Xperia Z3+ 2015
2015. godina
5.2" LCD, 70.9% body
10% 810, Android 7.0 Nougat
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
2930 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 21MP
Test mobilni telefon Sony Xperia Z3+
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia Z3+. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia Z3+ vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Sony Xperia Z3 Plus

Fotografije uživo modela Sony Xperia Z3 Plus

Specifikacije

  • Klasa: glavni model
  • Forma: monoblok
  • Kućište: plastika, staklo
  • Operativni sistem: Android 5.0 Lollipop, Xperia Home
  • Mreže: GSM / EDGE, WCDMA, LTE (nanoSIM)
  • Platforma: Qualcomm Snapdragon 810 (MSM8994)
  • Procesor: četiri jezgra 1.5 GHz (Cortex-A53) i četiri jezgra 2 GHz (Cortex-A57)
  • Grafika: Adreno 430
  • RAM: 3 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 32 GB memorijska kartica slot microSD (podržava kartice kapaciteta do 128 GB)
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n / ac), Bluetooth 4.1 (A2DP, aptX, LE), konektor microUSB (USB 2.0) za punjenje / sinhornizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice, HDMI (preko microUSB), DLNA , NFC
  • Ekran: Super LCD 3, 5 inča, kapacitivni, 1920x1080 piksela (FulldHD), automatska kontrola nivoa osvetljenja, Corning Gorila Glass 4
  • Glavna kamera: 20.1 megapiksela, f / 2.2, BSI, dual LED blic (radi kao baterijska lampa)
  • Prednja kamera: 4 MB (tehnologija UltraPixel), Wide (bez autofokusa), f / 2.0, video snimanje pri 1080p
  • Navigacija: GPS / GLONASS (podržava A-GPS)
  • Senzori: Akcelerometar, senzor pozicije u prostoru, senzor osvetljenja, žiroskop, barometar
  • Baterija: ukloniva, Li-Pol, kapacitet 2840 mAh
  • Dimenzije: 144.6 x 70 x 9.6 mm
  • Masa: 157 grama

Uvod

Nije tajna da je Sony u teškoj situaciji, kao i većina japanskih proizvođača zbog komplikovane ekonomske situacije u Japanu. Sa druge strane, poteškoće imaju i drugi proizvođači, među kojima su HTC i LG, kako u oblasti pametnih telefona, tako i u oblasti tablet računara.

Uprkos različitim stavovima po pitanju Sony brenda u celini, očigledno je da ova kompanija u potpunosti prati svoj zacrtani put. Ponekad se čini da je to put koji ne vodi nikuda jer ova kompanija iz godine u godinu prikazuje iste uređaje, pa čak i iste linije uređaja bez ikakvih radikalnih noviteta. Druga stvar je njihov pristup koji podrazumeva da je Sony brend koji znači originalnost i ekskluzivnost.

Dizajn

Ukoliko ne pratite razvoj pametnih telefona ove kompanije, dovoljno je da pogledate nekoliko poslednjih modela među kojima su Xperia Z, Z1, Z2, Z3, Z3 Plus i Z5 i postaće vam jasno da ih je veoma teško razlikovati.

Razlika između novog modela i prethodnih verzija jeste u plastičnim komponentama, ali bi bez toga, možda, bilo mnogo bolje.

Novi Sony Xperia Z3 Plus odlično izgleda: atraktivnog je izgleda i veoma dobar u radu. Dizajn Sony brenda je trenutno prepoznatljiv i razlikuje se od svega drugog što je dostupno na tržištu. Prema tome, ako nemate predrasude vezane za to što se proizvođač ne žuri da promeni dizajn, onda ne postoji nikakav problem.

Sony Z3 Plus dostupan je većem broju boja nego što je to uobičajeno za ovaj brend – u ponudi su crna, bela i tirkizna boja kao i aparat boje bakra. Luksuzne boje odlično su ukombinovane sa dizajnom pametnog telefona.

Materijali kućišta

Okvir telefona izrađen je od metala dok su prednja i zadnja strana izrađene od stakla. Neobično je to što, u isto vreme, okviru izgleda i daje utisak da je izrađen od plastike, što je očigledna greška kompanije.

Sony je obično obezbeđivao zaštitno staklo za ekran ali u slučaju Xperia Z3 Plus modela korišćen je specijalni sloj. Zapravo, tu su dva fabrička sloja od kojih se jedan skida odmah nakon kupovine dok drugi nećete ni primetiti. Zaštitnu foliju ne bi trebalo skidati odmah po kupovini budući da štiti ekran a ne smeta pri upotrebi uređaja.

Najveći nedostatak korišćenja stakla za prednju i zadnju stranu jeste uvek prljavo kućište telefona. Pametni telefoni su često u rukama te se brzo isprljaju pa ih je potrebno stalno čistiti da otisci prstiju i druge masne fleke ne bi bile primetne. Druga mana jeste to što će se telefon razbiti u slučaju pada, što važi i za druge pametne telefone, ali budući da su prednja i zadnja strana izrađene od stakla, verovatnoća za tako nešto je daleko veća kod ovog modela.

Izrada

Baterija telefona ne može se ukloniti, a na kvalitet izrade nema nikakvih zamerki. Jedini problem su ćoškovi koji nisu dobro usklađeni sa ostalim elementima kućišta pa se u tom prostoru sakuplja prljavština koja se mora redovno čistiti.

Dimenzije

Od predstavljanja Xperia Z modela, dimenzije svih narednih modela su gotovo identične, pa ni Z3 Plus nije izuzetak. Uređaj odlikuje ista veličina kao i prethodni model, ali i kao naredni – Xperia Z5.

U pitanju je standardni 5-5.2-inčni uređaj, pa se ne može reći da su modeli u okviru Xperia linije kompaktni ali nisu ni preveliki. Zlatna sredina.

  • Apple iPhone 6S (4.7 inča) - 138.1 x 67.1 x 7.1 mm i 143 grama
  • HTC One M9 (5 inča) - 144.6 x 70 x 9.6 mm, 157 grama
  • Samsung Galaxy S6 (5.1 inča) - 143.4 x 70.5 x 6.8 mm i 138 grama
  • Sony Xperia Z3 Plus (5.2 inča) - 146 x 72 x 6.9 mm, 144 grama

Zbog oštrih uglova i nepostojanja zaobljenih linija, Sony Xperia Z3 Plus nije jednostavan za korišćenje, ali sve je stvar navike: nakon nedelju dana korišćenja više nećete ni obraćati pažnju na oblik kućišta, ali stoji činjenica da Z3 Plus nije najbolji primer ergonomskog uređaja.

Kontrole

Kada je reč o pozicioniranju kontrolnih tastera, Sony Xperia Z3 Plus je odličan primer kako to treba izvesti. On/Off taster nalazi se sa desne strane i razlikuje se po obliku od tastera za kontrolu jačine zvuka i veoma je lako pritisnuti ga bez gledanja. Tu je i hardverski taster kamere koji se može koristiti za pokretanje kamere bez otključavanja ekrana. Tasteri na ekranu ne mogu se pomerati, što je veliki minus.

Sa leve strane pametnog telefona nalazi se samo skriveni slot za memorijsku karticu (microSD), SIM-card format nanoSIM. Sa gornje strane nalazi se opcioni mikrofon i 3.5 mm mini-priključak, sa donje strane je microUSB slot i sada već neuobičajen otvor za provlačenje trake za nošenje telefona.

Ekran

Sony Xperia Z3 Plus koristi IPS LCD matricu rezolucije 1920 x 1080 piksela (FullHD), gustina je 424 ppi, a veličina ekrana 5.2 inča. U okviru podešavanja ekrana možete aktivirati režim za korišćenje telefona prilikom nošenja rukavica i X-Reality režim rada koji prikazuje veće osvetljenje i jarke boje prilikom pregleda fotografija i video sadržaja. I bez svih dodatnih opcija može se reći da je ekran Xperia Z3 Plus modela odličan. Možda nema tako dobru optimizaciju energije i nivo kontrasta kao kod AMOLED matrica, ali su fotografije prirodne, kao kod IGZO matrica koje koristi Sharp (govorimo o skupoj verziji u vidu Meizu MX3 ili MX4 modela), a ekran je odlično balansiran i prilagođen.

Boje su gotovo prirodne, uglovi vidljivosti su maksimalni a prikaz na ekranu je manje-više čitljiv pri direktnim sunčevim zracima. Sve ono što se traži kod ekrana pametnih telefona je obezbeđeno kod HTC modela (osim HTC One M9). Ukoliko želite samo izbalansirani ekran, sigurno ćete uživati u ekranu modela Xperia Z3 Plus.

Kamera

Kada su u pitanju senzori kamere, Sony-jevi modelu su na nekim od najpopularnijih modela pametnih telefona i bez preterivanja su daleko bolji od polovine proizvođača na tržištu. Reklo bi se da je kompanija prva shvatila potencijal sopstvenih senzora, ali to nije tako. Uprkos činjenici da Sony Xperia Z3 Plus koristi Exmor RX IMS230 senzor kamere, kvalitet fotografija je prosečan. 20MP modul sa f/2.2 otvorom blende i matrica sa pozadinskim osvetljenjem su dobri na papiru i to je sve.

Interfejs kamere je jednostavan i jasan, a dostupni su razni režimi snimanja i mogućnosti podešavanja. Na žalost, u okviru Xperia X3 Plus modela dostupan je meni sa istim nazivom, a potrebno je da manuelno podesite uravnoteženje belog.

Kameri ovog model nedostaje oštrina, objekti često nisu u fokusu a dinamički opseg je veoma mali. Fotografije snimljene na otvorenom preko dana nisu loše ali one snimljene pri lošem osvetljenju imaju dosta šuma.

Primeri fotografija

Dan

Noć

Zadnja kamera Sony Xperia Z3 Plus modela nije loša, ako govorimo o idealnim uslovima za fotografisanje, ali u drugim situacijama je daleko inferiornija u odnosu na moderne vodeće modele drugih kompanija: Apple, Samsung, LG, Lenovo, Huawei, Meizu, Xiaomi i drugih.

Isto važi i za prednju kameru – fotografije snimljene na otvorenom u toku sunčanog dana su vrlo dobre.

Neobično je to što se kompanija ne trudi da nešto unapredi po ovom pitanju, kao što to radi na primer HTC, već se jedino fokusira na to da kreira što više zabavnih režima fotografisanja, kao što su AR efekti, i to je sve.

Video snimanje. Kao i drugi vodeći modeli za ovu godinu, Sony Xperia Z3 Plus ima mogućnost zapisivanja video sadržaja u 1080p ali i u 4K rezoluciji. Tokom videa radi AF praćenje i stabilizacija slike u velikoj meri smanjujući ugao snimanja koji se vidi prilikom fotografisanja.

Kvalitet video sadržaja može se proceniti na osnovu datog primera. U toku testiranja, kada je snimanje u 4K rezoluciji trajalo duže od jednog minuta, dolazilo je do pregrevanja Sony Xperia Z3 Plus i prinudnog zatvaranja aplikacije „Kamera“.

Primer video klipa (MP4, 269 MB) >>>

Trajanje baterije

Pametni telefon koristi neuklonjivu litijum-jonsku bateriju kapaciteta 2930 mAh, baziran je na Qualcomm Snapdragon 810 platformi i nudi podršku za brzo punjenje (Quick Charge 2.0) kada se za pola sata pametni telefon napuni 60 odsto.

Kao i kod sličnih modela, baterija Sony Xperia Z3 Plus modela može da izdrži jedan dan. U zavisnosti od aktivnosti i načina upotrebe, baterija će se isprazniti za 16 – 18 ili 21 – 22 sata. Sve zavisi od pomenutog načina upotrebe.

Platforma, memorija

Aparat je baziran na najnovijoj Qualcomm Snapdragon 810 platformi (MSM8994) koja podrazumeva 64-bitnu arhitekturu, četvorojezgarni 1.5 GHz (Cortex-A53) i četvorojezgarni 2 GHz (Cortex-A57), kao i Adreno 430 GPU jedinicu. Dostupno je 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije za skladištenje korisničkih podataka, a tu je i slot za memorijsku karticu.

Zajedno sa HTC One M9, Sony Xperia Z3 Plus jedan je od prvih pametnih telefona baziranih na ovoj platformi.

Sony Xperia Z3 Plus je veoma brz pametni telefon, ukoliko govorimo o utisku koji se stiče u prvih 15-20 minuta korišćenja. Govorimo o aktivnoj upotrebi koristite telefon da čitate poštu ili nešto preko pretraživača, komunicirate sa nekim preko WhatsApp aplikacije, Telegram-a ili nečeg drugo i istovremeno slušate muziku, a ne jednostavnom uključivanju telefona i stavljanju u džep. Pri ovakvoj upotrebi zagrevanje aparata postaje očigledno nakon pomenutih 15 do 20 minuta a performanse počinju da slabe. Ovo se održava u brzini izmene programa, na primer. Prilikom prvog pokretanja Google Chrome-a potrebno je 1-2 sekunde, a nakon pola sata potrebno je čitavih 5 sekundi. Sve ove, naizgled, male stvari se nagomilavaju i kvare pozitivan utisak o telefonu.

Zagrevanje je veliki problem Z3 Plus modela budući da se aparat gotovo uvek zagreva ukoliko ga aktivnije koristite za pozivanje i slanje SMS poruka. U gornjem delu telefona temperatura je gotovo uvek viša od one koja bi se nazvala „komfornom“. Takođe treba uzeti u obzir i prinudno zatvaranje aplikacije kada pokušate da snimite duži video u 4K rezoluciji i da se igrate AR efektima ili pokrećete zahtevnije igre.

Za ovaj problem ne može se okriviti isključivo Sony jer je ista stvar primećena i u okviru HTC One M9 koji je baziran na istoj platformi. Qualcomm je unapredio 810 čipset i glavni problemi su rešeni, ali na nesreću kompanija Sony i HTC, njihovi vodeći modeli i dalje beleže negativne ocene zbog platforme.

Povezivanje

Pametni telefon radi u okviru GSM, HSDPA i LTE mreža. Uključivanje i isključivanje preko bežičnog interfejsa može se podesiti ili dodati početnom ekranu preko nekoliko widget-a.

Za PC sinhronizaciju i prenos podataka koristi se obezbeđeni microUSB kabl a tu je i podrška za USB-Host.

Bluetooth. Ugrađeni Bluetooth 4.1 sa A2DP podrškom i LE.

Wi-Fi (802.11 a / ​​ac / b / g / n). Xperia Z3 Plus koristi dual-band Wi-Fi modul koji odlično radi.

Wi-Fi router. Kao i kod ostalih pametnih telefona baziranih na novoj verziji Android-a, Z3 Plus nudi mogućnost 2G/3G/LTE Wi-Fi povezivanja.

DLNA, HDMI. Pametni telefon podržava DLNA: ukoliko imate DLNA kompatibilni medija server i druge uređaje koji se mogu koristiti i Sony Xperia Z3 Plus. Na primer, direktni audio i video izlaz do TV. M9 nudi i podršku za HDMI, konektor je usklađen sa microUSB (MHL), a ukoliko želite da koristite HDMI potrebno je da kupite zasebni kabl/

NFC. NFC. Pametni telefon ima podršku za NFC interfejs.

Navigacija

Tu je i podrška za GPS/GLONASS (Qualcomm čipset), dok je za povezivanje sa satelitima potrebno 5 – 15 sekundi. Nije obezbeđen nikakav specijalni softver za navigaciju već se koristi Google Maps. Međutim, možete samostalno kupiti i instalirati neophodnu aplikaciju.

Softver, Xperia Home

Aparat pokreće Android 5.0, a karakteriše ga vlasnički Xperia Home interfejs. On je predstavljen pre nekoliko godina i bio je čudna kombinacija Android-a i neobičnih odluka kompanije Sony, tako da je bilo veoma teško iskoristiti sve prednosti i različite mogućnosti usled kompleksnosti interfejsa.

U toku proteklih godina Sony je polako unapređivao Xperia Home odstranjujući sve ono što je višak i ostavljajući čisti Android, što je bila odlična odluka. Naravno, i dalje je primetan Sony-jev interfejs, ali najuspešnija i najprikladnija rešenja u okviru Android 5.0 nisu izmenjena. Naravno, tu je standardno zaključavanje ekrana i jednostavan prelazak na bilo koju notifikaciju uz samo dva klika direktno preko zaključanog ekrana, jednostavne i standardne notifikacije kao i nekoliko drugih opcija.

Zaključak

Kvalitet prijemnog signala je veoma dobar, aparat uvek pronalazi mrežu, a zvuk koji dolazi iz zvučnika je čist. Vibracija je relativno jaka i primetna u najvećem broju situacija. Jačina melodije zvona je iznad proseka. Aparat je trenutno dostupan po nižoj ceni nego nakon predstavljanja, a glavni konkurenti su Samsung Galaxy S6 i LG G4, ali je Sony-jev aparat ipak inferiorniji u odnosu na njih zbog dva nedostatka. Prvi je Qualcomm Snapdragon 810 platforma zbog koje se telefon konstantno zagreva što dovodi do prekidanja rada aplikacija i slabljenja performansi aparata. Drugi nedostatak je kamera. Glavna kamera Xperia Z3 Plus modela daleko je lošija po pitanju kvalitet u poređenju sa vodećim modelima kompanija Samsung i LG, ali je reč o aparatu koji pripada drugoj kategoriji, odnosno, uporediv je sa modelima kineskih brendova što nije bilo očekivano od ovog proizvođača.

Dizajn modela je atraktivan i lako prepoznatljiv poslovni identitet kompanije dok Xperia Home interfejs ne odstupa u potpunosti od Android 5 OS rešenja. Na neki način je razočaravajuće što Sony ima velike mogućnosti u okviru Xperia linije ali iz nekog nepoznatog razloga ne želi ili ne može da ih u potpunosti iskoristi. Proizvođač je načinio veliku grešku u izboru platforme. Uz IMX230 senzor, Sony je uspeo da na najlošiji način iskoristi njegove mogućnosti od svih proizvođača koji su ga koristili u okviru svojih proizvoda, a čini se da je sve to preraslo u sistematski problem koji kompanija nikako da reši.

Kao rezultat svega, Sony Xperia Z3 Plus je odličan pametni telefon koji karakteriše sopstveni dizajn, atraktivan interfejs, neometani rad, ekran visokog kvaliteta i dva nerešena problema – platforma i kamera.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024