Galaxy Note7 2016
2016. godina
5.7" OLED, 78% body
16% 8890 Octa, Android 6.0.1 Marshmallow
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT nema
15W, 3500 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 12MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy Note 7 N930
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy Note 7 N930. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy Note 7 N930 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled glavnog modela Samsung Galaxy Note 7

Fotografije uživo

Specifikacije

  • Android 6.0.1, Grace UI
  • Ekran 5.7-inch, QHD-rezolucija 2560x1440 piksela (518 ppi), SuperAMOLED, automatsko podešavanje pozaidnskog osvetljenja, Always On funkcija, različiti režimi rada, Corning Gorilla Glass 5
  • 4 GB of RAM, 64 GB interne mmeorije, podrška za kartice kapaciteta do 256GB
  • nanoSIM (opcija za dve 2 SIM-kartice, kombinovana sa opcijom slota memorijske kartice)
  • Čipset Exynos 8890, 8 jezgara radnog takta 1.8 GHz po jeuzgru, grafički koprocesoro MALI T880 MP12 (na nekim tržištima kao opcija dostupan je Qualcomm Snapdragon 820), 14 nm
  • Podrška za LTE cat12 / 13 sa ažuriranjem softvera
  • Prednja kamera 5 MP, blic (na ekranu), glavna kamera BRITECELL, 12 MP, video efekti, vidoe se snima u 4K rezoluciji
  • Zaštita protiv prašine i vode IP68
  • Senzor otiska prsta najnovije generacije
  • Wi-Fi: 802.11 a / b / g / n / ac (2.4 / 5GHz), HT80 MIMO (2x2) 620Mbps, Dual-band, Wi-Fi Direct, Mobile hotspot, Bluetooth®: v4.2, A2DP, LE, apt-X, ANT +, USB 3.1, NFC
  • Modul za bežično punjenje ugrađen u kućište (WPC1.1 (4.6W Output) & PMA 1.0 (4.2W)
  • Baterija Li-Ion kapaciteta 3500 mAh, režim esktrmene uštede energije, brzo punjenje za sat vremena do 70 odsto
  • Dimenzije - 153.5x73.9x7.9 mm, masa - 169 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Žične stereo slušalice
  • Adapter USB Type C u microUSB
  • Punjač (Fast Adaptive Charge) sa USB Type C kablom
  • Adapter USB Type C u USB
  • Uputstvo
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice

Pozicioniranje

Mnogi će se sigurno zapitati šta se desilo sa šestom generacijom Note modela budući da je pre godinu dana predstavljen Note 5 i odmah nakon toga usledio je skok na Note 7. Prvo što treba naglasiti jeste to da je Galaxy linija nadmašila Note za jednu generaciju, budići da se ne pojavljuju u isto vreme. Galaxy se obično pojavljuje u periodu mart-april, dok je kraj leta i početak jeseni rezervisan za Note, pa je i očigledna vremenska razlika između ova dva modela. Međutim, ono što je još važnije, najnoviji Note model ima oznaku nižu za jednu vrednost. Na primer, šest meseci nakon predstavljanja i početka prodaje Galaxy S6 varijanti, pojavio se Note 5 koji je kod nekih korisnika izazvao veliku konfuziju i kreirao utisak starog modela jer naziv nije bio u saglasnosti sa vodećim modelom. Zanimljivo da je Note na taj način dobio tržište prošireno van onih zaljubljenika u samo najnovije. Ne treba zaboraviti da tehnički superoniji Galaxy Note izlazi bar pola godine kasnije nakon najmoćnijeg pametnog telefona kompanije Samsung.

Od ove godine, obe Samsung linije postale su identične po pitanju oznake, pa tako u toku naredne godine na tržištu možemo očekivati Galaxy S8 a nešto kasnije biće predstavljen i Note 8 model.

Drugi razlog je indirektan ali igra veoma važnu ulogu za oglašivače. Apple je u toku septembra predstavio sedmu generaciju iPhone modela, a budući da Samsung želi da eliminiše bilo kakvu razliku u shvatanju, Note 7 je jedino moguće rešenje, pa tako dve kompanije imaju istu generaciju uređaja. Da li je to dobro? U suštini, to je potpuno nebitno za veliku većinu, ali je veoma važno za one koji nimalo ne razumeju u telefone već po oznaci procenjuju koji je aparat bolji i aktuelniji. Tržište ovakvih korisnika je veoma veliko, naročito na teritoriji Latinske Amerike, Meksika i u državama u tom delu svetu a jednim delom i na tržištu SAD.

U avgustu prošle godine, kada je Samsung predstavio Note 5, postalo je jasno da je budućnost Note linije pod znakom pitanja, pa je kompanija odlučila da predstavi S6 EDGE+ glavnu jedinicu. Krajem godine pojavio se Note, uz zaostatak od nekoliko meseci odajući utisak da kompanija želi da se otarasi ove linije. Već u januaru zabeležena je oštra reakcija korisnika koji nikako nisu želeli ukidanje Note linije i zahtevali su ne samo da linija opstane već da se u okviru nje prestave telefoni sa najboljim inženjerskim rešenjima. U vreme objavljivanja Galaxy S7/S7 EDGE, postalo je jasno da se sve vratilo na svoje mesto te da će sledeći Note biti jedan od ključnih modela za ovog proizvođača.

Ovaj model jedan je od najboljih kada sa inženjerske tačke gledišta. Zanimljivo je i to da se na mnogim forumima i dalje navodi da je Note 3 toliko dobar da nema potrebe menjati ga. Naravno da to nije istina ali jasno je da postoji veliki broj korisnika prethodnog modela linije Note koji naglašavaju da nikako nije reč o zastarelom uređaju a i potražnja za njim govori u prilog tome. Na primer, Note 4 je moderan pametni telefon koji odlikuje velika brzina rada i Android 6.0.1 verzija. U protekle dve godine ovaj model nije dobio veliku konkurenciju pa će sigurno da će na tržištu opstati barem još godinu dana. Na tržištu gotovo da ne postoje modeli koji nude tako dug period trajanja baterije, pa se ovaj model nikako ne može smatrati zastarelim.

Galaxy Note 4

Za one koji traže najviše od jednog uređaja bez ikakvih kompromisa ovaj model je najbolje rešenje. Međutim, u poređenju sa prethodnim godinama, razlika po pitanju tehnologija u odnosu na Galaxy S7 EDGE nije ni od suštinske važnosti ali nije ni nevidljiva većini kupaca. Mnogi smatraju da je reč samo o kozmetičkim izmenama koje ne zaslužuju nikakvu specijalnu pažnju. Na neki način to je tačno.

Kao i bilo koji lider u okviru A brenda, Note 7 zaslužuje poseban odeljak. Prvo ćemo se fokusirati na glavne tačke ovog uređaja, a nakon toga će biti reči o utiscima nakon duže upotrebe.

Dizajn, veličina, kontrole

Razlike u veličini i ergonomiji S6 i S7 modela su očigledne, budući da drugi model odlično pristaje u šaku. Samsung je odlučio da i dalje igra na ovu kartu pa tako i vodeći model linije Note odlično pristaje u šaku, mada veliki broj korisnika nikakve posebne primedbe ni na prethodni model. Nemali broj korisnika nije zadovoljan veličinom Note nakon što probaju S7 EDGE, uz veliku iznenađenost razlikom u ergonomiji. Dimenzije Note 5 modela su 153.2 x 2 x 76.1mm dok su dimenzije Note 7 modela 153.5x73.9x7.9mm. Kod drugog modela debljinu kućišta gotovo da nećete ni primetiti, ali najvažnije je da ta činjenica ne utiče nimalo negativno na performanse uređaja.

Poređenje sa modelom Galaxy Note 5

Često se korisnici žale da su telefoni klizavi. Kada je reč o Note 7 modelu, tog problema nema izuzev u vodi. Poznat je slučaj jednog fotografa koji je fotografisao talase Atlantskog okeana i kojem je jedan talas izbio telefon iz ruke i zauvek ga povukao u okean. Zanimljiva je činjenica da će praćenje telefona preko mape bilo moguće duž obale jer je aparat hvatao signal s vremena na vreme. Pretpostavka je da su ga talasi povremeno izbacivali na površinu vode ali vlasnik nije uspeo da ga pronađe u vodi. Zaključak je jednostavan – ukoliko ulazite u vodu sa Note 7 modelom, potrebno je da ga zaštitite ili čvrsto držite.

Poređenje sa modelom iPhone 6S Plus

Poređenje sa modelom Moto Z

Jedna od ključnih karakteristika svih Note modela do Note 5 jeste mogućnost izmene baterije. Nažalost, ovaj uređaj karakteriše monolitičko kućište dok se baterija može zameniti samo u okviru servisa dok će o samoj bateriji biti reči u daljem tekstu.

Kao i kod S7/S7 EDGE modela, dodata je zaštita od vode uz podršku za IP68 standard. Uz ovaj telefon možete plivati, skakati u vodu i raditi mnogo toga a u najvećem broju situacija neće mu biti ništa. U okviru video priloga možete pogledati kako se S7 ponaša u vodi.

Kao i kod oba pomenuta modela, korišćena je napredna sigurnosna tehnologija u okviru koje konektori određuju da li je voda prodrla unutar telefona, pa ukoliko je detektovan prodor vode. Međutim, za razliku od S7/S7 EDGE, ekran sa posebnim premazom (staklo – isto ono Corninig Gorilla Glass 4+ sada se naziva Gorilla Glass 5 za preostali deo tržišta) daleko bolje reaguje na pritisak kada je ekran mokar.

Međutim, to nije sve. S Pen dodatak je mnogo manji ali može raditi u vodi i pod vodom (mada ostaje nejasno kome tako nešto treba ali možda će se naći neko ko će iskoristiti prisustvo ove tehnologije) Dostupan je slot za microSD memorijsku karticu, i reč je o kombinovanom slotu (ili dve SIM kartice ili memorijska kartica).

Moguće je da će na nekim tržištima Note 7 biti promovisan kao DUOS, pa se onda takva oznaka može očekivati na kućištu. U svakom slučaju, reč je o uređajima koji se strukturalno ne razlikuju već su identični.

Aparat je dostupan u četiri boje uz poznati dizajn.

Najpopularnija boja kućišta – crna, biće najzastupljenija u prodaji na globalnom nivou. Aparat u boji zlata nije zgodan za one koji žele da njihov aparat bude uvek savršeno čist budući da su otisci prstiju jasno vidljivi. Model u boji srebra sigurno se neće dopasti svima, dok ovaj model u plavoj boji izgleda daleko privlačnije nego Note 5 iste boje.

Kada je reč o eksternim izmenama – microUSB je zamenjen USB Type C priključkom. Prototipovi S7 EDGE modela bili su opremljeni istim konektorom ali je proizvođač od toga odustao u poslednjem trenutku smatrajući da neće biti prevelike koristi od njega. Ovaj model karakteriše USB 3.1 i maksimalna brzina protoka podataka.

Među manama koje su vidljive i u okviru prethodne generacije jeste i metalna mrežica zvučnika koja je obojena u boju metala a ta boja će posle određenog perioda početi da se guli, kao što se može videti na fotografiji.

Neobično je što ovaj problem nije rešen iako je proizvođač upoznat sa time. Druga slaba tačka je senzor otiska prstiju koji je prekriven Corning Gorilla Glass zaštitom i plastikom koja se nakon nekoliko meseci upotrebe pokida a na tom mestu ostane ružan trag. Evo kako to izgleda kod S7 EDGE. Isto važi i za Note 7.

U pitanju su dve mane koje nikako ne mogu nazvati nevažni. Postavlja se pitanje zašto Samsung ne može da uradi isto što i Apple koji je senzorski taster prekrio safirom koji garantuje očuvanje izgleda.

Poređenje sa modelom Galaxy S7 Edge

Za razliku od Note 4 koji koristi sistem od tri mikrofona, ovaj uređaj ima samo dva koja su smeštena sa donje strane. Sistem za redukciju šuma savršeno radi, a nedostatak trećeg mikrofona uklonio je i mogućnost snimanja konverzacije u toku održavanja sastanaka uz nekoliko učesnika, dok „Interview“ režim odlično funkcioniše.

Sa prednje strane nalazi se senzor blizine, osvetljenja, skener zenice oka kao i 5MP kamera za snimanje „selfi“ fotografija. Senzor otisaka prstiju je centralni mehanički taster koji radi na dodir. Budući da je njegova veličina u poređenju sa S7 EDGE promenjena, često dolazi do slučajnog pritiskanja tastera kada se telefon nalazi u torbi. Iako se to ne dešava redovno, neretke su takve situacije ali to nije nikakav problem.

Ekran

Aparat odlikuje 5.7-inčni ekran QHD rezolucije 2560x1440 piksela (518ppi) i SuperAMOLED najnovije generacije. Kada je predstavljen S6, činilo se da nije moguće predstaviti bolji ekran ali je Samsung prevazišao sva očekivanja. S7/S7 EDGE takođe nude Always On režim rada u okviru kojeg ekran prikazuje sat i ikone o propuštenim događajima. Pored notifikacija o pozivima i SMS porukama, moguće je videti i ikone različitih aplikacija od kojih su neke u boji. Druga stvar, ukoliko ispišete belešku na ekranu, a zatim kliknete na Always On ikonu na ekranu, videćete pomenutu belešku, što je zaista zgodno.

Algoritam radi i pri direktnim sunčevim zracima uz prirodne boje. Samsung je savršeni ekran prethodne generacije dodatno unapredio i obezbedio mu živahnije boje. Osim toga, korisnici mogu sami birati boje iz široke palete dostupnih boja a moguće je i automatsko prilagođavanje ekrana. Algoritam za učenje preferenci korisnika dodatno je unapređen pa još brže uči koji su to programi, vrsta osvetljenja i u kojim situacijama ono što korisnici žele.

U okviru Display Mate testa, ekran Note 7 zabeležio je odlične rezultate, najbolje među svim mobilnim uređajima trenutno dostupnim na tržištu.

Treba naglasiti nekoliko stavki. Prvo, pozadinsko osvetljenje povećano je na 1000 nita, što prikaz na ekranu čini jasnim čak i pri direktnim sunčevim zracima, što retko koji telefon može, čak ni S7/S7 EDGE. Čak i pri jakim sunčevim zracima podaci na ekranu su vidljivi.

Drugo, dostupan je i režim za unapređivanje video sadržaja i koji je zapravo HDR režim za filmove. Ukoliko želite da gledate video sadržaje preko vašeg telefona uz HDR kodiranje (HDR režim 4K TV) i to je moguće budući da je ova opcija po prvi put podržana na mobilnom uređaju ali gotovo je sigurno da će u budućnosti isti pristup biti korišćen i od strane drugih kompanija. U ovom momentu tako nešto dostupno je samo kod malog broja uređaja.

Po pitanju kvaliteta ekrana i fotografija, mogućnosti prilagođavanja i podešavanja koje ovaj modelu nudi čine ga najboljim uređajem na tržištu koji nema direktnu konkurenciju. Vodeći modeli drugih kompanija su vrlo dobri ali ne rade kao ovaj u svim uslovima osvetljenja. Jednom rečju, ovaj model je pravo umetničko delo.

Bočni izgled aparata blago je izmenjen i nije u potpunosti isti kao S7 EDGE.

Sada ćemo se fokusirati na novu generaciju sigurnosnog stakla – Corning Gorilla Glass 5. Nedavno je obavljen video na osnovu izvršenih testiranja koji pokazuje da novo Corning staklo beleži 3 nivo otpornosti stakla na ogrebotine, dok četvrta generacija beleži samo 5/6 nivo.

Corning nije potvrdio ove informacije naglašavajući da je nivo otpornosti stakla ostao na istom nivou kao i kod prethodne generacije već je samo promenjen nivo otpornosti na padove (stopa „preživljavanja“ je 80 odsto prilikom pada sa visine od 1.6m). Ovo je istina budući da je zaista teško razbiti telefon. Oštećenje uređaja zabeleženo je nakon pada sa visine od 8 metara.

Da li verovati u ovakvu izjavu ili ne? U svakom slučaju, situacija je kontradiktorna. U okviru objavljenog video sadržaja prvo su testirani ekrani S7 EDGE i Note 7, a zatim ekran S7 EDGE. Da li ovaj video nešto dokazuje? Apsolutno ne. Na primer, sigurno je da će pesak izgrebati ekran i jednog i drugog modela.

Nakon više od mesec dana korišćenja i lošeg postupanja sa njim (nošenje u torbi zajedno sa ključevima, bacan je u pesak, itd), pojavile su se male i ne toliko primetne ogrebotine po ekranu, koje su česte nakon boravka na plaži. U svim drugim situacijama, ekran se nije pokazao nimalo lošijim u poređenju sa prethodnim modelom. Korisnici često brinu o pojavi malih ogrebotina koje se mogu videti samo iz neposredne blizine i koje se ne osete pod prstom, ali one ni na koji način ne ugrožavaju kvalitet prikaza na ekranu, što je zaista iznenađujuće. Ovde nije reč ni o kakvom ubeđivanju, ali se gotovo sa 100 odsto sigurnošću može reći da ni nakon dve ili tri godine korišćenja ovakve ogrebotine neće dovesti do nekih problema sa ekranom. Ovaj problem nema nikakvu težinu za većinu korisnika a oni koji ne žele da do ovoga dođe mogu kupiti posebnu zaštitu za ekran koja se može zalepiti, mada je pitanje efikasnosti ovakve vrste zaštite pod velikim znakom pitanja, ali ljudi imaju različita mišljenja po ovom pitanju.

Memorija, memorijska kartica, čipset, performanse

Prvobitno je bilo očekivano da će ovaj uređaj da ima 6GB sistemske memorije i da će koristiti novi mehanizam za dodeljivanje memorije u zavisnosti od opterećenja. Međutim, onda je odlučeno da se ova tehnologija odbaci za sada i da se ostavi za osmu ili devetu generaciju uređaja. To je bilo na zahtev kompanije Google koja nije imala vremena da obezbedi dodatak za Android a želela je da svi modeli koji budu predstavljeni u okviru iste godine imaju iste tehnologije na raspolaganju.

Ukupna količina memorije ovog modela je 4GB što je dovoljno za sve zadatke. Tip memorije nije promenjen, reč je o LPDDR4 memoriji izrađenoj u 10nm tehnološkom procesu. Često se ljudi žale da nakon preuzimanja određenih sadržaja im ostaje mala količina slobodne memorije što pokazuje kompletno ignorisanje problema kako se memorija dodeljuje u okviru Androida. Zauzeta memorija ne utiče na performanse sistema odnosno mogućnost izvršavanja određenih zadataka. Stoga bez obzira na količinu zauzete memorije uređaj će da radi dobro.

Minimalna količina prethodno instaliranog skladištenog kapaciteta je 64GB, plus dostupnost microSD kartice kapaciteta do 256GB omogućava više nego dovoljno skladištenog prostora. Priča se da će u prodaji biti i verzija sa 128GB skladištenog kapaciteta.

Sada nekoliko reči o čipsetu. Uređaj je dostupan u dve verzije, za SAD tržište sa Qualcomm Snapdragon 821 procesorom maksimalnog radnog takta 2.3GHz. Ostatak sveta na raspolaganju ima verziju sa Exynos 8893 čipsetom, radnog takta 2.7GHz koja nudi duže vreme rada, manje zagrevanje kao i bolje implementirane kamere te algoritme za u uštedu energije. Razlika u vremenu rada uređaja baziranih na ovim čipsetovima može pri istom opterećenju da bude između 20 i 25 odsto. Naravno, sve zavisi od vašeg šablona korišćenja uređaja ali je razlika ipak primetna.

Reč je svakako o jednom od najmoćnijih mobilnih telefona na tržištu trenutno što potvrđuju u sintetički testovi. Oni istina ne prikazuju performanse uređaja u uslovima stvarnog života, ali su performanse jednako dobre i ovako. Nema kočenja, usporavanja performansi i slično.

Baterija

Kapacitet baterije je 3500mAh. Očekivalo se da će Note 7 dobiti novi tip baterije isti kao i J7 2016 ali u poslednjem momentu kompanija je odlučila da u ovaj model ugradi istu bateriju kao što je ona što je ugrađena u GalaxyS7 Edge, mada malo manjeg kapaciteta. Očigledno odbijanje novih tehnologija povezano je sa činjenicom da model Note 7 više predstavlja neku vrstu prelaznog rešenja dok su nove tehnologije ostavljene za buduće uređaje. Međutim, neka tehnička rešenja u okviru Note 7 modela su ipak nova i nisu viđena ranije.

Tako na primer u režimu uštede energije možete promeniti rezoluciju ekrana po prvi put, na primer sa QHD na FHD što će smanjiti opterećenje grafičkog podsistema i dati dodatnih 15 do 20 odsto vremena rada sa istim karakteristikama kao što su osvetljenje, svi programi, itd.

Ako posmatramo performanse uređaja u ovom režimu one su blago povećane.

Ovo je interesantan način da se produži vek trajanja uređaja i istovremeno da se odabere rezolucija koja je i dalje ugodna za rad. Po našem mišljenu većina korisnika će ostati pri korišćenju originalne QHD rezolucije ekrana ali neko će možda birati i drugačije. Ostali proizvođači nemaju ovu opciju jer ona zahteva kompleksnu integraciju operativnog sistema i softvera za prikaz.

Sada ćemo se fokusirati na vreme rada uređaja. U odnosu na Note 5 nije se mnogo toga izmenilo i uređaj nudi jedan dan rada uz iste uslove i isto opterećenje. Pri automatskoj podešenosti osvetljenja uređaj može da obezbedi 3.5 do 4 sata rada i pun dan funkcionisanja. Video reprodukcija pri maksimalnom osvetljenju je moguća u trajanju od 13 sati.

Nažalost, čudo se nije dogodilo i jedinica je po ovom aspektu uporediva sa S7 EDGE modelom, dakle nudi pun dan rada pod opterećenjem. Ako upotrebimo sve opcije za uštedu energije koje su na raspolaganju moguće je ostvariti dva dana rada uređaja.

Kao i ranije na raspolaganju je opcija brzog punjenja koje istina je postalo malo brže pa je moguće napuniti bateriju do polovine za 25 minuta. Podržana je opcija i bežičnog brzog punjenja (WPC / PMA).

Note 7 je imao određenih problema sa baterijom pa je u svetu proglašen opoziv i baterija menjana.

Sasvim sigurno ste čuli za ovaj problem. Kompanija je pristala da menja uređaj korisnicima koji to žele.

Eksplodiranje baterije modela Note 7 – šta se događa i zašto.

Ovo je prvi put da se dogodi kompaniji Samsung kada je reč o njenim vodećim modelima i kompanija nije gubila vreme već je zaustavila prodaju ovog uređaja širom sveta a onima koji su već kupili uređaj ponuđena je besplatna zamena uređaja nove serije.

Prema informacijama koje su dostupne problematične serije su se našle samo na nekim tržištima, ali je kompanija svim kupcima ponudila zamenu. Slučajevi eksplozije baterije su prijavljeni samo u SAD i Južnoj Koreji pri čemu je i do toga dolazilo samo u određenim situacijama. Uprkos tome što broj situacija kada je došlo do nemilog događaja nije veliki kompanija ništa nije želela da prepusti slučaju i svi uređaji problematičnih serija su povučeni iz prodaje. Prodaja ovog modela je blago opala nakon prijavljenih problema, kompanija je zbog kašnjenja isporuke onima koji su ovaj uređaj poručili ponudila Gear Fit 2.

Kada je reč o izgubljenom vremenu po pitanju prodaje ovog modela onda je reč o šest nedelja što ne mora da bude pogubno za prodaju pomenutog modela.

Skener zenice oka

Jedna od ključnih promena u okviru ovog modela je postao skener zenice oka koja omogućava da otključate uređaj bez da ga dodirnete. Princip rada ovog skenera nije nov i on je već viđen kod modela Lumia 950 /950 XL. Bez obzira da li koristili naočare ili ne nema razlike, pogledate u skener i on prepoznaje vašu zenicu i otključava uređaj.

Proces traje manje od sekunde. Ovaj metod je nepogrešiv i veoma brz i može se porediti sa skenerom otiska prsta. Od minusa moramo naglasiti nešto veću potrošnju energije, ali se lakoća korišćenja mora naplatiti na neki način. Ako se ova tehnologija pokaže kao korisna i interesantna korisnicima moguće se da će da se pojavi u okviru modela S8 /S8 EDGE. Mada je moguće da će pomenuti model biti dostupan i samo u jednoj verziji.

S Pen - novi programi i olovka

Obzirom da je tokom prezentacije modela S7 Note dosta reči bilo o ažuriranoj S Pen tehnologiji pokušali smo da naglasimo najvažnije detalje. Počećemo od činjenice da većina ljudi veruje da je S Pen u suštini nepotrebna stvar obzirom da koristi olovku koja je ugrađena u kućište i da se koristi veoma retko. Sa druge strane, postoje i ljudi koji su u manjoj meri zastupljeni i koji su kreativniji te koji smatraju da S Pen može da obezbedi opciju kreiranja predivnih skica, crteža. Ne očekujmo da će se ove dve kategorije razumeti ali to nije ni bitno.

Mi smo S Pen pre svega shvatili kao priliku da se ostavi kratka poruka, napiše na ekranu bez otključavanja uređaja. Ovo je veoma korisno tokom sastanaka, kada treba zapamtiti nešto a nemate vremena da zapisujete u beležnicu. Kratke poruke u hodu možete da napišete na ovaj način i istovremeno ih sinhronizujete sa cloudom.

Možda najvažnija stvar je to što možete da načinite snimak sa ekrana stranice koja ne odgovara po veličini ekranu. Ova funkcija se prvi put pojavila kod modela Note 5 i interesantna je što možete da određene stvari pošaljete trenutno umesto da ih delite na veći broj stranica.

Još jedna bitna činjenica je mogućnost da se kreira snimak sa ekrana bilo kog dela ekrana gde je nešto nacrtano. Ovo je interesantno za one koji rade sa grafikom i sličnim detaljima.

Još jedna od opcija jeo na za prepoznavanje teksta na slikama pa je dovoljno da nešto fotografišete ili kada je reč o snimku sa ekrana. Ako recimo treba neki raspored da imate u elektronskoj formi dovoljno je da ga fotografišete u uređaj odradi posao prepoznavanja sa ekrana.

Nova karakteristika koja je dostupna donosi prevođenje pojedinačnih reči. U okviru ovog režima možete uperiti uređaj u neku reč i dobijate trenutni prevod reči na ekranu. Korišćen je engine kompanije Google i ova opcija predstavlja zgodnu karakteristiku za one koji uče ili stalno imaju potrebu da se dopisuju na različitim jezicima.

Činjenica da je S Pen opcija sada dostupna i pod vodom za nas predstavlja besmislicu. Malo je verovatno daće oni koji rone i koriste ovaj uređaj da koriste S Pen dva metra ispod vode. Stvarni scenario ove opcije je da se S Pen eventualno koristi kada vas negde uhvati kiša.

Tačnost prepoznavanja je uvećana, a ekran može da registruje 2048 različitih jačina pritisaka. U okviru Note modela dostupna je i opcija crtanja u kojoj možete da miksujete boje što nije bilo dostupno ranije.

Kod modela Note 5 povela se polemika o tome šta se može desiti ako se olovka slučajno ubaci u slot naopačke obzirom da je fizički bilo moguće. Nije poznato koliko se to često dešavalo kod modela Note 5, ali je Samsung kod Note 7 promenio dizajn i olovku jednostavno nije moguće ubaciti naopačke.

Kada je reč o učestanosti korišćenja S Pen ne možemo reći da postoji neki šablon. Tokom testiranja nekada je nismo koristili po nekoliko dana a nekada i po više puta na dan. Ono što se sa sigurnošću može reći je da pomaže oko brzog izvršenja rutinskih zadataka. Ostali telefoni nemaju ništa slično tome. Prepoznavanje rukopisa je mnogo bolje nego ranije. Činjenica je međutim da ljudi koji pišu rukom su svake godine u sve manjem broju. Sa druge strane, S Pen nije samo za pisanje već i za druge zadatke kod kojih olovka može da zameni prst.

Kamera

Formalno, reč je o istim kamerama kao kod S7 /S7 EDGE modela uz nešto unapređeni algoritam obrade slika, i mada razlika nije radikalna ipak se može videti. Autofokus radi trenutno, mada i kod S7 je isto tako. Usled boljih performansi obrade slike i video je mnogo bolji. Takođe, izmenjen je i algoritam stabilizacije slike tako da je ona oštrija pri podrhtavanju ruke. Reč je o jednoj od najboljih kamera na tržištu nezavisno od one kod modela iPhone 7. Možete pogledati primere fotografija i videa sa jedinice. Usled ažuriranog ekrana fotografije izgledaju mnogo bolje nego kod modela S7 EDGE, ali kada gledate slike na ekranu računara nećete primetiti razliku ili će ona biti minimalna.

Prednju kameru karakteriše rezolucija od 5MP, nešto unapređena osetljivost na osvetljenje. Kao blic može da se koristi sam ekran. Moguće je unaprediti kompleksnost fotografije, ukloniti nesavršenosti sa lica i istovremeno ispraviti geometriju lica.

Primeri fotografija

Smatramo da slike govore same za sebe, kvalitet kamere modela Note 7 ukazuje na jedno od najboljih rešenja na tržištu u mnogim aspektima superiorno u odnosu na konkurenciju.

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

Korišćena je verzija Bluetooth 4.2. Ova verzija je kreirana za Internet of Things i radi dobro sa različitim senzorima. Ostatak se nije mnogo promenio, tu su novi profili, unapređena potrošnja energije.

Prvo, on nudi proširen opseg, koji može da dostigne nekoliko desetina metara, u zavisnosti od podešavanja uređaja i kako je ova opcija podešena od strane proizvođača. Drugo, protokol se koristi za rešavanje IP, odnosno uređaj sada ima jedinstvenu adresu i podržava kontakt sa mnoštvom takvih uređaja.

Od tehničkih aspekata unapređenog Bluetooth povezivanja i LTE, sada u jednom uređaju je dostupna sinhronizacija svih ovih tehnologija da one ne smetaju jedna sa drugima. Plus Bluetooth omogućeni uređaji sada mogu da se prijave u okviru clouda i pošalju svoje podatke direktno, zaobilazeći prateći uređaj, što je pre bilo neophodno.

USB-konekcija. Koristii verziju USB 3.1.

Wi-Fi. Uređaj podržava standard 802.11 b/g/n, pri čemu je rad sličan kao kod Bluetooth modula. Možete uskladištiti podatke vezane za odabranu mrežu nakon čega se omogućava automatsko povezivanje sa njom. Dostupna je opcija podešavanja rutera jednim dodirom. Da biste to uradili potrebno je da pritisnete taster na ruteru kao i da aktivirate sličan taster u meniju uređaja (WPA Secure Easy Setup). Od dodatnih opcija je vredan pomena konfiguracioni čarobnjak koji funckioniše kada je signal slab. Takođe, možete konfigurisati rad WiFi prema rasporedu..

Takođe, za 802.11n standardni režim rada podržava HT40, koji takođe duplira wiFi propusni opseg (zahteva podršku sa drugih uređaja).

Wi-Fi Direct. Ovaj protokol bi trebalo da nasledi Bluetooth ili da bude konkurentan sa trećom verzijom (on takođe koristi WiFi n za transfer većih fajlova). U WiFi podešavanjima možete odabrati WiFi Direct i telefon će tražiti uređaje u svojoj okolini. Odaberite potrebne uređaje, aktivirajte konekciju i završili ste podešavanja. Sada u menadžeru fajlova možete videti fajlove sa drugog uređaja i vršiti njihov transfer. Aternatvno, pronađeni uređaji se mogu povezati sa vašim ruterom i i na njih slati uređaje iz vaše galerije ili drugih sekcija telefona. Suština je da uređaj mora podržavati WiFi Direct.

Wi-Fi-repeater. Na primer, kada koristite vaš uređaj kao pristupnu tačku, on istovremeno isključuje WiFi, upotreba mobilnog interneta i WiFi-ja u tom slučaju nije moguća. Moguće je distribuirati Wi-Fi na druge uređaje.

NFC. Uređaj podržava NFC tehnologiju koja se može koristiti sa različitim primenama.

S Beam. Ova tehnologija kompanije Samsung omogućava nekoliko minuta za transfer na drugi telefon kada su u pitanju veličine do nekoliko GB. U suštini može se reći da je S Beam tehnologija zapravo kombinacija dve tehnologije – NFC i Wi-Fi Direct. Prva tehnika se koristi za autorizaciju a druga za sam transfer fajlova. U pitanju je kreativni način da se koristi Wi-Fi Direct i daleko je jednostavniji nego upotreba na dva uređaja.

Grace UI interefejs i karakteristike Note 7

Počevši od modela Note 7 Samsung je ažurirao korisnički interfejs svojih uređaja koji je dobio novi naziv – Grace UI. Ideologija je ostala ista – obezbediti najlakši i najjednostavniji interfejs koji je sa jedne strane sličan normalnom Androidu ali sa druge pruža mnogo unapređenja. Za razliku od prethodnih godina, mnoge od primena su direktno povezane sa hardverom uređaja što ih čini interesantnim. Pogledajmo sada detaljno šta je promenjeno i šta omogućava korisniku.

Glavni ekrani i podešavanja

Na prvi pogled ništa se nije promenilo, izuzev ikona, padajuće zavesice i ostalih malih detalja. Mnogi smatraju ove izmene kao kozmetičke iako to nije slučaj već su one mnogo ozbiljnije prirode.

Prva stvar koju ćete primeniti je u meniju podešavanja u okviru kojeg je izmenjen font i mnogo veći broj informacija koje mogu da stanu na ekran. Kod prethodnog interfejsa jednostavnost se ogledala u velikim, kolorističnim ikonama, ali ovde je naglasak na funkcionalnosti i mogućnosti prikazivanja više informacija. Oni koji cene jednostavnost neće biti srećni, ali ovaj pristup je mnogo pogodniji jer nemate potrebu da skrolujete po ekranu i da biste došli do željene stavke menija.

U gornjoj zoni možete da upravljate različitim bežičnim konekcijama telefona, npr. WiFi, Bluetooth i NFC. Ako je ranije bilo moguće podesiti vidljivost drugih uređaja tek kada aktivirate određenu funkciju, sada imate zajednički taster koji kada aktivirate, smart telefon će uvek biti vidljiv u pretrazi. Imajte u vidu da je ključni element liste upravo ovaj taster a pojavljuju se i informacije koje opisuju svaku stavku menija. Ovo je veoma zgodan način za lak rad sa telefonom.

Od karakteristika koje su vredne pomena tu je kombinovana opcija preuzimanja velikih fajlova preko LTE i WiFi mreža. Fajl se razbija u delove i učitavanje je brze. Takođe, ovde možete pronaći i opciju koja nosi naziv MirrorLink koja omogućava da vršite stream ekrana na druge uređaje.

Ako koristiti dve SIM kartice imate opciju dao odaberete koja će biti glavna za pozive a koja glavna za online aktivnosti. Sa druge strane, kada pozivate možete da odaberete karticu sa koje ćete pozivati a interfejs je veoma lagan i pravilan.

U okviru opcije Sounds imate mogućnost da podesite vibracije i melodije zvona za različite događaje. Takođe, dostupni su zvučni efekti i ekvilajzeri. Sve u svemu, dostupno je mnoštvo opcija za konfigurisanje.

U okviru opcije notifikacije možete da odaberete program koji će moći da ažurira svoj status u okviru padajuće zavesice ili da pošalje obaveštenje o događajima, a korisnik bira da li će da to obaveštenje usvoji ili odbaci.

U okviru sekcije Display, ekran omogućava da odaberete operativni režim, kolor šemu u okviru koje su dostupne četiri opcije, između ostalog režim noćnog čitanja kada se plava boja menja da ne zamarate oči. Tradicionalno možete da menjate veličinu fonta, stil za sistemski meni i preuzimate nove fontove. Takođe, dostupna su podešavanja i za zakrivljeni ekran.

Možete da podešavate ikone predstavljene u okviru glavnog menija i mnogo toga drugog. U praksi, većina podešavanja se izvodi jednom i nikada više jer je suština da korisnik bude zadovoljan.

Vredna pažnje je i činjenica da kada treba da napravite snimke sa ekrana u okviru Themes & Wallpappers sekcije nudi vam se politika privatnosti koju morate da prihvatite. Možete da podesite temu i razdvojite setove ikona za sve aplikacije čime se omogućava promena izgleda telefona na način na koji se vama dopada.

Pogledajte video Grace UI u kojem su sve karakteristike o ažuriranom interfejsu ispričane do detalja.

Igračka komponenta, Vulkan API

Prilikom prezentacije modela Note 7 posebna pažnja je bila posvećena igračkoj komponenti i ponavljani pojmovi kao što su Vulkan koji unapređuje grafiku igara. Od vremena prezentacije modela S7 /S7 EDGE dosta se promenilo, ali očigledno je da kreatori igara još uvek nisu kreirali naslov koji može da iskoristi sve prednosti Vulkan API-ja. Svakako možemo očekivati igre koje će kvalitet podići na jedan ovi nivo ali se tako nešto neće dogoditi ove godine.

A sada nekoliko reči po pitanju igranja igara. Kao i kod drugih modela i ovde je dostupan specijalni režim za igranje igara koji nudi mogućnost blokiranja tastera osetljivih na dodir kao i snimanja svega što se dešava na ekranu. Ovo je za igrače veoma zgodan način da na preko YouTube kanala podele svoja dostignuća. Ovaj pametni telefon je veoma brz i nudi odlične performanse prilikom igranja igara. U toku testiranja u periodu od 30-40 minuta nije zabeleženo nikakvo zagrevanje telefona. Sa druge strane, kod verzije sa Qualcomm-ovim čipsetom zabeleženo je primetno zagrevanje telefona. Video prikazuje performanse Note 7 prilikom igranja igara.

Samsung Cloud - kompanijino cloued skladišteno rešenje

Zajedno sa predstavljanjem Note 7 objavljen je i Samsung Cloud u okviru kojeg se korisnicima dodeljuje 15GB prostora koji se automatski ispunjava fotografijama, video sadržajima, kontaktima i SMS porukama, a sinhronizacija svega toga vrši se između različitih uređaja. Možete odabrati i sinhronizaciju samo preko Wi-Fi. Nažalost, trenutno ne postoji Web klijent pa se fotografije mogu gledati samo preko podržanih uređaja. Za S7/S7 EDGE nedavno je objavljeno unapređenja firmware-a koje donosi podršku za galeriju a samim tim i Samsung Cloud.

Vidljivi su thumbnail prikazi onoga što se nalazi u okviru Cloud-a a moguće je odabrati i višestruke fotografije za upload. Ova opcija nalazi se u meniju. Ukoliko pokušate da koristite „Share“ meni i pošaljete fajlove u Dropbox, dobićete poruku da je došlo do greške jer su fajlovi u Cloud-u, a odatle se ne mogu kopirati već se moraju učitati. Otvorite fotografiju i odaberite „Upload“ meni za sve fajlove koji su vam potrebni. Neobično ali je tako.

Kada su fajlovi preuzeti, ponekad se pojavljuju u galeriji Albumi, a ponekad je potrebno preko File Manager-a prebaciti ih na neku drugu lokaciju.

Još jedna stvar koja privlači pažnju. Kada učitate fotografije u cloud-u, dolazi do pada kvaliteta. Podaci pokazuju da je veličina fotografije 4MB a u suštini može biti duplo manja. Reč je o kompresovanoj kopiji čija je puna veličina na serveru ali se ona ne prikazuje niti korisnik dobija upozorenje o tome. Ukoliko imate internet konekciju i mali broj fotografija, to nije problem budući da se one brzo učitavaju sa cloud servisa pa imate utisak kao da su uskladištene na vašem uređaju, kao da su originali. Međutim, kada postoji veliki broj fotografija, dugo se čeka na učitavanje.

Koliko god da je privlačna ideja o cloud servisu, toliko realizacija Samsung Cloud nije dobra budući da ono što se dešava sa fajlovima očigledno ukazuje na daleko inferiornije rešenje u poređenju sa drugim kompanijama. Jedini plus predstavlja inicijalna integracija u okviru softvera telefona. Kompanija priznaje da postoji veliki broj propusta ali za sada nije jasno kada će ti problemi biti rešeni.

Utisci

Jačina zvučnika Samsung Galaxy Note 7 slična je kao i kod modela S7/S7 EDGE. Zvučnik reprodukuje jasan i glasan zvuk pa ćete sve čuti i razumeti bez obzira na uslove i okruženje. Kvalitet zvuka zaslužuje svu pažnju i može se reći da je jedan od najboljih u čitavoj ponudi ove kompanije. Jačina vibracije je prosečna. Kvalitet glasa tokom poziva je vrlo dobar u različitim uslovima, tamo gde je signal slabiji uređaj se odlično snalazi i očigledan je napredak u odnosu na S7 EDGE model.

U pitanju je jedno od najboljih rešenja. Prethodna generacija Note 5 bila je kritikovana zbog nedostatka memorijske kartice, dok je kod ovog modela taj problem rešen, što znači da će ovaj model privući veliki broj korisnika prethodnog modela.

Na tržištu su zapravo dostupna dva uređaja koji se mogu i koje treba upoređivati. U pitanju su iPhone 7 Plus i Note 7. Oni su veoma slični po pitanju forme, kućišta izrađenog od metala i drugih materijala korišćenih u izradi. Poređenje ova dva vodeća modela zaslužuje zaseban tekst a ovoga puta biće naglašene samo prednosti iPhone 7 Plus koje mogu privući korisnike:

  • Novi sistem koji podrazumeva dve kamere, što u teoriji unapređuje kvalitet fotografija (naravno, to treba proveriti u praksi ali kao reklamni slogan sigurno je efektan);
  • Dizajn, modni element iPhone.

Zbog nedostatka 3.5mm priključka u okviru iPhone-a, potrebno je da kupite adapter ukoliko želite da istovremeno slušate muziku i punite bateriju, međutim, sigurno je da ne postoji veliki broj korisnika kojima je tako nešto potrebno.

Već tradicionalno Note linija ima prednosti u odnosu na sve dostupne modele, S Pen. Ukoliko znate kako da koristite olovku, onda vam se otvaraju neverovatne mogućnosti za kreativnost i rad, što je zaista zgodno. Druga stvar je to što to većini korisnika neće biti ni od kakve koristi jer nemaju potrebu za tim. Prema tome, potrebno je oceniti koliko vam je ovaj faktor važan.

Oba modela imaju zaštitu od prodiranja vode (Note odlikuje IP68, iPhone odlikuje IP67), ekran Note beleži bolje performanse u većini slučajeva ali iPhone ima odličnu matricu koja obezbeđuje prikaz impresivnog kvaliteta, ali se mišljenja korisnika mogu razlikovati. Za neke će od kritične važnosti biti nepostojanje opcije brzog punjenja koja može biti korisna u različitim situacijama. Na neki način, iPhone je produžetak Galaxy/Note opsega, budući da ga odlikuje veliki broj istih karakteristika, što je normalno. Na prvi pogled stiče se utisak da je reč sličnim uređajima, ali kada se zadubite u njihovo poređenje, možete pronaći veliki broj zanimljivih činjenica. Dostupan je veliki broj različitih unapređenja, a svako će birati na osnovu svojih želja. Note zaslužuje svu pažnju ali kamera je daleko bolja, fleksibilnija i nudi više mogućnosti podešavanja, veći kapacitet memorije i mogućnost korišćenja memorijske kartice, što pruža neograničen skladišni prostor. U suštini, svodi se na borbu između različitih pristupa.

Razlika u ceni dva uređaja gotovo da je beznačajna. Prodaja iPhone 7 Plus modela počeće sredinom septembra dok se Note 7 u prodaji očekuje sredinom narednog meseca. Sve ukazuje na to da će oba modela zabeležiti istu prodaju, kao što je to i ranije bio slučaj. Nažalost, Apple Plus modeli ne beleže veliku potražnju, barem je do sada bilo tako, a ne postoje nikakvi pokazatelji da bi se taj trend mogao promeniti ove godine.

Note 7 beleži direktnu konkurenciju u vidu S7 EDGE modela objavljenog pre pola godine. Ovaj model nudi gotovo iste mogućnosti uz drugačiji dizajn i nešto kompaktniji dizajn. Ekran je odličnog kvaliteta ali inferiorniji u odnosu na Note 7 dok se kamera ne razlikuje mnogo, gotovo su na istom nivou. Količina memorije kod S7 je samo 32GB dok Note 7 nudi 64GB.

Veliki broj kupaca ne pridaje značaj S Pen olovci i biraju aparat manjih dimenzija. Mišljenja se razlikuju ali možda se može reći da je Note 7 bolji. Odlikuje ga bolja ergonomija po pitanju toga kako telefon staje u šaku, dok ekran beleži daleko bolje rezultate pri direktnim sunčevim zracima i napolju. Vreme rada koje baterija može da pruži je gotovo jednako, ali korišćenjem različitih trikova i pravilnim konfigurisanjem telefona možete dobiti 15-20 odsto duže trajanje baterije kod Note 7, ali postavlja se pitanje koliko je to neophodno.

Mnogi korisnici smatraju da su vodeći modeli dva do tri puta jeftiniji, međutim, ne treba izvoditi ovakve zaključke. Svaki proizvod ima svoju cenu. Na trenutnom tržištu postoje trenutno dva vrhunska uređaja – iPhone 7 Plus i Note 7, pa odabir pada na jedan od njih. Ponude drugih proizvođača su daleko iza njih na različite načine a pre svega po pitanju percepcije.

Ono što se ne može zaobići jeste pitanje zapaljivih baterija. Od početka oktobra na tržištu će se pojaviti Note 7 koji će odlikovati unapređeni dizajn baterije pa se ovi uređaji mogu kupovati bez ikakvog straha. Uprkos tome što je Samsung obustavio prodaju ovog modela, on se ipak može pronaći ali ne treba rizikovati i poručivati uređaje iz SAD i Azije. Najbolje je sačekati novu turu Note 7 modela na tržištu i kupiti bez bojazni.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024