ZenPad 8.0 Z380KL 8GB 2015
2015. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon Asus ZenPad 8.0 Z380KL 8GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Asus ZenPad 8.0 Z380KL 8GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Asus ZenPad 8.0 Z380KL 8GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Uporedno poređenje modela Asus ZenPad C7.0 (Z170CG) and 8.0 (Z380KL)

Specifikacije

Asus ZenPad C 7.0 Asus ZenPad 8.0
Materijali kućišta plastika plastika + staklo
Operativni sistem Google Android 5.0.2 + ZenUI Google Android 5.0.2 + ZenUI
Mreže 2G / 3G, dve SIM kartice 2G / 3G, LTE, jedna SIM kartica
Procesor quad core, 64-bit, Intel Atom x3-C3230 quad core, 64-bit, Qualcomm Snapdragon 410
RAM 1 GB 1/2 GB
Memorija za skladištenje podataka 8/16 GB 8/16 GB
Povezivanje Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.0, slot microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm slušalice Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.0, slot microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm slušalice
Ekran IPS 7 inča sa rezolucijom 1024x600 piksela IPS 8 inča sa rezolucijom 1280x800 piksela
Kamera 2 / 0.3 MP 5/2 MP, bez blica
Navigacija GPS / GLONASS GPS / GLONASS
Baterija Neukloniva, (Li-Pol) kapaciteta 3450 mAh Neukloniva, (Li-Pol) kapaciteta 4000 mAh
Dimenzije 189x108x8.4 mm 209x123x8.5 mm
Masa 265 g 350 g
Boje Crvena, Crna, Bela, Aurora Metalik Crna, Bela, Aurora Metalik

Prodajno pakovanje

  • Tablet
  • Mrežni adapter
  • USB-kabl

Uvod

Usled činjenice da uređaji postaju sve skuplji i da proizvođači nastavljaju da povećavaju cene rešili smo da razmotrimo dva jeftina uređaja kompanije Asus. Srećom, ovaj brend je uspeo da zadrži nivo cena svojih uređaja na psihološki prihvatljivom nivou.

Oba modela su opremljena slotom SIM kastice i slušalicom tako da u svakom momentu ovaj tablet, odnosno fablet mogu da se pretvore u mobilni telefon. Svaki model poseduje i slot memorijske kartice.

Dizajn, veličina, kontrole

Da bismo izbegli konfuziju rešili smo da model C7.0 nazivamo fabletom dok ćemo 8.0 model nazivati tabletom, što je i logično.

Oba modela karakteriše totalni dizajnerski koncept: kvadratni oblik, zaobljene ivice, matirani zadnji poklopac i sjajna plastika. Zvanični Web sajt kompanije opisuje ove modele na sledeći način.

„Svi modlei ZenPad linije dele zajedničku dizajnersku filozofiju Zen linije, čiji cilj je razvoj predivnih visokotehnoloških uređaja – luksuza koji će biti dostupan svim korisnicima. Izgled tableta je svetao, moderan tako da će impresionirati svakog korisnika.“.

Prednja strana tableta je zaštićena Corning Gorilla Glass staklom prve generacije. U okviru fableta je korišćeno klasično kaljeno staklo. Sa druge strane, kod oba uređaja nakon mesec dana aktivnog korišćenja ekrani su ostali kao novi. Oleofobski sloj je prisutan i veoma dobrog kvaliteta.

Tanki okvir po obodu uređaja je napravljen od plastike: kod 7.0 modela je taman, a kod 8.0 modela hromiran. Interesantno je da zvanični izvori navode da fablet koristi metalni okvir sa specijalnim premazom u šta iskreno sumnjamo.

Zadnja strana kod oba uređaja je napravljena od plastike. U prodaji su dostupne sledeće varijante: za fablet – crvena, siva, crna i aurora metalik (bledo sivo zlatna, sudeći po fotografijama), dok su za tablet dostupne crna, bela i ponovo Aurora Metalik.

Glavna karakterisitka izgleda je teskturirana šara koja se veoma lepo oseti pod prstima i izgleda interesantno. Metal bi naravno bio bolji, ali i jedan i drugi model su ipak jeftini uređaji.

Kod tableta u centru gornje zone locirana je slušalica (služi i kao zvučnik). Da biste razgovarali ugodno potrebno je da urađaj blago nakrenete jer će u suprotnom zvuk da se lošije prenosi. Desno od zvučnika je prednja kamera. U okviru modela Z170C ne postoji senzor blizine niti senzor ambijentalnog osvetljenja. Tokom poziva ekran se automatski zaključava. Sa donje strane nalazi se microUSB port odnosno mikrofon dok se sa gornje strane nalazi 3.5mm priključak. Sa desne strane nalaze se dva slota i to za microSIM odnosno misroSD kartice koji su skriveni ispod plastičnog zatvarača. Neznatno iznad se nalazi taster za uključivanje kao i taster za regulaciju jačine zvuka koji su gotovo uronjeni u kućište. Sa zadnje strane je sočivo zadnje kamere. Poklopac zadnje strane teorijski može da se ukloni ali vam to ne savetujemo. Prvo, nema ništa značajno što možete da vidite pozadi, a drugo, možete da oštetite neki od kontakata.

Tablet takođe napred ima zvučnik, koji se krije ispod metalne rešetke. Njegova jačina je visoka, sagovornik će vas dobro čuti. Desno se nalazi kamera. Sa donje strane je mikrofon a sa gornje microUSB port i 3.5mm otvor za povezivanje slušalica. Sa leve strane nema elemenata dok se sa desne strane nalazi taster za uključivanje i taster za regulaciju jačine zvuka. Sa zadnje strane se nalazi sočivo kamere. Kod ovog modela poklopac zadnje strane može da se ukloni zvanično. Ispod njega se mogu videti slot memorijske odnosno slot SIM kartice. Pored toga, prisutan je i specijalni konektor koji služi za povezivanje dodatne opreme.

Uprkos tome što nije reč o uređajima najvišeg kvaliteta, kvalitet izrade je veoma dobar. Fablet može lako da se smesti u džep zimske jakne, dok ćete za tablet morati da pronađete drugo mesto.

Asus ZenPad 8.0 i 7.0

Ekrani

Tablet oznake Z3 80KL koristi ekran dijagonale 8 inča dok je kod modela Z170CG u pitanju ekran dijagonale 7.0 inča. Rezolucija ekrana 8.0 modela je 1280x800 piksela uz 188ppi gustine, a rezolucija 7.0 modela je 1024x600 piskela uz 169ppi gustine. Ekrani oba modela su jednako zrnasti. Ekrani podržavaju do deset istovremenih pritisaka, osetljivost je odlična.

Prisutan je efektivan anti refleksivni sloj, kao kod 8.0.

Kod tableta okvir oko ekrana je sledećih dimenzija: gore i dole po 19mm, levo i desno po 8mm. Kod fableta gore i dole okvir je 18mm dok je levo i desno oko 9mm.

Testiranje matrice ekrana modela Asus ZenPad C7.0

  • Maksimalna jačina osvetljenja bele boje - 246 cd / m2
  • Odnos kontrasta - 700: 1

Osvetljenje je jednako raspoređeno, gamma je oko 2.1 (odlična vrendost) dok RGB nivo sugeriše da će crvena boja biti nešto slabija od zelene i plave. Temperatura je oko 7000K. Prema CIE dijagramu, ono što smo dobili ne poklapa se sa sRGB trouglom.

Testiranje matrice ekrana modela Asus ZenPad 8.0

  • Maksimalna jačina osvetljenja bele boje - 267 cd / m2
  • Kontrast - 2670: 1

Odnos površine ekrana i ukupne prednje površine je oko 76.5%.

Osvetljenje nije potpuno jednako raspoređeno (od 40 do 90% tamne nijanse), gamma je oko 2.1 što je odlična vrednost, dok nivo RGB ukazuje da je plava boja nešto izraženija od zelene i crvene. Temperatura je oko 7000K. Prema CIE dijagramu dobijeni rezultati se ne poklapaju sa sRGB trouglom.

Uglovi vidljivosti su jednako široki, kvalitet matrice modela 8.0 je viši. Obe matrice pri zakretanju uređaja pokazuju žute i ljubičaste nijanse. Kod modela C7.0 matrica ima uzan opseg boja, mada se nešto slično može videti i kod matrice 8.0 modela. Nedovoljna količina crvene, plave i ljubičaste, ali mnogo svetlo zelene i žute.

Uglovi vidljivosti (fablet - levo)

U okviru podešavanja dostupna je „Color Mode Screen“ funkcija. Moguće je odabrati nijansu boje – hladna ili topla. Osim toga, moguće je podesiti i boju i zasićenost. Međutim, ovi parametri loše utiču na sliku.

Baterije

Asus ZenPad C 7.0 koristi bateriju kapaciteta 3450 mAh dok 8.0 model koristi 4000 mAh.

U toku testiranja tablet je radio od 9:00 do 17:00h, fablet je radio od 9:00 do 20:00h. Prilikom reprodukcije FullHD videa uz maksimalnu osvetljenost, baterija je izdržala pet sati, dok je baterija tableta u istoj situaciji izdržala oko osam sati. Kod igranja igara situacija je bila sledeća: 7.0 oko četiri sata, 8.0 oko četiri i po sata.

Manja verzija se puni preko obezbeđenog AC adaptera za dva i po sata, dok se starija verzija mora puniti tri sata.

Konektivnost

Oba uređaja opremljena su konektorima za microSIM kartice. Kod tableta je jedan slot (2G/3G i 4G CAT 4 opsega 1/2/3/5/7/8/20), kod fableta je reč o dva (jedan slot samo 2G (850MHz/900MHz/1800MHz/1900MHz), drugi – 2G/3G (900MHz/2100MHz)). Postoje i funkcije telefona.

Ostale karakteristike su tipične: Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.0, USB 2.0 sa OTG. Pozicioniranje funkcija u okviru uređaja je odlično, nikakvi problemi nisu detektovani.

Memorija i memorijska kartica

ZenPad 7.0 i ZenPad 8.0 imaju 1GB instalirane RAM memorije (postoji i 8.0 verzija sa 2GB), sa 8 ili 16 GB Flash memorije. Tu su i slotovi za microSD karticu do 64 GB.

Kamere

Tradicionalno, dsotupna su dva modula kamere:

Z170CG

  • Glavna 2 MP (bez autofokusa, otvor blende F2.2)
  • Prednja 0.3 MP

Z380KL

  • Glavna kamera 5 MP (sa autofokusom, otvor blende F2.0)
  • Prednja kamera 2 MP (otvor blende F2.1)

Kamera fableta ne zaslužuje nikakvu pohvalu. Procenite sami na osnovu fotografija. Uređaj snima video u HD rezoluciji brzinom od 28 kadrova u sekundi u toku dana, a noću brzinom od 10 fps. Klipovi ne izgledaju loše.

Fotografije nastale tabletom izgledaju bolje ali kvalitet nije zadovoljavajući. Dobra stvar je što postoji automatski fokus, video se snima u FullHD rezoluciji brzinom od 30 fps, kako danju tako i noću. Selfi fotografije su prosečnog kvaliteta a kvalitet HD video odličan.

U okviru podešavanja dostupan je veliki broj efekata, ali kod fableta oni ne pomažu zbog lošeg kvaliteta fotografija, ali nisu potrebni ni kod tableta.

Z170CG

Prednja kamera

Z380KL

Front-camera

Performanse i sistem

Fablet je opremljen Intel Atom x3-C3230RC (Atom x3 čipovi predstavljeni su tokom održavanja MWC 2015). Ovi čipsetovi doveli su do predstavljanja SoFIA arhitekture koja ima za cilj smanjenje proizvodnih troškova i proširenje funkcionalnosti i dostupnosti na tržištu na uštrb saradnje sa drugim kompanijama. Slede kompletne specifikacije čipa:

C3230RC je razvijen u saradnji sa poznatom kompanijom RockChip i podrazumeva četiri jezgra, 28nm tehnologiju izrade, 64-bitnu arhitekturu, 1.1 GHz frekvenciju kao i ARM Mali-450 MP4.

Tablet odlikuje Snapdragon čip 410 (MSM8916), prvi 64-bitni procesor kompanije Qualcomm. Odlikuju ga četiri jezgra, 28nm proizvodni proces, 64-bitna arhitektura, 1.4GHz frekvencija i Adreno 306.

Na prvi pogled se stiče utisak da je Asus ZenPad C7.0 bagoviti model koji jedva radi. Međutim, nakon što je objavljen update firmware-a rešen je veliki broj slabih tačaka. U svakom slučaju, uređaj nudi dobre performanse i brzinu rada, a treba imati na umu da je Intel Atom x3-C3230RC niskobudžetna komponenta.

ZenPad 8.0 nudi manje ili više produktivni procesor ali je igranje igara problem. Interfejs radi odlično a apliakcije se brzo učitavaju.

Testovi modela C7.0

Testovi modela 8.0

Oba modela pokreće Google Android 5.0.2, vlasnički Zen interfejs.

Multimedija

Ugrađen je Asus plejer. Podešavanja su uobičajena, ali je dostupna jedna zanimljiva karakteristika: možete odabrati full-time Android ekvilajzer ili originalni Asus EQ.

Iz zvaničnog izvora o modelu C7.0:

Multimedijalne mogućnosti ZenPad dodaju ugrađeni audio sa podrškom za DTS-HD Premium Sound koji konvertuje stereo signal u virtuleni surround zvuk tokom reprodukcije preko slušalica ili preko ugrađenih zvučnika tableta.

Nije poznato po cenu čega ali zvuk preko jednog zvučnika nije loš, a preko slušalica je odličan.

Isto se može reći i za tablet 8.0. Čini se da su samo prekopirani parametri nekog drugog uređaja. Na primer, na sajtu su prikazani podaci za surround zvuk od 180 stepeni. Kakav surround zvuk kada 7.0/8.0 imaju samo jedan zvučnik?

Vrlo neobično, čak ni fablet nema radio.

Zaključak

Ako ostavimo cenu po strani, možemo reći da je u pitanju kontroverzan uređaj. Osim dobrog izgleda i 4G, ZenPad 8.0 nema ništa originalno. Sa druge strane, ukoliko razmišljate o kupovini nekog od uređaja, imajte u vidu razliku u ceni, ali odabir između tableta i fableta sigurno neće biti lak.

Prednosti Minusi
Asus ZenPad C7.0 - Cena
- 3G Dve SIM kartice
- Karakterisitke telefona
- Android 5 i funkcionalni korisnički interfejs
- Izgled
- Kamere
- Kvalitet IPS-matrice
- Loše perfromanse
- Zvučnik, za razgovor i handsfree
Asus ZenPad 8.0 - Cena
- Spoljašnji izgled
- 4G LTE
- Gorilla Glass
- Odličan rad
- Karakteristike rtelefona
- Android 5 i funkcionalni korisnički interfejs
- Kamere
- Kvalitet IPS-matrice
- Loše perfromanse
- Android 5 i funkcionalni korisnički interfejs
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024