Moto G (3rd gen) 2015
2015. godina
5" LCD, 67% body
5% 410, Android 6.0 Marshmallow
RAM 1 GB, INT 8GB, EXT nema
2470 mAh
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Motorola Moto G3 8GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Motorola Moto G3 8GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Motorola Moto G3 8GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Pregled smart telefona Moto G (3rd gen)

Fotografije iz ruke

Koliko nam je poznato od sada svi novi smart telefoni u okviru Motorola opsega biće na tržištu plasirani pod nazivom Lenovo MOTO, ali je kompanija odlučila da za neke od novih modela za određena tržišta ipak zadrži stari poznati naziv tako da sada imamo na testu model Moto G treće generacije, koji pripada segmentu jeftinih smart telefona.

Karakteristike

  • Materijal kućišta: plastika, staklo, (prednji panel)
  • Operativni sistem: Android 5.1.1 (dostupan upgrade Android 6.0)
  • Mreže: GSM, WCDMA, LTE (FDD-LTE) (microSIM)
  • Platforma: Qualcomm Snapdragon 410
  • Procesor: Quad core (Corteh-A53) radi na 1.4 GHz
  • Grasfički podsistem: Adreno 306
  • RAM: 1 GB / 2 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 8 GB / 16 GB
  • Slot memorijske kartice: da, microSD kapaciteta do 32 GB
  • Ekran: IPS, dijagonala 5 inča, rezolucija 1280x720 piksela (HD), ppi 294, automatski podešava nivo osvetljenja, sigurnosno staklo
  • Glavna kamera: 13 MP, f / 2.0, dual LED blic, video snimanje na 1080p
  • Prednja kamera: 5 MP bez autofokusa, f / 2.2
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.0 LE, microUSB konektor (USB 2.0, USB-Host) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak za povezivanje
  • Navigation: GPS (support A-GPS), GLONASS
  • Dodaci: FM-radio, akcelerometar, senzor osvetljenja, senzor blizine, standard zaštite IPX7
  • Baterija: 2470 mAh
  • Dimenzije: 142.1 x 72.4 x 11.6 mm
  • Masa: 155 grama

Dizajn, materijali kućišta

U okviru prodajnog pakovanja ovog modela nalaze se dve uklonive maske (plus jedna koja je već na uređaju) tako da za zadnju stranu uređaja možete da odaberete jednu od tri dostupne boje i to belu, zelenu ili tirkiznu. Ovo može da izgleda dosta čudno, ali u praksi je veoma zgodno. Ako vam jednostavno dosadi jedna maska možete da je zamenite za drugu i dobijate svež dizajn uređaja. Ove maske, odnosno poklopci zadnje strane su izrađeni od rebraste plastike koja je prijatna na dosadi i veoma pouzdana. U odnosu na konkurentske modele koji su specifični po svojoj glatkoj i jeftinoj plastici, Moto G treće generacije ima mnogo zanimljiviju zadnju stranu.

Pored poklopaca zadnje strane, dostupne su i dve verzije prednje strane uređaja i to crna i bela.

Uređaj je veoma gladak na dodir, nema oštrih ivica, pravih stranica i oštrih prelazaka. Sve površine glatko prelaze jedna na drugu. Oblik kućišta je četvrtast sa zaobljenim ivicama. Generalno, ne pridajemo mnogo značaja ovim detaljima, ali kako je reč o modelu koji pripada segmentu jeftinih uređaja veoma je interesantno da je dizajn privlačan.

Prednji panel je izrađen korišćenjem Corning Gorilla Glass 3 stakla, okvir je izrađen od plastike koja imitira metalnu površinu.

Kućište smart telefona je zaštićeno od vlage prema IPX7 standardu, tako da je smart telefon zaštićen od kiše ili ako ga na kratko slučajno spustite u vodu. Da bi se zaštitili konektori koriste se gumeni padovi.

Ne možemo reći da je standard zaštite IPX7 nešto posebno, ali za jeftini smart telefon je plus.

Izrada

Kvalitet izrade je odličan – nema škriputavih zvukova, suvišnih elementa i sličnog. Jedini nedostatak je to što poklopac nije čvrsto pričvršćen za kućište pa pstoji zazor od oko trećine milimetra. Ali ako ne obraćate pažnju na ovaj detalj preterano nećete ni primetiti taj nedostatak.

Dimenzije

Dimenzije smart telefona su uporedive sa dimenzijama drugih kompaktnih uređaja (dijagonale ekrana 5 inča) pri čemu je uređaj neznatno deblji i širi u odnosu na druge slične modele kao što su Xiaomi Redmi 3 ili Meizu M2 Mini, na primer), ali usled njegovog zaokrugljenog oblika ovaj model mnogo bolje stoji u ruci.

Uporedimo sada modele sa istim dijagonalama ekrana:

  • Moto G 3rd gen (5 ") - 142.1 x 72.4 x 11.6 mm and 155 grams
  • Meizu M2 mini (5 ") - 140.1 x 68.9 x 8.7 mm, 131 grams
  • Xiaomi Redmi 3 (5 ") - 139.3 x 69.6 x 8.5 mm, 144 grams
  • Samsung Galaxy A5 in 2016 (5.2 ") - 144.8 x 71 x 7.3 mm, 155 grams
  • Huawei Honor 4C (5 ") - 143.3 x 71.9 x 8.8 mm, 162 grams

Poređenje sa modelom Meizu M2 mini

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy S7 Edge

Kontrole

Smart telefon radi na gotovo potpuno ogoljenom Android operativnom sistemu tako da po kontrolama podseća na Nexus uređaje.

Hardverski tasteri su locirani sa desne strane. Gore je taster za uključivanje, desno taster za regulaciju jačine zvuka. U prvo vreme ovakav raspored tastera nam je bio nezgodan zbog navike da su tasteri obrnuto pozicionirani, ali nakon nekoliko nedelja ćete se navići na ovakav raspored tastera.

Taster za uključivanje uređaja je orebren tako da možete bez problema da osetite razliku između dva tastera i bez gledanja.

Sa gornje strane nalazi se dodatni mikrofon kao i 3.5mm priključak dok se sa donje strane nalazi microUSB konektor. Zvučnik je na prednjem panelu.

Slot memorijske i SIM kartice su smešteni ispod poklopca zadnje strane.

Na ekranu se sa leve na desnu stranu nalaze tasteri Back, Home kao i menadžer pokrenutih aplikacija. Nažalost, nije moguće promeniti lokaciju tastera.

Iznad ekrana se nalazi sočivo prednje kamere, kao i senzori te rešetka zvučnika. Sa zadnje strane je zvučnik koj ije veoma glasan.

Veoma zgodna karakteristika ovog smart telefona je Moto Display opcija koja omogućava da vidite vreme i druge osnovne informacije koje se na ekranu pojavljuju čim uzmete telefon u ruke sa stola. Istovremeno, pored notifikacija, ekran prikazuje i taster za otključavanje pa nije potrebno pritisnuti hardverski taster da bi se ekran pobudio. Na Moto Display se veoma brzo naviknete tako da je reč o karakteristici koja definitivno nedostaje kod smart telefona.

Ekran

Treća generacija Moto G modela koristi IPS LCD ekran dijagonale 5 inča i rezolucije 1280x720 piksela. Ekran je zaštićen Corning Gorilla Glass staklom treće generacije sa dobrim oleofobskim slojem i u ovom smislu uređaj izgleda mnogo skuplje u odnosu na slične modele koji imaju loš ili opšte nemaju ovaj sloj.

Ekran karakterišu maksimalni uglovi vidljivosti, postoji mala margina jačine osvetljenje za upotrebu na ulici kada je ambijentalno svetlo zaista jako, ali pod direktnim sunčevim zracima ni ova karakteristika ne pomaže. Boje su vrlo bliske prirodnim, Naravno, ekranu nedostaje kontrasta i boje, ali sve u svemu dobar je kada je reč o jeftinim uređajima.

Kamera

Glavna kamera smart telefona je modul rezolucije 13MP, otvora blende f/2.0 i dual LED blica. Prednja kamera je 5MP rezolucije i otvora blende f/2.2. Uređaj snima video u 1080p rezoluciji pri 30fps.

Budući da je reč o niskobudžetnim pametnim telefonima, obe kamere su veoma jednostavne. U toku sunčanih dana možete dobiti dobre snimke (ponekad) ali sa slabljenjem uslova fotografisanja opada i kvalitet finalnog rezultata.

Interfejs kamere zaslužuje samo negativne komentare, kao i kod Moto G. Sa unapređenjem firmware-a na Android 6.0 situacija se poboljšala: od sada je dostupan daleko precizniji fokus prilikom fotografisanja. Međutim, to i dalje nije ništa impresivno.

Primeri fotografija

Front-camera

Primer video klipa (MP4, 47 MB) >>>

Trajanje baterije

Moto G ima uklonjivu litijum-jonsku bateriju kapaciteta 2470 mAh, slično konkurentskim ponudama. Prilikom testiranja baterija je izdržala čitav jedan dan uz 3-4 sata aktivnog rada ekran. Reč je o laganoj upotrebi aparata – pomalo fotografisanja, malo interneta i čitanja poruka. Ukoliko vaš aparat slabo koristite, baterija će izdržati i puna dva dana.

Platforma, memorija, performanse

Pametni telefon odlikuje Qualcomm Snapdragon 410 platforma sa četvorojezgarnim Cortex-A53 procesorom radnog takta 1.4GHz. Na tržištu je dostupna verzija sa 1GB RAM i 8GB interne memorije plus slot za memorijsku karticu, dok je za grafiku zadužen Adreno 306.

Brzina rada uređaja nije zadovoljavajuća. Primetan je spor rad uređaja kada je veliki broj programa pokrenut ili kada je u okviru Chrome pretraživača otvoreno 15-20 tabova, ali treba imati na umu da je reč o niskobudžetnom uređaju. Ukoliko u obzir uzmete klasu Moto G aparata i kategoriju kojoj pripada, shvatićete da je brzina uređaja sasvim zadovoljavajuća.

Interfejsi

Smart telefoni rade u mrežama GSM, HSDPA i LTE.

USB. Za sinhronizaciju sa PC računarom i prenos podataka koristi se microUSB. Tu je i USB 2.0 interfejs kao i podrška za USB – Host.

Bluetooth. Uređaj odlikuje ugrađeni Bluetooth 4.0 modul koji podržava A2DP profile i LE.

Wi-Fi (802.11 b / g / n). Moto G koristi Wi-Fi modula opsega 2.4GHz, a ovaj interfejs radi bez ikakve greške. Kao i kod većine modernih Android telefona, uređaj podržava deljenje Wi-Fi konekcije.

Navigacija

Smart telefon podržava GPS / A-GPS, GLONASS i Beidou. Pretraga satelita traje voema kratko.

Softverske karakteristike i softver

Moto G pokreće Android 5.1 a sada je već dostupno i unapređenje na Android 6.0. Dostupni su i neki brendirani skinovi, a sistem je čist fabrički kompanije Google.

Ovo ima svoje prednosti i mane. Pozitivne tačke podrazumevaju jednostavan i intuitivni korisnički interfejs, poznate ikone, Material Design u svoj svojoj slavi i sve to inkorporisano u operativni sistem. Negativne strane – mali broj opcija: nije moguće postaviti desktop zidnu sliku na zaključani ekran, nije moguća izmena lokacije on-screen tastera osetljivih na dodir sa donje strane panela, i drugo. Ukratko, sve ono na šta ste navikli kod niskobudžetnih pametnih telefona kompanija Samsung, HTC, Lenovo, Huawei i sličnih, ovde toga nema.

Zaključak

Na kvalitet prijema signala nema nikakvih primedbi. Jačina vibracije je prosečna a vibraciju ćete osetiti u većini situacija dok je jačina melodije zvona veoma dobra.

Moto G ima veliku konkurenciju. Prvi model koji pada na pamet jeste Asus Zenfone 2 Laser, a tu su i Lenovo P70 i VIBE P1m, Meizu M2 mini, Huawei P8 Lite, Samsung Galaxy A5 itd. U svim slučajevima reč je o modelima koji su povoljniji nego Moto G a u isto vreme nude iste karakteristike ali su na neki način daleko bolji od njega.

Dobra vest je da Moto G odlikuje veliki broj detalja koji nisu primetni na prvi pogled ali su jasno primetni onda kada počnete da svakodnevno koristite aparat. Atraktivno kućište, Moto Display, oleofobski premaz, itd. Sve ovo je teško primetiti na prvi pogled i pogledom na listu karakteristika, ali se sve ove prednosti primete prilikom korišćenja uređaja pa ćete se zapitati kako ste do sada živeli bez njih.

Loša vest je to što većina nas gleda karakteristike i vodi se odnosom „kvalitet/cena“. U ovom slučaju, Moto G gubitnik je u odnosu na većinu uređaja u svom cenovnom opsegu. Sve je pitanje toga kakav pametni telefon želite da koristite, pa samim tim i da li ćete odabrati skuplji ili jeftiniji aparat. Lep i moćan/brz/sa mnogo RAM memorije/jeftin? Odgovor na ovom pitanje reći će vam da li da razmišljate o Moto G ili ne.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024