P8lite Dual SIM2015
2015. godina
5" LCD, 68.3% body
6% 620, Android 6.0 Marshmallow
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
2200 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Huawei P8 Lite ALE-L21 Dual
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei P8 Lite ALE-L21 Dual. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei P8 Lite ALE-L21 Dual vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Huawei P8 Lite

Karakteristike

  • Materijal kućišta: plastika
  • OS: Google Android 5
  • Mreže: GSM / GPRS / EDGE, LTE CAT 4
  • Procesor: 8 jezgara, Hi-Silicon Kirin 620
  • RAM: 2 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 16 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.0, konektor microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, IPS 5 inča rezolucije 720x1280 piksela
  • Kamera: 13/5 MP, blic
  • Navigacija: GPS, GLONASS
  • Dodaci: NFC, FM-radio
  • Baterija: ukloniva, Li-Pol, (Li-Ion) kapaciteta 2200 mAh
  • Dimenzije: 141x70.6x7.7 mm
  • Masa: 131 g

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • USB kabl
  • Garancija
  • Brzo uputstvo

Pozicioniranje

Uređaj je najavljen u aprilu ove godine. Mislimo da je naziv smart telefona jasan i da ćete shvatiti da je P8 Lite je malo pojednostavljena verzija vodećeg uređaja Huawei P8.

Šta se promenilo u odnosu na glavni model P8? Kućište uređaja je u potpunosti izrađeno od plastike. Korišćen je drugi procesor, telefon ima manje RAM-a, baterija je manjeg kapaciteta odnosno 2200 mAh, iako je kućište postalo deblje za gotovo 1,5 mm. Kamera je izgubila četiri-RGBW senzor kompanije Sony kao i optičku stabilizaciju slike. Postoje i druge manje promene.

Pozicioniranje je vrlo jednostavno: da omogući potencijalnim kupcima da jeftinije kupe kopiju vodećeg modela P8 sa pojednostavljenim parametrima i praktično istim izgledom. Dozvolite nam da vas podsetimo da će vodeći model koštati duplo više od P8 Lite.

Dizajn, veličina, kontrole

Nećemo biti originalni ako opet ponovimo da Huawei P8 Lite u smislu izgleda ponavlja dizajn Huawei P8 modela. Međutim, postoji jedan izuzetak: mlađi model je u potpunosti izrađen od plastike: zadnji panel, gornji umetak na zadnjoj strani uređaja i bočne ivice. Kada pogledate fotografije uređaj deluje zanimljivo, ali uživo, na žalost, ne mnogo. Kada ga uzmete u ruke, osećate da je kućište izrađeno od veoma jednostavne, obične plastike, ništa posebno. Zadnja strana uređaja istovremeno podseća na iPhone 5, i ZTE Grand X. U principu, dizajn nije nešto što je sekundarno, ovde je sve već viđeno. A ipak, za pojednostavljenu verziju P8 kućište i dalje izgleda dobro.

Smart telefon P8 Lite je dostupan u dve boje: bela i crna. Po našem subjektivnom mišljenju, bolje je da potražite belu varijantu jer izgleda skuplje, a plastični poklopac sa zadnje strane je manje magnet otisaka prstiju. Uređaj u tamnoj boji izgleda pomalo primitivno. Ali ovo je naše mišljenje, više volimo uređaj u svetlim nijansama.

Površina zadnjeg panela je interesantna: poprečne brazde liče na poliran metal. Bočne ivice su od mat plastike, glatke. Uz okvir uređaja postoji srebrna traka. Takođe je napravljena od plastike, ali da izgleda kao metal. Taster za uključivanje i kontrolu jačine zvuka neće morati da se pretvaraju - oni su zaista od metala.

Generalno, materijali su prilično praktični. Tokom rada uređaja je ostao netaknut: nema ogrebotina, oštećenja. Međutim, čini nam se da će se na kraju pohabati sa zadnje strane. Kvalitet izrade je odličan, nema nikakvih primedbi.

Dimenzije P8 Lite modela su 141x70.6x7.7 mm a težina je 131 grama. Uređaj je tanak i lagan, udoban za držanje u ruci, ne klizi.

Prednja strana je zaštićen staklom. Zvanični sajt ne govori o kakvom staklu je reč. P8 koristi Gorilla Glass. Površina ekrana P8 Lite ima olefobski premaz, prst klizi glatko, bez kočenja. Otisci su suptilni i brzo se mogu izbrisati.

Na vrhu ekrana u centralnoj zoni nalazi se mali prorez gde se krije zvučnik, prekriven crnom metalnom mrežicom. Obim zvučnika samo iznad proseka, uglavnom su čujne srednje i niske frekvencije, možda malo nedostaju visoke frekvencije. Sagovornika čujete jasno i glasno. Senzor blizine tokom razgovora nije isključio ekran.

Desno od zvučnika je sočivo prednje kamere. Levo - indikator propuštenih događaja. Pored su senzori svetlosti i blizine.

Ispod ekrana na kojem su klasični Android tasteri je natpis „HUAWEI“.

U dnu postoje: mikrofon (desno 5 rupa), micro-USB port i handsfree (levo 5 rupa).

Sa gornje strane postoje drugi mikrofon i 3.5 mm audio jack za slušalice. Na levoj strani uređaja nema elemenata.

Taster za regulaciju jačine zvuka (tanak, relativno kratkog hoda, prijatan za korišćenje) i taster za uključivanje (mali, malo istaknut iznad kućišta, ima kratak hod) se nalaze na desnoj strani.

Odmah ispod su dva metalna slota. Donji set je za microSIM kartice a gornji za nanoSIM ili memorijsku karticu microSD. Danas je postalo moderno da se slotovi tako koriste: dva slota za SIM kartice, ili jedan za SIM karticu i jedan slot za memorijsku karticu.

Sa zadnje strane uređaja se nalaze uvučeno sočivo kamere i Simplex blic.

Ekran

U okviru modela Huawei P8 Lite korišćen je ekran dijagonale 5 inča. Fizička veličina ekrana je 110.7x62.3 mm, pri čemu je gornji okvir 16 mm, donji 16.5 mm, levo i desno - oko 4 mm. Postoji anti refleksivni sloj koji jeste efikasan.

Rezolucija ekrana modela Huawei P8 Lite je HD odnosno 1280x720 piksela, a gustina 293 piksela po inču uz odnos strnaica 16:9. Matrica je IPS bez vazdušnog međuprostora.

Maksimalno osvetljenje bele boje je 190 cd / m2, maksimalno osvetljenje crne - 0.4 cd / m2. Kontrast - 474: 1.

Bela linija - je cilj da pokušavamo da postignemo. Žuta linija - rezultat ekrana. Možete videti da smo direktno ispod ciljne krive, što znači da za svaku vrednost između 0 i 100, slika nije svetla. Žuta linija - u stvari, je prosečna vrednosti crvene, zelene i plave.

Prosečna vrednost je - 2.13.

Ako pogledate nivo dijagrama vidite jasan višak plave boje i nedostatak crvene.(pri maksimalnoj osvetljenosti pada na 80%)

Temepratura se ne menja u zavisnosti od jačine osvetljenja i iznosi oko 7500K.

Sudeći po dijagramu, podaci nisu sasvim kompatibilni trouglu sRGB. On je u pomeren desno naviše.

Praktično sve tačke se nalaze izvan opsega sive DeltaE = 10, što ukazuje na prisustvo parazitskih nijansi.

Uglovi gledanja su prosečni, da ne pominjemo činjenicu da će kada uređaj zakrenete u desno slika biti žuta a levo ljubičasta.

Da ne ulazimo u detalje, reći ćemo da je u pitanju jeftina matrica sa niskom osvetljenosti, kontrastom i bojom.

Ponašanje na suncu

Uglovi gledanja

Podešavanja

Baterija

Smart telefon poseduje neuklonivu litijum-jon bateriju kapaciteta 2200 mAh. Zvaničnih podataka o vremenu rada uređaja nema pri čemu je janso zašto...

Nažalost, Huawei P8 Lite nećete obezbediti neko izvanredno trajanje baterije, iako je proizvođač čak veštački smanjio osvetljenost da se baterija sporije isprazni. Mi mso prilikom testiranja ispraznili bateriju od 9:00 do 17:00 uz omogućeni LTE, pozadinske procese (e-mail, Twitter, Instagram, WhatsApp) i retke pozive.

Teoretski, možete izvući i dan rada baterije ali onda morate da se prebacite na 3G i manje koristite mrežu.

Opcije povezivanja

Ovaj model radi u mrežama 2G / 3G (GSM 850/900/1800/1900 MHz, WCDMA 900/2100 MHz), kao i 4 4G CAT (FDD: Band 3, 7, 8, 20).

Dostupna je podrška za LTE mrežu, kao i 3G podrška za oba slota. Sve ostalo je tipično za bilo koji jeftini Android smart telefon Wi-Fi b / g / n, Bluetooth 4.0, USB 2.0 OTG funkcija, GPS, GLONASS i čip NFC.

Memorija i memorijska kartica

Programeri nisu štedeli na sistemskoj memoriji pa ovaj uređaj ima 2 GB of RAM-a. Prosečno, slobodno je 1.1 GB.

Uređaj ima 16 GB interne memorije, ali korisniku je dostupno samo 10 GB. Postoji slot za microSD memorijsku karticu. Maksimalni kapacitet je 32 GB.

Kamere

Glavni modul karakteriše 13MP rezolucije (otvor blende je F2.0, ugao 27 mm), prednji modul je 5 MP (blenda F2.4, veoma širok ugao od 22 mm).Kako mi to vidimo, postoji tačno isti modul kamere kao i kod Huawei 4X modela, u najmanju ruku, tu su isti parametri, slični kadrovi. Možda ima malo razlike ostvarene preko softvera.

Sećamo se da je P8 imao četiri RGBW senzor kompanije Sony i da je imao optičku stabilizaciju slike. Nakon što smo pogledali fotografije sa starijeg modela, možemo da kažemo da su mnogo bolje nego što ih nudi Lite model. Da, postoje neke razlike: malo su jasnije, malo su finije boje, i malo je svetlija slika. Međutim, da se razlika utvrdi golim okom, gde je kadar nastao sa P8, i gde sa P8 Lite, praktično je nemoguće. I to je dobro za Lite model.

Fokus je brz, dovoljno precizan, balans bele boje je retko u netačan. U podešavanjima postoji nekoliko režima: Izaberite tačku fokusa nakon snimanja slike, „dobra slika" - izbor najbolje slike nakon niza snimaka, HDR, „Photoshop“ (kako smo mi nazvali ovaj režim) – on podešava oblik lica , izglađuje bore i tako dalje.

Prednja kamera snima dobro ali sa nedovoljnim osvetljenjem je vrlo primetan šum.

Video je neupadljiv: FullHD pri 30 frejmova u sekundi. Slika je dobra, ali ništa više.

Primeri fotografija

Prednja kamera

Performanse

U decembru prošle godine, Huawei je najavio 64-bitnu platformu Kirin 620 sa osam procesorskih jezgara. Konfiguracija ovog rešenja sastoji se od osam procesorskih jezgara Cortex-A53 (28nm tehnološki proces) i Mali-T450 MP4 GPU radnog takta do 1.2 GHz.

Ako govorimo o brzini animacija korisničkog interfejsa, sa njim nema nikakvih problema: ona radi glatko, brzo, nema mikro kašnjenja.

Performanse u igrama nisu sasvim jasne. Naravno, većina igara radi dobro, ali postoje slučajevi u kojima broj kadrova je smanjen u značajnoj meri, ili nedostaju neki od efekata.

Snimci sa ekrana igara

Kratke informacije i testovi performansi

Uređaj radi na Android operativnom sistemu verziji 5.0, ali jeod njega malo ostalo. Kao korisnički interfejs koristi se vlasnički korisnički interfejs pod nazivom EMUI 3.1. Više nećemo reći, jer smo već imali uređaje sa ovim korisničkim interfejsom. Interfejs je relativno siromašan, ali ima izvanredne mogućnosti prilagođavanja uređaja.

Multimedija

Smart telefon Huawei P8 Lite je standardno opremljen muzičkim plejerom kompanije. Obim zvuka zvučnika je visoko iznad proseka, kvalitet je dobar (i čist), nema zagušenja i škripanja.

Obim jačine zvuka slušalica je visok. Kvalitet je odličan. Međutim nema DTS Music Playback podešavanja koja posotje kod modela Honor 4X.

Uređaj poseduje FM-radio.

Karakteristike video reprodukcije testirane preko programa Antutu Video Tester.

Zaključak

Kvalitet komunikacije u našem primerku uređaja nije bio sjajan. Ponekad jednostavno nismo mogli da uspostavimo vezu, ali to pripisujemo činjenici da je u pitanju test primerak. Vibracija je uprkos kompaktnim dimenzijama, moćna: lako se može osetiti poziv kada uređaj držite recimo u jesenjoj jakni.

Generalno, P8 Lite model nije ostavio jak utisak na nas, i sada ćemo objasniti zašto. Činjenica je da jeftinije možete kupiti Honor 4X, koji je u nekim aspektima zanimljiviji: veliki ekran, kapacitivna baterija, dve microSIM-kartice, istovremeno 2G / 3G / 4G režimi, imate memorijsku karticu (u P8 Lite ćete morati da žrtvuju nešto - ili memoriju ili drugu SIM karticu), niža cena. Procesor, memorija, kamera su isto. Da platite više zbog sličnosti sa vodećim modelom? To nema smisla za Huawei – ako ima za Apple ili Samsung, mada je izbor kao i uvek samo vaš.

Da bismo izbegli poređenja, navešćemo prednosti i mane ovog uređaja:

Prednosti

  • Izgled
  • Kvalitetna kamera
  • Lepo kućište
  • Glasan zvučnik
  • Android 5.0 (mada je malo od njega ostalo) i najnovija verzija korisničkog interfejsa
  • LTE

Nedostaci

  • Osrednja podešavanja ekrana (niska osvetljenost ekrana, žuta i ljubičasta boja kada se ekran zakreće)
  • Slaba baterija
  • Cena
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024