M2 Mini 2015
2015. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Meizu M2 Mini
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Meizu M2 Mini. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Meizu M2 Mini vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Meizu M2 mini

Karakteristike

  • Materijali: plastika (polikarbonat), staklo (prednji panel), legura mangezijuma (osnova kućišta)
  • Dostupne boje: bela, siva, pink, plava
  • OS: Android 5.1, Flyme 4.5
  • Mreže: 2G / 3G / 4G GSM, dve nanoSIM kartice podržavaju LTE mreže
  • Procesor: quad core, 64-bit, Cortex-A53 radi na 1.3 GHz, platforma Mediatek MT6735 (u okviru modela Meizu M1 mini korišćen je 64-bitni, Cortex-A53 koji radi na 1.5 GHz, Mediatek MT6732)
  • Grafički podsistem: Mali T720 (kod Meizu M1 mini Mali T760 MP2)
  • RAM: 2 GB (Meizu M1 mini 1GB)
  • Memorija za skladištenje: 16 GB (Meizu M1 mini 8GB)
  • Slot kartice: Da, podržava kartice kapaciteta do 128 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n) Dual-Band, Bluetooth 4.0 LE, konektor microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak
  • Ekran: IPS-matrica, dijagonale 5 inča, sa rezolucijom od 1280x720 piksela, ppi 296, auotmatksi podešava nivo osvetljenja , zaštitno staklo Dragontrail X
  • Glavna Kamera: 13 MP (F2.2) 5 sočiva, f / 2.2, 1080p video snimanje
  • Prednja kamera:5 MP bez autofokusa, senzor OVS670, ugao od 69, 4 sočiva, f / 2.0, efekat impozicije u realnom vremenu
  • Navigacija: GPS (podrška za A-GPS), GLONASS
  • Dodaci: akcelerometar, senzor blizine i ambijentalnog osvetljenja
  • Baterija: 2500 mAh
  • Dimenzije: 140.1 x 68.9 x 8.7 mm
  • Masa: 131 grama

Uvod

Kineska kompanija Meizu se ne zaustavlja ni na trenutak. Tokom proteklih nekoliko godina, predstavila je širok spektar uređaja, ali poslednjih godinu dve vidimo tendenciju proizvodnje nekoliko linija uređaja: MX, MX Pro, M Note, pa će verovatno postati tradicija proizvodnje uređaja sa prefiksom M Mini.

Glavni problem vezan za ovaj model u odnosu na prethodni je u tome što je kompanija odlučila da stvori novi model – prevodeći ga u još nižu cenovnu kategoriju, segment, ili jednostavno pravljenjem ultra jeftinog, praktično najpovoljnijeg pametnog telefona sa normalnom performansama. Mora se naglasiti da ovo nije uređaj sa lošim TFT TN ekranima i baterijom kapaciteta 1400 mAh. U stvari, u Mini M2 nekim aspektima je veoma sličan modelu M2 Note.

Dizajn, veličina, kontrole

Raduje nas kada neka kompanija predstavi svoj dizajn, koji nađe svoje mesto u svim budućim uređajima, naglašavajući ozbiljnost odnosa korporacije po pitanju novih uređaja. Ponekad pojava novih uređaja zamori, na primer, Samsung je imao previše identičnih uređaja u pogledu dizajna, tako da u poslednjih nekoliko godina ovi uređaji stvaraju pomešane utiske.

Čini se da je Meizu našao način da bude prepoznat, barem među onima koji se razumeju u svet mobilnih uređaja. Fer je reći da je tim inženjera zadužen da stvori Meizu uređaje bio inspirisan proizvodima kompanije Apple. Dakle, deo dizajna kineske kompanije smart telefona može da nas podseti na Apple telefone.

Meizu M2 Mini sa prednje strane kada ga vidite uživo izgleda kao Apple iPhone 6, ali to nije slučaj na slici. Prisutan je zakrivljen ekran, ali uopšteno sličnosti sa Apple iPhone 6 su prisutne u tragovima. Osećaj držanja uređaja u ruci je sličan.

  • Apple iPhone 6: 138x67x6,9 mm
  • Meizu M2 mini: 140x68x8.7 mm

Kućište je pravougaonog oblika, kosih uglova, prednji panel je ravan, zadnji panel je gladak sa prelaskom ka zakošenim ivicama.

Što se tiče izgleda, uređaj stvara odličan utisak. Ergonomija nas takođe nije izneverila: zbog male širine, glatkog oblika i težine od 130 grama Mini M2 je veoma udoban za držanje u ruci, dugo korišćenje. Možemo reći da je ovaj model idealnih dimenzija za smart telefon.

Prednji panel od kaljenog stakla zaštićen je AGC Dragontrail staklom. Nije nažalost reč o čuvenom Corning Gorilla glass staklu. Za mesec dana aktivnog korišćenja na njemu nije bilo ogrebotina. Oleofobski premaz je prisutan, prosečnog je kvaliteta, mada tragovi prstiju ostaju u izobilju i pokrivaju površinu ekrana, ali ih je lako i ukloniti.

Kućište je monolitno, kao i kod većina Meizu uređaja. Unutrašnjost kućišta je tradicionalno izrađena od metala. Zadnja strana je izrađena od plastike ili kako se to popularno danas kaže polikarbonata. Na izradu nemamo nikakvih primedbi.

Što se tiče boja zadnjeg panela, dostupne su četiri: bela, siva, plava i roze. Koliko nam je poznato za prednaručivanje su dostupne prve tri boje.

Telefon je najlepši u matirano sivoj varijanti isto kao i kao MX4 Pro.

U gornjoj zoni prednjeg panela je zvučnik za prenos glasa. On je glasan, zvuk se prijatno čuje, mada nedostaju i visoke i niske frekvencije. Sagovornika ćete čuti jasno i glasno. U poređenju sa M1 / M2 Note, zvučnik ima približno isti nivo. Glasniji zvučnik poseduju samo modeli MX4 / MX4 PRO / MX5 - gde je jačina za 50% viša. Lično mišljenje.

Sa leve strane zvučnika su senzori ambijentalnog osvetljenja i blizine. Desno su sočivo prednje kamere i mali indikator propuštenih događaja.

Ispod ekrana je mehanički taster. On je ovalnog oblika, hromirane površine. Njegovo pritiskanje je teško, hod je minimalan, postoji jedva čujni zvuk "klik". Klikom na taster aktivirate pozadinsko osvetljenje (kratak pritisak kada je ekran zaključan), vraćanje na radnu površinu (kratak pritisak u režimu aktivnog ekrana), Vraćanja unazad (kratak pritisak), zaključavanje ekrana (dugim pritiskom u aktivnom režimu). Sve je vrlo zgodno, mada možda ne zvuči tako kada se opisuje.

Sa donje strane nalazi se mikrofon, microUSB i zvučnik, a sa gornje - 3.5 mm audio priklučak.

Na levoj strani nalaze se metalne vođice gde se mogu staviti bilo koje dve nanoSIM ili jedna nanoSIM i jedna microSD memorijska kartica.

Sa desne strane nalazi se taster jačine zvuka i taster za uključivanje uređaja. Blago je konveksnog oblika. Dugme za uključivanje je odlično za korišćenje i prati ga zvučni efekat „klik“.

Sa zadnje strane nalaze se sočivo i blic.

Ovo je odličan aparat u smislu izgleda, ergonomskog dizajna, lakoće upotrebe i ostalog.

Meizu M2 mini i M1 Note

Meizu M2 mini i Highscreen Power Five

Meizu M2 mini i Apple iPhone 5

Meizu M2 mini i M2 Note

Ekran

Veličina ekrana Meizu M2 Mini modela je 5 inča. Podsećamo da je dijagonala ekrana modela M1 Note/M2 Note 5.5 inča, zatim MX4 - 5,36inča, kod modela MX4 Pro bila je 5.5 inča. Fizička veličina ekrana – 62x110 mm. Okvir levo i desno je oko 3.5 mm na vrhu i na dnu - 15mm. Prisutan je antirefleksivni sloj.

Rezolucija ekrana modela M2 Mini je HD, tj. 720x1280 pikslea, gustina - 296 piksela po inču. Matrica je IPS OGS Ekran zauzima 75.6% kućišta.

Maksimalna jačina osvetljenja bele boje - 386 cd/m2, (kod M1 je 480cd/m2, M2 409 cd/m2) maksimalna jačina osvetljenja crne boje - 0.52cd / m2. Kontrast - 741: 1.

Bela linija - je cilj da pokušavamo da postignemo. Žuta linija - rezultat ekrana. Možete videti da smo desno od ciljne krive - savršena vrednost.

Prosečna vrednost je 2.2 - idealna vrednost širom krive.

Sudeći po nivoima grafikona u pitanju je nedostatk plave, crvene i zelene. Sudeći po graifkonu, što je viša osveltjenost, to je više plave i manje crvene.

Temperatura se gotovo ne menja i ona je oko 8000 K.

Sudeći po dobijenom podaci nisu sasvim kompatibilni sa trouglom sRGB.

Skoro sve tačke se nalaze izvan opsega sive DeltaE = 10, što znači da će sive nijanse biti drugih nijansi.

Uglovi vidljivosti su na maksimumu, pod određenim uglom slika počinje da se menja. Naravno, matrica nije kvaliteta kao kod M1 i M2 Note, ali to je i očekivano.

Ponašanje na svetlosti

Ponašanje u senci

Uglovi vidljivosti

Podešavanja

Baterija

Ovaj model koristi neuklonivu bateriju kapaciteta 2500 mAh.

Kada radite sa uređajem baterija je trajala oko 19-20 sati uz: oko 20-30 minuta dnevno razgovora, 3-6 sati korišćenja 4G, oko 20 časova Wi-Fi (konstantna sinhronizacija pošte, Twitter, WhatsApp, Skype i tako dalje), nekoliko desetina fotografija, 2 časa slušanja muzike.

U režimu štednje energije (bez 3G, muzike, malo manje razgovora) gadžet radi do dva dana. Ako ostavite samo sinhronizaciju podataka (Wi-Fi), možete računati na 3-4 dana. Uređaj nudi 13 sati neprekidnog razgovora.

Ispod su zvanični podaci proizvođača:

Prilikom automatskog podešavanja osvetljenosti, baterija se isprazni za 2 do 3 časa rada ekrana.

Povezivanje

Uređaj je opremljen sa dva nanoSIM-slota. Oba konektora podržavaju rad 4G LTE mreže ali ako je jedna kartica u LTE mreži druga se automatski prebacuje u GSM.

  • GSM / GPRS / EDGE (900/1800 MHz)
  • WCDMA / HSPA + (900/2100 MHz)
  • LTE (1800/2100/2600 MHz)

Ostali standardi: Wi-Fi (a / b / g / n) Dual-Band (2.4GHz / 5GHz), Bluetooth 4.0 LE, konektor microUSB (USB 2.0) za punjenje sinhornizaciju. GPS navigaicja radi bez problema, nema NFC čipa.

Memory and memory card

U Meizu M2 Mini instalirano je 2 GB RAM-a. U ovom trenutku, ovo je tipičan kapacitet većine smart telefona srednjeg segmenta.

Uređaj poseduje 16 GB EMMC 5.0 interne memorije. Za razliku od M1 Note ovde postoji slot memorijske kartica, a maksimalni kapacitet je 128 GB!

Kamere

Kao i uvek dostupna su dva modula kamere: glavna sa 13MP rezolucijom sa sočivom sa pet elemenata, otvor blende F2.2 zaštićena Corning Gorilla Glass 3 i prednja 5 MP sa sočivom od četiri elementa, ugao od 69 stepeni. Postoji LED blic sa jednom LED diodom.

Očigledno, kamere snima slično kao i M1/M2 Note. Precizan balans bele, detalji malo iznad proseka, malo šuma, malo zrnaste strukture, fokus precizan i brz.

Prednja kamera je odlična: sa preciznim uravnoteženjem bele boje za minimalan šum pri lošim svetlosnim uslovima, veliki ugao gledanja ali ne i maksimalni među mobilnim telefonima.

Aparat snima u video u FullHD rezoluciji pri brzini od 30 kadrova u sekundi u dobrim uslovima i 15 kadrova u sekundi u lošim. Zvuk je mono. Slika je čista i jasna. Jedina stvar koja ne zaslužuje pohvalu je ugao gledanja.

Prednja kamera snima video u FullHD rezoluciji brzinom od 24 kadra u sekundi.

Dostupna su i manuelna podešavanja kamere: brzina zatvarača, ISO osetljivost i drugi parametri. Nema puno ovakvih uređaja i obično su skupi.

Primeri fotografija

Prednja kamera

Performanse

Uređaj odlikuje MediaTek MT6735 čipset predstavljen prošle godine. U pitanju je 64-bitni SoC koji podrazumeva četvorojezgarni ARM Cortex-53 procesor izrađen 28nm tehnologijom, frekvencije do 1.5GHz. Korišćena je Mali T-720 grafika sa podrškom za Open GL ES i Open CL 1.2 API.

MT6735 čip je dizajniran kao jeftino rešenje za upotrebu u uređajima koji mogu da rade na različitim mrežama. Dakle, njegova glavna karakteristika je LTE u zemlji.

Interfejs je vrlo brz i glatko radi – jedan od glavnih aduta uređaja, a aplikacije se pokreću trenutno. Sa igrama nije tako glatko: ne računajte na veliki broj FPS i grafiku visokog kvaliteta (BIA3 ne radi, DeadTrigger takođe uz maksimalna podešavanja). Ovaj pametni telefon je malo slabiji nego M1/M2 Note u tom smislu.

Informacije o sistemu

Testovi

Softverska platforma

Meizu M2 Note radi na Android operativnom sistemu verzije 5.1. Ali od verzije, nažalost, ništa nije ostalo posle primene kineskog Flyme interfejsa u verziji 4.5 malo toga je ostalo. U stvari, nema ništa novo i zanimljivo: animacije, ikone, celokupan dizajn su isti. Kažemo nažalost, jer Android 5.0 je dobar bez ikakvih suvišnih detalja.

Multimedija

Muzički plejer je standard za Meizu. Zvučnik ima odličnu jačinu zvuka, što je nasleđeno od M1/M2 Note. Čista zvuk, bez preopterećenja.

Zvuk preko slušalica je dovoljno glasan, ali malo tiši nego u M2 Note. Kao i uvek, tu je ekvilajzer i Dirac HD Sound (ponekad je koristan).

Radio je i dalje tu. Video plejer se nije promenio, mada su tasteri malko promenjeni. Uređaj je vrlo dobar u bilo kojoj video rezoluciji do FullHD i maksimalnom brzinom od 40 Mbit/s.

Zaključak

Meizu je na pravom putu, a možda će njegova cena još pasti. Međutim, verovatno i dalje neće biti za poslovne korisnike ali konkurencija srednje klase i dalje je daleko skuplja.

Uređaj ostavlja pozitivan utisak, odličan ergonomski dizajn, nekoliko boja za svačiji ukus, dobre performanse, dugo vreme trajanja baterije, dobra kamera i sposobnost za rad u mrežama četvrte generacije.

U cenovnom opsegu ovog uređaja obično se predlažu M1 Note ili M2 Note, za ljubitelje 4G, a na listu se mogu dodati i:

Konkurenti:

  • Highscreen Power Five. Odlikuje ga AMOLED HD ekran, 5000mAh baterija, LTE, metalno kućište. Od minusa tu je 8MP kamera, PenTile.
  • Philips Xenium V526. približne je cene i nudi praktično sve kao i Highscreen.
  • ZTE Blade S6
  • ASUS ZenFone 2 ZE500CL
  • Lenovo S60

Prednosti modela Meizu M2 mini

  • Snažno kućište
  • Odlična izrada
  • Ergonomski dizajn
  • Glasan zvučnik
  • Dobra kamera
  • Visok kapacitet baterije
  • Dual SIM
  • LTE

Mane gotovo da i nema, ali bilo bi bolje da ima IPS matricu (ili barem kao kod M1 Note modela).

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024