Ray 2016
2016. godina
5.5" LCD, 71.6% body
7% MT6592M, Android 5.1 Lollipop
RAM 1 GB, INT 16GB, EXT nema
3000 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 13MP
 
 
Test mobilni telefon LG Ray
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG Ray. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG Ray vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Pregled smart telefona LG Ray (X190)

Karakteristike

  • Klasa: smart telefon
  • Materijal kućišta: plastika
  • Operativni sistem: Google Android 5.1
  • Mreže: 2G / 3G
  • Procesor: 8 jezgara, 1300 MHz, MediaTek MT6735
  • RAM: 1 GB
  • Memorija za skaldištenje sadržaja: 16 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.0, microUSB konektor (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, IPS 5.5 inča rezolucije 720x1280 piksela
  • Kamera: 13 MP autofokus + 8 MP, blic
  • Navigacija: GPS
  • Opciono: senzor blizine i svetlosti, FM radio
  • Baterija: ukloniva, Li-Ion, kapaciteta 3000mAh
  • Dimenzije: 152,5 x 76,4 x 9,3 mm
  • Masa: 156 g

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Mrežni adapter
  • USB-kabl
  • Slušalice
  • Garancija
  • Uputstvo za upotrebu

Uvod

Ovaj uređaj je zvaničnim putem predstavljen krajem prošle godine sa mogućnošću prednaručivanja a u prodavnicama se pojavio nešto kasnije. Trenutno je njegova cena nešto snižena ali tek za desetak odsto u odnosu na početnu što ga čini relativno skupom ponudom za ono što nudi.

Momenti vredni pomena ovog uređaja su svakako kapacitet baterije i ekran velike dijagonale. Ostatak nažalost ne izaziva nikakve emocije, a neki od njegovih parametara u neprihvatljivi za 2016. godinu.

Dizajn, veličina, kontrole

Prednji panel ovog smart telefona izgleda dosta atraktivno: Tamni ekran se spaja sa crnim okvirom što daje osećaj da okvira uopšte nema. Hromirani okvir je debljine tek neoliko milimetara a ostatak je obojen u tamno sivu boju.

Sa zadnje strane korišćen je sličan dizajn kao kod uređaja kompanije Meizu. Tu su samo tradicionalni tasteri za uključivanje i kontrolu jačine zvuka. Poklopac je ukloniv, obojen svetlo sivom metalik bojom, i izgleda kao brušeni aluminijum.

Kada je reč o materijalima, zadnja strana je napravljena kao i okvir od plastike, prednji panel je zaštićen staklom bez oleofobskog sloja. Reč je fatalnoj grešci prilikom razvoja uređaja. Svakako u pitanju nije prvi uređaj bez oleofobskog sloja, ali nakon samo nekoliko minuta ekran se isprlja, postane mastan i prst ne klizi nimalo lako po njemu.

Dimenzije modela Ray su relativno tipične kada je reč o uređaju sa 5.5 inčnim ekranom 152.5x76.4x9.3mm, dok bi njegova masa od 156 grama mogla da bude i nešto manja obzirom da je jedinica izrađena od plastike. U ruci, uređaj ipak lepo stoji usled njegove glatke forme, ne klizi.

Izrada ovog modela nije izazvala nikakve probleme prilikom testiranja. Na testiranju nam je bio model koji je veoma lepo radio, nije bilo nikakvih škriputavih zvukova, poklopac baterije nije imao zazore.

U gornjem delu prednje strane nalaze se kamera, senzori i zvučnik. Zvučnik je glasan, sagovornik će vas čuti jasno i glasno. Sa donje strane je microUSB port kao i mikrofon dok je 3.5mm priključak sa gornje strane. Sa zadnje strane nalaze se sočivo kamere, blic, taster za uključivanje uređaja kao i tasteri za regulaciju jačine zvuka (istog tipa kao i kod prethodnih LG modela), te rupica zvučnika.

Poklopac zadnje strane se može lako ukloniti a ispod njega se nalaze dva slota, microSIM kartice i slot microSD kartice.

LG Ray i Samsung S6 Edge

Ekran

Uređaj koristi ekran dijagonale 5.5 inča. Fizičke dimenzije ekrana su 68x120mm. Okvir sa gornje strane je 16mm, sa donje 15mm, levo i desno oko 4mm. Prisutan je anti refleksivni sloj.

Rezolucija ekrana modela LG Ray je HD, tj. 720x1280 piskela, gustina ekrana je 267 piksela po kvadratnom inču. Matrica je IPS OGS. Kod ekrana dijagonale 5.5 inča pikselizacija je vidljiva ali to nije krucijalno.

Maksimalna jačina osvetljenja bele boje je 285 cd/m2, maskiamlna jačina crne boje je 0.46 cd/m2. Odnos kontrasta je 640:1.

Uglovi vidljivosti su maksimalni, ali naginjanje ekrana na jednu ili drugu stranu stvara žutu ili ljubičastu nijansu i ekran postaje praktično nečitljiv.

Najtužnija stavr je nepostojanje oleofobskog sloja. Zbog ovoga dešava se da po nekoliko puta morate da kliknete na ekran.

Ponašanje u senci

Ponašanje na svetlosti

Uglovi vidljivosti

Osvetljenje

Baterija

Ovaj model koristi uklonivu Li-Ion bateriju kapaciteta 3000mAh. Proizvođač je obezbedio sledeće podatke vezane za trajanje baterije. Deset sati razgovora i 500 sati rada u stanju mirovanja.

Vreme rada uređaja je jednako ostalim jeftinim Android uređajima odnosno oko 15 sati uz relativno aktivno korišćenje koje uključuje 3G mrežu: 20 do 30 minuta poziva, oko sat korišćenja kamere, oko 3 do 4 sata korišćenja interneta. Ako želite da igrate igre možete računati na oko tri sata rada uz puno osvetljenje i punu jačinu zvuka. Gledanje HD filma isprazni za 8 d o 10 sati.

Komunikacija

Ova sekcija ne doprinosi ništa interesantno. Dve SIM kartice 2G 850/900/1800/1900 MHz; 3G 900/2100 MHz, HSDPA + 21 Mbit / s), Wi-Fi b / g / n, Bluetooth, GPS (radi dobro, dobra osetljivost). Jedini ozbiljniji j nedostatak je nedostatak LTE.

Memorija i memorijska kartica

Još jedan razočaravajući momenat. LG Ray poseduje samo 1GB sistemske memorije, što znači da ne može da se instalira mnogo aplikacija obzirom da će doći do usporenja uređaja.

Količina interne memorije je 16GB, od čega je korisniku na raspolaganju 10GB. Dostupan je slot za kartice kapaciteta 32GB.

Kamera

Dostupna su dva modula kao i kod većine modernih smart telefona: glavni 13MP i prednji 8MP rezolucije.

Glavna kamera beleži odlične fotografije, dok je tehnologija za eliminaciju šuma ista kao i kod nekih Microsoft-ovih pametnih telefona (srednjeg cenovnog opsega). Uravnoteženje belog ne radi savršeno svaki put, dinamički opseg je uzan – fotografije su ili presvetle ili pretamne. Šum je gotovo neprimetan.

Prednosti

  • Robusnost
  • Tačnost fokusa
  • Odsustvo šuma

Nedostaci

  • Uzan dinamički opseg
  • Plutajuća BB
  • "Baloni sapunice" na ivicama kadra

Kamera za selfije je širokog ugla, snima dobre fotografije.

Video se snima u FullHD rezoluciji brzinom od 30f/s preko dana i 24f/s preko noći. Fotografije su mutne, ekspozicija bi mogla biti bolja i ponovo uzan dinamički opseg. Zvuk je jasan, tih. Prednja kamera snima video rezolucije 640 x 480 brzinom od 15f/s.

Interfejs je no-name, nažalost.

Primeri fotografija

Perfromanse i softverska platforma

LG Ray odlikuje tajvanski MediaTek MT6582 čipset – prvi osmojezgarni procesor za mobilne uređaje. Ovo je retkost kod južnokorejskih proizvođača.

Čipset odlikuje osam Cortex-A7 jezgara, karakteriše ga 28nm tehnologija, dok je frekvencija svakog jezgra do 2Ghz, a tu je i ARM Mali-450 grafika.

Uprkos zastarelom hardveru, moguće je pokretanje novijih igara ali samo uz srednja podešavanja. Ukoliko je igra dobro optimizovana, aplikacija veoma lako postiže 30 ili čak 50 fps.

Brzina animacija ne izaziva nikakve probleme.

Rezime testova sistema i performansi

Model pokreće Google Android 5.1 operativni sistem. Unapređenje nije obezbeđeno još od novembra, a i LG UX korisnički interfejs je i dalje tu.

Multimedija

Budući da LG UX uređaj nije dostupan, instalirajte standardni muzički plejer sa Google-a. Jačina zvuka slušalica prilikom reprodukcije muzičkih sadržaja je visoka, kvalitet je vrlo dobar ali nedostaje bas. Zvučnik je dovoljno glasan pa je malo verovatno da ćete imati propušten poziv.

Mnogi korisnici se žale da moderni uređaji nemaju FM radio. LG Ray ga poseduje.

Zaključak

Na početku testa smo govorili o nekim neprihvatljivim paramterima. Verovanto već imate predstavu na šta mislimo:

  • Nedostatak oleofobskog sloja
  • Samo 1 GB RAM-a
  • Nedostatak 4G LTE
  • Zastareli čipset.

Na ostatak specifikacija nemamo primedbe. Dizajn uređaja je tačan, ergonomski dizajn je dobar, kamera snima prilično dobro, autonomija uređaja je zadovoljavajuća.

Ovaj model se suočava sa brojnim konkurentima:

  • ASUS Zenfone 2 Laser. Slična cena, bolja kamera, 2GB sistemske memorije, LTE, ali slabiji čipset;
  • Xiaomi Redmi Note 3. Nešto je jeftiniji. po svim karakteristikama je bolji od LG Ray modela.
  • Acer Liquid Z630. Slična cena. Jedna od prednosti, 2GB sistemske memorije, 4000mAh baterija, 4G
  • SENSEIT E500. Slična cena. U suštini identičan sa LG Ray modelom sam poseduje snažniju bateriju;
  • Meizu M2 Note. Cena ovog modela je nešto niža od LG Ray, a po karakteristikama je bolji od LG uređaja.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024