V10 2015
2015. godina
5.7" LCD, 70.8% body
9% 808, Android 7.0 Nougat
RAM 4 GB, INT 32GB, EXT nema
3000 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 16MP
Test mobilni telefon LG V10
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG V10. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG V10 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Pregled smart telefona LG V10

Fotografije uživo LG V10

Karakteristike

  • Klasa: Glavni model
  • Forma: monoblok
  • Materijali kućišta: plastika, staklo, čelik
  • Mreže: GSM / EDGE, WCDMA, LTE Cat 9, dve SIM-kartice (nanoSIM)
  • Ekran: IPS LCD (IPS Quantum), 5.7 inča sa dodatnom površinom sa konstatnom pozadinskom svetlošću, kapacitivni, 2560x1440 piksela (QuadHD), 513 ppi, automatkso podešavanje nivopa osvetljenja, staklo Gorilla Glass 4,rezolucija dodatnog ekrana 160x1040 piksela
  • Platforma: Qualcomm Snapdragon 808 (MSM8992)
  • Procesor: Quad core 1.44 GHz (Cortex-A53) i dual-core 1.8 GHz (Cortex-A57)
  • Grafički sistem: Adreno 418
  • Memorija: 4GB
  • Memorija za skaldištenje podataka: 64 GB, slot microSD memorijske kartice (podržava kartice kapaciteta do 2 TB)
  • Operativni sistem: Android 5.1 Lollipop, LG UX 4
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n / ac), Bluetooth 4.1 (A2DP, LE, apt-X), konektor microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice, NFC, infrared
  • Glavna kamera: 16MP, f / 1.8, veličina senzora 1 / 2.6 ", lasersko fokusiranje, optička stabilizacija slike po tri ose (OIS), senzor kolor spektra, LED blic
  • Prednja kamera: 5 MP, f / 2.2 (dva modula)
  • Navigacija: GPS / GLONASS (podrška za A-GPS)
  • Dodaci: FM-radio, Hi-Fi DAC Sound, čitač otiska prsta
  • Senzori: akcelerometar, senzor pozicije u prostoru, senzor svetlosti, žiroskop, barometar
  • Baterija: ukloniva, Li-Ion, kapacitet 3000 mAh
  • Dimenzije: 159.6 x 79.3 x 8.6 mm
  • Masa: 192 grama

Pozicioniranje

Sa novim uređajima, kompaniji LG desile su se čudne stvari kada govorimo o vodećim modelima. Očigledno je da ova kompanija posle LG G2 predstavlja odlične vodeće modele. Zapravo, LG G2 je odlično uravnotežen, odlikuje ga tanak okvir za tu veličinu ekrana, kao i brza i dobra kamera. Sve što se tada moglo poželeti, bilo je obezbeđeno. LG G3 je doneo veliki ekran, iako je kvalitet bio pod znakom pitanja, i taj model je bio odlično uravnotežen. Na kraju, LG G4 je model kod kojeg se očigledno učilo na greškama napravljenim prilikom dizajniranja LG G3: kvalitet ekrana je bez ikakvih primedbi, neuobičajeno rešenje zakrivljenog oblika i uklonjivih panela, što je sasvim dovoljno za većinu zadataka i korisnika, jedna od najboljih kamera koje su korišćene prošle godine i sve to po pristupačnoj ceni, daleko nižoj u odnosu na konkurenciju vrhunskih, odnosno, popularnih kompanija (Apple, Samsung, Sony, HTC, itd.). Ipak, nijedan od ovih uređaja nije zabeležio veliki uspeh, pa čak ni očekivanja proizvođača nisu ispunjena. Činilo se da ovaj južno korejski proizvođač radi sve kako treba te da je direktan konkurent Samsung-u, ali je jasno da je jasno stigao na ovo tržište ili da uređajima ipak nešto nedostaje. LG V10, još jedan vodeći model ove kompanije, odlikovale su veće dimenzije ali i „dodatni“ ekran, dok je sve ostalo jako podsećalo na LG G4. Pogledajte ovaj pametni telefon.

Dizajn, materijali, kućište

Sa spoljne strane, LG V10 se veoma razlikuje u odnosu na većinu pametnih telefona dostupnih na tržištu. Prvo, nije kao LG G4 ili raniji uređaji ove kompanije, a drugo, nije ni kopija dizajna Apple iPhone modela. Po pitanju dizajna, ovaj pametni telefon je u potpunosti drugačiji. Iako je ovaj efekat postignut zahvaljujući dodatnim elementima, prosto je nemoguće ne primetiti da je LG V10 neobičan.

Prednja strana, što je u potpunosti drugačije od današnje prakse, nije u potpunosti izrađena od stakla već su gornja i donja oblast izrađene od plastike. Uklonjivi poklopac izrađen je o gumirane plastike uz zanimljivu teksturu sa spoljne strane. Rešenje je veoma praktično: poklopac ne ostavlja tragove, uređaj odlično staje u šaku zahvaljujući tome što je poklopac gumiran a ukoliko dođe do pada, doći će do apsorbovanja udara. Sa bočnih strana pametnog telefona vidljivi su umeci od čelika visoke čvrstoće.

Model je dostupan u pet boja: bela i bež sa prednjom stranom iste boje i umecima zlatno-roze boje, svetlo plava i tamno plava strana i umeci izrađeni od čelika obojeni bojom zlata kao i zadnja strana crne boje i neobojeni umeci izrađeni od nerđajućeg čelika, što se može videti na fotografijama. Dostupnost svih boja zavisi od tržišta.

Za dizajn modela LG V10 se ne može reći da je impresivan, međutim, mora se priznati da je atraktivan. Poslednjih godina prisutan je veliki broj Samsung i Apple uređaja koje kineske kompanije žele da kopiraju, dok na kopiranje Apple dizajna nije potrebno posebno ukazivati. Ono što je takođe vidljivo, jeste da se različiti proizvođači poigravaju sa univerzalnim dizajnom koji odlikuje LG G4 i V10 modele.

Izrada

Iako je savitljivog dizajna (uklonjivi poklopac i baterija), kvalitet izrade LG V10 zaslužuje svaku preporuku. Poklopac odlično pristaje na kućište zahvaljujući činjenici da postoji petnaest žljebova, a može se ukloniti veoma jednostavno i brzo bez upotrebe bilo kakvog dodatnog alata. Uređaj ima tri tastera sa zadnje strane koji su savršeno uklopljeni.

Dimenzije

Model odlikuje 5.7 inčni ekran, njegova ukupna masa iznosi 200 grama, što nije tipično za moderne telefone a težina se itekako oseti. Za nekoga je to plus jer težina znači i čvršći aparat.

Da bi stekli utisak o dimenzijama modela v10, predlažemo da pogledate dimenzije ostalih glavnih modela

  • Apple iPhone 6 Plus (5.5 inča) - 158.2 x 77.9 x 7.3 mm i 192 grama
  • LG V10 (5.7 inča) - 159.6 x 79.3 x 8.6 mm i 192 grama
  • LG G4 (5.5 inča) - 148.9 x 76.1 x 9.8 mm, 155 grama
  • Meizu Pro 5 (5.7 inča) - 156.7 x 78 x 7.5 mm, 168 grama
  • Xiaomi Mi Note (5.7 inča) - 155.1 x 77.6 x 7 mm, 161 grama
  • Samsung Galaxy Note 5 (5.7 inča) - 153.2x76.1x7.6 mm, 171 grama

Vizuelno ne podseća na druge pametne telefone dijagonale 5.7 inča, a uređaj izgled masivno. Međutim, ovo je utisak na prvi pogled i u potpunosti je pogrešan.

Poređenje sa modelom HTC One E9 Plus

Samsung Galaxy Note 5

Meizu Pro 5

Ne može se reći da je LG V10 jednostavan za upotrebu i držanje jednom rukom. Potrebno je navići se na njegove dimenzije i težinu, ali i za to je potrebno samo nekoliko dana. Ovo je jedan od onih telefona koji džepove vuku na dole.

Kontrole

Kao i kod LG G2, G3 i G4, ni novi vodeći model nema hardverske tastere na prednjem panelu, kao i na krajevima. Tri tastera smart telefona nalaze se na zadnjoj strani u gornjem delu, u neposrednoj blizini glavne kamere. Navikli smo na ovaj raspored tastera i on je vrlo zgodno, ali ako je ovo vaš prvi smart telefon kompanije LG sa tasterima na poklopcu zadnje strane, moraćete neko vreme da se naviknete na njih.

Otključavanje telefona (uključivanje ekrana) se izvodi na dva načina - tako što ćete pritisnuti taster za uključivanje na zadnjem delu uređaja ili dva puta kliknuti površinu ekrana. Ovaj sistem funkcioniše savršeno. Situacije kada prva dva dodira na ekranu nisu prepoznate od strane smart telefona i kada smo morali da ponovimo dva dodira, nam se nisu dešavale sa ovim telefonom.

Takođe je ostao sistem za otključavanje KnockCode. On se sastoji od kvadrata od četiri oblasti koje treba dodirnuti prema tačno određenom redosledu a za otključavanje uređaja je neophodno da se sprovede postupak dva puta u bilo kom delu ekrana. Ovaj metod je pogodan jer ne zahteva da unesete brojeve (može da ih vidi neko drugi osim vas, kada otkucate), ali takođe štiti uređaj od otključavanja od strane recimo vaših prijatelja koji se igraju telefonom.

Tasterima za regulaciju jačine zvuka kod modela LG V10 možete da dodelite funkcije u režim mirovanja. Ako kliknete dvaput donji taster za regulaciju jačine zvuka u stanju u kojem je ekran isključen, a telefon je zaključan, startuje se kamera počne, a ako pritisnete gornji taster – pokreću se rukom pisane beleške. Nažalost, dodeljivanje drugih funkcija pritiskom ovih tastera u režimu mirovanja još uvek nije moguće.

Čitač otiska prsta radi tačno, možete da dodate do pet otisaka.

Jedna od mana ovog telefona je otključavanje ekrana. Za razliku od Huawei, Xiaomi i nekih drugih proizvođača kod čijih uređaja je dovoljno dodirnuti skener i otključati uređaj, ovde je potrebno pritisnuti taster u okviru skenera otiska prstiju, ali se ni tada ništa ne dešava. Drugo, čitač otiska prsta vrši skeniranje samo jednom, što ga čini manje preciznijim u odnosu na uređaje koji vrše skeniranje pet puta.

LG je u okviru V10 obezbedio u potpunosti prilagodljiv toolbar tastera na ekranu sa donje strane. Na primer, najčešće se koristi taster „Back“ koji se nalazi skroz desno umesto levo, kao što je to prvobitno zamišljeno kod Android operativnog sistema. Možete dodati taster za notifikacije o pozivima tako da ne morate da prelazite prstom na gornji deo ekrana (ipak je reč o 5.5 ičnom uređaju). Pored relociranih i dodatnih tastera na ekranu osetljivom na dodir, možete odabrati i boju i transparentnost.

Kao i kod modela G4, gestovi su implementirani.

  • Automatski odgovor na poziv kada držite pametni telefon na uvu (čak i ako je Bluetooth slušalica povezana sa uređajem)
  • Isključivanje zvona kada okrenete svoj smart telefon ka površini stola, police ili nečeg drugog
  • Isključivanje zvona u toku dolaznog poziva kada okrenete pametni telefon na drugu stranu
  • Prekidanje alarma ili uključivanje ponovo kada okrenete pametni telefon
  • Pauza video reprodukcije kada okrenete pametni telefon

Sada nešto o lokaciji elemenata i konektora. Na gornjem kraju je infracrveni port i opcioni mikrofon. Na dnu - microUSB priključak, 3.5 mm mini priključak za slušalice i glavni mikrofon. Zvučnik, kamera i tasteri za regulaciju jačine zvuka i uključivanje nalaze se na zadnjoj strani uređaja. Bočne strane nemaju nikakve elemente.

Na prednjoj strani, na vrhu, nalazi se slušalica, senzori svetlosti i blizine, kao i indikatorska lampica i sočivo 8 MP prednje kamere. Indikatorska lampica u G4 se može omogućiti ili onemogućiti za nekoliko tipova događaja: dolazne pozive, propuštene pozive i poruke, punjenje i obaveštenja od programa treće strane.

Smart telefon poseduje uklonivi poklopac i uklonivu bateriju pri čemu se ispod poklopca nalaze slotovi za SIM karticu i MicroSIM karticu. Oni su sa leve i desne strane glavnog modula kamere iznad baterije.

Ekran

LG G4 je opremljen ekranom dijagonale 5.7 inča IPS bazirane matrice (IPS Quantum). Rezolucija ekrana je 2560kx440 piksela (513 ppi). Rezolucija dodatnog ekrana je 160x1040 piksela i njegova dijagonala je 2.1 inča. Strukturno, uređaj ima jedan LCD panel sa odsečenom oblasti (mesto gde je kamera) i više svetlosti za oblast u gornjem delu "drugog ekrana".

Ekran je pokriven sa zaštitnim staklom Gorilla Glass 4, i ima oleofobski premaz.

Malo o performansama. Ekran odlikuje odličan nivo osvetljenosti, uglovi vidljivosti su maksimalni i nema nikakvog iskrivljenja slike. Automatsko pozadinsko osvetljenje je obezbeđeno za dodatnu uštedu baterije koje smanjuje nivo pozadinskog osvetljenja bez ugrožavanja prikaza informacija. Nijanse boja su odlično urađene. Uopšteno, može se reći da je ovo jedan od najboljih ekrana baziranih na IPS matrici koji su se do sada pojavili na tržištu.

Viewing angles

Deo ekrana se koristi za permanentni prikaz datuma, vremena, ikone za vreme kao i statusa napunjenosti baterije. To je veoma zgodno, naročito što se informacije prikazuju i kada je ekran uključen i kada je ekran isključen. Kada čitate nešto preko interneta ili komunicirate preko WhatsApp aplikacije ili neke druge, nove notifikacije, SMS, Viber ili Telegram poruke neće vam odvlačiti pažnju sa glavnog ekrana budući da se sve notifikacije prikazuju na sekundarnom.

Kada je pozadinsko osvetljenje glavnog ekrana isključeno, aktivira se režim uštede ali su informacije čitljive, osim pri direktnim sunčevim zracima kada se nalazite na ulici.

Dodatna polja mogu se aktivirati za oznake aplikacija koje se koriste, sve se može prilagođavati. To je i mesto na kojem možete napisati šta želite.

Čini se da je sekundarni ekran još jedan od marketinških trikova kompanije te da je njegova praktična upotreba relativno mala, ali to nije tačno. U suštini, dodatni ekran LG V10 modela se pokazao kao veoma zgodna i korisna stvar. Potrebno je malo vremena da se čovek navikne na ovako nešto.

Kamera

Glavna kamera LG V10 je modul sa potpuno istim karakteristikama kao kod modela G4 sa rezolucijom od 16 megapiksela, novim sistemom optičke stabilizacije slike u tri ose (OIS 2.0), sistemom laserskog fokusiranja, otvorom blende od f/1.8 i senzorom spektra boja. Senzor se koristi da tačnije odredi pravu boju kadra i koristi se da odredi pravo uravnoteženje bele odnosno nijansu blica prilikom okidanja.

Pored fotografija, smart telefon vam omogućava da snimite video u maksimalnom kvalitetu, blizu 4K (3840x2160 piksela), kao i video snimke sa povećanim brojem kadrova do 120 fps.

Ukratko o interfejsu. LG V10 ima tri režima – simple, basic i manual. U prvom režimu na viziru nema podataka i podešavanja, a okidanje se vrši pritiskom bilo gde na ekranu, to jest, kamera vrši fokusiranje u tom trenutku na izabranoj oblasti i odmah kreira fotografiju.

Drugi - osnovni, uz prikaz svih podešavanja. U ovom režimu snimanja takođe možete menjati razne postavke rezolucije slike u okviru režima snimanja.

Konačno, treći i najvažniji režim - manuelni, koji se pojavio prvi put prvi put u okviru LG smart telefona kod modela G4. U ovom režimu možete slikati sa automatskim postavkama, ali sa kreiranjem dva fajla: RAW (ekstenzija DNG) i JPEG, kao i kompletnom ručnom režimu. U drugom slučaju je moguće podesiti balans bele boje, ekspoziciju, brzinu okidača (od 1/6000 do 30 sekundi), ISO (50 do 2700) i žižnu daljinu. Ukratko, u pitanju je potpuno manuelni režim sa podešavanjima koja nisu prisutna čak ni kod svakog digitalnog aparata..

Manuelni režim omogućava da prilagodite i podešavanja vezana za vide, promenite osetljivost mikrofona za snimanje zvuka.

Auto. Auto režim je optimalan za snimanje ujutru i popodne, kada elektronika može da podesi kako treba sve parametre kamere i omogućava vam da dobijete pristojan rezultat. Telefon snima odlične fotografije po sunčanom danu na ulici, čak i sa malim nedostatkom svetlosti, negde u hladu i tako dalje, mogu se dobiti odlični snimci u nekim slučajevima.

Kao što je slušaj i sa modelom LG G4, V10 može da snimi fotografije sa veoma primetnim efektom „bokeh“. Da, zamućenje pozadine ovde nije umetničko kao pri snimanju dobrog portreta, ali je tu, dajući dubinu i živost kadrovima.

U teškim situacijama, u večernjim satima ili noću, za snimanje slika je idealan manuelni režim, naročito kada se koristi stavi, ali i „Auto“ režim može proizvesti prihvatljive rezultate, pogotovo ako napravite nekoliko snimaka svake scene.

Snimanje po noći. Na primer, snimanje noću u „Auto“ režimu, mnogo šuma, ali sve u svemu, slike su veoma dobre.

Manuelni režim. Ovaj režim vam omogućava da kreirate vašim telefonom vrlo interesantne kadrove koji ipak imaju nekoliko uslova. Prvo, snimaćete fotografiju u RAW formatu a zatim je doterati „Photoshop“ softveru ili negde drugde. Drugo, morate da imate bar osnovno znanje koja podešavanja su odgovorni za šta. Treće, i najvažnije, potrošićete dosta vremena. Manuelni režim rada nije za većinu, naravno, a ako mogućnosti koristite bez razumevanja, verovatno ćete pokvariti fotografije. Međutim, ako razumete opcije i imate želju da ih koristite, možete podići fotografije snimljene vašim smart telefonom na jedan novi nivo uz pomoć ovog režima, znanja i ponekad stativa.

Primeri fotografija snimljenih iz ruke.

Kamera modela LG V10 po pitanju kvaliteta fotografija i njenih mogućnosti je gotovo u potpunosti ista kao i kod LG G4 i to je trenutno jedna od najboljih kamera ako poredimo fotografije snimljene modelima V10 i G4. Moguće je primetiti razlike koje potiču od različite optike i drugačijih algoritama, ali generalno, kvalitet je na visokom nivou.

Video. Maksimalan kvalitet snimanja - UltraHD (3840x2160 piksela), dostupan je kao standardan – FullHD kvalitet (1920x1080). Pored snimanja pri 30 ili 60 frejmova u sekundi, postoji mogućnost snimanja videa pri brzinama do 120 fps. U video režimu AF praćenje radi. Na kvalitet video zapisa nema pritužbi, dok je kvalitet snimljenog video zapisa sa zvukom dostojan hvale.

Prednja kamera. Prednja kamera. LG V10 ima dva 5MP modula kao i dva režima snimanja fotografija prednjom kamerom. U okviru normalnog režima rada, aktivira se samo jedna kamera. U okviru drugog – obe kamere se aktiviraju i snimaju fotografije širokog ugla. Ovo je neophodno prilikom snimanja selfi fotografije a nalazite se u većem društvu i zgodna je karakteristika u velikom broju prilika.

Sa leve strane su fotografije nastale korišćenjem dve kamere, sa desne one snimljene jednom kamerom.

Trajanje baterije

LG V10 koristi uklonivu Li-Pol bateriju kapaciteta 3000 mAh, istu kao i model LG G4.

Naš primerak je radio ceo dan, do večeri ili kasno noću. Opterećenje uređaja je bilo sledeće: pola sata razgovora, 10-20 tekstualnih poruka, Gmail, 3-4 sati slušanja muzike i oko 1-2 časova aktivnog korišćenja mobilnog Interneta (Instagram, Twitter, Facebook, pretraživač). Razlika u vremenu rada pod normalnim uslovima između LG V10 i prošlogodišnjeg LG G4 je u okviru greške, uz aktivan rad baterija smart telefona je radila do večernjih sati, a umerenom opterećenju ceo dan.

U podešavanjima potrošnje energije, možete da omogućite režim uštede kada je nivo napunjenosti ispod 5 ili manji od 15 odsto. U ovom režimu, osvetljenost se smanjuje, isključuje se Bluetooth i Wi- Fi, vibracija, usluge automatske sinhronizacije i svetlosni indikator.

Platforma, memorija

Smart telefon je baziran na Qualcomm Snapdragom 808 platformi (MSM8992) quad core radnog takta 1.44GHz i dual core 1.8GHGz dok je grafički podsistem (GPU) - Adreno 418. LG V10 je dostupan sa 4GB RAM-a i 64GB interne memorije. Pored ugrđaene memorije uređaj ima i slot microSD kartice.

Qualcomm platforma 808 obezbeđuje dobar nivo performansi, pri čemu je lišena osnovnih nedostataka 810 čipseta - ekstremnih temperatura pod opterećenjem.

Testovi performansi

Što se tiče ukupne brzinu LG V10, sve je dobro. Uprkos upotrebi platforme koja nije najviše pozicionirana smart telefona radi glatko, bez zastoja ili usporavanja. Naravno, ako tražite da pronađete mikrokašnjenje prilikom listanja ekrana ili stranica menija, to se može urediti ako jednostavno počnete mahnito da listate ekrane brzo unazad i napred i ponovo nazad, ali u upotrebi u realnom životu takav scenario je nije relevantan.

Ispod su rezultati testova modela LG V10 u različitim uslovima.

Povezivanje

Smart telefon radi u mrežama GSM, HSDPA i LTE. Za LTE tu je podrška za sve glavne frekventne opsege, pa četvrta generacija standarda se koristi bez problema. Smart telefon ima jedan radio modul i dva slota za SIM kartice o čemu ćemo govoriti kasnije.

USB. Sinhronizacija sa računarom i prenos podataka vrše se pomoću priloženog microUSB kabla. Standard je USB 2.0. Podržava standard USB OTG i USB - host - smart telefon se može povezati preko adaptera sa flash drive-om i ostalim uređajima za skladištenje, na primer, foto aparatom za prenos fotografija na vaš uređaj.

Bluetooth. Ugrađeni Bluetooth 4.1 sa podrškom za A2DP, LE (low energy) i Apt-X.

Wi-Fi (802.11a / ac / b / g / n). LG V10 koristi dual-band Wi-Fi modul i ovaj interfejs radi besprekorno. Kao i bilo koji drugi moderni Android smart telefon, LG G4 podržava funkciju deljenja mobilnog Interneta (Wi-Fi ruter), a tu su i standardne DLNA i Wi-Fi Direct funkcije.

NFC. Standardni interfejs za svaki glavni model baziran na Androidu postoji i u okviru LG V10. Ova opcija se može uključiti i isključiti u meniju „Share and Connect“.

Rad sa dve SIM kartice

Smart telefon ima slotove za dve SIM kartice formata nanoSIM. Radio modul u okviru smart telefona je samo jedan, tako da kada razgovarate koristeći prvu SIM kartica, druga je nedostupna, dok u režimu mirovanja uređaj radi sa obe SIM-kartice.

Oba SIM kartice mogu da se koriste za prenos podataka time što se kao aktivna bira ona sa kojom želite da prenosite podatke. Takođe, za svaku SIM karticu možete da odaberete ime i kolor profil, pri čemu će one obojene različito da se uvide odlazni ili dolazni pozivi sa aktivne SIM kartice.

Tu je i „Intelligent Forwarding“ režim rada koji se može koristiti za konfigurisanje prosleđivanja poziva za svaku SIM karticu na onu drugu, pa ako je poziv nedostupan za jednu karticu, on se prosleđuje na drugu ako je ona dostupna.

Navigacija

Smart telefon ima podršku za GPS/A- GPS i GLONASS satelitsku navigaciju pri čemu se povezivanje sa satelitima vrši za minimalno vreme. Uređaj poseduje instaliran softver Google Maps i Google Navigation.

Softverske karakterisitke i softver

Smart telefon radi na Android 5.1 sistemu sa vlasničkim interfejsom LG UX4.0. Većina podešavanja i interfejs u celini je ostao gotovo nepromenjen u odnosu na interfejs kod LG G3. Naravno, novi interfejs izgleda stilizovan u Material Design stilu, ali u principu, to je sve poznato iz interfejsa prethodnog modela.

Ukratko ćemo vam reći nekoliko zanimljivih stvari o interfejsu LG V10 modela.

Telefonski imenik. . Smart telefon poseduje praktičnu funkciju birača SmartDial, u kojoj da biste našli kontakt, ne morate se prebaciti na svoj adresar već uneti samo prvo slovo imena ili prezimena osobe. Međutim, imenik takođe postoji, i nudi veoma lagano pronalaženje i sortiranje.

Tokom dolaznog ili odlaznog poziva slika osobe sa kom razgovarate je prikazana u centru ekrana u kružnom prozoru. Po našem mišljenju, slika pozivaoca bi mogla da bude veća.

Poruke. Standardni prozor prikazuje poruke kao listu kontakata sa kojima ste se dopisivali. Unutra, sve je kao i obično - poruke su u formatu za ćaskanje. U okviru prepiske sa kontaktima možete da birate dizajn teme prozora – pozadinsku sliku i grafiku, odnosno oblake sa prepiskom. Zanimljiva karakteristika poruka je mogućnost da prilagodite poruku tako da ona izgleda kao da je napisana u određenom vremenu određenog dana.

Desktop. Matrica ikona na radnoj površini ekrana, 5x5, odnosno do šest ikona mogu biti smeštene u donjem panelu. Dostupni su različiti efekti okretanja radne površine ekrana. Takođe možete promeniti ikone aplikacija i njihove veličine.

Zaključavanje ekrana. Na zaključanom ekranu prikazuju se se nova obaveštenja u jednoj liniji i vreme odnosno u dnu je dostupan određeni broj prečica kojima možete da pristupite aplikacijama. Skup prečica može da se promeni.

Ono što nam je najviše smetalo kod modela LG G3 je čudan i nelogičan sistem prelaska sa obaveštenja zaključanog ekrana na aplikacije koje obaveštenja generišu. Na primer, imate novo obaveštenje o poruci na WhatsApp, pri čemu je dovoljno da kliknite na nju da biste otvorili program, ali pre nego što uđete u program, morate da provedete više vremena otključavajući ekran. LG V10 ponavlja ovo rešenje! I to uprkos činjenici da Android 5.1 za prelazak sa kartice obaveštenja preko zaključanog ekrana jednostavno zahteva dvostruki pritisak na karticu sa obaveštenjem..

LG V10 nudi režim prikaza dva prozora, kada je jedan program prikazan na vrhu ekrana, a drugi u dnu.

Prethodno instalirani softver. Smart telefon poseduje zgodan fajl menadžer sa mogućnošću da vidite fajlove po kategorijama ili u opštem pogledu, odnosno nudi pretraživanje i sortiranje po kriterijumima.Dostupna je i aplikacija za vremensku prognozu sa animiranom grafikom. Kalkulator, diktafon, radio - svi ovi programa su napravljeni u istom grafičkom stilu kao i ostatak interfejsa.

QuickMemo+ aplikacija vam omogućava da kreirate tekstualne beleške ili ih pišete rukom.

Slično kao i LG G3 i novi model ima widget za vremensku prognozu i sat sa priloženim notifikacijama Smart Notice. Ideja je jednostavna - da podseti korisnika o važnim stvarima u formi kratkih obaveštenja: promeni vremena, događajima iz kalendara, propuštenim obaveštenjima i tako dalje. Međutim, dok su funkcionalna Smart Notice obaveštenja ograničena bukvalno na nekoliko vrsta (vreme i novi događaji).

LG V10 poseduje servis LG Health, koji računa koliko ste prešli šetnjom, ili sagoreli kalorija.

Zaključak

Na kvalitet prijema tokom skoro mesec dana korišćenja LG V10 nismo imali nikakvih primedbi. Dinamika melodija zvona je nešto iznad proseka, uprkos činjenici da uređaj koristi jedan zvučnik. U većini slučajeva, melodija se dobro čuje, ako ste stavili jačinu zvuka na maksimum. Jačina zvučnika je takođe na dobrom nivou, postoji mala margina za jačinu zvuka prilikom razgovora u bučnom okruženju. Vibracija je prosečne jačine.

Cena ovog aparata razlikuje se od tržišta, negde je skuplji a negde je jeftiniji. Međutim, uprkos tome što je na nekim tržištima jeftini, ovaj model ne beleži impresivnu prodaju. Pored toga što uređaj odlikuje pristupačna cena uz odlične performanse, ekonomska situacija je zaista teška pa se kupci sve češće odlučuju za niskobudžetne pametne telefone.

LG V10 odlikuje jedinstven dizajn, kućište ga čini veoma praktičnim, ima jednu od najboljih IPS matrica, odličnu kameru – kako prednju tako i zadnju, kao i prihvatljive performanse. Uređaj ne radi ništa bolje ali ni ništa gore u odnosu na konkurenciju (Samsung Galaxy Note 5). Mane uređaja – neuobičajen interfejs sa nepraktičnim sistemom zaključavanja, veoma veliki ekran i ukupna masa.

Ukoliko tražite pametni telefon sa velikim ekranom i maksimalnim performansama, obavezno u obzir uzmite LG V10. Za ovaj uređaj se slobodno može reći da je jedan od najboljih modela trenutno dostupnih na tržištu.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024