Xperia XZ Dual SIM2016
2016. godina
5.2" LCD, 70.9% body
12% 820, Android 8
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
2900 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 23MP
Test mobilni telefon Sony Xperia XZ Dual
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia XZ Dual. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia XZ Dual vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Sony Xperia XZ

Vreme je da govorimo o modelu Sony Xperia XZ vođeni naučenim lekcijama – govorićemo o kameri, upotrebi slušalica sa LDAC podrškom, podrškom za USB-C standard, ekranu, dizajnu i drugim detaljima.

Fotografije uživo

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • USB-C kabl
  • Uputstvo

Specifikacije

Dizajn: dostupne su tri boje: Night Sky, Mineral Black i Noble Platinum. Sony Xperia XZ model je zaštićen od vode i prašine tako da nema bojazni da će telefon prestati da radi ako pokisnete ili ako ga slučajno pokvasite (imajte na umu da ipak svi poklopci u okviru uređaja moraju biti zatvoreni). Nije dozvoljeno da telefon u potpunosti uranjate u vodu ili da dođe u kontakt sa morskom vodom, slanom, hlorisanom vodom ili alkoholom. Neodgovarajuća ili nepravilna upotreba uređaja će vam poništiti garanciju. Uređaj je dizajniran uz IP 65/68 klasu zaštite. Jedna napomena, USB port za punjenje uređaja nema poklopac i ako je uređaj izložen vodi pre ponovnog punjenja morate se uveriti da je ovaj port u potpunosti suv.

Dimenzije: masa - 161 g, dimenzije - 146 x 72 x 8,1 mm

Memorija i skladišteni kapacitet: 3GB sistemske memorije, 64GB ili 32GB skladištenog kapaciteta (dve SIM kartice), 12GB prostora je zauzeto od strane operativnog sistema, dok je najmanje dodatnih 20GB dostupno za skladištenje muzike, fotografija, filmova, preuzetih aplikacija i njihovih podataka. Uređaj poseduje microSD port i podržava kartice kapaciteta 256GB. Moguće je instalirati i dve nano-SIM kartice.

Operativni sistem: Smart telefon se isporučuje sa Google Android N, najnovijom verzijom operativnog sistema kompanije Google.

Između ostalih tu su i nove karakteristike:

  • Podrška za višestruke prozore – multitasking je postao lakši. Sada možete da pokrenete dve aplikacije istovremeno i vršite prebacivanje između njih dvostrukim pritiskom na ekran.
  • Duže trajanje baterije – sada zahvaljujući pokušajima kompanije Google baterija modela Sony Xperia XZ traje duže.
  • Slanje poruka – unapređenja za Messaging aplikaciju su postala još zgodnija pa je sada lako deliti audio i video klipove.
  • Podešavanja kamere – sada možete podesiti manuelnim putem fokus i brzinu okidanja.
  • Početni ekran – više personalizovani početni ekran na Xperia smart telefonima sa više integrisanim Google Now servisom.

Procesor: 64-bitni Qualcomm Snapdragon 820processor, a video procesor - Adreno 530.

Kapacitet baterije je 2900mAh, uređaj koristi tehnologiju adaptivnog punjenja Qnovo, u teoriji pomaže da se baterija održi zdravom. Korišćenje Battery care funkcije i STAMINA režima je podržano Quick Charge tehnologijom za brzo punjenje. Potrebno je da kupite dodatni adapter za punjenje kao što je Sony UCH12W. Ovakvi adapteri se prodaju zasebno sa dva kabla, microSD i USB-C.

Ekran je 5.2 inčni, FullHD, za zaštitu je korišćeno Corning Gorilla Glass staklo.

Glavna kamera: rezolucija 23MP, korišćena je tehnologija sa tri senzora, hibridni predvidivi autofokus, osetljivost svetlosti je do ISO 12800 vrednosti. Korišćen je 1/2.3 inčni Exmor RS senzor slike za mobilne uređaje, Sony G sočiva prečnika 24mm, 5x zum clear image tehnologija, tehnologija stabilizacije slike sa SteadyShot režimom, i Inteligent Active režim (pet osa stabilizacije). Video se snima u 4K rezoluciji, a tu je i foto snimanje u HDR režimu.

Prednja kamera: 13MP, 1/3.06 inča matrica Exmor RS za mobilne uređaje. ISO osetljivost do vrednosti 6400, 22mm široka sočiva sa otvorom blende F2.0.

Mreže: GSM GPRS / EDGE (2G), UMTS HSPA + (3G), LTE (4G) 9 cat.

Povezivanje: A-GNSS (GPS+GLONASS), WiFi Miracast, Bluetooth 4.2 tehnologija bežičnog povezivanja, podrška za DLNA, Google Cast, NFC, senzor tiska prsta.

Zvuk: visoke definicije (LPCM, FLAC, ALAC, DSD), DSEE HX, LDAC, digitalna redukcija šuma, Clear Audio+, S Force Front Surround.

Treba napomenuti da uređaj podržava VoLTE funkciju prenosa glasa preko 4G mreže.

Servis za prenos glasa visoke definicije u 4G (VoLTE) prenosi glasovne pozive u LTE mreži. Tokom poziva, pozivaoc ostaje povezan sa 4K mrežom uz opciju multitaksinga, pa ne morate više da zaustavljate transfer podataka tokom glasovnih poziva. Možete da istovremeno govorite preko telefona, surfujete webom ili koristite svoj mobilni telefon kao pristupnu tačku sa drugim uređajima u okviru mobilne mreže.

Dodatne prednosti:

  • Ova tehnologija nudi mnogo bolji kvalitet prenosa glasa u odnosu na konvencionalne sisteme prenosa glasa naročito ako VoLTE tehnologiju koriste obe strane.
  • Viša brzina konekcije. Ako oba uređaja podržavaju VoLTE i tokom poziva ste u LTE mreži konekcija se ostvaruje trenutno.

Da biste koristili ovu opciju potrebno je da posedujete jedan od smart telefona (X, XZ, X Perforance). Funkcija je veoma dobra, zadovoljni smo kvalitetom prenesenog glasa kao i brzinom konekcije što je veoma dobro ako se nalazite negde gde vam nije dostupna WiFi konekcija.

Dizajn, izrada

Možete Sony smart telefon i Apple notebook da punite putem jednog kabla. To je moguće zahvaljujući korišćenju USB-C konektora. Ova funkcija ne čini život revolucionarno lakšim, ali ga olakšava. Kod modela Xperia XZ ova opcija je veoma zgodna.

Dizajn uređaja zaslužuje pohvalu. Za XZ model očigledno je da je kompanija odabrala novi dizajnerski koncept koji je nazvan Loop Surface, pa je sada kompletan dizajn posvećen izgledu koji podseća na novi konektor. Čak i malena rupica mikrofona ovog uređaja podseća na USB Type-C konektor. Zaobljene ivice, jedan element teče u drugi, i kao da upotpunjuje onaj prethodni krenuvši od mikrofona do samog kraja uređaja gde se naslaže laserski blic i autofokus. Ako su X i X Performance bili tek nagoveštaj, XZ model otpočinje jednu novu eru u razvoju dizajna smart telefona kompanije Sony. Odabir sigurnosnog koncepta je omogućio dizajnerima kompanije da kreiraju potpuno zaštićeni uređaj (dodavanje orebrenih delova, guma umesto metala). Kao i uvek Sony je dosta eksperimentisao sa bojama, po nama uspešno. Plava varijanta uređaja možda vam se neće svideti na fotografijama dok mi savetujemo da ako već razmišljate o kupovini ovog uređaja pogledate kako sve varijante izgledaju uživo. Crna varijanta nije zaista crna dok je bela vrlo elegantna. Moguće je da će se kasnije pojaviti pink varijanta. Na pitanje da li će se možda pojaviti kamuflažna varijanta odgovor dizajnera nije bio pozitivan. Verovatno je da su dizajneri učili na greškama iz prošlosti. Ekran prekriva Gorila Glass 4 staklo kao i zakrivljeno 2.5d staklo.

Uređaj izgleda veoma dobro kada je reč o dizajnu iz 2016. godine i nije sličan nijednom drugom uređaju koji je trenutno dostupan na tržištu.

Sa gornje strane uređaja nalazi se 3.5mm priključak dok se sa donje strane nalazi USB TypeC port, a sa desne strane taster za uključivanje uređaja kao i senzor otiska prsta kao i tasteri za regulaciju zvuka i pokretanje kamere. Pitanje je koji će prvi proizvođač da odustane od mehaničkih tastera za regulaciju jačine zvuka kao se zna da možete jačinu zvuka da podesite i digitalnim putem preko ekrana. Znamo da je ovo radikalan potez ali i sa mehaničkim tasterima će se desiti neto slično onome što se dogodilo sa malim ogledalom za selfi kamere – svi proizvođači su ga ugrađivali dok jednostavno neko nije rekao dosta.

Sony treba pohvaliti i zbog odluke da se zadrži microSD slot kartice. Koncept je zadržan uz nekoliko modifikacija. Dostupne na tržitu će biti dve verzije uređaja i to jedna sa jednom SIM karticom i 32GB skladištenog kapaciteta i sa dve SIM kartice i 64GB skladištenog kapaciteta pri čemu će slot biti hibridni odnosno će moći da se u njega smešta ili druga SIM kartica ili microSD kartica. U okviru ovakve verzije je bez problema radila kartica kapaciteta 128GB.

Dimenzije ovog modela su male u poređenju sa modelom Apple iPhone 7 Plus. Smart telefon se može lako smestiti u džep, materijali od kojih je izrađen isu klizavi. Uređaj je prilikom testiranja pokazao se kao dosta lak za održavanje obzirom da sve tragove prljavštine sa zadnje strane možete da očistiti lako tkaninom. Prednji panel se prlja ali to nije naročito primetno.

Zapitali smo se koliko bi nam bilo potrebno USB C kablova ako bismo posedovali smart telefon i laptop sa ovakvim portovima. Jedan kabl u automobilu, jedan kod kuće. Jedan biste dobili uz XZ a jedan uz laptop, a jedan će se već pojaviti od negde. Ne treba da vas plaši ovaj konektor, naprotiv on može da bude veoma koristan.

Uprkos deklarisanoj zaštiti od vode, ne savetujemo vam da plivate noseći XZ sa sobom ili dok se kupate. To je greška koju često vlasnici uređaja za koje se tvrdi da su otporni na vodu čine, jednostavno ne čitaju šta zaštita podrazumeva a onda bude kasno.

Sumirajući izgled Sony Xperia XZ modela moramo reći da nam se ovaj uređaj zaista dopada, pravo je zadovoljstvo držati ga u ruci. Kada je reč o microUSB konektoru USB-C će ga zameniti. Tu je i slot microSD kartice kao i mogućnost da koristite dve SIM kartice što je takođe dobro. Sada je veoma važno promene u dizajnu zadržati na pravi način i ono što je dobro nastaviti dalje nadograđivati.

Treba naglasiti postojanje problema sa korišćenjem USB-C kod 4pda kada postoji problem sa kontaktom. Nikako ne treba da pokušavate samostalno to da rešite već idite direktno u servis. Nije reč o velikom problemu ali se dešava.

Ekran

Ekran je veličine 5.2 inča, odlikuje ga Full HD rezolucija, Corning Gorilla Glass i IPS. Kod vodećeg modela mogao je biti obezbeđen i bolji ekran veće rezolucije sa nekim specijalnim karakteristikama, izbor je preveliki ali Sony za svoje pametne telefone iz nekog razloga ne bira bolje ekrane i bolju kameru. Kameru ovog telefona karakterišu dobri uglovi vidljivosti i dobre boje. Tu je i mogućnost podešavanja pozadinskog osvetljenja, prilagođavanja uravnoteženja belog, mogućnost izmene veličine fonta kao i veliki broj mogućnosti povezanih sa ekranom - na primer, kamera se može uključiti duplim pritiskom na taster za izlazak iz režima mirovanja, možete dodirnuti centar ekrana, a tu je i režim korišćenja telefona dok nosite rukavice, što je veoma zgodno u toku zime. Možete se javiti na poziv ili poslati poruku.

Ponavljamo ranije izrečen stav - sa ovakvim ekranom se može živeti.

Zvuk

Uređaj po podrazumevanom podešavanju podržava LDAC i radi sa velikim brojem zanimljivih formata (LPCM, FLAC, ALAC, DSD) a preslušavanje sadržaja je krajnje zanimljivo uz Sony MDR-1000X slušalice. Dostupan je folder sa FLAC ugrađenim plejerom kao i odlični album Flying Circus Ibiza #1 koji podrazumeva dva diska u jednom folderu – automatski je podeljen na dva albuma. Muzika visoke rezolucije je obeležena odgovarajućim simbolom u okviru plejera. Reprodukcija foldera je takođe podržana, što je veliki plus. Dostupan je u veliki broj karakteristika, među kojima su ClearAudio + koja donosi unapređeni kvalitet zvuka.

Prilikom povezivanja Sony MDR-1000X pojavljuje se notifikacija o LDAC povezanim uređajima, pa možete odrediti prioritet prema kvalitetu zvuka ili najboljem kvalitetu. Ono što treba pomenuti kada je reč o FLAC i LDAC jeste da je kvalitet zvuka impresivan.

Android ima svoj AirDrop koji nosi naziv Google Cast i nikako ne treba zaboraviti ove opcije – Audio Cast adapter nije skup a omogućava da bilo koje zvučnike pretvorite u bežične. Čak i Sony Xperia XZ ima mogućnost emitovanja zvuka preko DLNA.

Kamera

Tehničke karakteristike kamere mogu se videti na samom početku teksta, ali ne treba očekivati veliki broj opcija već sve ono što je prisutno i kod sličnih modela.

U suštini, sve je veoma jednostavno. Kada je reč o fotografijama, one koje su snimljene pri jakom dnevnom svetlu su veoma dobre. Ako odaberete 20MP rezoluciju, dobićete widescreen format, a ako odaberete 23MP dobijate fotografije gotovo četvrtastog oblika. U svakom slučaju, sve zavisi od toga šta korisnik više voli. Uopšteno govoreći, pri dobrim uslovima, sve radi kao što bi i trebalo. Ukoliko uđete u zatvoren prostor i fotografišete, kvalitet fotografija trenutno opada. Najbolje je prednjom kamerom snimiti nekoliko fotografija i sigurno je da će jedna ili dve biti dovoljno jasne. Trostruki sistem fokusiranja je tu da obezbedi da sve funkcioniše kako treba – iPhone 7 Plus nudi mogućnost snimanja fotografija u okviru „point & shoot“ režima rada, a i Sony Xperia XZ nudi ovakav režim rada.

Prednja kamera

Ista je priča i sa video sadržajima. Ukoliko snimate more, vodu i aktivnosti na otvorenom, kvalitet je impresivan. Ukoliko snimate u zatvorenom, kvalitet je daleko lošiji.

Primer video klipa (MP4, 245 MB) >>>

Ako želite naprednije fotografije, odlučite se za manuelni sistem rada kojem možete pristupiti pritiskom na taster M a zatim je potrebno prilagoditi uravnoteženje belog, fokus i sve ostalo što vam je na dohvat ruke.

Ne treba zaboraviti ni SuperAuto režim rada gde možete dodirnuti ekran radi fokusiranja određene oblasti. Sve to radi veoma brzo.

Performanse i vreme rada

Baterija aparata će vam omogućiti da XZ koristite do večeri, uglavnom uz LTE internet, društvene mreže, notifikacije, poštu, pozive – ukratko, standardno korišćenje. Podešavanjem osvetljenja i performansi bežičnog interfejsa, moguće je postići vrlo dobre rezultate. Moguće je podešavanje statusa baterija do određenog nivoa a željeni broj možete odabrati u okviru Podešavanja. Po podrazumevanom podešavanju to je 15 odsto, ali bi možda najbolje bilo odabrati 30 odsto. Nivo baterije se može detaljno podešavati a dat je i detaljan opis toga kakva su ograničenja u tom slučaju.

Sony je obezbedio i video o radu nove Qnovo tehnologije punjenja koji se vrlo lako može pronaći.

Sigurno je da ciljna grupa kojoj je ovaj model namenjen ne traži alternativne načine punjena i 4000 mAh bateriju, ali po tom pitanju se ništa ne može uraditi. Možete nabaviti i nositi eksternu bateriju ali brzo punjenje smanjuje vreme punjenja baterije za pola. Čini se da su X/X Performance modeli predvidiviji u poređenju sa XZ.

Što se tiče performansi, sve je isto – standardne aplikacije se veoma brzo pokreću i rade bez ikakvih problema. Nije moguće priključivanje kada je ostvarena konekcija sa Bluetooth uređajima ili Wi-Fi pristupnim tačkama. Savetuje se zamena male tastature nekim drugim fontom jer je veličina podrazumevanog fonta suviše mala.

Podaci modela Xperia XZ na osnovu Antutu testa:

Postoje oprečna mišljenja o senzoru otisaka prstiju modela XZ. Prilikom testiranja očitana su tri prsta i palac druge osobe koja takođe može da koristi telefon. Nije bilo nikakvih problema sa brzinom, preciznošću niti prepoznavanjem. Ponekad je potrebno preciznije postaviti prst ili ga malo zarotirati, ali to se dešava i sa drugim modelima, npr. iPhone 7 Plus. Ako je funkcija aktivirana, dolazi do pozivanja ekrana (dupli dodir u centar) a ekran prikazuje otisak prsta, vreme i kontrole plejera, dok je za dalje korišćenje aparata potrebno uneti PIN. Ako to želite, sve to je moguće ukloniti preko Podešavanja pa se neće prikazivati.

Veoma važan savet za svakodnevnu upotrebu: ako puno koristite Chrome u kombinaciji sa Facebook-om, baterija će vam stalno biti prazna. Potražite alternativna rešenja ili nemojte uopšte koristiti ove programe.

Zaključak

Jačina zvuka mogla bi biti bolja. Kvalitet prijema signala je odličan.

Ukoliko se odlučite za Sony Xperia XZ, odaberite verziju sa 64GB memorije. Na internetu je dostupan veliki broj iskustava vlasnika ovog telefona. Sony Xperia XZ nije savršen ali je reč o veoma dobrom modelu poznatog brenda.

Idealan je za one koji biraju Android i koji vole Xperia brend. Pored neobičnog naziva, ovaj telefon zaista zaslužuje pažnju.

Sony očigledno mora dodatno da unapredi softver kamere, da obezbedi slot za microSD karticu kao i da omogući upotrebu dve SIM kartice. Naravno da bi korisnici voleli i ekran veće rezolucije, drugačiju tastaturu, jače zvučnike i tri mikrofona, kao i da memorija obezbedi pravilan rad aparata u trajanju od barem jednog i po dana.

Ono što preostaje jeste da sačekamo kongres u Barseloni i da vidimo kako će proizvođač unaprediti XZ.

PS Dodatni savet: vlasnici Sony Xperia mogu posetiti Xperia Lounge gde mogu pronaći sjajne retro teme za PlayStation.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024