P2 4GB2016
2016. godina
5.5" OLED, 71.7% body
13% 625, Android 7.0 Nougat
RAM 4 GB, INT 32GB, EXT nema
5100 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon Lenovo P2 32GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Lenovo P2 32GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Lenovo P2 32GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kompletan test smart telefona Lenovo P2 (P2a42)

Specifikacije

  • Android 6.0.1 - Update na Android 7 se očekuje
  • Dijagonala ekrana 5.5 inča, AMOLED, FullHD, automatska kontrola osvetljenja, 401 ppi
  • Čipset Qualcomm Snapdragon 625, 8 jezgara, Cortex A53 do 2 GHz, Adreno 506 grafički koprocesor
  • 3/4 GB RAM-a i 32 GB interne memorije ili 4 GB RAM-a i 64 GB ugrađene memorije (testirali model sa 4GB/32GB)
  • Slot MicroSD memorijske kartice kapaciteta do 256GB
  • Dva nanoSIM-slota ili kombinacija sa slotom memorijske kartice
  • Prednja kamera 5MP (f / 2.2)
  • Glavna kamera 13 MP, f / 2.0, autofoksu sa faznim detektovanjem, dual LED blic sa korekcijom, senzor 1/3 inča, veličina piksela 1.12 mikrometar
  • Dva mirkofona,sistem za regulisanje šuma
  • Baterija Li-Ion kapaciteta 5100 mAh, vreme razgovora u 4G režimu 78 sati, odnosno vreme rada u režimu mirovanja u 4G 32 dana, brzo punjenje
  • Senzor otiska prsta (sa prednje strane)
  • NFC, Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, dual-band, microUSB (USB 2.0)
  • GPS / GLONASS
  • FM-radio
  • Jedan zvučnik
  • LTE cat. 6: TDD LTE Band 38/40, FDD LTE Band 1/3/4/5/7/8/20/28
  • Senzori: vibracije, gravitacije, blizine, svetlosti, žiroskop, magnometar (elektornski kompas)
  • Boja kućišta - zlatna. tamo siva
  • Dimenzije - 153x76x8.3 mm, masa - 177 grama

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač sa USB kablom
  • Slušalice
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Lenovo nije originalno bila kompanija fokusirana na tržište smart telefona sa velikim baterijama, ali je osetila popularnost ovih uređaja, i brzo se orijentisala i predstavila modele koji su slični modelima drugih kineskih proizvođača, čiji glavni faktor privlačnosti je kapacitet baterije. Ali činjenica je da kompanija kasni sa predstavljanjem ovakvih uređaja obzirom da je morala da se fokusira na koncept i obrati pažnju na optimizaciju i softvera i hardvera. Zbog toga je model Lenovo P1 koristio Qualcomm a ne MediaTek procesor što je u energetskom smislu optimalno. Kasni dolazak u ovaj segment je kompenzovan boljim vremenima rada u poređenju sa konkurentima, brzim punjenjem i drugim malim stvarima koje su izdvojile Lenovo P1 od mnoštva sličnih uređaja.

Pozicioniranje kompanije Lenovo na matičnom kineskom tržištu, ali i Evropi je takvo da se model kompanije ne smatra kao prioritetni za kupovinu, oni se često posmatraju kao dodatni modeli, ne prvi izbor i stoga kupuju mnogo ređe. Za neke modele u low-end segmentu, ovaj pristup je potpuno opravdan, ali neki modeli su nepravedno previđeni. Takav model je postao Lenovo P1 i po svemu sudeći, P2 može da zadesi ista sudbina. Zanimljivo je da se P1 i dalje prodaje, model se pokazao kao veoma dobar kada je reč o životnom ciklusu, jer ima stabilnu prodaju i nema uspone ili padove. Razlozi stabilne prodaje su u strogom kontaktu sa ciljnom grupom, kojoj je potreban ne samo pametni telefon sa velikom baterijom koji može da radi duže vreme. Ovde je reč o dve različite stvari ipak jer kapacitet baterije ne mora nužno da znači dugo vreme rada telefona. Na primer, model sa baterijom od 10.000 mAh jednog malo poznatog kineskog proizvođača baziran na starom MediaTek čipset nudi vrlo skromne rezultate rada koji su inferiorni u odnosu na moderne smart telefone sa baterijama kapaciteta 3-4 hiljada mAh. Pitanje nije kapacitet baterije, već koliko dugo traje.

Kada se sprovode istraživanja među korisnicima smart telefona i pita šta je njima važno, uvek među tri najčešća odgovora jeste vreme rada. Nekome je ideal ceo dan rada uz veće opterećenje, dok neko nije zadovoljan bez 2-3 dana. Trend je da ćemo ove godine imati telefone sa ekranima dijagonale preko 5 inča koji će moći bez problema da obezbede 2 do 3 dana rada uz sasvim pristojno opterećenje.

Stoga, pozicioniranje Lenovo P2 može se opisati dosta jednostavno – smart telefon za one koji žele veliki i kvalitetan ekran, rad bez ograničenja od dva-tri dana, uravnotežene performanse. Kamera – nije krucijalni faktor ovog rešenja, tako da treba pažljivo razmotriti ono što vam je najvažnije. Ali u nastavku razmatranja osvrnućemo se na sve ove detalje.

Dizajn, veličina, kontrole

Uređaj je dostupan u dve boje: klasična za Lenovo je postala tamo siva metalik boja a tu je i boja zlata.

Obe varijante izgledaju dopadljivo, nisu preterano svetle, uređaj je savršen za svakodnevni telefon. Dizajn modela P2 je tipičan - izliveni monoblok, slotovi SIM i memorijske kartice u kombinaciji sa leve bočne strane.

Atipični elemenat ovog modela je prekidač koji aktivira režim ekstremne uštede energije u okviru kojeg se ekran pretvara u crno-beli, isključuje sinhronizaciju podataka u pozadini. Obzirom na upotrebu AMOLED ekrana vreme rada se na ovaj način značajno povećava.

Na desnoj strani je taster za regulaciju jačine zvuka, malo niže - on / off taster. Sa gornje strane se vidi drugi mikrofon (sistem smanjenja šuma buke dobro radi), i 3.5mm priključak za slušalice. Sa donje strane se nalazi jedan zvučnik (slotovi su izrađeni simetrično, a drugi je samo tu forme radi) i microUSB utičnica.

Kućište karakteriše čelični okvir vidljiv sa strane, zadnja strana je napravljena od metala, ali se gore i dole nalaze plastični umetak u boji kućišta ispod kojeg je smeštena antena. Konvencionalno, takva struktura može se povezati sa prethodnom generacijom uređaja obzirom da su mnogi proizvođači naučili da kreiraju potpuno metalno kućište. Ali takvi uređaji su skuplji, a u pogledu kvaliteta antene i prenosa/ prijema signala nisu optimalni. Dakle, smatramo da ovo ne može biti glavna mana za pomenuti uređaj, naročito što umeci ne izgledaju ružno i savršeno se uklapaju sa površinom.

Senzor otiska prsta se nalazi u centralnom tasteru, što je veoma zgodno. Prepoznavanje otiska je savršeno, nema lažnih pozitivnih unosa (sa vlažnim prstima prepoznavanje je mnogo lošije što je tipično za ovakve senzore svih proizvođača).

Sa zadnje strane uređaja možete videti dvosekcijski blic, kao i sočivo glavne kamere. Prednji panel je od stakla, nema okvir, iako vizuelno izgleda suprotno. LED indikator događaja je desno iznad ekrana, može se konfigurisati za određeno vreme, kao i podesiti različite boje za različite događaje, što je zgodno.

Dimenzije telefona su 153x76x8.3 mm, težina - 177 grama. Uređaj ne izgleda prevelik i prikladno je da ga nosite u džepu pantalona ili sakoa, iako je mnogo veći nego model sa ekranom dijagonale 5 inča. Težina do 200 grama za ovakve modele je takođe karakteristična tako da je pomenutih 177 grama plus za ovaj model.

Ekran

Dijagonala ekran je 5.5 inča, AMOLED, FullHD, poseduje automatsku kontrolu osvetljenosti, gustina ekrana 401 piksela po inču. Karakteristike ekrana nisu naročito impresivne, jer se kod modela ovakvih dimenzija lako već mogu naći QHD-ekrani, ali naravno sve ima svoju cenu. Sa druge strane, činjenica da je korišćena AMOLED matrica može se smatrati velikim plusom - ona utiče i na vreme rada uređaja, kao i kvalitet slike.

Dodatna podešavanja su tipična za Android, nema ih mnogo, možete odabrati kvalitet slike (poboljšane boje ili smanjene).

Ekran ostaje vidljiv.

Automatsko podešavanje osvetljenosti je veoma dobro u svim situacijama, sviđa nam se način na koji uređaj radi (maksimalno osvetljenje je 500 nita, manuelno se može podesiti na 360 nita). Ekran možemo da pohvalimo, jer ima veliku zalihu osvetljenja, dobre boje i nema velike greške. Oni koji vole jarke boje, mogu ih dobiti, oni koji su navikli na slabiji intenzitet boja mogu da isključe ovo podešavanje i svi su zadovoljni.

Olefobski premaz ekrana je prilično dobar, i na njemu nisu uočljivi tragovi ruku. Tokom vremena, kao i drugde, pokrivenost će opasti kako se sloj haba.

Baterija

Kapacitet Li-Ion baterije je 5100 mAh. Uređaja sa baterijom takvog kapaciteta na tržištu ima mnogo, ali nisu svi identični u pogledu performansi, čak i ako poseduju AMOLED ekran. Setimo se kako je radio Lenovo P1, koji poseduje bateriju kapaciteta 5000 mAh. Razlike između ovih uređaja su više nego očigledne.

Pomenuti uređaj obezbedio je 18 sati video reprodukcije uz maksimalno osvetljenje dok u mešovitom režimu je radio dva dana, što su dobre performanse, obzirom da je korišćen IPS ekran.

Lenovo P2 tokom reprodukcije video sadržaja uz maksimalno osvetljenje obezbeđuje 24-25 sati rada! Prethodni rekord držao je Samsung J7 2016 model, koji se pokazao kao najbolji u ovom aspektu, uz video reprodukciju od 22 sata. Međutim, kapacitet baterije ovog modela je samo 3300 mAh.

U mešovitom režimu, uređaj je obezbedio oko tri dana rada, u proseku, od čega je ekran radio oko 10 sati (4G ili Wi-Fi). S7 EDGE model u istom ili sličnom tempu korišćenja se gasio već u 17h!

Za prosečnu osobu, koja neće non stop koristiti uređaj, već nekoliko sati dnevno je ostvarivo 4-5 dana rada! Konkurenti takvu dugovečnost jednostavno ne mogu da ostvare. Na primer, možete uzeti u obzir model Highscreen Power Five Max, koji poseduje bateriju kapaciteta 5000 mAh i čipset MediaTek P10. Ovaj pametni telefon može da obezbedi maksimalno vreme video reprodukcija do 10 sati kada radi u mešovitom režimu, odnosno 3-3.5 sati rada ekrana. To je dva i po puta lošije nego Lenovo P2, i sasvim merljive vrednosti, obzirom da koriste uporedive AMOLED ekrane.

Po našem mišljenju, Lenovo P2 će kupovati oni koji žele da zaborave punjenje uređaja svaki dan.

O punjenju. Kompanija navodi da uređaj poseduje podršku za brzo punjenje, ali brzo punjenje ne radi ako nemate punjač kompatibilan sa Qualcomm QC2.0 / 3.0 standardom. Uređaj se isporučuje sa uobičajenim punjačem, pa procenu da li i kako brzo punjenje funkcioniše, možemo samo da damo na osnovu podataka kompanije - 48% punjenja za 30 minuta, 80 % za sat. Imamo osećaj da je brzo punjenje onemogućeno u softveru, ali takvo podešavanje ne postoji (kod Samsunga, na primer, možete ga isključiti u meniju, jednostavno ga onemogućite).

Pri normalnom punjenju baterija se napuni do 80% za tri sata, i do sto odsto - za 4 sata.

Bočnim tasterom možete da uključite režim uštede energije, i u tom slučaju sinhronizacija podataka je isključena, ekran postaje crno-beli. Dobra opcija koja pomaže značajno kada je reč o AMOLED ekranu.

Memorija, čispet, perfromanse

Činjenica da je ovaj uređaj je baziran na Qualcomm Snapdragon 625 (8 jezgara Cortex ARM53 brzine 2 GHz, grafika Adreno 506), može se smatrati velikim plusom, mnogo konkurentnih modela koriste MediaTek čipove, koji su na prvi pogled jednako dobri – dok u stvari pokazuju niže rezultate u sintetičkim testovima, greju se i brže troše bateriju.

Memorijske kartice maksimalnog kapaciteta 256GB podržane su u drugom slotu za SIM kartice. Na tržištu postoje različite konfiguracije P2 po pitanju memorije, mi smo koristili tipičan model, 3 GB RAM memorije, 32 GB ugrađene (postoje verzije sa 4/64 GB). Performanse ovog rešenja mogu se videti u nastavku u snimcima sa ekrana testova, pri čemu naglašavamo da nije bilo nikakvih problema, možete pokrenuti bilo koju aplikaciju, uključujući i zahtevne igre sa maksimalnim podešavanjima.

Komunikacija

GPS / GLONASS rade dobro, nema nikakvih pritužbi, što je tipično za modele kompanije Lenovo. Navigacija za pešačke i automobile je drugačija. Telefon ima NFC, Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n, / AC, Dual-Band, microUSB (USB 2.0), uključujući podršku za USB OTG.

Postoji jedan radio modul, tako da se rad sa dve SIM-kartice sprovodi naizmenično što utiče na vreme rada ali je efekat zbog velike baterije skoro neprimetan.

Rad 4G je drugačiji, uz podršku LTE cat. 6: TDD LTE band 38/40, FDD LTE band 1/3/4/5/7/8/20/28.

Kamera

Prednja kamera ima rezoluciju od 5MP, uključuje opcije za poboljšanje slike kao i poznati interfejs.

U skladu sa trendovima sa kraja 2016. godine Lenovo koristi novi interfejs kamere, omogućen podrazumevano Smart režim, koji automatski detektuje kompoziciju. Na primer, kada telefon vidi da planirate da slikate pejzaž i prepun horizont, pokreće elektronski režim kojim možete pojačati sliku.

Ovde su podešavanja dostupna u okviru kamere.

Po našem mišljenju, Smart režim pokazuje koliko su kamere telefona otišle napred i približile se običnim, digitalnim kamerama, kod kojih se inteligentan način kompozicije pojavio davno. Dopadaju nam se sve mogućnosti koje pruža softver kamere Lenovo modela, ali nije nam se dopalo to što često dolazi do toga da uređaj ne može da pravilno definiše ekspoziciju te ne može da obezbedi pravi odnos svetlih i tamnih oblasti, što dovodi do ili veoma ispranih ili previše svetlih slika.

Ovde problem nije modul kamere, već algoritam za obradu slike, obzirom da isti problem postoji u svim Lenovo uređajima koji primenjuje sličan režim fotografisanja. Po našem mišljenju, kamera ovog uređaja je prosečna po pitanju kvaliteta, i definitivno nije reprezentativni primerak najboljih modela u ovoj cenovnoj klasi. Sa druge strane, većina modela imaju slične karakteristike i prisustvo manuelnog režima omogućava da ispravite nedostatke automatizacije.

Video snimanje je moguće u FullHD i 4K rezoluciji. I u 4K slike mogu imati nedostatke u vidu zrnaste strukture (zvuk se snima u stereo tehnici, AAC kodekom). Primere video klipova možete videti u nastavku.

Softverske karakteristike

Lenovo P2 koristi Android 6.0.1, instaliran uz korisnički interfejs kompanije Lenovo, ranije poznat kao Vibe UI, koji se sada sastoji od različitih pojedinačnih programa, koji menjaju izgled uobičajenog Androida. Prelazak sa verzije 6 na verziju 7 Android-a na ovom uređaju neće biti vidljiv odnosno neće doneti fundamentalne razlike u interfejsu. Pokušaćemo da opišemo glavne karakteristike interfejsa, utoliko pre što se poklapaju sa karakteristikama drugih proizvoda kompanije i nema nekih posebnih razlika.

Glavni meni se ne razlikuje od uobičajenog u okviru Androida – tu je početni ekran, koji možete obogatiti widgetima, ikonama programa, možete dodati desktopove. Ali, za razliku od konvencionalnih Android smart telefona, ovde nema glavnog menija, koji često postaje deponija programa. Sve se prikazuje na glavnom ekranu, on je mesto gde možete sortirati programe kroz foldere, distribuirati widgete. Logika ovog pristupa je prisutna, veoma brzo možete da pronađete željeni program. Mnogi dodaci ove verzije Android pojednostavljuju desktop pa je sve jednostavno i jasno.

Padajuća zavesa ima veliki broj brzih tastera, odrađena je logično i lepo, možete da prilagodite panele svom ukusu. Na statusnoj traci, možete izabrati one ikone koje se prikazuju, i onemogućiti nepotrebne.

Takođe možete podesiti pop-up meni za brzo pokretanje kamere, kalkulator, listu aktivnih aplikacija, muzika i dodati ih svoje programe. Mnogi ljudi možda neće voleti prozirni taster uvek visi na ekranu mada se i on može ukloniti. Dovoljno je da pritisnete prostor, gde ne postoji nikakav taster. Sve je praktično i jednostavno.

Kao i obično u Androidu, možete da izaberete aplikacije za koje će biti prikazano obaveštenje, ali takođe možete navesti aplikaciju sa najvišim prioritetom. Od zgodnih stvari koje smo primetili tu je mogućnost da uređaj prikazuje trenutnu brzinu veze (Kb/s, Mb / s) na statusnoj traci. Napunjenost baterije može biti prikazana kao procenat ili samo grafički.

U podešavanjima krije se niz funkcija koje su tipične samo za Lenovo i nisu standardne za druge Android smart telefone. Na primer, Wi-Fi mreža omogućava mapiranje frekvencija na kojoj mreža radi, što je prilično zgodno.

Za kontakte, možete postaviti fotografiju preko celog ekrana prilikom pozivanja (dolaznih i odlaznih).

Telefon sem ože uključiti i isključiti u zadato vreme.

Prisutan je i Lenovo ID, koji kada uključite automatski ćete dobiti priliku da napravite rezervnu kopiju podešavanja u okviru clouda i sačuvane lozinke drugih društvenih mreža, čime se dobijaju nove funkcije sinhronizacije. Lenovo ID nije obavezan za korišćenje već opcion.

Power Manager, alat za upravljanje baterijama - možete da omogućite maksimalni režim uštede energije, opcije pametne štednje ekrana i grafičkog procesora, niza drugih parametara – tako da možete da vidite koje aplikacije troše energiju više od drugih, odnosno komponente uređaja koje su odgovorne za povećane potrošnje energije. Ponekad se informacije u ovom delu ne ažuriraju odmah što dovodi do konfuzije. Ali generalno, u pitanju je dobra zamena za standardnu funkciju u okviru Androida.

Snimci sa ekrana

Teme omogućavaju da prilagodite ekranu uređaja, način prikaza. Na raspolaganju je dosta tema, a dodatne možete i da preuzmete sa interneta.

Jedna od neobičnih stvari koje smo primetili i koji je došla sa kupovinom kompanije Motorola, jeste uspostavljanje scenarija rada na osnovu lokacije ili Wi-Fi mreže. Možete promeniti SIM karticu koja se koristi, dostupnost mobilnog Interneta, zvono, i druge parametre. Sve ovo je regulisano scenarijima koji ste sami postavili.

Tasteri na ekranu, kao i senzor mogu da se obrnu, a može se promeniti i funkcija senzora otiska prsta (dugi pritisak otvara multitasking meni).

Sigurna zona - to dodatni prostor u kome će se čuvati vaši fajlove i aplikacije. Ona može odgovarati otvorenom prostoru, a može biti potpuno drugačija. Na primer, možete da podesite na jednom telefonu, dva pristupa Play Market-u, što će omogućiti da instalirate aplikacije sa drugog naloga. Međutim, drugi Play Market nalog može pristupiti prodavnici aplikacija van sigurne zone, kao i obično.

Smart Lock funkcija vam omogućava da otključate uređaj, kada postoje i drugi uređaji, ali takođe se mogu dodati opcije za otključavanje preko vašeg glasa ili lica.

Telefon, poruke, kontakti, kalendar

Upravljanje kontaktima je implementirano na prilično jednostavan način - unesete sve podatke koji su potrebni, podrazumevani je jedan broj telefona i jedna e-mail adresa plus lični ton. Ali možete izabrati obezbediti bilo koji broj dodatnih polja, kao što su prethodno instalirana i sopstvena. Kada gledate postojeći kontakt u posebnim karticama pokazuju se istorije poziva i poruke od ovog kontakta. Sve je pogodno, jednostavno i jasno.

Od dodatnih funkcija pomenućemo „Yellov Pages“ koja omogućava potragu za informacijama o različitim institucijama, kao što su restorani i sl.

Mnogo zanimljivija činjenica je da telefon podržava snimanje poziva, koje možete podesiti za određene brojeve, snimljeni razgovor se može kasnije slušati.

Dnevnik poziva takođe ima grupisanje po broju, što znači da broj ne mora da bude u imeniku, što je ponekad veoma zgodno.

U odeljku „Poruke“ na prvi pogled sve je poznato, ali postoje detalji. Tako, poruke se mogu sortirati ne samo na prema vremenu, već i prema poznatim kontaktima, nepoznatim brojevima, omiljenim, ili možete prikazati samo nepročitanu poruku.

Dialer omogućava da jednostavno unesete broj ili deo imena za pretraživanje u imeniku a tu je i tradicionalni odeljak „Favorites“, pri čemu je prikaz nešto drugačiji od onoga kod čistog Androida.

U okviru kalendara možete videti tekući mesec, ispod se prikazuju događaji za odabrani dan dok se vremenska prognoza prikazuje za odabranu lokaciju. Kalendar je zaista lepo dizajniran i nije nimalo lošiji od onog koji nudi Google, zapravo, nude doslovce iste karakteristike.

Dodatni programi

Lenovo nudi veliki broj dodatnih programa i usluga koje mogu biti zanimljive i korisne. Sledi njihov kratki opis.

Explorer – uobičajeni menadžer fajlova koji podržava sve standardne operacije.

Snimač glasa – omogućava snimanje konverzacije (nisu potrebna nikakva podešavanja).

Sigurnost – obezbeđen je McAfee antivirusni sistem, firewall kao i aplikacije za analizu. Ovo rešenje dostupno je besplatno i samim tim je privlačno. O kvalitetu nije moguće dati sud ali samo nekoliko aplikacija daje slične rezultate.

ShareIt – aplikacija za sinhronizaciju sadržaja između različitih telefona (korišćenjem Bluetooth i Wi-Fi direkt opcija). Jednostavna i laka aplikacija za korišćenje sa jednostavnim interfejsom.

SyncIt – aplikacija za backup-ovanje kontakata, SMS-ova, liste poziva a moguće je i aktiviranje zaštite korišćenjem lozinke.

Multimedija

Ugrađeni FM radio radi smo sa uključenim slušalicama i podržava snimanje.

Telefon ne poseduje sopstveni softver za reprodukciju muzike, koristi se Google-ovo rešenje što se sigurno neće svima dopasti. Zvuk je uobičajen, ništa što do sada nije viđeno zajedno sa postojećim problemima – sigurno je da će se većini korisnika dopasti.

Zaključak

Kvalitet poziva je prosečan, jedan zvučnik se odlično snalazi u svemu. Kvalitet muzike je vrlo dobar a uređaj se odlično ponaša i u hands-free režimu rada. Jačina vibracije je prosečna, tu nema nikakvih primedbi.

Prilikom testiranja, telefon je zabeležio dobre rezultate. Vreme trajanja baterije u proseku je tri dana dok će uz prosečno opterećenje baterija obezbediti 4 – 5 dana rada. Prikazivanje video sadržaja moguće je u trajanju od 12 – 15 sati. Uređaj se od konkurencije razlikuje zahvaljujući Qualcomm čipsetu budući da većinu aparata karakteriše MediaTek rešenje, što je u ovoj cenovnoj grupi značajno lošije. Vreme rada koje obezbeđuje baterija jeste jedna od prednosti telefona, ali ovaj model može se pohvaliti i drugim prednostima među kojima je i mogućnost snimanja poziva budući da tu opciju nudi samo mali broj uređaja trenutno dostupnih na tržištu.

Kamera nudi odlične mogućnosti u odnosu na konkurenciju u kombinaciji sa softverom koji je prati i Smart režimom rada. Očigledno je da je proizvođač odlučio da iskoristi Motorola-ina dostignuća u ovom polju.

Broj uređaja koji su konkurencija ovom modelu je veoma veliki. Na primer, među njima je nedavno predstavljeni Highscreen Power Five Max koji odlikuje baterija kapaciteta 5000mAh ali pod istim opterećenjem baterija može omogućiti 2.5 puta kraće vreme rada. Ova dva modela imaju veliki broj sličnih karakteristika, kao što su ekran i kamera, ali su različiti po pitanju čipa a nema ni prekidača za uštedu energije kao kod Lenovo P2 modela. Kada je reč o eksternim odlikama, ova dva aparata su veoma slična.

Kada se govori o sličnom vremenu rada, mora se pomenuti Samsung J7 koji je predstavljen prošle godine uprkos tome što su njegove karakteristike daleko slabije ali je dostupan po nižoj ceni. Jedna od njegovih prednosti jeste mogućnost rastavljanja kućišta, jeste da je ono izrađeno od plastike ali dizajn mu je jednostavniji.

Tu je i Xiaomi Redmi Pro koji nudi bateriju kapaciteta 4000 mAh i ima veliki broj sličnih karakteristika a baziran je na MediaTek čipsetu. Sa druge strane, njegove mogućnosti nikako se ne mogu meriti sa onima koje nudi Lenovo P2, gotovo je da dva puta lošiji.

Lenovo P2 je jedinstveni fablet na tržištu sa 5.5 inča dijagonalom ekrana i to je jedan od uređaja koji obezbeđuje najduže vreme rada. Cena ovog modela se razlikuje od tržišta do tržišta ali se za nju u svakom slučaju može reći da je opravdana. Lenovo nudi i slične uređaje, Lenovo K6 Note/K6 Power, kod kojih baterija traje kraće ali je u rangu konkurentskih modela. U pitanju su uređaji koji pripadaju različitoj klasi, iako su njegove mogućnosti uporedive sa onim što nudi P2 u drugim aspektima.

Prema tome, ukoliko vam je potreban moderan pametni telefon čija baterija će vam omogućiti dugo vreme trajanja, Lenovo P2 može da bude prvi na listi za kupovinu dok će se ostali modeli kotirati daleko iza njega.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024