Lumia 640 XL 2015
2015. godina
5.7" LCD, 69.1% body
4% 400, Microsoft Windows 10
RAM 1 GB, INT 8GB, EXT nema
3000 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Microsoft Lumia 640 XL
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Microsoft Lumia 640 XL. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Microsoft Lumia 640 XL vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled Windows Phone smart telefona Lumia 640 XL

Fotografije u zatvorenom

Tehničke karakteristike

  • Windows Phone 8.1 / Update 2 / Lumia Denim
  • Qualcomm Snapdragon 400, 4 core, 1.2 GHz
  • 1 GB RAM-a, , količina ugrađene memorije je 8GB, memorijska kartica do 128 GB
  • 5.7 inčni ekran, 1280x720 piksela, IPS, 259 dpi, Corning Gorilla Glass 3
  • Baterija 3000 mAh Li-Ion, rad u režimu mirovanja do 39 dana, vreme razgovora do 23.7/31.3 časova (2G / 3G), reprodukcija muzike do 102 časa, video reprodukcija 11.7 časova, korišćenje WiFi do 13 časova.
  • 3G (dostupna je LTE-verzija)
  • Glavna kamera Zeiss, 13MP (senzor 1/3 inča), prednja kamera 5MP
  • microSIM
  • BT 4.0, USB 2.0, NFC, Wi-Fi 802.11 b / g / n, GPS, Glonass
  • Dimenzije - 157.9x81.5x9 mm, masa - 171 grama

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Baterija 3000 mAh Li-Ion
  • Punjač
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Microsoft je izgleda iznenada shvatio da nije u stanju da prodaje pametne telefone i da Windows Phone nije popularan. Do kraja 2014. godine, prodaja Lumia smart telefonima naglo je pala u svim zemljama, njihov udeo na tržištu smart telefona pao je na 3 odsto, što je minimalna vrednost za kompaniju. Brojke govore očiglednu stvar: Windows Phone uređaji na tržištu nisu traženi i njihova publika je minimalna. Najveća potražnja je za jeftinim modelima, a 2015. strategija kompanije je da proizvede što veći broj jeftinih modela. Ne samo najjeftinijih smart telefona, kao što je bilo u prethodnim godinama, kada su Lumia 520/521 bili kičma prodaje i okupirali lavovski deo prodaje Windows Phone sistema već modela u svakom segmentu cena modelima sa atraktivnim cenama. U pitanju je dobra inicijativa, koja, u teoriji, bi mogla da radi ukoliko bi u pitanju bio Android uređaj. Ali, kao što smo videli, u praksi, Windows Phone je kočnica, koja postoji za prodaju linije Lumia. I nemoguće ju je ukloniti. Možete promeniti ime Windows Phone operativnog sistema samo u Windows, ali kompanija nije uspela da iskoreni probleme interfejsa i softvera a dodatni softver je jako malobrojan. Isto tako problem je i ubediti ljude zašto im je potreban takav uređaj. Masa potrošača ne stupa u polemike sa podžavaocima Windows Phone ili zaposlenima kompanije u društvu, već jednostavno - ne kupuju njihove proizvode.

Model 640 je dostupan u dve verzije - uobičajenog 640 sa 5-inčnim ekranom i kamerom rezolucije 8MP, sjajne površine, kao i 640 XL verzije sa 5.7 inčnim ekranom, kamerom Zeiss rezolucije 13MP i malo veće baterije.

U kompaniji Microsoft su shvatili da takvi modeli neće imati značajnu prodaju, i zbog toga je neophodno da se uradi maksimalan broj varijacija, a ne jedan model sa verifikovanim karakteristikama. Proračun kompanije se zasniva na činjenici da će neko nasumice iz sve ovo raznolikosti kupiti telefon. Ranije su u kompaniji Nokia imali pristup zasnovan na stvarnim potrebama tržišta i pokušavali da stvore nešto, što sa nije slučaj ni u naznakama. Kompanija proizvodi više modela, od kojih je svaki dizajniran za minimalne količine prodaje, ali zbog njihovog broja i opšte cirkulacije prodaja će se povećati. U svakom slučaju, ukupan broj prodatih uređaja je toliko mali da ne vredi ni navoditi ih. Hajde da vidimo koje to modele u okviru serije 640 imamo. Dakle, tu je obična verzija 640DS sa 3G, 640 LTE, 640 LTE DS. Verzija sa dve SIM kartice vredi tačno onoliko koliko i standardnoj verziji model sa LTE. Zašto? Odgovor leži u činjenici da je jedno od njih je suvišno i nepotrebno. Isto važi i za model XL – imamo obični XL, zatim XL DS, XL LTE, XL LTE DS.

Ko bi poželeo da kupi model 640 XL? To je kupac koji je u potrazi za fabletom, odnosno uređajem sa većim ekranom, ne baš probirljiv u svojim sklonostima, spreman da žrtvuje skoro sve, ali spreman da iskoristi ono što mu se učini kao povoljna ponuda. Microsoft je odlučio da za ovaj model ponudi pretplatu na Office 365 (personalna licenca za godinu dana i jedan PC, tablet, telefon). Još jedna od korisnih stvari - 60 minuta poziva na fiksne brojeve preko Skype-a.

Generalno, ovaj uređaj nije tu da se proširi broj ljubitelja Windows Phone, već za one koji, iz bilo kog razloga, veruju da su izborom ovog modela napravili dobar izbor. Marginalna jedinica za mali broj korisnika. Smatrati ovaj model ozbiljnim konkurentom bilo kom Android smart telefonu nije moguće, on nema ozbiljne i značajne prednosti.

Dizajn, veličina, kontrole

Fableti nam se generalno dopadaju i naš favorit je Note 4, pri čemu je uređaj kompanije Microsoft vrlo sličan po pitanju veličine - 157.9x81.5x9 mm, dok je - 171 grama. U ruci, posebno muškaraca, to je jednostavan uređaj za upotrebu.

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy Note 4

Kućište je od polikarbonata, koji je grub na dodir, vrlo lep. Ako izaberete jedinicu u beloj varijanti umorićete se od brisanja. Prvog dana je postalo jasno da kućište privlači mnogo prljavštine. Boja od džinsa, novac koji se nosi u džepu – prljavština ostaje na kućištu uređaja koji ćete morati trljati da bi skinuli nečistoće.

Postoje i druge boje - plava, crna i narandžasta. Ove boje su manje osetljive na ovaj problem.

Na samom vrhu je 3.5 mm priključak, a na dnu - uobičajena microUSB utičnica. Sa desne strane – taster za regulaciju jačine zvuka, a odmah do njega - on / off taster. Otvor zvučnika je na zadnjoj površini, blizu kamere i LED blica.

Kućište je lako otvoriti. Dizajn, testiran na više modela je veoma pouzdan. Unutra ćete videti bateriju, kao i dva slota plus slot za MicroSIM karticu.

Sa inženjerske tačke gledišta, nema pritužbi na kvalitet izrade uređaja što je sasvim dobro.

Ekran

U pitanju je normalna IPS-matrica sa dijagonalom od 5.7 inča, rezolucije – 1280x720 piksela (259 dpi) pokrivena Corning Gorilla Glass staklom. Za raspon cena ovog modela u pitanju je pristojan ekran koji nema posebne razlike u odnosu na druge modele, nema neke izvanredne osobine, pri čemu će ekran odgovarati većini. Tasteri su na ekranu uređaja. Nemamo ništa posebno da kažemo o ekranu – sve je normalno i poznato.

Baterija

Kapacitet baterije je 3000 mAh,i ona je u stanju, prema navodima proizvođača, da obezbedi do 39 dana rada u režimu mirovanja, 23.7 sati razgovora u 2G, 31.3 sati u 3G. Maksimalno vreme reprodukcije muzike je do 102 časa, video sadržaja - do 11.7 sati, uz internet konekciju preko WiFi - do 13 sati.U stvarnom životu, dva dana rada je ostvariv rezultat uz prilično aktivno korišćenje ovog uređaja, a uz malo manje moglo bi biti i tri dana. Uređaj je neznatno slabiji od Lumia 1320 po ovom parametru, ali on poseduje bateriju kapaciteta 3500 mAh. Ali generalno, sve je dobro, ovaj model se ponašao pristojno i ne razlikuje mnogo od sličnih modela.

Opcije povezivanja

Standardni set protokola - Wi-Fi 802.11 b/g/n, NFC, USB 2.0, Bluetooth 4.0 (nema podrške za LE) - pun set standardnih profila, WCDMA - 900/2100 MHz. Kao što možete videti, uređaj ne može da se pohvali nečim posebnim ili neobičnim.

Čipset, memorija, performanse

Uobičajeno rešenje iz Microsofta, Snapdragon 400 čipset, 4 jezgra sa radnim taktom do 1,2 GHz. Interfejs je dovoljno brz, što je takođe tipično za ovakve uređaje. Količina RAM-a - 1GB, ugrađene memorije 8 GB, podržana je memorijska kartica kapaciteta do 128 GB. U sintetičkim testovima rezultati su tipični.

Kamera

Prednja kamera ne snima naročito dobre snimke, uprkos činjenici da ona ima rezoluciju od 5MP.

Ali glavna kamere od 13MP sa natpisom Zeiss morala bi da zadovolji, ali pošto je ovo jeftino rešenje, nismo baš zadovoljni. Snimci na ekranu izgledaju dobro, ali čim počnete da malo pažljivije gledate šta se dešava, onda vidite da balans bele boje nije dobro urađen i da na nebu gotovo nikada ne možete da vidite oblake na snimcima.

Pogledajte kako uređaj snima fotografije

Primer video klipa (MP4, 38 MB) >>>

Softver - Windows Phone 8.1

Telefon koristi Windows Phone 8.1 Update 2 koji dodaje ogromni broj funkcija - sada je u "Settings" dostupno odvajanje podešavanja pa pojedinačne postavke mogu da se koriste na glavnom ekranu. Kada kucate tekst, možete dodati svoje tekstualne oznake za brzo ulazak u aplikacije. I to je nije sve što donosi Update 2. Programeri kompanije su doneli mnoštvo različitih detalja i prilagođenja. Windows 10 će doneti neke potpuno drugačije detalje, ali to je već za neku drugu priču.

Inovacije sistema su detaljno opisane u pregledu Windows Phone 8.1, pa ne vidimo razlog da se ponavljaju - sve je standardno.

Od neprijatnih detalja i propusta vezanih za Update 2, napominjemo da prilikom ažuriranja uređaja iz backupa iz nekog razloga, mnoge od standardnih ikona aplikacija kao da su nestale u sistemu, na primer, Lumia kamera.

Da biste aktivirali pretplatu za Office 365, morate da preuzmete iz App Store Office 365 Gift, pri čemu je onda aktivacija vezana za vaš Microsoft nalog. Odmah po početku dostupnosti ove opcije bilo je problema i aplikacija je krahirala. Microsoft je obećao da će da reši ovaj problem.

Utisci

U pogledu kvaliteta glasa tokom poziva u pitanju je standardno rešenje kompanije Nokia - nije loše, ali nije dobro. Uređaj koristi jedan mikrofon. Vibracija je loša, garantovano ćete da je propustite.

Za novac koji je potrebno izdvojiti za ovaj model možete kupiti veliki broj različitih fableta proizvođača druge lige. Na primer, čini nam se zanimljiv model Meizu M1 Note 16 GB, koji od nedostataka ima samo jedan - nema memorijsku karticu.

Za uporedive novac, možete odabrati Philips i928, prilično tipičan uređaj u svojoj klasi, koji ima memorijsku karticu.

Ali ako pogledate segment u celini, čini se da je ovo veoma mali segment, u koji kompanije nisu voljne da ulaze. Za cenu koju je potrebno izdvojiti za ovaj model proizvođači će ili uključiti loše komponente ili će ponuditi bolji hardver, ali cena će biti veća.

Generalno, ovaj uređaj možete da kupite jedino ako ste Microsoft zaposleni ili ne razumete ništa o uređajima tog tipa i prodavci su vam nametnuli da ga kupite. Generalno Windows Phone uređaji neće početi da se prodaju mnogo bolje nakon ovog modela.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024