Redmi Pro 2016
2016. godina
5.5" OLED, 72.2% body
13% X20, Android 6.0 Marshmallow
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
4050 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Xiaomi Redmi Pro 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Redmi Pro 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Redmi Pro 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Xiaomi Redmi Pro

Karakteristike

  • Korišćeni materijali: metal, staklo
  • Operativni sistem: Android 6.0
  • Mreže: 2G / 3G / 4G
  • Ekran: OLED, dijagonala 5.5 inča, Rezolucija 1920x1080
  • Platforma: MediaTek Helio X20
  • RAM: 3 GB
  • Interna memorija: 32 GB
  • Slot memorijske kartice: da
  • Glavna kamera: 13 MP + 5 MP
  • Prednja kamera: 5 MP
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n) Dual Band, Bluetooth 4.1, konektor USB Tip C (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak
  • Navigacija: GPS (podržka za A-GPS), GLONASS
  • Opciono: čitač otiska prsta, senzor svetlosti, senzor blizine
  • Baterija: 4050 mAh
  • Dimenzije: 151 x 76 x 8.15 mm
  • Masa: 174 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Mrežni adapter
  • USB-kabl
  • Alat za izvlačenje SIM kartice
  • Garancija

Uvod

Kineska kompanija Xiaomi je u leto 2016. godine najavila Redmi Pro pametni telefon.

Ono što je svima jasno jeste to da uređaj treba nazvati jednostavno i jasno tako da potencijalni kupci odmah znaju o čemu je reč.

Ovaj pametni telefon je pozicioniran kao vodeći model iako ga odlikuje veliki broj već poznatih karakteristika. Treba pomenuti da je aparat dostupan u tri verzije: 32GB + 3GB i Helio X20, 64GB + 3GB i Helio X25, a među njima najbogatiji karakteristikama je Redmi Pro sa 128GB + 4GB i Helio X25.

Prvu verziju karakteriše MediaTekHelio X20, 3GB RAM memorije kao i 32GB interne memorije, plus podrška za microSD kartice. Glavna odlika koja čini da se Xiaomi izdvaja od ostalih jeste dual kamera sa zadnje strane aparata. Ovakvo rešenje iznenadilo je veliki broj korisnika, međutim, pored neobičnog izgleda aparat je poznat i po zadnjoj strani izrađenoj od ispoliranog aluminijuma.

Uređaj prati garancija od 12 meseci, što može da se ne dopadne ljubiteljima Xiaomi brenda obzirom da će većina želeti da ažurira firmware.

Model se na tržištu trenutno prodaje po određenoj ceni ali ono što je sigurno jeste da se može očekivati pad cene u narednom periodu.

Dizajn, veličina, kontrole

Uređaj je izrađen u klasičnom stilu pametnog telefona iz 2016.godine: zaobljene ivice, 2.5D staklo, zadnja strana izrađena od stakla i blago zaobljena, što u velikoj meri podseća na Samsung Galaxy S7 kao i druge, slične modele. Prednji poklopac odlikuje uobičajeni i pomalo već dosadni izgled koji odmah podseća na veliki broj sličnih Meizu modela.

Zadnji poklopac izrađen je o metala i reč je o vernoj kopiji Meizu M3e modela. Nije reče ni o čemu posebnom ali sigurno je da je metal daleko bolji izbor od plastike, metala sa plastičnim umecima i slično. Prednji poklopac je mekan na dodir i pravo je zadovoljstvo koristiti ga, dok su bočne ivice aparata matirane.

Aparat je na tržištu dostupan u tri boje: u boji zlata (prednji i zadnji poklopac), u boji srebra (prednji poklopac bele boje i zadnji u boji srebra) i crni (prednja strana crne i zadnja strana tamno sive boje).

Kvalitet izrade zaslužuje svu pohvalu. Staklo je presvučeno olefobskim premazom, prsti lagano klize po ekranu dok su otisci prstiju gotovo nevidljivi. Tokom testiranja nije došlo do pojavljivanja ogrebotina.

Dimenzije ovog 5.5-inčnog uređaja su standardne – 151 x 76 x 8.15 mm a ukupna težina aparata iznosi 174 grama, što je sasvim u redu kada se u obzir uzme činjenica da je kućište aparata izrađeno od metala. Aparat odlično pristaje u šaku, ne klizi.

Sa gornje strane prednjeg poklopca nalazi se indikator propuštenih događaja, senzori osvetljenja/blizine, kamera za snimanje „selfi“ fotografija i slušalica. Zvuk je glasan i jasan a bas je vrlo dobar.

Ispod se nalazi mehanički taster (sa ivicom boje srebra) koji je praktično uronjen u kućište. Taster ima integrisan senzor otisaka prstiju koji odlikuje brz i precizan rad, a prilikom testiranja nije bilo nikakvih problema.

Sa desne strane nalazi se On/Off taster kao i taster za podešavanje jačine zvuka. Sa leve strane nalazi se slot za ubacivanje dve SIM kartice (microSIM + nanoSIM) ili microSIM + microSD.

Mikrofon, zvučnik i USB Type-C nalaze se sa donje strane, sa gornje strane vidljiv je IR transmiter, opcioni mikrofon i 3.5mm audio izlaz.

Sa zadnje strane nalaze se dva sočiva kamere blago uronjena u kućište dok se između njih nalazi LED blic.

Xiaomi Redmi Pro i Huawei P9 Plus

Xiaomi Redmi Pro i Meizu M3e

Ekran

Xiaomi Redmi Pro karakteriše ekran dijagonale 5.5-inča. Fizičke dimenzije ekrana su 68 x 121 mm i odlikuje ga anti-reflektivni premaz.

Ekran karakteriše FullHD rezolucija, 1080 x 1920 piksela, gustine 400 ppi. Matrica je izrađena korišćenjem OLED tehnologije bez ikakvog jaza. Struktura matrice je gotovo nevidljiva, može se primetiti samo korišćenjem uveličavajućeg stakla.

Maksimalno osvetljenje bele boje – 350 cd/m2. Kontrast je maksimalan, kada se uzme u obzir OLED. Nivo osvetljenja bi mogao biti i viši.

Kvalitet matrice je zadovoljavajući, nema ljubičastih niti žutih nijansi, ali i uglovi vidljivosti zaslužuju pohvalu. Bela boja dobija zelenu nijansu, tipično za ovakve matrice.

U okviru podešavanja dostupan je „Reading Mode“ režim rada u okviru kojeg se na ekranu vidi žuta nijansa a intenzitet se može podešavati manuelnim putem. Odaberite aplikaciju koje ćete koristiti u okviru ovog režima.

Ispod - "Color and contrast". Podešavanje boje i kontrasta. Zasićenje.

Takođe je lako odabrati aktivaciju pozadinskog osvetljenja duplim dodirom, što je zaista zgodna karakteristika.

Baterija

Model koristi fiksnu bateriju kapaciteta 4050 mAh (Li-Polymer).

Baterija može obezbediti 15 – 17 sati rada, što podrazumeva 20 - 30 minuta razgovora, oko 7 sati 3G/4G (uz konstantnu sinhronizaciju pošte, Twitter, WhatsApp, Skype, itd.), oko 6 sati Wi-Fi, nekoliko desetina snimljenih fotografija i sat vremena slušanja muzike.

U okviru štedljivijeg režima rada, baterija će obezbediti do 24 sata rada. Ukoliko ostavite samo sinhronizaciju podataka (Wi-Fi), možete očekivati da će vam baterija obezbediti jedan do dva dana rada uz 7 sati konstantnog razgovora.

Prilikom gledanja filma (FullHD) baterija traje oko 12 sati (zahvaljujući OLED matrici). U režimu igranja baterija traje oko tri sata, dok u režimu audio reprodukcije baterija nudi oko 50 sati rada.

uređaj se isporučuje sa punjačem koji obezbeđuje struju jačine 2A. Za potpuno punjenje baterije potrebno je dva sata.

Povezivanje

Uređaj je opremljen sa dva slota SIM kartica (micro + nano). Oba konektora podržavaju rad u 3G/4G mrežnim frekvencijama.

Tipovi mreža:

  • GSM B2 / B3 / B8
  • WCDMA B1 / B2 / B5 / B8
  • FDD-LTE B1 / B3 / B5 / B7 / B8

Ostali standardi Wi-Fi (b/g/n), dual band (2.4GHz /5GHz), osetljivost na nivou Samsung Galaxy S6/S7 modela, Bluetooth 4.1, konektor USB Type C (nažalost samo podržava USB 2.0 brzine) za punjenje/sinhronizaciju. GPS navigacija radi bez problema. Dostupan je o GLONASS.

Memorija i memorijska kartica

Na početku testa naglasili smo da postoji nekoliko modifikacija Xiaomi Redmi Pro modela.

  • 3 32 GB Helio X20
  • 3 64 GB Helio X25
  • 4 128GB Helio X25

Mi smo za testiranje koristili model sa 3GB sistemske memorije i 32GB internog skladištenog kapaciteta (dostupno 26.81 GB).

Kamere

Novitet ovog modela je to da poseduje dve glavne kamere: gornji modul rezolucije 13MP Sony IMX 258 (f2.0 otvor blende, 5 sočiva), i donji modul rezolucije 5MP kompanije Samsung (koristi se da odrediti dubinu slike). Prednja kamera za selfi fotografije je rezolucije 5MP (otvor blende f2.0) i poseduje LED blic sa hladnom i toplom svetlosti.

Razlog za korišćenje dve kamere je veoma jednostavan – da se zamuti pozadina: donji modul određuje dubinu slike, ali primenom efekta na fotografiju uz promenu otvora blende.

Moramo reći da ovaj sistem ne radi uvek pravilno i adekvatno. Najčešće nećete dobiti potpuno korektno zamućenu pozadinu naročito kada je reč o kadru sa mnogo detalja. Međutim, ako se prilagodite možete da kreirate interesantne snimke bolje nego one nastale modelom Apple iPhone 7 Plus. Najbolje rezultate ostvarili smo kada je reč o portretima nastalim sa udaljenosti od 1.5 do 2.5m.

Kada se koristi otvor blende vrednosti od 0.95 do 2.8 po pravilu fotografije izgledaju neprirodno. Blic i HDR su takođe dostupni.

Za razliku od drugih uređaja koji poseduju dual kameru u okviru modela Xiaomi Redmi Pro dostupna je opcija video snimanja sa efektom otvora blende. Ovo izgleda donekle čudno, ali možete da se naviknete.

Kada gledate fotografiju možete da editujete otvor blende. Pored toga, dostupan je 3D režim. Nakretanjem telefona slika se prikazuje uz drugačiji ugao. Određeni 3D efekat je prisutan, ali kvalitet slike u značajnoj meri biva pogoršan.

Generalno gledano, kvalitet slike je prosečan. A glavne zamerke se odnose na malo polje. Plusevi se odnose na uravnoteženje belog i precizno fokusiranje.

Prednja kamera je dosta dobra, pomaže da se odrede godine osobe koja je fotografisana uz značajnu tačnost (greška – godinu do dve).

Glavna kamera snima video u FullHD rezoluciji normalnog kvaliteta. Brzina kadrova je 30fps po danu, odnosno 14fps noću. Uz usporeno snimanje rezolucija je 720p pri 120fps.

Primeri fotografija sa efektom dubine polja

Primeri fotografija

Prednja kamera

Performanse i softverska platforma

Xiaomi Redmi Pro koristi Mediatek Helio X20 čipset (X25 je dostupan u drugoj verziji uređaja). Reč je o čipsetu izrađenom u 20nm tehnološkom procesu sa deset jezgara (2 + 4 + 4 jezgara). Za grafiku je zadužen Mali.T880 MP4 procesor koji radi na 700Mhz.

Uređaj je brz što nije iznenađenje, nema kašnjenja niti kočenja. Zagrevanje je na normalnom nivou. Prilikom Antutu testiranja uređaj je ostvario 70.000 poena. Igre uvek kreću u maksimalnoj rezoluciji. Brzina memorije je posla pa uređaj relativno dugo instalira aplikacije. Učitavanje nije brzo.

Uređaj radi na Google Android 6.0 operativnom sistemu uz MUIU 8.0 verziju korisničkog interfejsa. Neku veliku razliku kada je reč o skinovima nismo primetili, ali tu je mnoštvo podešavanja. Dostupan je Lite režim, opcije kao što su „second space“ (drugi nalog na telefonu sa novim podacima). Možete da duplirate aplikacije (na primer da imate dva WhatsApp naloga). Koliko nam je poznato ovakve opcije su dostupne i kod novih Huawei modela. Možete da zaključate pojedine aplikacije tako da se one mogu pokrenuti samo nakon unosa lozinke ili PIN-a.

Multimedija

Dostupan je handsfree zvučnik. Njegova jačina zvuka je neznatno viša u odnosu na prosek, a kvalitet je osrednji, tako da nam se ne dopada baš, pre svega zbog toga što niske frekvencije mogu da donesu neobične zvukove. Ako ste blizu zvučnika određene zvukove nećete gotovo uopšte čuti.

Zvuk preko slušalica je glasan. Kvalitet zvuka je odličan: duboki bas se odlično prenosi, zvuk je čist mada ne bi bilo loše da je još čistiji. Ekvilajzer može da nadoknadi nedostatke. U smislu prenosa zvuka prenos zvuka je odličan.

Zaključak

Xiaomi Redmi Pro model je ostavio dobar utisak na nas obzirom da je reč o prilično dobro izbalansiranom uređaju: izgled je veoma dobar uz potpuno metalno kućište, brzina i dual kamera uz odličan zvuk funkcionišu na novu. Dobra i kvalitetna matrica, gotovo nevidljiva Pentil struktura, zasićene boje odaju vrlo kvalitetan uređaj. Sa druge strane, osvetljenost bi mogla da bude malo viša.

Sistem se ponaša stabilno, nema kašnjenja niti kočenja.

Cena uređaja je viša nego što bi trebalo da bude, a ako uređaj naručujete direktno iz Kine cena je još viša.

Prednosti

  • Dual kamera
  • Brzina
  • Matrica ekrana visokog kvaliteta
  • Zvuk slušalica
  • kvalitet kućišta

Nedostaci

  • Nepostojanje NFC čipa

Nedostatak je njegova cena. Za novac koji je potrebno izdvojiti za ovaj model možete kupiti i model Meizu MX6. Po pitanju specifikacija dva uređaja su veoma slična izuzev što Meizu koristi IPS matricu ekrana (jednu od najboljih na tržištu). Kamera kod ovog modela je takođe je pristojna ali se sastoji od jednog modula. Huawei P9 poseduje dual kameru ali je još skuplji. LG g5 je bliskih specifikacija, dok Honor 8 je nešto jeftiniji.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024