Galaxy J7 (2016) Dual SIM2016
2016. godina
5.5" OLED, 72.3% body
11% 7870 Octa, Android 8
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
3300 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy J7 (2016) J710 Dual
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy J7 (2016) J710 Dual. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy J7 (2016) J710 Dual vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Samsung Galaxy J7 2016 (SM-J710F)

Fotografije u zatvorenom

Specifikacije

  • Android 6.0.1
  • SuperAMOLED ekran, 5.5-inča, 1280x720 piksela (267 ppi), nema automatskog podešavanja pozaidnskog osvetljenja
  • 2 GB RAM, 16 GB interne memorije (10.8 GB dostupno korisnike), a memory card of up to 128 GB - in a version for China"s amount of RAM 3 GB
  • Čipset Exynos 7870, 8 jezgara na do 1.6 GHz, GPU Mali-T830
  • Glavna kamera 13 MP, f / 1.9, LED blic, prednja kamera 5MP, i blic
  • Baterija Li-Ion kapaciteta 3300 mAh, video reprodukcija - do 22sata rada u mreži - do 11/14/15 sati (3G / 4G / Wi-Fi).
  • Režim uštede energije
  • Dve microSIM-kartice
  • FDD LTE: 2100, 1800, 850, 2600, 900, 800 MHz; TDD LTE: 2300 MHz
  • Wi-Fi 802.11 b / g / n, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.1, USB 2.0, ANT +, NFC
  • FM-radio
  • Dimenzije - 151.7x76x7.8 mm, masa - 169 grama
  • SAR vrednost - 0.369 W / kg

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Baterija Li-Ion 3300 mAh
  • Punjač sa USB kablom
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

J7 pojavio se u toku protekle godine kao niskobudžetno rešenje i predstavlja alternativu A seriji dok su sami modeli slični po pitanju dimenzija. Ova inicijalna serija sa svim svojim nedostacima koje neki mogu smatrati krucijalnim, sigurno će pronaći svoju publiku. Nakon objavljivanja prodajne statistike vezane za J seriju, očekivano je da 5.5-inčni J7 zabeleži umerenu prodaju budući da nudi skromne performanse u odnosu na kinesku konkurenciju. Međutim, mnoga očekivanja nisu ispunjena pa je tako model zabeležio odličnu prodaju u svojoj klasi. Zašto? Odgovor leži u činjenici da, uprkos tome što postoji veliki broj fableta sa ekranom dijagonale 5.5 inča od strane kineskih proizvođača, mnogi nemaju poverenja u takve uređaje. Prednost J7 modela jeste to što ga odlikuje SuperAMOLED ekran koji nije prisutan u konkurentskim ponudama.

U toku prošle godine, Samsung nije vršio nikakve izmene J7 modela obezbeđujući samo kozmetička unapređenja i unapređenjem tehnologije baterije što je udvostručilo vreme rada baterije. Na prvi pogled, reč je o istom uređaju, blago unapređenom sa većom količinom RAM memorije, dok je ekran ostao isti. Međutim, fokus je na bateriji čiji kapacitet je uvećan sa 3000 na 3300mAh. Ovo je prvi uređaj kompanije Samsung koji koristi novi tip baterije i Exynos procesor. Ovakve prilike obično su rezervisane za vodeće modele a ovog puta tako nešto dostupno je i u okviru pristupačnijih modela. U pitanju je relativno povoljna tehnologija pa nije neobično što je dodata starijim modelima, na primer, Note 7. Ovaj model nudi maksimalnu izdržljivost i rekordno vreme rada i to ne samo u okviru svoje klase već na čitavom tržištu, bez izuzetaka. Kod ovog modela ne postoji potreba za svakodnevnim punjenjem uređaja.

Za ovaj model biće zainteresovani oni koji traže uređaj visokog kvaliteta sa velikim ekranom, koji često igraju igrice ili gledaju video sadržaje, odnosno, oni koji traže zamenu za tablet računar ili traže 2-u-1 model i kojima je od krucijalne važnosti trajanje baterije.

Dizajn, veličina, kontrole

Prva stvar koja privlači pažnju jeste metalni okvir oko kućišta. Prošlogodišnji model bio je izrađen od plastike u kombinaciji sa metalom. Ovo je odlično rešenje a ovakav način izrade je dobro poznat još od prošlog modela i pokazao se pouzdanim.

Zadnji poklopac se veoma lako može ukloniti a unutra se nalaze dva slota, jedan za microSIM a drugi za memorijsku karticu. Nije moguće postavljanje kartice bez uklanjanja baterije.

Dostupne boje slične su prošlogodišnjem J7 modelu. Kućište je dostupno u beloj, crnoj ili boji zlata koji je korišćen i za testiranje.

Nažalost, ovaj model nije u fokusu proizvođača pa je gotovo nemoguće pronaći fotografije visoke rezolucije kućišta, već smo morali da steknemo uvid u izgled na osnovu verzije modela za kinesko tržište.

Za razliku od prethodnog sistema, tasteri za kontrolu jačine zvuka nalaze se sa leve strane i zasebni su, što je zaista zgodno rešenje. Sa desne strane nalazi se On/Off taster. Sa donje strane vidljivi su 3.5mm i microUSB priključak kao i mikrofon. Na datoj fotografiji može se videti prethodni model.

Na prednjem panelu možete videti blic kamere, smart telefon je pozicioniran kao uređaj za snimanje selfija, ali to je marketinški potez, ostale karakteristike modela izgledaju mnogo interesantnije.

Dimenzije uređaja su - 151.7x76x7.8 mm, težina - 169 grama. Za fablet sve dimenzije su manje više standardne i bez osobenosti. Uređaj je dovoljno tanak da ga nosite kako vam se dopada, u džepu farmerki, izgleda praktično nevidljiv.

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy S5

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy Note 5

Poređenje sa modelom Alcatel POP 4S

Kvalitet izrade je odličan. Uopšteno govoreći, telefon je vrlo dobar ali potrebno je naglasiti da nikakav poseban napredak nije načinjen u poređenju sa prethodnim modelom.

Ekran

U okviru ovog modela je dostupan ekran SuperAMOLED klase što je veliki plus za pomenuti model obzirom da ljudi ne očekuju da će da vide ovakav ekran pa je to iznenađenje. U poređenju sa prethodnim modelom dodati su određeni režimi rada uređaja, dok ostale prednosti ali i mane uključujući rezoluciju važe i za ovaj model.

Uređaj poseduje ekran dijagonale 5.5 inča, rezolucije 1280x720 piksela, 267 ppi. Telefon nema opciju automatskog podešavanja osvetljenosti. Možete podesiti nivo osvetljenosti da se osećate ugodno, to je sve. To je urađeno iz jednostavnog razloga - da se poveća vek trajanja baterije i trajanje baterije jednim punjenjem. Tehničke karakteristike ekrana su takve da se osvetljenje može prilagoditi u širokom rasponu, on može da dostigne maksimalnu osvetljenost od 500 cd/m2. Ali sa ručnim podešavanjem, to je 350 cd/m2. Vidite li razliku? Proizvođač je pogoršao pozadinsko osvetljenje da poveća vreme rada, u čemu je uspeo u potpunosti, obzirom da J7 pokazuje veoma dobre rezultate.

Za one koji žele da imaju dobro čitljivu sliku pri jakom svetlu, proizvođač je dodao režim na otvorenom i kada ga aktivirate, u njemu uređaj radi do 15 minuta, ili dok ne isključite ekran. Osvetljenje u ovom slučaju je na maksimalnoj vrednosti - 500 c /m2, i pražnjenje baterije je naglo poraslo.

J7 ima jedan od najboljih ekrana u klasi koji će odogvoarati većini ljudi. Sa druge strane, nepostojanje automatskog podešavanja pozadinskog osvetljenja će mnogi, naročito oni koji su mnogo na otvorenom smatrati nedostatkom ovog modela.

Baterija

Baterija se može ukloniti, što se sviđa mnogim kupcima. Baterija je Li-Ion kapaciteta - 3300 mAh. Prethodni model se ponašao veoma dobro. Imajći u vidu da ovogodišnji mdoel ima brži procesor očekivali smo približno isto vreme trajanja baterije. Nismo očekivali od ovog uređaja nešto posebno, ali na kraju smo bili iznenađeni koliko dugo traje baterija. Na primer, nekonvertovani video se reprodukovao preko MX Playera (hardverska akceleracija, maksimalna osvetljenost) skoro 22 sati. imajući u vidu da je kod prethodnog modela pri ovakvom opterećenju baterija trajala 13 sati više je nego očigledno koliko baterija duže traje!

Kada koristite telefon za pozive, on u proseku radi oko 3.5 dana, kada prebacujete podatke kapaciteta 0.5-1 GB, uređaj obezbeđuje oko 5 sati rada ekrana (prosečan nivo osvetljenja). Uz umerenu potrošnju baterija uređaja traje tri dana, dok uz aktivno korišćenje dva dana, pri čemu je opterećenje za 1.5 do 2 puta veće nego kod prethodnog modela. Ako je Samsung J7 2015 bio šampion u svojoj klasi, ovaj model je još bolji.

Postoje režimi kako konvencionalne tako i ekstremne energetske efikasnosti, koji povećava vreme rada isključivanjem određenih funkcija.

Vreme punjenja baterije je oko 2.5 sata.

Kamera

Prednja kamera ima blic, a reč je o 5MP kameri za Selfije koja generiše fotografije prihvatljivog kvaliteta u potpunosti drugačije u poređenju sa vodećim Samsung modelima. Sa druge strane, fotografije su daleko bolje nego one snimljene drugim aparatima.

Glavna kamera ima 13MP, interfejs je kao i kod većine modela iz 2015, što znači da pored automatskog režima, tu je i Pro režim rada u okviru kojeg se mogu birati podešavanja. Zanimljivo je to da je ovo veoma dobra kamera za ovaj cenovni opseg. Fotografije su dobre i oštre, bolje od konkurencije. Video se snima samo u Full HD formatu.

Primer video klipa (MP4, 36 MB) >>>

Povezivanje

Budući da je reč o jeftinijem modelu, nema nekih posebnih karakteristika. Tu je Bluetooth 4.1, Wi-Fi b/g/n, USB 2.0 i GPS/GLONASS. Na kvalitet GPS nema nikakvih zamerki. Model odlikuje i NFC, a tu je i podrška za LTE cat.4.

Čipset, memorija, RAM, performanse

Čipset je Exynos 7870, 8 jezgara radnog takta do 1.6 GHz, GPU Mali-T830. Količina RAM-a je 2GB. Ovaj model veoma brzo otvara aplikacije i nema nikakvog zaostajanja, pa će sigurno odgovarati većini korisnika.

Aparat ima 16GB ugrađene memorije, od toga je 10.8GB dostupno, a moguće je koristiti memorijsku karticu do 128GB kapaciteta.

U sintetičkim testovima uređaj prikazuje sledeće rezultate:

Softverske karakteristike

Ovo je jedan od prvih jeftinijih telefona koje odlikuje isti softver kao i kod vodećeg modela kompanije – Android 6.0.1 u kombinaciji sa TouchWiz interfejsom.

Dostupne su gotovo iste karakteristike. Tu je Smart Manager za upravljanje memorijom, nepotrebnim fajlovima, kao i opcija čišćenja memorije.

FM-radio telefona radi dobro, možete da snimate emitovani program u memoriju telefona.

Utisci

Nema zamerki na kvalitet aparata, standardan za Samsung modele. Nedostatak je odsustvo sistema za redukciju šuma koji unapređuje zvuk na starijim modelima. To je uobičajeno za niskobudžetne modele, a i malo je verovatno da bi korisnici ovakvih uređaja primetili razliku.

Jačina zvuka je osrednja, ožda malo niža pa se može dogoditi da propustite poziv. Vibracija je vrlo dobra.

U poređenju sa prošlogodišnjim modelom, ovaj model ima brojne prednosti i unapređenja pri čemu je neophodno naglasiti da poseduje metalni okvir kućišta, gotovo duplo duže vreme rada kao i novu verziju Andorida, a da ne pominjemo detalje vezane za kolor podešavanja ekrana. Ono što pak ovaj model čini sličnim drugim ponudama na tržištu je postojanje jednog mikrofona, nepostojanje automatskog podešavanja pozadinskog osvetljenja kao i slične kamere.

Ako treba načiniti izbor između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg J7 naš izbor je jasno na strani ovogodišnjeg uređaja. U poređenju sa modelom A7 2016 top model jasno dobija simpatije zahvaljuju staklenom kućištu koje najviše podseća na glavni model kompanije.

Međutim, ako uporedite cene modela A7 i J7 za ovu godinu sve razlike padaju u vodu obzirom da je J7 za trećinu jeftiniji i jasno je da je reč o uređajima dve različite klase. Ako ste spremni da žrtvujete dizajn, kupovinom jeftinijeg modela dobijate gotovo identične karakteristike i vreme rada uređaja.

Konkurenata na tržištu fableta ima mnogo i izbor je zaista veliki. Na primer, možete pažnju da obratite na model Meizu M3 Note, ova jedinica pruža dosta dugo vreme rada, ima dobar ekran, koristi IPS matricu, skener otiska prsta i jednostavno je za klasu iznad J7 uprkos tome što je bazirana na Android 5.1.1 verziji i poseduje vlasnički interfejs. Sa cenom koja je niža od cene modela J7 ovaj model je istinski interesantan. Sa druge strane, uprkos 4100mAh bateriji vreme rada ovog modela je kraće, uprkos tome što je reč o jednoj od najboljih baterija kineskih uređaja.

Ako treba da pomenemo još neki od konkurentskih modela tu svakako moramo u obzir uzeti i Alcatel POP 4S . Reč je takođe o fabletu, ali umerenih karakteristika, sa skenerom otiska prsta, ali kraćim vremenom rada. Sa sličnom cenom kao kod modela J7 206 ipak biramo Samsungov model.

Zaključak koji možemo da izvučemo je sledeći. Po vremenu rada J7 2016 može da nadmaši bilo kog konkurenta u klasi kojoj pripada. To je njegova glavna prednost koju niko ne može da porekne. Obzirom da je u pitanju jeftiniji uređaj, ekran nije najbolji u klasi. Nema automatskog podešavanja pozadinskog osvetljenja, nema pozadinskog osvetljenja tastera, nema indikatora propuštenih poziva (LED). Sve ovo su detalji koji čine ovaj model jeftinijim rešenjem. Uz činjenicu da je u pitanju uređaj Samsung brenda, pomenuto vreme trajanja baterije je svakako glavna želja većine korisnika. Verujemo da će se naredna verzija J7 modela za 2017. godinu otarasiti svih ovih nedostataka i možda čak dobiti i skener otiska prsta. U tom slučaju ovaj model će biti verovanto beskompromisna ponuda i najbolje prodavani model u svojoj klasi. U međuvremenu možemo da uživamo u dobro uravnoteženom uređaju koji će biti jako tražen. Svi ostali modeli J klase su lošija ponuda u smislu odnosa cena/kvalitet ove godine.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024