Zenfone 2 ZE550ML 2015
2015. godina
5.5" LCD, 70.8% body
7% Z3560, Android 6.0 Marshmallow
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
3000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
 
 
Test mobilni telefon Asus Zenfone 2 ZE550ML
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Asus Zenfone 2 ZE550ML. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Asus Zenfone 2 ZE550ML vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Asus ZenFone 2

Prvi model druge generacije ZenFone modela je predstavljen na CES-u 2015 u martu mesecu. Ovaj smart telefon je već počeo da se prodaje u raznim zemljama. Model nudi nove karakteristike pa smo pripremili za vas detaljan pregled ovog uređaja.

Karakteristike

  • Klasa: glavni model
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: plastika
  • OS: Android 5.0 + ZenUI
  • Mreže: dve SIM-kartice, dva radio modula, podrška za GSM / EDGE, WCDMA, LTE (microSIM)
  • Platforma: Intel Atom Z3560 / Intel Atom Z3580
  • Procesor: Quad core, 1.8 / 2.33 GHz
  • Memorija: 4/2 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 32 GB, microSD slot memorijske kartice (podrška za kartice kapaciteta do 128 GB)
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n / ac), dual-band, Bluetooth 4.0 (A2DP, EDR), konektor microUSB (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: 5.5 inča capacitive, IPS-matrica, 1280x720 (HD) / 1920x1080 piksela (FHD), automatsko podešavanje nivoa osvetjenosti, poseduje oleofobski sloj
  • Kamera: 13 MP, video snimanje u 1080p (1920x1080 piksela), LED blici ma dve nijanse
  • Prednja kamera: 5 MP
  • Navigacija: GPS / GLONASS (podržava A-GPS)
  • Senzori: akcelerometar, senzor svetlosti, žiroskop
  • Baterija: ukloniva, Li-Pol, 3000 mAh kapaciteta, podržava QuickCharge (60% za 40 minuta).

Oprema

  • Smart telefon
  • Punjač
  • Kabl za povezivanje sa računarom (deo prodajnog pakovanja)
  • Žične slušalice
  • Uputstvo

U našoj konfiguraciji su bile i žične slušalice, bubice, dok napominjemo da punjač podržava QuickCharge.

Materijali kućišta, kontrole, izrada

Sa jedne strane, u pogledu dizajna pred nama je običan monoblok model sa zaobljenim uglovima, a sa druge ASUS se trudi da naglasi pripadnost jedinice Zen liniji. Obratite pažnju na donji deo smart telefona, taster za uključivanje i kontrolu jačine zvuka, oni su napravljeni sa posebnim prelivajućem šablonom koji je zajednički za sve uređaje Zen linije.

Osim toga, uređaj poseduje veoma lepu zadnju masku kada je izložena svetlosti, ponekad se čak i stiče pogrešan utisak da je napravljena od metala, ali ne, za nju je kompanija koristila normalnu malo sjajniju plastiku. Primetićete da šara na poklopcu igra ne samo dizajnersku, već i praktičnu ulogu, zahvaljujući njoj, uređaj ne klizi u ruci.

Veći deo prednje strane zauzima 5.5-inčni ekran, iznad njega su mreža slušalice, sočivo prednje kamere, senzori svetlosti / blizine, kao i indikatorska lampica.

Ispod ekrana možete da vidite tri tastera osetljiva na dodir - "Back", "Home" i "Recent Apps". Držeći centralni taster možete vam da pozovete program Google Now.

Na vrhu postoje taster za uključivanje, otvor mikrofona i 3.5 mm priključak za slušalice, a na dnu - drugi mikrofon i microUSB port.

Sa zadnje strane smart telefona, vidimo sočivo glavne kamere, LED blic, taster za regulaciju jačine zvuka, a ispod - glavni zvučnik uređaja. Odluku da se na zadnjoj strani implementira taster kompanija Asus je jasno kopirala od LG-a. Međutim, ako je LG svojim uređajima to uradio kako bi se smanjila debljina krajeva, Asus je verovatno to uradio jer su jednostavno projektanti tako smatrali da treba. Lično, nismo mogli da se naviknemo na ovaj raspored tastera, uprkos činjenici da kada smart telefon držite jednom rukom vaš kažiprst leži direktno na njemu. Činjenica je da kada recimo uzmete noću ZenFone 2 i želite da povećate / smanjite jačinu zvuka, intuitivno prsti idu dalje ka krajevima a ne ka zadnjem poklopcu.

Glavni zvučnik je veoma dobar, a zvuči čisto čak i na maksimalnoj jačini. Usput, ako stavite uređaj na sto, zvučnik neće biti prekriven što je povezano je sa kosim ivicama ZenFone 2 modela.

Poklopac sa zadnje strane se lako skida a ispod njega su dva slota za SIM kartice formata microSIM (jedan sa podrškom za LTE, drugi 2G samo), slot za memorijsku karticu (podržava kartice do 128 GB) i ne-ukloniva litijum-polimerska baterija. Da biste uklonili poklopac, potrebno je da potkačite žljeb u donjem levom uglu. Usput, podizanje poklopca je veoma teško.

Uprkos uklonivom poklopcu, uređaj je savršeno izrađen, što je u velikoj meri zasluga ogromnog broja žabica na njemu. Zazori, ogrebotine i drugi problemi sa izradom ne postoje.

Dimenzija

Visina (mm) Širina (mm) Debljina (mm) Masa (grama)
Asus ZenFone 2 152.5 77.2 10.9 170
Samsung Galaxy Note 4 153.5 78.6 8.5 176
Huawei Honor 6 Plus 150.5 75.7 7.5 165
Meizu M1 Note 150.7 75.2 8.9 145
Apple iPhone 6 Plus 158.1 77.8 7.1 172

Nismo testirali fablet, a prvi put kada smo uzeli ZenFone 2 on je izgledao sjajno, sjajno i sjajno. Međutim, poredeći njegove dimenzije sa dimenzijama najpopularnijih konkurenata, može se videti da su dimenzije smart telefona uporedive sa većinom fableta koji se izdvajaju samo po velikoj debljini.

Možete držati ZenFone 2 jednom rukom, ali ga koristiti jednom rukom u standardnom režimu je prilično nezgodno.

I tu dolazimo do pomoćnog režima kontrole jednom rukom. Tako nešto već odavno sprovodi Samsung u okviru Note linije. Međutim, ASUS ne samo umanjuje pojedinačnu primenu, ali sam ekran, u principu je zgodan ako koristite dialer, tastaturu, itd treće strane. Minus je što se ekran može smanjiti samo na desnoj strani.

Ekran

Karakteristike Vrednost
Screen size 5.5 inča
Rezolucija ekrana 1920x1080 piksela
Gusitna ekrana 403
Tip matrice IPS
Zaštitni sloj Staklo
Oleofobski premaz Pisutan
Automatskak ontorla osvetljenja Prisutna
Podrška za multitouch Prisutna za do deset istovremenih pritisaka
Režim za rad u rukavicama Prisutan

Pred nama su tipične karakteristike fableta srednjeg segmenta, ali suština je kao što znamo, u detaljima, pa ćemo razgovarati o njima.

Osećamo da u okviru ZenFone 2 postoji vazdušni prostor između ekrana i stakla, jer je slika je inferiorna u odnosu na referentne uređaje po pitanju veličine ekrana (iPad 6 plus, Note 4, HTC Wildfire M8). Kada radite sa uređajem u sobi maksimalno osvetljenje je dovoljno, ali na ulici, ponekad želite da ga podesite još više, ali nema rezerve. Isto važi i za minimalnu vrednost - u mračnoj sobi želite da ga smanjite još više.

Uglovi gledanja su blizu maksimuma, sa jakim nakretanjem uočavamo samo neznatno pogoršanje osvetljenosti slike.

Što se tiče kvaliteta slike, dobijate ono što očekujete: jasna (zahvaljujući visokoj rezoluciji) slika, prirodne boje - sve ove prednosti su svojstvene kvalitetnim IPS-matricama. Rad automatske kontrole osvetljenja nam se nije svideo, ona postavlja neugodno nizak nivo osvetljenosti, ali podesiti ga manuelno je veoma zgodno preko klizača u okviru notifikacione zavesice.

Ekran je gotovo potpuno nevidljiv, ali informacije i dalje mogu biti čitljive.

Ako želite, možete ručno podesiti boje na smart telefona, ili uključiti poseban „Reading Mode“ režim koji čini boje toplijim.

Pored toga, ZenFone 2 ima poseban režim za rad u rukavicama, i na njega žalbe nismo imali.

Želeći da nekako nadoknadi ne baš laku upotrebu usled velike dijagonale, proizvođač je dodao sposobnost da možete omogućiti ili onemogućiti inteligentno Double Tap otključavanje ekrana. DA ne biste imali problema sa uključivanjem i isključivanjem uređaja važno je da dodirnete na prazan prostor. Pored ove funkcije u podešavanjima ZenMotion možete dodeliti pokretanje programa različitim gestovima.

Da rezimiramo: u ZenFone 2 ima dobar ekran za njegovu cenu, ali još uvek je pomalo inferioran po pitanju ekrana u odnosu na glavne modele.

Operativni sistem

Smart telefon radi na Android 5.0.2 verziji i poseduje novu verziju ZenUI. U stvari, eksterne promene nisu toliko velike, ali su prisutne, pa ćemo da govorimo o svakoj od njih u više detalja. Ko želi da pročita detaljan pregled ZenUI može to da uradi u zasebnom tesktu. Mi ćemo govoriti o inovacijama, na koje smo obratili pažnju tokom tri nedelje korišćenja uređaja.

Prvo, zaključavanje ekrana je optimizovano za rad sa Android-om 5.0. Pop-up notifikacije se uklapaju harmonično sa starim dobrim zaključavanjem ekrana sa tri oznake i vremenskom prognozom.

Drugo, dodat je sistem pametnih notifikacija kontrolnog sistema. Prvi put kada kliknete na jačinu zvuka, moguće je izabrati jedan od tri načina obaveštavanja.

Na primer, u „only imported notifications“možete da podesite da li ili ne da vas uređaj obaveštava o novim porukama, i čiji pozivi mogu biti primljeni. Osim toga, moguće je da se notifikacija uključiti posle drugog tona. Dopada nam se ova funkciju, koja odavno ima svoj pandan na iPhone i veoma smo srećni što se ona sada se pojavila u ZenUI.

Za režima, „Do not disturb“ možete omogućiti / onemogućiti notifikacije.

Dostupan je poseban "Startup Manager", njegov zadatak - da blokira pokretanje aplikacija u pozadini čime može da se produži vek trajanja baterije.

Zavesa sa notifikacijama se takođe promenila malo, u smislu upravljanja i lokacije određenih elemenata.

Na radnoj površini, kada pozivate meni, prevlačenjem prsta pokrećete launcher. Moguće je prilagoditi efekte skrolovanja i izabrati jednu od nekoliko unapred postavljenih tema ili preuzeti neku temu iz Play Store.

Pored opisanih inovacija, ZenUI ima mnogo različitih funkcija i podešavanja, tako da još jednom preporučujemo da pročitate detaljan pregled ovog interfejsa.

Performanse

Karakterisitke Vrednost
Čipset Intel Atom Z3560 / Z3580
Procesor Quad, 1.8 / 2.33 GHz
Grafički procesor PowerVR Rogue G6430
RAM 2/4 GB
Interni skladišteni kapacitet 16/32 GB
Prisustvo memorijske kartice Dostupna, prisutna podrška za zamenu bez isključenja

Jedna od najvažnijih karakteristika uređaja - 4 GB RAM memorije. Da budemo iskreni, ova cifra izgleda vrlo impresivno, ali u suštini nećete primetiti nikakvu razliku u performansama. Da, uređaj može pokrenuti najzahtevnije igre i prebacivati između njih bez ikakvih problema, ali inače performanse ZenFone 2 su neznatno bolje nego originalnog ZenFone 5. Uređaj radi brzo i sa ugrađenim i sa aplikacijama treće strana (bilo koje igre, Instant Messenger, itd).

Međutim, važno je shvatiti da performanse čipseta Z3580 su i dalje inferiorne u odnosu na vrhunska rešenja iz Qualcomm, tako da neke igre (kao Asphalt 8) neće raditi na maksimalnim podešavanjima.

Takođe bi želeli da se izjasnimo o dve brojke u opisu karakteristika. Činjenica da postoje dve verzije ZenFone 2 – „jefitnija“ i „skuplja“.

Trajanje baterije

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 3000 mAh
Tip baterije Neukloniva, Li-Pol
Broj časova gledanja HD videa pri maksimalonoj osvetljenosti 6 časova 10 minuta
Broj sati čitanja pri 30% osvetljenja 12 časova

U našim testovima, trajanje baterije uređaja pokazuje dobre rezultate, ali bi voleli da govorimo o svakodnevnoj upotrebi. Baterija je trajala jedan dan kada je pametni telefon korišćen pri maksimalnom opterećenju (LTE, maksimalna osvetljenost, navigacija, sinhronizacija pošte povezan ZenWatch). Dakle, u ovom režimu možete računati na 2.5 sata aktivnosti ekrana. Važno je shvatiti da je ovo maksimum opterećenja i vaš učinak će verovatno biti znatno veći. Zapravo, rad u video režimu je to potvrdio.

Smart telefon podržava JavaScript QuickCharge, za 40 minuta se puni do 60% kapaciteta baterije kada se koristi korporativni punjač. Nismo do sada testirali uređaje sa QC, tako da je ovo bilo otkriće ove tehnologije. Punjenje uređaja je vrlo zgodno, pri čemu smo konkretno proverili u 40. minutu i uređaj je bio napunjen obećanih 60%.

Kamera

Smart telefon ima dve kamere, primarnu rezolucije 13 MP i 5 MP kameru sa prednje strane. Ispod su primeri fotografija u različitim režimima.

Režim "Super Resolution" je dostupan i on uvećava detalje objekata. Levo su uobičajene fotografije, a desno one na koje je primenjena ova opcija.

Noćni režim koji uvećava jačinu osvetljenja na fotografiji.

Primer zamućene pozadine

Komentar našeg kolege vezano za kameru ovog modela:

Pozitivni aspekti kamere:

  • Optika sa otvorom bledne F2.0.
  • Predivno zamućenje pozadine, naročito kada se koristi makro režim.
  • Postoji funkcija visoke rezolucije. Da, ona je bazirana na interpolaciji, ali uz pomoć specijalnih algoritama uklanja šum i naglašava kontrast kontura fotografija pri čemu su fotografije sa ovim efektom bolje od onih bez.
  • Precizan fokus.
  • Gotovo uvek tačno uravnoteženje bele boje.

Negativni detalji kamere:

  • Loše performanse u odnosu na pozadinsko osvetljenje. Svaka situaicja dovodi do toga da kadar bude previše eksponiran, a kontrast se gubi.
  • Ne naročito visoki detalji- čak i u poređenju sa 8MP kamerom modela iPhone 6.

Bežično povezivanje

Interfejs Dostupnost
Wi-Fi Prisutan, b / g / n / ac, dual-band, podržava Wi-Fi Direct i Wi-Fi Router
Bluetooth Da, verzija 4.0, podržava sve popualrne profile, uključujući A2DP
GPS Za prvo pokretnaje treba 5 skeundi
Mobilni podaci GSM 900/1800/1900, 3G, LTE
USB On-The-Go Prisutan

Interesantna karakteristika ovog uređaja - dva odvojena radio modula. Kada se poziva na jednu SIM karticu druga je još uvek dostupna, posebno smo proverili ovu funkciju, radi dobro, sa dva simultana poziva možete se vrlo lako prebacivati između njih. Možda jedina mana rada sa dve SIM kartice je da je LTE podržan na samo jednoj od njih. Za ostalo, sve je urađeno na najvišem nivou: taster za pozivanje druge SIM kartice na aplikaciji brojčanika i SMS, detaljna podešavanja.

Zaključak

Na kvalitet prenosa glasa nema zamerki. Vi i vaš sagovornik se možete čuti savršeno.

U prodaji će biti tri različite verzije smart telefona, prvi je ZE550ML sa 2 GB RAM memorije, 16 GB ugrađene memorije, Intel Atom Z3560 čipsetom i ekranom HD rezolucije.

Druga verzija - ZE551ML, poseduje 2 GB RAM memorije, 16 GB ugrađene, ali koristi Intel Atom Z3580 čipset i ima veću rezoluciju ekrana (FullHD).

Treća verzija smart telefona ima najbolje karakteristike: 4 GB RAM-a i 32 GB interne memorije, čipset Intel Atom Z3580 i FullHD rezoluciju.

Po našem mišljenju, posebna potreba da odaberete slabiju verziju ne postoji, već odmah gledati ka top end verziji sa 4 GB RAM memorije.

Kao rezultat toga, za novac potreban za ovaj model kupujete fablet sa dobrim (iako inferiornim u odnosu na glavne vodeće modele) ekranom, visokog kvaliteta i brzog interfejsa, sa 4 GB RAM memorije, podrškom za dve SIM kartice-(i jednom od njih sa LTE podrškom) i prosečnim trajanjem baterije.

Uzgred, ASUS je najavio da će u periodu od 21. maja do 21. jula, korisnici imati mogućnost da vrate ZenFone 2 ako su nezadovoljni uređajem i imaće 100% povraćaja novca.

Za novac potreban za slabiji model dobijate fablet sa dobrim (iako inferiornim u odnosu na glavne modele) ekranom, visokog kvaliteta i brzog interfejsa, 2 GB RAM memorije, podrškom za dve SIM kartice-(i jedna od njih podržava LTE) i prosečnim trajanjem baterije. Neko će verovatno naći manu u vidu dva sata rada ekrana pri maksimalnom opterećenju, ali u stvari, sa sličnim scenarijima korišćenja većina konkurenata prazni bateriju po istoj stopi.

Meizu M1 Note. Uređaj sa sličnim karakteristikama, mnogo bolje veličine, ali sa slabom podrškom za LTE i nedostatkom slota za memorijsku karticu. Ali on košta manje.

Huawei Honor 6 Plus. Još jedan pametni telefon sa sličnim karakteristikama, ali većim troškovima. Od prednosti ovog modela izdvojili bismo dva radio modula sa podrškom za LTE i dual kameru, omogućavajući lepe slike bez zamućenja.

U stvari, izbor između ove tri modela treba da fokusirate na svoj budžet. Ako želite da sačuvate najviše novca - uzmite M1 Note. U potrazi za ravnotežom između cene i performansi – birajte ZenFone 2. A ako želite dva radio modula, kao i da oba podržavaju LTE, neophodno je da birate Honor 6 plus.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024