Pro 6 2016
2016. godina
5.2" OLED, 71.6% body
13% X25, Android 6.0 Marshmallow
RAM 4 GB, INT 32GB, EXT nema
2560 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 21MP
Test mobilni telefon Meizu Pro 6 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Meizu Pro 6 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Meizu Pro 6 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Meizu Pro 6

Fotografije uživo

Uvod

Meizu Pro 5 pametni telefon predstavljen je prošle godine a nakon godinu dana korišćenja stiče se pravi utisak o njegovim pozitivnim i negativnim stranama. Kao rezultat toga, jasno je zašto treba odabrati Pro 5: odlični materijali od kojih je izrađen, odličan kvalitet izrade, fantastične performanse kako kada je reč o aplikacijama tako i kada je reč o radu interfejsa, vrlo dobra kamera i velika količina memorije. Jedina mana jesu dimenzije. Aparat jeste tanak ali je težak i, ono što je najbitnije (sa negativne tačke gledišta), suviše je veliki. Jedno je kada stoji na stolu sa koga ćete ga periodično uzeti da bi napisali Tweet a nešto sasvim drugo kada pokušate da uređaj koristite u pokretu ili kada se nalazite u javnom prevozu prenatrpanom putnicima. Sigurno je sada mnogo jasnije o čemu se radi.

U okviru sledeće generacije mnogi su očekivali istu dijagonalu ekrana od 5.7 inča uz moderniji čip i druge parametre. Međutim, Meizu je sve iznenadio predstavljanjem Pro 6 u daleko kompaktnijoj formi što zaslužuje sve pohvale.

Kada je najavljivan, svi su smatrali da je reč o novom iPhone modelu, međutim, kada je zvanično predstavljen Meizu Pro 6, sve je došlo na svoje mesto a Pro 6 je dobio titulu jednog od najmisterioznijih uređaja.

Pro 6 pametni telefon trenutno je vodeći model kompanije Meizu. Pretpostavka je da to neće trajati dugo jer se u budućnosti očekuje predstavljanje fableta (MX6 tipa) sa sličnim tehničkim specifikacijama ali i većom dijagonalom i rezolucijom ekrana (5.7-inčni QHD SuperAMOLED), odgovor na Xiaomi Mi Max.

Novi Meizu Pro 6 baziran je na Media Tek Helio X25 čipsetu (Pro 5 ima Sasmung-ov procesor), nudi 4GB RAM-a, 5.2-inčni ekran i FullHD rezoluciju. Zanimljivo je to da je ovoga puta korišćenja matrica Meizu SuperAMOLED ekrana sa svim podešavanjima. Modul kamere je isti ali sočivo je blago drugačije (ugao vidljivosti je drugačiji). Kada je reč o originalu: Pro 6 odlikuje Meizu 3D Press koji je analogan Apple 3D Touch.

Specifkacije modela Meizu Pro 6

  • Korišćeni materijali: metal, staklo, plastični umeci
  • OS: Android 6.0, Flyme 6.1
  • Mreže: GSM / EDGE, UMTS / HSDPA, LTE (TD / FDD-LTE), DualSIM (nanoSIM)
  • Ekran: Super AMOLED, dijagonala 5.2 inča, rezolucija 1920x1080, ppi 423, automatsko podešavanje nivoa osvetljenja, zaštitno staklo 2.5D, dektetovanje sile pritiska na ekran (3D Press)
  • Platforma: MediaTek Helio X25
  • Procesor: osam jezgara, 64-bit, četiri jezgra Cortex-A53 radnog takta 1.4 GHz + četiri jezgra Cortex-A53 na 2 GHz + dual core Cortex-A72 na 2.5 GHz
  • Graphics: Mali T880 (four cores)
  • RAM: 4 GB
  • Memorija za skaldištenje podataka: 32/64 GB
  • Slot memorijske kartice: nema
  • Glavna kamera: 21 MP, 6 sočiva, f / 2.2, laserski i fokus fazne detekcije, LED blic kružnog oblika (10 LED sijalica), video se snima u 4k
  • Prednja kamera : 5MP, f / 2.0, video se snima u 1080p
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n / ac) Dual-Band, Bluetooth 4.0 (LE), konektor USB Type C (USB 3.1, MHL) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Navigacija: GPS (podrška za A-GPS), GLONASS
  • Audio: DAC Cirrus Logic CS43L36
  • Opciono: skener otiska prsta mTouch 2.1, akcelerometar, senzor svetlosti, senzor blizine
  • Baterija: 2560 mAh
  • Dimenzije: 147.7 x 70.8 x 7.2 mm
  • Masa: 160 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Mrežni adapter
  • USB kabl tipa-C
  • Metlani alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
  • Garancija

Dizajn, veličina, kontrole

Ono što se ne može zanemariti jeste činjenica da većina kineskih kompanija kopira izgled Apple uređaja i niti se trudi da prikrije svoj pozitivan stav kada su u pitanju proizvodi ove kompanije.

Sa prednje strane Meizu Pro 6 je kompletna kopija Apple iPhone 6S modela, a jedina razlika je u tome što manuelni taster Pro 6 nije okrugao već ovalan. Generalno, uređaj zaista izgleda lepo i atraktivno. Dimenzije aparata su 147.7 x 70.8 x 7.2 mm a ukupna masa aparata iznosi 160 grama.

Težina aparata je mogla da bude manja, mada telefon lepo pristaje u šaku, ali je težina osetna.

Zadnji poklopac je izrađen od metala, nekih 98 odsto je izrađeno od gvožđa. Ispod poklopca nalaze se plastični umeci locirani iznad i ispod antene ali nisu raspoređeni pravolinijski. Zanimljivo i pre svega originalno rešenje koje je prvo primenjeno upravo u okviru Meizu brenda.

U prodaji će biti model dostupan u tri boje: u boji srebra, zlata i sivoj. Prilikom testiranja korišćen je aparat bele boje za koji se može reći da izgleda manje zanimljiv u odnosu na crni (više kao Apple iPhone sive boje). Sa zadnje strane Pro 6 modela vidljivi su otisci prstiju dok je prednji poklopac presvučen oleofobskim premazom odličnog kvaliteta pa prsti lagano klize. Ekran je zaštićen trećom generacijom Corning Gorilla Glass staklom.

Sa prednje strane nalazi se kamera, senzor osvetljenja i blizine kao i zvučnik. Jačina zvučnika je dosta visoka a zvuk je prijatne niske frekvencije.

Ispod ekrana nalazi se taster koji vrši istu funkciju kao i taster modela Pro 5: mehanički pritisak (povratak na početni ekran), dodir (vraćanje nazad) i kao senzor otisaka prsta mTouch 2.1: vreme odziva 0.2 sekunde, ugao detekcije do 360 stepeni, do pet pritisaka.

Sa donje strane nalazi se 3.5mm audio utičnica za slušalice, glavni mikrofon, USB Type-C (USB 3.1) kao i četiri rupe koje skrivaju zvučnik. Sa gornje strane nalazi se opcioni mikrofon.

Sa desne strane nalazi se On/Off taster (aktivira pozadinsko osvetljenje i zaključavanje) kao i taster za kontrolu jačine zvuka. Izrađen je od metala a njegova upotreba predstavlja pravo zadovoljstvo.

Metalni slotovi za dve SIM kartice nano formata nalaze se sa leve strane, dok slot za memorijsku karticu nije obezbeđen.

Sa suprotne strane nalazi se sočivo kamere koje blago štrči u odnosu na kućište aparata. Ivica je boje srebra, izrađena od brušenog metala. Ispod se nalazi blic sa neuobičajenim okvirom: krug oivičen sa deset malih LED svetala bele boje a tu je i sistem za lasersko fokusiranje.

Meizu i Apple iPhone 5

Meizu i Samsung Galaxy S6 Edge

Ekran

Veličina ekrana Meizu Pro 6 modela je 5.2 inča. Podsećamo da je dijagonala ekrana modela M1 Note/M2 Note 5.5 inča, zatim MX4 - 5.36 inča, kod modela MX4 Pro bila je 5.5 inča, Pro 6 modela 5.7 inča. Fizička veličina ekrana – 64x114 mm. Okvir levo i desno je 3 mm na vrhu 15.5mm a na dnu - 16mm. Prisutan je antirefleksivni sloj.

Rezolucija ekrana modela Meizu Pro 6 je FullHD, tj. 1080x1920 pikslea, gustina - 423 piksela po inču. Matrica je SuperAMOLED- napravljena od strane kompanije Samsung. Nedostaje tzv. Pentile efekat.

Maksimalna jačina osvetljenja bele boje - 352cd/m2, (zvanični podaci 350cd/m2). Kontrast - 10.000: 1.

Bela linija - je cilj da pokušavamo da postignemo. Žuta linija - rezultat ekrana. Možete videti da smo gotovo direktno ispod ciljne krive, što znači da za svaku vrednost između 0 i 100%, slika slikan ije dovoljno istaknutea. Žuta linija - u stvari, je stvarna prosečna vrednost crvene, zelene i plave.

Prosečna vrednost je 2.3.

Sudeći po nivoima grafikona u pitanju je prekomerna količina plave i nedovoljna crvene boje.

Pri minimalnoj osvetljenosti temperatura boje je oko 8300 K, i povećava se do 9000 K.

Sudeći po grafikonu, podaci su mnogo viši od trougla sRGB naročito kada je u pitanju zelena boja.

Skoro sve tačke se nalaze u okviru opsega sive DeltaE = 10, što znači da čiste sive nijanse nisu primetne, one će sve biti potpuno drugačije nijanse.

Uglovi vidljivosti su na maksimumu, pod određenim uglom ekran počinje da bude zelene nijanse.

Ponašanje na suncu

Ponašanje u senci

Uglovi vidljivosti

Bela boja

Ovaj model nudi ista podešavanja zasićenosti boja kao i Samsung brend. Pored toga, moguće je odabrati i nijansu boje i aktivirati zaštitu očiju od plave svetlosti.

Uređaj podržava brzo „buđenje“ ekrana: dvostruki dodir, druge gestove. Tu je i SmartTouch. Na ekranu se pojavljuje mala tačka, preko koje možete da obavljate različite aktivnosti: Pritiskom na tačku - "Back" funkciju, kretanje odozdo na gore - pokrenete panel sa obaveštenjima, i tako dalje.

Meizu Pro 6 sada ima i 3D Press koji je veoma slična 3D Touch kompanije Apple. Kada prevlačite prst preko određenih elemenata interfejsa uređaj reaguje na jačinu pritiska. U zavisnosti od toga ekran prikazuje različite informacije. Na primer, jači pritisak na Phone ikonu dovodi do prikaza dodatnog menija uz opciju odabiru između dodavanja novog kontakta i polja za pretragu kontakata.

Ova karakteristika je moderna ali ništa osim toga. Teško da postoji veliki broj programera koji bi radili na razvoju aplikacija za Meizu Pro 6, osim kada je u pitanju kinesko tržište softvera. U okviru podešavanja možete odabrati jačinu pritiska ili onemogućiti 3D Press.

Baterija

Ovaj model koristi neuklonivu bateriju kapaciteta 2560 mAh.

Kada radite sa uređajem baterija je trajala 15-17 sati uz: oko 20-30 minuta dnevno razgovora, 6 sati korišćenja 3G/4G, (konstantna sinhronizacija pošte, Twitter, WhatsApp, Skype i tako dalje), oko 5 časova Wi-Fi, nekoliko desetina fotografija, čas slušanja muzike.

U režimu štednje energije uređaj radi do 24 sata. Ako ostavite samo sinhronizaciju podataka (Wi-Fi), možete računati na dan ili dva. Uređaj nudi 13 sati neprekidnog razgovora.

Prilikom gledanja filma (FullHD) baterija traje oko 9 sati, u režimu igranja igara baterija traje oko 3.5 sati, prilikom audio reprodukcije pri maksimalnoj jačini - do 50 sati.

U poređenju sa standardnim rešenjem 5V=2A, brzina punjenja Meizu PRO 6 je unapređena za 140 odsto. Za samo deset minuta moguće je napuniti bateriju na 26 odsto, a potpuno napajanje baterije postiže se za 60 minuta. Rezultat saradnje MediaTek i Texas Instruments vidljiv je u okviru mCharge 3.0 i pravilnom distribucijom energije. Ova tehnologija omogućava da tri IC čipa vrše konstantnu interakciju propuštajući visoki ili niski napon, u zavisnosti od temperature i trenutne potrošnje baterije.

Kompanija je Meizu PRO 6 obezbedila i novim kablom za prenos podataka čime je pouzdanost interfejsa unapređena za 15 odsteo. Uz mCharge 3.0 punjenje preko novog kabla postalo je brže i sigurnije.

Power Controller MT6351V

Povezivanje

Uređaj je opremljen sa dva nanoSIM-slota. Oba konektora podržavaju rad 3G/4G mreža.

Tipovi mreža:

  • 2G GSM / GPRS / EDGE (900/1800/1900 MHz)
  • 3G WCDMA / HSPA + (900/2100 MHz)
  • 4G FDD-LTE (1800/2100/2600 MHz)

Za razliku od Pro 5, Pro 6 nema NFC čip.

Ostali standardi: Wi-Fi (a / b / g / n) Dual-Band (2.4GHz / 5GHz), Bluetooth 4.0, konektor microUSB USB Type-C (USB 2.0, MHL, USB-OTG, USB-Host ) za punjenje sinhornizaciju. GPS navigaicja radi bez problema.

Memorija i memorijska kartica

Smart telefon će biti dostupan u dve verzije:

  • 4 GB RAM-a (LPDDR3) i 32 GB interne memorije
  • 4 GB RAM-a (LPDDR3) i 64 GB interne memorije

U oba slučaja ugrađena memorija je eMMC verzije 5.1.

Kamere

Kao i uvek dostupna su dva modula kamere: glavna sa 21.16MP rezolucijom sa sočivom sa šest elemenata, otvor blende F2.2, Sony Exmor IMX230, 1 / 2.4" sa veličinom piksela od 1.2 nm. Prednja kamera je rezolucije 5 MP i otvorom blende F2.0. Postoji dual LED blic sa toplim i hladnim svetlom. Postoji laserski fokus, optička stabilizacija ne postoji.

Modul Sony IMX230 je prvi višeslojni CMOS senzor sa autofokusom faznog detektovanja.

Ukoliko uporedimo kamere Pro 5 i Pro 6 modela, najnoviji model odlikuju fotografije šireg ugla. Što se tiče detalja, ostali su isti.

Uopšteno, kamera Meizu Pro 6 modela bolja je nego kod Pro 5 modela. Fokus je brži i ima manje šuma ali to i dalje nije bolje u poređenju sa kamerama modela LG G4, SGS6, Note 5 i naročito SGS7/7 Edge.

Fokusiranje je uvek tačno uz precizno uravanoteženje belog, sjajan dinamički opseg i široki ugao vidljivosti. Šum je minimalan čak i u uslovima lošeg osvetljenja.

Uređaj zapisuje video maksimalne rezolucije 3840 x 2160 piksela brzinom od 30f/s. Kvalitet je dobar ali glavni nedostatak je uzan ugao vidljivosti, ali je i dalje bolji u poređenju sa 5 Pro.

Tu su uobičajena manuelna podešavanja ISO, brzina zatvarača, fokus, ekspozicija. Sve ostalo je isto.

Primeri fotografija

Metro

Dan

Blic

Manuelna podešavanja

Noć

Selfi

Performanse i softverska platforma

Meizu Pro 6 karakteriše tajvanski MediaTek Helio X25 čipset – prvi mobilni procesor baziran na Tri-Cluster arhitekturi i sa deset jezgara. Niže su navedene kompletne specifikacije.

CPU Helio X25

U najkraćem: 20nm tehnologija, 10 jezgara, tri klaster (dvojezgarni ARM Cortex-A72 + četvorojezgarni ARM Cortex-A53 + četvorojezgarni ARM Cortex-A53). Klasteri se automatski smenjuju u odnosu na zadatak. Što je aplikacija kompleksnija, više klastera se aktivira:

Jednostavni zadaci se šalju do čipseta na jednom klasteru dok se kompleksniji zadaci prosleđuju na druga dva klastera. Ukoliko vaš pametni telefon vrši samo jednostavne zadatke, ka što je slanje SMS ili računanje – čipset koristi samo jedan klaster ali obezbeđuje pristojne performanse uz uštedu baterije.

Sa gornje strane uređaja nalazi se bakarni hladnjak a uz veliko opterećenje kućište Meizu Pro 6 prilično se zagreva.

Za grafiku je zadužen Mali-T880MP4 grafički procesor.

Kada je reč o brzini rada, u pitanju je najbrži uređaj u smislu prikazivanja informacija na ekranu i brzini animacija.

Kada je reč o igrama, Pro 6 nije uređaj nije namenjen za ovu kategoriju korisnika. Pokretanje zahtevnih igara je moguće ali uz slabe performanse.

  • Real Racing 3. Niske vrednosti FPS
  • Asphalt 8.Niske vrednosti FPS
  • Walking War Robots. Niske vrednosti FPS
  • Modern Combat 5. Niske vrednosti FPS
  • Dead Trigger 2. Niske vrednosti FPS
  • Dead Effect. Niske vrednosti FPS
  • World of Tanks. Manje, više ponekad snižena vrednost FPS
  • Wolrd of Derby. Kada se vreme menja ponekad se smanjuje broj kadrova.
  • Seashine. Sve savršeno
  • Darkness Reborn. Sve savršeno

Testovi

Aparat pokreće Google Android 6.0 operativni sistem. Budući da Meizu koristi Flyme korisnički interfejs, malo toga je zapravo ostalo od verzije 6.

Multimedija

Muzički plejer je standardan za rešenja kompanije Meizu.

mSound zvučnik odlikuje odlična jačina, na nivou Pro 5. Zvuk je čist i jasan. Za unapređenje kvaliteta i jačine eksternog zvučnika korišćena je treća generacija NXP TFA9911 pojačivača. Unapređeni čip može snimati status zvučnika i vršiti inteligentnu kontrolu vibracija membrane (Adaptive Excursion Control). Dostupna je zaštita od pregravanja u realnom vremenu: direktno merenje osigurava da temperatura kalema za glas nikada ne prelazi podešeni prag. Više detalja dostupno je ovde.

Nijanse. Čini se da je nekoliko entuzijasta radilo na zvučniku i njegovom odzivu. Očigledno je da veliki broj tonova i zvukova ne mogu da prođu ni kada je u pitanju niska frekvencija, pa dođe do „zagušenja“. Srećom, to se retko dešava.

Meizu Pro 6 ima digitalni u analogni konverter (muzički čip – drugačije rečeno) CS43L36 kompanije Cirrus Logic. Ovaj čip odlikuje Meizu Pro 6 dok Pro 5 karakteriše DAC ES90185K2M.

Ipak, ne čini se da je zvuk Pro 6 mnogo lošiji u poređenju sa Pro 5. U svakom slučaju, Pro 6 zvuči daleko bolje nego Samsung Galaxy S6.

Zaključak

Nema nikakvih primedbi na kvalitet signala dok je jačina vibracije prosečna. Nažalost, model nema indikator propuštenih poziva, nepročitanih tekstualnih poruka i slično.

Izgled zaslužuje svaku pohvalu. Međutim, kućište boje srebra veoma brzo postaje prekriveno otiscima prstiju ostavljajući tamne mrlje na metalnom kućištu. Oleofobski premaz je odličnog kvaliteta, prsti lagano klize ali su otisci prstiju jasno vidljivi. Što se tiče On/Off tastera, bilo bi bolje da je malo pristupačniji.

Ekran. Uprkos pristojnom kvalitetu ekrana pri visokim uglovima slika postaje malo zelena. Ostali pokazatelji kvaliteta matrice ukazuju na visok nivo kvaliteta: pikselizacija nije vidljiva, odnos kontrasta je visok, reprodukcija boja je tačna, postoji regulacija zasićenja slike. Takođe, moramo pomenuti i filter plave boje.

Kamera. Da postoji opcija optičke stabilizacije slike kamera modela Pro 6 bi se mogla opisati kao jedna od najboljih među konkurentskim modelima (naravno ovde u obzir ne uzimamo glavne modele vodećih kompanija kao što su LG G4/G5, Samsung S7, Aple iPhone 6S Plus koje snimaju bolje fotografije u odnosu na Pro 6). Sve u svemu, kamera je dobra sa brzim, tačnim fokusiranjem.

Performanse.Kada je reč o performansama ipak moramo da iznesemo određene kritike na račun kompanije Meizu. Novi čipset kompanije MediaTek se loše ponaša kada je reč o modernim igrama. Stoga, ako imate za cilj da telefon koristite za igre, Pro 6 nije model za vas. Moguće je da će nekim budućim optimizovanjem softvera programeri unaprediti rad Helio x25 čipeta i tada bi sve moglo da dođe na svoje mesto. Kada je reč o brizni animacija i radu sa aplikacijama sve radi kako treba.

Zvuk. Zvučnik je odličnog kvaliteta, postoji rezerva jačine zvuka. Handsfree zvučnik je takođe veoma snažan, zvuk je jasan i čist. Međutim, kada je reč sa niskim frekvencijama postoje određeni problemi. Slušalice su visokog kvaliteta, glasne, možda ne najbolje na tržištu ali svakako dovoljne da uživate.

Opšti utisci

Kada treba dati konačan sud o ovom modelu postoji nekoliko detalja koji nas zbunjuju:

  1. Nedostatak optičke stabilizacije slike kod kamere
  2. Slaba optimizacija čipseta u igrama

Za nas je logično da glavni modeli proizvođača koji pretenduju da se pozicioniraju visoko na tržištu zadovolje ova dva jednostavna uslova.

Generalno, Meizu Pro 6 je interesantan uređaj za korisnike koji nisu preterano iskusni i ne očekuju previše od uređaja.

Konkurenti:

  • Samsung Galaxy S6. Prednosti: bolja kamera, viša rezolucija ekrana, više optimizovan čipset. Nedostaci: 3GB RAM-a.
  • Huawei Honor 7. Sličan modelu Pro 6 samo poseduje bateriju višeg kapaciteta.
  • Moto X Play. Malo i slabija memorija.
  • Samsung Galaxy A7 (2016). Smart telefon odlične kamere i velikog ekrana.
  • Xiaomi Mi5. Baterija visokog kapaciteta, ima NFC, moćniji čipset.
  • Lenovo Vibe Shot. Neobičan izgled, odlična kamera, baterija višeg kapaciteta.
  • Sony Xperia Z5. Klasičan Sony model.
  • Huawei P8. Tanak uređaj u potpunosti od metala.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024