Galaxy Xcover 3 2015
2015. godina
4.5" LCD, 61.9% body
5% PXA1908, Android 5.0 Lollipop
RAM 2 GB, INT 8GB, EXT nema
2200 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 5MP
Test mobilni telefon Samsung Xcover 3 G388
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Xcover 3 G388. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Xcover 3 G388 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled telefona sa visokim stepenom zaštite, Samsung Xcover 3 (SM-G388F)

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • Baterija Li-Ion 2200 mAh
  • Punjač
  • Uputstvo
  • Žične stereo stereo headset

Specifikacije

  • Android 4.4.4 (moguć upgrade na 5.0)
  • Ekran 4.5 inča, 480x800 piksela, PLS TFT, 207 dpi
  • microSIM
  • Baterija Li-Ion 2200 mAh, vreme muzičke reprodukcije 85 sati, razgovora u 3G d 10 časova
  • IP67 - do 30 minuta na dubini od 1.5 metar, zaštita od udara MIL-810G
  • Čipset Marvell Armada PX1908, 4 četiri jezgra na 1.2 GHz (Cortex A53), grafički akcelerator Vivante GC7000
  • 1.5 GB of RAM-a, 8 GB interne memorije, memorijska kartica kapaciteta do 128 GB
  • 2 MP prednja kamera, 5MP glavna kamera sa autofokusom, LED blic
  • FM-radio
  • LTE cat.4
  • GPS / GLONASS
  • Wi-Fi 802.11 b / g / n, Wi-Fi Direct, BT 4.0, USB 2.0
  • Dimenzije - 132.9x70.1x10 mm, masa - 154 grama
  • Vrednost SAR 0.71 W / kg (glava), 0.39 W / kg (telo) - evropski podaci

Pozicioniranje

XCover linija kompanije Samsung-a je uvek bila najbolja ponuda u kategoriji telefona sa višim stepenom zaštite. Proizvođači takvih uređaja mogu se nabrojati na prste, ali i potražnje za ovakvim modelima gotovo da i nema. U osnovi, postoje dva pristupa kada je reč o ovakvim aparatima. U njihovu odbranu ide veliki broj dodatnih, ne tako važnih funkcija i bonusa koji ih izdvaja od ostalih telefona. Ovaj pristup aktivno koristi Sony, a u svom Galaxy S5 iskoristio ga je Samsung. Drugi pristup jeste stvaranje ekskluzivnih modela sa zaštitnim svojstvima gde dizajn eksterijera bledi u pozadini i postaje brutalno naglašen da ukaže na to da nije reč o običnom modelu, već nekom specijalnom. U ovom segmentu se nalazi i XCover, pokušavajući da ponudi manju veličinu, duže trajanje baterije i optimalan odnos dijagonale i kućišta.

Prethodni XCover 2 model koji se pojavio u leto 2013. zabeležio je odličnu prodaju i stabilnu potražnju. U svojoj kategoriji, to je bio jedan od najpopularnijih telefona. Odlikuje ga kombinacija funkcije zaštite i malog kućišta u uobičajenoj formi, to jest, može se bezbedno koristiti svakodnevno.

U martu 2015. godine kompanija je objavila unapređeni XCover 3, koji je održao način pozicioniranja, i ovaj aparat je trebao da bude jeftin u svojoj klasi kao i standardni telefon, ili gotovo kao i običan, odnosno, da zabeleži univerzalnu potražnju. Međutim, nema velikog tržišta za takve proizvode, tako da model nije dostupan u svim zemljama.

Dizajn, veličina, kontrole

Kućište je sive boje sa crnim bočnim ivicama a model je prilično tanak za ovakav aparat - 132.9 x 70.1 x 10mm. Težina uređaja je 154 grama, što je takođe tipično za ovakve uređaje. Telefon odlično staje u šaku, nije glomazan niti ga je neprijatno držati. Razlike u odnosu na konvencionalne pametne telefone gotovo i da i nema, pogotovo ako ste zaboravili na malu veličinu ekrana - 4.5“. Po savremenim standardima, to je malo, ali u segmentu sa višim stepenom zaštite to je sasvim normalno.

Sa zadnje strane samo se vide gumene zaptivke. Pre nego što krenete na kupanje potrebno je proveriti da li je sve dobro zatvoreno i da li su se pojavili neki otvori.

Traženi IP67 standard podrazumeva do 30 minuta na dubini od 1,5 metara u slatkoj vode. Voda ne prodire u uređaj, tako da nema nikakvih problema. Tu je i zaštita od pada MIL810G, koja podrazumeva da će aparat izdržati pad sa na betonsku ploču sa visine od 2 metra. Međutim, mnogo zavisi i od sreće jer se može desiti da se telefon polomi.

Mnogi proizvođači telefona sa višim stepenom zaštite čine mogućim okačiti telefon na ranac. Kod ovog modela otvor je mali pa je moguće samo provući ribolovački najlon, što je prilično nezgodno. Bilo bi dobro da se sa bočne strane nalazi mekana plastika ili guma, umesto obične plastike. Aparat nije mnogo klizav ali može vrlo lako ispasti iz znojavih ruku.

Sa leve strane nalazi se plavi taster sa oznakom XCOVER. U meniju možete podesiti kako će on raditi. Kratak pritisak - aktiviranje kamere, dugo čekanje – aktiviranje baterijske lampe, ali možete podesiti i svoje aplikacije i funkcije.

Ispod se nalazi taster za kontrolu jačine zvuka, koji se može koristiti bez gledanja i koji je odgovarajuće veličine. Sa desne strane nalazi se On/Off taster, a 3.5mm priključak nalazi se sa gornje strane. Sa donje strane nalazi se mikrofon i standardni microUSB priključak.

Sa prednje strane nalazi se i prednja kameru, ali nema senzora osvetljenja, što je ozbiljan propust za ovu vrstu uređaja. Bolje da se nije gubilo vreme na sitnice i da je dodat svetlosni senzor.

Unutar kućišta može se videti uklonjiva baterija, memorijska i SIM karticu.

Ispod ekrana su fizički tasteri, što je neuobičajeno i razlikuje uređaj od velikog broja aparata sa višim stepenom zaštite. Vredi obratiti pažnju na to.

Ekran

Skoro da nema aparata sa višim stepenom zaštite sa većim ekranima i dobrom rezolucijom, ali ovaj model spada u segment skupljih uređaja. Sa dijagonalom od oko 4 inča, XCover 3 izgleda dobro. Rezolucija 480k800 piksela (207 ppi) ne se čini dovoljnom za moderne pametne telefone, ali sve aplikacije su tome prilagođene, to nije problem.

Uklonjena je automatska kontrola osvetljenja na otvorenom, što je ozbiljan nedostatak. Ovaj režim se aktivira kada ste "na ulici" i kada se aktivira maksimalno osvetljenje ekrana radi što lakšeg čitanja informacija. Kada je omogućeno, pozadinsko osvetljenje postaje maksimalno na 15 minuta a nakon toga potrebno ga je ponovo pokrenuti.

To nije najbolje rešenje jer bi bilo bolje da se automatski aktivira ovaj režim. Naravno, na taj način se potrošnja energije duplira.

Ekran je dobro vidljiv, nema nikakvih problema.

Baterija

2200mAh Li-Ion baterija pruža mogućnost reprodukovanja HD video sadržaja (maksimalno osvetljenje, AVI, MX Player) u trajanju od 6.5 sati.

U režimu mirovanja baterija može izdržati 5-7 dana. U normalnom režimu, baterija radi od 9 časova do 17-18 časova (sat vremena poziva, do 2.5 sata prenosa podataka od oko 500 MB). Ovo je dobar rezultat. Možemo očekivati da će pri umerenim uslovima rada uređaj izdržati oko 2 dana, ali sve zavisi od toga šta radite.

Puno vreme punjenja baterije oko dva časa.

Čipset, performanse, memorija.

Marvell čipovi su u prošlosti bili problematični. Sa novom generacijom čipsetova nije tako, oni su veoma dobri za budžetske modele. Tu je čipset Marvell Armada PX1908, 4 jezgra i do 1.2GHz (CorteX A53) i Vivante GC7000 grafička kartica. Nećete primetiti probleme sa interfejsom a osvetljenje je dovoljno. Ovo su rezultati ekrana telefona u okviru sintetičkih testova.

Količina sistemske mmeorije je 1.5GB, a ugrađene 8GB.

Moguće je instalirati memorijsku karticu kapaciteta 128GB, što je dobro.

Povezivanje

Iznenađujuće je da ovaj telefon ima NFC, to se ne očekuje od ove cenovne kategorije, ali je veoma korisno. Aparat nudi podršku za LTE (opseg 1, 3, 5, 7, 8, 20), a drugi slični modeli jednostavno nemaju ovu tehnologiju, pa se XCOVER 3 izdvaja iz ponude, BT 4.0 verzija, USB 2.0. Wi-Fi standard je obezbeđen a antena radi na frekvenciji od 2.4 GHz.

Kamera

Kod ovakvih uređaja kamera je uvek slaba tačka. Model nudi 5MP kameru ali ne očekujte od nje ništa. Pogledajte interfejs i primere fotografija i videa.

Primeri fotografija

Primer video klipa (MP4, 25 MB) >>>

Softverske karakteristike

Telefon dolazi sa Android 4.4.4, ali se očekuje da će biti nadograđen na Android 5. Odlikuje ga standardni TouchWiz, viđen i u drugim modelima. Nema posebnih programa koji se odnose na pozicioniranje telefon sa višim stepenom zaštite.

FM-radio radi kada se poveže set standardnih slušalica.

Multimedijalne mogućnosti telefona su tipične - možete gledati nekonvertovani video, slušati muziku u bilo kom formatu. Kvalitet reprodukcije muzike je mnogo inferiorniji u odnosu na starije modele kompanije, što nikako nije prednost, međutim, nadmašuje većinu sličnih modela drugih kompanija kod kojih je ova opcija još gora.

Opisivanje standardnih aplikacija nema svrhu, one su dobro poznate iz prikaza Android operativnog sistema.

Utisci

Sagovornika ćete odlično čuti. Prenos zvuka nije loš i razlikuje se od ostalih IP67/68 uređaja.

Dostupnost LTE čini da se ovaj model ističe među sličnim modelima, gde ova tehnologija nije prisutna. Dostupnost XCover tastera olakšava pozivanje aplikacija u nekoliko dodira. Model je lep, a cena je pristupačna.

Za poslovne korisnike, ovaj uređaj je interesantan, ima dobar odnos kvaliteta/cene, veliki životni ciklus i sve ono što vam je potrebno. Kao alternativu, možete naći drugu jedinicu u ovoj klasi, na primer, Samsung Galaxy S4 Active. Ono što je kod njega bolje jeste kamera, 5-inčni ekran i veliki broj mogućih podešavanja. U ponudi je i Galaxy S5, nivo zaštite telefona je isti, kao i kvalitet i karakteristike gore navedenih.

XCover 3 u svom cenovnom opsegu nema direktnog konkurenta. Aparat nudi dobar nivo zaštite i LTE, ali je malo verovatno da će zabeležiti veliki uspeh budući da je tržište suviše malo.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024