Mi 4i 2015
2015. godina
5" LCD, 71.7% body
8% 615, Android 5.0.2 Lollipop
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
3120 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Xiaomi Mi 4i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Mi 4i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Mi 4i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Preged smart telefona Xiaomi Mi 4i

Karakteristike

  • Klasa: smart telefon
  • Materijai kućišta: plastika
  • OS: Google Android 5.0, MIUI 6.5
  • Mreže: Dve SIM kartice, GSM / HSPA / LTE
  • Procesor: 8 jezgara, Qualcomm Snapdragon 615 druge generacije MSM8939
  • RAM: 2 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 16 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n / ac) DualBand, Bluetooth 4.1, microUSB priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, IPS 5 inča, rezolucija 1080x1920 piksela
  • Kamera: 13 MP c + 5 MP autofokus, blic
  • Navihacija: GPS, GLONASS, BeiDou
  • Opciono: senzori blizine i ambijentalnog osvetljenja, kompas, FM-radio
  • Baterija: ukloniva, Li-Pol, kapacitet 3120 mAh
  • Dimenzije: 138 x 69 x 7.8 mm
  • Masa: 130 g

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Micro-USB kabl
  • USB adapter za 220V
  • Metalni dodatak za izvlačenje SIM kartice

Uvod

Poznata kineska kompanija Xiaomi u aprilu ove godine je održala prezentaciju još jednog svog novog smart telefona. Novi model se zove Mi 4i. Kao što znate, u okviru Mi4 linije, u teoriji, indeks „i“ je generalno nešto pojednostavljeni model. Međutim, čini nam se, da ovde imamo potpuno odvojen samostalan proizvod, koji nema veze sa Mi4 niti u pogledu dizajna i izgleda, niti karakteristika, niti pozicioniranja. U ovom trenutku, prefiks „i“ se koristi da označi uređaj koji je oslabljen. Mi4i je manji i lakši, ima manje memorije, drugi procesor, nešto slabiju prednju kameru, i tako dalje.

U zavisnosti od tržišta, Xiaomi Mi4i nije uvek lako naći u prodaji.

Dizajn, veličina, kontrole

Uređaj je napravljen u klasičnom obliku monoblok smart telefona. Oblik kućišta je pravougaoni, uz malo zaobljene oštre uglove. Izgled je prilično minimalistički: nema velikog logoa, maštovitih kontrola. Dimenzije Mi4i su izuzetno atraktivne za one koji žele da pametni telefon male veličine: 138x69x7.8 mm a težina je samo 130 grama. Prilikom prezentaicje ovog modela Mi4i se često poredi u odnosu na Apple iPhone 6. Takođe mi smo uporedili dimenzije ova dva modela:

Visina (mm) Širina (mm) Debljina (mm) Masa (grama)
Xiaomi Mi 4i 138 69.6 7.8 130
Apple iPhone 6 138 67 6.9 129

Reći ćemo nešto oko poređenja. Kompanije nije poredila mnogo ovaj model sa iPhone modelom već sa modelom Xiaomi Mi 4. Naravno, ovaj drugi je deblji i teži nego Mi 4i.

Novi model u ruci stoji sasvim lepo zbog male veličine, mekanih materijala, kosih ivica i zaobljenih uglova. Smart telefon neće da isklizne iz ruku, čak i kada su mokre.

Prednji panel je zaštićen Corning Gorilla Glass staklom. Nažalost, proizvođač nije precizirao koje generacije. Oleofobski premaz je prisutan. On nije najefikasniji, ali se otisci mogu brzo ukloniti. Prst klizi glatko po površini. Moramo da pomenemo još jedan detalj: tamna podloga ekrana skoro se spaja sa matricom, stvarajući efekat kao da cela prednja površina je zauzeta ekranom.

Bočna strana sadrži veoma tanku ivicu. Ona delimično služi da se zaštiti površina ekrana od oštećenja kada stavite ekran uređaja nadole. Ostatak kućišta je napravljen od mat plastike. Kao što smo pomenuli, plastika je na osećaj veoma prijatna baršunasta, ali bez efekta meke na dodir. Ukupno uređaj će biti dostupan u pet boja pri čemu maske nisu zamenljive: crna, bela, roze, plava i žuta.

Testirali smo uređaj u beloj boji, pri čemu na njemu ne ostaju otisci prstiju i druge mrlje.

U principu, izgled i materijali Mi4i nam se dopadaju: uređaj je tanak, čvrsto izrađen (između ostalog, telefon je proizveden u fabrikama kompanije Foxconn), sa ergonomskim dizajnom smart telefona. Napominjemo da zvanični izvor navodi da je donji deo zadnje strane uređaja izrađen od legure magnezijuma.

U gornjem levom uglu prednjeg panela je logotip „MI“, desno - senzori ambijentalnog osvetljenja i blizine, zvučnik, kamera i indikator propuštenih događaja. Zvučnik je pokriven tankom metalnom mrežicom. Obim zvučnika nešto iznad proseka, sagovornik može jasno i glasno da vas čuje.

Senzori rade dobro – nema nikakvih primedbi. LED indikator propuštenih događaja je premali, ne možete uvek primetiti propuštene pozive ili poruke.

Ispod ekrana su tasteri „Back“, „Home“, „Menu“ ili za pozivanje nedavno pokrenutih aplikacija. Bez svetlosti ne možete da ih vidite. Tasteri su srednje veličine, veoma bledi pod danu na suncu, ili čak nisu ni vidljivi.

Sa donje strane se nalaze - micro-USB port i glavni mikrofon, a na vrhu - 3,5 mm audio priključak za slušalice.

Na levoj bočnoj strani je ležište za ugradnju dve SIM kartice formata MicroSIM.

Sa desne strane - tanki metalni (od nerđajućeg čelika) taster za kontrolu jačine zvuka i taster za uključivanje. Oni su hromirani, minimalnog hoda, teški za pritisak, kada ih pritisnete čuje se karakterističan zvuk „klik“.

Na poleđini se proteže neznatno iznad kućišta sočivo kamere. Desno od njega - dodatni mikrofon za smanjenje šuma, i sa leve strane – dvostruki blic: toplog i hladnog svetla. Ispod su logo i zvučnik (na poklopcu ima 114 rupa). Ispod zvučnika je ispupčenje debljine - 1 mm. Ono sprečava da se poklopac haba.

Xiaomi i Meizu M1 Note

Xiaomi i Huawei P8 Lite

Xiaomi i Apple iPhone 5

Ekran

Ovaj uređaj koristi ekran dijagonale 5 inča. Fizička veličina ekrana je 61x110 mm, gornji okvir je 14 mm donji je 15 mm, levo i desno - oko 4 mm. Postoji antirefleksivni premaz, ali nije naročito efikasan.

Rezolucija ekrana modela Xiaomi Mi 4i je HD, odnosno 1080x1920 piskela, odnos stranica je 16: 9, gustina - 411 piksela po inču. Matrica je IPS OGS (sharp / JDI) bez vazdušnog međuprostora.

Maksimalno osvetljenje bele boje je 417 cd / m2, maksimalno osvetljenje crne je 0,78 cd / m2. Kontrast - 533: 1.

Žuta linija na grafikonu osvetljenosti je realno stanje stvari. Bela linija je cilj koji pokušavamo da postignemo. Možete primetiti da 50% od slike nije toliko svetlo, a posle je malo svetlije nego što je potrebno.

Prosečna vrendost je - 2.16. Gotov savršena borjka.

Gledajući na nivou grafikona, postoji jasan višak plave boje, posebno pri minimalnoj osvetljenosti, to jest, slika će biti sa jakim primesama plave. Pri višoj osvetljenosti slika postaje više crvena.

Trend temperature je takođe prilično čudan. Pri minimalnoj osvetljenosti slika je „hladno“, nakon 10% usklađena sa temperaturom od 8000K.

Sudeći po tabeli, podaci su mnogo viši od trougla sRGB. S jedne strane, to je dobro, jer su boje veoma bogate a sa druge strane - ovo ponašanje znači da će boje postati neprirodne.

Skoro sve tačke se nalaze izvan opsega sive DeltaE = 10, što znači da čiste sive nijanse nisu primetne, one će sve biti potpuno drugačije specifične boje.

Prema merenjima, dobijamo sledeće karakteristike: osvetljenje i kontrast su osrednji, prikaz boja je malo lošiji, čiste sive nema.

Zaključci koje možemo da izvedemo je da osvetljenost ekrana je dovoljno visoka, kontrast je prilično dobar, ekran malo bledi, zasićenje boja je odlično, gustina i uglovi gledanja su odlični. Po svim parametrima, matrica Mi4i modela nam se dopada.

Uglovi vidljivosti

Ponašanje na suncu

U podešavanjima postoji stavka „Contrast“. Ona sadrži „Auto Contrast“, „Increase Contrast“, i „Hue“ (tople, prirodne i hladne nijanse).

Baterija

Ovaj model koristi neuklonivu litijum-polimer (Li-Pol) bateriju kapaciteta 3120 mAh. Proizvođač daje neke informacije: vreme HD video reprodukcije - do 11 sati, razgovora - do 35 sati, slušanja muzike - do 60 sati.

Iako je kapacitet baterije relativno velik uređaj je tanak (debljina uređaja od 7,8 mm je generalno rekord), a baterija ne nudi naročito dugo trajanje. U režimu maksimalnog opterećenja baterija uređaj je dovoljna za oko pola dana sa svim uključenim karakteristikama, kao što su Wi-Fi, 4G, Twitter i tako dalje. „Balansirani“ režim će Mi 4i modelu obezbediti trajanje do kraja dana. U principu, kao što ste rekli, uređaj nije previše debeo pa je kapacitet čudan. Igre isprazne bateriju za sat i po, video za oko 6 sati.

Prema nekim izveštajima uređaj nudi duže trajanje baterije što iznenađuje ali je moguće ako se koristi neki specijalan konkretan aplikativni softver.

Uređaj se isporučuje sa AC adapterom sa izlaznom strujom od 2 A.

Podržano je brzo punjenje: 40% za 60 minuta.

Opcije povezivanja

Uređaj radi (obe SIM kartice) ne samo u mrežama 2G / 3G (GSM 850/900/1800/1900 MHz, WCDMA 850/900/2100 MHz), već i u 4G CAT 4 (FDD LTE-1800/1900/2300/2500 / 2600 MHz).

Pored toga, uređaj podržava Wi-Fi AC (2,4 / 5 GHz) sa Multiuser MIMO (omogućava da pristupna tačka prenosi preko 802.11as protokola dva prostorna toka na dva ili više klijent uređaja istovremeno), Bluetooth 4.1, USB 2.0, GPS(Qualcomm IZat Gen8C), GLONASS i BeiDou.

NFC čip nije dostupan

Memorija i memorijska kartica

Programeri nisu štedeli na RAM-u, tako da ovaj model može da detektuje 2 GB 64-bitni dual channel 800MHz LPDDR3 RAM-a (12.8 GB/s). U proseku, oko 500 MB slobodnog prostora je dostupno što je jako loš rezultat!

Uređaj poseduje 16 GB interne memorije, ali korisniku je dostupno samo 12 GB. Slot za microSD memorijsku karticu u ovom uređaju nije dostupan.

Kamere

Glavna kamera je 13MP modul i delo je zajedničke kreativnosti kompanija Sony i Samsung, objektiv se sastoji od 5 sočiva, otvor blende je F2.0. Prednja kamera: 5 MP objektiv se sastoji od 5 sočiva, otvor blende F1.8, ugao gledanja. - 80 stepeni. Postoji dvostruki LED blic sa hladnim i toplim sjajem za pravilan prenos nijansi.

Zadnja kamera nas je osvojila iz prve zbog brzine. Fokus je tačan čak i kada se snima u uslovima nedovoljne osvetljenosti. Uravnoteženje belog se nije pokvarilo tokom testiranja: prikaz boja je bio prirodan.

Softver dobro izlazi na kraj sa obradom fotografija. Šum se može videti samo na kadru sa vrednošću ISO iznad 2000.

Dinamički opseg je veoma dobar: slika nije izgubila detalje, kontrast je gotovo uvek savršen.

Kada snimate fotografije i video može podesiti ekspoziciju na ekranu, skorlovanjem kroz posebnu stavku u smeru kazaljke na satu ili obrnuto. Ova funkcija je dostupna u okviru Apple iPhone, i mnogo nam se sviđa. Podešavanje ekspozicije dodirom je još uvek dostupno.

Postoji manulna kontrola balansa bele, fokusa, ekspozicije (od 1/1000 do 2 sekunde), ISO (100 do 3200) u okviru kamere. Ljubitelji mobilne fotografije u tom smislu mogu da uživaju koristeći Xiaomi Mi 4i.

Postoji selektivni fokus kada kamera snima nekoliko slika pri čemu možete da izaberete tačku fokusa.

HDR režim može biti dva tipa: „Alive“ i „Normal“. U prvom slučaju, dobićete jednostavni efekat u drugom - agresivniji. Sviđa nam se ovaj drugi.

Jedinica zapisuje video u rezoluciji FullHD pri 30fps. Kvalitet je prosečan, fokus je veoma brza. Možete podesiti ekspoziciju. Postoje režimi HDR, sporo ili brzo snimanje. Možete uključiti elektronski stabilizator, ali on radi tako što smanjuje rezoluciju na 720p.

  • Video: MPEG4 Video (H264) 1920x1080, 30fps, 12122kbps, baseline L4.0
  • Audio: AAC lc, 48000 Hz, stereo, 96 kb / s

Prednja kamera snima odlično, sa širokim uglom gledanja. Video se snima u 1080p. Kamerom je u stanju da odredi starost osobe i prikaže je na ekranu. Činilo nam se sa visokom preciznosti (greška plus ili minus 3-4 godine).

Primeri fotografija

Performanse

Xiaomi Mi 4i opremljen novim 64-bitnim čipom kompanije Qualcomm-a. Ovaj čip nosi naziv Snapdragon 615 (druga generacija). Ukupno ima osam jezgara, pri čemu je čip formiran od četiri jezgra ARM Cortex-A53 frekvencije 1.7 GHz i četiri jezgra ARM Cortex-A53 sa frekvencijom 1.1 GHz. Procesor je izrađen korišćenjem tehnologije 28 nm, instrukcioni set ARMv8. U zavisnosti od opterećenja i operacija koje se izvode uključuju se 4 snažnija ili 4 slabija jezgra.

Za grafičke zadatke zadužen je Adreno 405 GPU (550 MHz) sa podrškom za Open GL ES 1.x, 2.0, 3.0, 3.1 TS & GS; Open CL 1.2full; RenderScript i Direct X 11.2.

Ako govorimo o brzini interfejsa, pokretanju aplikacija i tako dalje, onda je sve u redu: bez kašnjenja, kočenja i zamrzavanja. Mislimo da to nije zbog osam jezgara, već zahvaljujući Android Lollipop verziji.

Praktično sve igre su radile na maksimalnom podešavanju bez ikakvih naznaka kašnjenja. Istina, GTA, je kao i uvek, spor.

Kratkei nformaicjei testovi perfrmansi

Softverska platforma

Uređaj radi na operativnom sistemu Google Android verziji 5.0.2. Naravno, tu je vlasnički korisnički interfejs MIUI verzija 6.5.3.0 (LXIMICD).

Za otključavanje ekrana, morate povući prst na gore. Da biste pokrenuli kameru sa zaključanog ekrana morate povući prst sa desna na levo. Na DL se prikazuju obaveštenja kako to radi čisti Lollipop.. Da biste pokrenuli aplikaciju treba dvostruki pritisak dok se propušteni pozivi prikazuju na DL.

Desktop se sastoji od seta ikona kvadratnog oblika sa blago zaobljenim uglovima. Boje su ugodne oku. Prevlačenjem jedne ikone preko druge, možete kreirati direktorijume. Pokret dva prsta preko informativnog centra ekrana aktivira posebnu sekciju: sortiranje, widgete, wallpappere i efekte okretanja desktopa.

Prevucite prst bilo gde na ekranu od vrha do dna i pojavljuje se notifikacioni bar. Krstić zatvara sva obaveštenja. U ovom meniju, prebacite prevlačenje sa desna nalevo – otvara panel podešavanja: kontrolišete svoj muzički plejer, brzo podešavanje osvetljenosti, uključivanje/isključivanje različitih standardnih funkcija. Odmah ispod su podešavanja.

Dugo zadržavanje tastera Home pokreće Google Now. Levi taster prikazuje listu prethodno pokrenutih programa. Pokret prevlačenja nagore zatvara jednu aplikaciju, pritiskom na X sve aplikacije se zatvaraju.

Uređaj podržava instalaciju različitih tema za ovaj telefon preko posebnog programa, "Themes".

Multimedija

Obim polifonog zvučnika nešto iznad proseka, zvuk je jasan, bez preopterećenja - nema škripanja.

Plejer je prilično jednostavan: prikazuje omot albuma i opcije za upravljanje. Ako kliknete na omot albuma uređaj će prikazati postavke ekvilajzera i druge stvari. Ekvilajzer se sastoji od sedam opsega: 65 Hz, 160 Hz, 400 Hz, 1 kHz, 2,5 kHz, 6 kHz i 14 kHz. Postoje Preseti – unapred podešene postavke. Pored toga, tu je pojačivač. Da biste ga aktivirali, izaberite tip slušalica: konvencionalne, Mi slušalice, Mi liners, Mi Caps 1 ili 2, Mi Conventional pistons.

Zvuk u slušalicama nije glasan. Teško je opisati zvuk, svaka osoba ima svoje uvo a za nas Mi 4i zvuči sjajno.

Postoji FM radio (u video prikaz napravili smo grešku). Normalna Radio osetljivost je dobra.

Video plejer podržava gotovo sve video formate i kodeke. Nema problema sa čitanjem 1080p TS fajla brzinom od oko 15 Mbps. Možete odabrati odnos ekrana, pogledati informacije o videu, simiti screenshot. Ispod su rezultati AnTutu video Tester testa.

Zaključak

Iskreno, nismo očekivali od takvog modela kao što je Xiaomi Mi 4i, mnogo pozitivnih emocija. Smart telefon nam se zaista dopao. Naravno, bilo je momenata koji dovode to u pitanje, ali sve u svemu uređaj se ponašao dobro.. Ako uporedite osećanja koja uređaj izaziva, Mi 4i podseća na Meizu M1 Note: takođe odlično izrađen telefon koji ima odličan ekran, brz procesor i interfejs, interesantnu kameru i tako dalje.

Glavni pozitivni detalji:

  • Cena
  • Materijali visokog kvaliteta
  • Tanak dizajn
  • Visok kvalitet izrade
  • Odlična matrica ekrana
  • Odlična kamera
  • Odličan zvuk sa slušalicama
  • Odlične performanse
  • Android 5.0 verzija
  • Dual SIM
  • LTE

Glavni nedostaci:

  • Nije dostupan na svim tržištima
  • Baterija (uprkos visokom kapacitetu, slabo trajanje)

Konkurenata ima nekoliko:

Meizu M1 Note. U ovom modelu dimenzije igraju glavnu ulogu. Meizu model je veći. Takođe, cena M1 je nešto viša. .

Huawei Honor 4X. Telefon velikih dimenzija. Cena je slična kao kod xiaomi modela.

ZTE Blade S6. Prilično tanak uređaj, sličan kao iPhone 6. Ovaj model poseduje Android 5.0, odličan ekran i moćni 8-core procesor.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024