Xperia X 32GB Dual 2016
2016. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon Sony Xperia X 32GB Dual
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia X 32GB Dual. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia X 32GB Dual vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Sony Xperia X

Nije reč o glavnom modelu već o prilično dobrom uređaju za novac koji je potrebno izdvojiti za njega - snažan dizajn, opcije komunikacije, Android bez nepotrebnih dodataka, kamera, ekran.

Specifikacije

  • Android 6.0, uz dosta promena u interfejsu (muzički plejer, režimi kamere, itd)
  • FullHD ekran, dijagonala 5 inča, rad u rukavicama, prilagodljivo osvetljenje, podešavanje uravnoteženja bele.
  • Aluminijumsko kućište
  • Senzor otiska prsta
  • 3 GB RAM-a, 32/64 GB interne memorije, kartice kapaciteta do 200GB
  • nanoSIM, hibirdni slot
  • Čipset Qualcomm Snapdragon 650
  • Podrška za LTE
  • Prednja kamera 13MP, širokog ugla, 23MP glavna kamera sa predvidivim autofokusom, i digitlanim zumom Clear Zoom, mnoštvo različitih efekata, podrška za 4K video
  • A-GNSS (GPS + GLONASS), Wi-Fi Miracast, Bluetooth 4.2, DLNA Certified, Google Cast, NFC
  • Muzika - High-Resolution Audio (LPCM, FLAC, ALAC, DSD), DSEE HX, LDAC, Digital Noise Cancellation, Clear Audio +, S-Force Front Surround, Stereo snimanje
  • Baterija Li-Ion 2620 mAh, brzo punjenje za deset minuta obezbeđuje pet sati upotrebe

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • USB-kabl

Dizajn, izrada

Ovaj model je u velikoj meri bio kritikovan zbog nedostatka slušalica ali je kompanija uložila veliki napor da model zabeleži uspeh na tržištu. Međutim, treba naglasiti i to da veliki broj ljudi nije zadovoljan slušalicama koje se isporučuju u okviru prodajnih paketa pa ih ni ne koriste.

Novi model pametnog telefona nudi brzi automatski fokus kojim konkurencija ne može da se pohvali. Sony je posebno želeo da naglasi prednost ovog rešenja pa je organizovao specijalne događaje za novinare u okviru kojih su mogli da se uvere u superiornost rešenja.

Zadnja strana uređaja izrađena je od metala pa su otisci prstiju jasno vidljivi. Sony Xperia X odlično pristaje u šaku, zaobljene ivice olakšavaju upotrebu uređaja a za pristup SIM kartici nije potreban nikakav alat. Za razliku od XA modela, ovde možete da odaberete – nanoSIM ili SIM i memorijsku karticu. Imajući u vidu činjenicu da je razlika u ceni mala, preporuka je da se odlučite za Dual verziju. Može vam se odjednom pojaviti potreba za drugom SIM karticom ili krenuti na putovanje, pa je veoma zgodno koristiti jedan uređaj sa dve kartice istovremeno.

Nekoliko reči o dizajnu. Jasno je da ljubitelji Sony brenda predstavljaju posebnu vrstu korisnika pa tako oni koji biraju Xperia model iz godine u godinu ne obraćaju pažnju na druge brendove. Šta se dešava? Sigurno je da se možete požaliti na kameru ili ekran ali Sony pametni telefoni imaju sopstvene čipove što im daje određenu prednost. Šta se dešava sa modelom X? Uređaj je jednostavan i ne nudi nikakve dodatne karakteristike. Odlikuje ga minimalistički dizajn. Meni je fantastičan, a animacije su veoma zanimljive. Senzor otisaka prstiju odlično funkcioniše a podešavanja su ista kao i kod Sony Xperia Z5 modela. Nakon kupovine najbolje je odmah izvršiti podešavanja senzora.

Pametni telefon je veoma zgodan za nošenje u bilo kom džepu, oleofobski premaz je prisutan i mesec dana nakon aktivnog korišćenja i pomaže u brzom čišćenju ekrana. Dimenzije uređaja su 143x69x7.7mm i težak je 152 grama. Težina uređaja ima pozitivan utisak na ukupan zaključak o telefonu.

Uz ovaj praktični uzređaj svakodnevno korišćenje je veoma prijatno, ali i dalje morate da izaberete neku od boja kućišta.

Aparat je dostupan u crnoj, boji srebra, boji zlata, pink i crnoj, dok su pink i boja zlata namenjene ženskoj populaciji. Sony je za Xperia X model predstavio i zanimljive maske, kao i one uobičajene providne a tu je i Touch Cover SCR50 zaštita, međutim, maske u velikoj meri utiču na veličinu.

Sony Xperia X ne nudi zaštitu od prodiranja vode i prašine, pa ukoliko vam je potrebno tako nešto, onda birajte X Performance model.

Ekran

Veličina ekrana je 5 inča, rezolucija FullHD ekran izgleda dobro, ali nemojte da očekujete da ćete da kod ovog modela imate na raspolaganju osvetljenje ekrana koja postoji kod Samsung modela. Prilagodljvo podešavanje osvetlenja je prisutno, režim za rad u rukavicama, možete da promenite balans bele boje. Sve u svemu ovaj ekran podseća na onaj kod modela Xperia Z5.

Muzika

Smart telefoni Sony X opsega podržavaju Performance HiRes Music, što znači da možete da preuzmete FLAC muzičke fajlove i druge slične formate za slušanje muzike korišćenjem osnovnog plejera kompanije. Telefon je opremljen 3.5mm priključkom za slušalice sa mikrofonom sa otkazivanjem šuma i brojnu drugu opremu. Uređaj može da se poveže sa PS4 konzolom i koristi kao dodatni ili glavni ekran, bilo da igrate igre direktno na uređaju ili da koristite džojstik. Xepria može da služi i kao sekundarni ekran. Na primer možete Xperia model da koristite za prikaz mape u okviru MGS 4 naslova.

Podržan je Bluetooth-LDAC kodek, ako imate Sony slušalice sa podrškom za ovaj kodek FLAC sadržaji mogu da se prenose na slušalice gotovo u originalnom kvalitetu što je vo4ema dobro. Pokušali smo da koristimo Sony MDR-ABT slušalice i iskustvo je dosta zanimljivo.

Svi ovi detalji nekome možda nisu toliko bitni ali u realnosti, upotreba slušalica sa opcijom otkazivanja šuma ili slušanje FLAC sadržaja bez instaliranja plejera treće strane je veoma dobar doživljaj.

Kamera

Rezolucija glavne kamere - 23 MP, poseduje tzv. predvidivi auto fokus koji je istinski brz. Ostale karakteristike:

  • 1 / 2.3-inčni senzor slike Exmor RS za mobilne uređaje
  • Inteligentni hibridni auto fokus
  • Brzi start - dvostrukim klikom na taster za zaključavanje i klikom sa zadržavanjem tastera okidača
  • 5x zum Clear Image
  • 24-mm G Lens sočiva širokog ugla sa F2.0 otvorom blende
  • Snimanje fotografija u uslovima slabog osvetljenja (ISO 12800)
  • Video se snima u FullGHD rezoluciji (1080p)
  • SteadyShot stabilizacija kada je reč o video tehnologiji sa inteliggentnim aktivnim režimom
  • Super auto
  • Impulsni LED blic

Sada nešto o poređenju kamere ovog modela sa kamerama modela iPhone 6S Plus i Samsung Galaxy S7 Edge obzirom da na papiru Sony Xperia X bi trebalo da kreira bolje fotografije. U realnosti međutim imali smo dosta problema da kreiramo veoma dobru fotografiju u sumrak, auto fokus nije uvek radio onako kako smo mi zamislili i ne tako dobro kao pod odličnim osvetljenjem. Idealni uslovi za snimanje fotografija modelom Sony Xperia X su sunčani dan, fotografisanje pejzaža ili portreta. Možete i sami da pogledate u galeriji, snimanje pod različitim uslovima i različitim okruženjima. Napominjemo da pet puta zum u realnosti ne radi baš najbolje pa je bolje ne koristiti ga.

Prednja kamera

Prednja kamera

Prednja kamera širokog ugla, rezolucija 13MP za selfi snimke savršeno odgovara.

Na internetu su se pojavile neke informacije o tome kako se uređaj zagreva prilikom snimanja video sadržaja i kako ne može da snima duže od devet minuta pa smo odlučili da to isprobamo i testiramo uređaj. Nakon tri minuta snimanja uređaj se zagrejao, nakon pet minuta temperatura je ostala nepromenjena, posle dvanaest situacija je i dalje bila ista, snimanje je nastavljeno bez problema. Stoga, ako vaš Sony Xperia X prilikom snimanja video sadržaja prekida snimanje, razlog nije zagrevanje već problem treba da tražite na drugoj strani.

Performanse i karakteristike

Telefon koristi Qualcomm Snapdragon 650 procesor, 3GB sistemske memorije, 32GB interne memorije u modelu sa jednom SIM karticom, i 64GB u verziji sa dve SIM kartice. U svakom slušaju oko 12GB je zauzeto od strane softvera. NFC modul je prebačen na prednju stranu, smešten iznad ekrana. Podržava memorijske kartice kapaciteta do 200GB. Ohrabruje da Sony ne odustaje od memorijskih kartica u okviru svojih modela.

Bežični interfejsi i drugo:

  • A-GNSS (GPS + GLONASS) **
  • Wi-Fi Miracast
  • Bežična Bluetooth 4.2 tehnologija
  • DLNA
  • Google Cast
  • NFC
  • GSM GPRS, UMTS HSPA (3G), LTE (4G) / LTE (4G) Cat 6
  • Mogućnost da koristite svoj smart telefon u konjukciji sa PS4 ne samo kao drugi ekran već možete igre igrati direktno na uređaju
  • Dostupan je radio koji Sony očigledno nikada neće ukloniti.

U uslovima realnog rada jedinica nije izazivala nikakve probleme, aplikacije su brzo radile, što je naročito vidljivo ako jeftini Xperia X A model imate kao reper. Sve radi bez problema bilo da je reč o prelascima u okviru menija odnosno vremenu otvaranja aplikacija.

Na kvalitet komunikacije nemamo nikakvih pritužbi izveštaji na internetu koji ukazuju na loš prenos glasa kada je uređaj povezan preko LTE mreže su vezani za pojedinačne problematične jedinice. Kvalitet prijema je dobar, WiFi radi dobro kao i kod drugih modela vodećih kompanija.

Sa dinamikom poziva nismo imali nikakvih problema, slušalica bi možda mogla da bude za nijansu glasnija, ali ništa posebno.

Ovaj model koristi Android 6.0.1 verziju operativnog sistema koja je blago prerađena, tu je drugačiji plejer što smo već pomenuli kao i teme i pozadinske slike. Prethodno je instalirana opcija TrackID, Xperia Lounge, kamera može da se koristi i za dodatne mini aplikacije kao što su AR effect.

Trajanje baterije

Kompanije često govore o dva dana rada uređaja, ali kod ovog modela na raspolaganju vam je nepun dan rada jer ćete uveče već biti prinuđeni da ga povežete sa punjačem. Korisnici imaju na raspolaganju režime uštede baterije Stamina i Ultra Stamina i na snimcima sa ekrana možete videti koje funkcije ova dva režima isključuju. Mi Ultra Stamina režim nismo ni koristili, dok Stamina zaista pomaže da ostvarite duže trajanje baterije.

Za brzo punjenje savetujemo vam da kupite UCH12 jeidnicu, vreme punjenja se skrati dvostruko.

Kada je reč o dodatnoj opremi za ovaj model savetujemo da kupite UCH12 i futrolu SBC20.

Zaključak

U prodaji su već pomenute dve verzije sa jednom i dve SIM kartice a razlika u ceni je takva da savetujemo da izaberete dual varijantu jer jednostavno poseduje više memorije. Sa jedne strane ovaj smart telefon je bez pravog razloga kritikovan jer nije ponudio najbolju kameru u klasi, nema najbolji ekran u klasi i što nema najsnažniji procesor, u suštini zato što nema karakteristike vodećeg modela. Sa druge strane, ako posmatrate muzičku stranu uređaja on je veoma dobar, takođe model je veoma dobar uređaj u smislu dizajna, uravnoteženosti, i zadovoljstva svakodnevne upotrebe. Ovaj smart telefon vas neće navesti da napustite iOS ako ste se navikli na njega, niti pokušava da bude najbolji ili najoriginalniji, već je ovaj model dokaz da je došlo vreme da Sony spusti loptu i svoje odlične ideje iskoristi da kreira smart telefone za ljude, a ne za ljubitelje sintetičkih testova.

Sony bi naravno najzad trebao da napravi jedan smart telefon sa dobrom kamerom koja radi odlično u svim uslovima ne samo po suncu.

Međutim, ovaj model nećemo zapamtiti zbog kamere već zato što je dobro izbalansiran uređaj u celini.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024