Z3 2015
2015. godina
5" OLED, 69.5% body
4% SC7730, Tizen 2.4
RAM 1 GB, INT 8GB, EXT nema
2600 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 8MP
 
 
Test mobilni telefon Samsung Z3
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Z3. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Z3 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Pregled Tizen smart telefona Samsung Z3 (SM-Z3000F)

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Li-Ion baterija kapaciteta 2600 mAh
  • Punjač za bateriju sa USB kablom
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Specifikacije

  • Tizen OS 2.4
  • 5 inčni SuperAMOLED-ekran, HD-rezolucija, 293 ppi, režim rada na ulici, nema automatskog podešavanja pozadinskog osvetljenja
  • 410 Qualcomm Snapdragon čipset MSM8916, četiri jezgra radni takt do 1.2 GHz, Adreno 306
  • 1 GB RAM-a, 8 GB interne memorije, memorijska kartica kapaciteta 128 GB
  • Prednja kamera 5MP, autofokus, glavna kamera 8MP, LED blic
  • Dve SIM kartice microSIM format
  • Baterija Li-Ion 2600 mAh, vreme rada 4-5 dana, tokom video reprodukcije do 13 časova odnosno 33 sata radau režimu mirovanja do 10% napunjenosti.
  • BT 4.1, Wi-Fi b / g / n, Wi-Fi Direct, USB 2.0
  • LTE Cat.4, (800/850/900/1800/2100/2600)
  • GPS, GLONASS
  • FM-radio
  • Dimenzije - 141.5 X 69.9 X 7.9 mm, masa - 110 grama

Pozicioniranje

Tizen platforma kompanije Samsung nije postala alternativa Androidu, kako je prvobitno zamišljena. Osim toga, u 2013. godini, njen razvoj je u suštini prekinut, a jedini uređaj koja je bio pripremljen pojavio se godinu dana kasnije na tržištu Indije i Bangladeša, gde je Samsung Z1 postao jeftin uređaj koji je lokalno stanovništvo videlo kao smart telefon, uprkos tome što u konvencionalnom smislu on to nije bio, a što nas je podsetilo na Asha seriju kompanije Nokia. Jeftini telefon sa ekranom osetljivim na dodir sa dosta aplikacija, opcijom za slušanje muzike i drugih karakteristika koje su bitne za kupce u segmentu jeftinih uređaja., upravo je to bio Samsung Z1. Samsung nije usudio da predstavi ovaj uređaj na drugim tržištima već se oslonio na profit od prodaje jeftinih Android smart telefona. Tako je Tizen postepeno zaboravljen.

Z1 je trebalo da bude predstavljen i na tržištu Rusije, ali samo nekoliko dana pre premijera ovog uređaja on je otkazan i stavljena je tačka na planove da se Tizen plasira na masovno tržište. Drugi dolazak Tizen operativnog modela dešava se sa modelom Z3 čiji je cilj korporativno tržište, kao i rešenja za vladu, što znači da u pitanju nije uređaj za obične komercijalne kupce.

Samsung Z3 je zamišljen kao uređaj koji će biti dostupan samo pravnim licima u okviru velikih projekata. Kupovina ove jedinice na slobodnom tržištu neće biti moguća, barem ne u bliskoj budućnosti, iako ima neke zanimljive karakteristike koje ćemo pomenuti u ovom pregledu.

Dizajn, veličina, kontrole

Spolja, možemo da vidimo uobičajeni Samsung uređaj, ništa u obliku ne odaje da je u pitanju Tizen-smart telefon. Plastično kućište, bočne ivice nalik da su od metala, ali takođe napravljene od plastike. Zadnji poklopac karakteriše plastika meka na dodir, veoma lepo stoji u ruci.

Telefon je dostupan u dve boje, zlatnoj i crnoj, mi smo testirlai ovu drugu varijantu.

Sa leve strane je taster za regulaciju jačine zvuka, na desnoj strani - on / off taster. Sa gornje strane je - 3.5 mm priključak, na donjem kraju - microUSB. Na prednjem panelu, možete videti 5MP kameru i senzor blizine. Dole je centralni mehanički taster, levo i desno od njega tasteri osetljivi na dodir - klasičan raspored za Samsung.

Uklanjanjem zadnje strane, videćete dva slota za MicroSIM-kartice i memorijske kartice.

Kvalitet izrade je odličan za cenu segmenta kojem uređaj pripada. Dimenzije uređaja su 141.5x69.9x7.9 mm, težina - 110 grama. U ruci telefon veoma dobro stoji.

Ekran

Jeftini telefoni ne koriste SuperAMOLED matricu, ali je ova jedinica izuzetak. Dijagonala ekrana je 5 inča, ali rezolucija je samo 1280x720 piksela, 293 ppi. Za ovu klasu ekran proizvoda se ističe, u podešavanjima možete izabrati režim boja na ekranu.

Postoji režim "na ulici" kada se pozadinsko osvetljenje povećava. Od minusa smo primetili odsustvo automatsko podešavanje pozadinskog osvetljenja. Moguće je odabrati fontove i veličinu, sve je urađeno na isti način kao u okviru Androida.

Ekran je za ovu klasu uređaja izuzetan, bez ikakvih nedostataka, konkurencija nema ništa ni blizu po pitanju performansi ekrana. Ovo je snažna strana uređaja.

Baterija

Po modernim standardima, Li-Ion baterija kapaciteta 2600 mAh se doživljava kao tipična, ne baš velikog kapaciteta. Ako povučemo paralelu sa Androidom, 5-inčni uređaji sa sličnom baterijom ne rade duže od jednog dana. Ali organizacija Tizen je takva da u realnom režimu uređaj prikazuje zapanjujuće rezultate kojima je jednostavno nemoguće verovati, i desilo nam se da pogledamo telefonom i pitamo zašto još uvek radi.

U mešovitom režimu, kada koristite pretraživač i druge funkcije, možete postići u praksi 3-4 dana dok sa punim opterećenjem ekran radi 7-8 sati. To je fantastično.

Ako želite da gledate video, maksimalno vreme reprodukcije je 13 sati, što je neznatno više nego u većini uređaja kompanije Samsung, što je u proseku oko 10 sati.

Proizvođač tvrdi da je u režimu mirovanja uređaj može da radi 33 časa dok se baterija ne isprazni na 10%. Ovo je ostvareno bez režima uštede energije, koji konvertuje sve slike u crno-belo i koji je sličan režimu koji postoji na Samsung Android telefonima.

Za potpuno punjenje baterije potrebno je oko dva časa.

Primer ovog Tizen-smart telefona dokazuje da je problem modernih telefona često nije u hardveru i kapacitetu baterije, već kako je napisan softver, te ima mnogo prostora da se poboljša. Tizen nema višestruke procese koji se pokreću u pozadini, pri čemu ta jednostavnost se pretvara u rekordno vreme rada. Nijedan od Android smart telefona jednostavno ne može da se takmiči sa Z3 po ovom parametru. Neverovatno je koliko je uređaj radio pri čemu smo u isto vreme uvek imali uključene dve SIM kartice, LTE, proveravanje e-maila prema rasporedu.

Performanse, čipset, memorija i RAM

Ovaj model je baziran na Snapdragon 410 čipsetu MSM8916. U pitanju je quad core procesor, radnog takta do 1,2 GHz i grafičkog čipa Adreno 306. Nije moguće povući paralelu sa Androidom jer jeftina rešenja bazirana na Andoridu rade sporije, dok ovaj model karakterišu vrlo dobre performanse interfejs je gotovo bez kašnjenja.

Kapacitet memorije od 1 GB je takođe proceniti u smislu analogije sa Androidom. Subjektivno ovo memorija je više nego dovoljna, zbog činjenice da je Tizen programi ne prelaze 500-600KB, aplikacije veličine preko 1MB su retke. Većina drugih zahteva vezanih za performanse i programi napisani u HTML5, dovode skoro do instant pokretanja i odličnih performansi. Sistem nas je prijatno iznenadio, iako pri prelazu sa programa na programa, postoje male kašnjenja, ali ona se jedva osećaju. Takođe, dok gledate video, jasno možete da uvidite da uređaj ipak nema dovoljno hardverskih resursa. Ali na kraju, u pitanju je jeftin uređaj a za svoju klasu je više nego dobar.

Kapacitet ugrađene memorije je 8 GB, možete je proširiti do 128 GB (u videu se navodi da je u pitanju 64GB, ali u praksi funkcioniše i 128 GB).

Povezivanje

Dostupan je standardni set interfejsa USB 2.0, postoji opcija za povezivanje sa PC-jem preko Mass Storage. Tu je i Bluetooth 4.1, Wi-Fi b / g / n Wi-Fi Direct. Sa povezivanjem bežičnih slušalica nema problema, ali različiti delovi sportske opreme neće raditi sa uređajem, jer jednostavno ne postoje programi (ANT + nije podržan). Iznenađujuće, možete da povežete Z3 sa Gear S2, obzirom da satovi takođe koriste Tizen.

Sasvim neočekivano je da dve SIM-kartice podržavaju LTE Cat.4, u budućnosti, moguće je da će uz update firmware biti proširene opcije, u sledećim opsezima: 800/850/900/1800/2100/2600.

Tu su i GPS, GLONASS, pri čemu nema problema da se krećete pomoću mapa kompanije Nokia, što je standardni izbor za Tizen.

Kamera

Iznenađujuće pristojna prednja kamera, pogledajte kvalitet fotografija.

Glavna kamera, može da snima video u FullHD (30 fps). Rezolucija kamere - 8 megapiksela, za jeftin uređaj u pitanju je veoma dobro rešenje. Interfejs kamere ima različite režime, uključujući i PRO. Prilikom snimanja video iz nekog razloga, radio modul je isključen, tako da ne možete vršiti pozive dok traje snimanje videa.

Primer video klipa (MP4, 29 MB) >>>

Softverske karakteristike Tizen operativnog sistema

Model koristi Tizen 2.4, verziju UI 2015. Eksterno, logika Tizen UI veoma je slična dobro poznatom-TouchWiz, mada su ikone različite kao i neki drugi detalji i elementi.

Takođe bismo želeli da napomenemo da su multimedijalne mogućnosti telefona su dobre, uređaj podržava većinu kodeka, ima FM radio, muzički plejer i ekvilajzer obezbeđuju dobar zvuk.

Utisci

Kvalitet prenosa izazivao glasa nije nikakav problem, sve je na dobrom nivou. Iznenađuje da u modelu ovog nivoa postoji podrška za LTE i prisutan je SuperAMOLED ekran. Ali najvažnije, da je uređaj može da radio veoma dugo i ponekad je superiorniji od Androida po ovom parametru.

Prodavnica aplikacija za Tizen ne nudi mnogo korisnih aplikacija, ali su prisutne. Nema smisla upoređivanja sa Androidom, gotovo da nema zanimljivih igara, Tizen smart telefon se doživljava kao sredstvo komunikacije, i kao takav, on izgleda odlično.

Sa dostupnim karakteristikama cena po kojoj se ovaj model prodaje je opravdana. Šteta je što se ovaj model proizvodi samo za tržište poslovnih i državnih službenika, jer bi mogao da privuče mnoge, posebno one koji traže uređaj sa ekranom osetljivim na dodir sa naprednim funkcijama bez dodatnog instaliranja, dobru kameru i dugo trajanje baterije. Uzgred, da biste dobili isto vreme rada na Androidu, smart telefon mora da ima bateriju kapaciteta 6000 mAh.

Na kraju krajeva, da zaključimo reč je o novom modelu sa poznatim korisničkim interfejsom, dobrim vremenom rada i prosečnim performansama. Ukratko, u smislu odnosa cena / kvalitet u pitanju je veoma interesantan uređaj, koji u korporativnom sektoru može biti upravo ono što žele korporacije. Jeftino i dobro rešenje, ali uz podršku glavnih naprednih tehnologija i funkcija.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024