Moto Z Play 2016
2016. godina
5.5" OLED, 69.1% body
13% 625, Android 8
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
3510 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 16MP
Test mobilni telefon Motorola Moto Z Play
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Motorola Moto Z Play. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Motorola Moto Z Play vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Test smart telefona Motorola Moto Z Play

Karakteristike

Specifikacije
Klasa Model srednjeg opsega
Forma Monoblok
Korišćeni materijali Aluminijum i staklo
operativni sistem Android 6.0 (planirnai upgrade na 7.0)
Mreže 2G / 3G / LTE (800/1800/2600), dve nanoSIM kartice
Platforma Qualcomm Snapdragon 625
Procesor Osam jezgara, 2 GHz
Grafička obradna jedinica Adreno 506
Interna memorija 32 GB
RAM 3 GB
Slot memorijske kartice Prisutan
Wi-Fi Prisutan, a / b / g / n / ac, dual-band
Bluetooth Prisutan, 4.0 LE, A2DP
NFC Prisutan
Dijagonala ekrana 5.5 inča
Rezolucija ekrana 1920 x 1080 piksela
Tip matrice AMOLED
Zaštitni sloj Staklo
Olefobski sloj Prisutan
Glavna kamera 16MP, f / 2.0, laserski autofokus sa faznim detektovanjem, dual LED-blic
Prednja kamera 5MP, f / 2.2, blic
Navigacja GPS, A-GPS, Glonass
Senzori Akcelerometar, senzor osvetljenja, senzor blizine, senzor otiska prsta
Baterija Fiksna, Li-Ion 3500 mAh
Dimenzije 156.4 x 76.4 x 7 mm
Masa 165 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • Alat za izvlačenje kartice

Dva detalja zaslužuju da budu pomenuta. Pakovanje ne podrazumeva Type C kabl dok onaj u okviru punjača nije uklonjiv. Spajalica neće raditi kao alat za izvlačenje SIM kartice kod ovog modela.

Izgled, materijali, kontrole, izrada

Dizajn Z Play modela u velikoj meri podseća na starije verzije uz jedan mali izuzetak. Ne postoje dva senzorska tastera pored čitača otisaka prstiju, ali njihovo nepostojanje pozitivno utiče na celokupan izgled aparata.

Uređaj će na tržištu biti dostupan u dve boje – bela i crna. Zanimljivo je to da je bočna strana kod modela boje zlata bele boje, a kod modela crne boje bočna strana obojena je bojom srebra. Tokom testiranja korišćen je model bele boje ali je potrebno reći da model u boji zlata najbolje izgleda.

Zadnja strana izrađena je od stakla i na njoj je vidljiva kružna šara koja lepo svetluca na svetlu. Tu je i sočivo kamere ali se ono jednostavno može sakriti. Zadnji poklopac ima olefobski premaz zahvaljujući kojem je uređaj jednostavan za upotrebu, prsti lagano klize dok se otisci mogu obrisati običnom krpom.

Sa leve strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka i taster za uključivanje – Type C port i mini-utičnica.

Sa gornje strane vidljiva su dva slota, za dve nanoSIM kartice i microSD karticu. Kod Moto Z Play ovi slotovi nisu u jednoj liniji. Ovde je iskorišćeno elegantno rešenje pa je sa obe strane vidljiv po jedan slot – jedan za dve nanoSIM kartice a drugi slot služi za microSD karticu.

Iznad ekrana nalazi se prednja kamera i blic, senzor osvetljenja i blizine kao i slušalica. To je istovremeno i eksterni zvučnik. Uprkos tome što vlada mišljenje da ovakva kombinacija negativno utiče na kvalitet zvuka, Moto Z Play donosi prijatno iznenađenje: dinamika zvuka je odlična i ne dolazi do pojave škriputavog zvuka čak ni pri maksimalnom jačini.

Ispod ekrana nalazi se čitač otisaka prstiju. Nije u pitanju fizički taster već običan skener. On radi veoma brzo i dovoljan je lagani dodir. Ako je ekran aktivan, skener se isključuje, što je zaista zgodna karakteristika.

Kvalitet izrade ne zaslužuje pohvalu. Kod testirane jedinice slot za SIM karticu je prilično labav. Ovo se ne može nazvati nekim velikim problemom, ali obratite pažnju na to pre kupovine.

Dimenzije

visina (mm) Širina (mm) Debljina (mm) Nasa (grama)
Motorola Moto Z Play 156.4 76.4 7 165
Samsung Galaxy A7 2016 151.5 74.1 7.3 172
Huawei Nova Plus 151.8 75.7 7.3 160
ASUS Zenfone 3 ZE552KL 152.6 77.4 7.7 155

Aparat odlično pristaje u šaku. Play je nešto deblji u odnosu na originalni Moto Z ali je dijagonala ekrana ista.

Nekima će smetati veća debljina zbog menjanja maski pa će sigurno biti onih koji će vrlo brzo odustati od korišćenja maski.

Ekran

Karakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 5.5 inča
Rezolucija ekrana 1920 x 1080 piksela
Gusitna slike 403 ppi
Tip matrice AMOLED
Zaštitni sloj Staklo
Olefobski sloj Prisutan
Automatska kontrola osvetljenja Prisutna
Podrška za multitouch Prisutna, do deset istovremenih pritisaka

Kada neki drugi proizvođač koristi AMOLED ekrane kompanije Samsung, mnogo toga zavisi od optimizacije. Na primer, kod Nexus 6P to nije neki veliki problem, problem je samo to što boje izgledaju bledo ili „prljavo“. U isto vreme, Huawei i ZTE su u okviru njihovih linija vodećih modela dosta unapredili optimizaciju pa njihove aparate karakteriše odličan prikaz boja.

Kada je reč o prikazu boja, ekran modela Moto Z Play sličan je Nexus 6P, boje nekako izgledaju izbledelo odnosno prljavo, što je naročito vidljivo prilikom pregledanja fotografija ali je gotovo neprimetno prilikom gledanja video sadržaja. Pri dobrom uglu prikaz na ekranu je dobar, ali kod promene ugla gledanja na ekranu je vidljiva zelena nijansa.

Ne može se reći da je ekran loš, dovoljan je za većinu zadataka ali je važno shvatiti da je daleko od ekrana Samsung ili Huawei vodećih modela. Ne pomaže ni osnovno podešavanje prikaza boja.

Operativni sistem

Pametni telefon pokreće Android 6.0 operativni sistem uz minimalne dodatke od strane kompanije Motorola. Sa jedne strane, to je dobro, a sa druge, kompanija se nije potrudila čak ni da obezbedi indikator napunjenosti baterije sa brojevima pa je potrebno koristiti aplikaciju nekog drugog proizvođača. Ipak, najavljen je objavljivanje verzije 7.0.

Performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 625
CPU Osam jezgara, 2 GHz
Grafički procesor Adreno 506
Količina RAM-a 3 GB
Kapacitet interne memorije 32 GB
Slot memorijske kartice Prisutan

U proteklom periodu testirano je nekoliko pametnih telefona sa ovim čipsetom, svi sa FHD rezolucijom, i svi su prikazali odlične rezultate pa ni Moto Z Play nije izuzetak: ovaj pametni telefon radi vrlo brzo kada je reč o interfejsu i ugrađenim aplikacijama, ali i kada je reč o programima i igrama drugih proizvođača.

Trajanje baterije

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 3510 mAh
Tip baterije Fiksna, Li-Ion
Vreme gledanja video klipa u HD rezoluciji pri maksimalnoj jačini osvetljenja (uključen airplane režim) 15 sati
Vreme rada u režimu čitanja pri 30 odsto osvetljenosti (uključen airplane režim) 27 sati

Moto Z Play je već pobrao veliki broj pozitivnih kritika a neki korisnici tvrde da im baterija bez problema omogući do dva dana rada. Testiranje je potvrdilo ove tvrdnje uz malu digresiju. Uz svakodnevnu upotrebu koja podrazumeva korišćenje pošte, Twitter servisa, surfovanje internetom, preslušavanje muzičkih sadržaja uz aktiviranu sinhronizaciju i mobilni internet, baterija je obezbedila oko pet sat radi. To je vrlo dobar ali nikakav spektakularan rezultat.

Kamera

Karakteristike vrednost
Rezolucija glavne kamere 16 MP
Rezolucija prednje kamere 5 MP
Otvor blende f / 2.0 i f / 2.2
Rezolucija pri snimanju videa Do 4k
Broj kadrova u sekundi 30 f / s
Fokus na dodir Prisutan
Stereo zvuk Prisutan

Nekoliko reči o prednjoj kameri. U teoriji, prisustvo blica ukazuje na temeljan pristup ovog elementu a u praksi slika deluje vrlo dobro. Ništa što do sada nije viđeno. Tu je i specijalni blic za fotografisanje takozvanih „selfi“ fotografija. Kamera nudi opcije za ulepšavanje fotografija.

Naš saradnik je dao svoje viđenje kvaliteta glavne kamere:

Fotografije snimljene po danu su vrlo dobre: uravnoteženje belog je precizno, oštrina je vrlo dobra kao i uglovi vidljivosti. Fotografije snimljene uveče imaju vidljiv šum, oštrina se gubi ali su boje lepe i prirodne. Prednja kamera beleži fotografije pune šuma uz gotovo nikakvu oštrinu. Video snimke zabeležene tokom dana karakteriše visok 4K kvalitet, dok video sadržaji snimljeni u toku večeri ili tokom noći nisu dobri zbog velike količine šuma i smanjene oštrine. Krajnji rezultat, kamera može biti ocenjena ocenom 7 od 10.

Bežično povezivanje

Interfejs Dostupnost
Wi-Fi Prisutan, b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Direct
Bluetooth Prisutan, 4.0 LE, A2DP
GPS Prvo pokretanje traje oko 2 sekunde
Mobilni internet GSM 900/1800/1900, 3G, LTE, dve nanoSIM-kartice
USB On-The-Go Prisutan
NFC Prisutan

Na kvalitet modula nema nikakvih primedbi. NFC ne podržava MiFare standard.

Moto Mods

Svi Moto Mods moduli su u potpunosti kompatibilni sa Moto Z Play modelom.

Korisnicima su na raspolaganju dodatni moduli kompanije Motorola:

Najpopularniji modul biće dodatak za bateriju. On je relativno jeftin i lak za upotrebu a Z Play obezbediće vam dva do tri dana rada. Nekim korisnicima će se sigurno više dopasti JBL jedinica. Sa druge strane, iako foto modul i projektor modul izgledaju impresivno, reč je o veoma skupim jedinicama.

Zaključak

Kvalitet glasa zaslužuje svaku pohvalu pa ćete sagovornika čuti jasno i glasno kao i on vas.

Po ceni po kojoj se prodaje na tržištu, Moto Z Play nudi vrlo dobro vreme rada, prosečan ekran, vrlo dobru kameru kao i zanimljivu ideju koja podrazumeva module i fabrički Android. Ekran je ono što zaslužuje najmanje hvale jer se stiče utisak da bi sve bilo daleko bolje da je korišćena IPS matrica. Sve ostalo podseća na vrhunske, skupe telefone. Naravno, ne treba očekivati nikakva posebna iznenađenja jer kompanija ima vrlo dobro utvrđenu poziciju Moto Z linije.

Najveći problem Moto Z Play modela jeste veliki broj konkurentskih jedinica. Na primer, za nešto viši iznos moguće je kupiti Samsung Galaxy S7 koji je daleko superiorniji model po svim pitanjima. Isti je slučaj sa Huawei P9 Plus modelom koji takođe nudi veliki broj karakteristika. U toj grupi je i Galaxy A7 koji je predstavljen tokom ove godine i koji ima daleko najbolji ekran.

Sigurno je da ovaj pametni telefon čeka teška borba sa vodećim modelima drugih proizvođača budući da su njihove cene od početka prodaje dosta pale (isto važi i za modele srednjeg opsega) a Z Play je tek predstavljen pa je sigurno da će se i on suočiti sa oštrim padom cene. U svakom slučaju, ovaj model zaslužuje svaku pohvalu budući da nudi veliki broj pozitivnih karakteristika, ali sigurno je da bi ovaj model zabeležio daleko veće interesovanje po nižoj ceni.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024