K6 Note 2016
2016. godina
5.5" LCD, 72.7% body
9% 430, Android 6.0 Marshmallow
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
4000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 16MP
Test mobilni telefon Lenovo K6 Note
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Lenovo K6 Note. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Lenovo K6 Note vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled fableta Lenovo K6 Note (K53a48)

Fotografije u zatvorenom

Specifikacije

  • Android 6.0.1
  • Dijagonala ekrana 5.5 inča, FullHD, IPS, 401 ppi, senzor ambijentalnog osvetljenja
  • Qualcomm Snapdragon 430 čipset, 8 jezgara Cortex A53 do 1.4 GHz, Adreno 505 grafički čip
  • 3 ili 4 GB RAM-a, 32 GB interne memorije, memorijska kartica kapaciteta do 256 GB
  • Baterija Li-Ion 4000 mAh, trajanje baterije u režimu mirovanja prema proizvođaču 25 dana, vreme razgovora do 31 čas (4G)
  • Prednja kamera 8MP
  • Glavna kamera 16MP, PDAF, LED blic sa korekcijom crvenih očiju
  • Senzor otiska prsta smešten sa zadnje strane
  • Dva slota nanoSIM-kartica kombinovana slotom memorijske kartice
  • FM-radio
  • Jedan zvučnik, Dolby sistem
  • Senzor gravitacije, senzor blizine, senzor osvetljenosti, senzor vibracije, žiroskop
  • Boja kućišta - tamno siva, boja zlata, boja srebra
  • Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 b / g / n
  • LTE cat.4, FDD LTE Band 1/3/5/7/8/20 | TDD LTE Band 38/40/41
  • Dimenzije - 151x76x8.4 mm, masa - 169 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač sa USB kablom
  • Žične stereo slušalice
  • Zaštitini film na ekranu
  • Uputstvo za upotrebu
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice

Pozicioniranje

Lenovo je dugo eksperimentisao sa različitim proizvodima, ali K liniju oduvek karakteriše odličan odnos cene i kvaliteta. Dizajn je očigledno prekopiran od drugih kineskih kompanija budući da postoji previše istih stvari, počevši već od dizajna. U neku ruku, K6 NOTE je tipičan kineski fablet koji odlikuje kompromis između vremena rada koje obezbeđuje baterija, kvaliteta i implementiranih funkcija. Na tržištu postoji veliki broj sličnih modela od kojih su neki bolji a neki lošiji, ali sigurno se može reći da je K6 NOTE tipičan predstavnik svoje klase. Ne poseduje ništa što bi ga izdvojilo od konkurencije.

Trenutni izbor modela u okviru iste cenovne kategorije je veoma bogat pa je veoma teško odlučiti da li odabrati Lenovo ili neki drugi brend. Sledi pregled onoga što ovaj model nudi.

Dizajn, veličina, kontrole

Sa zadnje strane vidljiv je natpis Lenovo a iz ovog ugla aparat u velikoj meri podseća na Xiaomi modele, i ne samo njih. Sa zadnje strane metalnog kućišta nalazi se i čitač otisaka prstiju, dok su sa strane vidljivi bočni umeci izrađeni od plastike ali su tako dobro izrađeni da se u potpunosti uklapaju sa metalnim delovima.

Uređaj je dostupan u tri boje – boje srebra, tamno sivoj i boji zlata. Tamno sivu varijantu odlikuje prednja strana crne boje, dok model u boji srebra ima belu prednju stranu. Model u boji zlata je jednolik.

Dimenzije telefona su 151 x 76 x 8.4 mm, a ukupna masa iznosi 169 grama. Ovaj aparat odlične ergonomije lako pristaje u šaku i bilo koji džep.

Sa leve strane nalazi se slot za SIM i memorijsku karticu (SIM karticu i memorijsku karticu ili dve nanoSIM kartice). Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka kao i On/Off taster.

Sa donje strane vidljiv je jedan zvučnik ali nemojte da vas zavaraju dva otvora, reč je samo o kozmetičkom dodatku. Tu su i mikroUSB priključak i mikrofon dok se drugi mikrofon nalazi sa gornje strane. Tu je takođe i 3.5 mm priključak za slušalice.

Aparat odlikuje i malo LED svetlo koje se nalazi sa desne strane ekrana. Ekran karakteriše lepo zaokruženo 2.5D staklo. Olefobski premaz čini da prsti jednostavno klize po ekranu dok su otisci prstiju gotovo nevidljivi.

Činjenica da se čitač otisaka prstiju nalazi sa zadnje strane nije toliko strašna, samo je pitanje navike. Čitač otisaka radi odlično i brzo, nema pogrešnog očitavanja.

Ispod ekrana nalaze se tasteri osetljivi na dodir i oni se ne mogu menjati. Nema nikakvih primedbi na kvalitet izrade.

Ekran

Aparat odlikuje ekran dijagonale 5.5 inča, FullHD, IPS, 401 ppi a tu je i senzor osvetljenosti. U okviru podešavanja dostupne su dve boje. Kvalitet ekrana je tipičan za ovu klasu proizvoda. Reč je o dobroj IPS matrici ali na tržištu postoji već veliki broj telefona sa AMOLED ekranom pa ekran nije jača strana K6 NOTE modela. Prikaz na ekranu je jasan a maksimalno pozadinsko osvetljenje je oko 500 nita.

Baterija

Litijum-jonska baterija kapaciteta 4000 mAh nudi mogućnost rada do 25 dana u režimu mirovanja, do 31 sat razgovora (4G). Ne postoji mogućnost brzog punjenja što ovaj model ne čini toliko zanimljivim u odnosu na konkurenciju. Za potpuno napajanje baterije uz upotrebu standardnog punjača potrebno je 3.5 sati.

Uz maksimalno osvetljenje moguća je reprodukcija video sadržaja u trajanju od nešto više od 10 sati.

Vreme rada ovog pametnog telefona je vrlo dobro pa je moguće izvući 5 – 6 sati rada ekrana (automatske kontrole), prenos podataka preko mobilnih mreža (3G i 4G) kao i do 1.5 sati razgovora.

Prilikom testiranja uređaj je korišćen kao mobilni ruter za distribuciju internet signala do drugih uređaja i tom prilikom nije bilo nikakvih problema a za to je najzaslužniji čipset.

Čipset, memorija, performanse

Ovaj pametni telefon karakteriše Qualcomm Snapdragon 430 (osmojezgarni Cortex A53, 1.4GHz kao i Adreno 505 grafički čip). Reč je o niskobudžetnom rešenju u svakom smislu. Konkurencija se trudi da koristi 6xx Qualcomm procesore ili MediaTek rešenja koja su daleko produktivnija ali Lenovo je odlučio da im tako nešto nije potrebno budući da tipični korisnici ovakvog pametnog telefona neće igrati zahtevne igre već će koristiti njegove standardne funkcije. Nema nikakvog zastoja u radu.

Telefon ima 3GB RAM-a (u ponudi je i model sa 4GB), 32GB ugrađene memorije a moguće je i postavljanje memorijske kartice veličine do 256 GB.

U okviru sintetičkih testova telefon je zabeležio skromne rezultate.

Komunikacija

Model je po svim pitanjima niskobudžetno rešenje budući da poseduje samo 802.11 b/g/n u istom opsegu, LTE cat.4, što značajno ograničava maksimalnu brzinu. Ovo je aparat namenjen onima koje interesuje samo izgled telefona ali ne i ono što je u njemu. Za one koji u velikoj meri koriste 4G, ne samo za društvene mreže već i za slanje i primanje velike količine podataka, ovaj model je daleko od optimalnog.

Odlikuje ga USB 2.0 verzija. Imajući u vidu ciljnu grupu, nepostojanje USB Type C je odličan potez.

Postoji samo jedan radio modul da pa je moguć naizmeničan rad dve SIM kartice, što za rezultat daje i manju potrošnju baterije.

GPS navigacija radi bez ikakvih problema uz odličan prikaz puta kako za pešake tako i za vozače.

Kamera

Sa prednje strane nalazi se 8MP kamera sa dobro poznatim interfejsom.

U okviru linije uređaja za 2016 godinu, Lenovo se odlučio za upotrebu novog interfejsa kamera omogućenog prema Smart režimu rada koji odlikuje automatska detekcija. Na primer, prilikom fotografisanja pejzaža dostupan je elektronski nivo koji sliku ispravlja na odgovarajući ugao.

Sledi nekoliko reči o tome šta kamera i njena podešavanja nude.

Smart režim rada pokazuje koliko su kamere telefona napredovale i približile se uobičajenim digitalnim foto-aparatima u okviru kojih se inteligentni režim rada odavno pojavio. Mogućnosti koje nudi softver za kamere Lenovo uređaja sigurno će se mnogima dopasti ali je loše to što proizvođač često propusti da na pravilan način definiše ekspoziciju pa dolazi do problema sa pravilnim merenjem tamnih i svetlih područja što za rezultat daje isprane ili suviše osvetljene fotografije.

Ovde nije reč o problemu sa modulom kamere već je problem algoritam za obradu slike, isti onaj na svim Lenovo uređajima. Kamera ovog pametnog telefona je prosečnog kvaliteta i ni na koji način se ne ističe u okviru svog cenovnog opsega. Sa druge strane, većina modela ima slične karakteristike a prisutnost manuelnog režima rada omogućava ispravljanje mogućih nedostataka automatskih kontrola.

Snimanje video sadržaja je moguće u FullHD kvalitetu (zvuk je stereo kvaliteta, AAC kodek). Niže su dati primeri video snimaka.

Softverske karakteristike

Lenovo K6 NOTE pokreće Android 6.0.1 koji je instaliran uz korisnički interfejs kompanije Lenovo poznat kao Vibe UI. U pitanju je običan korisnički interfejs koji sadrži različite individualne programe koji modifikuju uobičajeni Android. To je isto ono što odlikuje i druge modele ove kompanije. Prelazak sa verzije 6 na 7 neće biti primetan a možda neće biti ni obezbeđen veliki broj fundamentalnih razlika po pitanju interfejsa. Glavne karakteristike interfejsa se poklapaju sa onim što je dostupno u okviru drugih modela kompanije, nema nikakvih specijalnih karakteristika.

Glavni meni se ne razlikuje od uobičajene prezentacije Android-a. Na ekranu su vidljivi widget-i, programske ikone a moguć je i dodati desktopove. Međutim, u poređenju sa konvencionalnim Android pametnim telefonima, postoje razlike. Sve se prikazuje na glavnom ekranu gde možete odabrati foldere sa programima ili distribuirati widget-e. U pitanju je logički pristup koji podrazumeva jednostavno i lagano pronalaženje programa i svega ostalog. Veliki broj dodataka za Android namenjenih za desktop i glavni meni je konfuzan dok je ovde sve jednostavno i jasno.

Padajuća notifikaciona zavesica nudi veliki broj opcija podešavanja pa panele možete prilagoditi prema vašim potrebama. U okviru status bara možete odabrati ikone koje želite da vam se prikazuju kao i da onemogućite prikaz onih koje vam nisu potrebne.

Takođe možete podesiti pop-up meni za brzo pokretanje kamere, kalkulatora, liste aktivnih aplikacija, plus dodati muziku u svoje programe. Mnogi ljudi vole prozirni taster koji je uvek prisutan na ekranu tako da se on može ukloniti. U tom slučaju će biti dovoljno da pritisnete mesto na ekranu, gde ne postoji nijedna kontrola, i pojavljuje se meni, što je praktično i jednostavno.

Kao što je i obično za Android, možete da izaberete aplikacije za koje će biti prikazane notifikacije, ali takođe možete navesti i aplikaciju sa najvišim prioritetom. Od prijatnih stvari koje smo primetili tu je mogućnost prikaza trenutne brzine veze (Kb / s, Mb / s) na statusnoj traci. Napunjenost baterije se može prikazati kao procenat, ili samo u grafičkom prikazu.

U podešavanjima se krije niz funkcija koje su tipične samo za Lenovo i nisu standardne za druge Android-smart telefone. Na primer, tu je opcija mapiranja Wi-Fi mreže preko kojeg se mogu videti frekvencije na kojima mreža radi što je prilično zgodno.

Za kontakte, možete postaviti fotografije preko celog ekrana prilikom pozivanja (dolazne i odlazne).

Telefon se može uključivati i isključivati na određeno vreme.

Prisutan je i Lenovo ID, koji kada uključite automatski ćete dobiti priliku da napravite rezervnu kopiju podešavanja u okviru clouda i sačuvane lozinke drugih društvenih mreža, čime se dobijaju nove funkcije sinhronizacije. Lenovo ID nije obavezan za korišćenje već opcion.

Power Manager, alat za upravljanje baterijama - možete da omogućite maksimalni režim uštede energije, opcije pametne štednje ekrana i grafičkog procesora, niza drugih parametara – tako da možete da vidite koje aplikacije troše energiju više od drugih, odnosno komponente uređaja koje su odgovorne za povećane potrošnje energije. Ponekad se informacije u ovom delu ne ažuriraju odmah što dovodi do konfuzije. Ali generalno, u pitanju je dobra zamena za standardnu funkciju u okviru Androida, koja iako nije maksimalno prijatna za korišćenje se može koristiti.

Teme omogućavaju da prilagodite ekran uređaja, način prikaza prilikom uključenja i isključenja i gotovo sve elemente interfejsa. Na raspolaganju je dosta tema, a dodatne možete i da preuzmete sa interneta.

Jedna od neobičnih stvari koje smo primetili i koji je došla sa kupovinom kompanije Motorola, jeste uspostavljanje scenarija rada na osnovu lokacije ili Wi-Fi mreže. Možete promeniti SIM karticu koja se koristi, dostupnost mobilnog Interneta, zvono, i druge parametre. Sve ovo je regulisano scenarijima koji ste sami postavili.

Tasteri na ekranu, kao i senzor mogu da se obrnu, a može se promeniti i funkcija senzora otiska prsta (dugi pritisak otvara multitasking meni).

Sigurna zona - to dodatni prostor u kome će se čuvati vaši fajlove i aplikacije. Ona može odgovarati otvorenom prostoru, a može biti potpuno drugačija. Na primer, možete da podesite na jednom telefonu, dva pristupa Play Market-u, što će omogućiti da instalirate aplikacije sa drugog naloga. Međutim, drugi Play Market nalog može pristupiti prodavnici aplikacija van sigurne zone, kao i obično.

Smart Lock funkcija vam omogućava da otključate uređaj, kada postoje i drugi uređaji, ali takođe se mogu dodati opcije za otključavanje preko vašeg glasa ili lica.

Telefon, poruke, kontakti, kalendar

Upravljanje kontaktima je implementirano na prilično jednostavan način - unesete sve podatke koji su potrebni, podrazumevani je jedan broj telefona i jedna e-mail adresa plus lični ton. Ali možete izabrati obezbediti bilo koji broj dodatnih polja, kao što su prethodno instalirana i sopstvena. Kada gledate postojeći kontakt u posebnim karticama pokazuju se istorije poziva i poruke od ovog kontakta. Sve je pogodno, jednostavno i jasno.

Od dodatnih funkcija pomenućemo „Yellov Pages“ koja omogućava potragu za informacijama o različitim institucijama, kao što su restorani i sl.

Mnogo zanimljivija činjenica je da telefon podržava snimanje poziva, koje možete podesiti za određene brojeve, snimljeni razgovor se može kasnije slušati.

Dnevnik poziva takođe ima grupisanje po broju, što znači da broj ne mora da bude u imeniku, što je ponekad veoma zgodno.

U odeljku „Poruke“ na prvi pogled sve je poznato, ali postoje detalji. Tako, poruke se mogu sortirati ne samo na prema vremenu, već i prema poznatim kontaktima, nepoznatim brojevima, omiljenim, ili možete prikazati samo nepročitanu poruku. Ostale opcije ne donose ništa posebno.

Dialer omogućava da jednostavno unesete broj ili deo imena za pretraživanje u imeniku a tu je i tradicionalni odeljak „Favorites“, pri čemu je prikaz nešto drugačiji od onoga kod čistog Androida.

U okviru kalendara možete videti tekući mesec, ispod se prikazuju događaji za odabrani dan dok se vremenska prognoza prikazuje za odabranu lokaciju. Kalendar je zaista lepo dizajniran i nije nimalo lošiji od onog koji nudi Google, zapravo, nude doslovce iste karakteristike.

Dodatni programi

Lenovo nudi veliki broj dodatnih programa i usluga koje mogu biti zanimljive i korisne. Sledi njihov kratki opis.

Explorer – uobičajeni menadžer fajlova koji podržava sve standardne operacije.

Snimač glasa – omogućava snimanje konverzacije (nisu potrebna nikakva podešavanja).

Sigurnost – obezbeđen je McAfee antivirusni sistem, firewall kao i aplikacije za analizu. Ovo rešenje dostupno je besplatno i samim tim je privlačno. O kvalitetu nije moguće dati sud ali samo nekoliko aplikacija daje slične rezultate.

ShareIt – aplikacija za sinhronizaciju sadržaja između različitih telefona (korišćenjem Bluetooth i Wi-Fi direkt opcija). Jednostavna i laka aplikacija za korišćenje sa jednostavnim interfejsom.

SyncIt – aplikacija za backup-ovanje kontakata, SMS-ova, liste poziva a moguće je i aktiviranje zaštite korišćenjem lozinke.

Multimedija

Ugrađeni FM radio radi smo sa uključenim slušalicama i podržava snimanje.

Telefon nema svoj softver za slušanje muzike, takva upotreba Google softvera neće zadovoljiti sve. Sa druge strane, zašto bi kompanija pokušala da izmisli toplu vodu? Kvalitet zvuka je tipičan, ništa posebno i bez problema - većini ljudi će se dopasti.

Utisci

Kvalitet poziva je iznad proseka, jedan zvučnik se odlično snalazi u svemu. Kvalitet muzike je vrlo dobar a uređaj se odlično ponaša i u hands-free režimu rada. Jačina vibracije je prosečna, tu nema nikakvih primedbi.

Ovde dolazimo do konačne ocene ovog pametnog telefona, koji da se pojavio pre nekoliko godina, entuzijazam za njegovu kupovinu bi bila apsolutna. U to vreme nije bilo ničeg sličnog, ali na kraju 2016. i početku 2017. godine takvih modela je mnogo, pri čemu za Lenovo K6 Note možemo reći da je tipičan uređaj kakvih na tržištu ima mnogo.

Po našem mišljenju, ovaj model nije interesantan za one koji traže ne samo uravnotežen uređaj, već i telefon sa maksimalnim performansama za svoj novac. Lenovo očigledno takav uređaj nije mogao da stvori, odnosno, nije želeo. Sa druge strane, ovaj model je interesantan za obične korisnike, jer može da obezbedi duže trajanje baterije karakteriše ga prijatan i tipičan dizajn. Ako nemate posebnih zahteva, ovaj model može da vam se dopadne.

Ako tražite nešto jeftiniji uređaj onda pažnju treba da obratite na Lenovo K6 Power, koji karakteriše niža cena i manji ekran dijagonale samo 5 inča. Ako pak tražite skuplji model onda je jedna od opcija Lenovo P2 koji karakteriše duže vreme rada, AMOLED ekran, bolja implementacija LTE i drugih standarda.

Zaključak je sledeći. Lenovo K6 Note se ne izdvaja iz gomile sličnih modela, i to je njegova mana.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024