Zenfone 2 Laser ZE601KL 2015
2015. godina
6" LCD, 71.8% body
6% 616, Android 6.0 Marshmallow
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
3000 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 13MP
 
 
Test mobilni telefon Asus Zenfone 2 Laser ZE601KL 16GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Asus Zenfone 2 Laser ZE601KL 16GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Asus Zenfone 2 Laser ZE601KL 16GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Uporedni test modela Asus Zenfone 2 Laser (ZE601KL) i Selfie (ZD551KL)

Specifikacije

Asus Zenfone 2 Asus Zenfone Selfie
Materijali kućišta Staklo i plastika Staklo i plastika
Operativni sistem Google Android 5.0. + ZenUI Google Android 5.0 + ZenUI
Mreže 2G / 3G / 4G, dve SIM kartice 2G / 3G / 4G, dve SIM kartice
CPU 8 jezgara, 64-bit, Qualcomm Snapdragon 616 8 jezgara, 64-bit, Qualcomm Snapdragon 615
RAM 2/3 GB 2/3 GB
Memorija za skladištenje podataka 16/32 GB 16/32 GB
Povezivanje Wi-Fi (b / g / n / ac), Bluetooth 4.0, slot microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice Wi-Fi (b / g / n / ac), Bluetooth 4.0, slot microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
Ekran IPS 6 inča sa rezolucijom 1080x1920 piksela IPS 5.5 inča sa rezolucijom 1080x1920 piksela
Kamera 13/5 MP + Laser AF 13/13 MP + Laser AF
Navigacija GPS / GLONASS GPS / GLONASS
Baterija Ukloniva Litijum-polimer (Li-Pol) kapaciteta 3000 mAh Ukloniva Litijum-polimer (Li-Pol) kapaciteta 3000 mAh
Dimenzije 164x84x10.55mm 156x77h10.8 mm
Masa 190 g 170 g
Boje Leather Black / Pure White / Chic Pink / Aqua Blue / Glacier Gray / Sheer Gold Glacier Gray / Sheer Gold / Glamour Red

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Mrežni adapter
  • USB-kabl
  • Slušalice (samo Zenfone 2)

Pozicioniranje

U slučaju modela koji danas testiramo sve je jasno. Reč je o smart telefonu koji nosi naziv Selfie i koji je kako mu ime navodi dizajniran za one koji uživaju u kreiranju selfi fotografija odnosno snimanju fotografija u celini. Sa druge strane Zenfone 2 je odličan model za ljubitelje gledanja filmova ili čitanja knjiga, odnosno pretrage interneta. Naravno nije neophodno da se aparati isključivo koriste za pomenute namene. Sviđa nam se neobičan dizajn prednje kamere modela Selfie odnosno lepe boje te brza zadnja kamera.

Dizajn, veličina, kontrole

Oba uređaja se ne razlikuju bitnije jedan od drugog, pri čemu njihov izgled podseća na ostale modele Zenfone linije uređaja: velike dimenzije, debeo okvir oko ekrana, zaobljen dizajn, zadnja strana pod određenim uglom odnosno mnoštvo dostupnih boja.

Nažalost, smart telefoni su su po našem mišljenju relativno veliki za svoju dijagonalu ekrana, masa je relativno velika obzirom da jedan teži 170 grama, a drugi 190 grama.

Jednostavno poređenje: Meizu M2 Note (približno sličnih parametara) teži svega 149 grama dok su njegove dimenzije 150x75x8.7mm u odnosu na 156x77x10.8mm za Selfie. Oba modela su napravljena od plastike i koriste Corning Gorilla Glass staklo odnosno baterije kapaciteta 3000/3100 mAh.

Odnos površine ekrana i veličine prednjeg panela modela Zenfone 2 iznosi 72%.

Selfie i Zenfone 2 su napravljeni od visokokvalitetne plastike: tanak okvir oko uređaja se prenosi se na zadnju i prednju ivicu. Staklo Gorilla Glass četvrte generacije štiti ekran oba smart telefona. Za mesec dana aktivnog korišćenja na ekranu se nije pojavila nijedna ogrebotina. Oleofobski sloj je prisutan, visokog kvaliteta prst lako klizi preko površine ekrana.

Kvalitet izrade modela ZD551KL nije sasvim u redu: vremenom zadnja strasna počinje da škripi. Taster za uključivanje telefona vremenom postaje labav. Kod modela Zenfone 2 ovaj problem nije primećen.

Ako govorimo io lakoći korišćenja, Zenfone 2 se ne razlikuje preterano kada je reč o ergonomiji dizajna, obzirom da je relativno velik i težak, a upravljanje jednom rukom je praktično nemoguće. Međutim, postoji režim za kontrolisanje uređaja jednom rukom.

Model Selfie je zgodniji za korišćenje, ali njegove dimenzije bi mogle da budu značajno manje ako bi se okvir gore i dole smanjio na oko 4mm koliko postoji levo i desno.

Asus od ranije praktikuje da svoje smart telefone ponudi sa velikim brojem boja. Selfie je dostupan u ice gray, glamorous red i real gold bojama, dok je Zenfone 2 model dostupan u black skin, pure white, chic pink, marine, real gold i ice gray bojama. Ne treba robovati predrasudama kada je reč o bojama obzirom da su sve boje jednako namenjene kako muškarcima tako i ženama, odnosno starima i mladima.

Gornje strane modela Selfie i Zenfone 2 su ispunjene zvučnicima. Kod modela Selfie on je vertikalan, do njega se nalazi blic koji svetli toplom i hladnom svetlošću, kao i veliki modul kamere odnosno senzori. Jačina zvuka zvučnika je vioska, sagovornik vas će vas čuti jasno i glasno.

Ispod ekrana se nalaze standardi tasteri osetljivi na dodir – Back, Home i Menu. Tasteri su istaknuti bojom srebra i nisu vidljivi noću.

Sa donje strane se nalazi microUSB konektor odnosno glavni mikrofon. Sa gornje strane su drugi mikrofon, 3.5mm priključak, taster za uključivanje. Dok je kod modela Selfie relativno lako doseći lokaciju tastera za uključivanje, kod modela Zenfone 2 koji poseduje ekran dijagonale 6 inča to nije nimalo lako i ovo je definitivno propust dizajnera uređaja.

Bočne strane uređaja ne sadrže nikakve elemente.

Sa zadnje strane uređaja nalazi se modul kamere, dual LED blic, laser za auto fokusiranje (tamni kvadratić) odnosno taster za regulisanje jačine zvuka. Iskreno, nije nam sasvim jasan takav raspored tastera za podešavanje. Ne samo da su sa zadnje strane i uronjeni u kućište, već su i veoma kompaktni. Za mesec dana korišćenja ova dva uređaja gotovo nikada nismo koristili pomenute tastere zbog nedostataka ergonomije. LG uređaji poseduju tastere dizajnirane po istom principu ali su oni mekani i lako ih je pritisnuti.

Poklopac zadnje strane se uklanja sa lakoćom. Ispod njega se nalazi baterija i slotovi ili za dve microSIM kartice ili jednu microSIM i jednu microSD memorijsku karticu.

Ekrani

Smart telefon ZE601KL poseduje ekran dijagonale 6 inča (ZD551KL ima ekran dijagonale 5.5 inča, dok je rezolucija ekrana IPS OGS matrice modela 1080x1920 piksela, i gustina 367 ppi. Kod modela Selfie gustina je 400ppi ako se ima u vidu da je dijagonala nešto manja. U realnim uslovima slika je jednako malo zrnasta kod oba modela. Senzorski sloj podržava do deset istovremenih pritisaka odlične osetljivosti.

Dostupan je efekativan anti refleksivni sloj, koji nam se više sviđa kod modela Selfie.

Okviri oko ekrana modela Zenfone 2 su gore 12mm, dole 19mm odnosno levo i desno po 4.5mm. Kod modela Selfie gornji okvir je 15mm, donji 19mm, a levo i desno približno 4mm.

Test matrica ekrana modela Asus ZenPad 2

  • Maksimalna jačina osvetljenja bele boje - 272 cd / m2
  • Maksimalna jačina osvetljenja crne boje - 0.3 cd / m2
  • Odnos kontrasta - 900: 1

Test matrica ekrana modela Asus ZenPad Selfie

  • Maksimalna jačina osvetljenja bele boje - 273 cd / m2
  • Maksimalna jačina osvetljenja crne boje - 0.4 cd / m2
  • Odnos kontrasta - 680: 1

Odnos površine ekrana i ukupne površine prednje strane jeste 76.5%.

Uglovi vidljivosti kod oba modela su jednako široki, kvalitetnija matrica je kod modela Zenfone 2. Matrica modela ZD551KL kada se uređaj nagne postaje ljubičasta odnosno žućkasta.

Uglovi vidljivosti (Selfie - c)

Popunjavanje crnom bojom(Selfie - desno)

Popunjavanje belom bojom (Selfie - desno)

U podešavanjima dostupna je funkcija „Color mode screen“. Moguće je odabrati boju – toplu ili hladnu. Pored toga, može lako da se podesi boja i zasićenje. Međutim, ovi parametri samo mogu da pokvare sliku.

Baterije

Asus ZenPad 2 i Selfie koriste baterije kapaciteta 3000 mAh.

Prilikom testiranja Selfie je radio od 9 do 22 časa, Zenfone je funkcionisao od 9 do 20 časove. Prilikom reprodukcije FullHD video sadržaja pri maksimalnom osvetljenju baterija može izdržati šest časova rada (Selfie), isti video bateriju tableta prazni za nekih pet sati. Kada je reč o igranju igara, situacija je sledeća: ZD551KL oko 4 sata, ZE601KL oko 3.5 sata.

Oba uređaja opremljena su istim mrežnim adapterima, 2 A. Prilikom testiranja baterija specijalnim uređajem, napon se menjao tokom vremena: prvo je polako rastao na 1.8 A, zatim se na tom nivou zadržao na 30 minuta, a zatim je postepeno pao na 0.5 A. Prema tome, vreme punjenja je oko 3.5 sata.

Povezivanje

Oba modela opremljena su konektorima za microSIM kartice, podržavaju 2G/3G/4G (2100MHz (1)/1900MHz (2)/1800MHz (3)/850MHz (5)/2600MHz (7)/900MHz (8)/800MHz (20) na dve SIM kartice.

stale karakteristike su tipične: Wi-Fi b/g/n i ac, Bluetooth 4.0, USB 2.0 uz OTG. Prilikom testiranja nikakvi problemi nisu primećeni po pitanju funkcionisanja.

Memorija i memorijske kartice

Asus Zenfone 2 i Selfie koriste 2 ili 3GB RAM (LPDDR3 RAM), u zavisnosti od količine ugrađene memorije – 16 ili 32 GB Flash. U ovom slučaju, oba uređaja koriste 3 GB RAM i 32 GB Flash memorije (25GB dostupno).

Kamere

Tradicionalno, dostupna su dva modula kamere:

ZE601KL

  • Glavna 13 MP (laserski autofokus, otvor blende F2.0)
  • Prednja kamera 5 MP (otvor blende F2.0)

ZD551KL

  • lavna 13 MP (laserski autofokus, otvor blende F2.0)
  • Prednja kamera 13 MP (otvor blende F2.1)

Poređenje kamera (Selfie - levo)

Obe zadnje kamere su manje-više iste, uzimajući u obzir drugačije ISO podešavanje i brzinu zatvarača. Kvalitet fotografija u okviru automatskog režima je osrednji, a na raspolaganju su i manuelna podešavanja. Uravnoteženje belog je uvek precizno, oštrina je prosečna, fokus relativno brz, ali postoji i veliki broj laserskih uređaja bez automatskog fokusa koji kojih je fokus veoma brz. Preciznost fokusa ponekad fluktuira.

Veliki nedostatak optike Zenfone 2 jesu loše fotografije osvetljenih objekata (noćno osvetljenje, na primer).

Prednja kamera Asus Zenfone 2 je uobičajena, ništa posebno. Međutim, kamera Selfie modela je nešto sasvim drugo. U nekim slučajevima je čak i bolja od primarne, ako ništa, drugo, ugao vidljivosti je širi. Brzina fokusa je daleko manja, a preciznost nije najbolja. Blic Selfie modela radi vrlo dobro (u poređenju sa Wileyfox Storm), ali ako ste obučeni u crno ili ste tamnoputi, osvetljenje će morati da bude podešeno na maksimum.

Kada je reč o video sadržajima, sve je uobičajeno – FullHD pri brzini od 30 kadrova u sekundi bez obzira na osvetljenje. Tu je i režim unapređenog osvetljenja, ali fotografija se smanjuje na 720p a brzina kadra skače sa 12 na 25.

Na raspolaganju je veliki broj različitih režima i filtera: HDR, Panoramic Self, Super Quality, Miniature Night, Poor Lighting, i drugi.

Primeri fotografija (kao što je ranije rečeno one su istog kvaliteta, a primeri su sa modela Selfie)

Prednja kamera modela Selfie

Prednja kamera modela Zenfone 2

Performanse i sistem

Asus Selfi opremljen je Qualcomm Snapdragon 615 čipsetom, dok Zenfone 2 odlikuje Snapdragon 616. Razlika među njima je minimalna: oba imaju četiri jezgra, 64-bitni su, brzina radnog takta četiri jezgra je 1.7GHz, a druga četiri jezgra 1.2GHz, u slučaju Zenfone 2 (1 GHz kod Selfie modela), odlikuje ih 28nm proizvodni proces i Adreno 405 grafički akcelerator.

Ukoliko govorimo o laganom radu interfejsa – Selfi je u inferiornijem položaju, interfejs sporo radi što može biti frustrirajuće. Interfejs Zenfone modela radi daleko bolje.

U najboljem slučaju može se reći da je brzina rada interfejsa u skladu sa prosečnim parametrima.

Testovi modela Selfie

Testovi modela Zenfone 2

Oba uređaja pokreće Google Android 5.0 operativni sistem i vlasnički ZenUI korisnički interfejs.

Multimedija

Uređaji koriste vlasnički Asus plejer, jačina zvuka slušalica je veoma visoka, zvuk je zadovoljavajući ali je primetna nedostatak basa i visokih tonova.

Kada je reč o zvučniku Selfie modela, jačina tona je nešto iznad proseka. Zenfone 2 ima dva zvučnika, zvuk je glasniji u odnosu na Selfie ali je istog kvaliteta, dok je stereo jedva primetan.

Dostupan je FM-radio.

Zaključak

Kvalitet konekcije je na visokom nivou kod oba modela. Vibracija je bolja kod Selfie modela. Zenfone je dovoljno veliki, vibracija se jedva čuje ali se oseti.

Selfie se razlikuje u odnosu na slične uređaje. Podešavanja kamera su veliki plus, a dostupan je i veliki broj manuelnih podešavanja koji mogu obezbediti fotografije visokog kvaliteta. Ostali deo uređaja je standardan: dve SIM kartice, vrlo dobar ekran i dobra brzina rada. Jedina negativna strana jeste loše optimizovani softver i hardver pa uređaj ne radi glatko.

Direktni konkurenti ovom modelu su HTC Desire Eye i Wileyfox Storm. Još jedan model koji treba uzeti u obzir je Sony Xperia C5 Ultra Dual.

Zenfone 2 je uređaj namenjen onima kojima je dijagonala ekrana najbitnija i koji se koristi za gledanje filmova, igranje igara, navigaciju i slično. Nema negativnih strana.

Direktni konkurenti Zenfone 2 modelu su Sony C5, Alcatel OneTouch Hero 2, Lenovo VIBE Z2 Pro, Huawei Ascend Mate 7. Zanimljivo je to da telefona sa 6 inčnim FullHD ekranom, LTE i dve SIM kartice ima jako malo, a većina takvih modela nudi nisku rezoluciju ili nema LTE.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024