanovišta karakteristika ekran je odličan - maksimalni uglovi gledanja, prikaz boja blizu prirodnog, postoji dobra rezerva jačine osvetljenja, a na suncu ekran ostaje čitljiv. Verovatno će ljudi sa jako dobrim vidom naći neke naznake zrnaste slike, ali FullHD rezolucija na skoro šest inča dijagonale ekrana nije isto što i QHD, ali lično moram da kažemo da nam se to nije desilo.

U okviru Mi Note modela postoji Read režim koji kada je uključen, kako piše u opisu, smanjuje odsjaj na ekranu. Podešavanjem možete da izabere program u kojem će on raditi.

U praksi, ovaj režim gasi sliku na ekranu i pretvara je u zelenu šemu boja, ne znamo da li je to stvarno tako osmišljeno, ili smo mi imali neki problem sa uzorkom. Nažalost, teško je bilo „uhvatiti“ sunce u periodu testiranja, tako da ne možemo reći koliko Read Mode smanjuje odsjaj ekran na sunčevim zracima, ali definitivno možemo da kažemo da upotreba ekrana u ovom režimu nije moguća. Zelenkasta zamućena slika umesto standardne - to nije ono što očekujete od režima za čitanje.

Ovde je ekran Mi Note modela u odnosu na ekran MX4 Pro, osvetljenost na oba uređaja postavljena je na maksimum, podešavanje kontrasta i boja kod Mi Note je na standarndim vrednostima:

A evo kako izgleda ekran u omoguženom režimu za čitanje kod Mi Note, osvetljenost je podešena na maksimum:

Slika je sasvim tačno preneta kada je reč o bojama, ali je problem u zelenkastoj nijansi koja se može videti.

U postavkama, možete da izaberete viši kontrast, standardno i automatsko podešavanje ovog parametra. U standardnom režimu, ekran je previše zatamnjen, pa smo se zaustavili na automatskom podešavanju. Takođe možete promeniti nijanse boje, pri čemu će boje na ekranu biti više tople, hladne ili će reprodukcija boja biti prirodna. Koristili smo smart telefon sa neutralnom opcijom.

Automatska kontrola svetlosti radi gotovo na isti način kao i kod Xiaomi Mi3 i Mi4, odnosno, kako kad, ponekad uspešno prilagođava osvetljenost sistema, ponekad to nije slučaj. Više nam se svidelo da samo stavimo klizač da dve trećine.

Sistem ima podešenu veličinu fonta, odnosno samo četiri različite opcije su dostupne.

Kamera

Glavna kamera u okviru Xiaomi Mi Note modela ima sedeće karakteristike:

  • Rezolucija 13MP
  • Senzor Sony Exmor RS
  • 6 sočiva
  • Otvor blende f / 2.0
  • Optička stabilizacija slike (OIS)
  • Dual LED blic, dva stepena

Rezolucija prednje kamere je 4MP, ovaj modul koristi ultrapiskele veličine 2mikrometra, a vrednost otvora blende je ista kao i za glavnu kameru - f / 2.0.

Blic može da se koristi kao baterijska lampa, jer to je poseban alat. U podešavanjima kamere, možete izabrati jednostavan režim (sa minimumom podesivih parametara u viziru) ili normalan kada su sva podešavanja dostupna par klikova. Pored standardnih opcija: osvetljenost, kontrast, ISO podešavanja i rezolucije, Xiaomi Mi Note nudi i podešavanje brzine zatvarača i temperatura boja.

Pored toga, napominjemo postojanje režima manuelnog snimanja (ima ga i Mi4 i Meizu MX4 / MX4 Pro), koji kada izaberete, možete ručno da promenite žižnu daljinu, a vrednost ISO, brzinu zatvarača i balans belog. Vreme snimanja se može podesiti do 32 sekundi (Meizu MX4 Pro - 20 sekundi).

Ovde je prisutan i specijalni blending režim u okviru kojeg možete da primenite jedan od višestrukih efekata – pa imate preview slike kako bi ona izgledala da se primene efekti slično kao kod iOS.

Vrlo zgodno rešenje u novim verzijama MIUI (od Mi4) i, shodno tome, i kod Xiaomi Mi Note - je mogućnost da se kreira slika tako što ponovo dodirnite oblast koju ste upravo fokusirali. Ne sećamo se da li ovo postoji u nekim drugim smart telefonima, ali smo često bili suočeni sa narednim problemom. Telefon ima nekoliko opcija za snimanje: to je obično snimanje dodirom na određenom području ekrana (kamera fokusira i snima odmah) ili snimanje pritiskom tastera pri čemu prvo morate da dodirom fokusirate na određenom području, a zatim zaustavite fokus da tačno prebacite prst na taster i okinete da bi snimili fotografiju. U Mi Note dodirom možete fokusirati na određenom prostoru i ponovo dodirom na istom delu snimili sliku ne podižući prst - vrlo zgodno. Takođe, na fokus prstenu će se pojaviti bar ekspozicije i promenom na njemu možete promeniti vrednost ovog parametra.

Kvalitet slike Xiaomi Mi Note generalno je uporediv sa kvalitetom kod modela Xiaomi MI4, po našem mišljenju. Dobra oštrina kadrova, retke greške u balansu belog, lep izgled prikaza boja, fotografije imaju dubinu. U pitanju je jedan od najboljih Android smart telefona kada je reč o fotografijama pri čemu je inferiorniji samo od vodećih modela kompanije Samsunga, u isto vreme je u rangu sa Meizu modelima.

Ovde ćemo prikazati primere slika nastali Xiaomi MI Note i Meizu MX4 Pro modelima. Možda je najbolje da sami donesete zaključak koje fotografije vam se više dopadaju jer je to stvar od individualnog ukusa. Pokušali smo da napravimo što više slika u različitim okruženjima, tako da možete da steknete utisak kako radi kamera Mi Note modela.

Snimanje po danu

Po mom mišljenju, snimci nastali modelom MX4 Pro su oštriji i jasniji, dok Mi Note treba da izabere balans bele boje. Lično, više nam se dopada fotografisanje sa Xiaomi Mi Note modelom. Fotografije izgledaju dublje i življe.

Primeri fotografija

Snimanje u zatvorenom

Otprilike isto kao što smo i gore rekli, samo je problem vezan za balans belog, pri čemu ovaj put problemi postoje i kod MX4 Pro, i Mi Note.

Snimanje po noći

Ovde je Meizu MX4 Pro bolji: snimci su jasniji, oštriji, pravilno se određuje balans belog, šum postoji tu i tamo, ali su negativnosti kod Mi Note eksplicitne.

Makro

Minimalno rastojanje u makro režimu kod Meizu MX4 Pro je manje, ali, opet, balans bele i više nam se sviđa ukupna paleta boja u fotografijama Xiaomi Mi Note.

HDR režim smart telefona radi u automatskom režimu, slično kao što je sluaj sa uređajima kompanije Samsunga, . Uređaj se dobro pokazao, a ne samo u onim situacijama kada slikate mlečno belo neba i bogatu arhitekturu ispred sebe.

HDR režim

HDR isključen

HDR uključen

Režim manuelnog snimanja

Oba modela imaju režim manuelnog snimanja sa mogućnošću da birate žižnu daljinu i podesite brzinu zatvarača. Ispod su primeri da snimanja istog objekta u prvom režimu, „Auto“, a zatim manuelno sa dugom ekspozicijom i sa minimalnim ISO.

Xiaomi MI Note

Meizu MX4 Pro

Prednja kamera (selfi)

Uprkos činjenici da prednja kamera MX4 Pro nudi više megapiksela i širi ugao snimanja, slike sa Xiaomi Mi Note su nam zanimljivije.

Uzgred, zanimljiv detalj. Kada pokrenete kameru Xiaomi Mi Note modela, automatska promena osvetljenosti ekrana je oko dva puta veća od maksimalno raspoložive u meniju. Ekran počinje da sija toliko da osvetljava lice i možete napraviti autoportret bukvalno u mraku. Ispod su dve slike snimljene sa pauzom od nekoliko sekundi sa jedne tačke. Kao što vidite, sa lice MX4 Pro lice je skoro nevidljivo, jer je mrak, dok je kod Mi Note lice dobro osvetljeno, jer ekran je znatno svetliji i osvetli celi prostor ispred sebe.

Smart telefon snima video u maksimalnoj rezoluciji od 4k, a tu je i češće korišćena 1080p, kontinuirani fokus (može se isključiti i da se fokusira dodirom). Tu je lapse režim (usporavanje 30 puta - jednom u 1800). U procesu snimanja slika može biti uvećana i možete ručno da izaberete vrednost ekspozicije pomoću skale unutar prstena fokusa, pri čemu treba da bude uključeno fokusiranje dodirom.

Sada pgoledajmo mišljenje Romana White-a o fotografijama.

Prva stvar koju treba otkazati - ugao kamere: kod modela Meizu MX4 Pro on je manji, ali širi, više informacija je smešteno u jednom kadru.

Drugo - dinamički opseg. Čini nam se, da fotografije nastale modelom Xiaomi Mi Note često gube detalje u senci ili tamnim scenama. Sa definicijom ekspozicije uređaj ne radi takođe uvek tačno, pa imamo veći kontrast slike, vizuelno slika postaje lepša, ali detalji su se opet izgubili, pogotovo u senci.

Treće – otvor blende. U Meizu MX4 Pro je nešto manji - F2.2, dok je kod Xiaomi Mi Note, , nešto viši - F2.0. U teoriji Mi treba Note bolje da fotografiše u mraku, odaberite brzinu zatvarača bržu nego kod MKS4 Pro. U istim uslovima osvetljenja Xiaomi pokazuje veću brzinu zatvarač. Snimak Mi Note modela daje primetan šum boja, p fotografije nastale ovim modelom imaju nekako izgled kao da su pune mehruća sapunice.

Što se tiče režima HDR, Mi Note preteruje malo kada je reč o ekspoziciji. Fotografije sa MX4 Pro u HDR režimu nisu tako snažno eksponirane, već je snimak prirodan.

Zanimljivo, Xiaomi poseduje optički stabilizator, koji biu teoriji trebalo da nadoknadi male brzine zatvarača. Ali, u stvari, to je gotovo neprimetno.

Kamera sa prednje strane se ponaša suprotno: ekspozicija radi najbolje na Xiomi uređajima, primetno je manje šuma, slika je čista i prijatna. Uglovi gledanja su otprilike isti, ali je ugao kod Meizu modela malo širi.

Glas

Činjenica da je audio komponenta novog Xiaomi Mi Note modela ista kao u Meizu MX4 Pro -, pa su ovde na delu skupe komponente koje čine zvuk preko slušalica, prema kompaniji, neverovatno visoko kvalitetnim.

Smart telefon koristi audio čip ESS ES9018K2M i pojačivač Texas Instruments OPA1612. Za one koji razumeju audio komponente ovih imena verovatno govore nešto. Za ostalo, citiramo test Meizu MX4 Pro modela.

U takvim slučajevima, presudna ulogu imaju psihološke komponente: čim kažete da u određenom uređaju je korišćen specijalni muzički čip, onda ćete odmah imati na umu činjenicu da je zvuk stvarno dobro kvaliteta. U ovom slučaju, sve je potpuno tačno.

Zvuk Xiaomi Mi Note modela nam se čini veoma dobro. Slično, čini nam se da dobar zvuk nude i modeli Meizu MX4 Pro, MX4, Xiaomi Mi4, HTC M9, HTC M7 i Samsung Galaxy Note 4. Verovatno ćete moći da uvidite razliku između zvuka Mi4 i Mi Note modela, ali morate da poslušate hiljade numera ili jednostavno po prirodi imate sluha za ovako nešto. Nažalost ili na sreću, nemaju svi takav sluh.

Trajanje baterije

Telefon koristi izmenljivu Li-Ion bateriju kapaciteta 3000 mAh. Proizvođač tvrdi da je trajanje baterije tokom reprodukcije HD-videa- 10 sati. Testirali smo Mi Note pri FullHD-video reprodukciji i krug, stavljajući osvetljenost na pola skale i onemogućivši sve interfejse osim osnovnog smart telefona. pri čemu je uređaj u ovom režim radio oko 6 sati. Otprilike isti učinak je pokazao i Xiaomi Mi4, izgrađen na istoj platformi.

Uz svakodnevnu upotrebu, Xiaomi Mi Note je sa svojom baterijom nudio rad do 20-22 sati prema sledećoj šemi rada: skidanje sa punječa u 9-10 časova, u toku jednog dana oko 1 sat razgovora, 10 -20 tekstualnih poruka, Gmail, 3-4 sata slušanja muzike, 1-2 sati aktivnog korišćenja mobilnog Interneta (Instagram, Twitter, Facebook, Chrome), konstantna tokom celog dana preko WhatsApp i Facebook Messenger-a (ukupno ne manje od jednog sata), fotografisanje (dnevno otprilike 50 beskorisnih snimaka, nekad manje). Ovi pokazatelji, po našem mišljenju su prosečni. Ne možemo da kažemo da je Mi Note rekorder u smislu trajanja baterije, već je samo u nekoj vrsti proseka za moderne smart telefone, pri čemu većina njih se isprazni u večernjim satima uz aktivno korišćenje tokom dana.

U podešavanjima koja su dostupna u okviru MIUI možete odabrati jedan od tri vrste prikaza trenutnog pražnjenja baterije: zelena traka na vrhu ekrana, procenti unutar ikone baterije ili uobičajeni način – barom koji prati smanjenje kapaciteta baterije. Takođe u postavkama operativnog sistema, možete birati između dva načina rada baterije.

Platforma, memorija

Smart telefon je izgrađen na Qualcomm Snapdragon 801 platformi (MSM8974AC) sa quad-core procesorom radnog takta 2.5 GHz, grafički podsistem (GPU) je Adreno 330 sa radnim taktom od 578 MHz. Jedinica je opremljena sa 3 GB RAM memorije i 16 ili 64 GB interne memorije. U modelu sa 16 GB interne memorije korisniku je dostupno oko 13 GB. Slot za microSD kartice nije obezbeđen.

Testovi perforamansi

U sintetičkim testovima (AnTutu) Xiaomi Mi Note je među prvih pet najproduktivnijih smart telefona kda je reč o režimu testa „Performance“. Za svakodnevnu upotrebu, u celini, ovo je više nego dovoljno. Smart telefon ne beleži kašnjenje, (retke su situacije kada dolazi do kašnjenja ali je za to kriv korisnički interfejs), kašnjenja u otvaranju programa nema, nema razloga za kritike, uređaj radi glatko i brzo.

Režim "produktivnost"

Režim "Uravnotežen"

Uređaj bez ikakvih problema reprodukuje FullHD video u visokom kvalitetu i omogućava vam da udobno igrate sve igre koje su na raspolaganju za Android platformu.

Grejanje pri svakodnevnom radu za većinu zadataka (pozivi, pristup Internetu, slušanje muzike) je minimalno. Kada počnete da igrate zahtevnije igre uređaj se zahuktava, ali ne možemo kažemo da je to preterano zagrevanje.

Interfejsi

Smart telefon radi u mrežama druge, treće i četvrte generacije (2G / 3G / 4G), tu je i podrška za upotrebu LTE frekvencija (opseg 7, opseg 38). Za sinhronizaciju i prenos podataka koristi se isporučeni microUSB kabl koji koristi interfejs USB 2.0. Postoji podrška za USB OTG-i USB-Host, uređaj možete preko adaptera povezati sa esternim drive-ovima sa FAT / FAT32 sistemima fajlova.

Možete da omogućite i onemogućite bežične interfejse koristeći jezičke unutar zavese sa notifiakcijama, kao i kroz podešavanja.

Ugrađeni Bluetooth 4.1 podržava profile A2DP i LE.

Wi-Fi (802.11 a / ​​b / g / n / ac), Dual-Band. Wi-Fi modul radi bez ikakvih problema, mreža se ne izgubi. Postoji podrška za standard DLNA, kompatibilni uređaji mogu da prenose i primaju preko kućne mreže različite media sadržaje (slike, muzika, video), i prikazuju ih u realnom vremenu.

Wi-Fi router. Kao i svaki savremen Android-smart telefon, Xiaomi Mi Note može da se koristi kao pristupna tačka, obezbeđujući internet putem Wi-Fi konekcije.

NFC. U okviru modela Xiaomi Mi Note nema podrške za NFC.

Rad sa dve SIM kartice, mogućnosti telefona

Važna karakteristika Xiaomi Mi Note modela su dva slota SIM kartice oji su podjednake važnosti. Jedan je formata microSIM, drugi - nanoSIM. U ovom slučaju, ne postoji uobičajena za većinu drugih dualSIM uređaja podela na primarne i sekundarne slotove, oba podržavaju kako glasovne pozive tako i prenos podataka u 2G / 3G / 4G mrežama.

U podešavanjima možete odabrati naziv za svaku SIM karticu tako da registrujete pristupnu tačku i izaberite kroz koju će se vršiti pozivi, a kroz koju pristup Internetu.

Kada pozivate ili pišete tekstualne poruke, možete da vidite tastere da biste izabrali SIM karticu, preko koje operacija izvodi. Tokom poziva, pored imena i broja kontakta prikazana je slika SIM kartice i 1 ili 2.

Tokom korišćenja Xiaomi Mi Note nismo imao problema sa kvalitetom prijema ili loše mrežne konekcije, obe SIM-kartice savršeno su hvatale mrežu. Zvučnik je nešto iznad proseka u pogledu jačine, postoji mala margina za veoma bučne sredine. Zvučnik za pozivanje je veoma glasan u okviru Meizu MX4 Pro i zvuči jako dobro. Nedostatak je postojanje samo jednog zvučnika koji se nalazi u dnu i ako stavite svoj smart telefon u džepu sa ove strane, može se desiti da će zvučnik biti zaklonjen i zvuk tiši nego obično. Vibracija je prosečne jačine, oseća se čak i u hodu, dok je jedinica u džepu.

U MIUI postoji crna listi za pozive i poruke, funkcija vibracije kada odgovarate na odlazni poziv, i funkcija snimanja poziva pritiskom ili automatski. Osim toga, možete da omogućite Auto Store opciju za sve razgovore ili jednostavno razgovore sa pozivaocima sa određene liste, koju sami postavljate. Poruke su odvojene linijom tako da savršeno možete da razgraničite šta se vi napisali a šta sagovornik .

Navigacija

Mi Note model ima GPS (kao i A-GPS, i GLONASS), brzina satelita je visoka uz veliku preciznost, pri čemu je bukvalno potrebno pet sekundi da jedinica primi signal od 4-5 satelita. Ako izaberete lokaciju samo pomoću GPS, potraga će trajati 10-15 sekundi. Neki posebni navigacioni softver u okviru smart telefona ne postoji.

MIUI 6

Uređaj radi na Android 4.4.4 verziji sa kompanijinim korisničkim interfejsom MIUI 6 (u našem uzorku je bila verzija 5.3.13). Razlike u pogledu izgleda i rada između MIUI i interfejsa čistog Android OS su opipljiv, tako da ćemo ponovo na kratko da se zadržimo oko glavnih tačaka.

U MIUI 6 interfejs je jednostavniji, prozračniji i svetliji, kraći, podseća na iOS 7/8, ali za naš ukus, sa MIUI izgleda još više mnogostran. Ovde postoje meniji koji su prozirni što doprinosi lepoti a nema neki značaj sa praktične strane.

Osnovna ideja MIUI su desktopovi bez menija programa pri čemu se svaka nova aplikacija pojavi na jednom od ekrana kao u iOS. Donji panel sa oznakama je fiksan i ne menja se kada listate desktopove. Matrica ikone kod Mi Note modela je oblika 4x6 i to je sjajno. Na primer, u Meizu MX4 Pro modelu je u pitanju matrica oblika 4x4, što kada je reč o ekranu veoma visoke rezolucije i dijagonale nije dovoljno. U Note Mi na ekran može da se smesti do 29 ikona (24 u matrici, i 5. u donjem panelu). U ovom slučaju, ekran ne izgleda preopterećen, a nazivi se mogu lako pročitati zbog velike dijagonale.

Ekran zavese sa notifikacijama je podeljen na dva dela - jedan sa odgovarajućim tasterima za uključenje bežične mreže i drugim tasterima, pokretanje baterijske lampe, ulazak u plain režim. Ovaj prozor se može podesiti promenom lokacije tastera, ili uklanjanjem nepotrebnog.

Kada je ekran zaključan možete pokrenuti kameru ili se javiti na poziv.

U MIUI postoji pogodan sistem proračuna potrošenog saobraćaja, sa podesivim obaveštenjima kada se premaši precizirani praga. Postoji zgodan birač borjeva koji vam omogućava da brzo tražite željeni kontakta, i odmah uputili poziv ili idete na njega da napišete poruku.

Interfejs sadrži prethodno podešene brendirane aplikacije za većinu zadataka: Menadžer fajlova, galerije, video i audio plejer, snimanje glasa, beleške i drugo.

Nažalost, MIUI je poznat ne samo po svom prijatnom izgledu, mnogo detaljnih podešavanja i ukupnoj pogodnosti, ali i problemima sa nekim softverom te čestim izdavanjem update-ova. Na primer, u našem Mi Note 5.3.13 ne radi standardni pretraživač ali to je u redu, jer smo koristili Google Chrome, kod kojeg takođe ne može da se reprodukuje streaming video – što je za nas bio problem. Video ne može da se reprodukuje u bilo kom pretraživaču. Podsećamo da u okviru Xiaomi MI4 nije radio program za obaveštavanje Facebook Messenger, a poruke su ponekad stizale sat vremena nakon što su poslate, kada smo ih pročitali na bilo kom drugom pametnom telefonu ili računaru. Nažalost, ovaj problem ostaje! U Xiaomi Mi Note modelu opet smo primetili da ne radi FB Messenger, a poruke same često dolaze tačno u trenutku kada pokrenete klijent za njih. Jasno je da firmware može sadržati bugove (kao što je problem vezan za streaming videa i onemogućeni pretraživač), ali je problem sa Facebook Messenger-om nam se nimalo nije svideo jer uvek koristimo ovaj program za rad.

Zato ćemo vam dati jednostavan savet: Ukoliko kupujete Mi Note ćete imati izbor - da stavite firmware sa maternjem jeziku ili da ostanete na originalnom engleskom. Preporučujemo drugu opciju. jer će broj bugova da bude manji.

Zaključak

Iskreno, stekli smo pomešani utisak o Xiaomi Mi Note modelu. Moguće je da smo za ovaj uređaj imali previše visoka očekivanja, a ona nisu bila opravdana. I dalje mislimo da je prethodni vodeći model kompanije, Xiaomi Mi4, jedan od najboljih petoinčnih Android smart telefona u svetu, i jedna od najviše uravnoteženih jedinica sa kraja 2014. i početka 2015. Šta nije u redu sa Mi Note po našem mišljenju? Pre svega to što značajno viša cena u poređenju sa Mi4 ne donosi uređaj koji je bolji u svakom pogledu, već samo verziju Mi4 veće dijagonale ekrana.

Da, Mi Note poseduje više originalan i zanimljiv dizajn, a kombinacija stakla i aluminijuma ga čini premium proizvodom. Sa druge je praktičnost oj nije najvišeg nivoa zahvaljujući upotrebi glatkog stakla. Dolazimo do smešne situacije - kada stavite svoj smart telefon na ravnu površinu, morate biti sigurni da on neće sleteti sa nje. Vreme izvršavanja nije poboljšano u poređenju sa MI4, dok kada je reč o kameri nemamo šta da dodamo u smislu promena jer Mi4 snima veoma dobro. Sve zajedno postoje dve vidljive promene - svež dizajn i povećana dijagonala ekrana, kao i bolji kvalitet zvuka na slušalicama. Razlike u ceni između ova dva modela ne opravdavaju promene koje postoje kod Mi Note u odnosu na Mi4, i svako odlučuje za sebe šta će da kupi.

Da li će MI Note Pro biti mnogo interesantniji i atraktivniji? Mislimo da neće. Da, u Pro verziji dostupan će biti ekran visoke rezolucije i više memorije, i produktivnija platforma. Međutim, mi ne vidimo nikakve probleme sa rezolucijom ekrana i kod jednostavnog Mi Note modela i performanse Snapdragon 801 čipseta i 3 GB RAM-a su dovoljno za bilo koji zadatak.

U toku 2014. godine Meizu i Xiaomi su predstavili još po jedan smart telefon, pri čemu se kompanije nisu takmičile direktno. Xiaomi se okrenuo šik smart telefonu sa ekranom od 5 inča, na Meizu je predstavio jedinicu u kategorijiji većih uređaja (5.4 inča). Nakon nekog vremena, Meizu je predstavio MX4 Pro a Xiaomi - Mi Note i najavio Note Mi Pro. Sada nije jasno šta se sa čime upoređuje. U stvari Xiaomi Mi Note je negde između MX4 i MX4 Pro, dok je Xiaomi Mi Note Pro skuplji od bilo kojeg od ovih uređaja i, logično, deluje u drugačijoj ligi.

MX4 Pro poseduje ekran sa rezolucijom od 2560x1440 piksela, 20 MP glavnu kameru, podršku za NFC, veći kapacitet baterije i skener otiska prsta. Mi Note ima podršku za dve SIM kartice i više igranju orjentisanu platformu Qualcomm 801. Diskusiju Flyme protiv MIUI ostavljamo po strani. Rezultat je da su karakteristike Mi Note negde slične onima koje nudi MX4 Pro, ali negde slabije. Sa tehničke tačke gledišta ovaj uređaj je možda malo slbiji a opet malo skuplji i to je važan detalj. Prethodnih godina Xiaomi smart telefoni su bili jeftiniji od svih konkurenata, ne računajući kineske modele bez brenda. Uređaji kompanije Meizu činili su se najbliži po karakteristici odnos / vrednost proizvoda modelima Xiaomi brenda, ali i dalje inferiorniji. A onda je došao trenutak kada Xiaomi postepeno počinje da razmišlja ne samo o obimu prodaje i tržišnog udela, već i o profitu. Mislimo da je Mi Note - prvi pokušaj takve strategije, interesantan uređaj po ceni na tržištu kojem pripada. Ovo nije ultra jeftini smart telefon sa vrhunskim performansama. Iako, više nije ultra jeftina jedinica ona je i dalje veoma jeftina u odnosu na vodeće modele A-brendova.

Kupiti ovaj uređaj ili ne? Da budemo iskren, birajući između Mi Note i MX4 Pro, mi bismo se odlučili za ovaj drugi iz jasno gore navedenih razloga – Meizu model je po našem mišljenju, više izbalansiran po pitanju karakteristika proizvoda u segmentu modela sa dijagonalom od 5.5 inča za istu cenu kao Mi Note, pri čemu MX4 Pro gubi samo u igrama. Ako pogledate kategoriju uređaja sa karakteristikama sličnim Mi Note u celini, izbor je veliki. Ovde i stari Samsung Galaxy Note 3 i Oneplus One, kao i novi Huawei Mate 7. Moramo da ponovimo: novi Xiaomi Mi Note je iznenađujuće skup i kao i u slučaju Mi4, čak uzimajući u obzir naručivanje iz Kine, uređaj će biti skup. Po svojoj ceni, ovaj smart telefon je u istom cenovnom opsegu sa gore navedenim modelima (neki od njih su čak i jeftiniji). Treba razumeti da sam uređaj je veoma dobar, mada ne bez mana, ali kompanija Xiaomi je naučila svoje korisnike da su njeni proizvodi trideset ili pedeset odsto jeftiniji od svih ostalih. A sa pojavljivanjem Mi Note morate da se naviknete na promenu ovog pravila.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024