Lumia 532 2014
2014. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Microsoft Lumia 532
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Microsoft Lumia 532. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Microsoft Lumia 532 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Microsoft Lumia 532 DS (RM-1031)

Fotografije u zatvorenom

Prodano pakovanje

  • Smart telefon
  • Li-Ion baterija kapaciteta 1560 mAh
  • Punjač
  • Uputstvo za upotrebu

Tehničke karakteristike

  • Windows Phone 8.1 GDR1 / Update 1 / Lumia Denim
  • Jedan radio, dve microSIM-kartice
  • 4 inčni ekran, 800x480 piksela, 233 piksela po kvadrantom inču, do 16 miliona boja
  • Prednja kamera VGA, glavna kamera 5MP bez autofokusa, (maksimalna video rezolucija - 848x480 piksela)
  • RAM 1 GB, količina ugrađene memorije je 8GB, 2.7GB dostupno korisniku, memorijska kartica do 128 GB
  • Qualcomm Snapdragon 200 čipset, 4 jezgra radnog takta do 1.2 GHz
  • Baterija Li-Ion 1560 mAh battery, vreme razgovora do 20.9/12 časova (2G / 3G), reprodukcija muzike do 61 časa, video reprodukcija 7.4 časova, korišćenje WiFi do 12.5 časova.
  • FM-radio
  • 2G / 3G
  • Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 b / g / n, USB 2.0
  • Dimenzije - 118.9x65.5x11.6 mm, masa - 136 grams

Pozicioniranje

Lumia 532 model je prikazan zajedno sa modelom Lumia 435, ovi uređaji su blizanci pa nema mnogo razlike između njih.

Nekonvencionalan indeks prikriva činjenicu da niko ne očekuje ozbiljnu potražnju za modelom 532, obzirom da je skuplja opcija od modela Lumia 435. Ako neko, iz bilo kog razloga, smatra da kamera sa malo većom rezolucijom i bez autofokusa uz nešto interesantniju realizaciju panela kućišta izgleda interesantno, on će razmotriti ovaj uređaj. Dodatno platiti za trećinu višu cenu za ovako nešto je veoma diskutabilno pitanje. Da li su pomenuti detalji vredni toga? Definitivno ne.

Dakle, sa jedne strane, model 532 izgleda jeftino, a sa druge strane, on je preskup u odnosu na svog mlađeg brata. Razmotrite ovaj uređaj samo u jednom slučaju - ako je za vas život bez Windows Phone nezamisliv, a izgled Lumia 532 vam se sviđa da ste spremni da platite dodatno za njega. U svim drugim slučajevima, možete bezbedno zaobići ovaj uređaj jer ne nudi baš ništa zanimljivo.

Dizajn, veličina, kontrole

Nokia je uvek imala dobre modele za nezahtevne korisnike, kvalitetnu izradu, svetle boje. Ova jedinica nije izuzetak – kućište karakteriše najjeftinija ali svetla plastika i visok kvalitet izrade. Dostupan je u četiri boje (narandžasta, bela, crna i zelena), ali možete da nabavite panele i drugih boja.Za razliku od modela 435 plastični umeci su providni, oni čine kućište još interesantnijim.

Dimenzije telefona - 118.9x65.5x11.6 mm, težina - 136 grama. U ruci uređaj lepo stoji, ali je malo deblji u odnosu na savremene uređaje. Za nezahtevne korisnike to nije problem, obzirom da je uređaj u obliku koji se smatra normalnim. Na primer, kompanija je Lumia 535 model pokušala da načini vizuelno suptilnijim i to je uspela. Ali cena ove jedinice je značajno veća.

Microsoft Lumia 535

Poređenje sa modelom Lumia 535

Poređenje sa modelom Lumia 530

Poređenje sa modelom Lumia 435 DS

Sa desne strane se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka i taster za uključivanje. MicroUSB konektor se nalazi na donjem kraju, na vrhu - 3.5mm priključak za slušalice ili handsfree. Zvučnik je na zadnjem panelu, gde se nalazi i sočivo 5MP kamere. LED blic kod ovog uređaja nije dostupan, kao ni baterijska lampa, što je za segment jeftinih uređaja prilično negativno. Obzirom da je ekran male rezolucije, korisnički interfejs donosi tri tastera koji su uvek vidljivi.

Otvaranje telefona je vrlo lako, ali izrada je dobra, pa samim tim nema zazora, niti je poklopac zadnje strane labav. Ispod baterije je slot memorijske kartice kao i dva slota za microSIM-karticu (jedan radio).

Matirana plastika uz providne umetke će dovesti do toga da će uređaj duže vremena da zadrži odličan izgled bez preteranih tragova habanja.

Ekran

Za jeftine modele Nokia već nekoliko godina koristi isti matricu - 4 inča, 480x800 piksela (233 dpi). Mali ekran se mnogim ljudima ne sviđa, možete gledati video, ali to nije naročito zabavno zbog dijagonale, a ne zbog rezolucije. Za razliku od modela Lumia 520, ovo nije isti ekran koji je bio u prvim modelima. Dizajneri su bili kreativni sa nivoom osvetljenja (tri nivoa - nizak, srednji i visoki - plus automatski), poboljšan je algoritam za automatsko pozadinsko osvetljenje, postao je adekvatniji. Postoji senzor blizine pa se ekran isključi kada mu se približite. Ali najvažnije, na suncu, ali i u sobi slika postaje življa. Kompanija navodi da je ovo ostvarila u kombinaciji sa tehnologijom zasićenja. Upoređujući ekran sa modelima u ovom opsegu cena, predstavljenim danas, napominjemo da je na istom nivou ili inferioran.

Kao što znate, ekran na suncu je još uvek čitljiv, ali je neophodno uložiti napor.

Oleofobski sloj je prosečnog kvaliteta, otisci prstiju ostaju na ekranu, i ima ih mnogo.

Baterija

Kapacitet baterije je 1560 mAh, (BV-4J) i ona je u stanju, prema navodima proizvođača, da obezbedi do 20.9 sati razgovora u 2G, 12 sati u 3G, kao i vreme u pasivnom režimu od 22 dana. Maksimalno vreme reprodukcije muzike je do 61 čas, video sadržaja - do 7.4 sati, uz internet konekciju preko WiFi - do 12.5 sati.

Na primer, sasvim je ostvarivo dva dana rada uz sinhronizaciju pošte (skoro svaki sat), uz minimalnu upotrebu ostalih funkcija - 15 minuta razgovora, desetak SMS-ova.

Uz veoma aktivno korišćenje, baterija ovog uređaja će trajati samo jedan dan, od jutra do večeri. Ako vam je potreban uređaj za pozive i SMS poruke, onda ovaj će ovaj model ponuditi sasvim dobro vreme rada, ali po visokoj ceni. Puno vreme punjenja je oko 2 sata. Interesantno je da većina Lumia modela nudi slične karakteristike vremena rada, očigledno je da je kompanija dobro uravnotežila uređaj.

Memorija, memorijske kartice, hardverska platforma i performanse

Ugrađena memorija je kapaciteta 8GB od čega na raspolaganju vam je oko 3.7GB. Memorijska kartica je podržana u kapacitetima do 128GB. Preko cloud servisa OneDrive korisnik dobija 15GB prostora.

Količina RAM-a je 1GB, što je sasvim dovoljno za bilo koju aplikaciju ili igru koje postoje danas za Windows Phone.

U okviru ovog modela je iskorišćen Qualcomm Snapdragon 200 quad core procesor koji ima radni takt od 1.2GHz po jezgru. Nemamo primedbi o tome kako ovaj uređaj radi - sve je na dobrom nivou, bez zastajanja.

Ljubitelji sintetičkih testova mogu da procene rezultate za ovaj model ispod.

Kamera

Uređaj karakteriše 5MP kamera sa fiksnim fokusom, veoma laka za fotografisanje, niskog kvaliteta. Po sunčanom danu slike su prilično dobre. U podešavanjima videa je moguće podesiti filtriranje zvukova na različitim frekvencijama, koji, u teoriji nudi da recimo odsečete zvuk motora. Interesantno podešavanje, ali obzirom da je maksimalna rezolucija videa 848x480 piksela (30 frejmova u sekundi), je prilično beskorisna.

Primer video klipa (MP4, 5 MB) >>>

Software - Windows Phone 8.1

Još jedan model koji radi na Windows Phone 8.1. Nažalost, set promena u poređenju sa verzijom 8 je sasvim beznačajan, one su kozmetičke prirode i globalno ne utiču na percepciju platforme. Rad na greškama i nedostacima, je veoma loše urađen. Inovacije sistema su detaljno opisane u pregledu Windows Phone 8.1 operativnog sistema, pa ne vidimo razlog da se ponavljamo - sve je standardno.

Takođe postoji update u direktnoj vezi sa GDR1, koji se fokusira na najosnovnije. Popravljena je greška u Network Time Protocol, pa će sada u teoriji, vreme biti pravilno prikazano u svim scenarijima upotrebe. Nepravilno podešavanje vremena dovodi do greške u ažuriranju sistema, učitavanju programa koji rade.

Direktorijumi na ekranu sa pločicama se zovu Live Folders (izvorno ih je stvorila Nokia, a sada su deo sistema). Prevlačenjem jedne ikone na drugu vidimo da je ona sada smeštena u direktorijum. Animacija pokazuje kako da promenite ikonice aplikacija koje su u direktorijum. Ovo je lakše nego što je bilo ranije, barem vam omogućava da se oslobodite beskrajne liste na ekranu. Direktorijumi se sada kopiraju u arhivsku kopiju, koja može biti povraćena na drugom uređaju.

Drum roll - u listi SMS poruka imate priliku da alocirate pojedine poruke od pretplatnika i uklonite ih, ne sve, već samo odabrane, a one takođe mogu biti prosleđene. Isto se može uraditi u vašoj listi kontakata i prethodnih poziva, odnosno možete da izaberete pojedinačne unose i obrišete ih.

Dodatak Batery Saver može da se postavi kao pločica na glavnom ekranu i što je najvažnije - sada ikona ove aplikacije pokazuje trenutnu napunjenost baterije u realnom vremenu Čitajući opis ove karakteristike ispada da ova funkcija se koristi da pokaže status baterije u nekom trenutku, i samo za ažuriranje realne situaciju.

Cortana glasovni asistent sada se može aktivirati glasom, ne morate da pritiskate tastere.

Utisci

U pogledu kvaliteta glasa tokom poziva u pitanju je standardno rešenje kompanije Nokia - nije loše, ali nije dobro. Uređaj koristi jedan mikrofon. Vibracija je loša, garantovano ćete da je propustite.

Ovaj model predstavja skuplju varijantu 435 modela. Pogledajte video u kojem poredimo ova dva uređaja.

Ako o Lumia 435 modelu smo rekli da je model koji nije baš interesantan u odnosu na Android smart telefone, a za model Lumia 535 kažemo da je skupa verzija bez očiglednih poboljšanja (kamera, uklonivi panel, malo brži procesor, ali to nije vidljivo), i šanse za njegov uspeh su skoro nikakve. U rasponu cena u kojem je ova model postoji mnoštvo Android uređaja koji su često funkcionalniji i brži. Da ne pominjemo činjenicu da Android uređaji imaju bolju rezoluciju ekrana. Jasno je da ovaj uređaj će jao teško da nađe put do kupaca i nalazi se tu eto samo da popuni opseg uređaja kompanije.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024