Zenfone 3 Ultra ZU680KL 2016
2016. godina
6.8" LCD, 72.8% body
13% 652, Android 6.0.1 Marshmallow
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
4600 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 23MP
 
 
Test mobilni telefon Asus Zenfone 3 Ultra ZU680KL 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Asus Zenfone 3 Ultra ZU680KL 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Asus Zenfone 3 Ultra ZU680KL 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled fableta Asus Zenfone 3 Ultra (ZU680KL)

Fotografije uživo

Karakteristike

  • Korišćeni materijali: metal i staklo
  • Operativni sistem: Google Android 6.0
  • Mreže: GSM / GPRS / EDGE, LTE, dve SIM karte
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon Octa-Core 652 1.8 GHz
  • RAM: 4 GB
  • Interna memorija: 64 GB + microSD do 2 TB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n / ac), Bluetooth 4.2, konektor Type-C (DisplayPort podrška) za punjenje /sinhornizaciju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, IPS 6.8 inča rezolucije 1080x1920 piksela
  • Kamera: 23/8 MP (OIS), autofoksu sa faznim detektovanjem, lasersko fokusiranje, senzor uravnoteženja bele boje
  • Navigacija: GPS / GLONASS
  • Baterija: 4600 mAh, brzo punjenje Quick Charge 3.0
  • Dimenzije: 186x93x6.8mm
  • Masa: 233 grama

Podajno pakovanje

Uređaj se isporučuje u velikoj, plastičnoj kutiji crne boje. Kada otvorite kutiju ugledaćete telefon i dodatnu opremu koja se nalazi u posebnoj fioci: Quick Charge adapter, USB kabl tipa C, različita dokumentacija, zasebno upakovane slušalice sa jastučićima različitih dimenzija. Pakovanje zaista izgleda vrhunski.

Uvod

Sredinom prošle godine, u vreme održavanja Computex-a, Asus je prikazao nekoliko linija uređaja ZenFone 3, uključujući ZenFone 3 Ultra. U pitanju je kompaktni tablet ili veliki fablet sa ekranom dijagonale 6.8 inča. Uređaj odlikuje velika brzina rada koja se ne dovodi u pitanje, poseduje veliku količinu memorije i dva zvučnika sa NXP Smart Amp pojačivačima. Korišćen je jedan od najboljih modula kamere sa optičkom stabilizacijom, tu je i DTS virtuelni 7.1 surround zvuk kao i veliki broj zanimljivih stvari koje su detaljno opisane u tekstu.

Pozicioniranje je veoma jednostavno: Asus ZenFone 3 Ultra namenjen je onim korisnicima koji žele pametni telefon sa velikom dijagonalom ekrana.

Dizajn, veličina, kontrole

Proizvođač navodi da je „dizajn ZenPhone 3 Ultra pametnog telefona usaglašen sa korporativnim stilom kompanije Asus koji odlikuje Zen filozofiju u okviru modernog shvatanja“. To znači da sva tri modela koja su predstavljena prošle godine odlikuju zajedničke karakteristike. Pravougani oblik fableta sa jasno zaobljenim uglovima, blago zakrivljene bočne strane i ravne površine sa prednje i zadnje strane. Izgled je prilično jednostavan, bez suvišnih detalja koji su primetni u okviur Samsung Edge serije. Ovakav dizajn kao i boje, tamno siva i pink naročito, posebno će se dopasti nežnijem polu.

Kućište je izrađeno od metala i nema nikakvih plastičnih umetaka niti postoji vidljiva antena sa zadnje strane kao što je to slučaj sa velikim brojem Meizu, HTC i telefona drugih proizvođača.

„Kod modela čija su kućišta izrađena od metala, proizvođači su primorani na kompromis: korišćenje kompaktnih internih antena je moguće samo u kombinaciji sa specijalnim plastičnim umecima koji su neophodni za propuštanje radio signala. Međutim, Asus i njegovi stručnjaci su našli rešenje za ovaj problem: novi ZenFone 3 Ultra ima moderno kućište izrađeno o d metala bez umetaka sa zadnje strane“.

Dimenzije uređaja su 186 x 93 x 6.8 mm, što je značajno više u odnosu na bilo koji fablet ali manje u odnosu na 7-inčne tablet uređaje. Posebnu pažnju treba obratiti na debljinu od 6.8mm kako i veličinu ekrana od 6.8, samo u drugoj dimenziji. Korišćenje aparata jednom rukom nije zgodno, uprkos optimizovanom softveru. Kao i kada je reč o drugim uređajima, potrebno je navići se na ZenFone 3 Ultra.

Nakon određenog vremena, na prednjoj strani biće vidljive sitne ogrebotine. Zadnja strana uređaja je matirana i gruba dok su bočne strane glatke pa je i klizanje telefona moguće. Pored svega, aparat je jednostavan za korišćenje bez ikakvih problema.

Kvalitet izrade je vrhunski te ne dolazi do pojave bilo kakvog škriputanja. Ekran je zaštićen Corning Gorilla Glass zaštitom četvrte generacije. Proizvođač navodi da uređaj karakteriše veoma tanak okvir oko ekrana, oko 2.4 mm, međutim, to nije sasvim tačno. Ovo rastojanje od matrice do ivice uređaja iznosi oko 4 mm.

Uopšteno, Asus ostavlja dobar utisak: jednostavan dizajn, dobra ergonomija, tanko kućište i odlični materijali. Uređaj ne poseduje zaštitu od prodiranja vlage i prašine, ali sve je pitanje vremena budući da će naredna generacija uređaja sigurno imati tu vrstu zaštite, kao i svi drugi uređaji uopšte.

Sa gornje strane uređaja nalazi se zvučnik (zvuk je glasan i jasan uz odličan bas), senzori, kamera za snimanje „selfi“ fotografija kao i LED indikator za propuštene događaje. Asus ZenFone 3 Ultra beleži jednu specifičnost: ako je fablet okrenut prilikom konverzacije, sagovornik će vas slabo čuti, kao da dolazi do gubitka signala. Isti problem imao je i Apple iPhone 5.

Ispod ekrana nalazi se mehanički taster sa kombinovanim senzorom za otisak prsta. Pomoću njega moguće je odgovoriti na poziv jednostavnim prislanjanjem prsta na senzor. Sa leve strane nalazi se taster „Back“ a sa desne strane „Menu“.

Sa donje strane nalaze se dva stereo zvučnika, mikrofon i USB-C priključak. Sa desne strane metalnog kućišta nalazi se metalni taster sa izgraviranom površinom. Iznad njega je slot za memorijsku karticu ili SIM karticu nano formata odnosno nanoSIM. Leva strana je u potpunosti slobodna.

Sa zadnje strane vidljiva je kamera oko koje postoji metalni okvir (blago izviruje u odnosu na kućište), laserski autofokus, dupla LED svetla i senzor za prilagođavanje uravnoteženja belog.

Najveća mana jeste to što je taster za kontrolu jačine zvuka blago uronjen u kućište, što je zaista neuobičajeno. Takav dizajn prisutan je i kod različitih LG uređaja, ali kod ovog Asus-ovog modela situacija je najgora: gotovo je nemoguće pronaći taster, teško ga je pritisnuti, a njegovo korišćenje je otežano usled minimalnog hoda.

Asus i Meizu M3 Max (6 inča)

Asus i Huawei P9 Plus

Ekran

Asus ZenFone 3 Ultra karakteriše ekran dijagonale 6.8 inča. Fizičke dimenzije ekrana su 84 x 150 mm, od okvira – 17 mm, sa donje strane – 19mm, a sa leve i desne strane 4 mm. Obezbeđen je i antireflektivni sloj.

Rezolucija ekrana je FullHD, tj. 1080 x 1920 piksela, gustina je 323 piksela po inču. Matrica je izrađena korišćenjem IPS tehnologije bez vazdušnih jastuka. Korišćena je i ASUS VisualMaster 3.0 tehnologija koja je zapravo set hardvera i softvera za unapređenje kvaliteta fotografije. Osim toga, tu je i Tru2Life +.

„Bazirana na najnovijim algoritmima za obradu fotografija koji se koriste u okviru najnaprednijih modela 4K TV uređaja, ASUS Tru2Life + tehnologija vrši optimizaciju kontrasta i oštrine fotografije sa ciljem postizanja što realnijeg prikaza“.

Tru2Life + tehnologija automatski optimizuje oštrinu slike sa ciljem unapređenja definisanja sitnih detalja. Ova tehnologija čini da je tekst prikazan na ekranu jasan i čitljiv.

Ova tehnologija podrazumeva i procenu algoritama i kompenzaciju MEMC kretanja koje podrazumeva ubacivanje video sadržaja i povećanje brzine reprodukcije na 60 kadrova u sekundi. Ova metoda čini da se reprodukcija video sadržaja vrši jednostavnije i detaljnije“.

Zahvaljujući opciji filtriranja vrši se minimizovanje emisije plave svetlosti ekrana u odgovarajućem opsegu i samim tim se smanjuje zamor očiju bez ugrožavanja preciznosti prenosa drugih boja.

Iako model ne odlikuje najveća gustina piksela, slika ne deluje da nije oštra. Slika je zaista odlična: nivo osvetljenja je visok, boja je lepa i precizna, uglovi vidljivosti su maksimalni a boje verne. Matrica ovog modela u velikoj meri podseća na matricu Meizu MX6 modela koja je jedna od najboljih IPX matrica, ako ne i najbolja. Nakon AMOLED-a i jednostavnog IPS ekrana, Asus je obezbedio vrhunsko iskustvo.

Uglovi vidljivosti

Osvetljenje

Baterija

Aparat karakteriše uklonjiva baterija kapaciteta 4600 mAh. Možda bi neko pomislio da to nije dovoljno za 6.8-inčni ekran, ali je testiranje pokazalo upravo suprotno. Baterija obezbeđuje 4 – 4.5 sati rada ekrana, što je odličan rezultat.

Baterija uređaja će obezbediti oko 10 sati razgovora, 12 sati reprodukcije video sadržaja uz prosečnu osvetljenost i otprilike jednak broj sati surfovanja internetom.

Generalno, ovaj uređaj može da obezbedi najmanje ceo jedan dan rada. .

Uređaj podržava brzo punjenje (Quick Charge 3.0), tako da za 45 minuta možete napuniti bateriju od potpuno prazne do 60%. Zanimljivo, ASUS ZenFone 3 Ultra može se ponašati kao eksterni izvor napajanja, uz struju punjenja - 1.5 A.

Povezivanje

U okviru uređaja postoje dva slota za SIM kartice nanoSIM formata. Ako želite možete umesto dve SIM kartice koristiti jednu SIM karticu i microSD memorijsku karticu. Uređaj koristi 4G LTE Cat 6. Frekvencije:

  • FDD-LTE (Opsezi 1, 3, 5, 7, 8, 18, 19, 20, 26, 28)
  • WCDMA (Opsezi 1, 2, 5, 6, 8, 19)
  • GSM (850, 900, 1800, 1900 MHz)

Bežični WiFi standard je ac, Bluetooth verzija 4.2. Normalno, prisutni su i GPS i GLONASS za navigaciju.

Memorija

Uređaj je opremljen sa 3 GB ili 4 GB LPDDR3 sistemske memorije, a mi smo testirali verziju sa 4 GB. U proseku, oko 2.5 GB je dostupno korisniku. Kapacitet interne memorije može biti 64 GB ili 128 MB. Uređaj takođe podržava microSD memorijske kartice kapaciteta do 2 TB. Brzina čitanja i pisanja u memoriju (64 GB verzija) je prosečna, što se može videti sa snimaka sa ekrana ispod. U radu, to praktično nema efekta, barem, ništa negativno ne možemo da kažemo.

Kamere

Glavna kamera koristi 22.5MP Sony IMX 318 modul (veličina senzora 1 / 2.6 inča, otvor blende F2.0, optika se sastoji od šest sočiva, veličina piksela 1.0 mikron). Prednja kamera je rezolucije - 8 MP (blenda f2.0 ); Dual LED blic je prisutan sa različitim vrstama svetlosti - toplo i hladno.

Glavni senzor kamere je opremljen sistemom elektronske stabilizacije slike u tri ose za video, podržava fazni autofokus (hibridni). Pored toga, ASUS ZenFone 3 Ultra poseduje i sistem optičke stabilizacije. Za precizno fokusiranje na kratkim rastojanjima primenjuje se laserski fokus. Da biste podesili boju sa zadnje strane prisutan je senzor.

U stvarnom životu, svi ovi detalji nisu mnogo od koristi. Fokus je istina brz, ali ako ga uporedite sa fokusom modela Samsung Galaxy S7, ovaj drugi je još brži i precizniji. Poseban senzor boja deluje tako-tako, što ponekad pozitivno utiče na uravnoteženje bele boje.

Na žalost, Galaxy S7 nam nije bio pri ruci tako da nismo mogli da izvršimo direktno poređenje, već smo za tu svrhu koristili Meizu MX6 (desno) i Huawei P9 Plus (u sredini).

Čini nam se da najbolji rezultat ostvaruje Asus ZenFone 3 Ultra. Slika ima više detalja kada snimate u zatvorenom, dok se detalji neznatno smanjuju noću – što je prilično dobro. U stvarnosti, međutim, u ne baš idealnim uslovima testiranja, kamera se ponaša osrednje, posebno pri veštačkom osvetljenju: slika postaje zamagljena, u uglovima se ponegde javlja ljubičasta boja, skoro svi pokreti su zamućeni.

U podešavanjima kamere lako možete omogućiti HDR režim, i može se koristiti kontinualno ili u automatskom režimu. U ovom slučaju ne treba da se pomerate jer slika postaje dvostruka.

Postoji veliki broj režima rada kamere: HDR Pro, Super Resolution (92 mb), „children“ (malo više zasićene boje i brz režim rada), Low Light, noćni režim, dubina polja, selfi, animacija, pogled, thumbnail, rewind, usporeni video, inteligentni udaljeni objekti, snimanje osmeha, i tako dalje.

Režim rada „Poor coverage“ je vrlo zanimljiv: možete dobiti sasvim normalnu sliku čak i u potpunom mraku. „Super Resolution“ donosi malo bolju sliku koja postaje malo jasnija, ali često ne možete koristite ovu funkciju.

Postoji kompletan set manuelnih podešavanja: fokus, brzina okidača od 32 sekunde do 1/50 sec, ISO (50 - 3200), ekspozicije i balansa bele boje.

Kvalitet je prilično dobar, ali to je sve. Prisutna je stabilizacija (radi dobro), postoji opcija 4K snimanja, podržano je snimanje brzinom od 60 fps u FullHD. Brzina fokusa toku snimanja video zapisa je mala. Zvuk nije pun, jer softver previše odseca šumove.

Primeri fotografija

Prednja kamera

Prednja kamera

Performanse i operativni sistem

Model Asus ZenFone 3 Ultra koristi Qualcomm Snapdragon 652 čipset (28 nm tehnološki proces, 8 jezgara, Andreno 510 grafika). Ovaj čip nije vrhunsko rešenje, ali donosi dovoljno performansi za sve zadatke postavljene pred uređaj: on ne usporava, radi brzo, igre rade dobro, najveći broj pri maksimalnim podešavanjima. Generalno, Ultra se pokazao u testovima tako dobro da su i Samsung S7 i Huawei P9 Plus i počinju da zaostaju.

Kućište uređaja se ne zagreva kada je opterećenje procesora visoko. Popularni Test AnTutu pokazuje da ZenFone 3 Ultra osvaja oko 80, 000 bodova - rezultat je neznatno iznad proseka. Opet, testovi, testovi i stvarna upotreba su potpuno različita stvar.

OS - Google Android 6.0, vlasnički korisnički interfejs - ZenUI 3.0.

Novi detalji u okviru korisničkog interfejsa:

  • Animirani widgeti. Vreme i vremenski uslovi su prikazani u interfejsu uz pomoć šarenih animiranih widgeta.
  • Dinamički efekti. Revitalizaciji rada interfejsa doprinose efekti dok skrolujete, a „zamrzavanje“ pozadine pomaže očima da se fokusiraju na ono što je u prvom planu.
  • Prilagođavanje korisničkog interfejsa. ZenUI poseduje mnoštvo mogućnosti za dizajniranje korisničkog interfejsa pametnog telefona.
  • Za ljubitelje mobilnih igara. Game Genie - skup tehnologija implementiranih u korisničkom interfejsu ZenUI 3.0 specijalno za ljubitelje mobilnog igranja. On omogućava korišćenje pop-up prozora koji se pojavljuje tokom igre sa ciljem povećanja performansi u igrama smart telefona ili organizovanja online emitovanje igranja na YouTube-u i Twitch-u.
  • Aplikacije za obradu fotografija - PhotoCollage, MiniMovie itd
  • Platforma za kreativnost. ZenCircle platforma - mesto gde možete da podelite sa svetom svoje emocije i inspiraciju, kao i vidite kreativni rad drugih korisnika.
  • Laka kontrola gestova. ZenFone 3 poseduje implementiran kontrolni sistem gestova ZenMotion. Na primer, dvostruki dodir ekrana buzdi uređaj iz Sleep režima
  • Optimizacija rada smart telefona. Dodatak Mobile Manager - je tačka kontrole svih parametara ZenFone 3, koji utiču na efikasnost i produktivnost.

Multimedija

Asus ZenFone 3 Ultra koristi dva stereo zvučnika, koji se sastoje od pet magneta i posebnog dizajna zvučne komore. Pored toga, tu je i NXP Smart Amp.

Jačina zvuka zvučnika je veoma visoka, zvuk je jasan, duboki zvuci se čuju dobro. Stereo zvuk nije potpuno produžen, jer su zvučnici na maloj međusobnoj udaljenosti . U svakom slučaju, malo je verovatno da će iko ostati ravnodušan kada čuje zvuk Ultra modela.

SonicMaster 3.0 audio tehnologija, dostupna u okviru ZenFone 3 Ultra, je skup hardvera i softvera koji imaju za cilj da obezbede visok kvalitet zvuka. Između ostalog, smanjuje šum i poboljšava reprodukciju govora u glasovnim pozivima u okviru LTE (VoLTE) mreža. ZenFone 3 Ultra može da reprodukuje muzičke datoteke u formatu audiofilskog kvaliteta 24-bit / 192 kHz. Isto tako, uređaj koristi Dolby Headphone X tehnologiju sa ciljem formiranja virtualnog surround zvuk u 7.1 formatu.

U okviru prodajnog pakovanja ćete naći pristojne slušalice Asus ZenEar S. Koriste troslojnu dijafragmu i duple rezonantne komore. Obezbeđuju visok, kvalitetan zvuk. Smart telefon ima ekvilajzer, koji omogućava da izaberete niske i visoke frekvencije.

ZenFone 3 Ultra ima radio što nas je prijatno iznenadilo.


Zaključak

Iskreno, uređaj nam se stvarno dopao i veliko nam je zadovoljstvo što smo testirali Asus Zenfone 3 ultra kao glavni uređaj. Uređaj očigledno nije za svakoga zbog impozantne veličine, ali lako može da zameni tablet.

U smislu tehničkih specifikacija, ovaj model ne može biti najmoćniji uređaj na tržištu, međutim, besprekorno funkcioniše, a njegova brzina je dovoljna za svaki zadatak. Opet, ekran nema QHD rezolucije, ali zbog korišćenja visoko-kvalitetne IPS-matrice korišćenjem različitih tehnologija slika izgleda ultra dobro. Skoro sve aplikacije rade u režimu tableta, što znači da može da stane više informacija na ekranu. Za razliku od mnogih fableta, ovaj program deluje adekvatno i njegovo korišćenje je veoma lako.

Želimo da ukažemo i na pametan interfejs: sve se pokreće trenutno.

Kamera nije najbolja, ali iz nje je izvučen maksimum: tu su 23MP rezolucije, optički stabilizacija, brz hibridni fokus i senzor merenja boja, kao i 4K HDR video ... Veliki broj filtera i opcija, uključujući potpuno manuelno podešavanje.

O zvučnicima je sve već rečeno, tako da nećemo ponavljati.

Vreme rada nije razočaralo - ceo dan bez nekih posebnih problema, plus – brzo punjenje.

Izgled je prijatan, relativno strog, tanko kućište je napravljeno od kvalitetnih materijala. Sve u svemu, nema ničega da se žalimo, osim na taster kontrole jačine zvuka: stan, ravan, čvrst i praktično ga je nemoguće pronaći.

Za novac koji je potrebno izdvojiti za ovaj uređaj možemo reći da kupujete istinski dobar fablet bogat opcijama i karakteristikama.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024