iPhone 7 Plus 2016
2016. godina
5.5" LCD, 67.7% body
18% A10 Fusion, iOS 13
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
2900 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 12MP
Test mobilni telefon Apple iPhone 7 Plus 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Apple iPhone 7 Plus 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Apple iPhone 7 Plus 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Apple iPhone 7 Plus

Fotografije uživo

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • USB-kabl
  • Adapter za slušalice
  • EarPods slušalice
  • Alat za izvlačenje SIM kartice
  • uputstvo

Dizajn, izrada

Ovo je možda najinteresantniji novi iPhone – uprkos tome što sa sobom ne donosi veliki broj unapređenja i karakteristika – već je reč o jednostavnom aparatu mat crne boje. Dizajn je blago izmenjen pa je sada upotreba ovog aparata jednostavnija. Antena je skrivena i čini se da nema nikakvih izmena niti uticaja na prijem signala, međutim, ukoliko telefon držite u ruci u oblastima sa slabijim prijemom, moguće je da će performanse biti lošije nego kod iPhone 6S. Na ulici nema nikakvih problema.

Aparat je dostupan u standardnim bojama, pa će nežniji pol sigurno odabrati pink verziju ili boju zlata, ali će najveću popularnost zabeležiti verzije mat crne ili sjajno crne boje.

Ovakav model kreiran je na sledeći način: prvo je kućište anodizovano a zatim ispolirano korišćenjem specijalne tehnologije. U toku testiranja korišćen je aparat crne boje budući da izgleda najprivlačnije a i da bi se procenilo kako će korišćenje uticati na njegov izgled. Otisci prstiju su jasno vidljivi kao i ogrebotine ali sve to nije toliko važno u poređenju sa izgledom aparata. On zaista izgleda fantastično. U neku ruku podseća na Nokia Luna i Nokia 8800 model u crnoj boji. Aparat zaista sjajno izgleda ali se njegova funkcionalnost ne razlikuje u poređenju sa konkurentskim modelima.

Ono što ne zaslužuje pohvalu jeste činjenica da je proizvođač obezbedio platnenu futrolu koja nikako ne ide uz ovakav telefon, naročito u crnoj boji.

Ono što treba naglasiti jeste da se aparati u crnoj i Jet Black boji razlikuju ne samo po pitanju nijanse već i po pitanju taktilnog odziva. Prvi je baršunast na dodir i nudi matirano kućište na kojem su slabo vidljivi otisci prstiju i sigurno je da će zabeležiti veliku popularnost na tržištu, dok drugi odlikuje činjenica da ne klizi iz ruku, čak ni kada su mokre a njegova površina se veoma lako čisti. Ponekad dođe do konfuzije po pitanju Home tastera pa je potrebno navići se na njega.

Apple je ovoga puta odustao od mehaničkog Home tastera ali kao i uvek, ova kompanija je revolucionarna u mnogim oblastima – dok drugi misle da će imati iste karakteristike kao i Apple, ovaj proizvođač ih preduhitri tako što predstavi nešto sasvim novo. Uprkos tome što su korisnici godinama bili zadovoljni pomenutim tasterom, on je uklonjen zbog nekoliko razloga. Mehanički tasteri predstavljaju dodatni proizvodni trošak a vrlo lako dolazi i do njegovog kvarenja usled velikog broja pritisaka. Osim toga, veliki broj korisnika želi da Home taster bude zaštićen od prodora vode i prašine. Naravno, kao i svaki proizvođač i Apple se vodi što manjom potrošnjom. Jedan taster manje, jedan konektor manje i eto uštede. Možda do deluje kao besmislica ali ako imate u vidu da ova kompanija proizvodi milione uređaja, onda je logika jasna. Nakon aktivacije moguće je podesiti jedan od tri dostupna nivo odzivnosti: Mild, Moderate i Severe. Nema vibracije nakon dodira i sve ostale akcije su iste a u prvih nekoliko sati upotrebe potrebno je samo navići se na lagani dupli dodir za pokretanje aplikacija. Budući da softversko restartovanje sada podrazumeva drugačiju šemu, potrebno je da pritisnutim držite Volume Down i Power tastere.

Tasteri taptičkog engine-a beleže dobre i loše karakteristike. Među dobrim je činjenica da nema potrebe za fizičkim pritiskom. Senzor otiska prstiju se automatski pokreće, procenat greški je veoma mali a preporuka je da se otključavanje omogući za nekoliko prstiju radi lakše upotrebe.

Ono što je loše jeste činjenica da je potrebno da se naviknete a ako to ne možete i ako ste navikli na fizički taster i niste voljni da ispratite inovacije, potrebno je da se držite iPhone6/6S. Vrlo je verovatno da će biti još zanimljiviji. Apple će možda ukloniti sve fizičke tastere sa kućišta. Paneli osetljivi na dodir, automatsko podešavanje jačine tona, nekoliko funkcija Home tastera, slabiji i jači dodir – sve to možemo očekivati u okviru narednog iPhone uređaja.

Nepostojanje 3.5mm priključka je takođe rezultat toga. Manje dostupnih priključaka znači više prostora, više zaštite od vode i prašine kao i forsiranje Bluetooth konekcije. Ono što se kompaniji Apple mora priznati jeste činjenica da zna kako da smanji troškove.

Plus sigurno beleži veliku popularnost zahvaljujući veličini ekrana i karakteristikama kamere pa tako ovaj pametni telefon može da posluži i kao tablet i telefon. Dimenzije ovog modela su 158.2 x 77.9 x 7.3mm a njegova ukupna masa iznosi 188 grama, i iako se čini da je teži u poređenju sa iPhone 6S Plus, lakši je za 4 grama.

Zaštita od vode

Moramo pomenuti da dizajn ovog modela karakterišu različiti slotovi za SIM kartice (nanoSIM) i Lightning konektor. Ono što je takođe primetno jeste da su konektori prilično uski pa je potrebno blago primeniti silu, a treba naglasiti i da je sve zaštićeno u skladu sa IP67 standardom. Šta to znači? To znači da aparate ne smete koristiti u vodi ali će izdržati slučajno prskanje vodom a ništa mu neće biti i ako vam slučajno ispadne u bazen, pod uslovom da budete brzi u spašavanju telefona. U suštini, reč je o osnovnom nivou zaštite. Sigurno je da će proizvođač na osnovu povratnih informacija za sledeći uređaj obezbediti potpunu zaštitu od vode, kao i kod serije 2Apple Watch uređaja.

Međutim, čak je i iPhone 7 bio predmet različitih testova pa je tako ovaj uređaj završavao u supi, čaju, kafi, bio je zamrzavan, ronio je i slično, ali potrebno je naglasiti da ovakva vrsta testiranja zapravo predstavlja marketinški trik koji ima za cilj da zabavi i impresionira buduće kupce. Uprkos osnovnom nivou zaštite, uređaj ima mogućnost da izdrži mnogo toga – u toku testiranja uranjan je u vodu u trajanju od dvadeset minuta i nakon toga aparat je bio u mogućnosti da fotografiše i vrši sve ostale funkcije budući da nije bilo nikakvog oštećenja.

Ipak, ponavljanje ovakve vrste testiranja se ne preporučuje jer nije reč o profesionalnom uređaju. Ono što je sigurno jeste da će izdržati da bude pokvašen, da mu ništa neće biti ako upadne u plićak ili su toaletnu školjku jer će nastaviti da radi kao da se ništa nije desilo.

Ukoliko se aparat pokvasi, bitno je da ga ne kačite na punjač nekoliko sati dok se ne osuši ali ga ne smeti ni sušiti fenom. Vremenom će zaptivke sigurno izgubiti po pitanju kvaliteta, pa se preterano kvašenje aparata ne preporučuje.

Ekran

Ekran sedme generacije modela iPhone je zadržao dijagonalu modela iPhone 6 /6S Plus - 5.5 inča dok sa druge strane kvalitet je na višem nivou.

  • Retina HD ekran sa proširenom gamom boja (P3)
  • Dijagonala ekrana 5.5 inča sa LED pozadinskim osvetljenjem
  • Multi-Touch sa IPS tehnologijom
  • Rezolucija 1920x1080 piksela, 401 ppi
  • Odnos kontrasta 1300: 1 (standard)
  • Jačina osvetljenja 625 cd / m2 (standard)
  • dvodomenski piksel za proširenje uglova vidljivosti
  • Oleofobski sloj otporan na otiske prstiju
  • Podrška za istovremeni prikaz viđpšesturkih jezika i setova karaktera
  • Skaliranje ekrana

Kod iPhone 6S Plus aparata oleofopski premaz se istrošio nakon šest meseci testiranja, pa se postavlja pitanje kakva je situacija kod ovog modela. Budući da je period testiranja relativno kratak, za sada se ne može dati precizna ocena budući da za sada sve funkcioniše. Ono što se može videti jeste da je u velikoj meri izmenjen nivo osvetljenja, da su uglovi vidljivosti bolji te da je nivo odziva ekrana dostigao novi nivo. Prethodno je jači pritisak dovodio do aktiviranja dodatnog menija, a sada su primetni i razni unapređeni programi. U okviru igara i različitih programa dostupni su novi i zanimljivi efekti. Uopšteno govoreći, Apple je obezbedio novi nivo osvetljenja, boja i emocija a može se reći i da je u velikoj meri unapređena veza između hardvera i softvera.

Ukoliko se najednom odlučite da koristite dodatnu zaštitu za ekran, Just Mobile dodatna opreme nudi veliki broj proizvoda koje odlikuje posebna tehnologija prijanjanja.

Zvuk

Reći ćemo vam još jednu bitnu stvar, ako koristite originalni adapter sa Lightning konekotorom, slušalice sa bilo kojom vrstom MFi sertifikacijom (Made for iPhone /iPad) kontrolni tasteri i mikrofon će raditi. Pored toga dostupan je i DAC što otvara širok spektar opcija za eksperimentisanje - naročito kada je reč o hibridnim slušalicama koje podržavaju povezivanje preko Bluetooth konekcija i preko kabla. Smatramo da će adapteri koji koriste Lightning konektor imati sve veću primenu i da će ih biti sve više.

Kada je reč o EarPods slušalicama sa Lightning konektorom reč je o dobrom i zgodnom proizvodu za masovno tržište i veoma dobro je što je kompanija odlučila da ubaci ove slušalice u prodajno pakovanje. Generalno, one donose dobar kvalitet zvuka, lako rukovanje, veoma dobar mikrofon, možete muziku da slušate ceo dan, nećete se umoriti čak iako niste audiofil.

Imali smo vremena da isprobamo iPhone 7 Plus sa različitim proizvodima i možemo nešto reći o njima, ali zaključak koji se nameće je da treba što je moguće više koristiti Bluetooth.

  • Bose QC35,nadamo se da vam je sada jasno zašto je kompanija načinila ove slušalice sa odličnom opcijom otkazivanja šuma bežičnim. Dozvolite da vas podsetimo da su ovo jedne od najboljih hibridnih slušalica na tržištu koje karakterišu brojen prednosti a najvažnija od njih je odličan sistem za aktivno otkazivanje šuma. Sa iPhone 7 Plus modelom ove slušalice su sjajno rešenje tokom dugih letova jer možete uz odličnu dijagonalu ekrana uživati u gledanju filmova.
  • Creative Sound Blaster ROAR SR20A, mada je reč o već starom rešenju ove slušalice su i dalje aktuelne pre svega zahvaljujući njihovoj ceni koja ih čini veoma povoljnim. Karakteriše ih odličan zvuk, bežično povezivanje, mogućnost snimanja zvuka, ugrađeni mikrofon za razgovore kao i mogućnost povezivanja dva zvučnika u stereo kombinaciju. Ove slušalice su i kod prethodne generacije modela bile veoma dobra ponuda a to su i ostale.
  • Parrot Zik 2, iako nije reč o novom modelu ipak su u pitanju možda najbolje slušalice za iPhone 7 Plus model. Možete da ih konfigurišete na različite načine, dostupna je opcija aktivne redukcije šuma, kvalitet zvuka je na željenom nivou za dugačak rad, kontrole su osetljive na dodir. Ovaj model je vredan razmatranja iako su nešto skuplje od prethodnih modela.
  • Cambridge G5, Reč je o modelu relativno nepoznatog brenda koje nam se lično veoma dopadaju pre svega zbog dobrog zvuka i povoljne cene. Ovaj model je dostupan u pink gold kolor kombinaciji i pre svega je namenjen devojkama.
  • Naim Mu-So Qb, po našem mišljenju kada je reč o kompaktnim sistemima ovo je najbolje rešenje u smislu funkcionalnosti, dizajna zvuka, a istovremeno i veoma povoljno u smislu cene. Kvalitet zvuka koji ove slušalice obezbeđuju je veoma dobar bez ikakvih žičanih provodnika. Pored toga potrebno vam je veoma malo prostora za instaliranje.
  • Bang & Olufsen BeoPlay H5, završićemo priču o slušalicama ovim veoma interesantnim modelom. Ove slušalice su posebno dizajnirane za sedmu generaciju iPhone modela. Karakteriše ih predivan dizajn, odličan kvalitet izrade, sistem prethodno Podešenih ekvilajzera kao i kolevka za punjenje. Kada je reč o kvalitet zvuka on je odličan i nema mesta razočarenju. Dostupna je verzija u pink boji za devojke, ali i druge boje. Svi vlasnici iPhone 7 modela treba da obrate o pažnju na ove slušalice.

Ovim putem smo želeli da vam skrenemo pažnju na neke nove i stare modele slušalica za iPhone 7 / 7 Plus modele.

Snimanje po noći

Karakteristike kamere:

  • Dual kamera 12 MP: sa širokim uglom i telefoto sočivima
  • sočivo širokog ugla: otvor blende f/1.8
  • Telefoto sočivo: otvor blende f/2.8
  • Dvobrzinski optički zum; 10x digitalni zum
  • Optička stabilizacija slike
  • Zaštita osčiva safirnim staklom
  • Blic True Tone Quad-LED
  • Panorama snimanje (do 63MP)
  • BSI senzor, hibridni IR filter
  • Autofocus sa Focus Pixels tehnologijom, fokus na dodir sa Focus Pixels tehnologijom
  • Live Photos sa stabilizacijom slike
  • Napredna gama boja za fotografije i Live Photos
  • Unapređeni sistem mapiranja za prepoznavanje lica i tela
  • Kontrola ekspozicije
  • Kkontrola šuma
  • Automatkso aktiviranje kada snimate HDR fotografije
  • Automatska stabilizacija slike
  • Kontinulani okidač, režim tajmera, fotografije se spajaju na mestu snimanja

Obzirom da je prebacivanje podataka potrajalo u prvo snimanje fotografija smo krenuli kada je već bio sumrak i na njima se može videti da su sve fotografije nastale u sumrak, ali isto tako se može videti kako su sočiva odradila odličan posao kada je reč o korišćenju preostale svetlosti.

Snimanje po noći

Snimanje po danu

Dinamički opseg je odličan, možete videti da na fotografijama snimljenim sa veoma malo osvetljenosti vide se oblici. Kada je reč o komplikovanim kadrovima kamera se ponaša odlično. Kada je reč o kameri sa prednje strane možete videti fotografije nastale sa i bez blica i koliko je bolje koristiti blic obzirom da je bre njega dosta lošiji krajnji rezultat. Prednju kameru karakteriše rezolucija od 7MP, širokog ugla koja je odličan za snimanje selfi fotografija.

Optički zum

Zaista nam se dopada karakteristika optičke stabilizacije liske koja može da funkcioniše i za video i fotografije. Prilikom fotografisanja ruke su mi zadrhtale jer je bilo hladno i kišno vreme ali je optička stabilizacija odlično odradila posao, a video je gotovo neverovatan. Kameru karakterišu odlični alati koji pomažu da unapredite svoju kreativnost. Kada snimate video možete da snimite i fotografiju istovremeno. Kada je reč o optičkom zumu verujemo da će se korisnici brzo navići na njega i koristiti ga svakodnevno. Za novinare ovo je jedan veoma koristan alat.

Ovaj test će biti naknadno dopunjen drugim delom testa u kome se govori o performansama, bežičnom interfejsu, stabilnosti rada slušalica kada se koristi Lightning port, o ceni, memoriji i prikazu više primera fotografija.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024