DTEK50 2016
2016. godina
5.2" LCD, 69.9% body
10% 617, Android 6.0 Marshmallow
RAM 3 GB, INT 16GB, EXT SDXC
2610 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Blackberry Neon DTEK50
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Blackberry Neon DTEK50. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Blackberry Neon DTEK50 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregeld smart telefona Blackberry DTEK50 (STH100-2)

Fotografije uživo

Specifikacije

  • Android 6.0.1
  • Dijagonala ekrana 5.2 inča, FullHD 1920x1080 piksela, 424 ppi, IPS, automatska kontrola jačine osvetljenja
  • Baterija Li-Ion 2610 mAh, Quick Charge tehnologija, vreme razgovora 15 sati, vreme rada u režimu mirovanja 520 satui
  • Čipset Qualcomm Snapdragon 617, 8-jezgara (4 jezgra na 1.7 GHz, 4 na 1.2 GHz), GPU Adreno 405
  • 3 GB RAM-a, 16 GB interne memorije (10GB dostupno po pokretanju), memorijska kartica kapaciteta do 512 GB
  • Prednja kamera 8MP, sa blicem, primarna kamera 13MP, f / 2.0, autofokus faznog detektovanja
  • Stereo zvučnik, snage do 3.6 W
  • dve SIM kartice, nanoSIM
  • FM-radio
  • NFC, Bluetooth 4.2 LE, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, dual-band, LTE cat. 4 (band 3/7/8/20)
  • Dimenzije - 147x72.5x7.4 mm, masa - 135 grama

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Punjač sa USB-kablom
  • Alat za izvlačenje SIM-kartice
  • Uputstvo za upotrebu
  • Žične stereo slušalice
  • Garancija

Pozicioniranje

Blackberry je bez mnogo razmišljanja odlučio da odbaci svoj BB10 operativni sistem i prikloni se Android priči te razvio svoj prvi poptuno samostalno dizajnirani Android uređaj Blackberry Priv. Reč je o neobičnom uređaju, glavnom modelu koji je privlačan pre svega zbog činjenice da reč nije o monotonom uređaju kakve prave proizvođači druge lige. Ovaj model ima svoje prednosti i mane iako je on ideološki mnogo toga pozajmio od Samsungovih modela.

U kontekstu smanjenja potražnje za svojim uređajima, Blackberry je lagano smanjivao svoje razvojno istraživačke timove što je smanjilo manevarski prostor kompaniji. Odgovor na izazove koji slede na tržištu je usledio u okviru modela DTEK50, model koji je u potpunosti razvijen od strane TCL Mobile i koji ova kompanija prodaje kao Alcatel IDOL 4.

Nazvati ova dva modela blizancima je veoma jednostavno, prednja strana je identična, jedina razlika je u zadnjoj strani koja je napravljena u tradicionalnom BlackBerry stilu. Nikakvih drugih promena nema, čak su i slušalice koje za Alcatel Idol 4 obezbeđuje identične sa jedinom razlikom što na njima nema JBL logoa.

Za nas to znači da je BB odlučio da ide linijom manjeg otpora i da se koncentriše u potpunosti na softver. Naručivanjem uređaja od kompanija treće strane, BB će imati mogućnost da uštedi kada je reč o razvoju, ali to za sobom povlači gubitak svih osobenosti koje BB uređaji su iimali u prošlosti. Prvo pitanje koje moramo da postavimo je da li BB softver ima dovoljnu težinu da ovja uređaj načini drugačijim u odnosu na modele na koje je baziran.

Cena ovog modela je dosta visoka, čak značajno viša u odnosu na model Alcatel Idol 4 na kojem je baziran. Očigledno je da BB nije mogao da ovaj model ponudi jeftinije obzirom na svoj brend. Imajući u vidu da su dva modela identična po pitanju hardvera, zaključak je da je reč o boljem softveru.

Međutim, čak i u ovom stadijumu razumemo da ovaj model nema nikakve prednosti u odnosu na IDOL 4 za prosečenog korisnika, jer prosečan korisnik niti obraća pažnju, niti shvata razlike između ova dva modela. Zaključujemo da je ovaj model namenjen lokalnim BB kupcima koji su spremni da kupe ovaj uređaj. Istraživanje prodaje pokazuje da pomenuti segment kupaca je sve manji.

Dizajn, veličina, kontrole

Za razliku od modela IDOL 4 koji ima staklenu zadnju površinu i dostupan je u četiri boje, DTEK50 je dostupan u samo jednoj boji, zadnja strana je orebrena i lepo stoji u ruci. Promena zadnje strane je vrlo malo uticala na debljinu koja sada iznosi 7.4mm umesto 7.1mm.

Bočni okvir je napravljen od metala, uređaj lepo stoji u ruci a njegove dimenzije su 147x72x7.4mm. Masa uređaja je 135 grama. Ekran je prekriven Drafgontrail staklom, nema 2.5D efekta, samo pravo staklo bez zaobljenja.

Poređenje sa modelom Blackberry Priv

U poređenju sa modelom IDOL 4 možete lako pomešati ova dva uređaja.

Poređenje sa modelom Alcatel IDOL 4

Sa gornje i donje strane nalaze se rešetke zvučnika koje je razvila kompanija JBL. Snaga zvučnika je po 3.6W. Oba zvučnika pružaju veoma dobar zvuk koji će vam se svakako dopasti kada je reč o svakodnevnoj upotrebi. Bez obzira gde držali smart telefon, na stolu ili u džepu jačina zvučnika će uvek biti maksimalna.

Zvučnici se brzo napune prašine, što se jasno može videti na fotografijama. U realnim uslovima to ne utiče na kvalitet zvuka.

Treba naglasiti da je reč o glasnom uređaju. Međutim, ono što je još bitnije je da je reč o mobilnom telefonu koji omogućava da mu bas čujete i u handsfree režimu, slušanje muzike je prijatno čak i u maloj sobi. Alcatel je uradio odličan posao kada je reč o muzičkoj komponenti ovog modela o čemu ćemo govoriti kasnije.

Sa leve strane se nalazi slot za memorijsku karticu i nanoSIM karticu ili dve nanoSIM kartice. Uređaj poseduje jedan radio modul. Taster za uključivanje uređaja se nalazi u gornjoj zoni. Njegova upotreba nije baš zgodna, ali sve je pitanje navike i posle nekog vremena nećete osetiti nelagodnost.

Na istoj visini sa gornje strane nalazi se taster za regulaciju jačine zvuka čija lokacija je nezgodna. Ispod se međutim nalazi zasebni taster koji može da bude multifunkcionalni. Prema originalnom rasporedu funkcija ovog tastera zavisi od menija u kojem se nalazite. U okviru modela DTEK ovaj taster može da se koristi za pozivanje aplikacije, koju možete sami da dodelite.

Sa prednje strane nalazi se LED lampica koja ukazuje na propuštene događaje. Ako vam se ova lampica ne dopada možete da je onemogućite u meniju podešavanja.

Sa gornje strane nalazi se 3.5mm priključak, sa donje, uobičajeni microUSB port. Kvalitet izrade uređaja je odličan, nema nikakvih zazora niti škriputavih zvukova.

Ekran

Dijagonala ekrana je 5.2 inča, njegova rezolucija je 1920x1080 piksela, izrađen je korišćenjem IPS tehnologije. Podešavanje pozadinskog ekrana je tipično i sve radi dobro. Podešavanja ekrana BlackBerry modela su bolje nego kod Alcatel IDOL 4 modela, ekran izgleda svetlije i bela boja izgleda mnogo bolje.

Snažna prodajna tačka ovog modela je mogućnost gledanja filmova čemu pored odličnog ekrana doprinose i veoma dobri zvučnici i slušalice. Nema nikakvih primedbi na kvalitet ekrana uređaja.

Baterija

BB DTEK50 je opremljen baterijom kapaciteta 2610mAh, podržana je tehnologija brzog punjenja – quick charge 2.0. Prodajno pakovanje uključuje konvencionalni punjač koji omogućava da se baterija napuni za dva sata, dok prilikom brzog punjenja potrebno je jedan sat.

Prilikom testiranja baterija uređaja je uz video reprodukciju na maksimalnom nivou osvetljena obezbedila 6 sati rada.

Telefon poseduje ugrađeni sistem za limitiranje potrošnje energije koji ograničava određene funkcije i koji se uključuje kada kapacitet napunjenosti baterije padne na 15 odsto. Takođe, dostupna je i opcija za ograničene performanse i aplikacija u pozadini pri čemu aplikacije možete da dodajete na ili uklanjate sa liste, nešto slično onome što nude Samsung vodeći modeli.

Kada je reč o specifikovanom vremenu trajanja baterije BB navodi da je to 17 časova, ali je to vreme znatno manje nego kod IDOL 4m odel.a Razlog je u drugačijem softveru.

Memorija, RAM, hardverska platforma

Uređaj poseduje 3GB ugrađene sistemske memorije, 16GB skladištenog prostora čiji se kapacitet može povećati kroz upotrebu memorijske kartice kapaciteta 512GB.

Ovaj model koristi Snapdragon 617 čipset sa osam jezgara koji predstavlja odlično i izbalansirano rešenje. Performanse ovog modela su slabije od onog koji nudi IDOL 4 a razlog je enkripcija koju Bleckberry koristi da obezbedi dodatnu bezbednost sadržaja korisnika.

Sintetički testovi pokazuju listom bolje rezultate IDOL 4 modela u odnosu na BB DTEK50.

Kamera

Prednja kamera je 8MP rezolucije, poseduje blic i kreirana je pre svega za selfi fotografije. Ovaj model poseduje sve standardne karakteristike kamere modernih telefona. Kvalitet fotografija je dobar, i sve pomenute opcije se mogu isključiti.

Glavnu kameru karakteriše 13MP rezolucija, fazno auto fokusiranje. Kvalitet fotografija nije savršen, ali je na dobrom nivou. Istina je da kvalitet nije na nivou glavnih modela kompanija Apple i Samsung, ali je mnogo bolji nego kod kineskih proizvođača.

Kvalitet fotografija možete prosuditi na osnovu poređenja sa modelom IDOL 4.

Blackberry DTEK50, IDOL 4

Primer video klipa, (MP4, 35 MB) >>>

Povezivanje

Model podržava 4G (LTE FDD 3/7/8/20), takođe poseduje NFC, Wi-Fi, BT 4.2, USB & BT Modem Tethering - drugim rečima, standardni set tehnologija bez ikakvih specijalnih karakteristika.

Softverske karakteristike

Kada je reč o standardnim Android aplikacijama, nema smisla o njima govoriti zasebno obzirom da su sve pokrivene u zasebnom članku.

Kada je reč o razlikama u odnosu na model IDOL 4, BB DTEK50 poseduje MaxxAudio Waves, ekvilajzer koji se može konfigurisati automatski da detektuje zvuk (za muziku, igre, filmove). Sva podešavanja možete da podesite manuleno. Ekvilajzer radi dobro.

Set melodija je sličan kao kod IDOL 4 modela, ali možete izabrati i posebne.

Glavna prednost ovog modela je prisustvo BB Hub i drugih programa kompanije. Po pitanju softvera ovaj model je puna kopija PRIV modela tako da savetujemo da pročitate test pomenutog modela.

Ili jednostavno možete pogledati snimke sa ekrana.

Zaključak

Nemamo nikakvih pritužbi na kvalitet prenosa glasa, jačina zvuka je veoma dobra. Zvuk je čist i glasan. Vibracija je prosečne jačine.

Sa visokom cenom ovaj model je fokusiran samo na fanove brenda. Njih ipak nema mnogo. Ostali svakako neće da se odluče za ovaj model obzirom da on za mnogo višu cenu nudi tek nešto manje u odnosu na IDOL 4.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024