Phab Plus 2015
2015. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Lenovo Phab Plus
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Lenovo Phab Plus. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Lenovo Phab Plus vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled fableta Lenovo Phab Plus

Ovaj model je pozicioniran na samom raskršću između tableta i fableta, karakteriše ga veoma veliki ekran ali je na osnovu imena jasno da ga je proizvođač pozicionirao kao fablet i tako ćemo ga i mi tretirati. Interesantno je da je Huawei predstavio model MediaPad koji iako je kompaktniji je pozicioniran kao tablet, dok sa druge strane Lenovo Phab Plus posmatra kao veoma veliki telefon.

Karakteristike

  • Klasa: model srednjeg opsega
  • Forma: monoblok
  • Materijal kućišta: aluminijum
  • Operativni sistem: Android 5.0 + Vibe UI
  • Mreže: dve SIM-kartice, jedan radio modul, podržava GSM / EDGE, WCDMA, LTE (microSIM / nanoSIM)
  • Platforma: Qualcomm Snapdragon 615
  • Processor: 1.5 GHz quad-core, Cortex-A53 i quad-core 1.0 GHz Cortex-A53
  • RAM: 2 GB
  • Memorija za skaldištenje podataka: 32 GB, slot memorijske microSD kartice (podržava kartice kapaciteta do 200GB)
  • Interfejsi: Wi-Fi (a / b / g / n / ac), dual-band, Bluetooth 4.0 (A2DP, EDR), konektor microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm slušalice
  • Ekran: 6.8 inča, kapcitivni, IPS-matrica, 1920x1080 piksela (FHD), automatsko podešavanje jačine osvetljenja, olofobski sloj je prisutan
  • Kamera: 13 MP, video nsimanje u 1080p (1920x1080 piksela), LED blic
  • Prednja kamera: 5 MP
  • Navigacija: GPS / GLONASS (podrška A-GPS)
  • Senzori: akcelerometar, snezor pozicije u prostoru, žiroskop, senzor osvetljenja
  • Baterija: ukloniva, Li-Ion, kapacitet 3500 mAh
  • Dimenzije: 186.6 x 96.6 x 7.6 mm
  • Masa: 229 grama

Izgled, materijali, kontrole, izrada

Kako izgleda Lenovo Phab Plus? Prva asocijacija nam je svakako iPhone 6. Da li je to tako ili ne možete sami da procenite na osnovu nekoliko uporednih fotografija dva modela.

Ako nam se po dizajnu više dopada iPhone 6, zbog svog aluminijumskog kućišta i male debljine, kada je reč o Lenovo modelu nemamo ništa protiv njegove pojave koja prijatno hladi ruku i kućišta koje neće dozvoliti da uređaj isklizne iz ruku. Sa druge strane, otporan je na otiske prstiju i ogrebotine.

Sa leve strane nalazi se taster za uključivanje i regulaciju jačine zvuka. Tasteri su odlično izrađeni i veoma laki za korišćenje.

Sa gornje strane je kao što možete videti 3.5mm taster, dok je sa donje strane microUSB port..

Sa desne strane se naslazi fioka za dve SIM kartice: nano i micro. Jedan od slotova može da se koristi za postavljanje microSD kartice. Telefon podržava kartice kapaciteta do 200GB.

Glavni zvučnik je postavljen sa zadnje strane fableta. Uprkos činjenici da postoji samo jedan zvučnik uređaj nudi dobar kvalitet zvuka i značajnu rezervu jačine zvuka.

U prodaji su tri različite kolor verzije fableta: tamno siva, srebrna i zlatna.

Dimenzije

Visina (mm) Širina (mm) Debljina (mm) Masa (grama)
Lenovo Phab Plus 186.6 96.6 7.6 229
Sony Xperia Z Ultra 179.4 92.2 6.5 212
Huawei MediaPad X2 183.5 103.9 7.2 239

Kada je reč o dimenzijama ovog uređaja on je tek nešto malo veći od legendarnog Sony Xperia Z Ultra modela, dok sa druge strane možete i dalje da ga držite na uhu, ali je osećaj nekako čudan kada govorite u ovaj aparat.

Kada smo testirali Huawei MediaPad X2 model nismo imali takvih problema zbog njegove velike širine pa je više posmatran kao veoma kompaktni tablet računar.

Ekran

Karakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 6.8 inča
Rezolucija ekrana 1920x1080 piksela
Gustina 324
Tip matrice IPS
Zaštitni materijal Staklo
Oleofobski sloj Prisutan
automatskak ontrola osvetljenja prisutna
Podrška za multitouch Prisutna do pet istovremenih pritisaka

Za cenu koju je potrebno izdvojiti za ovaj model dobijate uređaj odličnih performansi za svakodnevnu upotrebu koji se veoma dobro pokazao . Pojedinačne piksele na ekranu nećete videti, uglovi vidljivosti su bliski maksimalnim vrednostima, prilikom izlaganja sunčevim zracima ekran ostaje vidljiv. Plus, ovaj model koristi kvalitetni oleofobski sloj tako da prst savršeno klizi po ekranu.

Verujemo da je FullHd rezolucija optimalna za modele sa ekranom dijagonale 7 inča.

Operativni sistem

Uređaj radi na Android 5.0 operativnom sistemu i koristi vlasnički Vibe UI korisnički interfejs kompanije.

U toku nekoliko nedelja korišćenja ovog uređaja primetili smo nekoliko sitnih nedostataka koji se pre svega odnose na lokalizaciju uređaja kao i ikone. Vibe UI izgleda veoma slično čistom Androidu i to mu je veliki plus.

Performanse

Karakteristike Vrednsot
Čipset Qualcomm Snapdragon 615
Procesor Quad 1.5 GHz, Cortex-A53 i quad-core 1.0 GHz Cortex-A53
Grafička obradna jedinica Adreno 405
Količina RAM-a 2 GB
Interni skladišteni kapacitet 32 GB
Podrška za memorijske kartice Prisutna, podržane kartice kapaciteta do 200GB

Lenovo Phab Plus koristi Qualcomm Snapdragon 615 procesor, rešenje srednjeg opsega dokazano kroz veliki broj uređaja kao dobro kada je reč o HD ili FHD modelima. Phab Plus nije izuzetak u odnosu na ovo stanovište. Uređaj radi brzo kada je reč o svakodnevnim zadacima i u ne preterano zahtevnim igrama.

Uređaj poseduje 2GB sistemske memorije kao i 32GB, mada u cenovnom opsegu u kojem se ovaj model pozicionira takva konfiguracija ne izgleda preterano impresivno što treba imati na umu ako razmišljate o kupovini ovog uređaja.

Trajanje baterije

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 3500 mAh
Tip baterije Neukloniva
Broj sati gledanja HD videa pri maksimnalnoj jačini osvetljenja (airplane mode) 7 sati i 37 minuta
Broj sati čitanja pri 30% osvetljenja (airplane mode) 14 hours

Uprkos umerenom kapacitetu baterije Phab Plus je pokazao odlične performanse uz našim testovima. U svakodnevnim scenarijima kada je reč o korišćenju mobilnih mreža možete da se oslonite na dva dana trajanja baterije.

Kamera

Karakteristike Vrednost
Rezolucija glavne kamere 13 MP
Rezolucija prednje kamere 5 MP
Otvor blende 2.2
Rezolucija pri snimanju videa 1920x1080 piksela
Broj frejmova po sekundi 30 K /
Fokus na dodir Prisutan
Stereo zvuk Prisutan

Glavna kamera snima dobre fotografije po danu, ali situacija se pogoršava kada se snima pod veštačkim svetlom. Fotografije dobijaju na šumu. Urtavnoteženje belog je manje-više dobro urađeno. Video se snima u FHD rezoluciji, kada snimate video možete istovremeno da snimite i fotografiju,. Dostupno je AF praćenje, kvalitet fotografija je prosečan.

Primer video klipa (MP4, 155 MB) >>>

Bežično povezivanje

Interfejs Dostupan
Wi-Fi Prisutan, b / g / n / ac, podržava Wi-Fi Direct
Bluetooth Prisutan, verzija 4.0, podržava sve poznate profile, uključujući A2DP
GPS Prvo pokretnaje traje oko sedam sekundi
Mobilni podaci GSM 900/1800/1900, 3G, LTE, dve SIM-kartice
USB On-The-Go Prisutan

Od karakteristika ovog modela trebali bismo da pomenemo mogućnost impelmentiranja memorijske kartice u slot za drugu SIM karticu. Pre nekoliko godina ovo je bila interesantna opcija ali sada korisnici se sa pravom pitaju zašto proizvođač ne ugradi još jedan slot za memorijsku karticu.

Zaključak

Na kvalitet glasa nemamo nikakvih primedbi izuzev činjenice da možete izgledati pomalo smešno kada držite ovakav uređaj pored uha i razgovarate.

Veliko nam je zadovoljstvo bilo da koristimo ovaj model kao ultra kompaktni tablet nekoliko nedelja. On odlično staje u ranac ili malu torbu. Ako želite da ga koristite kao klasični smart telefon imaćete problema zbog njegovih dimenzija, ali za tu i tamo pozive je sasvim ok.

Jedini konkurent ovom modelu u ovom momentu jeste Huawei MediaPad X2 model koji se prodaje o sličnoj ceni i ima slične karakteristike. Ključna razlika između ova dva modela je u širini kućišta, obzirom da zbog drugačijeg odnosa stranica ekrana modela MediaPad on je širi. Ostali aspekti ova dva modela su veoma slični i za koji ćete se odlučiti zavisi samo od vaših potreba. Na primer, Phab Plus je zgodniji za pozive dok je MediaPad X2 zgodniji za čitanje kao tablet.

Lenovo je ponudio i pojednostavljenu varijantu ovog modela koja nosi naziv Lenovo Phab i košta gotovo duplo manje. Pomenuti model poseduje ekran niže rezolucije (720p), poseduje manje sistemske memorije (1GBu odnosu na 2GB) i ima manji interni skladišteni kapacitet od 16GB. Takođe, ovaj model koristi slabiji čipset – Qualcomm Snapdragon 410 umesto 615 kod Phab Plus modela. Ako tražite kompaktni uređaj za čitanje, gledanje HD videa, tu i tamo neki poziv onda je Lenovo Phab bolji izbor, naročito ako ne želite da izdvojite novca koliko košta Phab Plus.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024