One A9 2015
2015. godina
5" OLED, 66.8% body
10% 617, Android 7.0 Nougat
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
2150 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon HTC One A9 16GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC One A9 16GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC One A9 16GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Pregled smart telefona HTC One A9

Fotografije u zatvorenom

Karakteristike

  • Klasa: glavni model kompanije
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: aluminijumsko za izradu aviona, plastika, staklo
  • Operatvni sistem: Android 6.0 Marshmallow, HTC Sense 7.0
  • Mreže: GSM / EDGE, WCDMA, LTE Cat 6 (nanoSIM)
  • Platforma: Qualcomm Snapdragon 617 (MSM8952)
  • Procesor: 1.5 GHz (Cortex-A53) četiri jezgra i 1.2 GHz (Cortex-A53) četiri jezgra
  • RAM: 2 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 16 GB memorije plus slot microSD kartice (podržava kartice kapaciteta do 128 GB)
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n / ac), Bluetooth 4.1 (A2DP, aptX, LE), priključak microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice, HDMI (preko microUSB), DLNA, NFC
  • Ekran: AMOLED, 5 inčni, kapacitivni, 1920x1080 piksela (FulldHD), 441 ppi, sa automatskim podešavanjem nivoa pozadinskog osvetljenja, Gorilla Glass 4
  • Glavna kamera: 13MP, f / 2.0, BSI, optička stabilizacija slike, dual LED blic (radi kao baterijska lampa)
  • Prednja kamera: 4 MP (tehnologija UltraPixel), širokog ugla (bez autofokusa), f / 2.0, video snimanje pri 1080p
  • Navigacija: GPS / GLONASS (podrška A-GPS)
  • Senzori: akcelerometar, pozicija u prostoru, senzor svetlosti žiroskop, barometar
  • Baterija: ukloniva, Li-Pol, kapacitet 2150 mAh
  • Dodaci: skener otiska prsta, brzo punjenje (Quick Charge 2.0)
  • Dimenzije: 145.7 x 70.8 x 7.3 mm
  • Masa: 143 grama

U jednom periodu, gotovo sve kompanije koje su proizvodile Android pametne telefone pokušavale su da na neki način kopiraju Apple-ove proizvode. U isto vreme, Apple je kreirao i unapređivao prethodno implementirane ideje koje su bile veoma efikasne i dobre a rezultat je činjenica da su i drugi želeli da urade to isto. U suštini, nije bitno ko je prvi uradio nešto, već ko je to uradio dobro, a Apple je nekako uvek bio van konkurencije. Danas su razlike među proizvođačima jasne, što je očigledno. Kada je reč o kopiranju Apple proizvoda, među najpopularnijim kompanijama jasno je da postoji samo nekoliko proizvođača koji ne kopiraju Apple – to su Sony koji ima sopstvenu strategiju, LG i glavni konkurent, Samsung. Sa druge strane, tu su opet Samsung, HTC, Huawei, Lenovo, Meizu, Xiaomi i drugi proizvođači. Jedni su pozajmili samo ideju, drugi dizajn, a neki su se odlučili da predstave gotovo u potpunosti isti uređaj: isti interfejs, pakovanje i proizvod.

Novi HTC One A9 je pokušaj proizvođača da u opticaj ubaci ideju Apple iPhone uređaja kao solidnog proizvoda. Iako bi bilo čudno reći da sličnost nije primetna, ne radi se samo o sličnom dizajnu već o nečem mnogo interesantnijem. Sigurno da HTC ne voli upoređivanja te da im se ne dopada kada običan korisnik primeti sličnost, ali treba biti realan. Nakon pola sata razgledanja HTC One A9 stiče se utisak da iza ovog modela stoji hrabra odluka kompanije HTC u kombinaciji sa sopstvenim iskustvom i tehnologijom.

Prvi pogled ukazuje na to da je HTC u potpunosti iskopirao iPhone, kao što je to bio slučaj i sa prethodnim HTC uređajima ali ovoga puta situacija nije ista kao kod One M8 ili M9 modela, budući da ovaj aparat odlično izgleda.

Dizajn, materijali kućišta, izrada

Kućište je izrađeno od aluminijuma koji HTC tradicionalno koristi i nema komponenti koje se mogu ukloniti. Prednji deo pruža efekat 2.5D zahvaljujući Gorilla Glass 4 C staklu koje je blago konveksno i zaobljeno na ivicama, upravo isti pristup koji je Apple iPhone koristio nakon šestog modela iskorišćen je kod Meizu Pro 5 i nekih drugih pametnih telefona.

Pametni telefon zbog prednje staklene površine u potpunosti izgleda kao iPhone, što sigurno neće smetati onim korisnicima kojima se sviđa Apple iPhone, a samim tim i novi HTC One A9.

Sa zadnje strane takođe postoje sličnosti, ali se ne može reći da je HTC u potpunosti iskopirao Apple. Kompanija je predstavila One M7 u toku 2013. godine dok su aluminijumsko kućište i antene sa plastičnim umecima uronjenim sa zadnje strane uvedeni godinu dana kasnije u okviru iPhone 6 modela.

HTC One A9, HTC One M9, HTC One M9 Plus

Za dizajn zadnje strane HTC One A9 može se slobodno reći da je jedan od najboljih u svetu pametnih telefona sa metalnim kućištem. Prvo, zbog toga što ne postoje plastični umeci kao kod drugih. Drugo, antene su u potpunosti prilagođene i ne izgledaju nimalo neprikladno.

Uređaj će biti dostupan u četiri boje: bordo, tamno siva, boja srebra i boja zlata. U prodaji će se prvo pojaviti uređaj boje srebra i tamno sive boje, druge dve nešto kasnije.

Važno je reći da HTC One A9 nije sličan prethodnoj One liniji već je daleko unapređeniji u svemu. Obliku kućišta, kontrolama, kameri – sve je daleko elegantnije i bolje. Celokupna slika je daleko bolja.

Igra "Pronađite HTC One A9»

U isto vreme, tu je i tradicionalni HTC kvalitet – osećaj metala u rukama, dok je aluminijum gladak na dodir, što je sjajna kombinacija.

Dimenzije

Po pitanju dimenzija novi A9 ima dosta sličnosti sa prethodna dva modela – HTC One M8 i M9. Zapravo, veličine sva tri modela su slične ali je A9 daleko prikladniji za korišćenje nego M9 koji je dostupan u nekoliko boja i odlikuju ga oštrije ivica, dok je zahvaljujući svom kućištu A9 lakši za upotrebu.

HTC je konačno odustao od „Triple Border“ korporativnog dizajna a prednji poklopac One A9 zaista izgleda mnogo bolje u poređenju sa svim prethodnim One linijama pametnih telefona.

Poređenje različitih dimenzija smart telefona da bi bolje shvatili dimenzije modela HTC A9 U u odnosu na druge uređaje.

  • Apple iPhone 6S (4.7 inča) 138.3 x 67.1 x 7.1 mm i 143 grama
  • HTC One M9 (5 inča)) - 144.6 x 70 x 9.6 mm, 157 grams
  • HTC One A9 (5 inča) - 145.7 x 70.8 x 7.3 mm i 143 grama
  • Samsung Galaxy S6 (5.1 inča) - 143.4 x 70.5 x 6.8 mm i 138 grama
  • Sony Xperia Z5 (5.2 inča) - 146 x 72 x 7.3 mm, 154 grama

Poređenje sa modelom HTC One M9

Poređenje sa modelom HTC One M8

Poređenje sa modelom HTC One M7

Poređenje sa modelom LG G4

Poređenje sa modelom Xperia Z3 Plus

Kontrole

Kontrole HTC One A9 takođe se ne razlikuju mnogo od M9. Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka i ON/OFF taster, dok se sa desne strane nalaze odeljci sa SIM i memorijsku karticu. Gornji deo izrađen je od dekorativne plastike dok se sa donje strane nalazi microUSB konektor, mikrofon i 3.5 mm mini-priključak.

Slotovi memorijske i nanoSIM kartice su zasebni.

Taster za uključivanje i isključivanje odlikuje talasasti dizajn pa je zato veoma lako aktivirati ekran prilikom vađenja telefona iz džepa i bez korišćenja skenera otiska prsta. Reč je o neuobičajenom dizajnu.

Za razliku od modela HTC One M8 i M9, prisutan je senzor otiska prsta koji je lociran ispod ekrana i kombinovan sa ekranom osetkljivim na dodir.

HTC je predstavio One M9 Plus pametni telefon sa skenerom za otisak prsta ali je on bio veoma loš budući da su stalno beležene greške te da je bilo potrebno staviti prst pod određenim uglom, što je dodatno otežavalo upotrebu. Skener HTC One A9 modela daleko je precizniji. U memoriju se može uskladištiti pet različitih otisaka, a idealno bi bilo uraditi svih pet otisaka istog prsta samo pod drugačijim uglovima. Po pitanju preciznosti, skener HTC One A9 mnogo je bolji od skenera M9 Plus modela. Sa druge strane, u poređenju sa skenerima Apple, Samsung u novih Meizu Pro 5 uređaja, HTC skener daleko zaostaje.

Ekran

HTC One A9 poseduje AMOLED ekran dijagonale 5 inčna, rezolucije – 1920x1080 piksela (FullHD), što je neobično za tajvansku kompaniju. Kada je reč o ekranu, kvalitetu reprodukcija boja i energetskoj efikasnosti, izbor je pao na AMOLED.

Boje su tipične za AMOLED, a u okviru podešavanja možete odabrati sRGB profil pa boje postaju toplije ili hladnije. Uglovi vidljivosti su maksimalni a osvetljenje je odlično. Nema nikakvog šuma, prikaz preko celog ekrana je odličan.

Možete uporediti fotografije ekrana HTC pametnih telefona, sa leva na desno – HTC One M8, HTC One M9, HTC One A9:

Kamera

One M7 odlikuje Ultrapixel kamera, One M8 ima Ultrapixel modul sa dodatnom kamerom, dok je kod One M9 sve vraćeno na normalnu veličinu i 20 MP. U okviru M9 Plus izbor je ponovo pao na dodatnu kameru ali i 20 MB. Kod HTC One A9 sve je ponovo izmenjeno. Ovaj aparat koristi 13 MP modul sa sistemom optičke stabilizacije slike, dva različita režima rada i odličnim otvorom modul sa sistemom optičke stabilizacije slike, dva različita režima rada i odličnim otvorom blende, f/2.0. Od modernih trendova jedino nema laserski fokus, sve ostalo je tu.

Interfejs kamere ostao je gotovo neizmenjen, osim što je za manuelno snimanje fotografija dodeljen zaseban taster u okvir režima fotografisanja.

River režim je i dalje jedan od aduta pametnih telefona ove kompanije. Nudi mogućnost izmene uravnoteženja belog, ekspozicije, ISO osetljivosti, brzine zatvarača i manuelnog podešavanja fokusa. Pored toga, u okviru ovog režima moguće je i snimanje u RAW formatu, kao i kasnija obrada fotografija u editoru.

Za procenu kvaliteta fotografija snimljenih glavnom kamerom HTC One A9 možete uporediti fotografije snimljene korišćenjem tri različita pametna telefona: HTC One A9, HTC One M9 kao prethodno pokušaja kompanije da poboljša kameru i LG G4 kao jednog od repera kada je reč o kamerama modernih pametnih telefona.

Ukratko rečeno, kamera novog HTC One A9 bolja je nego kod M9 – fotografije su oštrije i dublje uprkos činjenici da je rezolucija fotografija niža. Prisustvo optičke stabilizacije slike daje dobre rezultate u nedostatku dovoljnog osvetljenja ili prilikom fotografisanja noću. U okviru manuelnog režima rada sa OIS možete odabrati sporiju brzinu zatvarača bez gubitka oštrine, kao što je to bio slučaj kod One M9. Međutim, sva upoređivanja se vrše između HTC uređaja ali se tu mogu dodati i neki Sony modeli ali i aparati drugih, manje poznatih proizvođača. Kao što se može videti na osnovu primera, LG G4 je jednostavno van konkurencije budući da je reč o drugačijem nivou detalja, oštrini i dinamičkom opsegu. Kamera HTC je inferiornija u svakoj kategoriji.

LG G4 takođe nudi kompletan manuelni režim, što nije slučaj sa HTC aparatima.

HTC One A9 / HTC One M9 / LG G4

Kamera HTC One A9 je bolja u poređenju sa M8, M9 i M9 Plus, prilagodljivija je i lakša za upotrebu usled pomenute optičke stabilizacije slike, brže radi kada je reč o fokusiranju ali je sve to i dalje prosečnog kvaliteta.

Prednja kamera

Prednja kamera HTC One A9 modela nudi modul rezolucije 4 ultrapiksela, f/2.0, 26.8 mm, veličina piksela – 2 mikrometra, veličina senzora – 1/3“. Uprkos dobrim performansama, u pitanju je samo dobra kamera, na nivou većine vodećih modela.

Video snimanje. Video se snima u standardnom režimu uz rezoluciju 1920 x 1080 piksela, H.264, brzinu snimanja od 30 kadrova u sekundi (promenljivo) i 42 Mbps bit rate. Tokom snimanja moguće je manuelnim putem izmeniti poziciju fokusa, aktivirati AF i optičku stabilizaciju.

Platforma i memorija

Srce uređaja čini Qualcomm Snapdragon 617 četvorojezgarni procesori 1.2 i 1.5 GHz brzine radnog takta (Cortex – A53). Dostupno je 2 GB RAM-a za internu memoriju, a za skladištenje podataka 16 GB. Tu je slot za memorijsku karticu microSD formata a uređaj radi sa karticama bilo koje veličine do 128 GB. Performanse nisu impresivne ali treba uzeti u obzir da nema ekran 2K ili 4K rezolucije te da tako nešto nije osnovna karakteristika ovog modela. Odabrana platforma nudi odlično uravnotežene performanse i potrošnju energije, pa odabir ovakvog Qualcomm čipa nije nimalo neobičan.

Prikaz različitih ekrana odlično radi, a Antutu test dao je prosečne rezultate. Naravno, ovo nije aparat namenjen ljubiteljima igara već je zamišljen za svakodnevnu upotrebu pri kojoj ne dolazi do usporavanja performansi.

Trajanje baterije

Aparat odlikuje neuklonjiva litijum-jonska baterija kapaciteta 2150 mAh, što je slabije nego kod prethodnih pametnih telefona, počevši od HTC One M7 (2300 mAh), HTC One M8 (2600 mAh) i HTC One M9 (2840 mAh). Čak i kod jednostavnijih i pristupačnijih telefona proizvođač obično koristi bateriju kapaciteta 2500 mAh. Sa jedne strane nije ispravno porediti kapacitet baterije A9 One modela sa baterijama M8 i M9 budući da ovaj telefon ima odličnu platformu a samim tim beleži i nižu potrošnju energije. Takođe, proizvođač je koristio AMOLED ekran kod A9 modela koji je takođe bolji za potrošnju baterije.

Baterija ovog aparata u potpunosti se isprazni za 17 do 18 sati standardnog korišćenja. Ukoliko aparat budete neprekidno koristili od 10 sati pre podne, ispraznićete ga za tri sata aktivnog korišćenja ekrana.

Ovo je veliki minus za HTC One A9 u poređenju sa drugim modelima i može se reći da nije pravilno implementirano kombinovanje AMOLED ekrana i platforme.

Aparat nema podršku za brzo punjenje, ali je moguće kupiti zasebnu jedinicu.

Povezivanje

Uređaj radi u mrežama GSM, HSDPA i LTE (LTE Cat 6). Uključivanje i isključivanje bežičnih interfejsa može da se izvodi sa početnog ekrana preko nekoliko widgeta i preko zavesice sa notifikacijama.

Za PC sinhronizaciju telefon koristi microUSB kabl koji se isporučuje u prodajnom pakovanju i koji koristi USB 2.0 interfejs. Uređaj podržava USB on-The-Go (USB OTG) tako da se smart telefon može povezati korišćenjem flash drive-ova i drugih skladištenih uređaja.

Bluetooth. Ugrađeni Bluetooth 4.1 sa podrškom za A2DP i LE.

Wi-Fi (802.11 a / ​​ac / b / g / n). U okviru modela HTC One A9. Posotoji mogućnost da se podeli 2G/3G/4G veza preko WiFi.

DLNA. Smart telefon podržava DLNA, tako da ukoliko je vaš kućni media server DLNA usaglašen, onda možete ovaj uređaj koristiti za povezivanje sa drugim uređajima, pa tako gledati video ili puštati zvuk direktno na vašem TV-u.

NFC. Kao i prethodni glavni model i HTC One A9 podržava NFC.

Navigacija

Smart telefon poseduje podršku za GPS/Glonass. Nakon inicijalnog povezivanja nije trebalo više od 5 do 15 sekundi. Uređaj poseduje ugrađeni Google Maps i Google Navigation softver.

Radi lakšeg rada sa smart telefonom kada ste u kolima i kada je uređaj u držaču za kola postoji poseban režim „in the car“. Kada se aktivira, videćete velike ikone na radnoj površini, pri čemu ovde postoji posebna naprednija verzija osnovnih aplikacija: adresara, muzike, podešavanja, alata za pozivanje. Ako želite, u ovom meniju možete dodati prečice i druge programe. U ovom režimu, možete koristiti Special Assistent, uslužni program koji obavlja glasovne komande kao što su „call contact name+“, „+ Play title track“ i neke druge. Treba obratiti pažnju na ovaj program ako želite da koristite HTC One M9 za volanom, jer zaista dobro radi i prepoznaje komande ako ih izgovorite više ili manje jasno i glasno.

Zvuk

HTC One A9 nudi superioran kvalitet zvuka preko slušalica ali ne i preko zvučnika kao što je bio slučaj kod prethodnog modela. Zvuk za uživanje obezbeđen je preko 3.5 mm mini priključka koji koristi zasebni pojačivač ali to je cena koja se mora platiti za izbegavanje BoomSound tehnologije za eksterne zvučnike. Kod novog modela slušalica se nalazi sa zadnje strane.

Zvuk koji isporučuje HTC One A9 nije dovoljno glasan, a bas je dubok kao i kod M7, M8 i M9 modela, što je logično. Međutim, zvuk je u potpunosti prihvatljiv, na nivou većine trenutnih pametnih telefona, ništa lošiji.

Kada je reč o zvuku preko slušalica, teško je dati procenu. HTC One A9 nudi podršku za Lossless audio (24-bit, 192 Khz) i BoomSound c Dolby Audio Surround tehnologiju, ali se može reći da je zvuk vrlo dobar.

Android 6.0, HTC Sense 7

Telefon pokreće Android 6.0 kao i vlasnički interfejs HTC Sense 7. U okviru nove Sense verzije kompanija želi da počne sa postepenim uklanjanjem brendiranih čipova te da ih zameni onim osnovnim za Android zbog toga što beleže iste performanse ali su daleko prilagodljiviji. Sense se polako menja i to je logično, a kompanija želi da se fokusira na ugrađene servise i podršku za karakteristike koje nisu dostupne preko Android-a.

Različite teme, kategorije sa dinamčkim automatskim podešavanjem i optimizacijom, u zavisnosti od toga kako koristite svoj pametni telefon, News Feed i druge korisne Sense opcije i dalje su dostupne.

Proizvođač je ukinuo neke od karakteristika koje su opterećivale Android, što je prava odluka.

Međutim, odabir standardnog načina pokretanja aplikacija umesto matrice malih prikaza ne čini se odgovarajućim. HTC je ovaj alat načinio prikladnijim i intuitivnijim. Evo kako je to izgleda:

Ostatak je popularni Sense.

Kućište HTC Dot View

Uređaje u okviru One serije, pa i novi HTC One A9, odlikovaće DotView. Možete pogledati ovaj dodatak, može vam se učiniti poznatim.

Zaključak

Kvalitet prijema signala u toku testiranja je bio zadovoljavajuć, bez pogovora. Aparat odlično „hvata“ mrežu, zvuk je čista i jasan bez mešanja ambijentalne buke. Vibracija je relativno jaka i sasvim dovoljna u većini situacija. Jačina i kvalitet zvuka zvučnika nije kao kod HTC telefona sa stereo zvučnicima, ali je sve to prihvatljivo.

Novi HTC One A9 se od prethodne serije pametnih telefona na prvom mestu razlikuje po pristupu: proizvođač je odlučio da se udalji od poznatog pristupa da predstavi najbolji vodeći model, a u poslednjih nekoliko godina je očigledno da im ovaj pristup nije bio uspešan.

Kod HTC One A9 modela akcenat nije stavljen na karakteristike platforme, procesor ili količinu RAM memorije, već na celokupan utisak koji aparat pruža. Reč je o poznatom pristupu koji Apple uspešno implementira. Međutim, dok Apple gomila karakteristike novih uređaja i komplikuje iOS budući da dodavanje novih odlika dovodi do gubitka stabilnosti operativnog sistema, kompanije koje su se odlučile za Android operativni sistem idu u suprotnom pravcu i teže ka pojednostavljivanju. Kod HTC One A9 je to očigledno. Kada uzmete telefon u ruke, sigurno nećete razmišljati o tome koliko jezgara ima i da li ga odlikuje ova ili ona tehnologija. Jednostavno uključite aparat i počnete da ga koristite – to je osnovna filozofija koja stoji iza HTC One A9.

U slučaju A9 postoji samo jedan objektivni problem – nije moguće držati ga u vakuumu i zaboraviti na tržišnu situaciju. Novi HTC pametni telefon je zaista sjajan – atraktivnog je izgleda, odlično pristaje u šaku, ima dobar ekran, nudi dobar zvuk, odlično kućište i unapređenu kameru. Međutim, u poređenju sa drugim pametnim telefonima, očigledno je inferiorniji. Unapređena kamera sigurno je korak napred za HTC ali kada se ona uporedi sa kamerom modela LG G4, Samsung Galaxy S6 ili Apple iPhone 6 i 6S, razlika je trenutno primetna i ona ne ide u korist HTC. AMOLED ekran nije loš ali ništa osim toga, pa rezultat ne mogu popraviti ni impresivni dizajn niti Sense.

Cena ovog uređaja nije mala ali ni previsoka, model se nalazi u srednjem cenovnom opsegu, što je malo čudno. HTC One A9 nije uređaj za masovne korisnike pa je jasno da je akcenat stavljen na činjenicu da je u pitanju novi pametni telefona na tržištu, ali sigurno je da bi cena ovog, inače generalno dobrog pametnog telefona, mogla biti niža.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024